2019-11-24 171 浏览
片皮鸭系店舖既必食之选,但上到台一睇就知系朝早摆到夜晚,又乾又柴,啲皮又缩晒水,好失望,因为专程去食片皮鸭。相反辣子鸡同椒盐豆腐就好好食,但我地既目的系食片皮鸭,所以好失望亦都未必会食第2次。服务态度一般,我去既时间系1830pm,但人手严重不足,令员工对客人有少许鼓噪。取消左个片皮鸭,谂住食其他野,叫员工拎个餐牌比我地,但系等左10分钟都冇,一直企左系吧枱附近围埋倾计。所以对是次既生日饭体验很不满意,不过环境好好,风景好靓,希望可以好好改进。(片皮鸭其实咁难食仲一定要人等45分钟 唔明点解 我地退完片皮鸭後 前面张台叫左一份例牌 但是d员工同佢地讲 啱先有人叫错左 所以唔使等 我地个份食左2、3旧 我唔知系唔系比人循环再用)(我地系上网订位 可以半价 如果系因为半价 所以难食d 我建议你地唔好平比人 贵d无所谓其实 最紧要好食 但是咁难食既片皮鸭 我20几年来第一次食到 可以整到咁难食 其实都难为你地 今年生日好特别 因为你地餐厅 多谢
2019-11-22
庆祝纪念
2019-11-11 80 浏览
dim sum very decent and nicely presented, waiters services super bad, always ignore, dont know how to serve a dish properly, no one refill water
2019-11-10 92 浏览
肥鸡不嬲系大闸蟹忠实粉丝,有大闸蟹嘅菜式肥鸡系唔会错过嘅。今日肥鸡就同肥妈去咗中环嘅一间中菜馆到食大闸蟹煮成嘅菜 ,非常令人期待。蟹粉拌面  $138超正,蟹粉多蟹肉仲好多。佢嘅蟹粉同蟹肉系平分秋色,蟹肉鲜甜超级浓蟹味,蟹粉就畀到一种好鲜嘅感觉,令到成个面好浓稠,超级好食。佢个面底系阔面, 一啲硷水味都冇,超正。蟹粉翡翠苗  $168用蟹粉捞翡翠苗肥鸡系第一次食。翡翠苗好鲜嫩,一啲都冇渣。蟹粉豆腐  $168唔系如果叫咗个拌面,肥鸡一定会叫一个白饭呢送呢一个蟹粉豆腐。真系好浓,好鲜,豆腐超级滑。蟹粉河虾仁  $248虾仁非常新鲜,弹牙,同蟹粉好夹, 有虾有蟹,肥鸡超级满足。呢餐嘅饭食得肥鸡好开心,因为又有景睇,又可以食好美味嘅大闸蟹菜式。

蟹粉拌面  $138

蟹粉翡翠苗  $168
用蟹粉捞翡翠苗肥鸡系第一次食。翡翠苗好鲜嫩,一啲都冇渣。

蟹粉豆腐  $168

蟹粉河虾仁  $248
虾仁非常新鲜,弹牙,同蟹粉好夹, 有虾有蟹,肥鸡超级满足。

2019-11-06
2019-11-10 54 浏览
终於到我食大闸蟹啦 肥妹仔喺英国返嚟,真系好挂住中菜。因为喺英国真系冇啖好食。返到嚟肥妈妈为咗一解我嘅为食口,就同我去食呢一间红楼。咁啱撞正大闸蟹季节,所以我哋今餐就试咗唔同嘅蟹粉菜式。蟹粉拌面  $138我同肥妈每人叫咗一个蟹粉拌面,因为惊唔够饱。佢嘅蟹粉拌面上面全部铺满晒蟹肉同埋蟹膏,超浓嘅蟹味。佢嘅拌面系有似少少似食云吞嗰只厚版嘅硷水面,但系佢嘅面条就煮到好软淋,再加埋佢哋嘅酱汁,每一条都好嫩滑,捞上蟹粉同蟹肉食,鲜味十足,超好食。蟹粉排翡翠苗  $168健康人生,食饭一定要叫一碟菜。肥妹仔叫咗呢一份翡翠苗,翡翠苗非常新鲜嫩滑, 一啲都冇渣,再拌上无敌嘅蟹粉,真系每一啖都蟹味十足。蟹粉豆腐  $168呢一碟蟹粉豆腐真系送饭必备。肥妹仔真系好後悔冇叫一碗白饭嚟食,因为豆腐嫩滑,再加埋佢嘅蟹粉酱汁,真系非常之鲜同浓味。肥妹仔可以捞一碗白饭嚟食。蟹粉河虾仁  $248肥妹仔仲叫咗呢一个虾仁,因为肥妹仔觉得好想试下佢。佢嘅虾仁好大只,而且粒粒嘅肉质好结实,系新鲜嘅货色,完全唔似雪藏嘅味道 。原来虾同埋蟹系好夹嗰种味,系你食得出虾仁嗰种虾嘅鲜味,但系同时蟹粉系一种画龙点睛,重加突出海鲜嗰种

蟹粉拌面  $138

蟹粉排翡翠苗  $168

蟹粉豆腐  $168

蟹粉河虾仁  $248
肥妹仔仲叫咗呢一个虾仁,因为肥妹仔觉得好想试下佢。佢嘅虾仁好大只,而且粒粒嘅肉质好结实,系新鲜嘅货色,完全唔似雪藏嘅味道 。原来虾同埋蟹系好夹嗰种味,系你食得出虾仁嗰种虾嘅鲜味,但系同时蟹粉系一种画龙点睛,重加突出海鲜嗰种鲜味。

呢一餐肥妹仔系食到好满足,好开心。除咗佢嘅菜式好好食之外,最令肥妹仔满足系佢嘅景色超靓。肥妹仔食过咁多间餐厅,都未试过望住 港岛半山嚟食饭,净系畀钱去买呢一个景食饭,肥妹仔都觉得值得。
2019-11-06
2019-11-05 71 浏览
中环兰桂坊德己笠街32号加州大厦(红楼)当你享受了华丽有气派的设计及丰盛的蟹宴,同时店员殷勤的服务,令你食到美食之余又带有舒服的感觉,不用多说,这餐厅已是我再约定朋友共聚的一个好地方。喜欢坐在这休闲舒服的酒吧区。清蒸大闸蟹,食大闸蟹第一先食满泻的蟹膏,第二是蟹啖啖肉的蟹钳,第三再食鲜甜肉嫩的蟹身。蟹粉拌面,蟹粉铺满了成只碟再拌匀粗面一起食,蟹味十足鲜味十足。蟹粉赛螃蟹,非常软滑好有味道。蟹粉河虾仁,虾肉大只爽口弹牙再挂满了蟹粉,十分惹味醒胃。

喜欢坐在这休闲舒服的酒吧区。

蟹粉赛螃蟹,非常软滑好有味道。

蟹粉河虾仁,虾肉大只爽口弹牙再挂满了蟹粉,十分惹味醒胃。
2019-11-05 34 浏览
中环兰桂坊几乎每一晚都是客人欢聚开心的地方,今晚嚟到一间新派中菜馆系德己笠立街32号加州大厦23楼(红楼)餐厅十分宽敞,装修设计创新、高雅,一边是户外区、一边是酒吧区,一边是用餐区,我哋坐的位置可望住落地玻璃同时地看到维港景色进餐,真系好心旷神怡。酒吧区大型华丽水晶吊灯,彩色砖石的餐枱,十分有气派。红楼蟹宴。蟹粉赛螃蟹,份量十足用料上乘,蟹粉味道金香再加上啖啖软滑的赛螃蟹,十分配合。蟹粉河虾,当金香的蟹粉遇着爽口弹牙的河虾,简直是食物的境界。蟹粉拌面,用了粗面每一啖面都挂满着蟹粉好有满足感。清蒸大闸蟹,依家系食大闸蟹嘅时候,所以急不及待将成只鲜甜美味的大闸蟹拆开了。

酒吧区

大型华丽水晶吊灯,彩色砖石的餐枱,十分有气派。

红楼蟹宴。

蟹粉拌面,用了粗面每一啖面都挂满着蟹粉好有满足感。

2019-11-03 47 浏览
红楼,听人推荐过,知道小贵,妈妈来香港,要带她吃点心了,于是周末来试试。#茶#古香古色的茶壶,选了普洱茶。#香槟金虾饺#吃过太多虾饺,颜值当属红楼家最高。#太极马拉糕#一半是普通马拉糕,一半是黑芝麻做的马拉糕,靠创意胜出。#珍菌黑松露球#外皮像汤圆,炸的酥脆,不过是最外层裹了一层奇亚籽,里面裹着浓郁的菌味,黑松露味道不明显。#流心紫薯酥#又是一款糯米做的,不过是甜品,外皮粘糯,里面流心的紫薯太甜太甜。#虾多士#以为是面包表皮铺满虾滑,实际是炸后的小面包片上连着炸后的大虾,味道不错,只是不喜欢吃过多油炸食物。#浓汤鸭丝泡饭#哎呀简直太好吃,看的价格奇贵无比,狠狠心还是点了,一点都不后悔。店员端上盛有熟粥的砂锅,往里面分别加入锅巴米、香葱这些,喝着第一碗粥,鸭肉很鲜,锅巴米很脆。有个建议,锅巴米最好慢慢加,不然一次全部放进去,吃第二碗之后时已经不再脆了。总之,吃的太饱,十分满足。
#茶#古香古色的茶壶,选了普洱茶。

#香槟金虾饺#吃过太多虾饺,颜值当属红楼家最高。
香槟金虾饺

总之,吃的太饱,十分满足。
香槟金虾饺
  • 珍菌黑松露球
  • 浓汤鸭丝泡饭
#fridayla_central⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排试咗位於兰桂坊呢间红楼环境高雅,而且可以饱览中环夜景⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀之前已经食过Lunch已觉其点心不错😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次再试埋火锅及鸡尾酒味道依然出色🤤大家不妨一试!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快语💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣红楼开设於兰桂坊California Tower 23楼,除了传统点心外,亦提供一系列的新派中菜,环境优雅,还有鸡尾酒提供。中西合壁,值得一试。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快评💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣红楼火锅套餐1️⃣当红火锅套餐(田园番茄汤)💲3802️⃣麻辣火锅套餐(四川麻辣汤)💲4503️⃣滋补火锅套餐(滋补虫草花螺头)💲590💭当日试咗滋补火锅,啖汤真好正😍💭太耐无饮住家汤的我,饮落真系有妈妈的感觉💭十分足料,好清润,饮咗两碗先开始打边炉💭d点心好有功架,而且系任叫😍💭珍珠鸡用了糙米,丝毫不油腻,必叫💭蟹籽黑松露豚肉烧卖好足料🤤💭香槟金虾饺只虾新鲜弹牙,皮唔会厚💭瑶柱菜苗虾饺亦不错😍💭另外火锅配上日本&本地&澳洲
#fridayla_central
早排试咗位於兰桂坊呢间红楼
环境高雅,而且可以饱览中环夜景
之前已经食过Lunch
已觉其点心不错😳
今次再试埋火锅及鸡尾酒
味道依然出色🤤
大家不妨一试!
💘💘💘快人快语💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快评💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
*️⃣红楼火锅套餐
1️⃣当红火锅套餐(田园番茄汤)💲380
2️⃣麻辣火锅套餐(四川麻辣汤)💲450
3️⃣滋补火锅套餐(滋补虫草花螺头)💲590
💭当日试咗滋补火锅,啖汤真好正😍
💭太耐无饮住家汤的我,饮落真系有妈妈的感觉
💭十分足料,好清润,饮咗两碗先开始打边炉
💭d点心好有功架,而且系任叫😍
💭珍珠鸡用了糙米,丝毫不油腻,必叫
💭蟹籽黑松露豚肉烧卖好足料🤤
💭香槟金虾饺只虾新鲜弹牙,皮唔会厚
💭瑶柱菜苗虾饺亦不错😍
💭另外火锅配上日本&本地&澳洲和牛
💭超满足,仲配有3款手工饺子😳
💭完全自家制作,绝对唔系行野
💭当然都配有新鲜杂菜篮😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘Theclub会员享有优惠,可以积分换现金券
⠀⠀⠀⠀⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_chinese
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #中环点心 #中环打边炉 #中环火锅 #香港点心 #点心 #dimsum #hkdimsum #central #centralhk
2019-10-27 49 浏览
喺中环夜晚无人会逗留的日子第一次同朋友嚟呢度食饭,纯粹因为大家都系喺中环放工。 喺中环打滚的我,中环食过的餐厅都唔少。中环California Tower 的餐厅,除咗长驻嗰三数间,有部份我未试过都已经站不住脚了。地铁9点收车,呢个时势还会出街食dinner都要有啲勇气吧。6点到达suppose就是买一送一的HH 时段,HH在我的理解,就是给客人一点优惠的promotion 时段。餐牌上的酒精饮品本来就不便宜,啤酒一杯接近$100,以为自己是酒店吗?我们点了两杯啤酒,还点了其他餸菜。其实今晚主要系食饭,唔系饮酒。落完单後,侍应再回头对我们说:「即系总共4杯啤酒?因为我哋系等你饮完先会上第二杯。」因为呢个唔系我哋原意,所以最後只有我点了啤酒。落单时还问了侍应甚麽是「招牌炒饭」,而得到的第一个回应是「等我问吓厨房先」,自己餐厅嘅招牌都要问厨房?实在专业呀!食物总体是不错,黑松露炒菇有浓浓的黑松露味。太极马拉糕外形吸引,不过唔太食得出深色马拉糕那一边的芝麻味。炒饭有蟹肉,虾等,用料颇足,炒得有镬气。500ml 的啤酒最後我饮唔晒,而如果佢哋要求客人饮完一杯再上第二杯,即系一人要饮1000ml

食物总体是不错,黑松露炒菇有浓浓的黑松露味。

炒饭有蟹肉,虾等,用料颇足,炒得有镬气。

500ml 的啤酒最後我饮唔晒,而如果佢哋要求客人饮完一杯再上第二杯,即系一人要饮1000ml,这是一个weekday 而我听日仲要返工,而在这个出街会随时俾人打甚至被消失的香港,一个女仔饮1000ml 啤酒再回家实属不智。最後因为我哋要赶地铁收车的关系而赶住埋单,冇要求佢哋上埋佢哋应该要上的第二杯啤酒。变相系冇HH。

呢个时势,当大部份中至贵价餐厅weekday night 都唔会full house甚至只有三数枱客的日子(正正系今晚呢间餐厅的情况),为咗悭一杯成本几蚊的啤酒而令客人感觉你太孤寒而唔再回头,实属不智。而香港竟然会有呢个时势都唔识变通去吸客的中环餐厅,实在令我惊讶!

喺中环打滚多年的我和朋友,一杯几多钱嘅啤酒根本唔系重点,重点系,你哋嘅服务会唔会令我想回头。有时,令客人唔想回头,唔系无原因的。

唔知Califonia Tower 几时又会换餐厅呢?
2019-10-21 1105 浏览
来个两次兰桂坊日间食老牌冰室,夜间只记得老外叹啤酒必到之地,难得今次发现有一间新派中菜馆,听闻点心有Signatue而且高贵精美,难得近月还加推了一个Hotpot套餐,周五假期前来到绝对是忙碌工作的回报。来到加州大厦23楼的RedHouse,全层宁静舒适,华丽吊灯水晶灯,酒瓶摆设,迷人夜景,高空露台,还有180 度开扬落地玻璃高楼靓景,中西合壁的装修,紫醉金迷的灯光,加上彩色石块餐桌,内外俱全的用餐空间。选了红楼火锅套餐中的滋补火锅套餐,汤底是滋补虫草花螺头,真心滋补足料汤底如妈妈汤一样,黑豚肉叉烧皇铁板上的肥瘦平均蜜汁叉烧,在蜜汁上烧滚的叉烧更显肉嫩多汁,说是红楼的招牌菜没有夸张。超值之选一定是任食点心系列,选了香槟金虾饺、太极马拉糕,卖相已知是Signature的代表作,金粉混上香槟粉色是华丽点心之一。马拉糕是原味芝麻味混合体,意想不到芝麻味马拉糕如此特别。火锅料有三款精选牛肉日本和牛、本地手切牛、澳洲谷饲牛。三种口感三种肉质味道,十分满意。三款手工饺子鲜虾韭菜饺、水饺、云吞。虾全部都系虾饺,细细粒皮薄滑口。田园杂菜蓝除了蔬菜外,一定要食的就是粉丝,能够吸尽汤底的精华,又鲜又甜又滑

来个两次兰桂坊日间食老牌冰室,
夜间只记得老外叹啤酒必到之地,
难得今次发现有一间新派中菜馆,
听闻点心有Signatue而且高贵精美,
难得近月还加推了一个Hotpot套餐,
周五假期前来到绝对是忙碌工作的回报。

来到加州大厦23楼的RedHouse,
全层宁静舒适,华丽吊灯水晶灯,
酒瓶摆设,迷人夜景,高空露台,
还有180 度开扬落地玻璃高楼靓景,
中西合壁的装修,紫醉金迷的灯光,
加上彩色石块餐桌,内外俱全的用餐空间。

选了红楼火锅套餐中的滋补火锅套餐,
汤底是滋补虫草花螺头,
真心滋补足料汤底如妈妈汤一样,

黑豚肉叉烧皇
铁板上的肥瘦平均蜜汁叉烧,
在蜜汁上烧滚的叉烧更显肉嫩多汁,
说是红楼的招牌菜没有夸张。

超值之选一定是任食点心系列,
选了香槟金虾饺、太极马拉糕,
卖相已知是Signature的代表作,
金粉混上香槟粉色是华丽点心之一。
马拉糕是原味芝麻味混合体,
意想不到芝麻味马拉糕如此特别。

火锅料有三款精选牛肉
日本和牛、本地手切牛、澳洲谷饲牛。
三种口感三种肉质味道,十分满意。

三款手工饺子
鲜虾韭菜饺、水饺、云吞。
虾全部都系虾饺,细细粒皮薄滑口。

田园杂菜蓝
除了蔬菜外,一定要食的就是粉丝,
能够吸尽汤底的精华,又鲜又甜又滑。

中环区难得的点心中茶餐馆,
高档舒适环境,新鲜火锅食材,
为辛劳工作後的Happy Hour加添多一个选择。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨环境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回头: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性价: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服务: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-10-08 97 浏览
红楼系食中菜的,但系装修系摩登风格,而且每一款菜式个卖相都系好靓,香槟金虾饺和珍菌黑松露球系特色点心了,都系又靓又好食,肉类系点咗黑豚肉叉烧皇,肥瘦相间,而且重点唔会肥腻,叉烧肉质松软口感非常好,而且好入味,黑松露XO酱捞面,黑松露同XO酱搭配好夹,令到个面非常好味。
2019-10-07 106 浏览
妈咪生日饭 妹妹提议食呢间睇完其他人食评都想快啲食成餐饭无令我失望 唯一不足系灯光太暗喇🥺要求窗边既角落位 正正就系呢张枱顶头既灯特别暗😫搞到食物都唔太睇得清讲返野食先!岩岩好6个人 当然一人叫一个餐(一人餐有6款)再散叫多样啦🤤6个都叫哂蟹肉粟米羹 所以唔知酸辣汤如何喇🤩蟹肉好多 都差唔多每一羹都有蟹肉冰菜沙律捞左啲wasabi酱 醒胃!点心拼盘每人一笼 又几好影相架!虾饺涨卜卜 素饺同样足料呀🤤西柠鸡中规中矩啦😌黑豚肉叉烧皇肥瘦岩岩好 腍身又大块 仲一直暖住宫保虾球惹味 送饭最岩榄菜肉松炒四季豆同样送饭之选呀🤩四季豆好爽 肉松够咸香叉烧韮王炒蛋够滑 叉烧多到有啲夸张😂菠萝咕噜肉个卖相够吸引 菠萝好甜呀!!!!咕噜肉岩岩好 唔会好实好硬亦都唔会过腍 系爽口架!跟餐既时蔬都清甜 汤亦浓另外散叫既鸳鸯虾球 好味到wooooooow左声呀🥳🥳又大又爽 系芥末酱同咸蛋黄咸蛋黄比较香口 芥末酱有点比下去喇甜品就无餐牌上既绿豆沙同雪耳糖水提供既系杏仁露杏仁露就最水皮喇 唔够香🥺另外妈咪生日要食寿包无特别架😂😂食物唔差 仲有happy hour时段饮下野 chill下🤩又有夜景睇 系唔错既选择!价
妈咪生日饭 妹妹提议食呢间
睇完其他人食评都想快啲食
成餐饭无令我失望 唯一不足系灯光太暗喇🥺

讲返野食先!

冰菜沙律捞左啲wasabi酱 醒胃!

点心拼盘每人一笼 又几好影相架!
虾饺涨卜卜 素饺同样足料呀🤤

无特别架😂😂

价钱亦都相宜✌🏻

服务唔错 但人手太少 想搵个职员都唔太易呀😂
2019-09-22 1392 浏览
如果你系蒲友肯定知道中环兰桂芳一向都系打正旗号,集世界各地美食既汇聚点。但中菜好似唔系好觉?近日同朋友发现系California Tower,就有一间以"新派中菜"见称既「红楼」。餐厅以精致、创新、摆脱旧有点心框架,将特色玩意风味揉合传统元素。而今次我地就试左佢地既「周末点心放题」,除左保留左剔飞仔既酒楼文化,仲加入左西式Brunch既自助Area。提供招牌片皮鸭同一众冷盘小食,的确照顾周到。另外餐厅设计非常有睇头,分开室内室外两边,室内以红配金既型格主题打造高贵气质。而室外就利用阳台户外区,比你饱览整个维港景色。酒吧旁边仲有梳化坐位,中西合壁真系够哂Chill!👇📌Weekend Brunching - $288/Head📌茶茗 - $15/Head + 10% Service Charge▪ 花之恋 ▫ 一睇到Menu见到花之恋?!乜唔系中菜点心咩?以为系寿司,其实系"蟹籽春卷"。厨师好聪明咁将传统长条型春卷脱胎换骨,帮佢换左套靓衫,变成真系好似朵花咁,,非常有谂头。入口相当松脆,果然系即叫即整。▪ 珍菌黑松露球▫ 呢个睇落成粒波既,卖相又系好精致,究竟系咩黎?其实
如果你系蒲友肯定知道中环兰桂芳一向都系打正旗号,
集世界各地美食既汇聚点。但中菜好似唔系好觉?

"新派中菜"见称既「红楼」。餐厅以精致、创新、
摆脱旧有点心框架,将特色玩意风味揉合传统元素。

而今次我地就试左佢地既「周末点心放题」,
除左保留左剔飞仔既酒楼文化,仲加入左西式
Brunch既自助Area。提供招牌片皮鸭同一众
冷盘小食,的确照顾周到。另外餐厅设计非常有睇头,

分开室内室外两边,室内以红配金既型格主题打造
高贵气质。而室外就利用阳台户外区,比你饱览
整个维港景色。酒吧旁边仲有梳化坐位,
中西合壁真系够哂Chill!👇
▪ 花之恋
▫ 一睇到Menu见到花之恋?!乜唔系中菜点心咩?
以为系寿司,其实系"蟹籽春卷"。厨师好聪明咁将
传统长条型春卷脱胎换骨,帮佢换左套靓衫,
变成真系好似朵花咁,,非常有谂头。入口相当松脆,
果然系即叫即整。

▪ 珍菌黑松露球
▫ 呢个睇落成粒波既,卖相又系好精致,
究竟系咩黎?其实系沾满黑芝麻既咸水角。
表面有淡淡既松露香,里面就包满哂菇菌、
黑松露酱、猪肉松。咬落够哂香口。

▪ 冰镇鲍鱼/Person
▫ 冰镇鲍鱼系餐厅安排每位放题食客都有一大只,
份量有返咁上下,绝对唔系姑姑寒寒,细细只比你。
大厨将佢切丝上,唔洗自己切,都几细心!
有惊喜既系厨师无用到太多调味,本身已经好够味,
完全食到原汁原味,爽口弹牙,当然额外都会
附上Wasabi酸辣酱,锺意浓味既都可以试下。

▪ 香槟金虾饺
▫ 原来虾饺系呢到既招牌菜之一,
难得放题任食紧系唔好错过啦。虾饺size不过不失,
表面以红菜头汁整成天然淡红色,再加一浸香槟金,
两只颜色既配搭意外地夹。

▪ 国宝芝麻包
▫ 芝麻包都可以做得好得意!叫得个名做国宝,
当然睇落就好似熊猫黑白配啦!而里面黑芝麻虽然
系实心馅,但芝麻味相当浓厚。好有芝麻汤圆既感觉,
食得出粒粒芝麻磨到起沙,必食之选。

▪ 清汤牛肉球
▫ 果然比普通酒楼用料特别上乘,比大多数既
牛肉颜色自然少少,唔会话用d人工色素帮佢加红。
而且肉质同口感都更加实在,牛肉味真系重好多,
非常好食。

▪ 泰式炸云吞
▪ 椒盐豆腐
▪ 椒盐鱿鱼须
▫ 轮到炸物当然都要预埋佢地啦!
炸云吞起码即叫即炸,唔会话黎到已经淋哂,合格。
两款椒盐小食都做到大排档层次,够火喉又够镬气,
食落唔会油淋淋,食得过!整体呢餐点心放题非常满意,
每人连埋茶位加一都系HK$300,边食边叹靓景,值既!
2019-09-21
  • 泰式炸云吞
  • 椒盐豆腐
  • 椒盐鱿鱼须
2019-09-19 125 浏览
We orderd a duck with 2 servings, ie with Pan Cakes and Minced meat with lecttuces. Badly served only skin, and fats, with pan cakes, and tiny portion of minced duck meat with lecttuces. Waiter explained most Asian customers like skin only and westerners like skin with meat, with such reason is unreal. To me they do not know how to do Peking Duck!

2019-09-19
2019-09-12 168 浏览
第一次到访红楼 环境中西合璧既设计富有空间感 服务一流 食物价钱略贵 不过物有所值 🥢木耳海蜇青瓜 $68 // 最喜欢的前菜 海蜇口感脆且软硬适中 还加入青瓜和木耳 醋汁配大蒜 生抽 吃上来酸酸的🥢黑豚肉叉烧皇 $188 // 招牌叉烧 肉质松软 瘦肉之外 有脂肪油香 口感很棒 而且很入味呢 🥢香槟金虾饺 $52 // 弹牙的口感 外皮还是香槟粉色 有美观之效🥢黑松露X0酱捞面 $128 // 香味浓郁 黑松露及微辣XO酱的完美结合 令捞面的口感及味道层次极致提升 好吃喔🥄椰汁炖燕窝 $268 // 本身我想点杏汁燕窝 但是Ceci(其中店员)建议点这个椰汁炖燕窝 果然没有令我失望 身为甜食控觉得很满足 椰汁味道浓香 跟燕窝很搭配 营养丰富 但是比较偏甜