4天前
喺柴灣嘅工業區入面,隱藏咗一間好有格調嘅樓上Cafe——Shelter Cafe,位於柴灣工業城1期13樓,環境同食物都令人驚喜!根據OpenRice嘅評價同資料,呢度以西式All Day Breakfast同咖啡為主打,仲有靚海景同文青風裝潢,真是一個放鬆身心嘅好地方!以下係一個全新嘅廣東話食評,帶你一探究竟!環境同氣氛一入到Shelter Cafe,會畀佢嘅文青風裝潢吸引住!簡約嘅木系傢俬、綠色植物同大片落地玻璃,營造出一個好Chill嘅用餐環境。重點係,呢度仲有靚海景,望住柴灣海邊嘅景色,食飯飲咖啡真是一個享受!雖然係樓上Cafe,地方唔算好大,但座位安排得宜,唔會覺得擠迫。店員態度親切,服務效率高,畀人一種好舒服嘅感覺。尤其係啲午後陽光灑進嚟,影相打卡一流,絕對係文青同閨蜜聚會嘅首選!食物同飲品Shelter Cafe嘅餐單主打西式菜式同All Day Breakfast,選擇多到令人眼花撩亂!以下係幾款網友激讚嘅招牌菜同我嘅推介:溫泉蛋卡邦尼意粉呢道係店內皇牌!卡邦尼醬汁濃而不膩,配上軟滑嘅溫泉蛋,入口香濃,意粉煮得啱啱好,Al Dente得來有咬口。份量適中,食完唔會太飽,
環境同氣氛
食物同飲品
溫泉蛋卡邦尼意粉
呢道係店內皇牌!卡邦尼醬汁濃而不膩,配上軟滑嘅溫泉蛋,入口香濃,意粉煮得啱啱好,Al Dente得來有咬口。份量適中,食完唔會太飽,啱晒想輕食嘅朋友。網友話呢款意粉好有水準,係必試之選!
泡菜煙鴨胸忌廉烏冬
呢款真是一個驚喜!煙鴨胸切片煎得香口,配上微辣嘅泡菜同忌廉醬,味道層次豐富。烏冬彈牙,吸晒醬汁嘅精華,食落好有滿足感。網友提到,呢道菜係中西合璧嘅創意之作,鍾意試新口味嘅你唔好錯過!
All Day Breakfast拼盤
如果你係早餐控,呢個拼盤一定啱你!包括煎蛋、煙肉、腸仔、烤番茄同多士,仲有新鮮沙律,色彩繽紛又健康。份量夠大,兩個人Share都得,食完好有滿足感。網友讚啲食材新鮮,煎蛋同煙肉火候啱晒,係正宗西式早餐嘅味道。
咖啡同甜品
Shelter Cafe嘅咖啡好有水準,手工沖泡嘅Latte同Cappuccino香氣濃郁,奶泡細膩,飲落順滑。甜品方面,推介佢哋嘅Tiramisu,入口即化,咖啡同忌廉嘅比例恰到好處,甜度適中,係完美嘅飯後甜點。網友話甜品款式唔多,但每款都用心製作,質素有保證!
飲品方面,仲有Fresh Juice同特飲,啱晒炎熱天氣飲用,清新又解渴。整體嚟講,食物賣相精緻,影相打卡一流,味道同質感都好有驚喜!
價格同性價比
Shelter Cafe嘅價格喺柴灣區嚟講真係好合理,主菜大概$60-$100,咖啡同飲品約$30-$50,甜品則喺$40左右。雖然比一般茶餐廳貴咗少少,但考慮到環境、服務同食物質素,性價比真係唔錯!網友普遍覺得,喺咁靚嘅海景環境下食到咁高質嘅西餐,絕對值回票價。
總結
Shelter Cafe係柴灣一間隱世寶藏Cafe,集靚海景、文青環境同高質西式美食於一身!無論係同朋友嚟Chill住食個Brunch,定係想搵個地方靜靜地飲杯咖啡睇海,呢度都係一個好選擇。招牌溫泉蛋卡邦尼意粉同泡菜煙鴨胸忌廉烏冬真是一個驚喜,All Day Breakfast同甜品亦都唔會令人失望。如果你鍾意文青風同西式料理,記得嚟Shelter Cafe打卡,保證有個愉快嘅用餐體驗!