2020-07-06
早在年前去日本同媽吃過一次Shake Shack ,她一次愛上,現在是疫情關係,飛不了沒得去吃,唯有在香港解決。作為孝順女,當然會陪了吧。點了不多,她要一個Regular burger + fries。薯條Ok呀! 食得出新鮮炸起,薯仔味好出,Fluffy & Potatoy & Crispy! 但Burger就出事啦⋯⋯睇落幾好樣,一摸出事,凍既,拎起仲癲,油到一個點,好似煎完個包好耐都沒拎出來俾客咁,頂唔順要換,好笑佢係咁架,係煎完有油份先會香,我咪話但煎完又會凍既?咁都係即叫即做? 新鮮? 糾纏一輪先換到個包,今次係唔油,因為都沒煎… 算,吃吧啦,媽媽評語 – 麵包好削,根本沒有所謂potato bun薯仔包的鬆軟,牛肉好乾唔juicy,蔬菜同番茄可以,都新鮮。我就貪得意,想試下Concrete- 它是冷凍後的吉士醬 (Frozen Custard) 加入水果及配料高速攪拌而成的飲品;Frozen Custard 是由雞蛋加入忌廉及糖製成。我就叫了Mango By the Harbour – 像似楊枝金露口味的奶昔,其實唔錯。不需要想得太複雜,好味其實好簡單,尤其只是吃一頓快餐,