2019-10-02 795 浏览
假日中午,慢步到元朗另一头既 "Salamat Cafe" 。每次经过都见到佢全满,终於有机会一试❤️西餐小店外墙灰色🧱 大玻璃窗令内部可以清楚望住出面大街景色。假日中午好多放狗散步,系阳光充足既日子真系可以窗边高枱呆一个下午😪 餐厅内部都系灰色主色📓墙上既挂饰唔知系猪🐷猫🐱定狗🐶 大玻璃窗上有小小灯泡 💡 装饰💜午餐menu 简洁啲,单价大约80至90。先黎一碗南瓜忌廉汤🎃 味道👌厚切猪肉眼扒笠咗个菠萝帽🍍 出现, 搭埋个薯条,少许杂菜,拼出里画面唔错✔️ 扒身极厚,刀切都有少许难度😑 不过肉质少许韧❌ 做唔出嫩滑质地,不过味道还好👌猪颈肉炒乌冬上面既木鱼碎飘蘯不停🌪️ 炒乌冬系鳗鱼汁衬味下比到浓烈味道✔️小块猪颈肉反而可以幼嫩入味✔️最後拣饮品竟然有affogato💖 一小杯既纯黑espresso 搭上白色云尼拿雪糕出场。拿起热情咖啡☕泻落冷静雪糕上🍨咖啡香搭配少少甜味溢出🌫️ 在咖啡冷掉之前,雪糕溶化之後,体验甜与苦,冷与热,软与硬既交替😘埋单两个人196,元朗黎讲唔算平。作为假日点缀,Salamat 系一个好选择,食物中上👌环境安静✔️开放式厨房都无乜油烟✔️

炭烧美国肯琼香料"厚切" 猪肉眼扒配菠萝,紫菜粉薯条,杂菜沙律烧汁

日式猪颈肉鳗鱼汁炒赞歧乌冬

Affogato

2019-10-01
日式猪颈肉鳗鱼汁炒赞歧乌冬
Affogato
  • 日式猪颈肉鳗鱼汁炒日本赞歧乌冬
2019-08-12 182 浏览
环境清静舒适, 装修简约, 侍应态度殷勤, 白色砖墙 ,枱上小洋烛台 ,令人感觉罗曼蒂克,很适合三五知己、 情侣聚餐。法式鲜蚝汤配厚牛油多士( 跟餐+$48)法式蚝汤, 颜色浅绿色, 碟中间放上一只炸到金黄色的蚝 , 卖相吸引, 有心思, 炸蚝入口juicy, 鲜味蚝汁流出 , 蚝下有 creamy嘅薯蓉, 质感幼滑、细致, 令每口汤更加丰富, 啖啖是蚝鲜味, 配上厚身牛油方块多士 , 外脆内软, 牛油香味诱人,令人回味。烧12安肉眼扒配牛肉汁和黑松露薯条$298肉眼扒厚切的肉身,软腍肉质连少许肥膏享用, 令人垂涎 ,香口而不油腻, 七成熟, 内里肉质嫰红,牛肉没有多余的调味,缓缓切开,肉汁慢慢流出,是纯朴的牛香, 牛香突出 ,质感软腍。 最吸引是跟配黑松露薯条, 每条薯条都热呼呼香喷喷,脆口绵密,吸收了黑松露独特香气,同样美味,加上伴碟的蔬菜,非常满足。泰国手标奶茶$32( 跟餐半价)手标奶茶在泰国是人气的饮品, 用炼奶代替糖, 杯面上 唧上花形忌廉, 卖相吸引, 搅拌後饮, 奶茶入口顺滑,带阵阵幽香, 冲得刚刚好,不会太甜。

法式鲜蚝汤配厚牛油多士( 跟餐+$48)

烧12安肉眼扒配牛肉汁和黑松露薯条$298

泰国手标奶茶$32( 跟餐半价)
2020-01-12 22 浏览
寻晚刚刚试完觉得食物质素不错! 👍🏻Set dinner墨汁意大利饭同烧魔鬼鱼都出乎意料地好食! OpenRice订枱有mention庆祝生日,餐厅有准备小surprise朱古力心太软同雪糕 😊 妈咪好开心!一家人过咗愉快嘅一晚~ 下次可以试吓佢d咖啡先☕️
寻晚刚刚试完觉得食物质素不错! 👍🏻

下次可以试吓佢d咖啡先☕️
2019-12-31 72 浏览
去到都一点~ 但都仲好多人店员好好服务 比我地搭枱食饭~餐汤有一种将薯仔同粟米打均左既感觉但薯仔味有啲太出 ~热朱古力好有诚意 有拉花~ 但我觉得朱古力味唔够浓软殻蟹汉堡拼炸鱼薯条炸鱼薯条系劲好食!!! 炸既时间拿掐得岩岩好放入口仲系新鲜滚热辣咁应该即叫即炸点埋个沙律酱就绝配而个软壳蟹都系好新鲜即炸咁炸得外脆肉软 配埋啲配菜食仲好fresh!!猪肉眼扒配菠萝杂菜沙律个菠萝仲好鲜甜黑毛猪都好新鲜 但有少少硬我个人比较钟意食牛扒~
去到都一点~ 但都仲好多人
店员好好服务 比我地搭枱食饭~

餐汤

有一种将薯仔同粟米打均左既感觉
但薯仔味有啲太出 ~

热朱古力

好有诚意 有拉花~
但我觉得朱古力味唔够浓

软殻蟹汉堡拼炸鱼薯条
炸鱼薯条系劲好食!!!
炸既时间拿掐得岩岩好
放入口仲系新鲜滚热辣咁
应该即叫即炸
点埋个沙律酱就绝配

而个软壳蟹都系好新鲜即炸咁
炸得外脆肉软 配埋啲配菜食仲好fresh!!

猪肉眼扒配菠萝杂菜沙律

个菠萝仲好鲜甜

黑毛猪都好新鲜 但有少少硬
我个人比较钟意食牛扒~
2019-12-20 88 浏览
到大棠睇红叶🍁前食下元朗的小店,店里很有气氛,店员态度也不错。我两点左右到,人客不多,座位也很宽敞。我和我朋友一行二人品嚐了两款午餐。今日试左鳗鱼炒乌冬,鳗鱼好大块,乌冬也很惹味,加放紫菜等配料是推介之选。👍🏻接着,我试了软壳蟹汉堡拼炸鱼手指,软壳蟹的炸粉过厚,食唔到软壳蟹嘅味道;包有小焗燶。😔薯条过淋,好像炸了一段时间,但配上紫菜粉,味道还可以。我和我朋友都推介鳗鱼炒乌冬,大家有空都可以试下。

我和我朋友都推介鳗鱼炒乌冬,大家有空都可以试下。

2019-12-10 70 浏览
服务很好的小餐厅!下午茶时间可以点选午menu, 很划算!包餐汤、主菜及饮品!点了一份特色沙律及一份软壳蟹汉堡(包括薯条、鱼手指及沙律), 份量十足!味道也不错!秒杀大型商场及连锁店!
2019-12-10
2019-11-11 76 浏览
早两日老婆唔知煮咩,两个人行嚟行去,行到马田嗰边见到呢间Cafe好似好有情调,所以试一下(无影餐厅嘅相,男人老狗影黎影去唔好睇)。我哋叫咗个套餐,有前菜有面包有汤有两个主食,最值得推介就系个意粉,个汁做得好出色,配埋个海鲜,差啲帮佢只碟都赖埋。我建议大家不妨一试,虽然小弟影相唔系好靓!

我建议大家不妨一试,虽然小弟影相唔系好靓!
2019-09-16 94 浏览
朋友约左去元朗睇话剧。未开场前更是填满五脏庙先。附近有好多食肆与餐厅。日式中式任食都有。但同女友人去更是搵有情调的西餐厅。热卡布奇诺。一杯周围都系咁冲的咖啡。拉花亦是好经常见到的拉花。令我不太重视。但超级意外的平凡外表。真是不能小看。令我为之一「震」。入口口味感觉丰富。咖啡味道浓厚。齿龈徘徊咖啡残留的豆香。余温更令口腔内分泌配调更突出一些豆甜味道。白酒忌廉汁蓝青口&西班牙辣肉肠配蒜蓉牛油多士。青口西餐厅真是食得多。但用辣肉肠去配搭第一次见。青口与肠一齐食。那种口感好特别。小小辣再配海鲜甜味。加上白酒忌廉汁更独特的味道,配合得叹为观止!系我从未食过西餐配搭。香烧法国🇫🇷原只春鸡配黑松露薯条黑松露配薯条🍟系西餐上不常见。一般只配合意粉食慾。曾经食过一间系用咸蛋黄。做出中式黄金虾的模样。黄金薯条。但我喜翻黑松露的涩味配合上薯条好夹。原味烧春鸡烧得恰到好处。因为仲有调味不会太咸。再配以酱汁更食得浓郁可口。

香烧法国🇫🇷原只春鸡配黑松露薯条
黑松露配薯条🍟系西餐上不常见。
2019-08-30
  • 法国原只春鸡配黑松露薯条
2019-09-14 50 浏览
夜晚经过呢间cafe见到个menu几吸引咁就谂住入去试下拣左香煎日本刺身带子露笋鲜虾蛋黄忌廉汁意粉带子大大粒 啖啖肉😋只虾煎到金黄色意粉软硬度适中最紧要系个汁好creamy 正🤤另外叫左杯Mocha好浓既可可味道个拉花仲好靓添👍🏻期待下次可以试埋其他野食🥳
夜晚经过呢间cafe

好浓既可可味道
个拉花仲好靓添👍🏻

期待下次可以试埋其他野食🥳
2019-09-13 55 浏览
某次去元朗游泳池嘅途中发掘左呢间餐厅,所以特登去试下。晏就嘅时候,餐厅感觉似系森系文青cafe,无谂过,夜晚嘅时候会变成一间几有情调,仲有独光晚餐嘅西餐厅。.餐厅价钱系元朗区算系中上价位,但系食物质素真系几好,所以性价比高。我地试左两个set dinner,两个都好好食.1) 烧宝云酥猪鞍架,黑松露薯条,焦糖苹果呢个猪鞍真心surprise到我,我觉得有中环西餐嘅级数!猪鞍架肉嫩多汁,而且调味好香口!唯一美中不足系薯条同焦糖苹果唔够好食。.2)炸黑松露粉金针菇牛肝菌忌廉意大利饭牛肝菌味浓,risotto煮得好creamy,米粒软硬度适中不过,但黑松露粉金针菇有啲失色,张为大啡菇/杂菌可能好啲。

1) 烧宝云酥猪鞍架,黑松露薯条,焦糖苹果
烧宝云酥猪鞍架,黑松露薯条,焦糖苹果

2)炸黑松露粉金针菇牛肝菌忌廉意大利饭
酥炸黑松露粉金针菇牛肝菌忌廉意大利饭

不过,但黑松露粉金针菇有啲失色,张为大啡菇/杂菌可能好啲。
2019-09-07
烧宝云酥猪鞍架,黑松露薯条,焦糖苹果
酥炸黑松露粉金针菇牛肝菌忌廉意大利饭
  • 烧宝云酥猪鞍架
2019-09-03 67 浏览
今晚去左元朗食西餐🤤🤤好正啊!坐得又舒服,食物既卖相到味道都无得输。一班人聚餐既好地方💗蟹肉芒果烟三文鱼蕃茄青瓜千层沙律@沙律卖相摆碟好精美,红红的蕃茄,绿色的青瓜,鲜黄色的芒果烟三文鱼配上香甜的芒果,甜甜酸酸的令胃口大开意大利牛肝菌忌廉汁意大利饭配酥炸黑松露粉金针菇@Risotto送过来时黑松露香气十足,上面有一件大金针菇,炸得非常香口Risotto尽吸收了忌廉汁入味非常特别一提: 女店员的服务态度非常好,充满笑容亦非常勤快
烟三文鱼配上香甜的芒果,甜甜酸酸的令胃口大开
Risotto尽吸收了忌廉汁入味非常
特别一提: 女店员的服务态度非常好,充满笑容亦非常勤快
2019-08-21
2019-09-01 57 浏览
今晚同女朋友入左元朗探朋友,揸车入到黎发现元朗夜晚非常精彩,餐厅非常多元化。每间餐厅都有好多人排队,女朋友就想去食Salamate cafe。餐厅唔大,座位唔多,晚市时间都要排队先食到。非连锁店,非大集团,值得支持一下。女朋友叫左挪威三文鱼鲜三文鱼籽柠檬忌廉汁意大利粉。卖相摆碟好精美,酱汁轻盈完全唔腻,三文鱼籽咸香突出,最爱意粉口感非常弹牙。我叫左香煎虎虾、BB墨鱼墨汁意大利饭。饭粒烟韧,海鲜好新鲜。
2019-08-30 65 浏览
今日约了几个女性朋友聚旧,三个女仔倾心事,食饭地方要找个舒适的环境,其中一位朋友介绍Salamat Cafe,这店装修主要为白色感觉清新整洁舒适。厚切蒜蓉包用2寸厚底面包烤成,上面铺上新鲜的香草蒜蓉,外脆内软。法国苏蚝汤这个汤很特别,用新鲜蚝打成汤再加上忌廉口感棉密,蚝味非常浓郁; 加上一只炸蚝增强口感。烟三文鱼芒果球配芦笋沙律卖相非常吸引,烟三文鱼配上香甜的芒果,芦笋杂菜新鲜可口,配上法式香醋甜甜酸酸的令胃口大开。酥炸黑松露金针菇牛肝菌意饭饭送过来时黑松露香气四溢,上面有朵大花是炸金针菇意大利饭加黑松露牛肝菌,每粒饭也吸收了松露忌廉的精髓。烧春鸡配黑松露薯条杂菜沙律半只烧鸡配上蜜糖烤焗,薯条黑松露配茄汁及肉酱汁,烧鸡很入味肉质嫩滑。最後我们点了三杯饮品芝士泰茶上面铺了一层口口芝士茶底香浓,将芝士及茶混合一体,芝味香浓。鲜青柠梳打天气炎热配上这个清新的饮品非常解渴,青柠加梳打提神之选。Ice Coffee 店员大力推介这招牌咖啡,我是一个咖啡迷,果然没有令我失望,咖啡非常之香浓。

厚切蒜蓉包
用2寸厚底面包烤成,上面铺上新鲜的香草蒜蓉,外脆内软。

法国苏蚝汤

烟三文鱼芒果球配芦笋沙律

酥炸黑松露金针菇牛肝菌意饭

烧春鸡配黑松露薯条杂菜沙律

最後我们点了三杯饮品
芝士泰茶

鲜青柠梳打
天气炎热配上这个清新的饮品非常解渴,青柠加梳打提神之选。

Ice Coffee

2019-08-30 61 浏览
之前帮榇过一次下午茶觉得环境舒服食物质素又好, 是晚决定同朋友试下晚餐水准如何 😛同朋友拣了二人餐 $388 价钱已经包括餐汤饮品~ 端上汤前同时有烘过的多士餐包咁大个女第一次饮蚝汤, 非常creamy浓郁上面仲有只炸蚝添 再来白酒忌廉煮青口配办肉肠蒜蓉牛油多士, 卖相如其名一样丰富, 2个人分享刚好, 青口鲜甜🥢忌廉汁意大利饭炸金针菇, 同朋友本来无仔细留意餐牌所以估左好耐到底系咩黎呢 , 炸到一条条口感烟韧原来是炸金针菇, 真系非常有创意! 意大利饭配左牛肝菌忌廉汁将成个饭口感提升左食到依度已经饱七成, 最後还有黑椒烧春鸡 🍗鸡肉嫩滑配上咖哩汁 (另上), 咖哩系印度咖哩不是甜的日本咖哩故配春鸡非常惹味.. 黑松露薯条满足口瘾 🤤 伴碟有少少沙律菜中和整餐饭的饱肚感 今次晚餐朋友都觉得值得一试, 下次如果附近想食西餐一定会再来

2019-08-28 54 浏览
元朗想搵一个decent既食lunch地方,醒起马田路有呢间坐得舒服、唔会太逼、食物又唔错既cafe。Lunch既选择都有好多种,想饱d可以拣risotto、想丰富d有all day breakfast、想light d有沙律,而我拣既呢个burger set,本身除咗鸡扒,仲有煎蛋、芝士同烟肉,十分丰富!配菜除咗薯条沙律,仲有两只吉列虾。一次过满足多个愿望😻菜式都系即叫即整,卖相亦感受到师傅用心。另外嗌咗杯热Latte,奶味同咖啡味balance得几好。一间餐厅要咖啡同食物都做得好,的确唔容易。下次再试埋佢地dinner!

下次再试埋佢地dinner!