2012-06-03 51 浏览
又係搵地方同朋友食生日飯喇, 我最鍾意就搵海景地方, 海港城就係最好選舉, 又唔太貴, 個景又好...今次就試試pizzaexpress啦...又講講我個生日蛋糕問題, 問cut cake fee幾多, 竟然要150蚊, 好誇...覺得超唔底呀...問佢d蛋糕幾多錢個, 兩磅左右, cheese cake or choco cake都係$380, 都係好貴.....但鑑於150蚊唔值得比, 咁我地最後決定380蚊訂佢個cake啦...希望好食啦...我仲特登落去望下個蛋糕點, 去到receptionist好似好"年青", 問佢地野都唔太有禮貌, 問佢個蛋糕點樣, 佢都唔係好想應我, 敷衍答我普通朱古力蛋糕咁.....真係呢...去到食飯一晚, 入到去環境唔錯呀, 不過我地8個人,比左一張坐5-6人o既圓台我地, 之前問佢可唔可以比窗口位, 佢話我8個人坐唔到, 窗口最多坐6個, 明o既...佢張圓張都比較近少少窗口, 可以見到幻彩詠香江...其實個menu, 主打都係pizza啦, pasta啦...小食就好少喇...一係就麵粉, 一係菜,就冇乜肉食...我地叫左個6人餐,再加野食啦.

其實個menu, 主打都係pizza啦, pasta啦...小食就好少喇...一係就麵粉, 一係菜,就冇乜肉食...我地叫左個6人餐,再加野食啦...
order左lemon tea,都係refil o既...一般般...

Grand Chicken Caesar-沙律上面有兩條麵包, 都軟熟好味, 生菜就唔夠爽,醬汁都ok...

Baked Dough Balls 焗麵包球,配以蒜蓉牛油、乾蕃茄醬及 Genovese 香草汁, 麵包球點醬汁都唔錯,不過三種醬汁都幾油下, 應該係oliver oil就好d
"PizzaExpress" 布斯加達麵包, lei個唔錯, 雖然都係油油地, 但包上面o既蕃茄好新鮮, 味道清新, 如果冇咁油會更好...
Parma (意大利火腿、ricotta芝士、巴馬臣芝士、迷迭香及玉米糕), 個pizza呢就好薄, 味道一般, 可能厚批會好食d, 蕃茄醬都比較酸...

Quattro Formaggi (馬蘇里拉芝士、意大利藍芝士、fontina芝士及emmental 芝士), 四式芝士, 都接受到咁多芝士加埋o既"so"味, 食一件都夠喇, 太多芝士都幾漏下...

Carbonara, 又係我favourite, 不過黎到見到碟野勁細碟囉, 我地覺得就算4人餐都嫌細呀, 我地問waiter,佢話唔係6人餐就6人份量, 都係跟返平時散叫standard o既份量...我地話唔係平時都少到咁嘛? 佢先話拎入去再炒多d意粉比我地....佢真係加左意粉, 所以都唔夠汁, 好淡, 唔係我要o既carbonara喇...麻麻...

Farfalle con Salsiccia 意式肉丸蝴蝶粉, lei個辣辣地, 都幾好味, 野味....肉丸就好細粒, 個味道唔錯, 食完想再食多幾粒....
Dessert Sampler, cheese cake, tiramisu, 麵包球配朱古力榛子醬, 甜品係個餐有埋, 我地就揀左lei幾隻, 但隻隻都麻麻地...cheese cake好粉冇乜味, tiramisu都無咖啡同酒香, 麵包球都係一般.....個甜品拼盤真係...麻麻...已經聯想到我個朱古力蛋糕..唔會好好味..
最後就上埋我訂左o既朱古力生日蛋糕, 都好大個, 個樣唔靚,係批左d朱古力醬係面, 生日牌都....係平時係出面自己買黎整餅o既熊仔糖膠牌, 好求其...個蛋糕得個甜字, 冇乜朱古力味...我食唔落喇...我就好失望囉.....
環境係幾好...不過野食同service就麻麻喇...冇小食真係dry d...同埋好多澱粉質呢....少肉多菜多澱粉...其實食完都好唔夠飽..但又冇乜野好叫黎食.....
2012-06-03 193 浏览
Passed by this outlet, attracted by it's very bright and spacious interior design, although I was not planning to have pizza for lunch. Big windows viewing the harbour, pleasant service and nice environment, definitely help my appetite. They offer lunch sets with appetizers, main courses and drinks. Reasonable price, nice.I ordered the Baked Mushroom with dough sticks and Spaghetti Bolognese, the appetizer looks very cute, and the bread taste good. Spaghetti Bolognese is the only choice of pasta

I ordered the Baked Mushroom with dough sticks and Spaghetti Bolognese, the appetizer looks very cute, and the bread taste good. Spaghetti Bolognese is the only choice of pasta, out of several choices of pizza. Not bad, served with green salad, quite healthy.

Iced tea can be re-filled, the portion is not small so no room for dessert. I saw another customer ordered the chocolate cake, looked quite good.

They also serve light-pizza, kind of low calories prizza. Will try next time.

2012-05-31
這個地方,不知是什麽原因,總是叫人著迷。這天下午又被她牽引到這裡。剛坐下不久,聽到一聲巨響,是店員不小心打翻了陶瓷碟子,幸好沒弄傷。不過,我母親說她在等待我的時候,他們已經打翻了碟子兩次了。難道他們的花開得不富貴嗎?看看面前的碟子,發覺是新的,從以前純白色的,轉爲黑白相間的水手領花紋,多一份色彩之餘,更切合此店的主題。我想,可能是因爲換了新碟子,店員不習慣,所以打翻了好幾個碟子。大家支支唔唔了一段時間後,結果放棄了Specials for April, 叫了吃過無數次的食物。我們叫了一份set lunch和a la carte上的Spaghetti ai Frutti di Mare (香辣海鮮意粉),甜品飲品則待會兒才決定。等待期間,驚覺坐在角落的原來是近來頻頻上電視的姚嘉妮。(她是我在這年内意外遇上的第三位星星,遇見多兩位星星就好了。那就五粒星啦~)她站起來,拖著她小孩的手準備離開餐廳。看她腹大便便,應該很快又當媽媽了。首先來了Set lunch的entrée - Baked mushrooms. Set lunch上的Baked mushrooms比a la carte 的少

首先來了Set lunch的entrée - Baked mushrooms. Set lunch上的Baked mushrooms比a la carte 的少一半,蘑菇和麵包球各佔三顆。(那當然啦。要不是的話,哪來這麽划算的set lunch啊。)蘑菇釀入了mozzarella cheese, Genovese pesto 和自家製的白汁,然後拿去焗。淡淡而creamy的芝士,加上蘑菇流出來的汁,永遠是最佳的組合。Pesto sauce的油潤感和它微微的青草香,更加是畫龍點睛的一筆,充滿田園風味。就是缺少了這些元素,雖然是一樣的材料,但我在家煮不到的一樣的味道。可是,失望的,是蘑菇不夠熱,而且麵包球沒有以前的鬆軟感,空氣感,而且帶點韌度,該是放了很久。另外,看到那些服務員顧著談話,沒有立刻端食物給客人,應該是那時候蘑菇給待涼。
然後是Set lunch 的main course – 半份Giardiniera pizza 和small sized salad. Set lunch menu裏有三四款pizza (包括皇后,美國和辣牛肉),我之所以選這個是主要是這個素的。如果細份量的pizza是肉的話,好像不夠喉,更何況這個Giardiniera pizza 有大量不同種類的蔬果,還有我很愛的Artichokes。 幸好,這個和麵包球用同一個麵糰的pizza餅底沒有一點兒韌,反而是正常的底脆内軟,剛剛好。内餡呢,也不認輸。各種蔬果配搭的宜,有爽口的,有充滿肉汁的,加上mozzarella cheese營造的芝士絲效果,不用幾分鐘,我們倆就把它清掉。但旁邊的幾塊葉,實在令人乍舌。幾個月前滿滿的不同種類的沙拉菜,包括Argula leaves, 現在只有卻少得可憐。還有,幾個月前在每張桌子還端著一瓶漂亮的olive oil 和balsamic vinegar,現在消失了,要自己問服務員取。
至於Spaghetti ai Frutti di Mare (香辣海鮮意粉),海鮮分量還好吧,蝦肉、蜆肉、青口、魷魚各三至四粒,全都爽口的,沒有‘梅梅’的感覺。意粉: 是廚師們多工作,要一早煮好意粉嗎?如果真的需要一早煮好,那都不應該讓麵條互相黏,也不應浸在水裏。現在搞到腍腍的,一點都不al dente。還好,醤汁還能掛在意粉上,補回點分數。
看set lunch menu 的時候,得悉只要加二十五塊便可以品嘗甜品,當然不容放過啦。(最後卻是自己的大意而中伏…)想起漏漏食家推介的almond pastry,但又怕會too blend,叫Apple Tart就最好不過了。看似有毒的焦黑表面,蓋了青蘋果,配上雪白的mascapone cheese, 可真稱得上是白雪公主! (如果店家將來要舉辦以迪迪尼為主題的活動,可以將它改爲這個名字啊=p)服務員在端這份新鮮‘出爐’(只是翻熱)的apple tart時,細心地提醒我們小心碟邊。沒錯,碟子是非常的熱(我還是不小心碰到…^^”),但那個tart 只是溫溫的,不能與冷的mascapone cheese營造冰火交融的境界。上面的青蘋果,就如白雪公主的蘋果般,表面看起來是熱乎乎,肉汁非常,但原來只是室溫的,還有點乾。如果不考慮溫度和感覺,其實味道也不錯的。底層牛油曲奇tart底不會太實又不會乾而導致碎,中間的almond pastry就如沒有巧克力的brownie般濕軟。刮一口mascapone,刮一口甜蛋糕,不會又甜又鹹的(否則會有點奇怪),但會增加蛋糕的creaminess, 令蛋糕更加香滑。這時候,如果有一杯espresso淋上這個蛋糕上,滴幾滴Amaretto,那就完美了。自己也覺得這樣的想法實在太奢侈,倒不如叫份Tiramisu!
餐飲則叫了cuppacinno和熱檸檬水(忘記了只叫一個set, 結果要為一杯水給錢。)本來想叫我喝慣的latte,但這裡應該不會拉花,奶泡也不會厚厚的一層,所以轉爲cuppacinno。還以爲會平安過關,可不知咖啡上的奶泡竟是冷的,準確來説是室溫的(大概二十幾度吧),感覺滿怪,不好喝,希望下一次他們會將奶打久一點吧。
結帳時,才知道自己大意,中了伏。除了叫多了一個餐飲外,那個加二十五塊的甜品只限tiramisu, cheesecake & chocolate fudge cake,其他要付原價。算了,沒關係,反正這次想試試不同的甜品
這天,好像好多事情都不完美,可能是心情影響吧。見到的這一片色彩繽紛,也只是一片幽藍。

2012-04-19 21 浏览
因為這間境景良好,加上又對著海景,所以選擇到這裡慶生。雖然坐位不是近Window,但也可以看到海景。一坐下點order 了一個凱撒沙津還有一個辣肉腸Pizza味道OK,估不到沙津邊的面包也很好味,本身還想order 甜品,但真的吃不下了。
因為這間境景良好,
加上又對著海景,
所以選擇到這裡慶生。

雖然坐位不是近Window,
但也可以看到海景。

一坐下點order 了一個凱撒沙津
還有一個辣肉腸Pizza
味道OK,
估不到沙津邊的面包也很好味,
本身還想order 甜品
但真的吃不下了。

2012-03-16
2012-04-07 106 浏览
上月相約兩位好友Vivien與Joey到尖沙咀的Pizza Express,共慶我們的生日,因為大家的生日也頗接近呢!地點由Vivien提議,大家都想找到可看到美麗夜景的餐廳。雖然我們已預先訂位,也需要等待約10分鐘,最後,我們被安排坐在後門附近。可惜......看見窗外的巨輪,我們的美夢被打破了! 這艘巨輪太大,把全個海景也吞噬了! 沒有美景,唯有向美食出發啦! 先來焗蘑菇,蘑菇味道香濃,麵包鬆軟,大家都讚口不絶。田園烤蕃茄,甜中帶點酸,再配上黑醋,味道討好。意大利火腿沙律,搭配的麵包很香脆,鹹鹹的火腿配上清新的蔬菜,味道剛好。呢個薄餅的最大特色是......每售出一個,餐廳會捐出HK$8贊助抬轎比賽。一面食一面可以做善事,真不錯呢! 配料包括有機磨菇、辣肉腸、橄欖、酸豆、銀魚柳及芝士,真的很美味呢! 因為檸檬茶有無限添飲,我們當然選它,待應添茶速度算快,服務也不錯。好友Vivien說在觀塘分店有不快經歷,有機會我要看看那兒的服務有沒有改善吧!

這艘巨輪太大,把全個海景也吞噬了!
門外停泊了郵輪,遮擋了美麗夜景,真可惜!
沒有美景,唯有向美食出發啦!
焗蘑菇
先來焗蘑菇,蘑菇味道香濃,麵包鬆軟,大家都讚口不絶。
田園烤蕃茄
田園烤蕃茄,甜中帶點酸,再配上黑醋,味道討好。
四季薄餅

2012-03-16
生日
門外停泊了郵輪,遮擋了美麗夜景,真可惜!
焗蘑菇
四季薄餅
  • 焗蘑菇、田園烤蕃茄、四季薄餅
2012-03-28 5 浏览
約左中學朋友meet up, 一早已心水左呢間位於harbour city 既分店.呢間有落地大玻璃, view 係咁多間分店最好!不過我地早左1個星期去book 台留吾到window seat, 個waiter 話係first come first serve 雖然坐吾到RIGHT NEXT TO window, 不過都叫做幾近下.個景真係無敵. 一望無際. baked dough balls1 of the most recommened dish in pizza express.麵包焗得好軟熟, 不過吾夠熱. . 附上左兩隻sauce. 綠色個隻應該係pestro, 包含左好多不同款式的香草在內.Spaghetti ai Frutti di Mare 香辣海鮮意粉.海鮮包括左蝦,魷魚圈,青口同蜆. 蝦最新鮮又彈牙.雖然叫做'香辣', 不過都算不上辣.
呢間有落地大玻璃, view 係咁多間分店最好!

個景真係無敵. 一望無際.
海鮮包括左蝦,魷魚圈,青口同蜆. 蝦最新鮮又彈牙.
雖然叫做'香辣', 不過都算不上辣.

题外话/补充资料: 呢餐飯上菜速度其快, 落左5分中都無就送上食物,令我極度懷疑d dish 係pre-cooked!:(:(
2012-03-27
  • baked dough balls
2012-03-08 12 浏览
標題的這個他,除了寶寶還有那個? 以往媽媽每週數次到尖沙咀吃飯逛街,現在除了很少出城,就算出去,目的也不再一樣了。像這天,舊同事想見一見寶寶,媽媽也想趁機會給寶寶添新裝,就約了海運的這間Pizza Express午餐。多間分店中,真的就數這間PE環境最好,店內除了空間感足,十分方便停泊BB車,最煞食還有無敵大海景。難得當日店方主動將我們安排在靠窗位置,維港美景盡收眼簾,無疑提昇了整頓飯的享受度。另外要讚新店的水杯、碗碟也份外別致,其中海藍色的水杯尤得媽媽歡心,真想買套回家呢!講回正題,一開首友人點了一杯咖啡,媽媽沒試不評論咖啡質素,但就頗為可愛的咖啡杯動心。食物方面,媽媽點了煙三文魚蘆筍薄餅,成品又紅又綠的甚是漂亮悅目,煙三文魚及蘆筍的配搭也十分健康,加上恰到好處的芝士、烤得薄身又鬆脆的批底,大致上都算滿意,大食的媽媽與友人最後整個pizza KO了! 要挑剔的話,估計是用上凍碟關係,薄餅的熱度流失很快,吃到後半部分只得溫吞吞的熱度了。友人與媽媽一樣喜愛簡單而美味的蛋汁意粉,又選點了Spaghetti Carbonara。新鮮即製的意粉十分彈牙,蛋黃忌廉汁香濃迷人,並帶點點胡椒香氣,相
講回正題,一開首友人點了一杯
咖啡,媽媽沒試不評論咖啡質素,但就頗為可愛的咖啡杯動心。
食物方面,媽媽點了
友人與媽媽一樣喜愛簡單而美味的蛋汁意粉,又選點了
Spaghetti Carbonara。新鮮即製的意粉十分彈牙,蛋黃忌廉汁香濃迷人,並帶點點胡椒香氣,相當美味惹動食慾,結果一大盤意粉又是全部吃光。
本來這店的甜品也是媽媽的至愛,不過是日真的很飽,友人又不吃甜品,還是留待下次與老公來再續甜緣吧。反正,為了寶寶,爸媽肯定還會再來這一帶shopping!
2012-02-18
  • 煙三文魚蘆筍薄餅
  • Spaghetti Carbonara
2012-03-07 11 浏览
第一次使用TableMap訂枱,十分方便,到場後不用等候就安排入座,最可惜未能安排Window Seat,希望下次可以啦!也是第一次光顧這家分店,店子裝潢簡單,我們四人被安排角落位置,更方便我們談天。另外我們都背著大大手袋,要求多一張槣子放袋,服務員很快就安排了,服務態度抵贊!點了食物後,我們交換大家去完旅行的手信,不久沙津就到了,當然我們要放好枱面手信才可放下食物,整晚都是他為我們上菜,一位Funny又友善的外國人,見到我們的手信就笑問我們到那裡旅行,離開前還禮貌地叫我們”Enjoy the food”,之後上另一碟焗麵,他半帶認真笑笑口提示我們“Be careful, it’s very very very very very hot”真喜歡他的細心服務。另外,食物到齊時我跟另一位愛好影相朋友說我有相機,使唔使揾人幫我地影,恰巧有一位服務員在我們後面經過,他聽見我的話就笑著示意我給他相機,之後再問”iPhone使唔使”真好人。整晚服務員不停自動為我們加水或者添加檸檬茶無論食物,服務態度都令我們的好友聚會錦上添花,下次一定再去! 食物如下:凱撒沙律 – 新鮮好味芝士火腿焗磨菇 – 味

真喜歡他的細心服務。

食物如下:
凱撒沙律 – 新鮮好味
芝士火腿焗磨菇 – 味道好不過份量太小
焗芝士菠菜麵 – 不過不失
Parma Ham Pizza – 必食,超級好味
白汁肉丸蝴蝶粉 - 超級好味
無限添飲凍檸茶 – 不停為客人添加

题外话/补充资料: 數日後我和另一位朋友到中環店,之前數次都覺得態度很好,不過今次服務員是另一班人,給我們的感覺是零服務態度,你不叫也不會加水/茶:huffy:,要求一張槣子放手袋,他說沒有,因為會阻住酒櫃門,其實上次都坐在同一張枱,同一個要求,除了立刻安排,也不見得有阻住開門。放下食物就走,但放在枱邊,要我們自行把那些黑椒、水杯、食具移好,我們坐了大約3小時,中間問了3次枱面那大半枱Pizza是否包起,感覺是“仲唔快d走”,但又不見得全場滿座。同一家食店因為不同服務員的態度令客人感覺不滿,是趕客嗎:huffy:?
2012-03-02
2012-02-18 121 浏览
今次揀呢間都係到當晚2選1揀出來嘅,另外1間係同區的<Suzuki Cafe>,我就諗最緊要有靚草食又想有甜品當生日蛋糕又想有海景嘅....最後揀Pizza Express係因為佢有好多沙律選擇,本身我又幾鍾意食飽,聽說呢間的麵包好食喎,咁都好合乎我要求,所以好友先Book呢間,如果冇位才去Suzuki囉。都知Pizza Express係好多人食架喇,所以都諗到Book咗位準時都未必有得入座,我地Book7點,都要1915先可入座,再揀野食到上第一道菜已經係1934喇,最後我都慢慢食到2050先埋單走人。每上一道菜當然影相先啦,再食少少...又等下一道菜,直到上尾2道菜先來一張大合影後先食咋...如果唔係都唔會有張豐富野食嘅相啦..哈哈哈。係上菜期間都有個小插曲,就係上完②後,Waiter再上我期待的沙律,係我影完相後再望真D...o依....冇山羊芝士喎?唔係我地要嘅沙律唻喎,原來佢入錯咗<雞肉凱撒沙律>,係我最唔鍾意嘅沙律之一囉,梗係叫佢換返<雞肉沙律>畀我啦!!到上o岩個沙律上枱,更覺得我地叫的雞肉沙律好過凱撒沙律好多呀,起碼靚仔同豐富好多啦。呢餐真係食得好飽仲收

呢餐真係食得好飽仲收到好多禮物超豐富的一晚,雖然都係冇生日小Cake,不過已經好開心喇!!!
① 紅椒湯 Soup Red Pepper (是日餐湯Soup of the Day) $49
我唔叫湯飲,呢知係好友的,佢話酸咗D,但我飲過吓又唔覺喎,但又唔辣...一般啦,同價錢唔成正比咯。
② 薄切三文魚 (Carpaccio di Salmone Affumicato) $62

都話聽說呢間的麵包好食所以我先來食餐,見呢碟只有幾塊的三文魚側邊已經伴有6個麵包球,麵包球外頭烘得香脆,裡面質感QQ的,但就冇乜味,屬一般而已。
三文魚肉質OK,但淡而無味噃,只吃到橄欖油,檸檬汁同刁草味,一般啦。
③ 雞肉沙律 (Pollo) $109

冇諗過份量會咁大(其實以價錢來講都應該唔少野嘅),不過當上枱時都真係好Surprised,好勁!
揀呢個沙律最大因數係想食羊奶芝士,因為自去完土耳其餐餐都食羊奶芝士後就鍾意食咗(本身我唔喜歡食芝士),見到呢個有羊奶芝士又多草所以揀佢喇。
雞肉好嫩、咸咸的羊奶芝士好味,除此之外仲有烤燈籠椒、青菜、車厘茄、橄欖、烘麵包條同沙律醬,太豐富喇,抵!
④ 山羊芝士薄餅 (Caprina) $122

其實我唔鍾意食Pizza嘅,鍾意嘅只係Pizza的脆脆餅皮邊,朋友想食Pizza雖然得佢一個食,咁我都可以食少少嘅,所以就叫咗呢個山羊芝士薄餅,我都知因為我鍾意食咗山羊芝士,所以佢先就我揀呢款,面上除了羊奶芝士還有馬蘇里拉芝士,夾埋都幾好食,同埋乾蕃茄都好味呀!!!
④ 山羊芝士薄餅 (Caprina) $122
呢餐最後連10% Service Charge Total $376.2,我就覺得算抵食,都讚!!
入錯單的<雞肉凱撒沙律>
2012-02-10
$188.1 (晚餐)
  • 雞肉沙律
  • 山羊芝士薄餅
2012-01-27 43 浏览
大除夕,到處都是人,我們沒有訂座,唯有早早去拿籌。店員很有禮地為我們登記,並告訴我們約一小時後、有空位時會致電通知,我們便放心逛街去。果真接近一小時便收到來電,可以返回餐廳吃晚餐囉!我們吃了~意式烤肉丸($66):烤牛肉丸配以香辣肉醬,配上麵包條,很飽肚。意大利煙肉芝士蝴蝶粉($109):我頗喜歡那白汁,有芝士味,好!煙肉和蝴蝶粉比例恰當,味道好!煙三文魚薄餅($130):煙三文魚大大片,啖啖肉,薄餅很香脆。凍檸茶($35):不停添加,抵飲之選。焗麵包球伴榛子醬($47):上次吃了非常香軟的焗麵包球,實在一試難忘,今次點了焗麵包球伴榛子醬做甜品,賣相不錯,像小雪山般,可是麵包球是凍的,有些硬,加上只配榛子醬,味道普通,令我有些失望呀!我們的座位不接近玻璃窗,所以較難欣賞無敵海景,卻可以看到廚師們忙碌地烹調食物,也不失樂趣。整體而言,我很滿意PizzaExpress 的食物和服務,一定會再光顧。

我們吃了~
意式烤肉丸
意大利煙肉芝士蝴蝶粉
煙三文魚薄餅
凍檸茶($35):不停添加,抵飲之選。
凍檸茶

煙三文魚薄餅
凍檸茶
焗麵包球伴榛子醬
2012-01-14 20 浏览
此位置前身也是另一家環境獨特的餐廳...可惜已成追憶知道Pizza Express將取而代之...不禁對其裝潢有所期待經過如此大改造...感覺截然不同...真的有煥然一新之感一看到此等開揚的設計佈局...原來心情也會隨著變得豁然開朗我想...讓食客沉醉於喜悅的氣氛中...是設計師所寄頒的很多細微的裝飾佈置都經過巧妙的安排...甚顯心思鍾情牆壁的意念...喜愛天花的精巧...欣賞造餅的有趣特意設定以開放式廚房造薄餅...整個過程一覽無遺...吸引力大增一個一個穿上可愛間條服的廚師...奇趣無比...總令人忍不住多看幾眼落地玻璃亦是永遠的討好...如此這般的風景...沒人不愛吧行政午餐 自選1款頭盤+1款主菜配以青菜沙律+1款飲品星期一至五 11 AM - 5 PM 焗蘑菇伴以焗麵包球 煙三文魚薄餅 熱咖啡 西蘭花芝士湯 肉醬意粉配以意大利包 凍檸茶 芝士焗蘑菇不錯...配上特製的香草汁加分不少麵包球是此店主打...獨有的風味...愛與不愛看個人口味煙三文魚薄餅...用料足...煙燻味夠餅皮烤得香脆好吃...餅中塗滿檸檬忌廉芝士醬...味
此位置前身也是另一家環境獨特的餐廳...可惜已成追憶
落地玻璃亦是永遠的討好...如此這般的風景...沒人不愛吧
行政午餐 [EXECUTIVE LUNCH SET]
自選1款頭盤+1款主菜配以青菜沙律+1款飲品
星期一至五 11 AM - 5 PM
EXECUTIVE LUNCH SET [1 Starter+1 Main+1 Drink]
[頭盤] 焗蘑菇伴以焗麵包球
[主菜] 煙三文魚薄餅
[飲品] 熱咖啡
Baked Mushrooms , Baked Dough Balls
Pizza Salmone Affumicato , Side Salad
[是日餐湯] 西蘭花芝士湯
[主菜] 肉醬意粉配以意大利包
[飲品] 凍檸茶
Soup Broccoli [Soup of the Day]
Spaghetti alla Bolognese , Ciabatta bread
Iced Lemon Tea
芝士焗蘑菇不錯...配上特製的香草汁加分不少
麵包球是此店主打...獨有的風味...愛與不愛看個人口味
煙三文魚薄餅...用料足...煙燻味夠
餅皮烤得香脆好吃...餅中塗滿檸檬忌廉芝士醬...味道精彩...甚出色
肉醬意粉真的如其名...經典款式
不是我的至愛...但是得到家人的讚賞
伴在旁的意大利包香蒜味怡人...值得一試
那個青菜沙律才是點晴的一環...新鮮至極...家人滿意的點頭笑了

等待下次黃昏時份再來...迷人夜景定必更為傾心

整體感覺
從精心的環境設計表現出其細心
以靈巧的廚子手藝表達出其用心
餐廳每一處角落都表露出其真心
2011-12-22
2012-01-06 7 浏览
好耐好耐無食過Pizza Express 有朋友話想食Pizza, 就不如再試試Pizza Express7點到來到, 唔算多人,但越食越多人叫左Set dinner $288 有Appetizer (Garlic Bread), Salad (Chicken Ceaser Salad), Pizza (American), Dessert 都幾多野食叫左無耐,就開始上菜Appetizer (Garlic Bread): 包太厚,無garlic 味 . Salad (Chicken Ceaser Salad): 一般salad, 夠多雞肉,汁夠creamy, 可惜俾得太小汁,變相淨生菜Pizza (American): 成餐最好食,Pepperoni 配上 薄底Pizza, 一流. 食起時,Pepperoni 既味唔會俾包味搶左. 可惜, 上菜太快, Salad 食都未食已經上左Pizza, 到食Pizza時,已經凍晒. Dessert Mixed dessert, 賣相一流,食落就 所以,總括: Pizza Express, 都係食pizza 算. 唔好食其他野.
好耐好耐無食過Pizza Express
7點到來到, 唔算多人,但越食越多人

叫左Set dinner $288
都幾多野食

叫左無耐,就開始上菜

2012-01-04
2012-01-05 29 浏览
早年曾在中港城上班,每天都在附近打轉,食肆都光顧得七七八八,想不到幾年下來,人面全非,廣東茶居,牛角等先後進駐,而今次是PizzaExpress,試食當天,剛好是發報會,店方會把十月十七日的營業額撥捐香港癌症基金會的「粉紅革命」,遇上有良心的企業,說真的,好感也多兩分.新店近百五個座位,足以應付人流,一邊是落地大玻璃,可以欣賞維港景色,但遇上有郵輪靠岸,有部份景觀可能會受影響.店內裝潢以簡約及海洋作主題,就連開放式廚房內的廚師,亦穿上近似水手裝.未開始前,大家先來一杯意大利汽酒 Prosecco Di Valdobbiadene Col de' Sallici, 只見氣泡幼細,上昇時呈直線,綿綿不絕,酸度不高,作為餐前酒,最好不過.為了讓大家可以更深入瞭解店方的出品,先由頭盤開始.Rustica Tomatoes(田園烤蕃茄) : 採用藤蔓上成熟的車厘茄,稍微烤過,將蕃茄的甜味發揮,再加入少許黑醋汁及羅勒,帶點微酸,賣相鮮艷奪目,口味清新,確是一個不錯的前奏.Antipasti Vedure(意式蔬菜併盤) : 可以說是一個健康的併盤,今次用上fior di latte芝士,烤蕃茄,火
為了讓大家可以更深入瞭解店方的出品,先由頭盤開始.
田園烤蕃茄
Antipasti Vedure(意式蔬菜併盤) : 可以說是一個健康的併盤,今次用上fior di latte芝士,烤蕃茄,火箭菜,蕃茄麵包條,橄欖,,烤蔬菜及辣紅椒.其中芝士入口第一下感覺有點寡,但慢慢奶味便開始滲出,很特別,而烤過的的茄子及紅辣椒,香嫩帶甜,很清新的一道菜.
意式蔬菜併盤
Antipasti Misti (意式凍肉併盤) : 在前者的基礎上加入肉類元素,幾款不同的意式腸薄切,既有大家熟悉的沙樂美腸及意大利火腿,mortadella火腿和辣味香腸,有香有辣,總有一款合你意.
沙律Pollo (雞肉沙律) : 用上雞肉,goats cheese,烤燈籠椒,青菜沙律,車厘茄,橄欖及烘麵包粒,雞肉是凍食,所以肉質比較結實,不太喜歡,反而烤過的紅椒及沙律更啱口味.
雞肉沙律
Emiglia Romagna (意大利火腿沙律) : 今次配料更多,有意大利火腿,醃洋蔥,青菜沙律,車厘茄,青豆角,橄欖,parmesan 及蘑菇,然後澆上洋醋汁,食味比較香口,配料豐富.
意大利火腿沙律
Semplice (清新沙律) : 有Fior di latte 芝士,蕃茄,火箭菜,紅洋蔥意式麵包及蜜糖紅酒醋.其實自己川較喜歡清新一點的沙律,用來先清清味蕾最好,特別是澆上黑醋之類就更愛好,在四款之中,最欣賞這個,雖然賣相及口味平凡一點,但鮮嫩爽甜的蔬菜,來自天然的味道,不是最好嗎
清新沙律
Rocket & Parmesan (芝士火箭菜沙律) : 將火箭菜及parmesan,加上黑醋汁,火箭菜不覺苦澀,黑醋汁有提鮮作用,帶出不同口味.
芝士火箭菜沙律
羅馬薄餅
一口氣來了五款不同的薄餅,盡顯店方對薄餅的多完化.
Alba (阿爾巴薄餅) : 有辣味香腸,茴香籽,mascarpone及parmesan芝士,用上薄餅底,令到更加脆口,而且芝士濃郁的香味在辣肉腸的配對下,非常可口.
阿爾巴薄餅
Al Tirolo (阿提洛薄餅) : 以Fontina cheese, portabella蘑菇,白蘑菇,野菌,煙薰火腿,蒜蓉及蕃茜作為配料,可說是非常豐富,差不多是一個菇類薄餅,些微的煙薰香味,將各種菇菌類的味道都引出來,口感好特別.
阿提洛薄餅
Margherita Prima (特級瑪嘉麗塔皇后薄餅) : 非常簡單,只有Bufflo mozzarella 及羅勒,水牛芝士完全溶化,將香味滲透入薄餅之內,而羅勒葉碎上,憑熱力將香味送出,但稍嫌香味不夠.
特級瑪嘉麗塔皇后薄餅
Caprina (山羊芝士薄餅) : 是Goats cheese,mozzarella 及乾蕃茄,最令人感到特別的是乾蕃茄,水份弄走,蕃茄的精華完全凝聚,第一下口感雖然較酸,但細味之下,可以感受蕃茄天然濃縮的味道,加上芝士的提香,雖然未必個個接受,但試試新口味又何妨
Padana (帕達娜薄餅) : 配料是goats cheese,菠菜,焦糖洋蔥及蒜蓉,賣相澎湃,各種食材蓋滿餅面,薄薄的餅底,似乎成了配角,甜香的洋蔥加上芳香的芝士,又是另一種表演方式.
甜品
乳酪雪糕 : 草莓醬配乳酪雪糕,口味清新,加上草莓粒,更加令人歡喜.
開心果雪糕 : 對於雪糕愛好者,是一個喜訊,開心果香甜而不覺膩,有時候總覺得某部份雪糕太重口味,與雪糕令人有冰涼清新的感覺相違.
Affogato 意式咖啡雪糕 : 在冰凍的雲尼拿雪糕之下是espresso,冷熱交集,香甜幼滑,同意有食友所講,咖啡味未夠香濃.
三色甜品
無花果批 : 無花果本身非常鮮甜,今次用來當餡料,甜味來得自然,甜而不膩,非常討好.
無花果批
甜品併盤 : 有Tiramisu, 朱古力蛋糕, Cheesecake以及焗麵包球伴榛子醬,tiramisu似乎未夠濕潤,香味不足,朱古力蛋糕有點乾身,芝士蛋糕就好得多,質感幼滑,焗麵包好韌,可能是放得太耐的關係.
甜品併盤
貴族朱古力蛋糕 : 黑白的配對,但朱古力蛋糕太乾身,賣相有點凌亂.
單看餐牌已經飽了幾成,實在要多謝相關公司及靚靚公關安排,令大家可以全面地認識Pizzaexpress的出品.
然而近日食友間有不少具爭議性的話題,個人覺得口味因人而異,但總有人跳出來說三道四,一時說這家不正宗,那家才是皇道,硬要建立自已是專家的形象,講真,要找資料,上網多的是,何必借意踩低人家Pizza店香港多的是,跟老麥一樣,總有一間係附近,各自有獨家的口味,百花齊放,讓多點人接觸這飲食文化吧!
2011-11-11
用餐优惠
試食活動
意式蔬菜併盤
阿提洛薄餅
無花果批
甜品併盤
2011-12-22 12 浏览
記憶中外脆內軟煙煙韌韌的餅底使我著迷,十九歲生日,決定不再三心兩意,來到了海運大廈的pizza express。三人同行,點了一份二人餐,包括一份頭盤,一份沙拉,一份主菜(可選一款pizza或pasta) 和一份甜品拼盤,我們再額外加點了一份巴馬火腿芝麻菜pizza和一份意式凍肉拼盤一起分享。先送上的意式凍肉拼盤,喜歡prosciutto 咸香的味道配着芝麻菜 和烤紅椒一起吃,不過略嫌每樣的份量都太少,特別是最愛芝麻菜。然而整拼盤最美味要數熱燙煙韌的蕃茄麵包條,香脆外邊加上內裏實在的口感,真令人回味。焦點在於麵包球而非焗磨菇是因為好吃的並不是平平無奇的主角,磨菇鮮嫩多汁但味道較單薄無味,反而外脆內軟的麵包球伴着雙色pesto來吃,很是吸引。主廚沙拉包含了巴馬臣芝士、火腿絲、小蕃茄、生菜以及討好的black olives,非常豐富呢!生菜和芝麻菜都同樣清新怡人,而且不會水汪汪的,olives味濃而細膩,加上巴馬臣強烈芝香的after taste,這道沙拉很是不錯,唯一美中不足的是麵包條一冷了會變得硬巴巴,口感不太好。這道carbonara十分出色,意大利麵能製作至al dente之餘,醬

cold cut platter
baked muchrooms
chef recommanded salad
carbonara
這道carbonara十分出色,意大利麵能製作至al dente之餘,醬汁亦滋味無窮,濃芝士加上煙肉絲的煙燻咸香,滑溜的忌廉與淡淡的蛋味, 真令人不為意的懷念著在羅馬的時光。
parma ham and rocket pizza
相比之下,身為主角的pizza則感覺遜色,巴馬火腿芝麻菜pizza餅底邊微脆但完全沒有在英國時吃到的那種煙韌感覺,mozzarella芝士也很少而且焗得不夠香,巴馬火腿的分怖不平衡,有別於平日吃到的那樣,火腿不是一片漂亮的躺在pizza上,而是一小掇碎碎的分怖在pizza 上,體說這道主菜令人有點失望。
dessert
甜品上場,拼盤其實可4選3,包括美式芝士餅、美式濃古力蛋糕、意式芝士蛋糕和麵包球配榛子古力醬。美式芝士餅質感幼滑,芝味香濃且甜度低,配著微酸的紅莓汁非常開胃。Tiramisu 較濕身但未至於水汪汪的,無論是軟滑度、酒味、咖啡味、芝士味都很不錯,小小的一件不怕膩。至於美式濃古力蛋糕,甜度較高,質感算是濕潤,古力味亦算濃,但可能求學時期吃太多,淺嘗了一口便後悔沒有選麵包球配榛子古力醬了,由其是體驗過麵包球的魅力後,更是沒辦法原諒自己!!!場內的環境其實不錯,不過略嫌上菜太快,前菜還未吃完主菜就來了,害我們都吃得狼吞虎嚥的。幸而我們給安排到窗邊的位置,能一邊進餐,一邊享受著遇維港作伴的時光,十九歲生日,真是賞心悅目。Happy birthday to me.
cold cut platter
chef recommanded salad
carbonara
dessert
2011-12-21 21 浏览
聖誕節快到了,還沒有想到要吃什麼,不過是日就有幸得到邀請,率先試一試這裡特別為聖誕推出的X’MAS新產品,提早吃一頓快樂聖誕晚餐。這裡的分店有一間小小的房間,大概可以容納十數人,如果想一大班朋友瘋狂大吃大喝又怕騷擾到其他客人,是個不錯的選擇,不過有一邊是玻璃落地窗,外面的客人還是可以看到你們在做什麼的呢。田園烤蕃茄。粒粒飽滿的車厘茄,先用羅勒醃製再烤焗,加了少許意大利黑醋和橄欖油,一整顆放進口裡,鮮甜的蕃茄汁在口腔裡爆開,非常juicy,酸酸甜甜的很開胃,好吃得忍不住吃了好幾顆。焗磨菇。這個signature dish似乎不用介紹,幾乎每一次來都會叫的。肉厚juicy又多汁的磨菇,分別釀入Mozzarella cheese、Genovese香草汁和白汁,熱辣辣,真的沒有聽過有人不愛吃這個頭盤,而伴碟的麵包球也是綿軟有麥味。公關小姐叫了一份蒜蓉飽和一小杯蒜蓉牛油,蒜蓉牛油香氣四溢,濃濃的蒜味和麵包非常夾,雖知之後還有很多東西吃,卻吃了兩三轉,還顧不了我的膽固醇已經超標。意式烤肉丸。這個肉丸是用牛肉做的,口感沒平常吃的那樣乾,肉質沒那麼鬆散,而最好吃的是那個香辣肉醬汁,提升了肉丸的惹味程度

意式烤肉丸。這個肉丸是用牛肉做的,口感沒平常吃的那樣乾,肉質沒那麼鬆散,而最好吃的是那個香辣肉醬汁,提升了肉丸的惹味程度,所以不一會所有肉丸清倉了。剩下的肉醬汁千其不要浪費,用伴碟的麵包棒把碟子刷乾淨才行。
煙肉雞肉沙律。本身雞肉沙律和意大利煙肉沙律都是這裡的熱門沙律,店家就在聖誕節餐牌上,把這兩個大熱沙律合併,並配上來自南非的Peppadew車厘椒。Peppadew小小的,有點像車厘茄,味道酸甜帶少許辣,超級愛吃青紅黃椒的我還是第一次吃,味道不錯,配上沙律菜更醒胃。

是晚有五款不同的pizza,有幾款比較印象深刻特別作重點介紹。
四色芝士薄餅。四款芝士包括了:馬蘇里拉芝士、意大利藍芝士、fontina 芝士及 emmental 芝士。這裡的羅馬薄餅系列仍然是一貫的薄身、鬆化帶脆,帶麥香。芝士迷一定超愛這個pizza,芝士下得夠多又夠香,雖然吃起上來四種芝士混合起來,不太分得出到底是那種,不過看著熱辣辣又會牽絲的芝士,很難不愛。
特級瑪嘉麗塔皇后薄餅。最簡單的材料,也能做出超級美味的薄餅。這個Margarita Prima是屬於羅馬薄餅批底,傳統的Margarita是那波里薄餅批底,那波里薄餅是傳統的做法,而羅馬的批底比那波里的更加薄,令味道更加能夠突出。而配搭的芝士由Mozzarella換成Buffalo Mozzarella,聽說真正的Mozzarella只會用水牛奶做,但現時有不少都改成用牛奶的,所以如果沒有註明是Buffalo,那麼便是牛奶製的Mozzarella了。Buffalo Mozzarella入口軟軟帶微微彈性,緊接著滿口濃濃的水牛奶香,配上basil,真的好好吃。
除了薄餅,是日還有兩款意粉,其中一款是剛才前菜吃到的牛肉丸做成的意粉,意粉熟度剛好,有彈性又有嚼頭,特製的辣肉醬無論配麵包或者意粉都很好吃。
另一款是意大利煙肉芝士蝴蝶粉,裡面加香濃的意大利藍芝士醬汁和煙肉碎。藍芝士未必人人可以接受,因為它的味道太濃烈,我很愛吃芝士也不能淨吃藍芝士,但這個藍芝士醬汁很容易入口,少了藍芝士本身那種霸道的味道。藍芝士醬汁富有奶香且幼滑,配上造型可愛的蝴蝶粉,蝴蝶粉兩側比較薄,中間厚實,有雙重口感,縱然大家都已經很飽了,最終也能清碟完成。
甜品是甜版麵包球,剛才前菜已經吃過麵包球了,不過這一次是灑上糖霜,再醮朱古力榛子醬來吃的。公關小姐介紹最佳吃法是把整個麵包球浸到朱古力醬裡面,再大大口吃。麵包球仍然是相當鬆軟富麥味,無論鹹跟甜都如此好味道,難怪如此多朋友都喜歡吃這東西。
無花果蛋糕。外層焗成微脆,口感實淨,配上很RICH的忌廉。中間的無花果很香甜,在其他地方不容易吃到用無花果所做得甜品,所以大家都在爭奪那些美味的果實。

最後看到這裡有XTC特製的無花果雪糕,可是剛巧雪櫃壞了,為了保持食物出品的質素,所以是日暫停供應雪糕。對自家出品的質素的堅持,實在是很值得欣賞的。

如果聖誕節不是兩個人吃燭光晚餐,一大班朋友一起吃PIZZA應該也很快樂吧!

用餐优惠
試食活動