2015-12-18 14107 浏览
上兩個星期五我朋友叫我去蘭桂坊Zentral飲happy hour,我同佢話咪玩啦,Zentral係夜場Club,無十一點都唔開,佢叫我跟住佢啦,去到見到有開,原來最近Zentral Club 5樓逢星期五加開Happy Hour ,由下午六點至晚上十點,而且飲品買一送一,唯有請朋友飲第一round酒。 好喜歡飲Gin酒,所以叫了兩杯Gordon's Cup,買一送一,即$86+10%攪掂,$100有找,真係幾抵喎 ,我見個bartender好快就沖好兩杯酒,杯酒係透明的,見到有啲青瓜片響杯裏面,Gin酒少少苦澀,飲到青檸汁酸味,反而青瓜味道幾清新,不過如果不喜歡Gin就會覺得好難飲。之後飲多兩round都不用$300,已經醉醉地,以後可以早啲蒲club了。
2015-12-11 7526 浏览
白衫索女惹的禍話說果晚仲有十九萬樣野做。老細開咪播千屎首TGIF。新歌喎腦細。咁潮呀!仲出email要全世界HH。你收爐炸。班𡃁仲有排做嫁!行走係老蘭斜路成廿人幾浩蕩。你又威曬啦!正當我諗住坐低係咁依飲兩啖就閃返去繼續搏殺。新果幢加洲大廈樓下竟然有班白衫後生妹妹埋黎拉住呀腦細。仲拉到拉埋大隊上去。Magnum group 旗下新場Zentral?級平場喎。六點喎。腦細你個腦係咪咁細呀。點知上到去真係好唔似平時咁。燈光通明!人都唔少。睇個menu。近百一杯野飲。咁咪同樓下差唔多。點知原來係買一送一。勁抵x喎! 要繼續做野既關係。我淨係飲左杯Paloma 。tequila base既cocktail 。加啲青檸汁。西柚汁。疏打水。酒精感覺甚輕。反而似有汽果汁。酸酸甜甜咁。仲落左海鹽。間唔屎飲到一啖咸咸地。幾過癮。坐左半個鐘就起身閃人返去做野。點知起身果下就feel到酒精到啦! 腦細見起身就過黎撳返低我。話肚餓都唔比走反而叫個cold cut platter比我食。有風腸風腿同芝士都有。乜級平場除左女仲有野食既咩?仲要質素唔錯果下好野!學星神話齋。有幾咸得幾咸就會飲多兩杯野嫁啦。食下
白衫索女惹的禍

腦細見起身就過黎撳返低我。話肚餓都唔比走反而叫個cold cut platter比我食。有風腸風腿同芝士都有。乜級平場除左女仲有野食既咩?仲要質素唔錯果下好野!學星神話齋。有幾咸得幾咸就會飲多兩杯野嫁啦。食下食下真係飲到我都唔知自己飲緊乜同飲左幾多。我淨係知到最尾我係清醒果班之中最高級果個。老細你張單未埋呀!!!

2015-12-11 4807 浏览
又到星期五,剛去完長灘島,飲飽食醉,返到香港要去見返啲朋友,有啲朋友收7點、8點,咁想平平地飲happy hour,當然去Secrets 5/F Zentral,Happy hour價至晚上10點。 有一位朋友先到,我建議飲我最喜歡嘅Vodka Redbull,因為全香港得呢個集團嘅Vodka Redbull係用大玻璃杯裝Vodka Redbull,其他夜店、酒吧只會用細杯裝(冰好快溶及撞唔出酒味),要用大杯加多冰先可以將Redbull撞出Vodka嘅酒味,先飲到Vodka嘅苦澀味,加埋甜甜嘅Redbull,正!

$70 (其他)
  • Vodka  Redbull
2015-12-07 2649 浏览
早前一個星期五,下班後應朋友約來到蘭桂坊California Tower裡5樓的Secrets 5F 齊齊happy hour。一出電梯,就被場內不斷閃動的強烈藍光閃得有點眼花,加上頗嘈吵的環境,這裡的氣氛其實並非我杯茶。不過難得能與很久沒見的朋友見一見也好。Secrets 5F逢星期五6pm-10pm供應品Happy Hour飲品買一送一優惠,定價看來吸引。我選了杯Hedonism雞尾酒,可惜說好的vodka,basil與lime味道都來得過淡,而且酒精度同樣輕得很,差點還以為自己在飲梳打汽水呢 只嚐了幾口便整杯放棄了。朋友點的Bangkok Blur相對較吸引呢。Vodka配青檸汁、香茅糖漿、薑啤及辣椒酸酸甜甜又帶點香辣,味道討好。朋友還點了一客cold cut ham platter ($290) 大家share。由於我還約了其他朋友之後晚飯,所以要先走沒有吃。
只嚐了幾口便整杯放棄了。
Hedonism
Bangkok blur
Cold cut ham platter
$50 (其他)
2015-12-04 2461 浏览
平日不多飲酒,但手頭上的工作和同事忙了成個星期終於完成,當然要一齊來個Happy Friday,來老蘭飲返杯慶祝下。最後我們在某同事推薦下來了Secrets 5F, 據聞逢星期五的Happy hour時段在做買一送一的優惠。我叫了這杯Harajuku Mule $90是伏特加, 青檸汁, 柚子和薑汁汽水的混合體, 想不到味道相當好飲, 又帶點味蕾的刺激性既然買一送一, 當然要兩支Moet Champagne賀一賀!我們點的兩個Chess Platter $360@右邊的一個包括了有辣香腸,意大利火腿,法式火腿配車厘茄。左邊的一個則包括布里芝士, 藍芝士, 車打芝士。全都是一流的佐酒小食,十分鹹香,鹹鹹酸酸又好味的芝士更是使人彷如酒力大增。車厘茄清甜亦清甜美味,更能突出酒味。想不到這裡還有層層疊玩。簡單的遊戲,但配合現場帶點夢幻的氣氛,邊玩邊摸酒杯底邊吹水,卻是別有一番風味。很Enjoy的一晚! 下次再來聚聚。
我叫了這杯Harajuku Mule $90
我們點的兩個Chess Platter $360@

想不到這裡還有層層疊玩。

很Enjoy的一晚! 下次再來聚聚。
2015-11-27
  • Harajuku Mule
2015-12-04 762 浏览
最近朋友介紹了去了一個新地方,有得飲、有得食又有得玩,不過佢浄係開逢星期五,夜晚6-10。平時是一間夜場,叫Zentral,依家逢星期五晚上6-10點,有happy hour時段,飲嘢好抵,除咗飲嘢外,仲有嘢食,好似有黑毛豬火腿、西班牙火腿等,仲有芝士拼盤,我好喜歡食芝士,下次要試。Bartender推介呢杯Bangkok Blur($90),裏面有Vodka、Lime Juice、Lemongrass Syrup、Kaffir Lime、Ginger Ale,仲有一隻辣椒仔on top,除飲到Vodka嘅酒味外,聞到好香香茅味,青檸汁溝埋薑汁汽水,酸酸地又少少汽,飲完好舒服,好好飲。Bar枱同DJ台中間放咗一張beer pong枱俾客人玩,我哋都玩咗1盤,但見人玩得好勁,都得返屋企開張枱自己練下先。
2015-12-02 667 浏览
Happy Friday,當然要去揾地方happy hour,我朋友話最近有處地方飲happy hour幾抵,叫我哋一齊去飲,一去想叫嘢飲,但俾朋友喝停,佢話飲埋佢支存酒先,佢話呢度happy hour買一送一,呢支Vodka係上星期五飲剩的,叫大家幫手飲埋去,我哋當然義不容辭地去幫手飲。無端端有免費酒飲,我哋叫咗一渣可樂同一渣橙汁俾大家溝Vodka,Vodka加可樂叫Vodka Coke,但係Vodka加橙汁唔係叫Vodka Orange Juice,係叫Screwdriver,我都唔知點解咁叫,不過Vodka溝橙汁,甜味多過Vodka嘅苦澀味,已經不錯,原來支Vodka係007特別版,但對於我們而言,仍然是一支Vodka。Vodka Coke,Vodka加可樂,呢隻Vodka算夠苦澀味,撞了有氣的可樂,順哂喉,很多男士好喜歡。Screwdriver,Vodka加橙汁,雖然橙汁甜味多過Vodka味,但仍有酒嘅苦澀味道,比較適合女士。話說飲完呢支Vodka後,我朋友又再開多支Vodka繼續飲,話如果飲唔哂下星期五再來,真是沒完沒了的星期五伏特加.........

2015-11-20
$200 (其他)
2015-12-02 522 浏览
蘭桂坊真係好少去(飲)食野就多,哈哈跟FD 去左坐下,飲杯野呢期好似做緊promotion樓下有人派野紙仔星期五晚好似野飲買一送一anyway 坐低叫左杯Bangkok Blur純見到個名有趣 (雖然飲落都係)真係有條椒係到 lol一起手羅起左先,因為好似係紫天椒D 朋友唔想杯野辣到飲唔到入口都有香茅味因為綠色個枝真係香茅黎,唔係飲筒黎落到場唔會有飲筒架不過一路飲一路都有D 辣既感覺因為浸住左成條香茅係到,會有少少辣味另外,有份cold cut 黎左送下酒都有芝士加腸腸呀,火腿個D食下飲下都幾快無晒 =P另外都試左少少人地枝香檳隔離就飲緊埋紅酒,不過坐下飲下cocktail 炸 ~ ~
蘭桂坊真係好少去(飲)
食野就多,哈哈
跟FD 去左坐下,飲杯野
呢期好似做緊promotion
樓下有人派野紙仔
星期五晚好似野飲買一送一
anyway 坐低叫左杯Bangkok Blur
純見到個名有趣 (雖然飲落都係)
真係有條椒係到 lol
一起手羅起左先,因為好似係紫天椒D 朋友
唔想杯野辣到飲唔到
入口都有香茅味
因為綠色個枝真係香茅黎,唔係飲筒黎
落到場唔會有飲筒架
不過一路飲一路都有D 辣既感覺
因為浸住左成條香茅係到,會有少少辣味
另外,有份cold cut 黎左送下酒
都有芝士加腸腸呀,火腿個D
食下飲下都幾快無晒 =P
另外都試左少少人地枝香檳
隔離就飲緊埋紅酒,不過坐下飲下cocktail 炸 ~ ~
用餐时段
2015-11-30 545 浏览
實不相瞞,這次是我人生中第一次到蘭桂坊喝酒,小時候常說要到蘭桂坊見識一下,有膽卻沒有錢,長大後喝酒都只在朋友家,有錢卻沒膽。直到最近終於有朋友邀約,獻出了我的第一次。在加洲大廈乘電梯到4樓再上樓梯就是Secrets5F 。被一片紫色的光線包圍下,不知怎地我反而覺得帶點浪漫,跟我想像中燈光昏暗的酒吧有很大分別。原來逢星期五18:00-22:00Happy Hour時間內,Cocktails買一送一,便宜到極,難怪人如此多。我點了Paloma 由Tequila, Lime Juice, Grapefruit Soda, Sea Salt,Sugar Syrup組成。其他如香檳、烈酒、紅酒、白酒同樣買一送一,愛喝酒的朋友真的不可錯過。小食方面有西班牙火腿、芝士拼盤。芝士口感軟硬適中,質感順滑,濃郁的芝士配上紅酒絕對是perfect match。被浪漫的紫色感染下,第一次我想醉。___________________第一次我想醉不性感的少女是我多敏感的去看著你是否只不過討我心歡喜想性感的試試面對 偏覺得它太過神秘但相識的最初這夜裡 第一次我想醉想挨近些盼跟你可近些 想挨近些然後仍舊害羞身軀怎樣
在加洲大廈乘電梯到4樓再上樓梯就是Secrets5F 。

原來逢星期五18:00-22:00
Sugar Syrup組成。

被浪漫的紫色感染下,第一次我想醉。
___________________

想挨近些盼跟你可近些 想挨近些
然後仍舊害羞身軀怎樣 也不敢傾斜
真想醉些我心裡想醉些 好想醉些

2015-11-30 755 浏览
星期五,有幾耐未試過happy Friday 飲幾杯。一班朋友黎到LKF happy hour,我還是在上環工作的時候,都試過下,當回到分行工作後,已不覆再了。難得今天有人約happy hour ,又難得早收工,久休的我當然要去下啦,七點前的老蘭,沒有人飲到嘔,沒有人腳步浮浮,一切都十分正常,係呢條不知幾多人曾飲醉過的,溝過女,喊過笑過的夜場,想起幾年前和前度分手後逢六日都clubbing的日子,今晚來到曾未去過的California tower ,Zentral Club係呢度新場,如果你仲停留係那些Level, play, mangum ,仲以為葉朗程會係呢啲場蒲的時候,唔好意思,潮流focus已經係新場了。識早嘅人會問,點解咁早clubbing ,原來最近逢星期五下午6時至晚上10時,呢間嘢5樓會做happy hour,烈酒,紅酒,白酒,香檳,還有多種其他mocktails及cocktails,都一樣買一送一,做到咁平,絕對係蒲精佳音。就如今晚,同一班朋友飲酒,認識左一個年青的後生仔,我覺得都幾靚仔,佢都係做銀行,不過私人個隻,仲要係盤房做,意思係同人炒炒炒個啲,佢見我地咁大班人
就如今晚,同一班朋友飲酒,認識左一個年青的後生仔,我覺得都幾靚仔,佢都係做銀行,不過私人個隻,仲要係盤房做,意思係同人炒炒炒個啲,佢見我地咁大班人,就撩我地玩,因為happy hour時有呢個玩。玩之前,叫左杯Basil Lemomade,味道非常清新,cocktail 呢家嘢,多滴少滴味道都會唔同,$80有兩杯,青檸汁,香茅糖漿,泰國青檸,薑汁汽水,不多不少剛剛好,酸酸的好開胃,就如係泰國的感覺。
Basil Lemonade
見到Beer Pong,人人都好開心,呀私人銀行個靚仔不斷叫我地玩,佢係咁叫我地玩,一打一打啤酒咁叫,原來好似葉朗程話,私人銀行啲仔係以銀彈黎溝女。原來做零售同私人個格調真係差好遠....
我朋友都唔差,叫左左Champagne,二千一蚊一支Moët ,飲得好痛快,我還是最喜歡香檳。見到007的特別版Vodka,勁靚,我都唔記得左飲左幾多,之後去到猜嘅部分,都係跑沙地飲啤酒多。
玩到一半嘅時候,朋友叫左啲嘢食,Iberico Ham $320,18個月西班牙黑毛豬,吃了幾舊,送酒剛好,不過玩很太開心,唔記得影相。Cold Cut Ham Platter $290,有辣香腸,Italian Ham,法國火腿加厘茄,仲有火箭菜及法式麵包,吃過辣香腸,好惹味,有平時吃意大利餐廳的水準,冇諗過clubbing 的場都會有呢類嘢食。其實我都冇乜食過嘢,一舊起兩止,我只係記得飲左好多,本身諗住飲一陣,點知由七點飲到十一點到都唔捨得走,私人銀行仔仔和另一位新朋友還想再飲,不過明早要起身,結果去左吃糖水,私人銀行仔仔還和我交換了電話....第二朝起身,我們沒有再聯絡,本身尋晚好好傾,當酒精清醒過後,原來發生過的可以沒有發生過,我們沒有再聯絡....也許這就是LKF的魔力吧。What happen in LKF, just stay in LKF。

Secrets 5F

中環德己立街32號加州大廈5樓

• basil lemonade
Happy Friday有甚麼好做?今次就跟一班好友來到老蘭飲一飲,這些情況真的並不多,就是...這陣子的生活也不勞累了。為了讓自己可以好好的放鬆一下,我們下班後就直接來這邊飲個痛快,為求過一個真正的Happy Friday~~這是位於中環的Secrets 5F~我們揀這家...除了是因為這邊的環境不錯以外,更是因為這邊逢星期五的Happy hour時段在做買一送一的優惠,不論是cocktails、紅酒、白酒、香檳等都在做這個買一送一的優惠,真的是玩得超值,玩得盡興~Happy Hour買一送一,我選擇了Blackberry Rickey ($90),當中包括了氈酒、青檸汁、糖漿、黑莓,聞的時候也有點蠻強烈的酒味,入口酸酸甜甜的,酒落到喉嚨以後,有點點青檸的味道在喉中慢慢慘出,酒味比聞的時候淡得多了,怕太大陣酒味的朋友可以放心飲用了~Cold Cut Ham Platter ($290)這個Platter包括了以下幾款:Spicy Salami(辣香腸)、Italian Ham(意大利火腿)、French Ham with Cherry Tomatoes(法式火腿配車厘茄),款款均是佐

Cold Cut Ham Platter ($290)

這個Platter包括了以下幾款:Spicy Salami(辣香腸)、Italian Ham(意大利火腿)、French Ham with Cherry Tomatoes(法式火腿配車厘茄),款款均是佐酒小食之選,整個口腔均充滿著鹹香味,一口酒精加上一塊Cold Cut,口腔裡的感覺很是不錯的。當中車厘茄尚算清甜,在酒精跟Cold Cut之間加點過場的話,車厘茄就有著這個作用啦~
Cheese Platter ($360)

Cheese Platter中有Brie(布里芝士)、Blue Cheese(藍芝士)、Cheddar(車打芝士)、Camber Melt Cheese(康貝半溶芝士)、Chardonnay and Merlot Grape(霞多麗,梅鹿輒葡萄),很愛Blue Cheese跟Cheddar的味道,特別濃郁,酒精把芝士的味道更突出;Camber Melt Cheese那個在口腔中溶化的感覺,質地十分軟滑,也蠻細膩的~
Happy Friday 又怎少得了 Champagne 呢?這邊在做買一送一的優惠,一邊喝香檳一邊聊天,享受著星期五的快樂時光~~

2015-11-27 481 浏览
California Tower now becomes a popular place and new landscape for Food and Drinks in Lan Kwai Fong. Lots of new restaurants and bars came in, which one of them is Zentral group in 4/F and 5/F. The 5/F names "Secrets 5/F", a new place for drinks and happy hour.I had a cocktail called "Bangkok Blur" $90, which is made of Vodka, Lime Juice, Lemongrass Syrup, Kaffir Lime, Giner Ale and Chili.It tastes a bit spicy and pretty Thai style. The lemongrass fragrance comes over the mouth when you mixed it
It tastes a bit spicy and pretty Thai style. The lemongrass fragrance comes over the mouth when you mixed it well before drink. A special new tastes of cocktails if you like something exciting after works on Friday.

We ordered a "Cheese Platter" $360 to share as well. It contains Brie, Blue Cheeses, Cheddar, Camber Melt Cheese, Raisin Bread, Chardonnay and Merlot Grape.
Cheddar is my most favorite cheese from this platter, both the texture and tastes go well with my chili drinks, at least it will not cover the taste of my drinks like blue cheese.

2015-11-06
  • Bangkok Blur
2015-11-21 348 浏览
my first secret visit---Secrets 5Fthis is my first HAPPY HOUR @ LKF我的第一次非應酬夜會中環蘭桂坊加州大廈在secrets 5f 感受了中環夜玩的氣氛還有非常抵飲的buy 1 get 1 free cocktails喜歡這裡的Blackberry Rickey( $90)混入了Gin(氈酒)、Lime Juice(青檸汁)、Sugar Syrup(糖漿)、Black Berries(黑莓)味道好適合女生,好味!因為買一送一,等如90蚊2杯!抵飲到呢!和朋友一起點了:Cold Cut Ham Platter ($290) 同Cheese platter ($360)Spicy Salami(辣香腸), Italian Ham(意大利火腿), French Ham with Cherry Tomatoes(法式火腿配車厘茄). Rockets and Baguette(火箭菜及法式麵包) ............實在太夾了,但我還是最愛Blue Cheese(藍芝士)據說,Zentral Club是大廈首間夜場共有兩層(4/

我的第一次非應酬夜會中環
蘭桂坊加州大廈
在secrets 5f 感受了中環夜玩的氣氛
喜歡這裡的Blackberry Rickey( $90)
味道好適合女生,好味!
因為買一送一,等如90蚊2杯!抵飲到呢!
實在太夾了,但我還是最愛Blue Cheese(藍芝士)
據說,Zentral Club是大廈首間夜場
共有兩層(4/f & 5/f)
最近逢星期五下午6時至晚上10時,
5/F的happy hour就有買一送一優惠
可以relax下呀~~~

题外话/补充资料: 最近逢星期五下午6時至晚上10時, 5/F的happy hour就有買一送一優惠 可以relax下呀~~~
2015-11-21
等候时间
5 分钟 (堂食)
2015-11-21 384 浏览
Came here for happy hour last Friday at the up and coming California Tower. They have a good deal where you can get buy 1 get 1 free cocktails and most of the drinks cost under $100. I ended up trying this Earl Grey Fizz ($88) with earl grey infused gin, sugar syrup, egg white and soda water which was not too sweet. I loved the marshmallow on top and the chocolate sauce drizzle on the glass.
2015-11-20 420 浏览
跟老婆大人拍拖時每晚也飲酒掟鏢時間久了有點厭倦現在去夜蒲真係少之又少,這夜陪她去回味一番今趟到Zentral Club內的Secrets 5F Happy Hour^0^掟乒乓波玩意咪以為好抵B啊飲C冇命賠架~玩現逢星期五18:00-22:00 Happy Hour時間Cocktails買一送一大約$100便可享受兩杯Cocktails~我的Salted Caramel Painkiller$86喝一口彷如置身椰林樹影下好熱帶風情,老婆大人飲Gordon's Cup$86青瓜味Gin酒清爽啱晒個傻婆口味~除Cocktails買一送一外連紅酒,Vodka,Champagne也一樣買一送一當然要開兩支Moet Champagne和Vodka高興下啦^0^咁鬼抵叫多兩杯Cocktails先我的Bangkok Blur$90材料有Vodka,Lime Juice,Lemongrass Syrup,Kaffir Lime,Giner Ale香茅味十分出色好有特色~Harajuku Mule$90Vodka加青檸檬汁,柚子,紫蘇,Giner Ale調成絕密為老婆大人度身訂造她十分喜歡呢!!這夜玩得
掟乒乓波玩意咪以為好抵B啊飲C冇命賠架~
這夜玩得不亦樂乎也飲得十分快樂呢期待再聚!!
用餐时段
其他