餐厅: Rooot
资讯:

2022-05-09 380 浏览
边食野边听住人唱歌,绝对是一个自误放松好地方,周末放假来走一趟可以让身心灵得到舒畅的Rooots,坐着不止年青人,还有一家大小,带着宠物都大有人在,难怪如此吸引人前来。******************************Rooots 位於工厂区内,翻新为南丰纱厂商场之内,虽然离地铁站有一段距离,但绝对能吸引不少人前来逛逛。走进商场,经过不少的商店,都满有年青人在,最後终於来到Rooots 店前,才发现并不是一间食店,就像是一间卖精品店的装潢,随便让人入内参观,甚至坐下享受美食,天还要遇上有人唱歌表演,更是让人心花怒放地享受这个周末,就算路多远,都值得前来。食物以意粉薄饼为主,还有些小食和甜品供应。此外,有1人和2人餐的选择。套餐可以选沙律或是日餐汤、主食,甜品就由厨房不定安排款式,指定饮品一杯,或补钱享用餐牌内其他饮品,价钱都是百多至二百多收费,最重要没有加一收费。入内先去点餐,都是自助形式,自己点餐,找坐位,取餐收餐。食具和水都自取,全部都用上环保餐具。点选餐食,再找坐位,划分了一个区域是对着歌者,但必经除鞋入座。此外,还有不同形式枱櫈,让人可以自由地入座。酱烧BBQ猪脾骨

酱烧BBQ猪脾骨 HKD218一人餐,跟是日餐汤罗宋汤,加钱转益力多红茶,跟甜品一客,最後只付HKD238。

罗宋汤以不少新鲜蔬菜煮成红汤,所以酸得来都几清新。酱烧BBQ满有蒜蓉香味,吃上口非常惹味,猪脾肉嫩滑又够入味,配上蕃薯条都不错,还附上少许沙律菜,确实不错。

饮品益力多红茶,很香伯爵茶的味道,最後便是益力多甜味,这味道和甜度都配合得刚刚好。是日甜品,是日甜品是雪糕球一个,插上Root 笑容朱古力牌,简单又精美。朱古力味道非常香浓而不甜,朱古力控实会喜欢。

• 酱烧BBQ猪脾骨
  • 益力多红茶
2022-05-08 165 浏览
历史悠久嘅南丰纱厂, 早已被活化成潮地, 内有场零售、文化、展览、艺文空间及无数的概念食店, 今日我就嚟到呢度嘅特色概念餐厅......Rooot, 吸引我来的是他们在OR 的自我介绍:食店、商店的结合, 空间绿化, 色彩缤纷的布置及墙壁, 特别吸引, 最重要系一啲都唔焗促, 空间感十足,  逢六日2点半开始仲有Live band唱歌。餐厅主要供应新鲜食材制作的食品, Pizza、意粉、小食、果汁、咖啡及甜品一应俱全, 价钱合理, 梳化位置坐得很舒服。小食拼盘 ( $148)鸡翼x4本地猪肉梅菜丸 x 4炸蕃薯条 沙律菜红菜头火龙果黑加仑子汁 ($48)自家即制, 甜味来自果糖, 不添加任何人造糖, 难得系鲜榨红菜头完全冇草青味, 红菜头、火龙果、黑加仑子汁份量调配出色, 入口好清甜, 最重要是健康有益。鸡翼 ~ 泰式甜酸酱鸡翼, 酸酸甜甜, 香辣惹味, 冇人抗拒的小食。炸蕃薯 ~ 填肚之选, 连皮炸, 高纤又饱肚, 炸得乾身, 拈少许青瓜沙律酱食, 开胃减腻。本地猪肉梅菜丸 ~ 梅菜肉丸是餐厅自家制作, 好好食, 材料有梅菜、面根、马蹄粒、本地猪肉及紫菜, 梅菜做到爽脆口感, 本地猪
历史悠久嘅南丰纱厂, 早已被活化成潮地, 内有场零售、文化、展览、艺文空间及无数的概念食店, 今日我就嚟到呢度嘅特色概念餐厅......Rooot, 吸引我来的是他们在OR 的自我介绍:[色彩缤纷的宠物友善餐厅,并以「可持续生活方式」为经营理念。采用本地食材制作西式料理,有荤素口味供选择,另提供多款健康饮品。]

小食拼盘 ( $148)
鸡翼x4
本地猪肉梅菜丸 x 4
炸蕃薯条
沙律菜

红菜头火龙果黑加仑子汁 ($48)

本地猪肉梅菜丸 ~ 梅菜肉丸是餐厅自家制作, 好好食, 材料有梅菜、面根、马蹄粒、本地猪肉及紫菜, 梅菜做到爽脆口感, 本地猪肉鲜香肉浓, 外层炸得脆卜卜的, 肉丸内却非常juicy, 喜爱佢哋只用少少盐提鲜, 唔会落重调味料, 本身食材新鲜的话, 这些食材的配搭不加味精, 食本身味道更好食。

小食拼盘配两个酱, 咖哩酱及甜酸青瓜沙律酱, 咖哩酱好有港式咖哩鱼蛋嘅风味, 咖哩味够香够浓, 辣度适中,  建议佢哋开拓港式咖哩风味小食 eg 咖哩鱼蛋、咖哩猪皮、萝卜等, 一定受欢迎。

呢个男仔唱得好好听, 歌声温柔动听, 感情运用也很不错, 上网CHECK 八下, 原来佢叫彭家贤, 参加过全民造星, 水准隐定, 努力, 你一定会成功的。

好HEA 又好吃的一间本土餐厅, 值得支持!
2022-04-17 213 浏览
文青圣地南丰纱厂其中一间充满特色的CAFÉ,店家是动物友善餐厅可以放心带同宠物一同用餐,店内环境设计精美,有不同的主题,也有衣物等售卖。点餐及取餐均是自助形式,用的餐具也是全纸制,用餐完毕也有专门的回收区,非常环保,也能教导小朋友养成良好习惯。假日一人套餐黑糖焗猪肋骨半份 - $218即叫即焗关系需要等十数分钟。猪肋骨的肉质又瘦又嫩,涂满惹味的黑糖BBQ酱,特别有种甜滋感,半份切开都有五条;用上较健康的蕃薯条,连着皮特别浓味,有天然的甜;跟的沙律菜更有羽衣甘蓝。时令沙律沙律菜同样有羽衣甘蓝、红椒丝,不过多了红萝卜丝和车厘茄,有少许醋调味。不吃沙律的话,可以选择餐汤。Iced Mocha +$24颜色层次分明充满美感,有咖啡的醇香,又有牛奶的柔滑,更有甜蜜的朱古力,铺面还有一粒粒的朱古力粉。甜品保留收据再向店员取甜品,一客冰冻的朱古力雪糕球,以软滑绵密的朱古力味作今餐的完美句号。

假日一人套餐

甜品

甜品
2022-04-17
2022-02-27 206 浏览
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑 🪞 ROOOT🪞 Forest Livelihood Carefree地址 :荃湾白田坝街41号南丰纱厂1楼119号舖 *・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*呢间Cafe令我有点吃惊 😱面积好大 有好多特色小展览 摆设咩叫生活态度 😂 Here is it R . O . O . O . T .绿化嘅地方好多 大大小小翠绿茂盛嘅植物周围都系另外 佢地系动物友善CAFE欢迎带埋pets pets尼2022年度 开心大发现‼️究竟ROOOT系乜嘢东东尼⁉️A. 🙊生活体验馆 ? 👀 ◉‿◉B. 🙈文化绿洲 ?🐥 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)C. 🐣文青博物馆 ?🐸 (*☻-☻*)D. 以上皆是💯💯😂❇️ANS : D❇️餐牌我就唔po 出嚟. Po里面既环境 都Po唔哂 真系好令同男店员吹左几句先知道佢哋喺大埔有块田餐厅提供既食物就系你知嗰块田种植既菜蔬Real HKers eat HK 🍱Food 鸡肉青草酱意大利面⬇️冻
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑
🪞 ROOOT🪞
Forest Livelihood Carefree
地址 :荃湾白田坝街41号南丰纱厂1楼119号舖

呢间Cafe令我有点吃惊 😱
面积好大 有好多特色小展览 摆设
咩叫生活态度 😂 Here is it
R . O . O . O . T .
绿化嘅地方好多
大大小小翠绿茂盛嘅植物周围都系
另外 佢地系动物友善CAFE
欢迎带埋pets pets尼

2022年度 开心大发现
‼️究竟ROOOT系乜嘢东东尼⁉️
A. 🙊生活体验馆 ? 👀 ◉‿◉
B. 🙈文化绿洲 ?🐥 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
C. 🐣文青博物馆 ?🐸 (*☻-☻*)
D. 以上皆是💯💯😂

朱古力心太软配朱古力雪糕⬇️

芒果热情果挞⬇️
  • 朱古力心太软配雪糕
2022-02-22 1230 浏览
上文讲过同旧同学行完山,去咗「愉景新城」嘅「Chef's Stage Kitchen」食晏,言谈间,原来佢未去过「南丰纱厂 」,而且,佢话几有兴趣睇吓,既然就晌附近,带佢行一转,睇睇间纱厂变成点!闲逛完,搵个地方再打打趸,食个下午茶,倾吓偈,见呢一间「Rooot」几得意,又有啲特色下午茶餐,就坐低试一试。我谂睇过其他人嘅食评都见,呢间餐厅嘅装修好特别,周围都挂上啲布条,色彩缤纷,充满活力,而且,唔同角落,都放置咗好多植物,有大棵嘅,有小盆嘅,座地嘅又有,挂起嚟嘅又有,犹如小森林咁样,再者,地方都几宽敞,仲喺间宠物友善餐厅。而最入面,仲有一个区间,需除鞋先可以进入,地上放咗好多「咕臣」,仲有啲鼓同结他,原来,一到假日,就有Live Band,大家可以一边食嘢,一边听吓音乐,相信都几治癒。提一提,落完单後,俾个传呼器你等攞嘢,而餐具 、调味料、饮用水及餐纸……等等,全自助,而呢度啲餐具、器皿都喺环保物料做(饮品胶杯除外)。食物方面,先介绍下午茶餐,价位分$58、$68、$78,包一杯花茶、咖啡或特饮,而选择都颇有特色。由於无耐前先食完晏,所以,我哋就拣啲轻怡少少嘅嚟过吓口瘾。另外,仲有一款
,再者,地方都几宽敞,仲喺间宠物友善餐厅。
另外,仲有一款甜品餐牌,好适合下午茶时段享用,不过,就唔喺套餐嚟,亦无加配优惠
。由於旧同学未试话咩叫做牛角窝夫,所以,感觉喺唔平,亦点一客俾佢见识吓。
此外,仲有几张散点嘅餐牌,就影埋出嚟俾大家参考吓。

小食拼盘半份 $78

想「些牙」嘅,拣呢一款小食拼盘就最好不过,可以一次过试到多啲嘢,而拼盘就包括咗港式水牛鸡翼、豚肉梅菜马蹄波、炸地瓜。啲鸡翼几好食喎,炸得甘香,好有辣劲,好彩嗌咗杯冻饮解吓辣;肉丸就颇有特色,混和咗梅菜及马蹄粒,又打得松化,集咸鲜爽,可以沾上少少自家制咖喱汁伴食,更添风味;至於啲蕃薯条炸得香脆不腻,又够晒粉甜,好食。
小食拼盘半份、冻西柚红茶
小食拼盘半份

冻西柚红茶(跟餐)

午餐饮咗杯咖啡,所以,下午茶就拣杯西柚红茶,个茶底都几香,配西柚,都几爽,唔使次次都柠茶嘛。
冻西柚红茶
雪糕牛角窝夫 $68

上过月曾食过一次牛角窝夫,亦知呢样嘢晌香港都出现咗一段日子,先晌韩国大热,再传嚟香港,直接将牛角酥放入窝夫机制成窝夫。卖相就单薄少少,幸好,件窝夫都做得外层酥脆,食落多咗一份牛角包嘅牛油酥香,而雪糕球唔喺云呢嗱,而喺荔枝口味,更加啱晒小弟。
雪糕牛角窝夫、青柠接骨木花梳打
雪糕牛角窝夫
雪糕牛角窝夫
青柠接骨木花梳打 $48

又喺好奇心驱使下,同学就拣咗杯接骨木花梳打,其实,接骨木花无乜味,但梳打配青柠,感觉就好清爽,但喺,佢话个青柠好难笃,浮嚟浮去,哈哈!
青柠接骨木花梳打
温馨提示一下,晌度食完嘢,就需要自行收搭餐具、托盘等等,去到回收站,亦要帮忙分类,为环保,多行一步绝无问题啦。
好悠闲嘅一日,行吓山,食吓嘢,最搞笑旧同学话好似大乡里出城,好多嘢今日都喺第一次去,第一次试!
🔥Pesto Sauce with Chicken and Mushroom Pizza🍕 ($98)青酱蘑菇烤鸡薄饼脆薄饼皮配上青酱蘑菇烤鸡和烤芝士,juicy又不heavy。🔥Seafood Laksa Spaghetti🌶 ($118)喇沙海鲜意粉有点辣的喇沙配上大虾意粉非常惹味。🔥Kale Cucumber and Apple Juice🥒 ($48)羽衣甘蓝青瓜苹果汁清爽又清新的绿色蔬果汁。一走进餐厅,好像走进热带雨林🌳,除了充满绿色植物元素,Rooot以多元方式摆放了数不尽的装饰品,充满香港街头文化🇭🇰。除了一般座位,还有要除拖鞋和狗狗勿进的沙发区。餐厅更於不少细节位加入环保创新元素,例如以衣物拼接的沙发布,碰巧还会会有现场live band表演!🥳 餐厅以自助形式点菜和以电子板提醒取餐,餐具都是环保即弃餐具,注意繁忙时间可能要等待10-15分钟食物制作。

喇沙海鲜意粉
有点辣的喇沙配上大虾意粉非常惹味。

羽衣甘蓝青瓜苹果汁
清爽又清新的绿色蔬果汁。

2022-08-03 0 浏览
呢个沙律系用镇江香醋嚟做酱汁,而唔系用一般既沙律酱,坚正,健康又轻盈!!!!! 好多QQ 宠物,好开心融合自然元素同本地文化,系一个宣扬健康生活嘅多元空间嚟好自然好舒服呀

2022-07-20 1 浏览
南丰纱厂新开餐厅艺术感色彩缤纷🎨cafe入到黎已经好开心好吸引平日比较宁静可以周围慢慢打卡店员同我讲假日会有live Band🥁🎤🎼🎹期待期待仲有滑版滑板鞋可以俾大家试玩🛹🛼重点系环保餐厅有个收集筒收集厨余自助形式佢哋嘅餐具纸碟都会回收很好的环保概念大家要学习保护地球我哋叫咗一个一人set烟三文鱼蕃茄意粉沙律或汤冻抹茶latte🥤另外叫咗个手打香草紫苏酱青素菜意粉玫瑰花latte 🍵意粉味道唔错烟三文鱼新鲜玫瑰latte 有香浓玫瑰味呢间仲系宠物友善餐厅
南丰纱厂新开餐厅

烟三文鱼新鲜

玫瑰latte 有香浓玫瑰味

呢间仲系宠物友善餐厅
2022-07-20 2 浏览
呢间Rooot和大埔间温室植物Botanic Union 系同一个老板,两间都系好有独特个性,呢间走嘻哈风,有好多色彩,同埋好多手制野,有些桌子上的图画,侍应话系佢地画的,佢d桌椅售$2800/1套。只要留意一下墙上字眼,便知间野叫人要珍惜大自然,要做个环保人士,理念几好!想起日日掉千万口罩,地球应该好快玩完😭😭😭题外话,今次佢杯花茶好hea,材料方面。另外,佢旧mango cake系有果肉的,员工好nice,笑住讲bye bye,我系再返黎试下正餐,但期望唔大😆个环境平日黎好chill,我一个人独霸梳化区,睡了,好软棉棉🤡🤡🤡

Totally understaffed.Not recommand if you are looking for a place where you can have a good chat with friends because there is a live singing plus dogs barking (both in/outside the restaurant...) 🥲🥲🥲May be better for a weekday visit with less people.Food and drinks are okay though a bit overpriced.....
Totally understaffed.

2022-06-26 15 浏览
<半赞半伏>餐厅环境好似森林,多个位置可作打卡,假日仲有live music 听🤩‼️ 餐厅用环保即弃餐具,要自行取餐及收拾清洁‼️.🥣喇沙海鲜意粉🥣:💰$118有菇、青红黄椒,意粉汁好浓黄咖啡香料味,偏辣。咦?但点解冇海鲜既?Omg原来比漏左4粒虾..😅 虾粒几弹牙可能因为用即弃餐具,整体感觉唔美观同唔值$118碟既意粉…😂🥣本地水车鸡翼(7只 )🥣:💰$78鸡翼汁偏湿,少少辣,鸡肉较实,味道正常,配有少量沙律菜。.好味程度:⭐⭐⭐️抵食指数:⭐环境指数:⭐⭐⭐⭐
<半赞半伏>

‼️ 餐厅用环保即弃餐具,要自行取餐及收拾清洁‼️
🥣喇沙海鲜意粉🥣:💰$118

有菇、青红黄椒,意粉汁好浓黄咖啡香料味,偏辣。
咦?但点解冇海鲜既?
Omg原来比漏左4粒虾..😅 虾粒几弹牙

🥣本地水车鸡翼(7只 )🥣:💰$78

鸡翼汁偏湿,少少辣,鸡肉较实,味道正常,配有少量沙律菜。

好味程度:⭐⭐⭐️
抵食指数:⭐
环境指数:⭐⭐⭐⭐
2022-06-03 18 浏览
今日好chill, 去完彭福就黎左南丰纱厂既rooot食lunch ,因为呢间餐厅系pet friendly。去到我地就简左bbq猪仔脾,水牛芝士pizza ,咖哩海鲜pizza同虾酱海鲜意粉,再加上香蕉菠萝芒果汁同青柠接骨木花梳打。最值得推介系猪仔脾,佢既酱汁职员话系自家制,系同出面唔一样,而且热辣辣,呢枝骨都热架,最好系仲好多肉汁,一d 都唔乾,唔怪得见好多枱都叫。虽然等多阵都值得。蕃薯条又脆又甜。虾酱海鲜意粉都好特别,味道好夹。另外值得一提系佢杯青柠接骨木梳打,好fresh。最惊喜系出面有pop up store 狗仔食左佢狗生第一只狗仔专用鸭肉糭😋几分钟就ko左,都估到好yummy。最後要赞既系呢间餐厅服务好好,好nice,又好环保,餐具都系可分解,仲收集厨余做肥料,为环保出一分力。
去到我地就简左bbq猪仔脾,
水牛芝士pizza ,
咖哩海鲜pizza
同虾酱海鲜意粉
,再加上香蕉菠萝芒果汁同青柠接骨木花梳打。

2022-06-03
  • BBQ猪仔脾
2022-06-02 7 浏览
2/6/2022 今日嚟南丰纱厂叹午餐。 Rooot Cafe 装修好colourful ,第一感觉系一间好啱打卡嘅Cafe。入到去,第一时间就系影下相。店员介绍话呢度系自助形式,喺counter落order,跟着自己取餐,食完之後自己清理餐桌。重点系呢度有一个筒收集厨余👍🏻而佢哋嘅纸碟,纸餐具都是可以回收的,一个很好的概念,大家一齐救救地球!我哋午餐:-健康鸡肉沙律,杂菜新鲜翠绿,鸡肉嫩口。青酱蘑菇烤鸡薄饼,啖啖蘑菇蓉与鸡肉混埋,美味,薄饼脆口😋冻芒果菠萝红茶,夏天必选饮品。一个一人套餐:-蕃茄薯仔杂菜汤,好多材料,有西芹,饮落都觉得清新健康。烟三文鱼蕃茄意粉,有少少微辣,刺激食慾,好食😋椰子雪糕,唔太甜,都系健康雪糕。冻芒果菠萝红茶一个爱护地球嘅cafe,抵赞👍🏻
2/6/2022 今日嚟南丰纱厂叹午餐。
我哋午餐:-
健康鸡肉沙律,杂菜新鲜翠绿,鸡肉嫩口。
青酱蘑菇烤鸡薄饼,啖啖蘑菇蓉与鸡肉混埋,美味,薄饼脆口😋
冻芒果菠萝红茶,夏天必选饮品。
一个一人套餐:-
蕃茄薯仔杂菜汤,好多材料,有西芹,饮落都觉得清新健康。
烟三文鱼蕃茄意粉,有少少微辣,刺激食慾,好食😋
椰子雪糕,唔太甜,都系健康雪糕。
冻芒果菠萝红茶
一个爱护地球嘅cafe,抵赞👍🏻
健康鸡肉沙律
蕃茄薯仔杂菜汤