2021-04-15 49 浏览
难得的一个星期日约咗呀妺食brunch, 好好彩一到就有位(平时经过实会见到有人排队)。其实menu好简单,主要有黎自5个地方名名的brunch, 包括伦敦、横滨、香港、巴黎及加尔各答, 每款都有个别地方特色。而我地今次就拣咗伦敦同加尔各答, 另外叫咗杯cinnamon honey latte. 伦敦其实系炖牛面颊焗豆加煎蛋配香草面。个酱就似肉酱意粉个蕃茄酱,牛面颊十分淋,同面包一齐食味道唔算太咸!至於加尔各答就系牛油鸡件配窝夫,听落好普通,但佢既窝夫系用咗马沙拉香料一齐整,好有印度风味。鸡件唔算炸得油腻,不错。杯咖啡都中规中矩,因为加咗玉桂,唔知点解同个马沙拉窝夫好夹,整体更觉踏上一个异国旅程!

伦敦
加尔各答
Cinnamon  honey  latte
2021-03-28
加尔各答
Cinnamon  honey  latte
2021-04-10 46 浏览
早前经过见到有间装修好精致嘅小店,位唔多,而且午餐时间成日都要排队,serve all day brunch,今日星期六中午唔洗等位就来一个weekend brunch。Brunch menu以唔同城市来命名,包括London、Paris、Yokohama、Calcutta同Hong Kong。Calcutta,印度城市加尔各答,系炸鸡、窝夫配上印度butter chicken蕃茄酱、乳酪汁同凉拌杂菜。炸鸡好嫰口,butter chicken酱都好似去食印度野既口味,而且窝夫入面加咗咖喱粉,感觉更加富异国情怀。而且配菜亦都好有心思,用咗印度菜常用嘅红萝卜、紫椰菜同紫洋葱加芫荽。好富有印度风味,但又唔会太浓烈,作为一个brunch,一啲都冇over power。
Long  black

2021-04-10
Long  black
Calcutta
Passepartout位於铜锣湾近湾仔消防局嗰边~舖头面积唔大 outdoor一枱(pet friendly🐕)Indoor有六枱 我坐呢个凹位已经算成间铺最特别嘅位置😂佢地系一间用地方名改菜式名嘅餐厅🇬🇧🇭🇰佢哋菜式嘅配搭几新鲜 好多食材香港local嘅餐厅都唔会用👍🏻呢样抵赞 不过主菜嘅选择都唔多 一共得五款 今次试咗其中两款London&Hong Kong🙆🏻‍♀️但感觉上好似嗌错嘢🤣成餐唯一系杯咖啡出色啲🤫迟吓有机会嘅话再去试吓其他餸 但短期内应该都唔会再去🤣-❶ London ($118)🥩🍞🇬🇧评分:6/10短评:牛颊肉处理得几好 好入味好稔👍🏻加上佢嘅摆盘系几靓~但整体味道偏咸 个人认为呢个配饭其实几夹🤣就咁配包一齐食系食唔晒啲汁🤣❷ Hong Kong ($108)🐖🥚🇭🇰评分:6.5/10短评:简单啲来讲就系餐蛋饭嘅变奏版🤪原本就系比呢个饭吸引左去食 我都系个好锺意食scotch egg+午餐肉嘅人😛呢个配搭系唔错 但系午餐肉食落去好粉好似咸牛肉咁嘅质地🥶硬系觉得好似唔系好熟🤣side dish有椰菜仔 单食依旧苦苦涩涩咁 但配埋蛋黄酱感觉又唔错🤣❸ Iced Cho

❶ London ($118)🥩🍞🇬🇧

评分:6/10

❷ Hong Kong ($108)🐖🥚🇭🇰

评分:6.5/10

❸ Iced Chocolate($55)🧊🍫

评分:3/10
短评:失望 十足十茶记水吧冲嘅冻朱🥴就系牛奶冲朱古力粉但系冲唔溶嘅感觉🥲饮落去净系饮到好多粉 我谂大家睇相都feel到-.-“都唔奢求系用好苦好浓郁嘅可可粉沟奶做base 但呢杯系完全冇朱古力味 好似饮紧奶然之後有啲可可粉做icing咁🥲仲卖咁贵😞大家睇路~

❹ Honey Cinnamon Latte ($50)🍯☕️

评分:6.5/10
短评:朋友话唔错 我饮左一啖都觉得肉桂味出 建议大家去呢度都系饮返咖啡会稳阵啲;)
——————————————————————————
゛Passepartout (铜锣湾)
📍 铜锣湾骆克道447-449号中威商业大厦地铺2号舖
⋆͛人均消费:$160💰
⋆͛性价比指数:6/10🧮
⋆͛环境服务:7/10💁🏻
⋆͛ 打卡指数:6.5/10📸
🖤❤️铜锣湾🇭🇰街头英伦风Brunch ❤️🖤.📍铜锣湾。 Passepartout Coffee ..坐着闭上眼睛 用耳朵跟鼻子先感受 声音及咖啡香气 再慢慢睁开眼睛 望着以木质与质感蓝色金色爲主调 设计风格的 英伦风咖啡馆想像自己 仿佛到了伦敦的咖啡小馆嚐着美味的Brunch and coffee ☕️ .这间位於 铜锣湾街边的 英伦风咖啡馆 餐点 极简不罗唆 5款简单不同风味的 Brunch 加上几款咖啡 偶尔还有手冲咖啡提供选择餐点虽然少 但各各都是精典.这次就先来个 看照片都已经流口水的 『YOKOHAMA, 牛丼班尼迪蛋』慢煮的粉嫩牛肉 配上 炙烧後的白饭及芝士 淋上洋葱烧汁 完美的配搭 Juicy 的牛肉 很可以😍品嚐时 还可以吃ㄧ片 搭配的腌萝卜 refresh 口感 这个真的超级推荐✨..招牌之一的 蜜糖肉桂拿铁 ☕️ 和我ㄧ样喜欢肉桂香的 ㄧ定要点上ㄧ杯疗癒的肉桂香 总是给人带来ㄧ种暖意 不管身灵与心灵 品嚐後的满足 你ㄧ定要试试.它们家还有ㄧ款 招牌咖啡☕️『Miso Caramel Latte 味增焦糖拿铁』这有点~意思😎✨让我下次再来二访你等我👉🏻✨✨✨✨
🖤❤️铜锣湾🇭🇰街头英伦风Brunch ❤️🖤
📍铜锣湾。 Passepartout Coffee
坐着闭上眼睛 用耳朵跟鼻子先感受

5款简单不同风味的 Brunch 加上
几款咖啡 偶尔还有手冲咖啡提供选择
餐点虽然少 但各各都是精典
这次就先来个 看照片都已经流口水的
『YOKOHAMA, 牛丼班尼迪蛋』
慢煮的粉嫩牛肉 配上 炙烧後的白饭及芝士

和我ㄧ样喜欢肉桂香的 ㄧ定要点上ㄧ杯
疗癒的肉桂香 总是给人带来ㄧ种暖意
不管身灵与心灵 品嚐後的满足 你ㄧ定要试试

它们家还有ㄧ款 招牌咖啡☕️
『Miso Caramel Latte 味增焦糖拿铁』
这有点~意思😎✨让我下次再来二访你
等我👉🏻✨✨✨✨
2021-03-28 38 浏览
嚟到铜锣湾,试文青cafe! 本身唔好咖啡的我,叫了一杯焙茶奶茶,都拉咗花,好吸晴啊!饮落去好特别,有奶茶的香味。朋友叫了普洱茶,同茉莉茶,好特色的饮法。我地叫左出名的酥炸牛油鸡配waffle and 炸餐肉苏格兰配饭来吃。我同朋友食完都觉得好味,果然名不虚传,鸡好食,waffle香脆。炸餐肉好松脆,配菜都好好!一定会再嚟,舖头装饰系英伦风,打卡一流!
嚟到铜锣湾,试文青cafe!

本身唔好咖啡的我,叫了一杯焙茶奶茶,都拉咗花,好吸晴啊!
饮落去好特别,有奶茶的香味。

朋友叫了普洱茶,同茉莉茶,好特色的
饮法。

炸餐肉好松脆,配菜都好好!

一定会再嚟,舖头装饰系英伦风,打卡一流!
2021-03-25
  • Hong  Kong
  • Calcutta
2021-03-22 42 浏览
Yokohama $158We liked the scorched crispy rice at the bottom yet the beef pieces were so hard to chew. You could always get much better-quality beef rice bowl at other places with the same price in HK-Calcutta $118Have never tried this dish before and we liked the creamy and savoury masala sauce. The butter chicken was crispy as well with an Indian taste. Quite disappointed with the waffle though it’s not crispy and hot enough-Honey Cinnamon Latte $50Quite creamy and frothy with rich cinnamon fl
Yokohama $158

Honey Cinnamon Latte $50
Quite creamy and frothy with rich cinnamon flavour. Would only recommend their coffee if you wish to find a spot in cwb for a temporary escape from he’s hustle and bustle
2021-03-21 25 浏览
▪️Chocolate Tart$38 香浓幼滑的朱古力挞.饼底是牛油酥脆的外皮. 配合香浓浓醇的巧克力慕丝..吃下全是充满浪漫甜蜜的滋味.挞皮非常松且易碎.朱古力入口即融.还充满一点点的脆脆在朱古力内增加口感😍 ▪️Tofu Roll Cake$38 软软绵绵的豆腐蛋糕🍰..外表像瑞士卷一样的形状.中央是利用豆腐所制造的忌廉..吃下就如豆腐花一样软绵的质感.既不会太甜又清爽嫩滑..蛋糕的旁边还加设黄糖..喜欢吃甜的人们可以轻轻地点点..令心情更美好呀🤩▪️Miso Caramel Latte$50味噌焦糖拿铁☕️第一口咸咸的.果然是味噌的口味😎咖啡味偏重而浓郁的.可惜掩盖了焦糖的味道..配合朱古力批刚刚好中了😜▪️Stoutspresso$55非常特别的冻饮斋啡咖啡😜咖啡里的口感充满气泡😎如同饮汽水一样..可爱的饮品..并在口中散发着咖啡豆的香气😚配合Tofu Roll Cake一起吃是简直是完美的配搭

Chocolate Tart

Tofu Roll Cake
Miso Caramel Latte
Stoutspresso
2021-03-19 25 浏览
Not a big fan of Indian spices but this Calcutta - Crispy Butter Chicken, Coriander Slaw with Masala Waffles is amazing😋 Think they have used turmeric powder while making the waffles (?) which made it quite special, would taste even better if the waffles could be more crispy. The portion is huge (and I still managed to finish it on my own🤫). Remember to come earlier on the weekends to avoid the long queue!
星期日一点钟到都要排六七个人等左半个钟左右入到餐厅门口嘅蓝色好吸睛💙入面得二十个位左右outdoor都有几个位 感觉好chill我地叫左Yokohama 同CalcuttaYokohama($158)牛丼 班尼迪蛋(🤨但比较似流心蛋)牛好软好好味酸萝卜我本身麻麻 但夹埋饭同肉食解油腻又几好食饭有炙烧味 但饭量太少男人会唔够但味道整体系满分Calcutta ($118)差唔多枱枱都有叫呢个比较Yokohama, 份量系多好多咸窝夫 有咖喱味 几特别 但口感太淋Butter chicken 个皮好脆上碟时好够热 外脆内软但Yokohama比Calcutta 好食😚始终都多人排队星期六日就唔好expect可以坐好耐- — - - - - - - - -环境:服务:味道: 性价比: 回头率:
星期日一点钟到
都要排六七个人
等左半个钟左右入到

餐厅门口嘅蓝色好吸睛💙
入面得二十个位左右
outdoor都有几个位 感觉好chill

我地叫左Yokohama 同Calcutta

Yokohama($158)

牛丼 班尼迪蛋
(🤨但比较似流心蛋)
牛好软好好味
酸萝卜我本身麻麻 但夹埋饭同肉食解油腻又几好食
饭有炙烧味 但饭量太少
男人会唔够
但味道整体系满分

Calcutta ($118)

差唔多枱枱都有叫呢个
比较Yokohama, 份量系多好多

咸窝夫 有咖喱味 几特别 但口感太淋

味道:

性价比:

回头率:

2021-03-13 22 浏览
门口有2张枱 方便带狗狗都可以去下cafe不过我地无竉物就唔prefer 路边人多车多 好大尘食物有五款 以地方命名.Calcutta $118一上枱心谂咁大份😧 炸鸡窝夫🍗🧇唔好比佢吓到 两件鸡 食得哂🤣牛油鸡同窝夫都用咗印度香料Masala制作第一次试 唔会太重口味👌🏻不过入面唔够熟 (已同店员反映)窝夫食嘅时候腍身的 唔知本身系腍还是最後最後食变腍🤔.London $118牛颊肉煮得入味又够嫰最正系表面有层芝士 连埋个酱一齐点面包好食.Honey Cinnamon Latte $50慢慢接受肉桂味 原来又几好饮🤤见到有蜜糖肉桂咖啡 几特别唔会好甜 推荐试下👍🏻朋友饮Hojicha Latte $50 .

门口有2张枱 方便带狗狗都可以去下cafe
不过我地无竉物就唔prefer 路边人多车多 好大尘
食物有五款 以地方命名
一上枱心谂咁大份😧 炸鸡窝夫🍗🧇
唔好比佢吓到 两件鸡 食得哂🤣
牛油鸡同窝夫都用咗印度香料Masala制作
第一次试 唔会太重口味👌🏻
不过入面唔够熟 (已同店员反映)
窝夫食嘅时候腍身的 唔知本身系腍
见到有蜜糖肉桂咖啡 几特别
唔会好甜 推荐试下👍🏻
朋友饮Hojicha Latte $50
2021-03-10 55 浏览
一直觉得文青风的coffe shop应该开在西贡或者上环的地方。能在周末一边欣赏绚丽的风景,一边享受美好的Brunch。餐厅在平日lunch时间都很多人排队,这次周末约朋友在附近,恰好可以一试文青风的设计感,但餐厅内部空间并不大。menu上菜式选择也不多,最後选了London和焙茶拿铁。上菜速度还算可以,但是咖啡先上,等到食物没食完就冻了。拿铁一上就闻到浓浓的焙茶香,饮起来奶味偏浓。而且饮到最後杯底都是黑色的粉?咖啡粉还是焙茶粉?London其实是炖豆牛颊肉配煎蛋,个人觉得份量有点少。表层舖上满满的芝士,牛肉煮得谂身,茄汁浓稠但偏酸。旁边搭配两块义大利香草面包和少许沙律。唔钟意搭配的沙律,很苦。两块面包吃完後还有很多酱汁,吃到最後感觉有点腻和酸,如果能够配多一块面包就差唔多打卡可以一试

打卡可以一试

焙茶拿铁

2021-03-07
2021-02-27 135 浏览
来到铜锣湾这间店看照片要为舖头好大但原来好细得几张枱像一般Cafe一样都没有lunch set我叫了一份伦敦和一杯latte朋友叫了一份蛋治沙律 忘记了叫什麽名字本身对食物没有什麽期待但惊喜地好食 大份 牛肉的份量也没有吝啬 赞咖啡亦都很大杯 但是没有什麽味道就是太大杯咖啡吧 奶的份量也太多我朋友叫了piccolo 份量也不是一般的没有咖啡味道也是奶的份量太多不知道是不是我们对咖啡的要求太执着我们还点了一个朱古力挞都好食如果在铜锣湾不知道吃什麽也可以在这里啊不过喝咖啡就可以转埸
来到铜锣湾这间店

不知道是不是我们对咖啡的要求太执着

我们还点了一个朱古力挞
都好食

如果在铜锣湾不知道吃什麽也可以在这里啊不过喝咖啡就可以转埸
约咗嗰朋友去cafe食嗰brunch顺便庆祝生日,咁岩之前大家都提起过呢间cafe 就一於试试佢啦!😋-平日大约12:30嚟到都唔算多人唔使等位。Cafe整体行英伦风🇬🇧,位置唔算好多,但系灯光同埋装饰都系比较柔和所以令人觉得好舒服😌-Homey Cinnamon Latte $50朋友叫咗杯honey cinnamon latte! 作为cinnamon嘅爱好者,呢杯咖啡一摆上枱面就已经闻到浸香味!加左蜜糖但系又唔会太甜,想转下口味嘅朋友可以试吓啊!London $118香草面包焗得啱啱好!外脆内软熟  配埋嗰牛颊肉酱汁一齐食非常之夹!由於我同朋友都系好锺意食包嘅人,所以额外叫多咗份bread and butter嚟食,同样系值得一试啊!Calcutta $118可以话系非常之有惊喜!  咸嘅窝夫平时我都唔系钟意,但系呢个一食落口真系好有惊喜!窝夫入面加咗啲印度香料整成,整体味道都好rich!再加埋啲生菜同罗伯斯即刻食落冇咁漏!鸡方面都炸得好好,食落唔会鞋飒飒!朋友食完都一致赞好 ,真系非常之有惊喜啊!😋

Homey Cinnamon Latte $50
Honey  Cinnamon  Latte

London $118

2021-02-15
Honey  Cinnamon  Latte
2021-02-25 92 浏览
铜锣湾🆕Cafe😍系lunch时段好好彩,仲有位~不过就店外,非常适合打卡😍店内位置比较细,所以我反而锺意出边的环境😗不论系咖啡或者美食,上菜速度都几快🤪连热朱古力嘅拉花都好靓😍好有心机朋友话~朱古力非常浓郁,但唔系死甜,好饮!Flat White咖啡味算浓,不过有d苦,唔系我锺意嘅咖啡味,不过都过得去~呢个角落真系好适合影相📸️🤣糖心蛋好靓呀😍牛肉好嫩配上下面的煎饭饼 (自己乱创个名)真系好好味😋牛肉嘅颜色真系好靓,好有光泽🤣我就叫咗Hong Kong,其实就系香港版炸苏格兰蛋炸苏格兰但系英国嘅菜式,用肉碎包住蛋。而点解叫Hong Kong,就系用咗午餐肉代替肉碎。个名觉得有意思!👍🏼话有惊喜嘅地方就系⋯⋯冇谂到系咁夹~外皮外脆内软~重点个午餐肉嘅质感系好似免治牛肉~好绵😍之前见食评话好咸,唔知系咪调整左,我就觉得啱啱好~配上流心蛋,一流呀😍😍😍仲用珍珠米,好满足!唔好见得两块,其实都几饱肚!旁边仲有小椰菜,同埋好多葱😍不过唯一嘅缺点⋯⋯个碗边崩咗⋯⋯小扣分。基於卫生问题🤐我觉得一定要试呢个组合!食物质素系高质!😋
铜锣湾🆕Cafe😍
系lunch时段好好彩,仲有位~
不过就店外,非常适合打卡😍
店内位置比较细,所以我反而锺意出边的环境😗
不论系咖啡或者美食,上菜速度都几快🤪
Hot chocolate

连热朱古力嘅拉花都好靓😍好有心机
朋友话~朱古力非常浓郁,但唔系死甜,好饮!
Flat  white

Flat  white

呢个角落真系好适合影相📸️🤣

糖心蛋好靓呀😍
牛肉好嫩配上下面的煎饭饼 (自己乱创个名)
真系好好味😋
Yokohama

牛肉嘅颜色真系好靓,好有光泽🤣

Hong Kong

我就叫咗Hong Kong,其实就系香港版炸苏格兰蛋

话有惊喜嘅地方就系⋯⋯
冇谂到系咁夹~外皮外脆内软~
重点个午餐肉嘅质感系好似免治牛肉~好绵😍
之前见食评话好咸,唔知系咪调整左,我就觉得啱啱好~
配上流心蛋,一流呀😍😍😍
仲用珍珠米,好满足!

唔好见得两块,其实都几饱肚!
旁边仲有小椰菜,同埋好多葱😍
不过唯一嘅缺点⋯⋯个碗边崩咗⋯⋯小扣分。
基於卫生问题🤐
Hot  Chocolate

Hong  Kong  &  Yokohama

我觉得一定要试呢个组合!
食物质素系高质!😋
Hot chocolate
Hong Kong
Hot  Chocolate
Hong  Kong  &  Yokohama
没有想到这间最近好多人打卡嘅café原来好近公司,步行约十分钟左右就到啦。我喜欢店内外的绿蓝色的墙身,啡色木枱椅子。店名刚好同「八十日环游世界」小说里,英国古怪绅士带同的仆人姓氏一样,可能因为这样,餐牌上面的5款brunch菜式嘅名字是5个不同国家的城市名。Yokohama (HK$148).呢个系其中一个brunch菜式 — 日式牛丼班尼迪蛋.面头有4片薄牛肉,伴有日式烧酱,嫩滑口感,好味道😋.班尼迪蛋是一只溏心蛋,啫喱状的蛋黄,好靓呀~.牛肉下面有烧过的芝士饭,芝士半溶状而有拉丝效果,饭有些少饭焦的脆口感.饭里配有薄切片的腌萝卜和焦糖洋葱,酸酸甜甜㗎Miso Caramel Latte (HK$50).味噌焦糖拿铁,第一次见呢个口味.有靓拉花,有靓陶瓷咖啡杯.入口有微咸的味噌味道,之後有淡淡的焦糖味,不过味噌焦糖味道不太出,感觉可以重手啲啲

Yokohama (HK$148)
.呢个系其中一个brunch菜式 — 日式牛丼班尼迪蛋
.面头有4片薄牛肉,伴有日式烧酱,嫩滑口感,好味道😋
.班尼迪蛋是一只溏心蛋,啫喱状的蛋黄,好靓呀~
.饭里配有薄切片的腌萝卜和焦糖洋葱,酸酸甜甜㗎

Yokohama  &  Miso  Caramel  Latte

Yokohama

Miso Caramel Latte (HK$50)
.味噌焦糖拿铁,第一次见呢个口味
.有靓拉花,有靓陶瓷咖啡杯

Miso  Caramel  Latte

Miso  Caramel  Latte