2019-12-31 116 浏览
好耐未食過鐵板燒近,最近戚起條癮,就諗住去s2鐵板燒。黎到s2鐵板燒有咩可能唔試加強版海膽杯, 佢比之前份量多咗之外,層次都多咗, 令到你食每一啖都有不同食材在你口中,刺激你的味蕾。雖然海膽杯有好多食材但唔會喧賓奪主,奪取海膽嘅味道。芝士漢堡扒係一道令我喜出望外嘅食物, 看似平平無奇,實質係最大嘅出奇之處。出奇制勝,令你意想不到,芝士同漢堡扒嘅味道十分相配,亦做到流心,令你每一啖都有拉絲嘅感覺。銀鱈魚,最特別之處係個醬汁, 令到銀雪魚嘅味道同層次更加突出,令你一試難忘,一試再試。鐵板牛柳粒,唔會煎到好乾,除咗鎖住到肉汁之外,亦都好有口感。芝士龍蝦,一定要試,令你有別一番的感受,從此愛上龍蝦以及芝士。黑松露炒飯係最好食嘅炒飯,佢不吝嗇黑松露,令到黑松露嘅香氣覆蓋整碟飯,炒飯亦都係大師級水準,粒粒分明,粒粒煙韌。海膽雪糕最特別嘅甜品,雪糕得充滿海膽嘅味道,樂師傅運用海膽嘅方式真係層出不窮!!!若果大家喜歡鐵板燒餐廳嘅話,s2鐵板燒係你首選,食物水準當然係頂級,佢哋嘅環境,氣氛亦都令你愛上這間餐廳。
好耐未食過鐵板燒近,最近戚起條癮,就諗住去s2鐵板燒。

• 黑松露炒飯
  • 芝士流心和牛漢堡扒
  • 海膽醬芝士焗龍蝦
2019-12-27 161 浏览
第一次寫食評,唔想其他人會覺得被騙聖誕大餐約在這間餐廳入到去個staff話OpenRice Booking 的折只可以用在3個set menu (最貴的3個)因為聖誕關係吧然後推薦我們食聖誕 menu, 話好抵食、$940兩位我地聽到都覺得好抵,就試這個吧一路上菜速度都係好奇怪,一開始好快,台上有3款食物,有熱有凍,有時唔係跟menu次序,到後面好慢,因為越來越多人到埋單要$940一個人...完全超出左我地budget一開始以為自己聽錯但隔離台都話...下,叫之前個staff都係講$940 2位所以記住要自己問清楚,看清楚menu,唔好淨係聽staff講
第一次寫食評,唔想其他人會覺得被騙
聖誕大餐約在這間餐廳
因為聖誕關係吧
然後推薦我們食聖誕 menu, 話好抵食、$940兩位

我地聽到都覺得好抵,就試這個吧

到埋單要$940一個人...完全超出左我地budget

一開始以為自己聽錯

2019-12-26
之前都有聽過樂師傳大名,知道佢係鐵板燒界都有點名堂,不過一直都無的起心肝去試下佢手勢,近期俾佢推出的18層海膽杯吸引左,一向係海膽迷的我終於決定搵日去試下。S2鐵板燒係佐敦渡船街,交通方便,位置不在大街,係一條細街入面,環境比較清淨,不過兩邊街都有食肆。但不難前往。店舖面積不大,所以要棒樂師傳場就要早點來。六時開門,當天我太興奮,早了15分鐘到達,但他們都歡迎我入內坐坐。我選擇了坐到鐵板燒前的位置,因為可以近距離看大師傅樂師傳表演。一坐低,店員立即奉上柑橘茶,將熱水沖落原粒柑橘中,立即有陣陣香味,先嘗一口,清一清口腔的味道,預備迎接一會的美食。而食住鐵板燒,飲住微酸而帶甘的柑橘茶,幫助解膩。首先,不用思考的一定係叫個18層海膽杯!原價$498, 而家係$368咋。我一向係海膽控,點可以唔叫返杯。而且呢個招牌充滿創意,海膽杯一上枱超吸睛,個個客人都望過黎,我都唔輸蝕,立即自拍影張靚相先。海膽杯最頂層係即燒白飯魚脆片。下面都係高級食材,例如:黑魚子、北海道粒貝、北海道牡丹蝦、凍磯煮鮑魚、北歐花膠、三文魚子等等,當然唔少得就係主角北海道直送紫海膽,仲有四大舊咁多! 海膽好新鮮,鮮甜得黎又好滑

首先,不用思考的一定係叫個18層海膽杯!原價$498, 而家係$368咋。我一向係海膽控,點可以唔叫返杯。而且呢個招牌充滿創意,海膽杯一上枱超吸睛,個個客人都望過黎,我都唔輸蝕,立即自拍影張靚相先。海膽杯最頂層係即燒白飯魚脆片。下面都係高級食材,例如:黑魚子、北海道粒貝、北海道牡丹蝦、凍磯煮鮑魚、北歐花膠、三文魚子等等,當然唔少得就係主角北海道直送紫海膽,仲有四大舊咁多! 海膽好新鮮,鮮甜得黎又好滑。

除左海膽杯之外,餐廳內的餐牌主要係一人前。我中意食牛,所以就叫左薄燒牛肉北海道二本蟹爪($450)。呢個係一人份量,入面有9到10道菜,非常夠飽,真係食到棒住個肚走。

首先係前菜,有煙鴨胸沙律,麻醬沙律同滑豆腐好食又開胃。北海道3點刺身盛合,有三文魚牡丹蝦同北寄貝。點解佢地D刺身可以咁新鮮嫁,又肥美鮮甜,好好食!

跟住到主菜,
首先食西京醬煎煮銀雪魚
見師傅先用火槍將靚靚花盤內嘅甜麵豉醬燒香,同時將銀雪魚係鐵板上煎香。第一次食西京醬,甜甜地同銀雪魚好夾,而銀雪魚好嫩滑。

北海道二本蟹爪同芝士流心和牛漢堡扒係同時上枱。松葉蟹爪仲有海水鹹味,鮮甜多汁,蟹肉肥味,正!芝士流心和牛漢堡扒好厚身,有二塊,一切開和牛扒,香滑芝士流出黎。

澳洲薄燒牛肉,樂師傳先將先將蒜片煎香,再加大量蔥花,將兩者放入薄燒牛肉片上面再捲起。牛肉片很薄,所以煎一煎都已經夠熟,又好香口。師傅仲會好細心咁切開一半,一口一件,一啖食落去又嫩滑又充滿肉汁,而且蒜片同蔥花並沒有搶去牛肉香味,反而增加層次感。

食完主菜,就開始炒飯。睇得出樂師傳好俾心機炒飯,不斷炒炒炒令飯粒好乾身,粒粒分明,又唔會油膩。S2特色黃金炒飯中仲可以係蟹籽/三文魚/黑松露/蟹膏/鵝肝/鰻魚/牛肉/煙肉 選一款配料。唔中意食炒飯仲可以揀野菜炒拉麵,不過建議食炒飯,真係炒得好出色。

仲有個焗雜菌,菇菌類好食,味道唔濃,可以中和返前面幾道肉食。

S2鐵板紙包花膠蜆湯 ~ 好特別,湯包先放在一個透明膠袋,頂部紮住,再放在鐵板上燒滾,上枱時再剪開膠袋頂部。湯內有蜆、昆布、豆腐、鮮冬菇和秋葵。湯好清甜,鮮冬菇好味,豆腐滑,蜆帶少少鹹鮮,都幾好飲。

食完真係好滿足,攬住個肚仔係屋企。
  • S2特色紙包花膠蜆湯
  • A5和牛薄燒
  • S2特色黃金炒飯
  • 三點刺身
  • 美國薄燒牛肉
2019-12-09 156 浏览
一直都很想試吓位於佐敦偉晴街的「S2鐵板燒」,而且門口有得泊車非常方便,今晚終於有機會食啦!朋友日式氣氛的居酒屋風格,最重要是侍應招呼殷勤周到,還給我們每人一杯人蔘青檸茶,夠晒滋補!餐牌種類也有很多選擇,我們二人就點選不同的套餐,包括「日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹」及「A5和牛北海道原隻粒貝」套餐不得不叫這裏的招牌18層海膽杯,依家仲做緊樂師傅驚喜價都只係$368,賣相仲非常吸引,面頭的北海道紫海膽大件之餘鮮甜無比,而下面仲有帆立貝、牡丹蝦、北海道立貝等等的刺身,我每一款都新鮮鮮甜,極力推介來到必定要叫。先來套餐的前菜「鴨胸沙律」和「北海道刺身三點」,沙律清新開胃,刺身肥美新鮮,味道不錯。然後是主菜之一的「A5和牛薄燒」,煎到五成熟,食落去有一點入口即溶的口感,入面仲要好多蔥粒,真係夠晒滋味😋。主菜還有「法式煎鵝肝配時令水果」,鵝肝非常大件,而且好厚,煎得外脆內軟,鵝肝汁隨即心頭出來,配件好鮮甜嘅蜜瓜一齊食夠晒match🤤🤗之後仲有醫肚的「S2特色黃金炒飯」炒得非常有鑊氣,配以蛋花及蔥粒,食落去非常香口。令我大開眼界的「S2特色紙包花膠蜆湯」,可能我第一次食這樣包住燒的湯,感覺特別新鮮,

令我大開眼界的「S2特色紙包花膠蜆湯」,可能我第一次食這樣包住燒的湯,感覺特別新鮮,而且湯內還有我喜歡的秋葵☺鮮甜味美😋👍🏻

本人覺得這一間絕對是高質鐵板燒👍🏻😉🤗
2019-12-03 126 浏览
阿哥話出咗bonus請食飯,佢話今年雖然係艱辛嘅一年,但係點都有D bonus嘅,始終做金融嘅fund management,拉上補下全年嘅回報都唔錯,都有一筆可觀嘅bonus。不過就唔及之前幾年咁多啦。咁有飯食我就梗係唔客氣啦,即刻問佢打算食D咩啦,佢話不如去食鐵板燒,我梗係舉手贊成啦。點了招牌海膽杯盛宴,係2人前嘅餐。有好多野食,刺身,招牌海膽杯,甲羅燒, 海膽焗海參,芝士焗龍蝦,和牛卷等。仲包括炒飯、湯、甜品。食到好飽。刺身有厚切三文魚、牡丹蝦,每樣都好鮮甜,前菜已經好好味。甲羅燒好足料,滿到瀉,有海膽,三文魚子,味道超正。焗海參本來都擔心會比較硬,但係又無喎,估唔到海參都可以用嚟做鐵板燒嘅材料。食到超飽先走。

刺身有厚切三文魚、牡丹蝦,每樣都好鮮甜,前菜已經好好味。

甲羅燒好足料,滿到瀉,有海膽,三文魚子,味道超正。

食到超飽先走。
今日老公生日帶埋仔仔三個人一齊去試,侍應細心!師傅煮得好食!個湯飲哂,價錢公道,一個一人前已經好多款,今次叫咗兩個一人前,一杯十層海膽杯,一個蟹蓋!食得好滿足!
蟹膏蟹肉!正

2019-11-29
庆祝纪念
生日
  • S2特色紙包花膠蜆湯
  • S2特色黃金炒飯
2019-11-29 154 浏览
今日去樂師傅度朝聖,品嚐鐵板燒和知名的十八層海膽杯。兩樣都果然係正,材料和樂師傅的手藝絕對頂瓜瓜。十八層海膽杯係我一直以來都好想試的,成口海膽和海鮮的感覺真係正爆。海膽杯的size雖然唔係好大,但由於裡面材料極多極豐富,幾乎無空位,所以食完都好飽架!除左有4層北海道紫海膽,仲有黑魚子、海葡萄、帆立貝、牡丹蝦、櫻花魷魚、鮑魚、花膠、拖羅蓉、松葉蟹肉等等,就快將成個海的海鮮都比我食晒了。鐵板燒方面,我地叫左一個澳洲薄燒牛肉北海道二本蟹爪,和一個海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐。兩個套餐各有特色,一樣咁豐富。沙律、刺身、飯麵、湯、甜品都係一樣,主菜就兩個餐各有不同。主菜以外,我最喜歡就係個蜆湯,除左用個袋上好有特色,湯的味道亦勁鮮甜,內裡材料豐富,有大蜆、冬菇、海帶、花膠、秋葵等,唔怪得咁好飲啦!主菜方面,我最欣賞薄燒牛餐的銀鱈魚和薄燒牛肉,銀鱈魚好香,啖啖肉。薄燒牛好香香䓤味,入口即溶,正呀!至於龍蝦餐的龍蝦超大隻超香,size比我想像中要大得多,而且師傅用海膽醬芝士來焗,味道有兩重層次感,龍蝦肉又多又彈牙,無得彈!另外,鰻魚都燒得好香,黑松露帆立貝又香又大隻。今晚真係好食神。

2019-11-28 153 浏览
細佬生日話好掛住樂師傅既鉄板燒,所以今次專程帶佢黎再捧樂師傅場😆今日雖然平日,但人客都算爆滿,好彩一早預約左,今日又有幸見到樂師傳註場親身煮食👍🏻👍🏻今次無點餐,只係散叫左幾款食物。樂師傳新菜式- 18層海膽杯。又係相機食先😆😆吸睛創意之作,今次比之前10層杯材料更珍貴同豐富,有海膽、花膠、鮑魚粒、海葡萄、黑魚子等高級食材,每層都落足心思,簡直滿足哂味覺同視覺既享受!西京醬煎煮銀鱈魚,魚既肉質好嫩滑,皮部份煎香左,做到外脆內滑,西京醬汁帶甜,不錯!芝士漢堡扒- 唔樂睇佢個樣無咩特別,一口咬落去扒啲芝士噴出嚟,好match好好食!芝士海膽醬焗完隻龍蝦龍蝦肉好新鮮,肉質爽口鮮甜,啖啖鮮甜厚肉既龍蝦再配上新鮮既海膽,味道鮮甜甘香,而芝士拉極都唔斷,口感豐富,份量亦夠哂多。好邪惡!和牛- 和牛點左5成熟,牛味香濃,師傅都燒得好好,牛肉嫩而多汁,配埋蒜片 食一流!北海道原隻粒貝 粒貝彈牙,配上少少黑椒調香,加上滿滿嘅蟹子同清新既青瓜,配搭特別。黑松露炒飯上枱已經嗅到香噴噴晚黑松露味, 飯炒得乾身不油膩,粒粒分明。

今次無點餐,只係散叫左幾款食物。

樂師傳新菜式- 18層海膽杯。

芝士海膽醬焗完隻龍蝦

• 芝士流心和牛漢堡扒
  • 北海道原隻粒貝
  • 鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
  • 海膽雪糕
2019-11-27 147 浏览
呢間餐廳就出名食海膽料理嘅,大家慕名而去都係為咗佢個18層海膽杯。我就偏唔食海膽嘢,因為本身自己無太中意食海膽(笑喊)因為工作關係,今日嚟到佐敦,做完嘢之後真係好肚餓,見到呢間頗具日本特色嘅小店勾起了我嘅食日本嘢嘅癮,咁我就入去食啲嘢啦。地方細細間,好似居酒屋嘅氛圍。我就揀咗S2特色黑松露和牛炒飯,飯係用珍珠米,黑松露嘅味道好香,和牛食落好嫩口,重要嘅係唔會有油膩感,炒飯炒得粒粒分明之餘又會保持濕潤感,唔會食到口乾。一個炒飯都可以食到師傅嘅功夫嘅。

我就偏唔食海膽嘢,因為本身自己無太中意食海膽(笑喊)

今晚決定難得黎到樂師傅主理既S2鐵板燒,點少得叫呢度招牌打卡菜,十八層海膽杯($368),價錢比較高,但真係真材實料,等於食左幾round魚生,而且作為海膽控,食到層與層之間既海膽絕對大滿足!呢度餐紙上面都介紹海膽杯每層既食物。首先一開始已經大大塊北海道紫海膽。下面仲有爽口既沖繩海葡萄。一齊食個口感好特別呢。跟住食到有咬口既,就係凍磯煮鮑魚,切左薄片,包保易消化。然後又去番爽口,係明太子!再之後又去番有咬口既時候,有櫻花魷魚。下面仲有北海道松葉蟹肉!食完就正式開始今晚既鐵板燒餐。我今晚食澳洲薄燒牛肉北海道二本蟹爪($480/位)。<前菜>前菜有沙律,沙律菜爽脆,上面仲有兩件鴨胸。仲有三款刺身,分別係三文魚、北寄貝、赤蝦。三文魚厚切,赤蝦夠鮮甜。<主菜>西京醬燒煮銀雪魚,個醬汁好濃而且酒味重,好過癮。銀雪魚超嫩滑,好厚肉,魚肉片片分明,而且魚骨亦容易分離。北海道二本蟹爪,有四隻,每隻大概拇指大小。用左黑椒調味,蟹肉水份多夠鮮甜。芝士流心和牛漢堡扒,一咬就成口流心芝士,而且每塊漢堡扒都手掌咁大,好滿足!澳洲薄燒牛肉,要左五成熟,牛肉油脂唔多,肉質較緊實,用左
十八層海膽杯
呢度餐紙上面都介紹海膽杯每層既食物。

跟住食到有咬口既,就係凍磯煮鮑魚,切左薄片,包保易消化。

然後又去番爽口,係明太子!

<前菜>
前菜

<主菜>
西京醬燒銀雪魚

芝士流心漢堡扒二本蟹爪

芝士流心漢堡扒

澳洲薄燒牛肉,要左五成熟,牛肉油脂唔多,肉質較緊實,用左黑椒調味,牛肉卷左蔥同蒜。
薄燒牛肉

<食事>
S2特色黃金炒飯,可以揀點炒,今晚就揀左黑松露炒,香氣四溢,食落好滋味,最尾秒速食碗一整碗!
黑松露炒飯

焗雜菌,用錫紙包住,一黎到熱辣辣,份量幾大。
焗雜菌

<吸物>
S2特色紙包花膠蜆湯,呢個用一個袋裝著包湯同湯料,一黎到。侍應就用鉸剪剪開,熱熱辣辣,入面有花膠一大條,仲有菇、蜆、昆布。湯清清地一啲都唔鹹。
紙包花膠蜆湯

<甜品>
係兩粒泡芙,入面係雪糕,冰涼既飯後甜品
泡芙雪糕

呢餐食得好飽啊,呢度舖頭十五個位左右,今晚仲有人訂左八人枱,氣氛熱鬧。
2019-11-25
焗雜菌
紙包花膠蜆湯
泡芙雪糕
2019-11-18 113 浏览
I had a hunger for a quality fried rice and I had a good memory of this Teppanyaki restaurant. So I dropped by in the afternoon for a fried rice. I had the Black Truffle Foie Gras Fried Rice in mind before I arrived. This is a fairly small restaurant. The main seating is one single island, shaped like a horseshoe, right in the middle of the shop front space. Everyone can keep focusing on the chef at the center of the stage. The fried rice was very delicious, especially with the luxurious foie gr

The fried rice was very delicious, especially with the luxurious foie gras and black truffle. I like my fried rice not too wet, and that was the kind they served. The fried rice was not in lumps and each single grain could be tasted and that texture is the best.
2019-11-10 154 浏览
有人帶我食好西之。。。早排先講完好耐無食鐵板燒, 就即刻book咗S2, 返來身邊朋友都有去過評價都唔錯, 梗係自己都要黎食啦~好彩我地book咗枱, 呢晚全店滿座, Walk-in就無位了。 餐廳位置都好方便, 西鐵柯士甸站一出地面行兩步就見到"S2"。我地叫咗"A5和牛北海道原隻粒貝套餐" & "日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐", 一個牛一個豬仲有啲海鮮好豐富了。點菜後店員先上杯"青檸茶"好開胃, 跟住就係前菜麻醬鴨胸沙律同三式刺身都好新鮮, 蝦刺身仲好大隻鮮甜。🔸北海道原隻粒貝🔸好爽口彈牙, 加埋清爽青瓜同蟹籽, 有不同口感。🔸A5和牛薄燒🔸不得了。。。蒜蔥加上和牛既油香, 入口即溶。🔸法式煎鵝肝配時令水果🔸超肥美既鵝肝, 味道濃郁, 鵝肝既油香雖然好邪惡但又好好味😂 配埋哈蜜瓜就唔怕漏啦~有啲驚喜係伴碟既水果汁珍珠, 輕輕一咬就爆汁好得意。🔸北海道松葉蟹腳🔸都幾大隻蟹腳, 蟹肉鮮甜多汁, 我都係鍾意熱辣辣食蟹腳多啲💕🔸日本櫻花蝦煎廣島蠔🔸除咗有我最愛既蔥蒜調味, 仲有日本櫻花蝦好香脆既口感, 而家廣島蠔燒得啱啱好, 肉質保持嫩滑多汁, 好味。🔸日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋🔸近

🔸北海道原隻粒貝🔸
好爽口彈牙, 加埋清爽青瓜同蟹籽, 有不同口感。

🔸A5和牛薄燒🔸
不得了。。。蒜蔥加上和牛既油香, 入口即溶。

🔸法式煎鵝肝配時令水果🔸

🔸北海道松葉蟹腳🔸

🔸日本櫻花蝦煎廣島蠔🔸

🔸日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋🔸
近來都好鍾意食黑豚肉, 靚既黑豚肉係真係無騷味, 肉味香濃, 燒得剛好, 仲有我鍾意好驚喜既果汁珠珠, 一咬爆汁, 同黑豚肉好夾, 每食一件我都會夾果汁珠珠一齊食。

🔸S2特式黃金炒飯(蟹膏)🔸
每啖都有好濃郁既蟹膏, 一上枱已聞到濃濃既蟹膏味, 鍾意食蟹膏不妨試下。

🔸焗雜菌
錫紙包住唔同既菇類, 蒜蓉牛油唔少得, 味道唔錯架, 又係會食到唔停口。

🔸S2特色紙包花膠蜆湯🔸
食到飽飽, 都忘記仲有個湯, 佢既特色係會原袋上碟, 黎到先剪開, 有大蜆, 海帶, 豆腐, 秋葵, 菇等, 清爽鮮甜, 就算食飽都可以飲哂。

🔸甜品🔸
最後黎個完美既Ending...甜品泡芙💕
2019-11-07 120 浏览
***今晚到佐孰吃這間帶港式味道的日本鐵板燒,吃鐵板燒前先點它們家的招牌十八層海膽杯,魚子醬、海膽、吞拿魚溶、魷魚、三文魚子、各種魚生一層層疊在一起,每一層都有新的味道,有趣,算是一款貪心料理吧?之後點了一個一人餐 - 日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐,餐單有放在相片裡,特別點評一下豚肉,熟度剛好,肉質鮮嫩,配搭黑醋汁及它們家的"爆爆珠",感覺不會因為鐵板燒而太油膩。"爆爆珠"好像是隨機的,配搭豚肉的是橙味,讓服務員給我多試了幾款不同的生果味。另外炒飯也是特別喜歡,很喜歡這類鐵板燒的蛋炒飯,因為也配了黑松露,所以更香了。
2019-11-06
1K
朋友帶我去期待而久的S2鐵板餐廳吃飯,我已知道這家餐廳很久,正正被他們的十八層海膽杯深深吸引,之前可惜還沒機會去,這次幸好朋友安來到餐廳第一時間order了「十八層海膽杯」,原價$498,現驚喜價$368。第一層燒白飯魚脆片、第二層黑魚子、第三層北海道紫海膽、第四層沖繩海葡萄、第五層帆立貝、第六層明太子沙律、第七層牡丹蝦、第八層北海道紫海膽、第九層櫻花魷魚、第十層 凍機煮鮑魚、第十一層北歐花膠、第十二層藍鯨吞拿魚拖羅容、第十三層北海道粒貝、第十四層三文魚子、第十五層北海道紫海膽、第十六層北海道松葉蟹肉、第十七層北海道紫海膽、十八層鮮海帶碎。材料十分豐富,而且味道相當鮮甜,每款海鮮都很新鮮,加上每啖都可以吃到北海道紫海膽的甘甜,果然沒有令人失望,美味指數可達到10分,贊!鐵板是餐廳的主打,當然要order,我們二人各點了一份鐵板套餐share。點了「 A5和牛北海道原隻粒貝套餐」,另一個是「 日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐」各一人前份量。先來時令沙律及北海道三點式刺身盛盒,前菜份量剛好,可說是鮮甜開胃。豚肉套餐有煎得香口帶海水鹹味的北海道松葉蟹腳、日本櫻花蝦煎寶島蠔十分肥美,櫻花蝦加上煙

豚肉套餐有煎得香口帶海水鹹味的北海道松葉蟹腳、日本櫻花蝦煎寶島蠔十分肥美,櫻花蝦加上煙肉乾更添惹味感。而日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋,肉質彈牙,很重的豚肉香,配上意大利黑醋更令肉香果味提升。

A5和牛套餐有北海道原隻粒貝,切到一口一粒,口感煙韌夠鮮味,法式煎鵝肝伴時令水果,鵝肝甘香油脂滿滿,入口甘甜,一點都不覺油膩。A5和牛薄燒最好食,牛肉腍嫩,牛味十足,水準高尚。

主菜完畢,就上很重牛油香的焗雜菌,之後到黑松露黃金炒飯,未食已經聞到黑松露的香,蛋及飯也炒到粒粒分別,熱辣辣香噴噴,很美味。

最後上S2特色紙包花膠蜆湯,職員送上桌時將一個透明膠袋剪開,隨即打開後裡面是熱騰騰的湯,材料十足,湯底超清甜,甜品是泡芙作結,真是十分完美。
2019-11-04 388 浏览
鐵板燒在香港向來都不算是主流的日本菜式,但疚其原因並不是因其味道有所遜色,而是高檔的收費令一般大眾有所卻步,但其實食好西又有誰會抗拒呢?! 所以亦有部份小店微調後以較親民的價錢將鐵板燒文化普及起來。早前筆者就造訪了一間位於佐敦的人氣小店,以鐵板燒為主打,但價錢只是4百多元已有一人前的套餐,而且菜式亦頗豐富,十分吸引;加上店主樂師傅滿有創意,單是一道18層海膽杯已叫人要來打卡朝聖一番,所以雖位處不是傳統旺區,仍是客似雲來,座無虛席。店內面積不算大,約有6-7張枱左右,距隔雖不算寬闊但還算可以,中央位置設有開放式鐵板燒吧枱,讓客人能坐近爐邊欣賞師傅大顯身手,同時亦可以選擇坐卡座一邊暢聚一邊等店員將美食奉上。甫入座店員即奉上一盅「茶」,裡邊浸住一粒青橄欖,入口清香味道微甘,開胃減膩。餐牌內除了載有不同的店家名物之外,還有提供多款優惠鐵板燒套餐選擇,當中包有多款美食,價錢由$480 - $780不等,豐儉由人,筆者當晚就點了澳洲薄燒牛肉北海道二本蟹爪和日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹一人前套餐,當然亦亦不會錯過師傅精選的幾款創作美食。先登場的是樂師傅的首本名菜十八層海膽杯,每層都是鮮美海產,燒白飯魚

青橄欖茶

十八層海膽杯

先登場的是樂師傅的首本名菜十八層海膽杯,每層都是鮮美海產,燒白飯魚脆片、海葡萄、帆立貝、牡丹蝦、吞拿魚腩蓉、海膽、磯煮鮑魚、花膠、粒貝、三文魚籽、松葉蟹肉、櫻花魷魚和明太子一層曡一層,層次分明豐富,就像是海鮮芭菲杯一般,賣相精緻重量級之餘亦啖啖矜貴鮮味,屬心思之作。
櫻花蝦海膽焗花膠扒

接著是櫻花蝦海膽焗花膠扒,又是樂師傅最近推出的另一道創意料理,花膠在日本菜中並不常見,樂師傅以之入饌,口感滑溜偏爽口,加上海膽甘香和櫻花蝦香,三重滋味盡集於此,可以盡情的大大啖享用花膠扒,濃郁中感受到淡淡的海洋氣息,骨膠原滿滿,品嚐美味之餘還可滋補養顏,一舉兩得。

兩款套餐都包有相同的沙律、刺身,主菜才是主要的分別。
煙燻鴨胸胡麻沙律 / 北海道3點刺身盛盒

煙燻鴨胸胡麻沙律,爽脆中帶點煙燻和胡麻香,清新開胃。

北海道3點刺身盛盒,三文魚刺身肉質偏瘦但魚味香濃、北寄貝爽脆甜美;牡丹蝦多膏肉彈,滑嫩鮮甜,全都鮮味到位。

澳洲薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐的主菜:
西京醬煎煮銀雪魚

西京醬煎煮銀雪魚,銀鱈魚本身魚油豐盛,師傅將魚皮煎得焦香脆口,肉質甘香嫩滑,配上甜香的西京麵豉醬汁,鮮香濃厚,完全提升了銀鱈魚的滋味,十分出色。
芝士流心和牛漢堡扒 / 北海道二本蟹爪

北海道二本蟹爪,蟹鉗巳預先去殼,肉質飽滿結實,一梳梳的鮮味甜美。
芝士流心和牛漢堡扒

芝士流心和牛漢堡扒,煎得面層焦香的漢堡扒,內裏肉汁豐富,牛味香濃,還帶有半溶拉絲的芝士,驚喜地細細件卻層次異常豐富。
澳州薄燒牛肉

澳州薄燒牛肉,薄薄的半熟牛肉包著香葱和炸蒜片,豐富了味道變化,一啖一件食得痛快,肉香滿瀉,幼嫩惹味,齒頰留香。

日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹一人前套餐的主菜:
北海道松葉蟹腳

北海道松葉蟹腳,肉質依舊鮮甜,唯蟹肉偏少略嫌不夠盡興。
日本櫻花煎廣島蠔

日本櫻花煎廣島蠔,廣島蠔脹卜卜肉厚多汁,裹上樂師傅特調的醬汁煎香,配上煙肉和櫻花蝦的鹹香,入口軟滑多汁帶微脆,鮮甜中充滿蠔香。
日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋

日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋,以醬汁煎香了黑豚肉,上碟時已切粒並伴上黑醋,最特別師傅大膽的配上茶香珠珠,起初覺得有點奇怪,但跟黑豚肉一同入口卻原來也很搭配,先甜後鹹,茶香肉香混和在一起,很有特色,像是茶香豬肉的分子料理版本。

以下是兩款套餐都同樣包有的食事、吸物和甜品菜式
S2特色蟹膏黃金炒飯

S2特色蟹膏黃金炒飯,黃金炒飯可從8款配料中任擇其一,筆者選擇配上蟹膏,飯粒炒得乾爽,粒粒分明富蛋香,細細碗份量剛好,吃完也不會過飽。
燒野菜

燒野菜,菜蔬爽脆鮮甜,味道偏清淡,食完那麽多濃膩食物,正好來一碟炒什菜清清味蕾減減油膩。

S2特色紙包花膠蜆湯

S2特色紙包花膠蜆湯,以透明膠包起盛著湯品並放在鐵板上烹煮,概念十分創新。店員呈上來後即席在客人面前剪開,蜆湯的香氣即徐徐飄來。湯汁偏深褐色,用料頗足,除了大蜆之外還有香菇、豆腐和秋葵,味道清甜滋潤,有點在家靚湯的感覺。
迷你忌廉泡芙

最後的甜品是迷你忌廉泡芙,酥皮偏軟入口滿有奶香,不會過甜,不是很有特色但亦為整餐的鐵板燒畫上了完美句號。

整晚的出品質素不俗,創意更是十足,尤其是那18層的海膽杯,令人留下深刻的印象,深深感受到師傅對菜式創作的追求;部份菜式的味道雖不算十分突出,但從鐵板燒的角度來說,以價比貨性價比實算頗高,難怪造訪當晚全場滿座,可見人氣高企,以懂吃出名的香港人也這樣支持小店,相信食味水準一定不會太差了!大家有興趣的話不妨也來探究一下。
2019-08-19
青橄欖茶