這一間很不錯的小店,每一道菜都做得挺有誠意,個人認為味道對得起價錢,吃完有滿足感。先講黑松露忌廉烏冬,忌廉汁夠濃郁,但不會太膩,黑松露味道淡淡的,不會搶走主角,帶,烏冬滑又彈牙,是一碟會想再點的主食。蕃茄牛肉烏冬偏家常風格,湯底酸酸甜甜,番茄味很自然,牛肉煮得夠腍又入味,整體不花巧但勝在舒服耐吃。鰻魚串燒和三文魚串燒都十分出色。鰻魚有炭香,外焦內嫩,醬汁調味剛好,不會太甜;三文魚熟度控制得好,咬下去還有油脂感,香口而不乾。慢煮炙燒原條牛舌心,是整條厚切上桌。外層炙燒得剛剛好,帶點微微焦香,但裡面依然保持嫩滑,有咬口又感受到肉質本身的彈性。外層炙燒得剛剛好,帶點微微焦香,但裡面依然保持嫩滑,油脂分佈平均,入口即化中還有一點嚼勁,很有層次。調味不複雜,可能只用了少量鹽和黑胡椒,讓牛舌本身的味道成為主角,不會被醬料蓋過。牛油金菇包,鍚紙包裡面有兩種粗度的金菇,濃濃蒜香又不會太油,口感味道都很出色。日本清酒雞鍋煲份量足,湯底鮮甜,雞肉入味又嫩,配上大量蔬菜,愈煮愈香,很適合幾個朋友邊煮邊吃邊聊天。最後的8小時原隻雪梨燉桃膠冰糖紅棗,雪梨煮得夠軟但不爛,糖水清甜不膩,用原個梨裝著,賣相也討喜,吃
最後的8小時原隻雪梨燉桃膠冰糖紅棗,雪梨煮得夠軟但不爛,糖水清甜不膩,用原個梨裝著,賣相也討喜,吃完暖胃又解膩,是個很好的收尾。
整體來說,這間小店食物有水準,價錢合理,環境也算舒服。如果三兩知己想找個地方和朋友輕鬆吃一餐,這裡是個不錯的選擇。
2025-05-20
裝修好有日式氣氛💕,已經想試好耐,平日午市見到好多人去食,今日終於同同事去試,員工好nice 主動推介有乜好食, 佢話蕃茄湯底嘅牛肉係王牌 ,另一個係特級牛肉湯烏冬,我哋本身鍾意食牛肉,已經即刻點依2個一食真係好鍾意,份量好足,對於我來講絕對物超所值👍最後連湯都清晒😍店內嘅擺設Feel到店主同員工好有heart,一定會帶朋友同屋企人再去支持,見到其他枱order 嘅野食 ,都好吸引,又有咖喱,又串燒、每樣好似唔錯 ,好似仲有甜品,下次會再試,我喜歡留港消費幫襯小店 ,尤其現在經濟環境下滑,希望有人情味嘅質素小店努力行下去💪🏻❤️用心出品客人一定感受到☺️
裝修好有日式氣氛💕
,已經想試好耐,平日午市見到好多人去食,
今日終於同同事去試,員工好nice 主動推介有乜好食,
已經即刻點依2個

一食真係好鍾意,份量好足,對於我來講絕對物超所值👍
最後連湯都清晒😍

店內嘅擺設Feel到店主同員工好有heart,
一定會帶朋友同屋企人再去支持,
見到其他枱order 嘅野食 ,都好吸引,
又有咖喱,又串燒、每樣好似唔錯 ,好似仲有甜品
下次會再試,
蕃茄湯牛肉烏冬
2025-05-12
蕃茄湯牛肉烏冬
  • 蕃茄湯牛肉烏冬、特級牛肉湯烏冬
2025-05-25 0 浏览
第一次幫襯嘅時候佢未正式搣開張紅紙。而家終於見到佢個名因為當時趕住去睇王菀之演唱會所以只係叫咗一個雞鍋同埋一個意粉。雞鍋個湯好甜,落咗好多紅棗圓肉同娃娃菜。係幾好飲嘅,但係我期待佢更有日菜特色。雞好滑。帆立貝忌廉意粉,意粉Al Dente,我比較鍾意佢嘅忌廉汁,甜咸度好適中可以話係偏淡,就係淡忌廉嘅原味而唔係嗰啲白汁嘅濃厚。自己手痕不咗少少雞湯出嚟飲嘅時候撞咗啲忌廉落去。奶油燉菜味道,好食。同我只能夠講係正正常常,冇乜嘢講,唔會殷勤,唔會騷擾。當時佢都仲會好易切咁介紹佢哋嘅招牌菜。咁多個月冇去唔知會唔會有啲改變,希望可以堅持。網絡覺得老闆似係幾有誠意去煮比街坊食,希望可以保持初心。畢竟而家做食肆都好難。要堅持做好一件事更加難,因為呢個地方叫香港。香港呢個地方好奇怪,香港人只要一旦去咗日本食日本菜,嗰間舖頭就算只係做一款菜式只要佢做得好食都會慕名而去而唔會埋怨點解得一款菜咁少。返到嚟自己地方嘅時候就算嗰間舖頭做得再好食都好,選擇少就係唔得民心。或者呢個風氣嚟到80/90/00後會有啲唔同,希望真係可以有唔同。
第一次幫襯嘅時候佢未正式搣開張紅紙。
而家終於見到佢個名

同我只能夠講係正正常常,冇乜嘢講,唔會殷勤,唔會騷擾。
當時佢都仲會好易切咁介紹佢哋嘅招牌菜。
咁多個月冇去唔知會唔會有啲改變,希望可以堅持。

2025-02-22
成個星期日日都係自chur日,去到星期五想搵個乾淨地方食好西就黎左呢間餐廳。星期五要對自己好d,想食咩就叫呢間野餐牌提供既食物種類唔算多,上次食過蕃茄牛烏冬勁好味,今次我要食蕃茄豚肉帶子烏冬。湯底非常鮮甜,烏冬又超好味,酸度剛剛好,帶子豚肉都好好食。呢個星期五我終於有食好西運。加左個明太子雞翼同叫左支清酒,自己食飯其實都可以好開心,食咩飲咩自己話事。老細最後重請食芒果豆腐布甸,完美既結局價錢可能未必係全區最抵,但勝在乾淨好味環境可以令人放鬆,一分錢一分貨,下次我試下坐快樂窗邊bar 枱位先。已力推左比我同事。

已力推左比我同事。

2025-05-23
  • 蕃茄豚肉帶子湯烏冬
今天我朋友到餐廳用膳, 叫了黑松露烏冬和一些串燒飲品, 食物質素可以接受, 但份量極少, 需要不停追加. 服務有待改善, 服務生想作推介但菜式平凡, 沒推介的必要, 只感受到不停催促客人落單. 客人用膳完不停用目光盯着客人示意交檯, 但入座時並沒有說明用餐時間. 餐廳冷氣不夠, 但卻長期把大門打開, 實在不能理解. 結賬時故意不告訴客人可以用信用卡付款, 待客人詢問才把信用卡機拿出, 而且還瞬間黑臉, 不希望付信用卡手續費也把責任怪到客人頭上.

餐廳冷氣不夠, 但卻長期把大門打開, 實在不能理解.

2025-05-14