2019-08-04 264 浏览
在湾仔参加讲座,活动完毕後,跟朋友一起找个地方坐坐,步行至利东街囍汇。朋友说街尾有一家咖啡店的饼挞非常美味,一定要带我去嚐一嚐。远远望见店外有人在排队,原来楼上咖啡店座位已经满座,需要排队等候。趁着等候的时间,看看店内饼柜都有哪些款式,等一下吃哪一款......噢!看见饼柜内漂亮的饼已经心花怒放,好吸引哦! 还有期间限定的日本和歌山白凤桃挞,好想快点入坐哩!我们等了大约10分钟左右,终於可以到楼上入坐噜。 楼梯有点窄,扶手暗藏在墙内,从米黄色走进疗癒的Tiffany Blue。 然後看到天花和一面墙的装饰很别致,以原木色的簿木片,纵横交错编织出藤篮般的图案,也有点像安全垫,令人有种安心的感觉。店内以粉蓝为主配搭原木色,清凉带暖,感觉舒适,加上黑白地砖,高雅又时尚。我们点了二人下午茶套餐$208,包括有三件饼和两个饮品。 由於和歌山白凤桃是期间限定的饼款,因此就要额外附加$20。 饮品可以在饮品列表上面拣选,选了一个水果茶和一个大吉岭茶。切饼每件也漂亮,我们拍照拍了好一会才开始吃。先吃和歌山白凤桃挞,桃味很香,口感软绵,既香且甜又多汁,非常美味,忌廉不会太甜,与脆脆饼底真是绝配,好吃。橙
朋友说街尾有一家咖啡店的饼挞非常美味,一定要带我去嚐一嚐。

我们等了大约10分钟左右,终於可以到楼上入坐噜。

饮品可以在饮品列表上面拣选,选了一个水果茶和一个大吉岭茶。
切饼每件也漂亮,我们拍照拍了好一会才开始吃。

橙和西柚鲜果挞,橙色加红色,非常吸睛,口味清新,好味。

香蕉挞香味浓郁,香蕉被略为烧过,内里还有一层香蕉,底层有拖肥、朱古力同忌廉,多重口感实在过瘾,口味相对较甜,却很好味。

我的份量 ~ 每款半件

水果茶有果香,微甜舒心,喝着很写意。
大吉岭茶比较平实,有去腻的感觉。
虽然餐厅环境舒适,感觉悠闲,是个消磨时光的好地方,可是这里有入坐1.5小时的时限,有点美中不足。

(如果没有时限,客人可能要等很久才能入坐唷。)

2019-07-13
这天是无意中走入喜帖街, 被门口蛋糕柜内漂亮的果挞所吸引, 时值三点多, 正想要个下午茶餐, 细看之下发现这店做的二人下午茶餐(PdP Tes set for Two) 正合我们意, 以$208 这价钱有三挞两个饮品, 挞的size 系完全的正常没刻意做细一点, 用餐区在二楼或者叫阁楼, 装修得有特色, 天花系用木板织出图案, 同沿楼梯上的一面墙是同一做法, 唔清楚如何做出来的,但想像到将原木条交织成图案会是由机械? 还是人手? 但肯定是挺烦的工作, 另一个特色是扫上Tiffany Blue 的墙色, 连做准备用的枱/柜也扫上同样的蓝, 完全针对女性口味, 细纸皮石地砖跟天花上下呼应效果突出, 低调但着重细节, 引人着目的颜色只用一个, 弦耀之中见含蓄, 走上阁楼没有街景情况下以前身在银座某个茶室, 不过如果不是店主实在太有决心开这店的话就是钱太多凡事要求完美, 这样的装修, 回本期将会变得很长, 两年租约会有困难但似乎已经挺过两年了, 回说食物, 挞底系松脆口感完全没有半点受潮, 证明可能系半日前才做好, 焦糖香蕉两样都处理得刚刚好, 香蕉肉是啱啱熟不带半分酸, 焦糖份量也只是刚刚够

回说食物, 挞底系松脆口感完全没有半点受潮, 证明可能系半日前才做好, 焦糖香蕉两样都处理得刚刚好, 香蕉肉是啱啱熟不带半分酸, 焦糖份量也只是刚刚够, 太多会吃出腻的感觉, 忍廉的白同中间层的海绵蛋糕层次分明, 芒果可能系至为平庸的一件但味道清爽, 每一口都吃出每个层次, 而最估唔到的是最令人回味的竟然是青提子, 甜而不腻层次简单,没有花巧从不做作, 贯彻简单就是美的概念,  从冲绳过来的咖啡没太多词语去形容就是清爽, 拉🌼似乎也是这店的卖店之一, 这天的拉🌼是🐷Jughead 焙茶拿鉄! 而这里的饼师肯定在工作上要求十分的严格, 因为三件饼都无可挑剔, 从饼底到生果, 忌廉到糖浆, 都感受到那份执着, 通过一件饼表达出来, 实在很想认识一下这位幕後达人的真像!

无疑这是一次很好的体验, 下次有机会再来喜帖街必定再来品嚐其他茶饼,
2019-05-13
  • Grape  Tart
2019-08-11 125 浏览
见距离有野做仲有一个钟,又有啲肚饿,就决定去食返个tart😋-温馨提示,楼下外卖系原价,上楼上坐低食系要加一㗎❗️-Banana Tart 🍌🥧($58)之前黎食过二人set系抵好多,不过今次得我自己一个就唯有单点啦🙈今次试佢嘅Banana Tart,上面嘅香蕉焦糖左,食落有脆脆地咁几好味,加上只香蕉都熟,有好香嘅香蕉味🥰Tart底做得好好,唔会太碎但又好有牛油香,成件事好配食完成件cake啱啱好唔会太饱,亦都唔会太腻🤤-环境好悠闲,成间舖用Tiffany Blue,有少女味得黎又唔会太女仔,啱晒high tea♥️-PdP Pies & Tarts (湾仔)好味度: 8.5/10抵食度: 8/10回头度: 8/10
温馨提示,楼下外卖系原价,上楼上坐低食系要加一㗎❗️
Banana Tart 🍌🥧($58)

Banana  Tart

食完成件cake啱啱好唔会太饱,亦都唔会太腻🤤

PdP Pies & Tarts (湾仔)
好味度: 8.5/10
抵食度: 8/10
回头度: 8/10
Banana  Tart
2019-07-31 144 浏览
湾仔有间装修好靓,以Tiffany Blue为主的果挞小店可以take away又可以堂食添!menu上净系卖一款果挞,有一件装卖($58),亦有得whiole卖($580),分别有9种口味,草莓挞、杂莓挞、香蕉挞、青提子挞、杂果挞、栗子挞、芒果挞、橙柚子挞、Tiramisu挞,仲有供应咖啡同红茶等饮料。大部分果挞由$58-$62不等,无套餐set,饮品都要每款单叫,堂食仲要加一,姐系一件挞都要$60-70蚊件,价钱有少少偏贵。但味道质素嚟讲就紧系好食喇,草莓挞面头啲🍓都好新鲜好甜,饼底好好食,唔会系果啲好粉好乾嘅饼,成个combination 好夹好好味
草莓挞
草莓挞
2019-06-25 471 浏览
一间好靓的店, 批又好吸引,今次试左个香蕉批,好重手,580元一大个,如果网上订有95折。包装好精美,员工又好好礼貌,个批真的好好食,香蕉味好浓郁,个曲奇底又脆,我相信其他的批都一样会好好食。
一间好靓的店, 批又好吸引,

今次试左个香蕉批,好重手,580元一大个,

如果网上订有95折。

包装好精美,员工又好好礼貌,

个批真的好好食,香蕉味好浓郁,个曲奇底又脆,

我相信其他的批都一样会好好食。
2019-06-25
2019-06-14 469 浏览
送完闺蜜去湾仔打拳,就继续同闺蜜去食好嘢!我地又铜锣湾行到湾仔,入左喜帖街睇下有边间coffee shop好坐,最後拣左哩间日本嘅!之前新开嘅时候都见到好多ig post讲佢地嘅蛋糕,今次就试试佢!Cafe以Tiffany Blue做主色调,沿着窄窄嘅楼梯上上层,蓝色有令我地系炎炎夏日降温。Menu好简单,基本上就系一页蛋糕,一页饮品。睇下会唔会食set,不过set有成3件批,我地觉得太多,都系拣左每人一杯饮品同share一件批。我嘅饮品系冻嘅培茶latte,都几大杯!培茶味非常浓郁,上面有一层奶泡,好creamy,不过浓到最後都饮唔晒,但系味道激赞!至於蛋糕,我地拣左招牌嘅士多啤梨批。佢最出名就系铺满密密麻麻生果嘅批,虽然切件之後冇咁壮观哈哈!批入面有两层,一层cream,一层吉士。吉士嘅蛋味超出!一入口就食到蛋味,个人觉得有d太浓蛋味,我都系锺意奶油味多d。士多啤梨有8片,不过都颇酸,批底厚实,like!

焙茶latte + 抹茶latte
Strawberry  Tart
2019-06-08
焙茶latte + 抹茶latte
2019-06-02 464 浏览
之前PdP嘅tart都takeaway过几次,今次就第一次堂食🍽佢有个tea set $208任拣三款tart🍰🍰🍰,再包两杯野饮☕️🍵,好抵呀,因为平时买三件tart都差唔多价钱🤑呢度嘅环境仲要几靓几舒服😌今次我就拣咗tiramisu☕️,benoffee🍌 同埋青提🍇,其实三款都好食嘅😋,不过如果真系要拣最好食嘅话,我会拣benoffee,因为佢有香蕉🍌配埋caramel酱,呢个组合已经系冇得输🤤,仲要呢款tart嘅底仲有啲chrunchy,口感一流👍🏻饮品方面就叫咗hojicha latte,同日本红茶,杯hojicha latte仲拉咗只好可爱嘅兔仔花🐰,不过如果要食三件咁多嘅话,都系建议饮返日本红茶或者其他西茶,咁样会冇咁滞🤭
呢度嘅环境仲要几靓几舒服😌

2019-06-01
  • Tiramisu Tart
  • Banoffee  pie
  • Grape Tart
2019-05-26 232 浏览
终於有机会去到 PdP Pies & Tarts 潮圣 🍽环境真系好靓 ⭐️系Tiffany Blue 岩哂网美 影相 打卡 📸点左一个 Eton Mess 试下 佢系由忌廉 生果 🍇 蛋白饼 组成🎂忌廉中带有生果 食落唔会好济 同埋仲有小小蛋白饼 好有咬感🍰
终於有机会去到 PdP Pies & Tarts 潮圣 🍽
Eton  mess
2019-04-20 520 浏览
母亲的生日我决定不像平常一样买蛋糕於是发现了利东街有一间不错的甜品店决定买两件不同水果的水果挞服务员都十分有礼貌及愿意帮助客人由於我需要外带回家,当时又有其他事情需要做,需时两小时才能回到家中服务员不但拿了两个冰袋给我同事告诉我把水果挞拿回家立刻放进冰箱在吃会更好吃,真的感谢他们我买了一个芒果挞及杂果水果挞水果都是当季的水果饼皮酥脆可口其中的蛋糕更甜而不腻下次有机会必定会选择堂食,与朋友坐下来慢慢品嚐
母亲的生日我决定不像平常一样买蛋糕

我买了一个芒果挞及杂果水果挞
水果都是当季的水果
饼皮酥脆可口
其中的蛋糕更甜而不腻
下次有机会必定会选择堂食,与朋友坐下来慢慢品嚐
  • Mixed  berry  tart
2019-04-06 595 浏览
之前圣诞假想搵个地方同friend食下cake hea下倾下偈, 出开湾仔,知道有间cake都多人推介,决定黎试下。地点喺正利东街街头,好易搵。地下已见橱柜有不同种类的水果挞,好吸引。样样都想试。楼上系堂食,Tiffany Blue的布置好优雅舒服。我地order左Melon Shortcake (slice) , 海棉蛋糕再用忌廉配上生果,忌廉好滑不油腻Grape Tart , 青提清甜,饼底够脆加埋Japanese Black Tea绝配

地点喺正利东街街头,好易搵。

地下已见橱柜有不同种类的水果挞,好吸引。样样都想试。

楼上系堂食,Tiffany Blue的布置好优雅舒服。

Grape Tart , 青提清甜,饼底够脆

加埋Japanese Black Tea绝配

2018-12-26
  • Grape  Tart
2019-03-23 897 浏览
日前,同家人在湾仔入境事务处办完证件之後,沿着天桥一路向南来到了利东街,一为参观近日展出的[大地女神]自转地球装置;二为找一间 Cafe 吃个下午茶……一入利东街就看见了那个悬挂在中庭半空中的蓝色地球模型,直径 7 米,是 2017 年秋天,曾经在利东街创造了彻夜迷醉之[蓝月亮]艺术作品的艺术家 Luke Jerram 的大作。据介绍,[大地女神]在黑夜里会发光,景色要比白天看到的精彩美妙的多,有一种类似航拍地球的逼真效果🌏。参观完毕之後,我们径直进入了街尾的一间果挞专卖店 一一[ PdP Pies & Tarts ],根据网上的资料显示,这间甜品店是 K11 商场中[PAN de PAIN Pancakes & Sweets]的姐妹店。店堂不大,分上下两层,下卖上吃,楼下为食物陈列及外卖区域,那些卖相漂亮的鲜果挞在这里争奇斗艳,集体亮相。进入店堂,踏着中间一条狭窄的单人阔木制楼梯拾级而上,转了三个弯,来到了楼上的堂食区域。堂食区域呈长四边形,大面积地采用纯浅蓝色装饰墙面,配上白色小方格图案的天花和地面,身处这种蓝白相间的环境,给人以纯洁、清爽、淡雅、安静的感觉😊。适逢下午茶时段,店堂

适逢下午茶时段,店堂内大约有 5--6 位客人在座。坐定後店员递上了用日文和英文标示的餐牌,图文并茂,供应的食物主要是新鲜水果挞等甜品和饮品。

下午茶可以单点,单点甜品的价格在 HK$ 40+ 至 60+ 之间;单点饮品的价钱在 HK$ 20+ 至 50+ 之间,另收加一。

另外也有下午茶套餐供应,价格为 HK$ 208 元,另收加一。食物包含有三件甜品(不包括季节限定品种)和两杯饮品,套餐食物只供堂食,限制外带。

遵循吃甜品要自律的原则😂,少吃添滋味,多吃添脂肪,最终我们还是按两人的量,单点了两个甜品和两款茶饮。

原本想吃的甜品 一一[静冈蜜瓜蛋糕],因属"季节限定"货品,店员说已经过了供应期,遗憾吃不到。

单点的甜品[伊顿混乱]HK$ 58 元,另收加一。
Eton Mess 伊顿混乱

这是一款非常经典的英式甜点,主要食材有士多啤梨、蓝莓、青瓜等新鲜时令蔬果,用忌廉拌匀,旁边放了两粒[蛋白霜饼]。

所谓[蛋白霜饼],是一种用蛋白和白糖制成的泡沫状西点,烘烤後口感僵硬得来又香脆,少少甜,因其主体是蛋白,所以感觉也算是健康甜品吧😉!

[橙和西柚鲜果挞]HK$ 58 元,另收加一。
Orange & Grapefruit Tart 橙和西柚鲜果挞

这是一种用新鲜的橙和西柚铺砌於面的水果挞,橙黄与柚红两色相间,片片叠起,上层的水果润口清新,中层的奶油香滑甜蜜,美中不足是下层的挞底口感略嫌过硬,不够酥松。

热饮[抹茶拿铁]HK$ 48 元,另收加一。
Matcha Latte 抹茶拿铁

这杯抹茶加牛奶和奶泡的混合饮品,有着一个可爱的猫仔头像拉花,没入口已经闻到一股浓郁的奶香味,口感太甜,像是在喝甜牛奶一般,感觉不关抹茶什麽事的了😯。

热饮[优雅伯爵茶]HK$ 45 元,另收加一。
Elegant Earl Grey 优雅伯爵茶

其实,[伯爵茶]并非是一种单品茶叶,而是在中国茶和锡兰红茶的茶基中添加了香柠檬油,使其口感甘醇之中带有柑橘类香气的回味。换言之,[伯爵茶]是一类加入柑橘类香料茶的总称,也是当今最流行的调味茶之一。

[伯爵茶]种类多多,大都因茶叶出品商的品牌及配方,和所选茶叶的品质不同而存在差异。

这壶名为[优雅伯爵茶],按照餐牌上标示的品牌来看,它来自本港有着 60 多年制茶和拼茶历史的[华芳茶庄]自创的茶品牌[Camellia Treasures],意喻[茶的宝藏],据报导这是贸发局旗下的[香港 · 设计廊]中最畅销的产品之一。
优雅伯爵茶

喝一口[优雅伯爵茶],茶之香气漫漫由口中散入鼻腔,柔和顺喉,馥郁芬芳,齿颊留香,不但口感好,而且还俱有一种清新舒缓,镇静和安抚情绪的作用。

茶味不强烈也不苦涩,茶如其名"优雅",宛如一位优雅的女子,细致而有内涵,这种清香四溢,沁人心脾的气质让人一试难忘👍。

带着[优雅伯爵茶]余韵离开了甜品店,心里还是挂念那个"季节限定"的[静冈蜜瓜蛋糕],留待下一次的到访……
2019-03-19
Eton Mess 伊顿混乱
Elegant Earl Grey 优雅伯爵茶
  • ElegantEarlGrey 优雅伯爵茶
  • EtonMess 伊顿混乱
2019-03-17 574 浏览
可能适合对象:鲜果挞 /栗子挞甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️浓度(5星最浓):⭐️⭐️⭐️🍴:餐具 ✔️/ 蜡烛 ✔️ / 冰袋 ✔️/ 纸盒✔️🏷:✔️(免费朱古力牌)💬:由於去之时,接近休息,两位店员都睇得出好攰啦,但最基本嘅Service都系有嘅。不过相比上一次买蜜瓜蛋糕嘅经历,上次好好多。🛒:湾仔🔘:件装/ 个装💰:$58-$68 不等/ $580-$620 不等————————————————————————性价比:中上大家仲有冇印象我哋曾经介绍过原个蜜瓜蛋糕?由於个个系期间限定,我哋又迟咗介绍,等到出Post当日,原来已经冇卖!好後悔当时介绍唔切。所以今次决定俾𠵱个蛋糕打一打尖,排佢出Post先!今次介绍嘅系两款切件挞,分别系「期间限定」嘅士多啤梨挞同栗子挞。其实士多啤梨挞一直都有,平日仲卖$58一件。之不过今期推出嘅系期间限定嘅熊本市士多啤梨造成嘅,而唔系佢哋平日用开嘅美国或者韩国士多啤梨,所以都贵咗$10,卖$68件。餐牌上系冇写价钱有变,反而系个同事嚟落单时先讲,公司方面可以注意一吓。至於蛋糕方面,士多啤梨挞同一般嘅士多啤梨挞卖相冇话有咩与众不同,都系稳阵卖相,冇咩咁Signature。士
可能适合对象:鲜果挞 /栗子挞
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️
浓度(5星最浓):⭐️⭐️⭐️
🍴:餐具 ✔️/ 蜡烛 ✔️ / 冰袋 ✔️/ 纸盒✔️
🏷:✔️(免费朱古力牌)
🛒:湾仔
🔘:件装/ 个装
💰:$58-$68 不等/ $580-$620 不等
————————————————————————
性价比:中上

至於蛋糕方面,士多啤梨挞同一般嘅士多啤梨挞卖相冇话有咩与众不同,都系稳阵卖相,冇咩咁Signature。士多啤梨,日本嘅,甜度/好味道都预咗系咁,食落都系冇咩话咩惊喜。而成个挞嘅建筑结构就系士多啤梨,薄层蛋糕,吉士,再到挞底。薄层蛋糕软熟,薄,薄度食到都唔察觉。但Custard方面出色,冻冰冰嘅蛋糕,食到Custard系几好味,再加埋个较硬身嘅挞,最攞分就系个Custard加挞。

而栗子方面仲易形容,只系将面嘅士多啤梨换走,改做栗子蓉,成事!栗子个个相对高少少分,可能始终都要做啲手脚先做到蓉,唔系斋买士多啤梨放上面。个蓉系食到有粒粒栗子,甜度浓度都恰好,最曳就系粒挞顶嘅栗子。佢好Raw,真系冇做过咩,好似用水烚完就放上去咁,糖渍一吓会好啲,哈哈,分享完毕。
士多啤梨挞
栗子挞
栗子挞
2019-03-02 724 浏览
一试难忘呢间系其中一间我最锺意食嘅甜品店佢系Pan de pain姊妹店黎架, 甜品爱好者都会知道佢系日本开嚟香港嘅,喺甜品界数一数二佢主打pie & tartD批底牛油味好香好味架入到门口你就会见到个柜装满晒唔同味道嘅批,所以可以预先睇下自己想食边款,然後再到楼上坐低上到去餐厅环境阔落,而且装修以tiffany blue为主色,充满少女风味 之後就可以同店员落单。如果大家第一次嚟食我会介绍食香蕉批Banoffee Pie($58)我次次黎都会叫,因为真系超好味面层d香蕉系用焦糖烧过,第二层就有d cream,再下一层就有拖肥夹住d香蕉,然後下面仲有脆脆嘅朱古力底,最底层就系tart底喇多层口感,超好味今期限定士多啤梨批Kumamoto Koiminori Strawberry($68),当然要叫黎试下士多啤梨几甜几fresh, 适合锺意食冇咁甜嘅朋友。 不过呢个批就比较薄啲,而且士多啤梨下面就系cream喇,所以比起香蕉批就冇咁多层次喇。 我个人喜好就系锺意食香蕉批多啲啦甜品店仲有二人餐,有三件批加两杯嘢饮,几抵食,不过其实两个人食会好饱,所以我哋都系选择咗散叫。
一试难忘
呢间系其中一间我最锺意食嘅甜品
佢主打pie & tart
D批底牛油味好香好味架

之後就可以同店员落单。

我次次黎都会叫,因为真系超好味
多层口感,超好味

2019-02-13 652 浏览
湾仔利东街每逢节日啲装饰都好靓,连啲餐厅都好高质!呢间PdP Pies and Tarts地舖系take away,楼上就系dine in,环境又靓又舒适,打卡岩哂。排队嘅时候已经俾佢个strawberry tart吸引住,上到黎见到佢有咁多士多啤梨系面真系流哂口水。啲士多啤梨酸甜适中,重点系tart嘅中间都有一层士多啤梨,再加埋佢厚实嘅饼底,令到成个tart口感好丰富。虽然一件tart要$58都唔算平,但系个人觉得真系好好食,希望下次可以试下其他口味啦。

2019-01-23 883 浏览
‼️注意:最新通知,蜜瓜季节经已过咗,暂时经已冇得再订啦!之後有返,会再update大家!2019.1.23@pdp_pies_and_tarts ———————————————————————可能适合对象:#蜜瓜蛋糕甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️浓度(5星最浓):⭐️⭐️⭐️⭐️🍴:餐具 ✔️ / 蜡烛 ✔️ / 冰袋 ✔️/ 纸盒✖️🏷:✔️(有朱古力生日牌)💬:有好印象,因为打去问蛋糕资料时,有个男店员主动话我知上网订有折,最後仲加一句「再有嘢想知多啲,再搵我哋,同埋多谢咗你先」好好!不过佢哋系唔覆IG㗎。🛒:湾仔 #cakeup_湾仔站🔘:个装(6-8人分量)💰:$680(上网订有95折)———————————————————————性价比:中上生果蛋糕𠵱家嘢,我念大家可能都会一相情愿咁expect生果一定系个蛋糕入面。几层海棉蛋糕再夹一两层生果,面再加两三粒生果,再有Cream 就系生果蛋糕!又或者可能好似早前我哋以$1500食咗一个扮榴槤嘅榴槤蛋糕咁,做到个外型好似!不过今次,BOMB,有新嘢!系真系以一个真。蜜瓜嘅外殻,入面了空完,再用海棉蛋糕,忌廉同生果(西瓜、蜜瓜、芒果,提子!)充实个蜜瓜而做

可能适合对象:#蜜瓜蛋糕
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️
浓度(5星最浓):⭐️⭐️⭐️⭐️
🍴:餐具 ✔️ / 蜡烛 ✔️ / 冰袋 ✔️/ 纸盒✖️
🏷:✔️(有朱古力生日牌)
🛒:湾仔 #cakeup_湾仔站
🔘:个装(6-8人分量)
💰:$680(上网订有95折)
———————————————————————
性价比:中上

不过今次,BOMB,有新嘢!系真系以一个真。蜜瓜嘅外殻,入面了空完,再用海棉蛋糕,忌廉同生果(西瓜、蜜瓜、芒果,提子!)充实个蜜瓜而做成个蛋糕。

讲真,除咗系Size太细个之外,我冇嘢想批评。

个蛋糕入面充满咗好多好好味嘅Cream,所有生果都好Juicy,好腍,冇牙都可以用上下颚颜烂个生果个种!如果你食过日本好腍个种蜜瓜,就系个种,好甜好腍,好好味!蛋糕同生果同Cream一齐食,好回味!我念我可以一个人队半个。

至於包装方面,佢哋都有啲心思,包完之後,搞到好似真系去咗生果舖,买原个蜜瓜送礼咁,以胶纸包起佢,好全神。

加上,我哋好锺意𠵱个连皮分蛋糕放上碟嘅程序,碟都唔洗洗,连埋个瓜皮分俾人,再以刨西瓜嘅方法刨个蛋糕,好正!

呀!突然念起多一样嘢想俾吓意见,就系个生日牌!若然大家都预咗生日牌,可以参考我哋,将两支牙签插系蜜瓜面俾个生日牌「bun」住,否则真系唔知个生日牌可以放系边。不过手字靓嘅,要赞就赞,要俾意见就要俾意见,希望饼店可以再细心啲系𠵱方面!

最後,其实佢另外嘅生果挞,看似都好吸引到我哋,睇吓迟吓有冇啱机会。而𠵱个都已经咁好味,其他相信都唔差,到时试完再写俾大家睇。
———————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相机食先 #生日惊喜 #生果蛋糕 #水果蛋糕 #湾仔美食
蜜瓜蛋糕
蜜瓜蛋糕