2022-09-02 168 浏览
一間挺溫馨的小店,裝飾風格又帶點日本元素,但整體給人感覺挺舒服,環境又不會太焗促的!香煎美國安格斯西冷牛扒(10oz)配薯菜(208元)來到比想像中的要大塊,而且挺厚的,我選擇了五成熟,來到剛好,吃起來肉質有嚼勁,但肉汁挺多,帶點油香,而且牛肉味挺濃的!而配的燒汁味道挺不錯,能突出牛肉的味道!另外,這裡的薯條我挺喜歡的,炸得非常酥脆,內裡軟軟的!還配有雜菜,分別有蘑菇,蘆筍和小蕃茄,都挺嫩滑多汁!德式香腸拼盤配德式酸菜,沙律醬&芥末醬(128元)一共有四款不同的香腸,雖然我都不知道正式的名字是叫什麼,但每一款的味道都不一樣,米白色的質感挺嫩的,橙色的能吃出雞肉的香味,另外兩款的味道比較像,味道會比較香濃的。而香腸都有被煎香,覺得膩了可以配點酸菜一起吃,也不錯!西班牙特式蒜油蒜片蝦(78元)這個挺惹味的,蒜香味十足,雖然加了很多的蒜油去煎,但吃起來不油膩!而且蝦的質素不錯,不是普通的蝦仁,應該是用上虎蝦,肉質爽滑彈牙!升級套餐(+15元)迢套餐性價比挺高的,除開三款東西,就每樣5元!湯是香濃的蘑菇湯。黑糖麵包挺鬆軟,帶一點點的酸,挺特別!還可以配飲品!是日自家制蛋糕(套餐+20元)今天的
香煎美國安格斯西冷牛扒(10oz)配薯菜(208元)
香煎美國安格斯西冷牛扒(10oz)配薯菜
德式香腸拼盤配德式酸菜,沙律醬&芥末醬(128元)
德式香腸拼盤配德式酸菜,沙律醬&芥末醬
西班牙特式蒜油蒜片蝦(78元)
西班牙特式蒜油蒜片蝦(
西班牙特式蒜油蒜片蝦
升級套餐(+15元)

是日自家制蛋糕(套餐+20元)
巴斯克芝士蛋糕
今天的是巴斯克芝士蛋糕,烤得很好,中間入口即化,靠邊的部份濃香帶點口感,而且不會太甜,芝士香味挺足!

菠椰菠蘿咪(套餐半價21元)
這個味道挺豐富和特別的,喝起來青檸的味道挺突出,但又有點菠蘿的香甜和青檸的酸甜!
2022-08-29
西班牙特式蒜油蒜片蝦(
西班牙特式蒜油蒜片蝦
  • 德式香腸拼盤配德式酸菜
  • 沙律醬&芥末醬
2022-09-02 94 浏览
平時成日黎元朗,但係就好少可去到元朗公園呢邊搵食,呢度個門口都裝飾幾靚,食西餐應該好有feel🍽,所以就同朋友試吓✨⭐️英國DINGLEY DELL農場乾式熟成西冷牛扒8oz (21-28日)配烤野菜及脆薯條 $288淨係聽個名都知牛扒用料高質🤩揀左5成熟,牛扒新鮮嫩滑,煎得好靚仔,入面帶淡粉紅色。薯條炸到脆卜卜🍟仲配埋露筍、炒菇同車厘茄,高質👍🏻⭐️法式烤寶雲酥澳洲羊架配薯菜 $168羊架係廚師推薦嘅🌝呢個價錢有三隻都算良心價錢,用咗寶雲酥嘅製法,上面鋪滿麵包糠再焗。羊架肉厚唔羶,肥美多汁,搭配甜甜地嘅醬都唔錯,味道較清新另外+$15包是日餐湯、招牌黑糖包&餐飲餐湯係牛肝菌湯,菇味濃郁;黑糖包好鬆軟,味道食落比較似蜜糖味⭐️鮮奶綠茶 🍵+$20拉花拉得好靚,連朋友唔鍾意抹茶都覺得呢杯Matcha Latte好飲😯抹茶味同奶味都好均勻,帶輕微甜味⭐️特濃薄荷朱古力🍫+$20完全冇估到個拉花會靚成咁!!本身店主拉左一隻可愛嘅熊仔🐻‍❄️,加埋塊薄荷葉令我聯想到「唔_係掛」樹熊🤣朱古力味好濃,建議攪一攪再飲,因為會有啲朱古力沉左底⭐️Homemade 巴斯克芝士蛋糕🍰 $40如果唔係已經飽咗,我諗我會

⭐️法式烤寶雲酥澳洲羊架配薯菜 $168

另外+$15包是日餐湯、招牌黑糖包&餐飲

⭐️鮮奶綠茶 🍵+$20

⭐️特濃薄荷朱古力🍫+$20

⭐️Homemade 巴斯克芝士蛋糕🍰 $40
如果唔係已經飽咗,我諗我會叫多一件🥹實在太好食,外皮帶少少烘烤嘅味道,中間部分好creamy,芝味濃郁💯💓

呢邊環境比較幽靜,夜晚嚟都幾舒服,仲要食到啲咁高質嘅嘢食,心情都變好😳感覺老闆好有心機整嘢食,一啲都唔hea🫶🏻加分

2022-08-30 1482 浏览
今日唔行山,改為出車,同老友由大埔起步,一直踩過去元朗,呢條線都踩過好幾次,基本上難唔到我哋,大概2.5小時就完成(單程)。校正時間嚟到元朗喺食午飯時間,因為踩住單車,搵食就要揀擇啲,專登過嚟朗屏,離地鐵站遠少少嘅「Salamat Café」,就喺方便我哋「泊車」兼睇實架車。 門外有張長櫈,被人打卡用?俾路過嘅街坊坐吓、攤抖吓?就連白鴿都打打躉,哈哈!嚟到呢類小區餐廳,周圍遊人唔多,同元朗大馬路一帶就好似平行時空咁。踏入餐廳,喺小店格局,先喺一排4個對住窗外街景嘅高腳吧位,如果得一、兩個人嚟,呢個喺幾好嘅位,大大隻窗睇晒全個小區街景,見到啲買餸嘅街坊呀,放狗嘅行人呀,都幾有趣。 而整間店唔算大,目測全場大概廿個位左右,裝修簡約,一室白襯灰,地下砌咗黑白細階磚,右邊窗下又做咗啲白色仿磚牆,掛上特別嘅吊燈,感覺悠閒。 另一特別之處,相信店主對電影,或一啲模型手辦都好有興趣,因為餐廳尾嘅牆上,貼咗好多電影海報,而餐廳四周,則擺設咗非常之多嘅模型公仔,足球小將啦、城市獵人啦、龍珠啦,仲有好多高比拜仁嘅書,相信都喺店主珍藏。 今日天氣超熱,所以,一坐低就貫咗成樽水,我又幾鍾意店家提供嘅水,唔喺話
。
今日天氣超熱,所以,一坐低就貫咗成樽水,我又幾鍾意店家提供嘅水,唔喺話有咩特別好飲,只喺樽仔細細,幾好斟。
講番午餐有咩揀先,一頁紙嘅午餐餐牌,共10款,A組相信喺常規款式,有沙律、有意粉、有薄餅、有肉類,包沙律或餐沙+餐飲,定價為$68-$148,而B組喺每兩周會轉款嘅精選,定價$78-$98,仲有一款全日兒童餐添
。
飲品亦有好多選擇,而餐飲轉其他飲品,有半價嘅升級優惠。
此外,就算喺午餐時段,都仲有多款小食、特色飲品、手工啤、紅白餐酒……等等供應。我哋就簡單啲,選上兩份午餐。
是日沙律

老友一心想食牛扒,所以,頭盤就揀個沙律平衡吓,原以為都喺啲田園沙律之類,點知加咗啲煙三文,當然,要加分啦。沙律菜好爽脆,煙三文又夠鹹香,簡單得嚟味美嘅頭盤。
是日沙律
是日餐湯

小弟就揀咗飲湯,補番多啲水份,今日喺周打蜆湯,睇樣就真喺平平無奇,如一般嘅忌廉湯咁,之但喺,飲落就知真材實料,湯內有好多蜆肉,而且,餐湯嘅質感唔錯,幾香滑。
招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎豬扒配薯菜 $88

叫得招牌,應該差唔得去邊,所以,小弟就揀豬扒,賣相好靚仔喎,大大件豬扒配上燒得焦香嘅菠蘿,醬汁以小盛器另上,而伴上金黃嘅炸薯條、大量沙律菜、哈蜜瓜,真喺誠意十足。
招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎豬扒配薯菜
先講主角菠蘿同豬扒,菠蘿燒過確喺唔同啲,收收水,菠蘿更加濃味,甜度亦會相對提算;而豬扒煎得香口,亦唔太嚡,夾上清甜嘅菠蘿,確喺有重化學反應,味道提升咗一個層次
招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎豬扒配薯菜
伴菜亦有心思,炸薯條做得香脆不膩,份量亦夠多;而沙律菜淋上胡麻醬,又添了不少車厘茄,可以減番低番豬扒同薯條帶嚟嘅罪惡感,加埋有少少哈蜜瓜,就更平衡
,況且,啲哈蜜瓜超甜。
美國安格斯西冷牛扒(8oz)配薯菜 $148

老友喺食肉獸,首選就喺西冷扒,賣相同我嘅豬扒一樣咁可觀,配上大量薯菜、水果。落刀切少少出嚟影相,已感受到肉質好嫩滑,老友要上七乘熟,睇睇色澤,確喺到位,無血水,但又唔會太熟到透,仲有少少嫩紅,不過,如果我食嘅話,就較喜歡五乘。簡單鹽、黑椒調味,齋食真喺食得到嗰份肉香,帶點油脂,加上外層焦脆,內裡好軟腍,足見件扒本身極具質素。
凍美式咖啡 +$5、凍檸茶

好少飲美或咖啡,不過,天口真喺熱,所以要杯凍嘅嚟爽一爽,比起鮮奶系咖啡,飲凍嘅美式咖啡喺清爽好多,而咖啡味本身亦幾醇厚,帶微微果仁香。老友嘅檸茶就唔講喇,但老友就話比茶記嘅淡啲,令佢回憶番起「碧泉」檸檬茶嘅味道,後生一輩應該未飲過啦。
凍美式咖啡、凍檸茶
巴斯克芝士蛋糕 +$20

原價見標$40件,午餐可以以$20加配,當然要試吓啦。咩喺巴斯克芝士蛋糕?其實就喺將芝士蛋糕焗濃啲,做成一層焦脆面。個蛋糕嘅質素好唔錯,挺身得嚟,口感保持軟滑,散發出鹹鹹哋嘅芝士香味。
巴斯克芝士蛋糕
為我哋都怕星期六會人多,所以,都揀晏啲先嚟食,慢慢食,更寫意。此外,招呼亦唔錯,上菜嘅速度啱啱好,讓我哋食得好稱心,抖多陣,再上路,一程唔使點抖踩到返大埔。
2022-08-30 79 浏览
🍽哈密瓜配西班牙巴馬火腿$78正正常常,唔蜜瓜多汁。🍽日本黃金魷魚,BB帶子,香煎帆立貝配明太子忌廉汁意粉$128帆立貝煎得非常香口,大大粒!黃金魷魚平時比較少見配落意粉到,都幾特別。魷魚帶少少鹹味,配落忌廉汁意粉入面中和左味道,係一個唔錯嘅配搭。意粉非常掛汁,意粉份量都幾多。🍽英國Dingley Dell農場乾式熟成西冷牛扒8oz配烤野菜及脆薯條$288擺盤好靚,牛做到5成熟效果,肉質幾淋,牛味ok,伴碟嘅烤雜菜味道香口!炸薯條新鮮熱辣辣!🍽巴斯克芝士蛋糕$40呢個有d驚喜,好食😋食落有種少fresh fresh地既味,但又有好香濃既芝士味,唔識形容,質感細滑,唔錯!🍽朱古力心太軟配雪糕$60超濃既朱古力心太軟!!中間都有流心效果,邊位有d脆邊。🍽凍鮮奶朱古力$45應該叫特濃朱古力鮮奶先岩,一開頭未攪勻嘅時候好濃,點知發現攪勻左成杯嘢都係好濃烈嘅朱古力!另外跟餐嘅餐湯同埋麵包都好好食!我覺得整體來講所有嘢食都好夠熱,非常加分!雖然呢樣嘢好基本,但實在有時候食物唔夠熱係會減左好多分。

🍽哈密瓜配西班牙巴馬火腿$78
正正常常,唔蜜瓜多汁。

🍽巴斯克芝士蛋糕$40

🍽朱古力心太軟配雪糕$60
超濃既朱古力心太軟!!中間都有流心效果,邊位有d脆邊。

🍽凍鮮奶朱古力$45

2022-08-23 69 浏览
今日同囡囡去元朗探朋友,附近找到Salamat Cafe同囡囡食嘢門口有幾盆綠色植物,令人感覺好舒服。進入餐廳,放了好多日式擺設,睇出店主花心思去裝飾。打開餐牌,餐廳主打喺西餐,食物款式多,仲有兒童餐,價錢都幾抵!🥩香煎安格斯西冷牛扒配薯菜 $208西冷牛扒煎到剛好,牛味濃郁帶肉汁。🍟薯條炸到香脆金黃色,配料有烤野菜好鮮味。🍕Salamat 薄餅8吋 $88配法式荷蘭母醬🧀、菠蘿🍍、脆煙肉🥓,醬料creamy,菠蘿味道清新,一點都唔覺得膩。兒童餐👧🏻 $68黑糖健康餐包,磨菇湯口感綿滑;蕃茄腸仔意粉🍝,醬汁甜酸好開胃;魚手指同薯條香脆;配爽甜蜜瓜🍈同提子🍇;飲品係囡囡鍾意嘅益力多。Salamat Cafe元朗馬田路3號怡豐花園怡豐花園B座號地舖

門口有幾盆綠色植物,令人感覺好舒服。

進入餐廳,放了好多日式擺設,睇出店主花心思去裝飾。

🥩香煎安格斯西冷牛扒配薯菜 $208

🍕Salamat 薄餅8吋 $88

兒童餐👧🏻 $68

Salamat Cafe
元朗馬田路3號怡豐花園怡豐花園B座號地舖

• 香煎安格斯西冷牛扒配薯菜
  • Salamat 薄餅
2022-08-23 712 浏览
Salamat Cafe 在元朗同朗屏之間,是日同朋友去到,真的好CHILL感覺~~同埋一點都唔覺得自己系元朗咁,以為去左海邊CAFE~~同朋友因為唔想煩,所以點左個二人套餐,有野飲,有野食,同埋甜品,一次過食到唔同的野有埋一支水,慢慢飲都OK是日餐湯,麵包餐湯系有少少吞拿魚肉同埋薯仔,味道都OK,再熱DD會更好~~巴馬火腿雜菜沙律巴馬火腿雜菜沙律真的好多菜,另外也有兩大片巴拿馬HAM,真的食得好滿足~~日本黃金魷魚,墨魚加香煎帆立貝明太子意粉哩個意粉有埋日本式的黃金魷魚,香煎帆立貝,真的好有口感,同埋意粉煮得剛剛好,味道唔錯美國安格斯牛西冷配薯菜美國安格斯牛西冷配薯菜擺盆都唔錯,另外佢的薯條剛炸起,同埋牛扒叫左5成熟,都唔會過熟,入口都好有肉汁,唔會有UN的感覺,另外甜品有芝士蛋榚,真的食得好飽~AFFOGATO飲品點左個AFFOGATO,兩大球雪榚加上COFFEE,一路食一路飲真的好過癮同朋友開心地過左CAFE一晚,真的FEEL SO GOOD!
Salamat Cafe 在元朗同朗屏之間,
同朋友因為唔想煩,所以點左個二人套餐,

有野飲,有野食,同埋甜品,一次過食到唔同的野

有埋一支水,慢慢飲都OK
是日餐湯,麵包

巴馬火腿雜菜沙律

日本黃金魷魚,墨魚加香煎帆立貝明太子意粉
哩個意粉有埋日本式的黃金魷魚,香煎帆立貝,
真的好有口感,同埋意粉煮得剛剛好,味道唔錯

美國安格斯牛西冷配薯菜

另外甜品有芝士蛋榚,真的食得好飽~

AFFOGATO

2022-08-22
用餐时段
  • AFFOGATO,
  • 巴馬火腿雜菜沙律,
2022-08-23 459 浏览
朗屏呢間特色小店 景觀開揚今晚早左少少食晚飯 睇住日落食 幾好feel餐廳佈置亦好特別 牆上放上好多figure仲有好多玩味十足嘅佈置 幾有特色 🔸二人餐 $398▪️周打蜆湯配黑糖麵包忌廉味都濃 飲到幾粒蜆肉係入面▪️西班牙巴馬火腿雜菜沙律🥗份量足夠二人食 巴馬火腿有4片咸香味十足 底層鋪滿沙律菜 新鮮爽脆▪️日本黃金魷魚 BB帶子 香煎帆立貝明太子忌廉意粉🍝意粉相當足料 兩粒帆立貝好吸睛 好大粒仲煎到微微帶脆 好香口配料仲有黃金魷魚 食落有口感 估唔到同意粉又幾夾明太子忌廉意粉味道好濃郁 忌廉口感creamy整體真係唔錯 好惹味▪️英國DINGLEY DELL農場乾式熟成西冷牛扒配烤野菜及炸薯條🥩🍟 (+$158)牛扒肉質軟嫩 乾式熟成嘅煮法令水份滲入肉中食落口感真係感受到佢嘅肉汁 牛肉味都幾濃 生熟度亦控制得好好 叫咗medium 切開見到肉質呈現粉紅色 相當靚伴碟仲有烤雜菜 有露荀同雜菇 幾香口另外要讚佢嘅薯條 用咗口感十足嘅粗薯條熱辣辣食好香脆 仲附上兩款醬汁 茄汁 & 黑松露醬 真係好滋味▪️是日甜品 - HOMEMADE芝士蛋糕🍰自家制好有誠意 cheese味濃烈 口感唔錯▪️凍蜜糖
朗屏呢間特色小店 景觀開揚

甜度適中 飲到淡淡紅茶味

店舖俾人好舒服嘅感覺 食物亦好有誠意又美味
絕對會有下一次👍🏻
2022-08-22 64 浏览
上完堂黎到依邊搵食估唔到依間cafe 可以做到咁多年又黎試下佢keep 唔keep 到水準先之前都係黎食dinner,第一次食lunch估唔到原來有兒童餐仲有bb 凳!下次可以帶埋個女黎食❤️跟餐沙律隻汁酸酸味味,好開胃見到menu有個泡菜意粉有d fusion 咁,同埋好耐無去泡菜國,食下泡菜懷念下泡菜有輕微酸辣,中和到本身隻忌廉汁個味更加吸引同埋無咁流大蝦份量都多,而且又夠彈性爽口擺盤明顯都有心思真係色香味俱全🫶🏻牛扒可以揀幾成熟幾貼心食落牛肉味都濃而且口感都幾嫩佢提供既牛扒汁好特別,配埋一齊食更加好薯條炸得夠熱夠脆成日覺得依種西餐配既檸茶唔好味但今次都有驚喜茶味夠,配埋檸真係好消滯蜜糖紅茶 飲得出淡淡蜜糖味隻杯好靚,依d 細節位真係加分
上完堂黎到依邊搵食

估唔到依間cafe 可以做到咁多年
又黎試下佢keep 唔keep 到水準先

之前都係黎食dinner,第一次食lunch

估唔到原來有兒童餐仲有bb 凳!
下次可以帶埋個女黎食❤️

沙律

跟餐沙律隻汁酸酸味味,好開胃

韓式泡菜忌廉濃汁大蝦意粉

見到menu有個泡菜意粉
有d fusion 咁,同埋好耐無去泡菜國,食下泡菜懷念下

泡菜有輕微酸辣,中和到本身隻忌廉汁
個味更加吸引同埋無咁流

大蝦份量都多,而且又夠彈性爽口
擺盤明顯都有心思
真係色香味俱全🫶🏻

美國安格斯西冷牛扒配薯菜

牛扒可以揀幾成熟幾貼心
食落牛肉味都濃而且口感都幾嫩

佢提供既牛扒汁好特別,配埋一齊食更加好

薯條炸得夠熱夠脆

凍檸茶

成日覺得依種西餐配既檸茶唔好味
但今次都有驚喜

茶味夠,配埋檸真係好消滯
蜜糖紅茶

蜜糖紅茶
飲得出淡淡蜜糖味
隻杯好靚,依d 細節位真係加分

2022-08-20
2022-08-21 44 浏览
【元朗】Salamat Cafe.特色餐湯食剩指數:0/100餐湯係海鮮忌廉湯有好多蜆肉幾有鮮味.西班牙巴馬火腿雜菜沙律食剩指數:5/100巴馬火腿好鹹香配左新鮮既菜同哈蜜瓜感覺好fresh.燒牛肉黑松露忌廉汁燴飯食剩指數:0/100燒牛肉有種串燒既香味忌廉汁燴飯好creamy每粒飯都被汁包住咁.煎美國安格斯西冷牛扒(100z)配薯菜食剩指數:0/100到甜品啦!牛扒5成熟切開粉嫩好juicy配菜好有誠意係有薯條同炒過既蘆筍磨菇.是日甜品 食剩指數:0/100是日甜品係巴斯克芝士蛋糕入口有種Crème brûlée既香味質感都好軟滑細細件都好高質.Matcha latte 食剩指數:0/100抹茶粉好香濃唔會有粉粒感牛奶同抹茶平衡唔會苦又唔會過甜.菠椰菠蘿咪食剩指數:10/100菠蘿梳打加入椰子水有淡淡椰香又唔會太甜係清爽既梳打.地址:元朗馬田路3號怡豐花園B座號地舖
【元朗】Salamat Cafe
有淡淡椰香又唔會太甜
係清爽既梳打
地址:元朗馬田路3號怡豐花園B座號地舖
1K
今日專登去元朗搵朋友行街食飯,咁遠過到嚟,梗係要叫佢帶我去食好西啦😋Cafe雖然細細,但係Menu都算幾多選擇,店員見我哋好似有選擇困難症🤭就主動提議我哋可以揀二人餐ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ ғᴏʀ 𝟸 $398有soup 同prama ham salad 🥗 Soup係蘑菇湯估唔到跟餐嘅salad會有埋prama ham 食✨日本黃金魷魚,BB 帶子,香煎帆立貝明太子忌廉汁意粉醬汁好creamy,意粉每條都掛滿醬汁,無論係意粉定配料都好有份量,帆立貝煎得甘香,bb帶子又好嫩滑,仲有微甜帶爽口嘅黃金魷魚,口感勁豐富✨美國香草麵包糠烤焗西班牙lberico豬鞍架配薯菜豬鞍架用咗香草同麵包糠烤焗,食落面頭嘅香草唔會太勁👍🏻豬鞍肉質鬆軟多汁,味道濃郁,讚💯🧀Dessert HOMEMADE 巴斯克芝士蛋糕表皮特別烤到焦香,入口濃郁柔軟,瞬間在嘴裡溶化😍🍹DrinksApple’s Espresso +$24好特別嘅espresso,配上蘋果汁,蘋果汁嘅甜又唔會蓋過咖啡味道,仲可以中和返咖啡嘅苦味Matcha Latte +$20心心拉花靚靚❤️ 味道香醇濃郁,抹茶味同奶味兩者好平衡,入口香濃順喉整

ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ ғᴏʀ 𝟸 $398
有soup 同prama ham salad 🥗
Soup係蘑菇湯
估唔到跟餐嘅salad會有埋prama ham 食

✨日本黃金魷魚,BB 帶子,香煎帆立貝明太子忌廉汁意粉

✨美國香草麵包糠烤焗西班牙lberico豬鞍架配薯菜

🧀Dessert
HOMEMADE 巴斯克芝士蛋糕
表皮特別烤到焦香,入口濃郁柔軟,瞬間在嘴裡溶化😍

🍹Drinks
Apple’s Espresso +$24

Matcha Latte +$20

整體食物同服務都唔錯,一定會再回訪🥰
  • 美國香草麵包糠烤焗西班牙lberico豬鞍架配薯菜
  • HOMEMADE 巴斯克芝士蛋糕
  • Apple’s Espresso
  • Matcha Latte
2022-08-04 163 浏览
🥩厚切美國豬肉眼扒配燒菠蘿+烤野菜+薯條💰$128🥘牛肉黑松露意大利飯💰$-.⚡️山長水遠入元朗,為嘅就係同住係屯門嘅好友見面。係同事嘅推介下,試咗呢間Salamat Cafe ,嗌咗兩份set,包咗是日🥣蘑菇湯、🥖餐包同一杯🍹飲品。不得不提蘑菇湯幾出色,香濃又細滑,小女子同好友都非常鐘意( ´͈ ᗨ `͈ ).⚡️因為個個黎到都幾乎必點🥩厚切美國豬肉眼扒配燒菠蘿,所以小女子都嗌咗份,不過豬肉眼扒略嫌鞋口,有小小煮過火,燒菠蘿香甜清爽,非常好地中和咗肉扒嘅膩,配菜嘅🍟薯條份量好多,🥦烤菜味道亦不錯୧꒰*´꒳`*꒱૭✧.⚡️相較之下🥘牛肉黑松露意大利飯較為出色(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),黑松露味算濃厚,份量絲毫唔吝嗇,舖係面嘅牛肉香脆可口,配搭埋一齊非常惹味✨推薦〜隨餐仲附送咗一件芝士蛋糕🍰,令小女子同好友受寵若驚(畢竟無留意到Menu有寫),店員同店長都好nice🤵🏻🤵🏻‍♀️,為呢餐飯留下美滿嘅句號(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
🥩厚切美國豬肉眼扒配燒菠蘿+烤野菜+薯條

牛肉黑松露意大利飯

厚切美國豬肉眼扒配燒菠蘿+烤野菜+薯條
牛肉黑松露意大利飯
2022-07-23 182 浏览
菠蘿豬扒薯條菠蘿酸了變了味,豬扒鞋到咬唔入,又無味,薯條翻炸,勉強食了一半便放棄黑松露啡菇意粉味道普遍難食,露筍超級營養不良,仲生生哋羅宋湯又甜又辣,有點辣得滯凍Mocha普通,不值得加錢去飲總括:這間店食物質素偏差,絕無下次幫趁
菠蘿豬扒薯條

黑松露啡菇意粉
味道普遍難食,露筍超級營養不良,仲生生哋

羅宋湯
又甜又辣,有點辣得滯

凍Mocha
普通,不值得加錢去飲

總括:這間店食物質素偏差,絕無下次幫趁
2022-07-16 170 浏览
同狗狗爸爸一齊搭咗程車,嚟到呢間餐廳。今日天氣好熱好熱,室內溫度接近32度,何況室外?雖然叫車差唔多係點對點,不過,到咗餐廳果一刻,已經標曬汗喇。我哋都知,哪怕係寵物友善餐廳,好多都係講緊人同寵物坐室外,而呢間餐廳都冇標明係寵物友善,所以,我哋係預咗坐外面架,只係由於冇瓦遮頭,所以喺酷熱天氣下,真係人同狗都差啲頂唔住。我哋訂咗位,到達後,侍應就喺店外開咗檯同櫈俾我哋。點咗餐牌上的2款brunch:全日早餐同大啡菇露筍意粉,跟餐有餐湯,而餐飲我哋就分別加錢(特飲/咖啡半價),點咗凍薄荷朱古力同埋Dirty。餐湯先上,係蘑菇湯。飲落覺得好似金寶蘑菇湯。湯係用一隻細茶杯裝住,裝唔滿,基本上三兩啖已飲曬。全日早餐賣相幾靚,食物亦好豐富,係狗狗爸爸點既。問佢點,佢就話都係一般的全日早餐。撇開食物質素,其實喺烈日當空下進食,胃口或多或少受影響~~大啡菇露筍意粉賣相唔錯,配料、份量睇落亦足,露筍係幼身果種。我見到個意粉後期望幾高,覺得佢咁靚,應該都會好食。點知,叉咗一撮嚟食,我就覺得唔係好對版。。。點解意粉咁稔既?做唔到al dente都不足以形容,佢係太稔,好似茶餐廳食到的茄汁豬扒意果啲意粉咁,絕
同狗狗爸爸一齊搭咗程車,嚟到呢間餐廳。今日天氣好熱好熱
。我哋訂咗位,到達後,侍應就喺店外開咗檯同櫈俾我哋。

餐湯先上,係蘑菇湯。飲落覺得好似金寶蘑菇湯
。湯係用一隻細茶杯裝住,裝唔滿,基本上三兩啖已飲曬。

。。。點解意粉咁稔既?做唔到al dente都不足以形容,佢係太稔,好似茶餐廳食到的茄汁豬扒意果啲意粉咁,絕對失色
~~一路食,一路爆汗,而且因為碟意粉水準麻麻,我心諗,嚟錯喇

就喺我哋食到一半,2杯飲品送到,而佢哋就為餐廳挽回一局
。薄荷朱古力幾靚,第一眼以為佢的味道會好淡,因為杯的下截係朱古力的啡色,上面就係奶的白色,諗住咁樣一半一半,朱古力味可能好淡,點知又唔係喎,而且薄荷味幾出,好清新呀
!杯朱古力夠凍,成為咗我哋的救星!

Dirty的layering就調番轉,下面係白色(凍奶),上面係咖啡的啡色,而最頂就係咖啡的crema。咖啡好飲呀,而凍奶的溫度都幫手降溫

整體而言,呢度的食物質素非常一般
,不過飲品又真係幾好
,而餐廳亦有唔少細緻、花心思的裝飾佈置
,影相會幾靚。既然元朗有咁多好嘢食,我建議可以先去第二度醫肚,然後再嚟嘆杯嘢,打下卡,唔帶寵物的話,盛夏坐裡面嘆冷氣,應該幾chill~
2022-07-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-07-13 146 浏览
下午點幾要去元朗買d嘢,未食飯路過見到環境幾好行入去。女職員禮貌一般喇,講嘢冇尾音,全部單詞回應。坐低叫左個個有青口、蝦、帶子嘅意大利飯。我1分鐘飲完個湯,個飯就到了,心諗:「係咪整定翻熱嗰d嘢?」一食粒帶子,冰凍的。即刻同佢講。佢再整過,今次等正常時間,5分鐘左右。不過青口都係凍凍地,應該係全部嘢一鑊過翻熱。d意大利飯真係好鹹,不過肚餓都要食。入嚟見係cafe,餐飲叫凍咖啡。可能我誤會左(印象中餐牌係送飲品,包括咖啡,凍飲加$5。最後原來凍咖啡不包括在餐飲內,要收半價$21。最尾俾八達通$108,其實睇唔到佢收咗幾多錢,要主動問佢拎八達通的單check 。佢覺得我好奇怪咁嘅反應。服務、做食物嘅誠意真係一般。環境幾好,傾吓偈唔錯。如果叫漢堡應該會好食啲。收費唔值過一百。凍咖啡當然冇咩特別,主要係唔夠冰,未飲到一半都融晒。相信不會再幫襯了。如果再路過,下次試第二間。

服務、做食物嘅誠意真係一般。

相信不會再幫襯了。如果再路過,下次試第二間。
2022-06-20 161 浏览
元朗嘅salamat cafe, 佈置似係店主嘅珍藏我外賣走嘅,但等候期間都感受到cafe內令人放鬆嘅氣息。有bar枱向街,有2人/4人枱tea time試咗個鴛鴦egg benedict,即係煙三文魚同煙肉店員話我自己帶盒買外買仲有得減$20😱每日都有自家製巴斯克蛋糕,但今朝已食咗一件蛋糕留返下次再試
元朗嘅salamat cafe, 佈置似係店主嘅珍藏
店員話我自己帶盒買外買仲有得減$20😱
每日都有自家製巴斯克蛋糕,但今朝已食咗一件蛋糕留返下次再試
鴛鴦班尼迪蛋
2022-05-19
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
鴛鴦班尼迪蛋