2025-05-21
做完嘢,要食番個brunch,喘息一下。Pici唔經唔覺已經開到好多區有,今次去到Capri分店,依然人山人海。佢一向有做嘅Brunch set,$268一位,仲可以另加$99有一小時free flow。$268係包括全部5個前菜、自選意粉同甜品: Vitello Tonnato 吞拿魚醬小牛肉 - 外形麻麻,其實幾好食。質素上同Grissini或Pirata比差唔多。Mussels marinara意式番茄醬煮青口 - 番茄醬同青口都好夾,又夠熱,青口略為細小。Truffle Beef Tartare Bruschetta 松露牛肉他他烤脆麵包 - 用松露同牛肉他他做嘅脆身包,基本上唔會失手,不過得一件。Ricotta Crostino瑞可塔芝士香脆迷你多士 - 同樣得一件,芝士唔錯,cabbage顯得有啲多餘,可能我唔係好鍾意個酸感。Truffle Frittata松露芝士蛋餅 - 一個鐵鍋裝住,好熱好香,周圍都聞到,係今日最出色嘅starter。之於5選2嘅意粉,我哋就揀咗Pappardelle Beef Cheek慢煮牛面頰寬帶麵 - 明顯係手工意粉嘅味道同口感,而牛面頰已經煮
$268係包括全部5個前菜、自選意粉同甜品:
Vitello Tonnato
Mussels marinara
Ricotta Crostino
Truffle Frittata
之於5選2嘅意粉,我哋就揀咗
Pappardelle Beef Cheek
慢煮牛面頰寬帶麵 - 明顯係手工意粉嘅味道同口感,而牛面頰已經煮到腍晒。
Tagliolini Truffle +$42
鮮刨黑松露細扁麵 - 門面菜式。基本上所有意大利高端餐廳都一定以佢嚟做門面。Tagliolini係獨特嘅意大利北部意粉,蛋味極濃,同松露特別夾。呢度都算做得唔錯,不過未算最頂級,有少少油膩感。
3選1嘅甜品
Tiramisu
提拉米蘇
Panna Cotta
意式奶凍
呢個brunch可以一次過試到好多authentic嘅意大利菜式。最重要係味道相當好,不枉我一次又一次幫襯。$268一位係好抵,不過要留意有啲菜式要加錢,同埋呢個價唔包飲品。