2024-01-18 308 浏览
响灣仔做野,其中一個好處係多餐廳選擇,無論價錢同菜式選擇都應有盡有!今次介紹既係一間近僧展站既蛋包飯餐廳。與其話係餐廳,不如話係外賣店,因為佢只有小量座位,而買野食既多數都係附近番工既,所以通常都係買外買番公司食,而因為咁佢出餐都算快~而要介紹既係佢既蛋包飯! 今次食既係紅酒燉牛肉蛋包飯同紫薯紫米奶釀乳酪飲~燉牛肉蛋包飯既牛肉份量好多!差唔多佔咗個餐盒既一半!!真心俾得好大方!加上d牛肉好入味,而且一d都唔韌,睇得出店舖好用心~而蛋包飯並無好似日式蛋包飯果隻咁漲卜卜同滑,不過佢既生熟程度啱啱好,仲有少少蛋汁掛面,正!紫薯紫米奶釀乳酪飲都好香,本身以為佢會比較濃稠,但飲落其實又唔係咁,不過酸酸甜甜又幾好飲如果正價買難免會覺得貴,但而家用外賣app自取有8折呀~加埋先係60幾蚊,抵呀!
2024-01-16
10 分钟 (外卖自取)
2023-12-22 248 浏览
嚟到這間食店,一落口就覺得自己撈到寶!平民價錢入面搵到咁正嘅食物,真係啖啖驚喜!首先,呢度嘅黑朱古力咖哩安格斯牛份量真係滿滿當當,牛肉嫩滑,咖哩汁香濃得嚟又帶少少甜,完全打破咗我對咖哩既刻板印象,架真係多得黑朱古力添咗層風味!再黎,牛油檸檬挪威三文魚,三文魚肉質咁鮮嫩,搭配檸檬牛油汁,味道鮮美得黎又唔膩口,啖啖皆滋味!而家講下飲品啦!呢個香蕉芒果薏米釀乳酪飲同抹茶米釀乳酪飲簡直就係小小消暑神器!芒果同香蕉嘅配搭,酸酸甜甜,加埋薏米乳酪嘅清新滋味,簡直係喺呢個天氣下嘅極品享受!而抹茶味就濃郁得黎又唔會太甜,完全符合我「清」嘅要求,係夏天飲起上黎正正!🌞😋🍹總括嚟講,呢度嘅食物同飲品,無論係味道定係口感,都能夠令人難忘。開心食得健康,又飽又滿足!下次再同朋友仔來攻略其他款式!👍🍱🥤

2023-06-20 765 浏览
#20230616 🤍📍 Rice Only @riceonlyhk 灣仔港灣道28號灣景中心大廈1樓3號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#黑朱古力咖哩安格斯牛 $48💭 想話佢唔係隱世食店都唔得,因為側邊全部都係啲高級西餐廳,🐷唔係睇外賣app都唔知佢存在😅原價要$60但係外賣app叫無野飲先$48🤑個咖喱係巴基斯坦式咖喱🍛食到磨菇碎又有啲黑朱古力🍫少少辣又甜甜地好新奇,有菜有肉有蛋仲有生果,好健康既一餐lunch,呢啲性價比高,有創意又精緻既飯盒真係為打工仔係頹廢中帶尼左一絲既光💡值得推薦.#灣仔美食 #🐷在灣仔 #🐷_食
#20230616 🤍
📍 Rice Only @riceonlyhk
灣仔港灣道28號灣景中心大廈1樓3號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#黑朱古力咖哩安格斯牛 $48

#灣仔美食 #🐷在灣仔 #🐷_食
2023-03-30 755 浏览
店名: Rice Only 地址:灣仔港灣道28號灣景中心大廈1樓3號舖會展站A1出口,行2分鐘環境: 外賣價錢:4.5/5味道: 4.5/5草莓米釀乳酪飲🍓❤️❤️❤️❤️$22叫左少甜,唔會話太甜,甜度同出面嘅微糖有啲似飲落士多啤梨🍓唔算好出,有少少米粒,可以咬下幾過癮紫米釀乳酪飲❤️❤️❤️❤️$22同樣叫少甜,相比之下士多啤梨嘅會甜少少用左紫米嘅關係,比士多啤梨嘅更有咬口有啲似食緊紫米露😂感覺幾健康#stitchfoodie灣仔#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
店名: Rice Only

地址:灣仔港灣道28號灣景中心大廈1樓3號舖
會展站A1出口,行2分鐘

環境: 外賣
價錢:4.5/5
味道: 4.5/5

草莓米釀乳酪飲🍓❤️❤️❤️❤️
叫左少甜,唔會話太甜,甜度同出面嘅微糖有啲似
飲落士多啤梨🍓唔算好出,有少少米粒,可以咬下幾過癮

紫米釀乳酪飲❤️❤️❤️❤️
同樣叫少甜,相比之下士多啤梨嘅會甜少少
用左紫米嘅關係,比士多啤梨嘅更有咬口
有啲似食緊紫米露😂感覺幾健康

#stitchfoodie灣仔

2023-03-24 628 浏览
𝕋𝕙𝕖 𝕣𝕚𝕔𝕖 𝕪𝕠𝕦 𝕔𝕠𝕦𝕝𝕕 𝕤𝕚𝕡🤫如果我話好多人都喜歡 yogurt🍼應該唔會有反對聲音🕺🏽。同樣地,香港人幾乎日日都食飯🍚。咁兩溝係咩玩法呢💫?米釀乳酪呢個 combo 完全係會感受到米既香同乳酪既濃🤹🏽‍♂️,加埋唔同口味就更加特別。6️⃣款口味款款吸引,好不容易揀左紫薯紫米同朱古力味🤤。前者有紫薯蓉同紫米,有咬口好滿足♒️,漸變色既外表打卡都靚靚。後者整杯係好均勻既咖啡色,真實既朱古力味又唔會太甜🪄。下次想試試香蕉芒果🍌同抹茶🍵味!介紹完飲品,當然要講下主食便當🍱。一個係鱈魚西京燒配沙拉醬,鱈魚煎得香香🤏🏽,唔洗點沙拉醬其實都好夠味,更加唔會有雪味☃️。另一個係紅酒番茄牛腩,相對濃味好合理,有番茄🍅同甘筍🥕中和返,個醬汁🍷超適合配飯👄。便當又點少得前菜,有青瓜甘筍玉米沙律🥗同埋滷蛋🥚,輕盈又美味。仲有少少水果,菠蘿🍍與西瓜🍉,飯前食開胃,飯後食當甜品😙。整個便當就好似一個高級版飛機餐咁✈️,想下一趟搭飛機都有得食呢🥢。🐟Terriyaki Cod Fish with Mayo | $63🐂Beef Bourguigon | $60🍠Purple Potato Yogurt Sha
𝕋𝕙𝕖 𝕣𝕚𝕔𝕖 𝕪𝕠𝕦 𝕔𝕠𝕦𝕝𝕕 𝕤𝕚𝕡🤫

🐂Beef Bourguigon | $60
🍠Purple Potato Yogurt Shake | +$15
🍫Chocolate Rice Yogurt Shake | +$15

淡黃色 tone 既小店做外賣🥡比較多,堂食只有兩張檯數張凳,同埋我地今次食既企檯位置🦩。如果係附近返工,我都會想成日黎買外賣🤣。
午餐
2022-11-08 762 浏览
見做緊買一送一, 就落去買杯黎試新野。一返公司打開,首先絕對唔係佢poster個樣,係淡灰色嘅水。整勻左後,變紫左D都係極稀。有相為證。逐樣講:紫米:好少, 幾粒咁完全無加到口感紫薯:量少,味甜芋泥:真係見唔到,同埋杯野嘅稀度係零個似加左芋泥芋圓:好難食,勁核突口感, 一PAT過熟嘅糯米就算買一送一都係覺得蹝哂D錢,覺得之前D評價好唔可信,大家自己要試伏就小心。
見做緊買一送一, 就落去買杯黎試新野。
逐樣講:
紫米:好少, 幾粒咁完全無加到口感
紫薯:量少,味甜
芋泥:真係見唔到,同埋杯野嘅稀度係零個似加左芋泥
芋圓:好難食,勁核突口感, 一PAT過熟嘅糯米

2022-11-08
8 分钟 (外卖自取)
2022-11-04 562 浏览
本身今日早放,lunch hr 時間諗住去買杯嘢飲,見到買一送一優惠,又係米釀,就諗住去試吓,其實已經見到人排隊落order,有人圍住等拎飯拎嘢飲,排隊唔係問題,問題係落完之後嘅安排,本身舖位細得一個counter位,落單出單都係同一個位,見個服務員都會叫NO.叫人拎飯同飲品,佢同我講之前都比較多單,要等20-30分鐘,我話無問題,prefer等耐啲,所以坐埋一邊等叫單,點知過咗30分鐘,都仲未叫號,啲人都走得7788,我行埋去問,個服務員先係雪櫃度拎返我order嘅飲品出嚟,咁我問佢,唔係整完就叫號嘅咩?佢同我講今日有啲人多,同埋係random出單!So…咁就可以唔叫號而係將人哋杯凍飲放雪櫃就算,我唔行去問都唔拎出嚟?!單憑佢哋random 出單,整完客人order又唔叫人拎嘅服務,要客人白等,遲嚟過你嘅人其實可以比你早拎到食物,就算杯嘢飲好飲到曉飛,幾好飲都唔會有下次!更何況味道其實好一般

2022-11-04
30 分钟 (外卖自取)
$28 (其他)
2022-10-31 423 浏览
行經見到呢間韓國便當既外賣店,套餐冇咩選擇已經要_,得4款揀,都算,點左個pear sauce grilled pork..舊舊豬肉都勁肥,問題係根本冇grill過難食到嘔Simply close ur business.
舊舊豬肉都勁肥,問題係根本冇grill過
難食到嘔
Simply close ur business.
Pear  Sauce  Grilled  Pork
2022-10-31
2022-10-20 315 浏览
openrice 幾年用戶,第一篇差評食評送給尼間食店。舖頭細細間,唔行入d都唔知賣緊咩。 試下買左個韓式炸雞便當, 真係好難食,雞塊也完全沒切過, 一整塊黑色(見圖),差評! 同事買的炒豬肉便當, 豬肉係水煮,無味道。 唔會再幫襯!通過食物質素,都知道老闆唔係用心想開餐廳,味道真係太求其。同埋店員全程無好面色,杯野飲加15蚊,普通薏米水,跟宣傳照上的樣差了十萬百千里。如果正價30幾蚊買,真係要嘔血。 成個便當餐75蚊,評分0分, 唔會再幫襯。

2022-10-08 253 浏览
今次食個健康lunch 🤤佢有齊疏菜,水果,飯同肉,營養夠晒😜✨牛油檸檬挪威三文魚三文魚煎得好金香😍再加埋前菜沙律,又有水果同野飲,好滿足嘅一餐!如果三文魚加多少少檸檬汁會更好👍🏻✨ 黑朱古力咖喱安格斯牛好特別,用朱古力煮咖喱好似係會香啲。可惜佢個咖哩汁唔太夠🥲多少少會滿足啲✨抹茶米釀乳酪飲勁濃嘅抹茶,加埋有米嘅口感,好飲!✨香蕉芒果薏米釀乳酪飲芒果味會偏多🤤佢真係好似食緊好smooth嘅乳酪#riceonly 📍灣仔港灣道28號灣景中心大廈1樓3號舖

✨牛油檸檬挪威三文魚

✨ 黑朱古力咖喱安格斯牛

✨抹茶米釀乳酪飲
勁濃嘅抹茶,加埋有米嘅口感,好飲!

✨香蕉芒果薏米釀乳酪飲
芒果味會偏多🤤佢真係好似食緊好smooth嘅乳酪

#riceonly
📍灣仔港灣道28號灣景中心大廈1樓3號舖
-有日晏晝行去會展途中見到開咗新餐廳 「Rice Only」主打便當🍱米釀乳酪飲品🥤露天座位咁有風味梗係要即刻試試!/—便當🍱—便當款式配搭好多,食材又豐富每款都包括晒前菜、主食、水果等今次揀咗 「紅酒蕃茄牛腩」 ($60) 同埋 「鹽酥雞配韓國甜炸雞」 ($60)牛腩夠軟夠入味份量又多👍🏻醬汁夠晒惹味絕對可以送到全部飯🤤/鹽酥雞炸雞啲香口嘢係我平時都成日會揀嘅佢香脆得來又唔會太油膩又充滿咗韓國炸雞甜甜酸酸醬汁嘅味道🥰/一個便當有齊一餐應攝取嘅營養👍🏻又健康低卡路里又好味😋/—米釀乳酪飲品🥤—第一次聽米釀原來係指釀紫米/薏米/白米嘅方法配上乳酪仲可以跟據自己喜好加配水果🍓/朱古力🍫/抹茶🍵再調配我今次揀咗 「草莓米釀乳酪飲」 ($22)同埋 「紫米釀乳酪飲」 ($22)士多啤梨口味入口超級fresh,有齊米味同奶酪香味酸酸甜甜啱晒夏天飲☀️紫米口味真係好似食緊紫米露糖水粒粒紫米有咬口,好飽肚好好飲👍🏻/問咗店員邊款最暢銷🔥其中包括便當:黑朱古力安格斯牛咖喱米釀乳酪:香蕉芒果薏米釀乳酪飲、抹茶米釀乳酪飲㊙️下次一於試埋佢哋😋你地都快啲來試吓啦!
有日晏晝行去會展途中見到開咗新餐廳 「Rice Only」
主打便當🍱米釀乳酪飲品🥤
露天座位咁有風味梗係要即刻試試!
—便當🍱—
便當款式配搭好多,食材又豐富
每款都包括晒前菜、主食、水果等
牛腩夠軟夠入味份量又多👍🏻
—米釀乳酪飲品🥤—
第一次聽米釀原來係指釀紫米/薏米/白米嘅方法
配上乳酪
仲可以跟據自己喜好加配水果🍓/朱古力🍫/抹茶🍵再調配
士多啤梨口味入口超級fresh,有齊米味同奶酪香味
酸酸甜甜啱晒夏天飲☀️
紫米口味真係好似食緊紫米露糖水
粒粒紫米有咬口,好飽肚好好飲👍🏻
問咗店員邊款最暢銷🔥其中包括
便當:黑朱古力安格斯牛咖喱
米釀乳酪:香蕉芒果薏米釀乳酪飲、抹茶米釀乳酪飲
㊙️下次一於試埋佢哋😋你地都快啲來試吓啦!
2022-09-02 246 浏览
約左朋友係灣仔lunch 知道朋友唔太食濃味野 揀左間有精緻特色營養便當🍱自家手工米釀乳酪飲品🍚🥤既餐廳🍽Rice Only 🍽🍚🥤以釀紫米/薏米/白米 配上乳酪再加入水果🥭🍌🍓或朱古力🍫/抹茶🍵我地叫左抹茶咪釀乳酪飲🍵🍚🥤同紫薯紫米奶釀乳酪飲🍠 🍚🥤入口就飲到好濃郁既米味 乳酪香滑清新🤩🤩👍🏻 飲完都已經有飽肚感覺😌🍱每款特色便當都有營養🤩同有份量每款都包前菜、主食及水果 仲要低卡 岩哂好忙既上班族💼特別係OL👩🏻👱🏻‍♀️👱🏻👧🏻牛油檸檬挪威三文魚便當🍋🐟🍱味道唔太酸 三文魚用牛油🧈同檸檬一齊煮 突顯三文魚既魚香👍🏻 秘漬水梨醬烤豬肉便當🍐🐷🍱酸酸甜甜既水梨醬令人開胃 配上五花腩肉都唔會肥膩 🤩 🌟宜家飲品仲有買一送一優惠添‼️🌟

🍱每款特色便當都有營養🤩同有份量

牛油檸檬挪威三文魚便當🍋🐟🍱

秘漬水梨醬烤豬肉便當🍐🐷🍱
酸酸甜甜既水梨醬令人開胃 配上五花腩肉都唔會肥膩 🤩

🌟宜家飲品仲有買一送一優惠添‼️🌟

2022-09-02 194 浏览
呢排夏天天氣好熱,又成日打風,去開會展經過呢間餐廳,見到有乳酪飲品🥤就入去食。乳酪飲品係自家手工釀,以釀紫米/薏米/白米 配上乳酪及加入水果或朱古力/抹茶調配,選擇都幾多👍🏻 全部都好吸引好想試。除咗特色嘅乳酪飲品,仲有多款精緻特色便當🍱,每個款式的營養、味道及份量並重,包括前菜、主食及水果等食材,低卡美味,合適忙碌的上班族。我哋叫咗兩杯米釀奶酪飲品同兩份特色便當🍱!.《黑朱古力安格斯牛咖喱》🍛 $58便當款式精緻,每個款式嘅營養、味道同份量並重,包括前菜、主食及水果等食材,主張低卡。安格斯牛粒幾 juicy, 咖喱汁幾香濃,唔辣,撈飯食唔錯。仲加咗幾粒朱古力粒🤣 呢個配搭都幾特別,食到鹹同甜味。《秘漬水梨醬烤豬肉》🍚 $58秘製醬汁有蒜香味同甜味,烤豬腩肉夠晒 juicy🤤 好香濃豬肉味。加埋糖心蛋、蘿蔔雞胸肉絲、仲有幾舊菠蘿🍍同西瓜🍉《抹茶米釀乳酪飲》🍵 $28好重抹茶香味,啲冰同米釀差唔多 size, 係飲管好容易就飲到👍🏻 帶嚟清涼嘅感覺😋《士多啤梨米釀乳酪飲》🍓 $22士多啤梨味唔會好酸,士多啤梨味都比較自然。入口米味濃郁、奶酪味香甜。.喺度堂食都見到好多OL/ 打工仔 lu

我哋叫咗兩杯米釀奶酪飲品同兩份特色便當🍱!
《黑朱古力安格斯牛咖喱》🍛 $58

《秘漬水梨醬烤豬肉》🍚 $58

《抹茶米釀乳酪飲》🍵 $28

《士多啤梨米釀乳酪飲》🍓 $22
喺度堂食都見到好多OL/ 打工仔 lunch hour來叫外賣👍🏻 個個都加配乳酪飲品😎
過開港島, 專程到訪灣仔新開嘅特色米釀乳酪飲品店✨主打自家手工米釀乳酪飲🥤💫新張期間follow Ig 即享買1️⃣送1️⃣優惠(till sep)🗓🔸手搖草莓米釀乳酪飲🍓 $22 8/10第一次飲米釀乳酪飲品🥰 有驚喜喔😳感覺好清新🤤以釀白米🍚配上乳酪, 濃郁嘅米香和乳酪香味, 加埋🍓草莓酸酸甜甜, 好啱夏天飲😋🫶🏻🔸手搖香蕉芒果薏米釀乳酪飲 $22 8/10以釀薏米配上乳酪➕香蕉🍌➕芒果🥭➕椰奶🥥味道有啲似曾相識🙈🤣個人覺得似當年許x山(已結業) 的芒椰奶西🤣😆💕整體感覺fresh得嚟健康又好味😚唔想咬珍珠咁heavy, 下次可以試下咬米粒🤪✅另外仲有其他特色口味: 抹茶/紫米/ 紫薯٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و快啲趁新開優惠去支持支持!🥳😆~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🤤食物:🤤🤤🤤🤤🪞環境:🪞🪞🪞🕴🏻服務:🕴🏻🕴🏻🕴🏻🕴🏻🔙回頭草: ☘️☘️☘️☘️抵食👻:👻👻👻👻10% service charge: /

🔸手搖草莓米釀乳酪飲🍓 $22 8/10
第一次飲米釀乳酪飲品🥰
有驚喜喔😳感覺好清新🤤

🔸手搖香蕉芒果薏米釀乳酪飲 $22 8/10
以釀薏米配上乳酪➕香蕉🍌➕芒果🥭➕椰奶🥥
味道有啲似曾相識🙈🤣
個人覺得似當年許x山(已結業) 的芒椰奶西🤣😆

💕整體感覺fresh得嚟健康又好味😚
唔想咬珍珠咁heavy, 下次可以試下咬米粒🤪
✅另外仲有其他特色口味: 抹茶/紫米/ 紫薯
🔙回頭草: ☘️☘️☘️☘️
抵食👻:👻👻👻👻
10% service charge: /
2022-08-25 187 浏览
13:15 嗌落嘅Lunch 13:50 都仲未有 大佬 真係留番當下午茶食先得 離哂大譜用外賣App落完單 行到去13:30都仲未入機 係咪玩嘢呀 以後一定唔會再嗌!!