2025-05-12 258 浏览
这家营业到晚上11-12点,晚上还有alcoholic beverages供应,确实比较少cafe营业到这么晚,适合爱喝夜咖的人士推门进去看到几乎人手一台电脑G/F主要是大长桌,落地窗视野光线不错楼上比楼下更安静,连店员说话都是小小声。1/F主要有双人方桌和3-4人的圆桌,方桌面对面放下两台电脑是没问题的,这层的椅子靠背高度正常,更舒适些。我点了杯hot latte但个人感觉咖啡味道一般,温度也不太合适,胜在环境和氛围还可以吧。有wifi,有洗手间
推门进去看到几乎人手一台电脑
G/F主要是大长桌,落地窗视野光线不错
,胜在环境和氛围还可以吧。有wifi,有洗手间
latte
1931 浏览
2025-03-18 547 浏览
之前銅鑼灣Lee Garden 間Starbuck 執咗少咗個勁多位嘅溫書/做嘢地方🥲最近成日去呢間開到12點cafe☕️我懷疑係cwb唯一一間開到咁夜嘅cafe啱哂同朋友吹水或者me time chill 吓食物同咖啡都幾唔錯!Brownie個人好鍾意佢地Brownie,好濃Dark chocolate,甜度適中,每次嚟都一定會嗌😋Green tea latte驚喜地好重抹茶味😍出面好多餐廳cafe 嘅Green tea latte都好淡,呢間完全唔係咁好推介👍👍
之前銅鑼灣Lee Garden 間Starbuck 執咗
少咗個勁多位嘅溫書/做嘢地方🥲
最近成日去呢間開到12點cafe☕️
我懷疑係cwb唯一一間開到咁夜嘅cafe
啱哂同朋友吹水或者me time chill 吓
食物同咖啡都幾唔錯!

Brownie

Green tea latte
好推介👍👍

2024-12-20 842 浏览
想係銅鑼灣嘅鬧市搵個地方靜靜地飲杯嘢, 呢間睇落去個樣幾chill,就試吓啦個cafe同時營運緊幾樣生意,大部份時間係做啲AI 丫IT相關嘅工作坊,同時都有做Cafe,有小食呀,飲品等等,之前仲有個AI coffee 我本身就唔係好飲得咖啡,要養生,咁就要洋甘菊茶啦🍵☕️如果價錢嚟講就係偏貴嘅,咁當然去到coffee shop就唔係淨係為杯飲品,都係為個氛圍,個環境又幾好彩,咁啱有窗邊位,可以望到時代廣場

我本身就唔係好飲得咖啡,要養生,咁就要洋甘菊茶啦🍵☕️

又幾好彩,咁啱有窗邊位,可以望到時代廣場

2024-10-25 1049 浏览
最近居家办公,闲地无事,去铜锣湾周围掹咖啡店。 行街时发现PCW新开,忍唔住入去试下。 入到店里,似乎正在准备活动,搭建展台中。选个靠窗的位置,点咗杯piccolo。 饮了一口,先想起要拍照,味道好好。泡绵密、比例适中、豆嘅烘焙程度都啱啱好系我中意嘅类型,下次啲hand drip尝试下。睇到吧台展示区域有售卖croissant同曲奇等小点心,唔知道以后会唔会出brunch嘅菜单。如果有轻食就更加好啦,会再次帮衬
最近居家办公,闲地无事,去铜锣湾周围掹咖啡店。
行街时发现PCW新开,忍唔住入去试下。
饮了一口,先想起要拍照,味道好好。

如果有轻食就更加好啦,会再次帮衬
Picoloo
2024-10-25
Picoloo
2024-04-08 2695 浏览
日前同朋友一齊去咗Preface度飲咖啡。當日我早到咗,而朋友遲咗,所以就預先嗌咗杯咖啡先。坐咗15分鐘左右,職員突然行埋嚟話呢度最多坐兩個鐘(可能係見我已經飲咗大半杯),當時個場有一半都係空位。到我朋友到咗無耐,職員又再行埋嚟,提醒我哋有用餐時間限制,同時叫我哋調去一張細枱(個場當時有三張吉嘅大枱)。朋友嗌咗一杯綠茶,等咗20分鐘都未到,唔知職員提醒我哋有用餐時間限制嗰陣,有冇考慮埋出菜效率?重點:到我哋走嗰一刻,嗰三張枱都係冇人坐過嘅🫠
重點:到我哋走嗰一刻,嗰三張枱都係冇人坐過嘅🫠
2024-01-10 3065 浏览
明白呢間餐廳主要做coffee同wine,但作為一間同時提供「食物」既餐廳,收得呢個價錢,俾咁樣質素既食物真係有點過分。首先,肉醬意粉,唔熱既,微暖,肉醬同意粉分開,啲肉醬仲要勁多油。薯條同芝士條唔錯,熱,芝士條拉絲,薯條亦提供兩款醬,提讚。最嬲係個垃圾威靈頓,時間:用左足足一個鐘先上台,仲要係唔熱!唔熱!唔熱!牛扒同bacon同酥皮分離,酥皮係冧既!入面舊牛就生到仲識吽吽聲叫,仲要係咬唔開! 如果你放入口,一係你成舊吞,一係你成舊吐!呢舊野如果30蚊,fine兒家賣緊148,俾兩舊咁既疑似急凍垃圾,無下次
明白呢間餐廳主要做coffee同wine,
但作為一間同時提供「食物」既餐廳,
收得呢個價錢,
俾咁樣質素既食物真係有點過分。

首先,
肉醬意粉,
唔熱既,微暖,
肉醬同意粉分開,
啲肉醬仲要勁多油。

薯條同芝士條唔錯,
熱,
芝士條拉絲,
薯條亦提供兩款醬,
提讚。

最嬲係個垃圾威靈頓,
時間:用左足足一個鐘先上台,
仲要係唔熱!唔熱!唔熱!
牛扒同bacon同酥皮分離,
酥皮係冧既!
入面舊牛就生到仲識吽吽聲叫,
仲要係咬唔開!
如果你放入口,
一係你成舊吞,一係你成舊吐!
呢舊野如果30蚊,fine
兒家賣緊148,
俾兩舊咁既疑似急凍垃圾,
無下次
今日行到有啲攰就搵間Cafe坐低唞唞,本身淨係嗌咗兩杯啡,冇諗住打卡所以冇影相。環境好靚,有種好似去咗韓國嘅感覺。飲到一半見到佢Menu有味噌蘑菇意粉幾吸引就嗌咗嚟試吓,有驚喜!!完全唔係Cafe嘅質素。醬汁好creamy,唔會太多味噌而搞到好咸,雖然嗰兩隻蛋個擺盤有啲搞笑,不過整體嚟講都係水準以上。btw要讚下啲服務,嗌完個意粉之後,其實都keep住有好多客人入黎order,但都有個短馬尾既女店員好貼心攞咗兩杯水俾我哋,等我哋唔洗咁dry。下次再黎補返打卡相~

下次再黎補返打卡相~
下午茶
2023-07-30 2533 浏览
喺銅鑼灣想搵個地方,靜靜坐低傾下偈,🍹☕️飲杯嘢,呢度係個幾好嘅選擇聽有個鍾意飲咖啡又係IT人嘅朋友講,原來呢度好出名有好多IT嘅workshop啊,交流活動,Tech savvy 人呢就好鍾意喺度聚集個餐廳樓高三層,地下同埋第一層都係俾人哋飲品,食light meal我就好鍾意喺個窗邊度打卡,望住對面個Times Square人來人往,chill下搭𨋢上過2樓參觀過佢哋應該耐不耐有啲workshop,一堆IT人喺度Mingle吓🥂分享吓新idea咁

Tech savvy 人呢就好鍾意喺度聚集

分享吓新idea咁

2023-07-02 2008 浏览
我同朋友想試吓豬扒,但是已經售罄。我改吃牛扒,7成熟,容易入口,味道好好。另外吃了羽衣金蘭牛油果🥑沙律同柚子啤酒🍻味道淸新可口🥳。地方寛濶,客人人數不多,可以坐很久和傾談工事或者私聊也可以去。

2023-06-08 1826 浏览
佢唔知係裝修完之後,我番去左3次次次個女店員都係咁逼我買野食咁,我都表明左我淨係想飲杯咖啡等個仔放學,佢係都話 「你不如嗌下野食啦」落單前又chur,連我咖啡到左一啖都未飲,佢又拎本menu過嚟問多次「其實我地新出咩咩咩好好食」。最後我頂唔住佢好似疲勞轟炸我咁 個感覺好似我唔叫嘢食根本就唔歡迎我喺度坐 我無奈咁叫左個沙律佢先冇再黑我面。不過好想喺度反映一下,其實咁樣做我作為顧客嘅感受真係好差,我唔係冇錢消費,或者我下次嚟再叫嘢食都得嘅啫?但係佢咁樣疲勞轟炸我,我好似去做啲美容中心,定係fitness center既感覺…最後都一讚番沖咖啡比我個後生仔,雖然我唔係成日嚟。但係佢記得我鐘意用takeaway cup。
佢唔知係裝修完之後,我番去左3次

2023-05-24 1534 浏览
銅鑼灣。cafe之前去咗坐preface 同friend 吹水 叫咗兩款蛋糕🥰🥰Passion Fruit Sponge Cake $50個人覺得佢食落麻麻哋☹️☹️好普通 所以就唔推介 (同埋都算貴啦)Chocolate Tart $60呢個比較來講都好味d 但都比較普通啦 所以都少失望🥲🥲總括來講呢兩款蛋糕相比個價就麻麻哋啦但係如果係諗住係cafe坐好長時間吹水或者做嘢 就應該okay🥰🥰 因為個位置幾好 同埋氛圍好唔錯😍😍📍Preface coffee & wine銅鑼灣霎東街11號The Sharp地下及一樓中環威靈頓街33號The Loop 地下及地下上層
銅鑼灣。cafe

銅鑼灣霎東街11號The Sharp地下及一樓
中環威靈頓街33號The Loop 地下及地下上層
2023-02-08
2023-05-12 1318 浏览
下午3點走入coffee shop,基本上都冇乜客人,第一層得一枱客,二樓都係得2枱,並非繁忙時間,點餐亦沒有人排隊。點餐同整咖啡都係同一個男職員,本人叫了一杯Americano 同埋一杯espresso tonic ,店員並沒有問堂食還是外賣,隨意給了外賣杯。由於朋友已經上了樓上,我是有禮貌地問男職員: “唔好意思,請問會唔會有餐盤因為我要拎上2樓”。男職員不太耐煩的俾左一個紙托我,兩杯咖啡整好,我見冇人先至問男職員可唔可以比多杯暖水我,點知男職員幾乎係想jip我,黑晒口面,使唔使咁呀?你話如果係繁忙時間就話啫,一個人都冇,入到嚟仲見到你喺度玩手機。咁嘅服務態度,以後唔會再幫襯。

,黑晒口面
,使唔使咁呀?

。咁嘅服務態度,以後唔會再幫襯。

2023-04-24 1023 浏览
其實只係想食個早餐,同個職員好清楚咁講叫左份公司三文治,另外想加半份牛油果。然後個職員問我係咪叫左沙律,沙律才可以加。其實講聲唔好意思,冇得加便可以,唔洗反問我。 之後我問咖啡可否轉植物奶,個職員又唔直接回應。就說「我地只有全脂奶,脫脂奶同燕麥奶」 其實個職員真係答非所問,完全唔helpful 。 到最後上餐,另一個職員望住我張付款收據問我有冇點餐,我話有,佢又擺出一副不相信的樣子,繼續望住我張銀行電子收據。首先,間餐廳其實只係俾左張銀行電子付款張收據,你望住我張收據都冇用架啦,你又唔俾張落左乜野食物既收據我🤯 第二,間餐廳計埋我只有兩個客人,D職員有幾專心返工大家知啦🤪係得上咖啡既一個哥哥仔正常少少,會講句多謝哂。 轉過頭,落單嗰個又係到拎住部手機疑似打機中。講大家未必信,歡迎去感受下。
一入門口員工啲眼神就好似話比你聽唔好阻住佢地收工咁,但當時係星期五嘅晚上八點,啲態度已經好趕客。之後我地睇緊 menu個時順便問埋廁所係邊,著黑色西裝嘅員工就話佢地無廁所,最近要去時代,但之後發現原來二樓有廁所,只係唔想比我地去 叫咗啲野食上到去1樓,冷氣無開,空氣好焗。嗌咗枝酒員工完成無幫手倒,呢個價錢我會期望多少少服務。到9點8到西裝員工話準備要閂門,請我地離開,但問佢佢話10點先閂門,但佢就企咗係我地隔離比壓力我地要我地走…仲話要提早清潔。但你明明話閂10點但9點8就要客人走,咁係為咗員工可以早走而趕走客人嗎?銅鑼灣地段仲有好多選擇,真係完全唔值得一試。

叫咗啲野食上到去1樓,冷氣無開,空氣好焗。
嗌咗枝酒員工完成無幫手倒,呢個價錢我會期望多少少服務。

銅鑼灣地段仲有好多選擇,真係完全唔值得一試。
2023-04-08 2974 浏览
Coffee shop 會給你甚麽想像空間?文青 cofé?Grab and go 那些在辦公室附近的連鎖咖啡店?今回分享一間我近來很喜愛的,可以令人想像到「未來」的一所打卡咖啡店。「Preface Coffee & Wine」在銅鑼灣及中環均有分店,我都有光顧過;銅鑼灣的比較大,我更喜歡,樓高共四層:這可形容為一間與科技概念和酒吧融合的咖啡店,餐飲均顧及持續發展,集合品啡、品酒,自我學習空間於一身的地方:我每次來多數都是邊喝咖啡、邊寫文章執相、放空一下,感覺很自在 stylish。介紹一下。地下是方便 Grab and go 的 Multiverse,方便人客外賣;貫徹純白色裝修,加上樓底高,很有空間感:沿樓梯上一樓,已見到大大個投射電視銀幕:一樓是方便用餐兼 Work-friendly 的 Metaverse,白色梯級座位,陳設已很不一樣:此處咖啡是用本地咖啡烘焙商「Roastwork」的出品,並用大數據預測咖啡潮流,以提供各款口味選擇:「Espresso Macchiato」$70用哥倫比亞、巴西、印尼及危地馬拉混合的咖啡豆,手沖而成。本身咖啡底已帶濃烈黑朱古力香氣及很 nutt

沿樓梯上一樓,已見到大大個投射電視銀幕:
Espresso Macchiato」$70
用哥倫比亞、巴西、印尼及危地馬拉混合的咖啡豆,手沖而成。本身咖啡底已帶濃烈黑朱古力香氣及很 nutty,加上有機奶泡,增加口感、眼感及奶香,三重衝擊,令 Espresso 味道更上一層樓,我個人就很喜愛:
有時想簡單一點,可要杯單品豆手沖「Hand Drip」$95
用印尼蘇門答臘公平貿易咖啡豆,低碳之餘一般亦擁有穩定的質素:
它熱飲可品嚐到煙燻味感,冰後酸味會提升,帶些柚子香:
若嫌以上兩杯價錢稍貴?可來一杯「Americano」$45
用埃塞俄比亞 G1 咖啡豆沖製,入口帶少許檸檬香:
在這裏飲啡有趣的地方是可品嚐到不同產地的出品,並各有優勝之處,店員亦會細心解釋每者分別:
買完咖啡也可上二樓享用,這裏是為舉辦科技工作坊而設的 Megaverse,有不同有關科學、未來等書籍,歡迎顧客閱讀:
五樓則是書店及生活概念店,名為 Omniverse,亦會舉辦科技展覽,貫徹多元宇宙概念:
到了黃昏,可以在這裏享受不同美酒,全是以生物動力自然農法釀製,店員亦會查詢你的口味作出推介:
這天我想喝一杯較 rich 及果酸味較重的白酒,店員推介法國 2000年「Pierre Menard」$90
入口酸度 balancing,果氣亦很毓香:
坐在高椅上,就這樣享受一個愜意的黃昏,銷魂啊:
肚餓的話店亦提供選用本地食材的不同輕食及菜式,例如意式三文治、吞拿魚沙律、各款法式多士或意粉等等:
在此可體驗到咖啡生活 2.0:一種不一樣的生活態度,豈止打卡這樣簡單;亦正如店名「Preface」乃序言的本義,比喻為知識與科技寬度之無窮無盡。開啓之後,相信大家可以在這裡,重新定義。
2023-04-01
  • Espresso Macchiato