REFLECT Restaurant & Bar

2024-03-07 2417 浏览
香港唔算好多地方有得食墨西哥菜,聽朋友介紹呢間旺角手工墨西哥料理餐廳,聽聞都幾有口碑,就決定幫襯下。今次叫左 莎莎玉米配牛油果醬($68)、串燒拼盤($78)、蟹餅($148)、墨西哥烤肉(雞肉)($208)、燒烤雞肉手工披薩($128)內裡環境簡約,好有放鬆嘅氛圍,另外出面仲有戶外區,有個特色大型壁畫😄莎莎玉米配牛油果醬:粟米片烤焗過黎,少少暖暖地兼且香脆,配上綠油油嘅牛油果醬,視覺同味覺都好滿足😋粟米片嘅甜味同牛油果醬嘅醇厚完美結合,一啖一個,好開胃😍串燒拼盤:呢個拼盤有雞肉同豬肉各3串,每一串都烤得恰到好處,外層微焦而內裡肉汁豐富,配上特製嘅醬汁,真係令人食指大動🍢蟹餅:蟹餅外皮煎得金黃酥脆,裡面嘅蟹肉又多又實,每一啖都食到蟹肉嘅鮮甜,唧D檸檬汁落去更加提升咗整體嘅味道,或者配上伴碟嘅多士仔食都幾夾,食到停唔到口😋墨西哥烤肉(雞肉):呢個烤肉真係令人驚喜,雞肉烤得好入味,配上特製嘅墨西哥醬汁,微辣又帶點甜味,令人一試難忘😍用夾餅皮包住D肉同青椒黃椒等,然後再加上三色醬,好滿足🤤燒烤雞肉手工披薩:PIZZA餅底手工製作,餅底薄脆,燒烤雞肉分佈均勻,每一口都食到滿滿嘅料,加上濃郁嘅芝
串燒拼盤
燒烤雞肉手工披薩
燒烤雞肉手工披薩:PIZZA餅底手工製作,餅底薄脆,燒烤雞肉分佈均勻,每一口都食到滿滿嘅料,加上濃郁嘅芝士拉絲,烤出嚟嘅成品既香又脆,絕對係晚餐嘅完美選擇😋
呢餐食物質素高,環境又舒適,下次有機會一定會再嚟🥰
補MENU
2024-03-05
串燒拼盤
燒烤雞肉手工披薩
店名/Shop Name:Reflect地址/ Adresss: 香港九龍旺角西洋菜南街種類/Type:墨西哥fusion餐廳, 旺角手工墨西哥料理,仲要係好好味推介/Recommend:墨西哥夾餅牛肉, 秘製燒墨魚, 瑪格麗塔手工pizza人均價錢:250店舖環境:超級有型格嘅裝修,由門口個鏡面招牌,去到佢哋橙色非常有活力嘅吧枱,同埋個露天露台嘅座位加埋佢哋幅超大壁畫非常有型有格調交通:上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️除咗個串燒拼盤,其他三款食物都是選擇推介的菜式,結果非常喜出望外墨西哥夾餅牛肉$238主要以三色椒洋蔥炒牛肉條,配上獨特橙色醬汁,上菜時放在鐵鑊上,熱辣辣,香氣四溢,令人垂涎欲滴,味道適中,牛肉要讚,非常嫩滑,但很有口感,把牛肉餡料放在迷你圓形墨西哥薄餅上,再配上三種不同的醬汁,蕃茄香草醬,牛油果醬或乳酪醬,每一個配搭都帶出不同的口味,總之非常精彩秘製燒墨魚 $108這個墨魚一上枱就被他的孜然香氣吸引了,串燒着的墨魚酥,非常軟腍,有着墨魚的鮮甜,加上孜然粉的香氣,令到人們吃到停不了口這個還有沙律菜伴碟加上芝麻醬,記得食之前一定要將檸檬汁耍喺個
店名/Shop Name:Reflect
地址/ Adresss: 香港九龍旺角西洋菜南街
人均價錢:250
店舖環境:超級有型格嘅裝修,
由門口個鏡面招牌,去到佢哋橙色非常有活力嘅吧枱,
同埋個露天露台嘅座位加埋佢哋幅超大壁畫非常有型有格調
交通:
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

墨西哥夾餅牛肉$238
每一個配搭都帶出不同的口味,總之非常精彩

秘製燒墨魚 $108
這個墨魚一上枱就被他的孜然香氣吸引了,串燒着的墨魚酥,非常軟腍,有着墨魚的鮮甜,加上孜然粉的香氣,令到人們吃到停不了口這個還有沙律菜伴碟加上芝麻醬,記得食之前一定要將檸檬汁耍喺個墨魚上面,
檸檬嘅清新香味同埋酸味,會令到墨魚更為鮮甜

瑪格麗塔手工pizza $118
呢個Pizza真係好正,好似薄脆咁嘅批底,上面佈滿芝士蕃茄醬先蕃茄同埋香草,味道平衡得好好,非常開胃

串燒拼盤 $78
呢個串燒真係好正,佢啲肉醃得好入味,不論係牛肉或者雞肉都非常軟腍,加埋沙律菜半碟還有芝麻醬非常精彩嘅頭盤
  • 串燒拼盤
  • 秘製燒墨魚
  • 瑪格麗塔手工pizza
裝修很有格調,門口的鏡面裝飾絕對是打卡位!而且這裡是主打手工墨西哥料理,我跟老公也超期待!- 肉眼牛扒 $328:肉眼牛扒烤得香嫩多汁😍我們點了七成熟,切開時還能看見裡面粉嫩的顏色,口感非常好,肉味夠香濃,即使不沾醬也很好吃~薯條亦炸得金黃香脆!- 瑪格麗塔手工披薩 $118:薄餅底Pizza真的很酥脆!一般Pizza通常邊皮位都像麵包一樣有咬勁,但這裡的薄餅底Pizza,不但不會讓人覺得多吃會膩,而且一口咬下去猶如在吃墨西哥脆片般,非常好吃!上面鋪滿了車厘茄、羅勒和馬蘇里拉芝士,簡單而清新,焗得又酥又香~~- 手工單骨炸雞翼 $78:雞翼表皮金黃酥脆,內裡的肉質則相當鮮嫩,沾上自製的醬料,增加了雞翼的鮮味。單骨雞翼不但吃起來更方便,而且啖啖肉,雞翼控必點!- 自家製法式鳥結糖冰糕 $98:超級推薦!本來覺得$98的甜點有點貴,但這個真的超級好吃!它是由鳥結糖、忌廉、雞蛋和牛奶製成的冰糕,口感細緻順滑,甜而不膩,上面還灑了一些杏仁碎,吃上來有點像雪糕,但比雪糕更有口感和層次!這個真的要試(*´∇`*)

- 肉眼牛扒 $328:

- 瑪格麗塔手工披薩 $118:

- 手工單骨炸雞翼 $78:

- 自家製法式鳥結糖冰糕 $98:
  • 肉眼牛扒
  • 自家製法式鳥結糖冰糕
今日黎到位於旺角既一間墨西哥酒吧餐廳🤩呢度專食手工墨西哥料理💕分左室內同室外座位,室內仲有個酒吧area同吧臺🍸環境佈置都幾有格調幾有feel😌🥂餐牌方面分左沙律、湯、麵類、主食、小食、薄餅、甜品等等🍴✨仲有唔同cocktail, mocktail, wine, champagne……🍹🍻🥂🍷🥃🍸🍾今次點左個pasta、main同小食,仲叫左杯mocktail試吓,最有驚喜就係個墨魚肉醬闊條麵🍝佢由慢煮墨魚🐙蕃茄醬、手工意大利闊條麵製作而成,醬汁沾滿起麵條上🤤鮮味香口非常好味,而且最鍾意闊條麵既口感好又有咬口🥰另外main點左個肉眼牛扒都唔錯😋佢係炭烤澳洲草飼牛排🐮仲配左炸薯條、蔬菜、蘑菇、蒜,叫左五成熟🥩上臺時已切開一片片,牛扒中間仲係粉嫩🤤咬落多汁帶點嚼勁,點埋個賓尼斯汁更加好味🥰👍佢地既小食同Mocktail 都相當唔錯🤩小食叫咗手工單骨炸雞翼🐔配左個薄荷乳酪醬,雞翼熱辣辣香口酥脆😻🫶🏻🍸 Mocktail叫左杯Fuzzy Fuzzy都幾好飲😋由荔枝、蜜桃、青檸製成既梳打,清新好飲,果味配搭得宜,十分推薦👍

• Fuzzy Fuzzy
  • 墨魚肉醬寬條麵
😡😡訂枱安排超差😡😡咁耐以嚟,佢令我第一次超想打食評我提早一星期預約訂位,8:00,4位。當日餐廳亦有打電話確認訂枱。7:50到餐廳,8:05被帶到戶外位置,但當天係下雨天,所以拒絕坐室外。問職員室內幾時有位,佢話唔知。我就話當時訂位你哋職員冇問明室內定室外,亦冇講會安排室內定室外。結果!!!我哋喺冇冷氣、好焗嘅𨋢口走廊等咗45分鐘!!!!請問我提前一星期訂位有咩意思呢?同walk-in又有咩分別呢?喺空氣極唔流通的情況下等45分鐘,滿頭大汗,入座時心情已經超差。佢哋嘅訂枱管理嚴重有問題,冇就booking 而去hold 枱。同時期有4張booking 嘅人同我哋一齊等,都係怨聲載道!食物味道可以食物份量偏細定價略貴一定唔會有下次!!!!
😡😡訂枱安排超差😡😡

咁耐以嚟,佢令我第一次超想打食評

結果!!!我哋喺冇冷氣、好焗嘅𨋢口走廊等咗45分鐘!!!!

食物味道可以

食物份量偏細

定價略貴

一定唔會有下次!!!!
4天前
等候时间
60 分钟 (堂食)
用餐时段
3天前 0 浏览
真係好耐冇食墨西哥菜,今日尼到呢間餐廳有bar有野食,環境都好舒服好有feel🤩。雞肉墨西哥夾餅($188)好耐冇食taco啦,呢個taco好足料🌮🌮! 外皮夠哂香脆,底層有墨西哥風味嘅雞肉,中層就放左厚厚嘅牛油果醬🥑,最頂就有有墨西哥風味配料。整體食落好有層次感,味道都好豐富😋!慢煮保濕豬鞍($298)果然係有保濕呀😆! 豬鞍咬落真係好滑,亦feel到好夠水份,完成唔會乾爭爭💦💦。另外仲配左烤焗甜薯同阿根廷香草醬, 豬鞍調味唔重所以配搭醬汁更出色架😋。串燒拼盤($78)一尼到已經聞到真係超級香🤗! 2款串燒分別係豬肉🐷同雞肉🐔,2款肉都好juicy好嫩,仲有少少油脂位食落更加香呀😈~Fuzzy Fuzzy($78)呢杯mocktail有荔枝、桃同青檸,味道清新好香果味架🍹!

雞肉墨西哥夾餅($188)

慢煮保濕豬鞍($298)

串燒拼盤($78)

Fuzzy Fuzzy($78)
4天前 0 浏览
講唔停之前已經去過呢間餐廳一次 覺得每碟菜式嘅質素都好有誠意 所以近排又再去多次🤤✔️拉絲芝士松露薯條 $78薯條新鮮炸起熱辣辣  食起來芝士味非常出🧀😳 松露味比芝士味薄弱一點 不過再配上蛋黃醬 仍然是超好味🤤✔️秘製燒墨魚 $128燒墨魚新鮮大粒🐙 口感爽彈 而調味感覺上有點似係新疆口味 十分之惹味👍🏻✔️雞肉芝士餡餅 $128餡餅裏面夾住滿滿嘅芝士同雞肉😍調味同墨魚嗰款感覺有啲相類似🤔 不過呢個面頭更會有海量嘅牛油果蓉同埋蕃茄莎莎🍅🥑 食落更加清新同埋有層次🍀✔️黑松露野菌薯團 $138平時講唔停好鍾意食煙煙韌韌嘅嘢 所以今次都嗌咗薯團 不過呢個個質地講唔停就覺得麻麻🥹 因為佢冇想像中咁煙靭🥺 比較似番薯仔本體嘅質感🥲 但係個醬汁其實好唔錯 超級creamy✨✔️燴牛面頰捲面 $188呢個係必點嘅菜式‼️ 牛面頰勁嫩唔柴 肉味十分之濃郁  捲面非常掛汁 整體又唔會太膩 推薦💯

✔️拉絲芝士松露薯條 $78

✔️秘製燒墨魚 $128

✔️雞肉芝士餡餅 $128

✔️黑松露野菌薯團 $138

✔️燴牛面頰捲面 $188

5天前 0 浏览
旺角rooftop天台餐廳,由十年經驗墨西哥大廚主理,户外有寬敞梳化位,可以眺望旺角鬧市景色,户內如餐廳名字reflect ,大玩鏡像效果。秘製燒墨魚🦑以一串呈上嘅墨魚,賣相吸引,灑上孜然粉好有風味,鮮味十足,口感非常爽彈,一啲都唔韌,可以擠上檸檬汁享用,伴碟仲有芝麻醬沙律菜!牛肉芝士餡餅墨西哥餡餅(Quesadilla),由兩塊墨西哥餅中間夾入牛肉,芝士等配料,頂層配上牛油果醬,番茄粒同洋蔥粒,酸酸甜甜,味道層次豐富!咬落去餡料充足,芝士有拉絲效果!羊肉西冷配芝士薄脆(招牌)羊扒表面佈滿芝士薄脆,生熟程度控制得岩岩好,肉眼可見的粉嫩,肉質柔軟。可蘸上松露汁,蘑菇味道濃郁,而且好夾!配菜有紅蘿蔔,椰菜花同馬鈴薯蓉。

秘製燒墨魚🦑

牛肉芝士餡餅

羊肉西冷配芝士薄脆(招牌)
  • 秘製燒墨魚
  • 羊肉西冷配芝士薄脆
呢間餐廳已經bookmark 左好耐本身都中意食墨西哥菜再加埋有大大個特色天台酒吧好chill 好舒服咁__________________________🔹牛肉他他 $148👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️牛肉他他作為前菜份量都幾多下除咗望落好粉嫩,食落都好嫩滑醃既醬汁幾清爽,又唔會蓋過牛味可以配埋沙律菜同脆多士一齊食,口感更豐富.🔹墨西哥夾餅 $188👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌夾餅有三款口味,有雞肉,牛肉,磨菇揀或者貪心啲試晒咁多隻味,都可以叫mix 不過就好似要$2百幾個人都係覺得牛油果醬最match 都係雞肉.Mexican style 經典組合除左avocado 之外又點少得新鮮蕃茄粒,紅洋蔥,酸忌廉同莎莎醬配埋好香粟米味既薄脆片去墨西哥餐廳必點.🔹肉食手工butcher pizza $148👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌呢個價錢黎講,性價比好唔錯大大塊pizza 係手工製,夠晒薄脆, 有啲似餅乾質感上面滿滿既料,有墨西哥肉醬,Parma ham, 芝士多到有少許瀑布拉絲既
呢間餐廳已經bookmark 左好耐

👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️
牛肉他他作為前菜份量都幾多下
除咗望落好粉嫩,食落都好嫩滑

醃既醬汁幾清爽,又唔會蓋過牛味
可以配埋沙律菜同脆多士一齊食,口感更豐富
🔹墨西哥夾餅 $188

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌
夾餅有三款口味,有雞肉,牛肉,磨菇揀
或者貪心啲試晒咁多隻味,都可以叫mix
不過就好似要$2百幾
個人都係覺得牛油果醬最match 都係雞肉

又點少得新鮮蕃茄粒,紅洋蔥,酸忌廉同莎莎醬
配埋好香粟米味既薄脆片
去墨西哥餐廳必點
🔹肉食手工butcher pizza $148

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ❌
呢個價錢黎講,性價比好唔錯
大大塊pizza 係手工製,夠晒薄脆,
有啲似餅乾質感

上面滿滿既料,有墨西哥肉醬,Parma ham,
芝士多到有少許瀑布拉絲既感覺
同墨西哥餡料又好match
芝士狂徒千祈唔好錯過
🔹自家製鳥結糖冰糕 $98

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
呢個甜品真係好surprise
本身我都好中意食鳥結糖
佢呢度既,可能因為現場製,
食起黎會軟身啲,口感有啲似雪糕咁
奶味重,無平時食果啲咁甜,岩岩好
而且加左烤脆杏仁片,杏脯同提子乾
口感同味道都很讚!
  • 自家製法式鳥結糖冰糕
2024-06-01 0 浏览
呢間餐廳主打墨西哥菜,好有特色,環境佈置到好有心思,一出電梯,就會見到鏡面嘅招牌,好啱打卡,入面仲有個好靚嘅吧枱, 好有型呀!😍😍我試咗佢哋嘅Reflect沙律,入面有沙律菜、牛油果、烚蛋同藜麥,仲加咗番茄同石榴。個沙律真心好鮮味!沙律菜新鮮脆口,牛油果嘅滑順同埋石榴嘅微酸,帶嚟一啲層次同口感嘅變化。仲有烚蛋同藜麥,增加咗質感同飽足感。真係一份開胃又健康嘅選擇!另外,我仲試咗佢哋嘅雞肉墨西哥夾餅,一份有三件。個夾餅用炸玉米餅包住雞肉,再加上牛油果醬、莎莎醬同酸忌廉。炸玉米餅外脆內軟,雞肉嫩滑多汁,同埋牛油果醬同莎莎醬嘅組合,味道鮮美又帶少少辣味。再加上酸忌廉,令整個口感更加豐富👍🏻我哋仲叫咗五成熟肉眼牛排,佢嘅炭烤澳洲草飼牛排配上炸薯條同雜蔬,再配賓尼斯汁,真係令人食指大動!牛排炭烤得啱啱好,入邊嘅肉仲係粉粉嫩嫩,肉質鮮嫩多汁,每一口都好滿足。配上炸薯條同雜蔬,令味道更加豐富而且平衡。賓尼斯汁嘅酸甜味,又帶點濃郁嘅肉汁香氣,好夾總括嚟講,呢間墨西哥菜餐廳真係值得一試!如果你鍾意墨西哥菜同埋口味豐富嘅菜式,呢度絕對係一個不錯嘅選擇!

• 肉眼牛排
2024-05-28 0 浏览
裝修好有feel!主打墨西哥菜,出邊比較少見😍黎食墨西哥菜點可以唔叫tacos🌮 total有三款口味👍🏻有一款,仲可以試晒三隻😍咁貪心梗係要呢個啦😍Tacos party $218牛肉Tacos最惹味,味道比較濃郁,食落辣辣地,而且餡料好多好豐富👍🏻雞肉Tacos都唔錯👍🏻配上牛油果醬食好夾👍🏻出邊塊夾餅好脆👏🏻蘑菇Tacos較為清新,但係加埋莎莎醬同蕃茄粒口感都好豐富👍🏻😂秘製燒墨魚 $108口感較腍,加埋檸檬汁好食👍🏻推介海膽醬帶子意大利粉 $228呢個海膽醬勁濃郁!意大利粉都煮得啱啱好🥰 share食唔會太漏👏🏻而且入邊有好多菇😍正!Apple tea $48蘋果味好香☺️👍🏻-🌸店名:REFLECT Restaurant & Bar📍地址:旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓🚇交通:旺角站D3出口⏰營業:12:00PM-02:00AM-

Tacos party $218

秘製燒墨魚 $108
口感較腍,加埋檸檬汁好食👍🏻推介

海膽醬帶子意大利粉 $228

Apple tea $48
蘋果味好香☺️👍🏻

🌸店名:REFLECT Restaurant & Bar
📍地址:旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓
🚇交通:旺角站D3出口
⏰營業:12:00PM-02:00AM
2024-05-26 0 浏览
🇲🇽主打手工墨西哥料理設有多款美食 餐廳裝修有格調平日食飯都坐滿人 餐廳仲有戶外位置 下次可以帶埋毛孩打卡😍✨黑松露野菌薯團 $138期待已久😍非常推薦鍾意煙靭口感嘅你一定要試~以白蘑菇及靈芝菇為主 黑松露醬香濃無比😳🇲🇽🌮牛肉墨西哥夾餅 $208醬汁調得幾好味🤤牛肉切絲方便食加埋三色椒同洋蔥等配料😍牛油果亦非常飽肚~✨串燒拼盤 $78秘製調味雞肉同豬肉串 醃得幾好 又惹味 仲有🥗沙律菜🍎自家製蘋果金寶撻 98好有驚喜😍分左5小件玉桂蓉做得幾好 撻底好脆 ❣️加埋大大雪糕球 記住趁熱食~🍹Fuzzy Fuzzy $78以荔枝同蜜桃做底 味道幾清甜😍🍸Passion fruit fizz $78略酸 但味道幾清新

🇲🇽主打手工墨西哥料理
設有多款美食 餐廳裝修有格調
平日食飯都坐滿人
餐廳仲有戶外位置
下次可以帶埋毛孩打卡😍

✨黑松露野菌薯團 $138
期待已久😍非常推薦
鍾意煙靭口感嘅你一定要試~
以白蘑菇及靈芝菇為主
黑松露醬香濃無比😳

🇲🇽🌮牛肉墨西哥夾餅 $208
醬汁調得幾好味🤤牛肉切絲方便食
加埋三色椒同洋蔥等配料😍
牛油果亦非常飽肚~

✨串燒拼盤 $78
秘製調味雞肉同豬肉串
醃得幾好 又惹味 仲有🥗沙律菜

🍎自家製蘋果金寶撻 98
好有驚喜😍分左5小件
玉桂蓉做得幾好 撻底好脆 ❣️
加埋大大雪糕球 記住趁熱食~

🍹Fuzzy Fuzzy $78
以荔枝同蜜桃做底 味道幾清甜😍

🍸Passion fruit fizz $78
略酸 但味道幾清新

•海膽醬大帶子扁意粉 $228 (⭐️6.8/10)帶子好大隻,幾彈牙👍🏻,面頭重點綴咗小小魚子醬。意粉軟硬適中🍝,但海膽醬有啲太heavy(˘ㅂ˘ )所以同朋友share啱啱好😙•墨西哥烤牛肉Fajitas $238 (⭐️8.5/10)Fajitas必食😆🔥上枱嗰陣,仲係sizzling熱辣辣,成個set包埋mini tortilla,牛肉🥩,洋蔥🧅車椒🫑, 3款sauce: guacamole🥑, sour cream, salsa🍅。牛肉好淋,包埋好爽脆鮮甜嘅青椒同啲sauce,口感豐富,好好食喔🤌🏻•Salad burrata $128 (⭐️8/10)Burrata奶香十足🧀生菜好新鮮🥬仲有啲balsamic glaze,酸酸地好開胃refreshing💦📍 REFLECT Restaurant & Bar 旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓⭐️𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 8/10💸𝙖𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩: $250
•海膽醬大帶子扁意粉 $228 (⭐️6.8/10)

•Salad burrata $128 (⭐️8/10)

📍 REFLECT Restaurant & Bar
旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓

⭐️𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 8/10
💸𝙖𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩: $250
2024-05-20 17 浏览
當天我哋三個女人去慶生,坐戶外位置。首先坐低未到7點,我其中一個朋友想happy hour叫酒,Happy hour寫住7pm截,搭正7pm想叫酒飲已經同我哋講截左,我地話啱啱7點咋喎,都唔可以叫!好啦,咁唯有叫野食啦,我地叫左牛肉餡餅、燒墨魚、蟹餅、莎莎玉米片、雞亦、薯條、他他加兩支白酒同兩杯飲品,一上頭盤個燒墨魚係唔熟嘅,又等一輪,再叫個蟹餅我地以為係可以佐酒嘅,點知嚟到係一個手板心咁大嘅蟹肉餅,其他就不過不失,總共盛惠二千幾蚊。之前餐廳打嚟confirm訂位時,問左有人生日有冇甜品叫,佢地話有,咁我地話咁到時嚟就叫啦,餐廳就話如果而家電話唔order,即場點就冇得寫字,大佬!連你哋甜品咩樣食咩都未知就叫人落定order,其實寫幾隻字真係要預早落order? 咁我哋就買蛋糕上去,要收$100切餅費,咁話哂食左二千幾蚊,去開toilet行過櫃台多口問句可唔可以waive切餅費,答案係唔得唔可以,隔離Bartender再外加一句: 呢啲基本架啦!我地而家係乞你哋架?我哋嚟幫襯架!3個人平均人頭消費成$7-800,我相信出面大把餐廳選擇,而唔需要聽呢啲說話同幫襯啲唔識變通嘅餐廳囉。喺旺角
當天我哋三個女人去慶生,坐戶外位置。
喺旺角區呢個價位相信唔係叫低消費,餐廳所在嘅大廈亦都唔係咩商場或者新式商廈,唔係貪有outdoor都未必會揀,因為呢個定價如果客人冇問題咁旺角有大量選擇。唔係話比左錢大哂,但呢啲小小人情世故都冇變通,就係香港輸嘅地方囉,就係受埋呢啲氣多,香港人先選擇北上食飯。
真心一次冇回頭,我地之前銅鑼灣食又係roof top餐廳,又有live band又有靚夜景又高層都係咁上下價,仲要賓至如歸,一試新野就出事。
一張相都唔會擺,費事幫手宣傳。
呢晚嚟咗呢間旺角天台嘅酒吧餐廳 餐廳名叫reflect😮 所以有唔少用鏡面反射做成嘅打卡位 無論係入口用置定酒吧位都會見到 餐廳有室內同室外位置可以選擇㗎👍🏻焗粟米片呢個小食真係好澎湃😻 有一座小山丘嘅粟米片 面頭用咗傑克同車打芝士 再加上碎牛肉同番茄 重點係有墨西哥辣椒 即刻好有墨西哥風情 好啱同一大班fd share嚟食啊😝 雞肉芝士餡餅入面嘅餡料都幾多㗎 主要有雞肉同埋芝士🧀 一拎起餡餅 芝士做到拉絲效果😙 面頭有墨西哥風味嘅特製嘅牛油果醬 仲有番茄粒同洋蔥粒 食落口更fresh肉食手工薄餅Pizza嘅配料有碎牛肉 辣肉腸 火腿同洋蔥 pizza底係薄批 所以pizza邊係非常脆🍕特別鍾意面頭嘅風乾火腿 嗰種鹹鮮味令pizza變得好好味😋海膽醬大帶子扁意粉呢個一上檯已經聞到好香嘅海膽味 醬汁非常濃稠🍝 所以每一啖扁意粉都食到滿滿嘅海膽味 帶子上面仲有少少魚子 令鮮味更提升😙呢餐晚飯真係非常滿足 如果下次想再食手工墨西哥fusion料理嘅話 一定會諗起呢間餐廳😎

焗粟米片
焗粟米片