2020-11-20 0 浏览
马田路附近都唔少高质餐厅💕呢间我已经食过3-4次,味道实在令我念念不忘🥺无论你想食意粉🍝汉堡🍔定食翻个排🥩都好好食!餐厅环境都唔错🤤可以带埋毛孩坐室外添啊🐶🐱⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🔺炭烧美国肯琼厚切猪肉配烧菠萝🍍紫菜粉薯条🍟杂菜沙律🥗 &烧汁($88)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.2/5个名长到呢😆份量好多卖相相当吸睛👀厚切猪肉够哂𝕁𝕦𝕚𝕔𝕪肉味十足,肉质软冧之余都几有咬口☺️配埋烧汁食落更加浓郁可口了😋烧菠萝好甜😍薯条上菜时仲系热辣辣脆卜卜架😚诚意推介💕🔺日式照烧鸡脾扒冻乌冬配蟹柳&蟹籽($76)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.7/5嗰阵食既时候天气仲热热地,所以食冷乌冬真系好开胃呀😳🙈酱汁系芝麻酱😋配埋鸡脾扒、蟹柳同蟹籽,又点会唔好食🤣不过可能果日太忙唔够碟(?)明明堂食但用左外卖盒装🥺男朋友话少少似葵广食既冷乌冬😹...如果用番个靓靓碟摆盘就ℙ𝕖𝕣𝕗𝕖𝕔𝕥了啦😋 👧🏻:环境好ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝💕之前同男朋友来了食𝕊𝕖𝕥 𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙系好抵食😳平日$𝟚𝟞𝟠💰就有哂前菜、沙律、意粉、主菜同埋甜品😛唔洗加一添啊😏摆盘靓味道好性价比十分高啊🤣推荐食𝕊𝕖𝕥 𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙😝不过今次唔系好饿就冇食到🤣
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.2/5

🔺日式照烧鸡脾扒冻乌冬配蟹柳&蟹籽($76)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.7/5

2020-11-17 65 浏览
黑毛猪扒配芝士咖喱焗薯仔$188,配是日餐汤、餐包及饮品🍴 黑毛猪扒几高质,好食,肉嫩多汁,肥瘦适中,真煎得几好几香口🥰 焗薯仔好入味,配上芝士一流😋 哩个猪扒同埋焗薯仔好有酒店级味道!! 蟹肉墨鱼仔大带子配龙虾汁意粉 $168,呢个意粉都几足料,墨鱼仔好弹牙,带子好大粒同嫩滑,味道都唔错,不过不失,但意粉同黑毛猪扒嘅价钱其实都差唔多,感觉食黑毛猪扒会抵啲😂 可能觉得呢间Cafe位於元朗,细细间,但系一份晚餐连加一服务费都要去到$200,少略贵,性价比未至於话好高,但系味道几好食嘅🥰🥰 下次可以去试下Lunch,好似抵食d haha😆

偶然之下食过佢,之後都食过几次,都好食但最近9月一次嘢饮酱汁都变晒用即弃餐具上,睇到有人食评都有讲,点知发现原来依家连汤碗都系...所以都写吓食评讲,卖相差晒仲好唔!环!保!其实疫情有排都唔会完,咁系咪继续都要用即弃嘢?同埋又唔系全部转晒,咁个出发点系...?咁点解要有咁嘅改变呢?既然可以堂食其实真系唔需要咁,反而令人唔想再去...PS: 相系今年4月 仲系用紧正常碗碟 嗌咗2人餐 埋单好似400几
偶然之下食过佢,之後都食过几次,都好食
所以都写吓食评讲,卖相差晒仲好唔!环!保!

2020-09-26
2020-10-28 205 浏览
假期lunch时间去 唔洗等位就入左去~入到去坐低先见到堂食竟然用即弃餐具上枱😳望一望隔离枱叫焗饭用外卖锡纸兜上...成件事即刻cheap晒🤭.但入左去坐低左都冇计 照食啦~叫左一份A7吉列豚肉burger, 一份A9烧豚肉眼扒(即系猪扒😂)饮品加左两杯半价後每杯$20蚊的mocha & hazelnut coffee.好...第一碗上系胶碗serve的餐汤之後上左杯用纸杯装的有拉花咖啡....🤡心谂 加左$20蚊杯(正价值$40)以为会靓仔d 影相见得下人...点知🤡 即刻downgrade左10倍.万幸系主菜系用正常碟上👏🏻食物质素就不过不失啦主餐正常 我食个猪扒系juicy , burger就一般,份量搭够汤同饮品好好好好普通.用即弃餐具真系好好好扣分先唔讲环唔环保 系成个用餐体验cheap晒比左$12x per head 搅到好似食大家乐外卖咁...同场有另一枱都问点解用即弃餐具...信相大家都唔太睇过眼🤭.总结 如果一直用即弃餐具就唔会再去附近大把选择💁🏻‍♀️
假期lunch时间去 唔洗等位就入左去~
入到去坐低先见到堂食竟然用即弃餐具上枱😳
望一望隔离枱叫焗饭用外卖锡纸兜上...
成件事即刻cheap晒🤭
但入左去坐低左都冇计 照食啦~
叫左一份A7吉列豚肉burger,
一份A9烧豚肉眼扒(即系猪扒😂)
好...第一碗上系胶碗serve的餐汤
之後上左杯用纸杯装的有拉花咖啡....🤡
心谂 加左$20蚊杯(正价值$40)
以为会靓仔d 影相见得下人...点知🤡
即刻downgrade左10倍
万幸系主菜系用正常碟上👏🏻
食物质素就不过不失啦
主餐正常 我食个猪扒系juicy ,
burger就一般,份量搭够
汤同饮品好好好好普通
用即弃餐具真系好好好扣分
先唔讲环唔环保 系成个用餐体验cheap晒
同场有另一枱都问点解用即弃餐具...
信相大家都唔太睇过眼🤭
总结 如果一直用即弃餐具就唔会再去
附近大把选择💁🏻‍♀️
2020-10-05 347 浏览
叫左个二人餐,最先黎两碗带子南瓜汤,汤够热,有南瓜味,最正系带子好多粒头盘拣左热溶芝士肉丸,肉丸超正,有热溶芝士,份量又多,肉丸好厚实大大粒,唔会成口脂肪,抵赞主菜拣左龙虾汁带子海鲜意粉,黎个真系正到爆,带子好鲜甜,唔会过熟有少少似食刺身,海鲜有好多八爪鱼仔,意粉加左菇片再更加好味龙虾汁又真系有龙虾味。之前去过一间西餐厅食龙虾汁意粉($248)都冇佢咁好味,黎间真系好正另外候有3成熟既牛柳,冇咩特别,唔会鞋,真系3成薯条做得超脆,好好味再有少少沙律菜隔一隔野饮跟餐半价,拣左特浓朱古力同奶盖芝士蓝莓奶昔(好似),朱古力好普通,偏淡。反而另一杯有惊喜,芝士好正,我饮到有阵‘笑牛牌’芝士既味,而且质地唔同平时台式饮品店既质地,佢系比较杰身,好得意,蓝莓奶昔系自己打发,唔会太甜,推介仲有店员好好笑好nice,服务态度餐厅仲会播音乐,最中意佢音量系细细声,听到歌同时又同朋友倾到计又relax灯光暗暗地好舒服我地个晚6:45去到,已经陆陆续续有人入黎,未到8点已经坐满,证明间餐厅真系掂,一定会再去食

另外候有3成熟既牛柳,冇咩特别,唔会鞋,真系3成
薯条做得超脆,好好味
再有少少沙律菜隔一隔

仲有店员好好笑好nice,服务态度

灯光暗暗地好舒服
2020-10-02
  • 龙虾汁刺身级带子海鲜意粉
2020-09-28 289 浏览
未改名前食过几次,都觉得质素唔错见改左名,特登过黎再食未试过系元朗有间西餐厅系因为d 野太难食,而我blacklist 无下次依间都系第一间我地一行五人,所以分左两台坐(中间有隔板) 所以其实同一齐坐无咩分别d 相因为都系屋企人食完再传比我地,所以都已经夹左部分食物,但绝对唔影响我对食物味道既评论先上二人set 既南瓜汤,南瓜味系几浓,带子量都几多,但唔多觉有蟹肉普通单set 既青豆汤,青豆味有少少亦都唔腥但最奇怪系个口感,唔系豆蓉豆泥个d,似系生粉水既芡质地,好奇怪二人set 前菜可以拣吞拿鱼沙律,吞拿鱼比黑椒包围哂,整系食到黑椒味,食唔到吞拿味味。。。沙律菜都算新鲜爽脆我地仲叫左两样小食,系肠拼盘同埋鸡翼肠不过不失,辣果两种都唔错鸡翼个皮炸得够薄够脆,但入面有少许乾同埋唔够味,要点个泰式辣酱补番d 味主食叫左有四款,其中一个系带子意粉,已经系最好食带子有d 鲜味,口感类似半生熟,所以唔错意粉口感都系岩岩好,仲好挂汁,d 汁够浓,所以依个好快清碟猪鞍扒一黎本身唔算入味,而且比较鞋身,食到有猪苏味,再加埋面料d 香料碎真系唔夹,薯条系无薯味,但都有做到外脆内软既。。之後仲有个12oz
未改名前食过几次,都觉得质素唔错

见改左名,特登过黎再食

依间都系第一间

蟹肉椰汁带子南瓜忌廉汤

青豆忌廉汤

普通单set 既青豆汤,青豆味有少少亦都唔腥

吞拿鱼前菜

我地仲叫左两样小食,系肠拼盘同埋鸡翼

肠不过不失,辣果两种都唔错

带子意粉

主食叫左有四款,其中一个系带子意粉,已经系最好食

带子有d 鲜味,口感类似半生熟,所以唔错

意粉口感都系岩岩好,仲好挂汁,d 汁够浓,所以依个好快清碟

猪鞍扒

,薯条系无薯味,但都有做到外脆内软既。。

之後仲有个12oz 肉眼扒,不得了,一入口劲咸,而且比较薄身已经接近全熟,口感偏韧,但太咸真系食完一啖都唔想再食

之後仲有个鸭脾,好鞋身,而且佢用果皮做调味,令到d 肉带d 酸味,真系好奇怪既调味,又系食完一啖唔想再食

配既芝士薯仔,芝士劲咸劲漏,单食薯仔较好

所有肉类既主食不论口感,煮法,调味都好唔掂
,绝对唔encore
2020-09-27
带子意粉
2020-09-19 234 浏览
长期困在家里避疫,就来闭关到要成仙🧚🏻今天我们出发前往另一个国度!元朗国👻,推介一间便宜而且清静的Cafe~#南瓜汤 (跟餐)南瓜汤已经预先过了筛,所以喝起来没有南瓜肉,而且南瓜汤添加了忌廉,所以十分顺滑🤤而南瓜味也十分突出~味道小评分:😋😋😋😋/5#杂锦海鲜&蟹籽蕃茄忌廉汁意粉 $76主菜意粉偏软身🍝,如无意外使用的是雪藏海鲜,所以有某部份海鲜有些腥味。因为使用了忌廉,所以较腻,但蕃茄选用了车厘茄,味道较酸甜,所以中和了忌廉的腻。味道小评分:😋😋😋/5#吉烈香茅鸡扒烟肉车打芝士鸡蛋汉堡配炸蟹钳和紫菜粉薯条 $82很长~~~~的名字😂鸡扒嫩滑而且有淡淡的香茅味😍十分足料的汉堡,一口不能把全部馅料都吃到😂而蟹钳弹牙,紫菜粉薯条有淡淡的紫菜味🍟,两种也炸得刚刚好~味道小评分:😋😋😋😋/5整体味道指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性价比:💰💰💰💰/5环境:💕💕💕💕/5打卡指数:📸📸📸/5

#南瓜汤 (跟餐)
味道小评分:😋😋😋😋/5

性价比:💰💰💰💰/5
环境:💕💕💕💕/5
打卡指数:📸📸📸/5

2020-09-13 209 浏览
本人外出选择餐馆,尽量支持诚意小店,尤其是在持续多时的疫情下。今午去了 Salamat Cafe, 按 goggle map 找到位置,店内枱与枱安排很靠近,入坐率很高,2人一桌,每枱有层板相隔。不用等位就可入座。主菜点了当天午餐美国炭烧厚切猪肉眼扒,配烧菠萝、紫菜粉薯条、沙律,连餐汤、热蜂蜜红茶,$88,假期周六日需加一,收费合理。奉上椰菜花餐汤,因疫情关系,汤及饮料都用即弃餐具。确实令卖相大打折扣,味道方面,椰菜花打成糊状,吃出椰菜花很浓郁,建议加入切细的椰菜花,会令整个汤入口有质感。主菜色香味俱全,份量不少,色彩悦目。餐单介绍猪扒用肯琼香料,配方有少许似孜然粉,但更被我接受。肉质鲜嫩,可惜边位有点过熟。新鲜菠萝烧过後脱水保留糖份,是最适合烧烤的热带水果。蜂蜜红茶也是纸杯上,茶味适中。在这个悠闲的周日中午,享受一顿美味的午餐,迎接下周辛劳的工作。

蜂蜜红茶也是纸杯上,茶味适中。

2020-09-06
2020-07-01 676 浏览
#Salametcafe 两款餐汤味道浓郁,食得出菠菜味同甜薯味 龙虾汁意粉鲜甜多汁,再以香草、芝士粉调味,加分 带子都几大粒,仲有虾、鱿鱼、青口等等 墨汁意大利饭既米饭软身易入口,但墨汁有小小咸 香肠拼盘配三款酱料,黄芥末同茄酱比较普通 点泰式酸辣酱比较match,减轻油腻既感觉 猪鞍架淡而无味,肉质好乾好难咬 外层既面包糠都唔系炸得特别香脆 安格斯牛肉丸因为落左劲多茄酱同芝士 味道有d似ikea 既瑞士肉丸 牛柳煎得耐左,锁唔到肉汁,唔够Juicy 不过胜在牛肉汁浓郁,点汁食都ok
2020-06-24 337 浏览
最近成日去元朗搵食,朋友推介一间小店😋网上又见到食评推介,就BOOK左黎试试!我地叫左个2人套餐,前菜系牛肉丸芝士薯蓉!有惊喜!好味!好耐无食过咁好味既肉丸,仲加左我最爱既芝士😍甜虾墨鱼咀海胆汁意粉意粉!食得出好有心机!好味!仲有猪鞍!伴碟个个青苹果冬甩,我第一次试到个感觉得好有新鲜感!但猪方面个人觉得硬左小小,可以改善下!餐饮仲可以加钱转1664!!!环境方面,两个人坐得舒服可以轻松倾下计!总括黎讲,价钱方面好合理,水准都好好!不过题外话搵左好多次都MISS左间铺头总括黎讲,价钱方面好合理,水准都好好!不过题外话搵左好多次都MISS左间铺头
最近成日去元朗搵食,朋友推介一间小店😋
网上又见到食评推介,就BOOK左黎试试!

我地叫左个2人套餐,前菜系牛肉丸芝士薯蓉!有惊喜!好味!

好耐无食过咁好味既肉丸,仲加左我最爱既芝士😍
甜虾墨鱼咀海胆汁意粉意粉!食得出好有心机!好味!

仲有猪鞍!
伴碟个个青苹果冬甩,我第一次试到个感觉得好有新鲜感!
但猪方面个人觉得硬左小小,可以改善下!

餐饮仲可以加钱转1664!!!

环境方面,两个人坐得舒服可以轻松倾下计!

总括黎讲,价钱方面好合理,水准都好好!
不过题外话搵左好多次都MISS左间铺头

总括黎讲,价钱方面好合理,水准都好好!
不过题外话搵左好多次都MISS左间铺头
2020-05-28
2020-05-28 553 浏览
之前听朋友説过不错,约埋一班好友一齐试一下。环境舒适的小店不会太迫。一枱6人,坐在最入,彷佛只有我们。(其实每张枱都有人⋯⋯)食物整体都不错,我们6人点了3份2人 set dinner 再一齐分享,食物精美,份量刚刚好,有质素的小店。大家都好满意。我最爱前菜的沙律和主食的牛柳,香浓美味,享受3小时无拘无束的晚餐。好欣赏店员自动为我们清理乾净枱面方便上甜品。订枱时预订了心太软+生日字句。好精美!愉快美味的晚餐。
好精美!愉快美味的晚餐。
2020-05-27
2020-05-13 536 浏览
炭烧美国顶级牛肩板腱肉配黑松露薯条 $128五成熟嘅牛肩板腱肉煎到外脆内软,切开仲有d肉汁流出嚟,好juicy。牛味好香浓,肉质软林林。下面系黑松露薯条,黑松露粉好香,但系放喺牛下面,会比啲油浸住,食落就有啲肥腻,同埋冇咗脆口嘅感觉香煎帆立贝烟三文鱼意粉(pesto sauce) $78帆立贝好大只,夹埋烟三文鱼碎,配pesto sauce都几出味。配菜仲有啡菇、车厘茄,好fresh,成碟都好味。餐厅仲要dog friendly,好岩带完狗仔散步,一齐食野chill chill
炭烧美国顶级牛肩板腱肉配黑松露薯条 $128

香煎帆立贝烟三文鱼意粉(pesto sauce) $78

2020-05-05 449 浏览
🐶Dog friendly,有2-3张outdoor seats,岩晒同狗仔散完步既爱心❤️主子🥣是日餐汤:忌廉蘑菇汤 🐠主食:照烧魔鬼鱼翼🍟🥗来自纽西兰,魔鬼鱼翼煎得好香脆,加埋照烧汁,够晒睇头🤩 魔鬼鱼既肉质跟普通鱼唔一样,相对较有𡁻口,肉质较实有弹性。配埋即炸既薯条同紫菜粉,系小妹既菜😋 仲有沙律菜可以中和番煎炸既口味解腻,赞👍

🥣是日餐汤:忌廉蘑菇汤

🐠主食:照烧魔鬼鱼翼🍟🥗
2020-04-13 549 浏览
天气好靓,好想坐outdoor ,但无奈outdoor已full , in door 好细,台已经好细张,侧边系厨房,staff 行嚟行去出餐,好扰民,点咗个chicken burger 卖想非常靓,不过唔系我想像中咁好味,先食薯条,有紫菜喺面,又炸得香,配茄酱同辣酱,like , 则边有蟹钳,完全无蟹肉味,得啲粉,个burger 睇落好靓,鸡扒都好大块,可惜鸡扒炸到过咗火位,好乾,上面嘅烟肉系无煎香,所以唔吸引,对我嚟讲最大问题系已落咗沙律酱,我本人唔太锺意食沙律酱,所以我差唔多成个包都无食。朋友order咗个魔鬼鱼,香港真系唔多地方有魔鬼鱼食,我人生都系第二次食,所以值得一赞,share咗少少试下,个汁几惹味,鱼都整得几香。例牌点我最爱嘅mocha ,跟餐要加19蚊,上埋杯咖啡张台完全无位,真心细同坐得唔舒服,旁边冲咖啡又好嘈,完全破坏假期心情同靓天气,食食下望倒门囗仲要贴住张纸繁忙时间用餐时间系45分钟,我一向好讨厌限时嘅餐厅,只想快啲食完快啲走。
鸡扒burger
魔鬼鱼
跟餐加嘅mocha
2020-04-12
2020-04-05 434 浏览
疫情下😷友人同我庆生,已经预先订左位,不过因为餐厅太细,同政府规定要有1.5米距离,所以我地就被安排坐左张3人面壁嘅台,初时咁坐都觉得怪,但後期反而觉得几好,因为影食物相都靓好多错有错着我地叫左3款野食,分别有带子意大利粉、露笋杂菌意大利饭、全日早餐,野饮方面就有冻、热朱古力🍫同百香果梳打(唔系好记得系咪依种生果,只记得系梳打)餐汤就有青豆汤个汤饮落我觉得忌廉重啲,但都算滑嘅第一道系带子意大利粉,我觉得尚算唔错,味道有点咸,但两只带子都好大只第二道露笋杂菌意大利饭,我觉得饭比意大利粉好食,不过可以少啲忌廉较好,因为食落口太湿,但味道唔差嘅第三道全日早餐,材料都几丰富架,有粟米🌽汉堡扒、香肠、炒滑蛋、多士、沙律🥗蜜瓜,味道就无咩特别啦,都可以一试嘅最後,就系友人为我预备嘅小惊喜啦餐厅都好细心,会留意你食到几多,决定几时上甜品友人都赞出其不意地送上写左名嘅蓝莓芝士蛋糕🍰配云呢拿雪糕
错有错着
个汤饮落我觉得忌廉重啲,但都算滑嘅
青豆汤
饮品

带子意大利粉

露笋杂菌意大利饭

全日早餐

最後,就系友人为我预备嘅小惊喜啦
餐厅都好细心,会留意你食到几多,决定几时上甜品
友人都赞出其不意地送上写左名嘅蓝莓芝士蛋糕🍰配云呢拿雪糕

生日甜品-蓝莓芝士蛋糕配云尼拿雪糕