4天前 0 浏览
收工,梗係同好友去happy hour,揾到呢一間符合我哋要chill同relax 嘅餐廳,令人非常享受啊😍餐廳走型格路線,座位充滿大大小小的咕𠱸,令人舒適又放鬆,適合好友共聚。✨避風塘魷魚鬚✨ 炸衣好薄好脆,但入邊嘅魷魚鬚仍然彈牙👍🏻避風塘口味的香濃蒜香和微辣,入味,不油膩,令整道菜層次更豐富。入口非常彈牙,作為開胃小食或者配酒都一流。✨原隻德國豬手✨ 見到其他枱都點呢度招牌菜,當然唔可以執輸啦🤣🤣。外皮烤得香脆到爆,咬落去「嗦嗦聲」,脆到不得之了😍但下面的豬手肉質不但不柴,反而微微濕潤及軟身,十分好食。配埋店家特製嘅蜜糖芥末醬,冇油膩的感覺,反而係鹹香味十足,微甜的味道令人回味。伴碟嘅薯條炸得金黃香脆,酸菜開胃,兩者都分量不少,令人飽足。✨墨汁刺身帶子意大利飯✨ 帶子大粒,表面煎得金黃焦香,食落彈牙且鮮甜。搭配充滿墨魚汁嘅意大利飯,濃郁且非常creamy,芝士拉絲感滿分,味道濃厚又唔膩,非常吸引。餐廳環境chill得嚟有情調,係屯門一個舒適又充滿驚喜的西餐廳,值得支持。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。#pillowtalkrestaurantandbar #西餐 #酒

✨避風塘魷魚鬚✨
原隻德國豬手

✨原隻德國豬手✨

✨墨汁刺身帶子意大利飯✨

#pillowtalkrestaurantandbar #西餐 #酒吧 #bar #big_big_foodie #big_big_foodie食勻屯門
原隻德國豬手
2025-08-20 0 浏览
區外人闖進屯門區,正事處理完,隨便找間餐廳醫肚;見Pillowtalk 的門面感覺甚好,即推門內進!作為一名摌屎官🐶🐶🐶,見到有半露天戶外座的餐廳,即時想到把家中小寶寶 🐶🐶🐶也帶出來一同用餐,份外窩心 ☺️☺️室內環境營造出氣氛,感覺良好!招牌BBQ醬燒豬仔骨 $198醬燒汁惹味,豬仔骨足足有七、八枝骨,分量巨型。還配有薯條及沙律,挺不錯的。升級餐湯及蒜蓉包 $48,忌廉湯,味道正常!凍檸茶 $38法式羊架三支骨跟薄荷醬 $198,另追加升級餐湯及蒜蓉包 $48羊架口感軟熟,軟腍中帶點咬口,羊羶味不算濃,不點薄荷醬,也可以接受。還配有焗薯及沙律🥗,營養均衡。 熱檸檬茶 $38

室內環境營造出氣氛,感覺良好!

招牌BBQ醬燒豬仔骨 $198

升級餐湯及蒜蓉包 $48,忌廉湯,味道正常!

凍檸茶 $38

熱檸檬茶 $38

餐廳位於輕鐵景峰站步行約2分鐘的距離裝修典雅 燈光柔和帶點浪漫🥰座位寬敞舒適聽說還有生日畫碟🍽️服務~感覺是屯門慶祝生日的好地方🎂🎊📌避風塘海鮮軟殼蟹意粉($188)第一次吃避風塘風味的意粉🤣有點驚喜~結合了西式意粉與港式避風塘風味 很惹味🙌🏻意粉以蒜蓉和辣椒調味 味道偏濃🤔比較適合喜歡重口味的朋友~意粉配料豐富 除了有一整隻軟殼蟹 還有帶子、魷魚等軟殼蟹外層酥脆而內裡鮮嫩 也不油膩✨📌法式羊架三支骨配薄荷醬($198)羊架七成熟剛剛好 肉質細膩不乾柴羊架沒有強烈的羊羶味即使平時對羊肉有點抗拒的人(可能)也能接受🤔搭配薄荷醬 清新而不膩 味道平衡🙌🏻配菜也不少 包括香煎翠玉瓜、茄子與薯仔等薯仔很好吃🤣其他的配菜一般般~📌法式多士薯蓉焗田螺($88)每塊多士都是一口大小~多士烘得香脆 再鋪上細膩的薯蓉搭配上香蒜味十足的田螺🐌適合作為開胃小食😆📌Mocktail 成個菠蘿炸埋黎但茅事($88)造型精緻 味道酸甜清新🍃帶點淡淡的檸檬草香氣 解膩又消暑💦📌Mocktail 怎麼可以吃桃桃($88)士多啤梨與蜜桃的Smoothie 🍑顏色是鮮豔的粉紅色 感覺很適合女生喝~

餐廳位於輕鐵景峰站步行約2分鐘的距離
裝修典雅 燈光柔和帶點浪漫🥰座位寬敞舒適
聽說還有生日畫碟🍽️服務~
感覺是屯門慶祝生日的好地方🎂🎊

避風塘海鮮軟殼蟹意粉

📌避風塘海鮮軟殼蟹意粉($188)
第一次吃避風塘風味的意粉🤣有點驚喜~
結合了西式意粉與港式避風塘風味 很惹味🙌🏻
意粉以蒜蓉和辣椒調味 味道偏濃🤔
比較適合喜歡重口味的朋友~
意粉配料豐富 除了有一整隻軟殼蟹 還有帶子、魷魚等
軟殼蟹外層酥脆而內裡鮮嫩 也不油膩✨

法式羊架三支骨配薄荷醬

📌法式羊架三支骨配薄荷醬($198)
羊架七成熟剛剛好 肉質細膩不乾柴
羊架沒有強烈的羊羶味
即使平時對羊肉有點抗拒的人(可能)也能接受🤔
搭配薄荷醬 清新而不膩 味道平衡🙌🏻
配菜也不少 包括香煎翠玉瓜、茄子與薯仔等
薯仔很好吃🤣其他的配菜一般般~

法式多士薯蓉焗田螺

📌法式多士薯蓉焗田螺($88)
每塊多士都是一口大小~
多士烘得香脆 再鋪上細膩的薯蓉
搭配上香蒜味十足的田螺🐌
適合作為開胃小食😆

成個菠蘿炸埋黎但茅事

📌Mocktail 成個菠蘿炸埋黎但茅事($88)
造型精緻 味道酸甜清新🍃
帶點淡淡的檸檬草香氣 解膩又消暑💦

📌Mocktail 怎麼可以吃桃桃($88)
士多啤梨與蜜桃的Smoothie 🍑
顏色是鮮豔的粉紅色 感覺很適合女生喝~
2025-08-18
避風塘海鮮軟殼蟹意粉
法式多士薯蓉焗田螺
成個菠蘿炸埋黎但茅事
  • 避風塘軟殼蟹意粉
2025-08-17 0 浏览
星期日同屋企人去食個午餐🥣一行4個人叫咗好多唔同嘅菜式一齊食一個蜆肉意粉一個意大利飯兩個主食都係正常發揮~都係可以值得一試最要值得推介嘅係德國腸拼盤佢有三款唔同口味,每一款個口感都好juice一咬落口啲汁係口腔爆出嚟🥹好耐無試過覺得有咁好食嘅腸!另外值得一提嘅係:午餐西冷牛扒🥩$158餐好大塊同埋個口感都係好出色呢個價錢有咁嘅質素真係有驚喜成個午餐都好滿足!下次會再來~
星期日同屋企人去食個午餐🥣
一行4個人叫咗好多唔同嘅菜式一齊食
一個蜆肉意粉

一個意大利飯

兩個主食都係正常發揮~都係可以值得一試

最要值得推介嘅係德國腸拼盤

佢有三款唔同口味,每一款個口感都好juice
一咬落口啲汁係口腔爆出嚟🥹
好耐無試過覺得有咁好食嘅腸!

另外值得一提嘅係:
午餐西冷牛扒🥩$158餐
好大塊同埋個口感都係好出色
呢個價錢有咁嘅質素真係有驚喜

成個午餐都好滿足!下次會再來~

2025-08-17
午餐
你有冇試過去到一間餐廳 舒服到想訓覺?😳梳化位加個cushion 挨住食嘢傾計正到ʕ •ᴥ•ʔ主食+$48就升級做套餐 自家餐湯好出色!!!|避風塘海鮮軟殼蟹意粉 ($188)真係有原隻脆卟卟軟殼蟹👏🏻有帶子魷魚🦑海鮮種類 意粉有蒜蓉 辣椒調味 非常惹味 結合左西方意粉同香港避風塘風味 調味偏濃~|黑松露野菌Pizza ($128)表面有好多黑松露醬同菇類 上枱嗰陣都聞到好香😆薄脆質感嘅薄餅有拉絲芝士 有啖啖芝士嘅效果 睇得又食得📸|唐揚雞軟骨 ($78)雞軟骨炸到外脆內爽 可以話係會食到上癮🤣沾少量蛋黃醬中和到雞軟骨本身嘅鹹度(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)|蜜桃梳打 ($12)蜜桃味道自然 有氣梳打感覺好fresh🍑👍🏻
你有冇試過去到一間餐廳 舒服到想訓覺?😳
梳化位加個cushion 挨住食嘢傾計正到ʕ •ᴥ•ʔ
主食+$48就升級做套餐 自家餐湯好出色!!!

|避風塘海鮮軟殼蟹意粉 ($188)

|黑松露野菌Pizza ($128)

|唐揚雞軟骨 ($78)

|蜜桃梳打 ($12)
蜜桃味道自然 有氣梳打感覺好fresh🍑👍🏻
2025-08-06
  • 避風塘軟殼蟹意粉
2025-08-09 0 浏览
友人訂了這間屯門虹橋的西餐廳小店與我慶生,餐廳內冷氣偏小,感覺有點”up”味,但因店內人流不多,坐得舒服而且較靜,適合閒聊,可惜食物味道一般🍴避風塘海鮮軟殼蟹意粉($188)香辣惹味偏咸😅整體味道偏媽咪麵味,軟殼蟹香脆🍴肉眼配薯菜12oz($298)點了七成,肉眼扒軟腍,中間較生而旁邊全熟,亦偏咸🧂🍩心太軟(OpenRice訂座送甜品)可要求畫碟服務(訂座時remark), 心太軟中間軟心朱古力味濃,但有點不夠熱點餐時問了店員拿飲品餐牌,但店員只提供了沒有單價的餐牌,表明套餐是不用另加錢,我問了是否單點餐牌上的餐點就是套餐,她說是😹埋單才發現原來收了正價,好啦小編眼殘沒看清楚🥤熱檸水($38)🥤可樂($38)

🍴避風塘海鮮軟殼蟹意粉($188)
香辣惹味偏咸😅整體味道偏媽咪麵味,軟殼蟹香脆

🍴肉眼配薯菜12oz($298)
點了七成,肉眼扒軟腍,中間較生而旁邊全熟,亦偏咸🧂

🍩心太軟(OpenRice訂座送甜品

2025-08-07
庆祝纪念
生日
🌟輕鐵景峰站2分鐘路程🌟#高質西餐廳 #隱世西餐 #格調其實屯門都唔少gathering嘅地方今日就去咗間隱世又高質嘅西餐廳雖然menu唔係真係唞都好多選擇 但其實每一種肉類都可以揀今日我就揀咗兩個main!🧡#原隻德國鹹豬手配酸椰菜- 豬手皮炸得非常之脆 啖啖肉!啲肉好多 咬到牙軟🤣🤣- 配埋酸椰菜- 仲有佢嘅新鮮薯條🧡#法式羊架三支骨配薄荷醬- 要七成熟 啱啱好 唔會好煙靭- 配埋薄荷醬 非常之清新- 薯菜亦做得好出色 新鮮薯仔 煎香咗嘅翠玉瓜 茄子以上兩個都upgrade咗做套餐- 有忌廉湯同埋蒜蓉包- 仲有飲品如果多啲人嚟應該仲好 一次過可以食晒唔同種ge main dish!呢度ge MAIN/ PASTA/ PIZZA 都可以upgrade做套餐 都幾抵!睇過lunch set menu! 都好抵食!
🌟輕鐵景峰站2分鐘路程
🌟#高質西餐廳 #隱世西餐 #格調

其實屯門都唔少gathering嘅地方
今日就去咗間隱世又高質嘅西餐廳

雖然menu唔係真係唞都好多選擇 但其實每一種肉類都可以揀
今日我就揀咗兩個main!
🧡#原隻德國鹹豬手配酸椰菜
- 薯菜亦做得好出色 新鮮薯仔 煎香咗嘅翠玉瓜 茄子
以上兩個都upgrade咗做套餐
- 有忌廉湯同埋蒜蓉包
- 仲有飲品

睇過lunch set menu! 都好抵食!
2025-08-07
2025-07-31 156 浏览
嚟到屯門試咗間新餐廳(對於好耐冇去屯門嘅我嚟講👋🏻(´˘` )✧ 美國安格斯肉眼 12安士🥩 | $298一上碟嚇親 真心勁大塊 配菜仲有薯仔、茄子同翠肉瓜🤣.ᐟ.ᐟ叫咗5成熟 略嫌過熟 口感普通 ⌯'ㅅ'⌯ 調味啱啱好 唔洗點醬都夠味 整體以份量取勝~✧ 龍蝦汁虎蝦忌廉意粉🍝 | $188虎蝦肉質彈牙 醬汁creamy 意粉掛汁 味道偏淡~但以呢個價錢我expect食到更好質素( ´ཫ`)食物質素不過不失 勝在份量夠大 環境舒適 氣氛唔錯 staff服務態度都好好~想同frd子簡單食個飯傾吓計 經過都可以一試的( ՞. ̫.՞)

✧ 美國安格斯肉眼 12安士🥩 | $298

✧ 龍蝦汁虎蝦忌廉意粉🍝 | $188

2025-07-30 138 浏览
想搵間坐得舒服啲又有驚喜嘅餐廳食晚飯🍽️,今次就試咗呢間位於住宅區嘅 Pillowtalk Restaurant and Bar🏠。裝潢偏暗色調🖤、氣氛悠閒舒服🕯️,枱距夠開,幾啱同朋友靜靜哋chill一餐🪑🍷。🔸龍蝦汁虎蝦忌廉意粉 $188🦐🍝龍蝦汁夠濃夠香🧡,意粉掛汁力強🍽️,食落每啖都充滿鮮味😋。虎蝦大隻爽彈🦐,唔會過熟,整體味道豐富又滿足✨。🔸香燒法式羊架(三支骨)$248🐑🥩羊架軟嫩🔥,煎得啱啱好,大約七成熟,啖啖肉汁又唔嚡🤤。羊臊味唔強烈🐏,接受度高,旁邊配菜都唔馬虎,焗薯香口🥔、沙律菜新鮮又解膩🥗。🔸法式多士焗薯蓉田螺 $88🐌🍞一口size多士,上面鋪住滑嘅薯蓉🥔同香蒜田螺🧄。外脆內軟,食落充滿油香、蒜香同田螺鮮味,味道層次豐富😋,幾啱做頭盤小食。呢間餐廳環境舒服,食物又有水準✨,難怪咁多街坊都會專登book定位嚟享受一餐🍷💕。

🔸龍蝦汁虎蝦忌廉意粉 $188🦐🍝
🔸香燒法式羊架(三支骨)$248🐑🥩
🔸法式多士焗薯蓉田螺 $88🐌🍞
2025-07-27 225 浏览
上回試咗晚餐嘅浪漫vibes,今次同閨蜜嚟再試下lunch set,睇外有咩唔同先!😏 Lunch set仲包埋是日餐湯,今日係一碗滑溜嘅忌廉粟米湯,入口好似絲綢咁順,仲有陣陣粟米清甜🌽🍲📌 夏威夷菠蘿海鮮薄餅 🍍🍕薄餅底烤到金黃香脆,咬落「卡滋卡滋」,菠蘿嘅甜酸同海鮮嘅鮮味好match!🦐🍤 份量夠,兩個人叫2個餐share就可以試多D!😋📌 黑松露野菌忌廉意大利飯 🖤🍄🍛黑松露香氣濃到化唔開,野菌嘅鮮味同creamy醬汁完美融合,飯粒軟硬適中,每粒都吸晒醬汁精華!📌 凍檸茶 🧊🍋🍹凍檸茶係香港人嘅靈魂,呢度嘅真材實料!檸檬係店員岩岩買同切,唔係嗰啲隔夜貨。酸酸甜甜好refreshing,飲完即刻醒晒神!☀️

📌 夏威夷菠蘿海鮮薄餅 🍍🍕

📌 黑松露野菌忌廉意大利飯 🖤🍄🍛

📌 凍檸茶 🧊🍋🍹

2025-07-26 232 浏览
PILLOWTALK朋友聚會必食!超creamy意大利飯+爆薯蓉芝士菇 🧀味道:5/5 | 環境:5/5 | 服務:5/5 | 抵食:4.5/5同班Friend成日煩惱去邊度Gathering好?呢間餐廳絕對係我近期最愛!食物大份又好味,重點係價錢合理,人均$200左右就可以食到捧住個肚走,啱晒一班人Share食~ 黑松露野菌意大利飯(超濃郁版)一上枱已經聞到超香黑松露味!飯粒煮到Al Dente,口感啱啱好,仲有超多野菌同芝士,每啖都Creamy到震!我班Friend個個都搶住食~(4.8/5)墨魚汁刺身帶子意大利飯(打卡必點)成個飯黑掹掹,但一食就知有料到!墨魚汁飯蒜香味好出,仲有大大粒帶子,鮮甜到不得了~最搞笑係食到個嘴都黑晒,瘋狂影相打卡!(4.5/5)鹹蛋黃薯條(邪惡但正)粗薯條炸到超脆,外面裹滿鹹蛋黃金沙,仲有少少辣辣哋,食到停唔到口,轉頭就清晒,真係邪惡得嚟扮好值得~ (4.7/5)芝士焗薯蓉大啡菇(薯蓉份量MAX)大啡菇超Juicy,入面塞滿薯蓉同超多芝士,一切開真係啲薯蓉爆曬出嚟!連平時唔食素嘅Friend都搶住食,話估唔到咁好味~ (4.6/5)整體體驗環境舒服,

黑松露野菌意大利飯(超濃郁版)

墨魚汁刺身帶子意大利飯(打卡必點)

鹹蛋黃薯條(邪惡但正)

芝士焗薯蓉大啡菇(薯蓉份量MAX)

整體體驗
環境舒服,枱與枱空間超闊落,啱晒一班人吹水。服務好好,店員會主動換碟同介紹菜式。呢度嘅食物又大份又好味,仲有得飲cocktail同吓朋友傾偈有講有笑,一定會再encore!
2025-07-24 234 浏览
九龍人黎到屯門試一間西餐廳”Pillowtalk Restaurant & Bar”餐廳位置都幾易塭😳輕鐵落左行2 mins餐廳燈光有d暗 但幾有氣氛店員服務同態度幾好👍🏻————————————————————————叫左一個主食,小食同一杯Mocktail🍹🥢主食:甲羅燒鮮蟹肉意大利飯 $198小食:黑松露薯條🍟 $78薯條份量幾多|黑松露醬都算多Moctail:🍹成個菠蘿炸埋黎 $88個名幾搞笑🤣又幾好飲🙈
九龍人黎到屯門
餐廳位置都幾易塭😳輕鐵落左行2 mins
餐廳燈光有d暗 但幾有氣氛
店員服務同態度幾好👍🏻
————————————————————————
叫左一個主食,小食同一杯Mocktail🍹
🥢主食:甲羅燒鮮蟹肉意大利飯 $198
小食:黑松露薯條🍟 $78
薯條份量幾多|黑松露醬都算多
Moctail:🍹成個菠蘿炸埋黎 $88
個名幾搞笑🤣又幾好飲🙈
2025-07-18 262 浏览
屯門紅橋附近有很多特色小店,中西美食俱全,今晚在這間酒吧西餐廳用饍,室內裝修古雅有格調,加上幽暗柔和的燈光,予人閒逸舒適的感覺。白酒忌廉煮青口青口在白酒和忌廉的配合下, 變得更加鮮味,湯汁濃郁,口感順滑, 讓人感受到海洋的氣息,清新爽口。紐西蘭穀飼西冷牛扒好有份量,肉質鮮嫩,烤至中等熟度,外焦內嫩,配搭濃郁醬汁,令牛排味道更加提升,配菜是鬆化的薯仔和茄子、翠玉瓜等新鮮的瓜類,增添牛扒的口感層次。菠蘿海鮮薄餅海鮮薄餅餅底厚脆有質感,柔軟餅身包著帶子等海鮮,和菠蘿的甜香好配合,加上軟滑的奶香芝士,味道豐富,甜香清新,不會有油膩感。

2025-07-18 255 浏览
上星期和朋友去屯門食晚餐,這間餐廳很有情調,一邊食晚餐,一邊聽著柔和的英文歌,感覺很舒服,最適宜情侶談心,或三五知己聊天。紐西蘭西冷配薯條,牛扒比想像中的大塊,而且幾厚身,好有質感,我選了五成熟,熟度剛好,切開肉質呈粉紅色,入口軟滑,不粘牙。薯條是現炸的,夠香脆,加點茄醬好美味。避風塘海鮮軟殼蟹意粉,好特別,把香港style 融入西方食品,賣相吸引,表面鋪上香炸金蒜,食起來超惹味,意粉炒得夠乾身,煙韌彈牙,整隻軟殼蟹有看頭,外脆內軟,能保留蟹的肉汁,值得推介。泰式炸雞塊,份量足,都幾大件,外皮酥脆,但粉漿不會太厚,雞肉嫩滑,頗有水準,完勝連鎖店的炸雞。加錢可配沙律及飲品,沙律菜頗新鮮,入口爽脆,食完大家都感覺好滿足。

雖然係同朋友一齊,但真係好似傾枕邊話咁親密🛏️,感覺超正!唔使一定同情侶,連屋企人或者信任嘅朋友都啱去傾下心事💬🫂食物 🍽️📌避風塘海鮮軟殼蟹意粉🦀🦑🦪🌶️🍝用咗大大隻軟殼蟹,外皮炸得香脆配上嫩滑嘅蟹肉,味道超級濃郁意粉掛滿咗避風塘風味嘅醬汁,仲有彈牙魷魚仔、鮮甜蜆肉同帶子味道鹹香帶微辣📌黑松露野菌意大利飯🍛飯粒煮得軟硬適中,浸透咗濃郁嘅黑松露香同野菌嘅天然鮮味醬汁creamy到一個點飲品 🥤📌熱情果梳打🍹用咗新鮮嘅熱情果,酸甜適中,配上冰涼嘅梳打水,解膩又提神🔋📌白桃梳打🍹同樣係清新系飲品,白桃嘅香甜味同梳打水,令入口有種輕輕嘅果香,岩曬夏日🌞

食物 🍽️
📌避風塘海鮮軟殼蟹意粉🦀🦑🦪🌶️🍝
用咗大大隻軟殼蟹,外皮炸得香脆配上嫩滑嘅蟹肉,味道超級濃郁
意粉掛滿咗避風塘風味嘅醬汁,仲有彈牙魷魚仔、鮮甜蜆肉同帶子
味道鹹香帶微辣

📌黑松露野菌意大利飯🍛
飯粒煮得軟硬適中,浸透咗濃郁嘅黑松露香同野菌嘅天然鮮味
醬汁creamy到一個點

飲品 🥤
📌熱情果梳打🍹
用咗新鮮嘅熱情果,酸甜適中,配上冰涼嘅梳打水,解膩又提神🔋

📌白桃梳打🍹