2025-06-09 220 浏览
又喺工廈發現咗隱世寶藏!🤫今次我哋嚟到荔枝角嘅🇲🇽Picoso,餐廳由夫婦主理咗9年~喺工廈入面開咗間超有心思嘅墨西哥小店 💛裝修走木系溫暖風格,再配上墨西哥特色裝飾,好有旅行feel 🪅🌵🌯墨西哥巨無霸雞肉卷($170)真係好大條!上面有滿滿牛油果醬🥑包埋又嫩又多汁嘅雞肉,仲有來自墨西哥嘅墨西哥豆蓉,豆香超濃郁~連平時唔太鍾意食豆嘅朋友都話正!💯🫑墨西哥芝士甜椒船($138)炸到外脆內軟嘅甜椒,中間釀咗芝士🧀,再點埋蜜糖芥末醬,又辣又甜又creamy,好上癮🤤🐟皇牌脆香魚趣Taco(2件 $178)炸魚柳夠晒香脆🔥,配埋乳酪、黃椒、蕃茄粒、洋蔥等餡料,層次好豐富~飽肚又唔覺heavy 👍🏻🌶 枱上有兩款墨西哥辣醬畀你自由發揮👇🏻1️⃣ Habanero & Ghost燒烤味香濃,但真係辣到爆🥵2️⃣ Habanero & Grilled Pineapple甜甜地、入口易啲,啱晒新手🌶🍍🥑牛油果風暴($72)牛油果控必試!真係超濃郁,唔落糖都好好飲🫶🏻🍵 伯爵茶(熱)($22)隻杯好靚~粉紅色格仔花紋+不規則杯型,打卡一流📸 茶味清香,食完嘢飲番杯正好~
又喺工廈發現咗隱世寶藏!🤫
今次我哋嚟到荔枝角嘅🇲🇽Picoso,

裝修走木系溫暖風格,
再配上墨西哥特色裝飾,好有旅行feel 🪅🌵

🌯墨西哥巨無霸雞肉卷($170)

真係好大條!
上面有滿滿牛油果醬🥑
包埋又嫩又多汁嘅雞肉,
仲有來自墨西哥嘅墨西哥豆蓉,豆香超濃郁~
連平時唔太鍾意食豆嘅朋友都話正!💯

🫑墨西哥芝士甜椒船($138)

炸到外脆內軟嘅甜椒,
中間釀咗芝士🧀,再點埋蜜糖芥末醬,
又辣又甜又creamy,好上癮🤤

🐟皇牌脆香魚趣Taco(2件 $178)

炸魚柳夠晒香脆🔥,
配埋乳酪、黃椒、蕃茄粒、洋蔥等餡料,
層次好豐富~
飽肚又唔覺heavy 👍🏻

🌶 枱上有兩款墨西哥辣醬畀你自由發揮👇🏻
1️⃣ Habanero & Ghost
燒烤味香濃,但真係辣到爆🥵
甜甜地、入口易啲,啱晒新手🌶🍍

🥑牛油果風暴($72)

牛油果控必試!
真係超濃郁,
唔落糖都好好飲🫶🏻

🍵 伯爵茶(熱)($22)

隻杯好靚~
粉紅色格仔花紋+不規則杯型,打卡一流📸
茶味清香,食完嘢飲番杯正好~
2025-06-03
2025-06-10 0 浏览
我鍾意呢間墨西哥餐廳,因為可以選擇唔辣,而桌上既辣椒汁亦可以自行決定落幾多,自由度好大,唔會好似其他墨西哥餐廳set緊左一定係辣無得改。辣椒汁包裝都勁墨西哥風格,色彩繽紛。餐廳入面既粉紅花花牆影相都好靚。烤肉狂歡薄餅 Quesadilla 薄餅切好左,裡面夾左兩款烤肉醬,薄餅上都係牛油果醬同蕃茄粒。份量多,好香口,選擇左唔辣都依然好味。炙熟牛扒鐵板燒生洋蔥墊底,以防牛扒被鐵板燒太熟。鐵路上桌時”咋咋”作響,噴出煙充滿濃郁牛肉味。還附有薄餅夾牛肉食,我鍾意放埋蕃茄粒同塗上牛油果醬一齊食。金黄香脆蟹肉餅2塊蟹肉餅,好香!外皮炸到脆卜卜,裡面塞滿蟹肉,真係一絲絲蟹肉,真材實料,仲要大大塊,還有沙律菜伴碟。jamaica墨西哥洛神花茶特飲洛神花茶係墨西哥一款常見飲料,洛神花有好多好處,例如促進新陳代謝、美肌、緩解身體疲勞、生津止渴。洛神花茶酸酸甜甜,清涼好開胃,炎炎夏日飲勁正。

烤肉狂歡薄餅 Quesadilla

炙熟牛扒鐵板燒

金黄香脆蟹肉餅

jamaica墨西哥洛神花茶特飲

今日去左位於荔枝角工厦嘅Picoso食墨西哥菜,餐廳由餐桌至裝修都富有特色💃,粉紅玫瑰花牆🌷好浪漫,但重點係食物超好食❗️份量好大❗️碟同餐具🍽好靚令成件事也提昇了,富有心思😆。 🔹️金黄香脆蟹肉餅🦀重點係全自家製❗️一切開就見到全是一絲絲的蟹肉🦀,非常足料有三色椒洋蔥配撘😋極高水準之作,好好食呢個係必點,沙律菜亦新鮮。 🔸️經典雞肉Tacos🌮捲餅皮煎得好香帶點焦脆,除烤雞肉外,餡是蕃茄,洋蔥,黄椒,牛油果醬同乳酪,好開胃飽足感滿分,每口也感受到墨西哥風情😍 🔹️雪舞蘋果之戀🍎🍧甜品也不失禮,精緻的伴碟已吸引了食慾,Tacos夾住熱辣辣蘋果餡,充滿肉桂香,配埋雲呢拿雪糕,冷熱交融好好味唔太甜。 🔸️牛油果風暴🥑🥤好creamy同fresh,入口綿密幼滑,唔會太甜,牛油果味好香濃,好飲。 店主亦好好人充滿笑容和禮貌,真心推薦大家都試吓咁正宗有特色嘅墨西哥菜。 📍Picoso  荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室

🔹️金黄香脆蟹肉餅🦀

荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室

2025-06-03
午餐
2025-06-03 149 浏览
荔枝角隱世墨西哥菜🇲🇽荔枝角工廈竟然有正宗墨西哥菜食‼️ 味道都幾正宗🥹素食既朋友仔都可以過嚟🥗🍕烤肉狂歡薄餅 ($128)係我私心最鍾意嘅一碟菜😋滿滿的烤肉🍗🥩配搭芝士拉絲🧀再掂墨西哥秘製醬汁🫑🫓Nachos 玉米片狂歡(素食) ($128)香脆的粟米脆片🌽薯泥🥔同蕃茄粒🍅混合着墨西哥風味醬口感層次豐富😋非常值得試😝🌮墨西哥雞肉玉米餅 ($108)又係一個必試的墨西哥菜式🌮嫩滑的雞肉配搭滿滿的蔬菜🥒被墨西哥風味醬汁包圍着一啲都唔油膩🤩🍗水牛城雞翼 ($38)酸甜小辣醬汁滲入嫩嫩的雞肉,唔會太鹹🥑牛油果風暴 ($72)我私心最鍾意嘅飲品🥑牛油果味超濃嘅奶昔,入口第一啖超厚,好足料🙉🌿迷迭香柚子梳打 ($52)我朋友嘅至愛🍹 入口好清新,滿滿果香小總結✏我同朋友仔都覺得呢一餐好特別😙之前喺歐洲試過墨西哥菜之後🇲🇽一直都好想返香港食🥹呢間餐廳整得都幾正宗,而且每一份嘅份量都唔細,絕對唔使擔心唔夠食🤗一齊支持香港特色小店la‼️📍 Picoso (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室🕐   Mon:  Closed Tue-Sun: 12:00-15:00 ; 18:00-2
荔枝角隱世墨西哥菜🇲🇽

🍕烤肉狂歡薄餅 ($128)

🫓Nachos 玉米片狂歡(素食) ($128)
香脆的粟米脆片🌽薯泥🥔同蕃茄粒🍅混合着墨西哥風味醬
口感層次豐富😋非常值得試😝

🌮墨西哥雞肉玉米餅 ($108)

🍗水牛城雞翼 ($38)
酸甜小辣醬汁滲入嫩嫩的雞肉,唔會太鹹

🥑牛油果風暴 ($72)

🌿迷迭香柚子梳打 ($52)
我朋友嘅至愛🍹 入口好清新,滿滿果香

小總結✏

📍 Picoso (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室
🕐   Mon:  Closed
Tue-Sun: 12:00-15:00 ; 18:00-21:30

評分時間🤩(5分滿分)
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
👦🏻👧🏻兩個行完D2 place,梗係要去附近工廈發掘下d新餐廳啦,呢次就黎到Picoso,餐廳主打墨西哥菜🇲🇽,裝修都充滿墨西哥風。🌟Quesadilla 秘制煙燻BBQ豬肉薄餅 豬肉薄餅沾上蕃茄碎、牛油果醬同埋酸忌廉,3者配合清新,食落簡直一流。Quesadilla薄餅入夾住Monterey jack cheese同豬肉,豬肉夠哂淋,香味十足,芝士亦都濃郁,值得推介!🌟Chicken Tacos 經典雞肉塔可軟身烤玉米餅皮,入面夾雜左細碎既配料,雞肉香滑彈牙,唔會烤得太過,最值得一提係入面用左墨西哥豆整成豆泥,超香滑,連平時唔食豆既👦🏻都食哂。🌟墨西哥赤海珍寶大蝦意粉赤海珍寶大蝦食落夠哂彈牙,蝦肉鮮嫩,意粉夠哂掛汁,帶有少少辣味而唔會話太辣。🌟金黃香脆蟹肉餅餐廳自家製既金黃香脆蟹肉餅一咬落,入面佈滿左一絲絲既蟹肉,外脆內軟,唔會話外層好厚粉,黎到不妨一試!🌟凍檸茶/熱洛神花茶特飲

🌟Quesadilla 秘制煙燻BBQ豬肉薄餅

🌟Chicken Tacos 經典雞肉塔可

🌟墨西哥赤海珍寶大蝦意粉

🌟金黃香脆蟹肉餅

🌟凍檸茶/熱洛神花茶特飲

2025-06-02 95 浏览
今日就同朋友去左Picoso 食墨西哥菜,餐廳裝修勁有心思,門口仲有大大個扭蛋機熱帶風情大蝦木瓜沙律沙律菜新鮮爽甜,配料新鮮, 大蝦蝦肉彈牙,加埋酸酸甜甜嘅醬,清新又開胃慢煮魔力BBQ 豬肉塔Taco 外皮烤得香脆,豬肉經慢煮肉質鮮嫩,好香BBQ味,再夾住蕃茄粒,洋蔥,乳酪等,口感豐富牛油果風暴入口綿密幼滑,唔會太甜,但牛油果味好香濃雪舞蘋果之戀Taco包住熱辣辣嘅蘋果餡,有淡淡嘅肉桂香,加上面頭既雲呢拿雪糕,冷熱交融
今日就同朋友去左Picoso 食墨西哥菜,
餐廳裝修勁有心思,門口仲有大大個扭蛋機

熱帶風情大蝦木瓜沙律

慢煮魔力BBQ 豬肉塔

牛油果風暴
入口綿密幼滑,唔會太甜,但牛油果味好香濃

2025-06-02 114 浏览
本地一天遊荔枝角,發掘到樓上墨西哥餐廳。二人同行點了個幾個小吃。其中有幾款覺得特別深刻的,包括了雞肉餡餅充滿芝士及香料,但雞肉不會太辣。另外蟹肉餅有非常多的蟹肉。蟹肉絲調味得很好。不吃辣的也可以吃試蟹肉很新鮮。還有點了一個大蝦沙律,夏天熱真的想吃些涼的食物,這個很清新。最後也點了牛油果奶昔在夏天喝真的很好,除了清涼解渴,也吃到牛油果很厚身的口感。店舖的裝潢也很漂亮,有玫瑰花的牆身,也有墨西哥風情。也可以拍一拍照。
2025-06-01
  • 特色蟹餅
今天媽媽逼我去相親,結果這位女生居然約我吃墨西哥菜,真是出乎意料。不過她在西班牙留學,對於墨西哥菜有一定的認識!Picoso Mexico 的裝潢充滿了墨西哥風情,色彩繽紛,讓人感覺熱情洋溢。這裡的氛圍也很輕鬆,正好適合聊天,讓我稍微緩解了相親的緊張感。我們先點了雞肉 taco。這道菜的味道和我在墨西哥吃到的一樣,鮮嫩的雞肉配上香濃的醬汁,讓人忍不住一口接一口。她說她跟西班牙人一樣熱情開放,這讓我對她的印象加分不少。接著是珍寶大蝦意粉。這道菜的蝦真的很大,肉質鮮美,加上一點點辣味,讓整體味道更加開胃。這時候,我開始享受這頓飯的每一口,心情也逐漸放鬆。最後,我們點了牛扒鐵板燒。她親自幫我整配料,展現出她的廚藝天份,讓我對她的好感又升高了。牛肉的質量很好,搭配的配菜也恰到好處,讓整體味道更加豐富。

荔枝角地膽推介📍帶你到工廈🏙️ 尋找隱世正宗🇲🇽墨西哥菜荔枝角打工仔💼帶大家品嚐正宗墨西哥菜🇲🇽餐廳位於荔枝角區工廈內🏙️而且我食墨西哥菜嘅次數5隻手指都數得晒🖐🏻有種新鮮又神秘嘅感覺🤣今次約同事一齊去試,以下分享我哋order嘅菜式:🇲🇽 墨西哥芝士之戀雞卷份量好大❗️一個女仔都未必食得晒❗️好喜歡雞卷入面充滿雞肉及芝士🧀如果配上店主準備的墨西哥醬汁更加滋味,每碟還會奉上薯角及沙律🥗🇲🇽五味繽紛墨西哥拼盤Party Platter超大份❗️超大份❗️超大份❗️重要的事情要說三次📣呢個小食拼盤好豐富🤩裏面包含🔸墨西哥薄餅🔸墨西哥薄脆🔸黃金香脆蟹肉餅🔸墨西哥芝士甜椒船🔸火辣墨香雞翼十分推介黃金香脆蟹肉餅🦀自家手工製造❗️咬開真係見到裏面佈滿一絲絲的蟹肉🦀完全無好厚粉嘅感覺❗️好足料😋甜椒船雖然都好滋味🫑但對於平日只能吃小辣的我來講有少少辣🌶️另外雞翼及薄餅則是正常發揮❗️墨西哥薄脆最特別係醬汁🤩私心推介牛油果蓉🥑每啖香脆得來又有牛油果清新的感覺❤️好夾❗️🇲🇽 牛油果風暴推介🥑我同事order的飲品,她超級讚賞❗️入口感覺好濃郁,特飲是以原隻牛油果製作成奶昔,味道及口感都好出色!🇲🇽迷迭香柚子蘇打這杯是我的飲品❗️正

荔枝角地膽推介📍帶你到工廈🏙️ 尋找隱世正宗🇲🇽墨西哥菜

🇲🇽 墨西哥芝士之戀雞卷

🇲🇽五味繽紛墨西哥拼盤Party Platter
超大份❗️超大份❗️超大份❗️
重要的事情要說三次📣呢個小食拼盤好豐富🤩

🇲🇽 牛油果風暴

🇲🇽迷迭香柚子蘇打
這杯是我的飲品❗️正常發揮,不過因為我自己私心好鍾意飲柚子蜜,所以覺得好好飲😆

總結📝我同同事都覺得呢一餐食得好滿足好豐富😋溫馨提示❤️呢度餐點每一份都好大份,本身我哋預算叫兩個小食,還擔心唔夠食,最後捧着肚腩離開😆除了美食,餐廳仲有玫塊花牆打卡位🌹大家多多支持特色小店🇲🇽

📍Picoso Mexican
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室(荔枝角地鐵站A出口/D2出口🚇步行約2分鐘)
  • 招牌特色蟹餅
  • 原隻牛油果奶昔
  • 墨西哥薄餅
一直都知荔枝角有間墨西哥菜餐廳🇲🇽位於億利工業中心突然想食Tacos就即刻諗起呢度😁Tacos見到有魚或雞~揀咗經典雞肉味🍅蕃茄粒、黃椒、🥑牛油果醬、🧅洋蔥、乳酪等等~清新又開胃仲有點少得水牛城雞翼同Nachos 玉米片見到墨西哥赤海珍寶大蝦意粉都好有特色食落係tabasco辣椒醬味~但香濃唔辣🔥最後仲叫咗杯牛油果風暴🥑🥑同tamarindo墨西哥羅旺子特飲食辣野飲真係好match~

一直都知荔枝角有間墨西哥菜餐廳🇲🇽位於億利工業中心
突然想食Tacos就即刻諗起呢度😁
Tacos見到有魚或雞~揀咗經典雞肉味
🍅蕃茄粒、黃椒、🥑牛油果醬、🧅洋蔥、乳酪等等~清新又開胃
仲有點少得水牛城雞翼同Nachos 玉米片
見到墨西哥赤海珍寶大蝦意粉都好有特色
食落係tabasco辣椒醬味~但香濃唔辣🔥
食辣野飲真係好match~

2025-05-24 75 浏览
朋友帶我黎左呢間餐廳環境好靚同浪漫好有墨西哥風情,有好靚既花花牆身我地叫左一份mix既烤肉烤餅,呢份烤餅有豬肉,牛肉同雞肉三款涵料,滿足左想食多款肉類既食肉獸,入面仲有好多芝士涵料,食落好滿足另外,我地仲叫左一杯羅望子飲品酸甜開胃幾特別既口感。鐘意食鐵板既都可以選擇鐵板牛肉配烤餅,烤餅配左三款醬汁牛油果醬,希臘乳酪同埋蕃茄醬,熱辣辣既鐵板上面鋪滿左切條既牛肉同洋蔥,好惹味。Dessert揀左雪舞蘋果之戀,伴碟好靚,青蘋果蓉配雲呢拿雪糕,一冷一熱口感特別又唔會太甜。

另外,我地仲叫左一杯羅望子飲品酸甜開胃幾特別既口感。

2025-05-24 62 浏览
之前係清邁食過Tacos覺得幾好味🤤今次捐窿捐罅去左荔枝角嘅工業中心覓食呢間係由港人夫妻檔經營 佢哋勁有心思稼除咗食物方面 鋪面同餐具都好有心思設計同揀選一入到去就知老闆們係Figures愛好者😜岩哂鐘意打卡嘅您地 📸佢就係喺D2 Place Two對面 荔枝角站D2出口行4分鐘就到🗺️特別推介: 牛油果奶昔、鐵板燒雞扒、水牛雞翼最後想講老闆娘係一個媽媽又親切有禮知道我哋食唔晒 仲主動話幫我哋打包💕如果佢開多間喺將軍澳就好🙋🏻‍♀️
之前係清邁食過Tacos覺得幾好味🤤
今次捐窿捐罅去左荔枝角嘅工業中心覓食
呢間係由港人夫妻檔經營 佢哋勁有心思稼
除咗食物方面 鋪面同餐具都好有心思設計同揀選
一入到去就知老闆們係Figures愛好者😜
岩哂鐘意打卡嘅您地 📸

佢就係喺D2 Place Two對面
荔枝角站D2出口行4分鐘就到🗺️

特別推介: 牛油果奶昔、鐵板燒雞扒、水牛雞翼

最後想講老闆娘係一個媽媽又親切有禮

新鮮牛油果奶昔
水牛城雞翼
炙熱鐵板嫩雞扒
2025-05-24 59 浏览
原來荔枝角有間墨西哥菜🇲🇽,今日約埋朋友一齊試下。餐廳環境充滿異國情調,仲有玫瑰花牆,好啱打卡。今次試左了幾道招牌菜式,整體風味濃郁,不錯。墨西哥香料烤雞烤雞外皮焦香酥脆,墨西哥香料味道特別,微辣中帶點煙燻風味,非常惹味!配菜薯角和沙律菜也不錯,好豐富墨西哥牛肉捲餅捲餅皮煎得香軟帶點焦脆,內餡是混入墨西哥醬的牛肉絲,適合重口味人士,食完成條捲餅飽足感滿分! 原隻牛油果奶昔口感綿密濃郁,帶有淡淡的奶香和清新牛油果味,完全不會過膩。牛油果控必試!青檸梳打檸的酸香搭配氣泡感十足的梳打水,非常清新。清爽解膩的首選! Picoso 既菜式風味正宗,用料實在。係荔枝角返工既你不妨一試。

墨西哥香料烤雞

墨西哥牛肉捲餅

原隻牛油果奶昔

青檸梳打
檸的酸香搭配氣泡感十足的梳打水,非常清新。清爽解膩的首選!

2025-02-21 504 浏览
朋友想食墨西哥菜,於是我上網搵啦,見到呢間鋪網上好多評論,見好似都唔錯同D相片幾吸引,於是我就我BK左枱。1830去到餐廳門口,見佢冇開到門,門鎖死左, 敲門乜回應都冇,打左5次電話,聽到門後面有佢哋鋪電話響,冇人接聽。乜回應都冇。係門口企左最少15分,最後被逼放棄搵第二間嘢食。星期五放工諗住開開心心放鬆,心情立即差晒,體驗極差。如果有時臨時唔開鋪,係咪應該打個電話通知,而唔係要客人白黎?食都食唔成,好意思仲要我打200字食評?

係門口企左最少15分,最後被逼放棄搵第二間嘢食。
星期五放工諗住開開心心放鬆,心情立即差晒,體驗極差。

2025-02-19 686 浏览
氣氛很不錯的墨西哥餐廳,但食物質素有待改善~惠顧滿$800而獲得了一次抽獎機會雖然抽到了免費牛扒餐,但也不打算再過來了黃金香脆蟹肉餅這款肉餅,用料十足,啖啖蟹肉肉餅煎得香脆,配搭生菜及蛋黃醬,增加鮮味炙燒鐵板嫩雞扒這款雞扒相當驚喜,雞已經切絲上枱,容易分配來吃外皮香脆,雞肉嫩滑,調味很香,卻不重口味煙靭的薄餅配搭自家製作的牛油果醬,淡忌廉及小蕃茄,感覺非常清新炙燒牛扒鐵板燒這份牛扒的賣相很好,但味道讓人大失所望沒有牛味,口感也非常一般,像普通茶餐廳的質素墨西哥風味大蝦燒就非常普通的燒蝦,沒有其他評價了
氣氛很不錯的墨西哥餐廳,
但食物質素有待改善~
惠顧滿$800而獲得了一次抽獎機會
雖然抽到了免費牛扒餐,但也不打算再過來了

黃金香脆蟹肉餅
這款肉餅,用料十足,啖啖蟹肉
肉餅煎得香脆,配搭生菜及蛋黃醬,增加鮮味

炙燒鐵板嫩雞扒
這款雞扒相當驚喜,雞已經切絲上枱,容易分配來吃
外皮香脆,雞肉嫩滑,調味很香,卻不重口味

炙燒牛扒鐵板燒

炙燒牛扒鐵板燒
這份牛扒的賣相很好,但味道讓人大失所望
沒有牛味,口感也非常一般,像普通茶餐廳的質素
墨西哥風味大蝦燒

墨西哥風味大蝦燒
就非常普通的燒蝦,沒有其他評價了

2024-11-17