2013-04-22 207 浏览
星期6係淘大行黎行去,都仲未決定好lunch食咩,因為眾所周知而家既淘大有好多食肆~真係好難揀牙~最後被呢間意大利餐廳門口既餐牌吸引,我同朋友都決定入去試下呢間餐廳係採用先到櫃檯點菜同畀錢既方式,然後拿number牌坐低等就得喇~ 形式就好似euro go go咁~值得一讚既係餐廳既環境好舒適,即使係lunch時段都吾係太多人,而且桌同桌之間隔得遠,所以好岩一邊食lunch一邊同朋友閒談~上菜既速度都幾快,首先上既係南瓜煙肉筍洋蔥杏條risotto($26)~賣相ok,味道一般,不過不失~但吾係好食到南瓜味,有d失望就份量來說,對女仔應該岩岩好,但男仔就未必夠~跟著係朋友點既黑椒辣肉腸薄餅兩塊($28)~一上碟真係畀個兩塊"薄餅"嚇襯!!!因為都真係太~薄了吧!? 同餐牌既圖差很遠!!可惜冇影低畀大家睇~因為餐牌上既薄餅係好似pizza hut咁厚既正常薄餅,所以我同朋友都冇expect原來係"薄脆"叫"薄脆"真係一d都冇錯!!因為朋友切塊"薄脆"既時候,從聲音上聽得出好脆...而且吾但只薄,d料仲少得可憐...每塊"薄脆"只有兩小塊辣肉腸~至於好吾好食就知喇~最後係我同朋友都點既粉紅

最後被呢間意大利餐廳門口既餐牌吸引,我同朋友都決定入去試下

形式就好似euro go go咁~

賣相ok,味道一般,不過不失~但吾係好食到南瓜味,有d失望

就份量來說,對女仔應該岩岩好,但男仔就未必夠~
跟著係朋友點既黑椒辣肉腸薄餅兩塊($28)~
一上碟真係畀個兩塊"薄餅"嚇襯!!!

至於好吾好食就知喇~
最後係我同朋友都點既粉紅儷人,餐牌上寫佢係一杯strawberry juice + strawberry ice cream + mango(跟餐價+$8)
仲以為賣相會好華麗,點知只係似一杯普通既strawberry juice咁~有d失望

點知連味道都係一杯普通既strawberry juice...完全飲吾到mango味,更加冇ice cream...

如果就一杯普通既strawberry juice而言,味道的確吾錯~
但如果相信了餐牌咁寫既客人就絕對會失望~
總括黎講,呢間餐廳環境理想,服務不錯,價錢吸引,但食物味道只係一般~
所以如果只係為平平地食餐飯既話都值得,但就吾好期望太高喇~^^
2013-04-20
An absolute disgrace to Italian cuisine, this place has terrible service, no ambience and the worst food I've ever eaten. I ordered a half-pizza with potato wedges. What they say is "pizza" is actually slightly toasted pita bread with bacon bits, carrots, thousand island salad dressing and a few shreds of processed cheese. It looked so unappetizing I couldn't even bring myself to put it in my mouth. I mean seriously, who on earth puts chopped up carrots on a pizza??? And Thousand Island salad dressing? Yes, it seems to be the only salad dressing available in most parts of Asia, but why the hell put it on a pizza??? It was just disgusting to look at. And the potato wedges were cold and soggy. This was by far the most disappointing dining experience of my life, and I left hungry and disgusted. Riso Cafe has absolutely no reason to remain in business. I have no idea how it survives. In addition to the awful food, the staff are also surly and apathetic. Under no circumstances should you ever go here. Picking half-eaten food from the garbage can at the back of a proper Italian restaurant would be better!
2013-02-17
庆祝纪念
情人节
  • None!
2013-01-15 32 浏览
同同事出去食晏,見到呢間CAFE好似幾抵又未食過,所以就嚟試下,我地分別叫左每人一個午餐,都幾抵喎,38元有一個飯/意粉配沙律OR蒜蓉包配飲品.我地都係食什菌紅米飯,我食薯角跟沙律飲熱柚子蜜,同事都係食什菌紅米飲配蒜蓉包跟沙律飲熱藍莓汁,份量唔算好多,不過味道都OK,紅米飯入面都好多配料的,好香好味,沙律係蕃茄沙律,都OK喎,薯角五六件左右,好香及熱辣辣的,正,同事杯藍莓熱飲都幾特別,入面有幾料藍莓架.原來呢度的午餐都幾抵食喎,下次可以再嚟

原來呢度的午餐都幾抵食喎,下次可以再嚟
2013-01-17
2012-12-27 24 浏览
而家百物騰貴,仲記得我由學生時代食一個delifrance餐29蚊到而家最少都要30幾40,由有20蚊鋸扒都而家椰林閣都差唔多100蚊一個晚餐係香港想平平地食西食都唔係咁易Riso cafe同佢另外一間唔同名的姊妹店通常都開埋一齊,menu一樣,入面的座位也是共用的採用自助形式點餐,拿個號碼牌就會有侍應拿食物給你今天我點的是a la carte 套餐,雖然當時已到下午茶時間,而它的茶餐只是$20起但我貪它的a la carte 套餐可以加$10有意粉或意大利飯2個人叫2個還便有4樣野食意大利腸pizza併蕃茄意大利飯 ($3X+$10)pizza可選煙韌或香脆,叫了煙韌但吃落也是脆的餅皮又薄又熱,加了點泰式辣醬好吃燒雞(唔記得咩名)配橄欖油炒意粉($48+$12)意粉幾香口,雞酸酸甜甜同埋幾滑跟餐可加$5轉普通飲品,如加$8就有特飲我叫左熱紅豆綠茶同凍忌廉綠茶,除左熱個杯綠茶有少少苦,兩杯都好滑同好飲冇咁好嘅係份量較少(佢口號係"輕食主意"),但其實都夠食約$100夠兩個人食,係好多地方都食唔到! 人人加價佢都唔加,咁有社會責任值得支持
係香港想平平地食西食都唔係咁易
採用自助形式點餐,拿個號碼牌就會有侍應拿食物給你
2個人叫2個還便有4樣野食
意大利腸pizza併蕃茄意大利飯 ($3X+$10)
pizza可選煙韌或香脆,叫了煙韌但吃落也是脆的
餅皮又薄又熱,加了點泰式辣醬
好吃
燒雞(唔記得咩名)配橄欖油炒意粉($48+$12)
意粉幾香口,雞酸酸甜甜同埋幾滑
跟餐可加$5轉普通飲品,如加$8就有特飲

冇咁好嘅係份量較少(佢口號係"輕食主意"),但其實都夠食

2012-12-08 19 浏览
Ksmeow很少會為一個包去分享食評,但這個牛角包... 一試難忘!...當天,Ksmeow是陪早肥先生食下午茶,他隨緣下點了芝士蛋沙律牛角包Set!點餐後,店員先送來餐飲,雖然凍芒果茶不是自家製(外購品)但味道比想中好!如果份量大杯啲,會更好!.我倆邊喝邊等,等了十五分鐘,還以為包包是漏單之際!她!終於出場!因為我們之前沒想過,Riso的牛角包是即製!.牛角包烘製時間啱啱好,牛油味道香濃無比!食落口就更加不得了,外層脆卜卜,水準拍得住高級餐廳!不小心吃的話,很易會變成一隻污濁貓!中間的芝士,在微熱下慢慢融透在蛋沙律之上!口感層次變得更豐富!新鮮的生菜,起了決定勝的中和作用,消除膩口感覺!.以下午茶來說,份量比一般的大;質素亦相當高!原來$25都可以食到好滿足!今回食評分享完畢,謝謝!
Ksmeow很少會為一個包去分享食評,
但這個牛角包... 一試難忘!

當天,Ksmeow是陪早肥先生食下午茶,
他隨緣下點了芝士蛋沙律牛角包Set!

點餐後,店員先送來餐飲,
雖然凍芒果茶不是自家製(外購品)但味道比想中好!
如果份量大杯啲,會更好!

我倆邊喝邊等,等了十五分鐘,
還以為包包是漏單之際!

她!終於出場!
因為我們之前沒想過,Riso的牛角包是即製!

牛角包烘製時間啱啱好,牛油味道香濃無比!
食落口就更加不得了,外層脆卜卜,水準拍得住高級餐廳!
不小心吃的話,很易會變成一隻污濁貓!

中間的芝士,
在微熱下慢慢融透在蛋沙律之上!
口感層次變得更豐富!

新鮮的生菜,
起了決定勝的中和作用,消除膩口感覺!

以下午茶來說,份量比一般的大;質素亦相當高!
原來$25都可以食到好滿足!

今回食評分享完畢,謝謝!
芝士蛋沙律牛角包
芝士蛋沙律牛角包Tea Set
外脆內軟,非常正!
份量超大呢!
味道不錯的凍芒果茶
芝士蛋沙律牛角包
外脆內軟,非常正!
  • 牛角包
2012-09-26 8 浏览
晚上跟很久不見的朋友見面地點約在九龍灣淘大商場的Sora ti.te.mo Café去到才發現其實就是Riso Café,兩間食店是打通的,餐牌也是一模一樣真不知為何要改兩個名字......門口已寫明:請自行入座,並到購票處購票即是先到購票處付款,然後服務生會遞上食物飲品方面,前方是我的伯爵紅茶,後方是朋友的玫瑰花茶旁邊的蜜糖是供玫瑰花茶用的,兩杯都是加$3跟套餐的餐牌上指明花茶的牌子都是Twinings食物方面,點了照燒雞扒飯丸飯丸其實類似飯團,伴著燒汁和蛋漿吃,味道不錯雞扒尚算軟滑,但稍為烤焦了一點,扣了分數另一個主食是南瓜湯底烏冬靈魂是南瓜湯底,可惜幾乎吃不到任何南瓜味道,實為一大敗筆也單點了一個千島煙肉蛋沙津牛角包(牛牛包裝紙甚為可愛!)牛角包除了外表有點不完整,整體味道都不錯,生菜也算新鮮埋單$103,極之便宜,座椅也頗舒適,適合下午茶跟朋友聊天的地方
晚上跟很久不見的朋友見面
真不知為何要改兩個名字......

門口已寫明:請自行入座,並到購票處購票
即是先到購票處付款,然後服務生會遞上食物

飲品方面,前方是我的伯爵紅茶,後方是朋友的玫瑰花茶
旁邊的蜜糖是供玫瑰花茶用的,兩杯都是加$3跟套餐的
餐牌上指明花茶的牌子都是Twinings

食物方面,點了照燒雞扒飯丸
飯丸其實類似飯團,伴著燒汁和蛋漿吃,味道不錯
雞扒尚算軟滑,但稍為烤焦了一點,扣了分數

另一個主食是南瓜湯底烏冬
靈魂是南瓜湯底,可惜幾乎吃不到任何南瓜味道,實為一大敗筆

也單點了一個千島煙肉蛋沙津牛角包(牛牛包裝紙甚為可愛!)
牛角包除了外表有點不完整,整體味道都不錯,生菜也算新鮮

2012-09-24
  • 千島煙肉蛋沙津牛角包
2012-08-29 13 浏览
南瓜濃湯烏冬烏冬冇特別,都係機器果種,冇香味南瓜湯DDDDD唔稀,仲要有南瓜既顆粒纖維果種好香同埋唔會太甜但講真份量真係太少,仲要係越黎越少;( 這是通脹問題嗎?
南瓜濃湯烏冬
烏冬冇特別,都係機器果種,冇香味
南瓜湯
DDDDD
唔稀,仲要有南瓜既顆粒
纖維果種
好香同埋唔會太甜
但講真份量真係太少,仲要係越黎越少;( 這是通脹問題嗎?
2012-08-19 13 浏览
平時成日都去淘大,不過去開淘大,就實同老公豬食吉家、金加利、爭鮮…真係食到悶悶地!今日去睇完巴士展,行左落淘大地下,講開又講,老公豬一個朋友話果度有好飲既果纖多(不過佢講緊屯門果間),咁就走去望下啦…咦,見唔太貴,去試下先!先買野,後再坐低等食我今日影得一張相,肚餓得滯!叫左個日式鰻魚 pizza 兩片加小 risotto 飯餐,同埋一個 risotto 餐,加左一份蒜蓉飽,同埋一杯果纖多(蘆薈,我唔飲得,一飲就…)同熱奶茶。risotto size 都唔錯,因為 risotto 會好易飽,對我黎講都岩岩好,不過老公豬拎左我少少飯,佢又俾左塊 pizza 我。我唔食洋蔥,飛起左 d 洋蔥,點解老公豬食左一小塊…生洋蔥!呢餐既敗筆就係生洋蔥…搞到有少少唔係幾舒服。不過,整體都幾好既,食物味道剛剛好,只不過係下次一定唔會要有洋蔥既 pizza 咁解者!

先買野,後再坐低等食
我食既 Risotto ,唔記得名,只記得 no. 係 R2 !
我今日影得一張相,肚餓得滯!
)同熱奶茶。

2012-08-18
  • Risotto 相關
2012-08-12 8 浏览
6月16日, 睇完戲之後, 剛好5點半, 肚有少少餓但係又未到晚飯時候, 想起呢個時間應該會仲有tea食, 就拿拿臨喺淘大搵下tea食~ 咁啱行經呢度, tea供應至6點, 選擇都有幾多, 就坐低買tea~::: 煙韌金黃煙肉薄餅 + 薯角 + 凍芒果茶 ::: $31雖然係下午茶, 但係薄餅有2大件都咪話唔豐富~ 料大多都集中喺中間, 以致個邊位冇乜料, 只係得麵包. 餅底薄薄脆脆質地似餅乾, 咬落卜卜聲夠晒脆口~ 而料呢主要都係煙肉, 一疊煙肉有4-5塊黐埋一齊, 可以話係啖啖肉, 加上洋蔥, 芝士, 用料雖然普通不過口感好好~ 薯角熱辣辣亦都好脆, 加上少少辣更加惹味~跟餐唔駛加錢都有是日特飲凍芒果茶, 味道少少酸, 芒果味都幾重, 唯一唔好係唔太夠凍, 再冰涼d會更好~::: 茄汁芝士意大利飯 + 蒜蓉包 + 薯角 + 香蘋夏娃 ::: $30 + $8下午茶都冇期望個飯會好多, 都只係一個小小嘅飯碗仔裝住. 芝士落手夠重, 撈完都會見到d芝士一絲絲咁黐住d飯, 濃郁嘅芝士味同茄汁好夾, 令到成個飯都好thick好夠茄味~ 粟米洋蔥做配料, 簡簡單單都可以做到好好味, 雖然細細

下午茶都冇期望個飯會好多, 都只係一個小小嘅飯碗仔裝住. 芝士落手夠重, 撈完都會見到d芝士一絲絲咁黐住d飯, 濃郁嘅芝士味同茄汁好夾, 令到成個飯都好thick好夠茄味~ 粟米洋蔥做配料, 簡簡單單都可以做到好好味, 雖然細細碗但係都幾漏, 食多幾啖已有飽肚感~ 蒜蓉包嘅蒜蓉味唔算重, 稀少嘅蒜蓉亦唔能夠帶起個多士, 雖然多士烘得都算脆, 但係整體只屬合格,
香蘋夏娃夠冰凍, 除咗沙冰之外仲見到粒粒細小嘅蘋果碎, 連皮都有打散營養纖維都多d~ 其實成杯野都係純蘋果同蜜桃汁打成, 落單時想話提醒店員要少甜佢地都話其實店方唔會再加糖水, 所以成杯味道甜度偏淡, 只有天然果味~ 夠解渴之餘亦好健康!

以前都有食過riso嘅正餐, 但係印象唔係特別好, 今次有令我地提升番佢地嘅分數, 個pizza好似唔同咗, 同埋個tea都算抵食, 又有多款唔同果茶揀~ 呢度人流唔多, 有個open area都算舒適, 如果佢地會開喺香港區我地都會多d幫襯~
煙韌金黃煙肉薄餅 薯角
夠芝士
凍芒果茶
香蘋夏娃
2012-08-07 32 浏览
今晚去九龍灣諗住去Loving Hut食晚飯,點知突然間改左逢星期二休息(初一十五除外)。之後去左陶大商場入面嘅Riso。要左雜菌支豆仁意式燴飯($27; 加大+$5),女友要日式南瓜薯仔沙律牛角堡($28),加香草蒜蓉脆香包(+$6)同咖椰杏仁脆香包(+$6),飲品係是日Smoothie(杏仁; +$6)同莓子雜薈(藍莓+士多啤梨+士多啤梨雪糕; +$8)。味道無想像中咁濃,亦唔算油膩,相當唔錯,特別鍾意兩杯Smoothie.
2012-08-07
2012-08-04 13 浏览
又平又好食我同女友兩個人,坐卡位,叫左:芝士蛋沙律牛角堡照燒雞扒窩蛋飯丸葡萄包香蜜腸苺子集薈凍柚子茶唔算好飽,但都夠食牛角包好脆,正飯丸有d肥,但都幾好食雖然要買完先坐低,但侍應會幫你攞來
又平又好食

我同女友兩個人,坐卡位,叫左:
芝士蛋沙律牛角堡
照燒雞扒窩蛋飯丸
葡萄包
香蜜腸
苺子集薈
凍柚子茶

唔算好飽,但都夠食
牛角包好脆,正
飯丸有d肥,但都幾好食

雖然要買完先坐低,但侍應會幫你攞來
呢日同女友人向附近打完Bowling,準備去MCL睇'HP7',去睇之前經過呢到,見Riso無咩人而又頗為寧靜氣氛又唔錯,於是就入左去啦!以前都向鑽石山食過幾次Riso,呢間就係第一次。首先,我好滿意間Riso個感覺好''開放式''望到出面其他店鋪之餘(雖然得幾間),仲可以望到個天花板添=_=仲有,兩個人都有得坐果張''Sofa''既table,真係好舒服好鬆動;就算係其他table,其實D椅都頗舒服!讚!!!我地兩個唔係話特別食得多野,但都有少少肚餓;點左都幾多野食 :卡邦尼火雞燴意粉,鮮茄磨菇腸仔意粉,薯角,南瓜湯,兩杯誇啦芒果!南瓜湯碗湯十分迷你,但顏色鮮艷,味道好濃重!我自己十分喜歡!但略嫌碗湯唔夠熱。意粉向兩個意粉之中,卡邦尼火雞燴意粉似乎較為優勝!鮮茄意粉味濃,但卡邦尼淡淡地好似仲出乎意料咁好味!薯角炸得外皮幾好,又熱辣辣!但提一提少去呢間既朋友 : 佢只會比'茄汁'你,你可以問佢拎'芥末醬',我覺得兩隻味混合先至好食 誇啦芒果呢個算係Smoothie?芒果味唔太重,我覺得太甜!下次同女朋友再去果度打Bowling既,都會再考慮下再食呢間: )
去睇之前經過呢到,見Riso無咩人而又頗為寧靜氣氛又唔錯,
於是就入左去啦!

以前都向鑽石山食過幾次Riso,
呢間就係第一次。

首先,我好滿意間Riso個感覺好''開放式''
就算係其他table,其實D椅都頗舒服!讚!!!

我地兩個唔係話特別食得多野,但都有少少肚餓;
點左都幾多野食 :

南瓜湯
碗湯十分迷你,但顏色鮮艷,味道好濃重!
我自己十分喜歡!但略嫌碗湯唔夠熱。

意粉
向兩個意粉之中,卡邦尼火雞燴意粉似乎較為優勝!
鮮茄意粉味濃,但卡邦尼淡淡地好似仲出乎意料咁好味!

薯角
炸得外皮幾好,又熱辣辣!
我覺得兩隻味混合先至好食

誇啦芒果
呢個算係Smoothie?芒果味唔太重,我覺得太甜!
兩客意粉加上薯角,唔會太過飽但又好滿足: )
下次同女朋友再去果度打Bowling既,
都會再考慮下再食呢間: )
2011-08-10
兩客意粉加上薯角,唔會太過飽但又好滿足: )
  • 卡邦尼火雞燴意粉
2012-03-29 5 浏览
遠處飄來蒜容包香味就決定了這間RISO了飲品點了芒果+菠蘿的健康飲品小食點了蒜容包主食點了煎飯團及芝士茄汁腸飯很好吃.不膩越吃越有味道蒜容包不得不推薦全部都不油膩.很好的食物

遠處飄來蒜容包香味
2012-03-13
  • 蒜容包
  • 飲品
2012-02-17 21 浏览
今晚和姊妹們飯局, 佢地想諗新野, 又要西餐, 又要坐得耐, 仲要平...於是就搵左呢間RISO試下.我地三個人叫左兩個餐, 包括甘荀煙肉飯, 蕃茄粟米火腿意粉, 沙律, 一杯果芊多, 一杯玫瑰茶, 仲送甜品: 草莓蛋糕同芒果蛋糕.份量唔算好多, 不過真係幾好食.我鐘意個飯, 食落粒粒有汁粘住, 飯好香好軟.意粉就一般, 無咩特別.飲品都OK, 唔會過甜.沙律份量都唔少, 適合我地怕肥既人.呢餐每人只係43蚊, 坐得舒服, 抵讚!

於是就搵左呢間RISO試下.

份量唔算好多, 不過真係幾好食.
我鐘意個飯, 食落粒粒有汁粘住, 飯好香好軟
意粉就一般, 無咩特別.
飲品都OK, 唔會過甜.

沙律份量都唔少, 適合我地怕肥既人.
呢餐每人只係43蚊, 坐得舒服, 抵讚!

2012-02-16
2011-10-29 7 浏览
今日走上九龍灣又遇上Riso Café 就走入試試,睇睇分店成績如何星期六的中午,此店的價錢略平...二十餘元已有交易/加錢可做套餐,又真係幾抵渦卡邦尼火雞意粉..上枱好熱有煙,不似煮起加熱,讚意粉汁亦剛好包上,唯獨火雞係用(已經製好才切一片片的大型雞已成)不是雞肉粒有點失色雪糕牛奶咖啡/就好好味,糖水唔會過多,我將雪糕球慢慢溶入咖啡中,實太好味再而贪心了少少,叫多一個焦糖燉蛋,都算唔錯,只是燒出來焦糖比較硬身,唔多夠脆如果用大集團快餐相比,我會選擇Riso Café 港產得嚟,咁嘅價錢真係超值!
今日走上九龍灣又遇上Riso Café
就走入試試,睇睇分店成績如何

卡邦尼火雞意粉..上枱好熱有煙,不似煮起加熱,讚

如果用大集團快餐相比,我會選擇Riso Café
港產得嚟,咁嘅價錢真係超值!
2011-10-29
$46.