*💭Plat du Jour今天约了闺密lunch,专门选了这间法国餐厅🇫🇷忙里偷一点闲😜感受如Emily in Paris中法国人的休闲☺️前菜点了法式香草田螺,一共有六粒,每粒size都算大粒😍香草味超浓,还有两块面包可以点酱吃😋田螺旁边亦有薯蓉作配菜,薯蓉幼滑浓密😋很快就被我清光😜主菜则点了Wagyu beef burger🥩可以自选生熟度,煎得刚刚好,不会过老😍配菜亦有薯条非常香脆,份量十足😍另带一提是餐厅旁有一个咖啡车专卖外卖咖啡,每天在3点後更有$20优惠,在PP这个价钱可算是超值,但可惜餐厅最近已结业😢非常不舍😢
💭Plat du Jour

2021-02-13 488 浏览
因为新年staycation都系港岛,所以搵间相近嘅餐厅食开年饭,宝贝好想再食法国田螺,所以搵吓搵。。PP有喎,又近我地住嘅两间酒店,一於系你啦!网上book位,早到15分钟都可以入座坐低睇完餐牌,我地分别点咗两个set...虽然新年餐厅好多人,但服务依然好,而食物质素都十分高,开年饭搵到呢间十分唔错

坐低睇完餐牌,我地分别点咗两个set...
两个早盘,焗田螺,龙虾汤
和牛汉堡
心太软
焦糖炖蛋
2021-01-11 903 浏览
好多好多年前喺呢间餐厅做过所以衬经过就因为呢份情意结试下Menu好多嘢唔同咗但我地叫嘅都系Day 1就有卖嘅嘢食味道同之前食嘅无乜分别都仲好好味龙虾汤好有龙虾味,以我所知系有落埋壳一齐打田螺都keep到水准,啲蒜蓉汁用嚟点面包就最好不过白酒忌廉青口又系另外一个必食嘅推介一啲都唔腥唔乾,粒粒肉都肥嘟嘟我会用埋啲薯条点个汁牛扒好重炭烧味,虽然唔算好厚切嗰只肉眼但肉质嫩滑,锁到肉汁喺扒入面最重要系Seasoning好正,唔点汁都够味而苹果批一样系偏甜但呢个系回忆一定要叫啊好可惜系我食完两日後收到要结业嘅消息如果想试就要把握机会喇
好多好多年前喺呢间餐厅做过
所以衬经过就因为呢份情意结试下
Menu好多嘢唔同咗
但我地叫嘅都系Day 1就有卖嘅嘢食
味道同之前食嘅无乜分别都仲好好味
龙虾汤好有龙虾味,以我所知系有落埋壳一齐打

田螺都keep到水准,啲蒜蓉汁用嚟点面包就最好不过

白酒忌廉青口又系另外一个必食嘅推介
一啲都唔腥唔乾,粒粒肉都肥嘟嘟
我会用埋啲薯条点个汁

牛扒好重炭烧味,虽然唔算好厚切嗰只肉眼
但肉质嫩滑,锁到肉汁喺扒入面
最重要系Seasoning好正,唔点汁都够味

而苹果批一样系偏甜
但呢个系回忆一定要叫啊

好可惜系我食完两日後收到要结业嘅消息
如果想试就要把握机会喇
2020-12-08
  • 龙虾汤
  • Escargot Bourguignon
2020-12-28 726 浏览
系之前Asia Miles x Openrice Restaurent Week发现左呢间餐厅$368 3-course🍽,系PP黎讲性价比都几高🤗去到发现Menu有一个更抵食既$268 3-course😂於是我地决定一样叫一个试试😌餐厅既情调都唔错架☺️平时庆祝特别日子谂唔到去边度?呢间金钟法国菜性价比一流🥰Starter🍽🍴龙虾汤🥣餐厅好细心帮我地分左一半🤗龙虾汤够浓好饮🦞🍴Steak tartare🥩另一个starter拣左tartare, 唔会腥而且入面为酸瓜捞埋蛋好开胃☺️Boo就最钟意连埋个脆包食😆Main Course🍽🍴Grilled Lamb🐑肉质好嫩唔会好羶🥰一啖一旧点埋蒜茸汁同埋下面既薯蓉食好夹👍🏻🍴U.S Rib Eye🐄估唔到食法国菜有大大块扒🤣Medium啱啱好又多肉汁😋甜品🍽Creme Brulee🍮估唔到甜品都系大大碟🙈🤣唔算好甜但食完会济🤣Apple Tarte Tatin🍎配埋云呢拿雪糕🍦一上枱已经闻到好香😆配埋粒粒焗左既苹果正呀👍🏻不过Boo觉得如果好似apple crumble咁个面脆脆地就更好喇!!!不得一提,order左杯Fuji Apple J

Starter🍽

甜品🍽
Creme Brulee🍮
估唔到甜品都系大大碟🙈🤣唔算好甜但食完会济🤣

Apple Tarte Tatin🍎

不得一提,order左杯Fuji Apple Juice🍹好香好清新🥰🥰呢杯mocktail必试呀😆
龙虾汤
Steak tartare
Grilled Lamb
  • Lobster  bisque
2020-12-18 625 浏览
呢间系我喺pacific place好锺意的餐厅,价钱算合理,而且好高质。lunchtime食2-course meal,先黎一个黑松露带子做头盘,带子煎得好香,略嫌有少少油,但带有满满的黑松露香味,是很有份量的前菜。main dish叫左马赛海鲜汤,好惊喜,竟然如此足料!龙虾汤汤底,配有好多唔同海鲜,包括三文鱼、大虾、白色鱼😆,仲有几旧薯仔,唔洗担心唔够饱,因为大食如我都觉得劲饱肚😂😂同事叫左个焗田螺做前菜,配有牛油薯蓉,好香但会腻。

同事叫左个焗田螺做前菜,配有牛油薯蓉,好香但会腻。
马赛海鲜汤
焗田螺

马赛海鲜汤
焗田螺
2020-12-06 572 浏览
因为要清大假,冇得外游,好挂住法国,一於去附近行吓多年没去的动植物公园,之後就嚟食个法国餐啦咁啱又可以以优惠价系另一个Apps订座,简直好期待! 我们不嬲唔迟到,通常重早到的,结果比门口个女士话仲要求我哋一定要90分钟离座!所以连不嬲唔出声嘅男士都忍唔住回答绝对冇问题到另一个侍应依然态度非常恶劣,其实入座率只系得三四成,侍应生有好多唔明已经冇乜嘢做㗎啦, 态度都唔系咁好为咗弥补我哋原本好开心嘅心情入到黎结果唔太开心,一於豪食一餐我哋首先叫咗一打生蚝,并配上不错的鸡尾酒, 送来的系外国厨师, 而且态度非常友善生蚝非常新鲜!我哋叫咗蟹肉饼伴牛油果酱,成个饼都系蟹肉, 而且好有心机摆盘,好像一个花园到主菜我哋叫咗美国肉眼扒,肉质非常Juice,整体来讲食物质素非常好!但服务员态度真系非常一般!
咁啱又可以以优惠价系另一个Apps订座,简直好期待!
我们不嬲唔迟到,通常重早到的,结果比门口个女士话
2020-11-27
  • 生蚝
  • 蟹肉饼配牛油果酱
  • U.S.  rib  eye
推荐指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻-金钟的Pacific Place是很多香港人上年都留下很多足迹的地方,但应该都不会有心情去好好享受美食。今次重游旧地,又看到bob叔ig介绍,发现价钱不算太贵,就尝一尝这个法式风情(*´ω`*)-店舖: Plat du Jour地点: 金钟金钟道88号太古广场LG1楼007号舖价钱: 平均$306人数: 2人光顾时间: 11月4日6-8pm-餐厅6时开门,太古广场大堂有数间餐厅,就只有这家已经有部分客人在内。店内装潢简单,感觉不错。疫情其间,客人与客人之间都隔位坐,空间感更好。我们叫了两个3 Courses套餐,$300内就有3 courses,期待食物质素(*゚▽゚*)等待期间,先送来了外脆内软的面包🥖🧈身为面包控的我已经急不及待地吃光,现在回想也是有点想念这面包。Starter为人气之选<法式龙虾汤>及+$20的<蟹肉饼伴牛油果酱>,龙虾汤真的真的很出色!!♪( ´▽`)每一口都是浓郁的龙虾味,感觉就像是原只龙虾磨碎成再压榨成汁,再长年累月不停地熬煮成汤的精华!真不舍得把它喝完。゚(゚´Д`゚)゚。 另一道就比较失色,
推荐指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

面包

法式龙虾汤

蟹肉饼伴牛油果酱
蟹肉饼伴牛油果酱

另一道就比较失色,自问是很喜欢吃crab cake的人,炸的感觉太明显,甚至有点介口,不过没想到伴碟的西瓜、西柚中和了它的油腻感,合起来吃是一个新的境界~ 而且!摆盘好美!打卡一流、很有美感(๑˃̵ᴗ˂̵) 不过要推介crab cake 的话会推荐尖沙咀朗廷酒店楼下的Main St. Deli💛
香煎茶烟三文鱼伴白藜麦羽衣甘蓝

来到主菜的部分,来的是<香煎茶烟三文鱼伴白藜麦羽衣甘蓝>,又藜麦又羽衣甘蓝,这麽多super food感觉好像很健康,还有三文鱼,低卡又好味道之选!三文鱼的烟燻味淡淡的又很独特,加上藜麦又很有咬口,每一口三文鱼的味道都很浓郁,超级推介👍🏻
蜜糖烤西班牙黑毛猪肩柳伴法式白豆

第二份主菜就是<蜜糖烤西班牙黑毛猪肩柳伴法式白豆>,猪肉的质感不错,亦十分入味,肉味浓厚,不会硬也不会至太软身。豆的处理让人很易入口,像是薯蓉的有点幼滑,很快便一口一口吃光了(*´-`)
法式苹果挞

大爱甜品的我对<法式苹果挞>超级期待,上面有vanilla 雪糕点缀是有点喧宾夺主,吃下去的质感就想是吃硬身的苹果蓉,是不错的。不过,可能是因为本人,不爱肉桂味,它对我来说有点味道太重,所以我还是较喜欢另一款甜品
经典焦糖炖蛋

最後的是<经典焦糖炖蛋>,不就是cream brulee嘛,但是!是vanilla跟cream味道很重的cream brulee,幼滑不在话下,口感有点硬净,是我喜爱的质地(=^▽^)σ重点还有上面的Madeleine⚠️我很喜欢的蛋糕!!质地又是硬净的一枚,甜度适中,推介!!
这一家一定会是再光顾的一家,虽说我是甜品控,但这里的热食却是一等一,会让你想到煮的过程、用了什麽特别材料。离开时,看到很多人叫了白酒青口,已经想好了下次来点什麽好了❣️
2020-11-04
  • 龙虾汤
  • lobster bisque
  • Lemon Madeleine
2020-11-14 437 浏览
刚好放假一天想吃西餐,所以选择下午前住金钟Pacific Place试试Swire Restaurant之一的Plat Du Jour! 餐厅位於PP地下, 下午时分去非常多Office workers Happy Friday中, 所以最好预约啊! 餐点方面今次点了两份lunch set, 最深刻一定是龙虾忌廉汤以及前菜的生牛肉tartare!! 当然主菜都不错, 其中一份是满满的mussels配薯条, 分量十足之余亦非常好味!! 令人想起在英国一桶一桶mussels倒入口中的感觉🤣另一份主菜是risotto, 可能它的汁是用蔬菜提炼出来, 所以整碟菜色呈绿色, 这个味道就还好, 但下次会再光顾因为都想试试它们的steak!
2020-09-18
2020-11-13 165 浏览
预约中午2:00的午餐,不知道是否服务人员已经非常疲累,由帮我们下单到送餐到收拾餐具到埋单,服务员都一直黑口黑面,所以我也没有留下小费。食物水准中上,份量尚可,价钱也就是太古广场的水平。
食物水准中上,份量尚可,价钱也就是太古广场的水平。
2020-11-11
约食朋友生日饭,见到Bob叔有推介食呢间。觉得Bob叔识饮识食食开好野应该无死就book黎试下本身想食红酒烩牛肉,可惜今次menu未有。最後2个人叫左龙虾汤,肉眼扒,蟹肉意粉同心太软甜品加杯酒🙆🏻‍♀️先黎4片包,个牛油有加盐系上面又几好食!配合龙虾汤,重龙虾味但肉眼扒同意粉就有d失望了,无乜味,肉比较薄身。意粉蟹肉不多,比较油腻。扒附送的薯条系好幼好细条个种,个人比较唔锺意食呢只。而甜品心太软就好,唔会太甜太溜,味道刚好。同朋友都好钟意食。最後要赞下呢到的侍应服务态度好好,个汤会主动问需唔需要share分好一半先上。因为杯酒漏送加上朋友生日所以话杯酒送比我地😂多谢~

先黎4片包,个牛油有加盐系上面又几好食!
配合龙虾汤,重龙虾味

甜品心太软就好
,唔会太甜太溜,味道刚好。同朋友都好钟意食。
2020-10-24
庆祝纪念
2020-10-25 383 浏览
🇭🇰Plat du Jour·呢间系之前见到bob叔推介话系金钟唔错嘅西餐 所以我哋就黎左呢度食lunch😈佢啲嘢食其实上得几快 所以大家唔使惊唔够时间 不过大家记住一定要book因为佢真系几full🤭·2-course lunch set $228·lobster bisqueescargots with parsley and garlic butter你其实一经过就会闻到佢浸龙虾汤味 超吸引 不过我觉得佢闻落俾饮落浓郁 佢唔系好creamy嗰种质地 所以系淡少少既 但系都唔错🦞点佢个面包超级好食 佢个面包系外脆内软 而且系有少少麦味咁 点汤超正 我男朋友系直头话想朝早嚟呢度买黎做早餐😂😂之後佢个田螺都OK嘅 几大粒 不过佢系就咁用牛油同埋香草 冇薯蓉系底 我自己觉得无咁开心🤭·pasta with crab meat (+$80)moving mountains burger佢个意粉我哋两个都觉得几好食 佢个意粉个质地好好 而且系真系煮到岩岩好 之後佢啲蟹肉系超级多 而且好鲜甜 系真系食到一疏疏 好大旧而且好新鲜 所以虽然佢要加钱 但系都值😈佢个调味就系辣辣地既 但系又唔系净系得
🇭🇰Plat du Jour
2-course lunch set $228
lobster bisque
lobster  bisque

escargots

pasta with crab meat (+$80)
moving mountains burger
pasta with crab  meat

佢个意粉我哋两个都觉得几好食 佢个意粉个质地好好 而且系真系煮到岩岩好 之後佢啲蟹肉系超级多 而且好鲜甜 系真系食到一疏疏 好大旧而且好新鲜 所以虽然佢要加钱 但系都值😈佢个调味就系辣辣地既 但系又唔系净系得辣味 有少少似西式嘅避风塘味 我自己觉得几唔错😋😋之後个burger系因为我哋冇食过呢个牌子嘅impossible burger所以就想试吓 但系唔知系佢个肉嘅问题 定系佢煮法嘅问题 我觉得佢个杂草味好劲 我自己唔系好接收到🙊
#rbyeat
lobster  bisque
escargots
pasta with crab  meat
2020-10-04 483 浏览
太古餐厅5周年志庆🎉🎉🎉旗下4间餐厅(The Continental​、​MR & MRS FOX​、​Plat du Jour 和​PUBLIC )全年享有堂食8折优惠🎁只要提前下载奖赏卡就可以,而且每消费HKD150就可以储一个电子印花,储满5个就可以换HKD100现金券🤩这次选择了太古广场的Plat du Jour来试试😋👉 龙虾汤橙红色的龙虾🦞汤, 质地细腻creamy,每一口都系浓缩的龙虾鲜味😍,是这间餐厅最值得推荐的👍🏻👉 草饲肉眼牛扒肉质还算柔软,多汁,嚼劲十足😂👉 澳洲和牛蘑菇烟肉汉堡这个汉堡有点失望😞和牛肉汁唔算多,烟肉又不太香口🙈👉 经典焦糖炖蛋焦糖炖蛋味道甜而不腻, 加上面头的焦糖层, 双重口感,个人还算比较喜欢🤤

👉 龙虾汤

👉 草饲肉眼牛扒
肉质还算柔软,多汁,嚼劲十足😂

👉 澳洲和牛蘑菇烟肉汉堡

这个汉堡有点失望😞和牛肉汁唔算多,烟肉又不太香口🙈

👉 经典焦糖炖蛋
2020-09-20 360 浏览
今日随意找间食店来试试,看到这间装修不错,而且都蛮多客人既西餐,於是排队吃一吃。我们点了前菜2款:龙虾汤——比较淡味,吃不到浓厚既龙虾味。生牛肉他他——意外地好味,配搭法国面包,瞬间丰富味蕾。主菜点了2款:大虾田园意大利饭——饭内沟埋大量绿色蔬菜,食落一啖接一啖,停唔到口,好野味澳洲和牛磨菇烟肉汉堡配薯条——牛肉味ok, 多汁,差在薯条太普通,似快餐店甜品有2款:法式焦糖炖蛋——推荐,好重蛋香味,焦糖焗得岩岩好苹果挞配雪糕——由於太饱吃不落了,挞拎走,雪糕吃左,是曲奇味,唔错另点了杯特饮,灯+菠萝+苹果...好夹。2人吃了六百多元,算贵,而且服务麻麻,店员有点燥,不值加一。

我们点了前菜2款:
龙虾汤——比较淡味,吃不到浓厚既龙虾味。
生牛肉他他——意外地好味,配搭法国面包,瞬间丰富味蕾。

主菜点了2款:

甜品有2款:
法式焦糖炖蛋——推荐,好重蛋香味,焦糖焗得岩岩好

另点了杯特饮,灯+菠萝+苹果...好夹。

生牛肉他他
2020-09-19
生牛肉他他
2020-09-09 427 浏览
无特别期待,因为似系商场属於亲民的餐厅点之一入去同外面熙来往攘的感觉截然不同,欧陆风让人忘却返工的辛劳,想去旅行去旅行去旅行😂😂😂个包好好味,真正外脆内软暖暖的,中上👍🏻龙虾汤超级正,大满足😋🥰🥰🥰😘👍🏻👍🏻👍🏻个Burger唔乾身,食落有层次,不得了!我好少个食哂成个的因为咁大个wor🥰👍🏻👍🏻食完又去公司做只阴功的马仔了~一出门口就回到现实了😅多谢美食让我享受快闪度假的一刹那愉悦🥰
无特别期待,因为似系商场属於亲民的餐厅
点之一入去同外面熙来往攘的感觉截然不同,
欧陆风让人忘却返工的辛劳,想去旅行去旅行去旅行😂😂😂
个包好好味,真正外脆内软暖暖的,中上👍🏻
龙虾汤超级正,大满足😋🥰🥰🥰😘👍🏻👍🏻👍🏻
食完又去公司做只阴功的马仔了~一出门口就回到现实了😅
多谢美食让我享受快闪度假的一刹那愉悦🥰
澳洲和牛汉堡
2020-09-09
澳洲和牛汉堡
2020-09-06 337 浏览
一间订座多次却改期多次也未能吃到的餐厅,今天终於吃到了~~~这间法国餐厅,从地铁走上商场时经过很多次。感觉餐厅希望营造出法国户外露天地方用餐的感觉。虽然不是真正的露天,唯有代入一下置身法国街头餐厅休闲而坐的感觉吧~2 Set course of 1: 羽衣甘蓝鸡肉沙律羽衣甘蓝必须要切细才能入口,不然太硬太松散,很难进食。醋酸汁配上半生熟的牛油果,再加上鸡。酸可以去鸡的油腻,也可以混和蔬菓的“草”味,更能带出食物的原本味道。是日主菜: 法式焗田螺吃法国餐怎可少了田螺呢~很久没有吃了,想当年曾经奢侈的一星期吃一次田螺。以前田螺配薯蓉底焗制,吃起来没太入味,又太饱。现在的是蒜油配田螺,除了没有薯蓉的滞感外,剩下的蒜油可以用面包“吸”走,带进肚里,很满足。要不是叫了2 courses,真的可以再Encore。黑松露羊芝士意大利云吞这个云吞的汁很浓味,真正的可以伴随着云吞入口。再加上芝士一同拌匀,汁料黏上云吞外层,咬下去汁与云吞一同吞下,非常好味。吃到一半,感觉有点饱,幸好有火箭菜的苦涩及蕃茄的酸,中和了芝士云吞的腻,令整个菜吃不停口。朱古力心太软配云呢嗱雪糕2 Set courses没有这个甜

2 courses of 1: 羽衣甘蓝鸡肉沙律

2 Set course of 1: 羽衣甘蓝鸡肉沙律
法式焗田螺

是日主菜: 法式焗田螺
吃法国餐怎可少了田螺呢~
2 courses of 2: 黑松露羊芝士意大利云吞

黑松露羊芝士意大利云吞

朱古力心太软配云呢嗱雪糕
2 Set courses没有这个甜品,唯有另外单点。
从雪糕的溶解程度,可见朱古力的热度如何。外表微脆,内里流心涌出,混合雪糕的冻感,真的在口里同时感受到热与冻。雪糕与心太软虽是各有各甜,混合後却又不会甜到漏。而且外围有焦糖酱拌碟,三者配合上又没有过甜之感,为之前的咸点味道完全“洗净”。
Set Coffee

餐饮: 咖啡
甜品“清洗”一下,点了黑咖啡。本来真的只想斋饮,但见到奶另上,仲要是热奶,不加入咖啡中便对不起自己。然後不知何解,自然的连糖也加进去,虽然好像有点不需要。
原来咖啡的奶,热与冻令咖啡的味道有分别的。感觉热奶撞热啡,是柔顺的混合,冻奶撞热啡,是水沟油的混合。味道喝下感觉便不同了。
2020-08-31
2 courses of 1: 羽衣甘蓝鸡肉沙律