2021-06-19 158 浏览
主菜我選了最期待的炸雞窩夫,份量有點驚人😂除了有兩大塊炸雞之後,還有4件窩夫。炸雞上面的醬料有兩種,包括咖喱和類似忌廉蕃茄醬,口味走印度風🥘🍅。炸雞外皮非常香脆,雞肉嫩滑juicy🤤餐牌上寫著窩夫是馬莎拉窩夫,能夠吃得出是混入了香料而做成的,窩夫不是香脆的那種,反而非常軟身,跟平常吃的甜品窩夫很大分別。這一款建議要跟朋友share吃🍽😋。.另外也點了黑松露蕃薯條🍠🍟。他們的黑松露醬很濃郁,松露味很突出,而且加了一些香蔥來點綴,成個醬料都變得很香濃。蕃薯條跟黑松露醬也很夾。甜品方面,我們點了朱古力撻🍫😍這個超有驚喜🥰❣️口感像生朱古力一樣,雖然是苦朱古力,但甜度也是調得剛剛好,入口順滑香濃。撻皮是曲奇皮,配上朱古力非常夾!!💞💯Calcutta $128黑松露蕃薯條 $68朱古力撻 $42
Calcutta

炸雞外皮非常香脆,雞肉嫩滑juicy🤤
另外也點了黑松露蕃薯條🍠🍟。
黑松露蕃薯條

Chocolate  tart

Calcutta $128
黑松露蕃薯條 $68
朱古力撻 $42
黑松露蕃薯條
Chocolate  tart
2021-06-13 129 浏览
今日本嚟想去第二間cafe的,因為睇錯營業時間,早左足足中一鐘😓,唔想等的情況下醒起CWB的呢間cafe,記得佢藍色+木系的風格都幾靚,所以決定嚟試試佢。 ✦ London 好特別的一個選擇第一次食西式野會有類似牛腩的食材🤔焗芝士好濃好好食雖然mix埋類似牛腩的食材我個人感覺有啲怪但唔係難食的多士軟身有啲似西多的口感🍞 ✦ Paris沙律好fresh好大份用料都好豐富 竟然有西芹tim🙈蛋沙律都唔少 不過唔會食到好濟整體感覺都健康👍🏽 ✦ Dirty (Oat milk)Dirty的漸變唔太明顯好快已經mix埋一齊尾段有啲酸

✦ London

沙律好fresh好大份
用料都好豐富 竟然有西芹tim🙈
蛋沙律都唔少 不過唔會食到好濟
整體感覺都健康👍🏽

✦ Dirty (Oat milk)
Dirty的漸變唔太明顯
好快已經mix埋一齊
尾段有啲酸
💙British Blue Cafe in Cwb 🇬🇧If you’re lucky enough, the outdoor seatings are definitely the best snaps you can get for a decent instagram post💙🐔 Calcutta 118HKD 🧇/Crispy Butter Chicken, coriander slaw, masala waffle/Chicken was extremely tender and moist inside, especially love the crispiness of the coating🍗The waffles had the aroma of curry innit, making it very middle east like.👨🏾‍🍳🐮 Yokohama 158HKD 🍚/Gyudon eggs Benedict, pickled daikon, caramelised onions, tare glaze/The beef slices were ver
💙British Blue Cafe in Cwb 🇬🇧

🐔 Calcutta 118HKD 🧇

🐮 Yokohama 158HKD 🍚
The beef slices were very soft and tender. The glutinous sticky rice at the bottom replaces your regular rice in meat dons. Personally prefer this dish over the other 🤩

💫👧🏻
Taste: 8/10
Environment: 9/10
Wallet Friendly: 7/10

📍Passepartout Brunch & Coffee
👣Causewaybay
2021-06-03 68 浏览
ᴘᴀꜱꜱᴇᴘᴀʀᴛᴏᴜᴛ ʙʀᴜɴᴄʜ ᴀɴᴅ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ 𝙰 𝚙𝚘𝚜𝚝-𝚎𝚡𝚊𝚖 𝚝𝚛𝚎𝚊𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚍𝚎𝚊𝚛 𝚑𝚘𝚖𝚒𝚎 ❤️✍️#GiveItATry𝘾𝙖𝙡𝙘𝙪𝙩𝙩𝙖 $118 It’s interesting that the waffle keeps reminding of me curry. 😮 The spicy Masala flavor is so strong that no one can ignore it. It tastes even better when having it with the salad.Every bite of the Indian butter chicken 🇮🇳 is crispy, tender, and manageably spicy. A minor recommendation, it would be perfect if the chicken is boneless. The portion is big that 2 girls will still feel a bit full after sharing

✍️#GiveItATry

𝘾𝙖𝙡𝙘𝙪𝙩𝙩𝙖 $118

The portion is big that 2 girls will still feel a bit full after sharing it.

It is expected to wait for around 15 - 20 minutes for the dish to be served.

𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝘾𝙞𝙣𝙣𝙖𝙢𝙤𝙣 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $50

Nothing special. Ordered it because it was too hot that day.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

🪴 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁

The cafe is quite stylish. There are many small decorative items in the area where the barrister works. It is highly recommended to chill there with buddies on weekdays ❣️

One last point to note, the cafe closes at 6:00 pm and the AC airflow is quite weak. Remember to find a seat that is cool enough in such a cruelly hot summer.

_ _ _ _ _ _ _ _ _
  • Calcutta
特別推薦大家✅LONDON (Beef Cheek, Butter Bean Cassoulet, Fried Egg, Focaccia)焗豆燉牛頰肉,炒蛋,意大利香草麵包✅YOKOHAMA (Gyudon Eggs Benedict, Pickled Daikon, Caramelised Onions, Tare Glaze)牛丼班尼迪蛋,醃蘿蔔,焦糖洋蔥,日式燒醬《LONDON》超香濃嘅番茄醬汁🍅,熱辣辣🔥,唔會話好杰,淨係食個汁都覺得好食加上煮到好淋嘅牛面肉粒🐮,面頭有焗到好香嘅芝士🧀🤤,配埋香草麵包一齊食,酸酸地好開胃,肉份量唔太多,仲有配埋沙律🥗同煎蛋🍳,整體幾清新💰$118《YOKOHAMA》呢個感覺特別,新奇嘅配搭🤡,又幾好食😆一個好有粘性嘅飯做底🍚,加上半溶嘅芝士🧀,上面再一層醃蘿蔔,令芝士即刻冇咁膩🤔,味道平衡返上面有牛肉片,半生熟🥩😍,偏瘦有肉味,仲有隻糖心蛋🥚,好流心最後有日式燒醬,味道比平時食到嘅淡d,唔似章魚燒嘅醬,唔會搶晒味😌💰$158*walk in only**餐廳唔係好大,weekend lunch去要排一陣隊🚶🏻‍♂️***菜式用地方名命名,
特別推薦大家
✅LONDON
焗豆燉牛頰肉,炒蛋,意大利香草麵包
✅YOKOHAMA
牛丼班尼迪蛋,醃蘿蔔,焦糖洋蔥,日式燒醬

《LONDON》
💰$118

《YOKOHAMA》
呢個感覺特別,新奇嘅配搭🤡,又幾好食😆
💰$158

*walk in only
***菜式用地方名命名,好有趣😂
除咗上面兩個,仲有Paris🇫🇷, Hongkong🇭🇰, Calcutta🇮🇳
YOKOHAMA
📍Passepartout • HK食物質素超級有驚喜!推薦💛• Yokohama 牛丼班尼迪蛋 | 醃蘿蔔 | 焦糖洋蔥 | 日式燒醬• Calautta 酥炸牛油雞 | 涼拌生菜絲 | 印度瑪莎拉窩夫• Caramel Flan Cake 焦糖布甸蛋糕• Tofu Roll Cake 豆腐卷蛋• Honey Cinnamon Latte 蜜糖肉桂拿鐵「Yokohama」牛肉肉質軟嫩而底層是輕輕煎香過的飯焦,配埋日式燒醬和焦糖洋蔥食落都幾惹味!「Calautta」皮脆肉嫩的酥炸牛油雞配上咖喱味的瑪莎拉窩夫,還有乳酪醬和沙律絲豐富味道又可解膩,整體既特別又好吃!「Caramel Flan Cake」是香甜滑嫩的焦糖布甸和軟綿濕潤的蛋糕的組合🍮勁好味呀!「Tofu Roll Cake」成件卷蛋就像一碗香濃的豆腐花還配上紅糖,也太用心了吧🤍咖啡試了「Honey Cinnamon Latte」肉桂味不算重飲落偏酸,我沒有很喜歡但一試無妨。
📍Passepartout • HK
食物質素超級有驚喜!推薦💛

• Caramel Flan Cake 焦糖布甸蛋糕
• Tofu Roll Cake 豆腐卷蛋
• Honey Cinnamon Latte 蜜糖肉桂拿鐵

Yokohama · 牛丼班尼迪蛋 | 醃蘿蔔 | 焦糖洋蔥 | 日式燒醬
Calautta · 酥炸牛油雞 | 涼拌生菜絲 | 印度瑪莎拉窩夫
Caramel Flan Cake 焦糖布甸蛋糕
Tofu Roll Cake 豆腐卷蛋
Honey Cinnamon Latte 蜜糖肉桂拿鐵
London $118w/焗豆嫩牛頰肉、炒蛋、意大利香草麵包牛頰肉表面有一層cheese🧀 加上香草麵包有烘過 所以都要趁熱食 唔係就會凝固咗同凍哂 餐牌寫係炒蛋 黎到其實係煎蛋 不過蛋汁可以撈埋麵包、少少酸甜&蕃茄汁做底既醬汁同埋好淋好嫩既牛頰肉 加埋一齊都幾match😋評分: 9.5/10🌟Calcutta $118w/酥炸牛油雞、涼拌生菜絲、印度瑪莎拉窩夫酥炸牛油雞食落超級香脆 雞肉都好嫩滑 加上乳酪醬同butter chicken蕃茄醬更加有印度風味 而窩夫味道好特別 食落有咖哩既香料味 不過就有啲淋咗🤧 配菜方面用上紫椰菜🥬、洋蔥🧄、紅蘿蔔🥕加芫荽 味道係好草青味 唔係人人接受到😹評分: 7.5/10🌟Mocha $55朋友就叫咗mocha 聞落都有咖啡香 而飲落就朱古力味較濃 好易入口🍫 整體黎講都算唔錯🤩評分: 7/10🌟Matcha Latte $55成杯既漸層都幾靚 而且茶同奶既比例唔錯 飲落唔會太淡 而抹茶都有少許回甘 不過底層就有啲粉未 感覺差少少🥺評分: 6.5/10🌟———————————————————————Passepartout (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道
London $118
w/焗豆嫩牛頰肉、炒蛋、意大利香草麵包
評分: 9.5/10🌟

Calcutta $118
w/酥炸牛油雞、涼拌生菜絲、印度瑪莎拉窩夫
評分: 7.5/10🌟

Mocha $55
評分: 7/10🌟

Matcha Latte $55
評分: 6.5/10🌟
———————————————————————
Passepartout (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈地鋪2號舖
Mocha
Matcha Latte
Mocha
Matcha Latte
2021-05-04 88 浏览
與友人相約食 brunch, 一入店內,已被英倫風的裝修吸引,店內以turquoise色為主調的格局,讓人有一種恬靜安穩的感覺。因為之後再有午餐飯局,我只叫了bread and butter + Flat white , 點知最簡單的麵包與牛油都有驚喜, 三個圓蛋型的麵包,鬆脆美味,溫度剛剛好,加上有蔥花的牛油,食落去感覺很幸福。Flat White 就一般,不過不失。友人A叫了London, 長方形厚厚的多士,與燉牛肉係絕配,牛肉的味道豐沃美味,多肉多汁。友人B叫了Paris, 簡單的白汁蛋放在多士上,蛋汁美味,拍案叫絕。沒有時間限定,可以慢食漫談,是一個與友好相聚的好地方 !
1️⃣⭐️Calcutta⭐️ $118 (7.5/10)混合印度香料嘅炸雞🍗同窩夫🧇 真係好食🥳 外脆肉嫩嘅炸雞,仲有瑪沙拉窩夫,Pooh同朋友係咁讚😋 又有少少生菜絲開胃,香口得黎又唔油膩❤️ 唔怪得咁多人推介,大份好食cp值幾高🥰 不過擺耐咗會淋,記住要襯熱快啲食咗佢🤣2️⃣ London $118 (7/10)哩個望落好似普通肉醬,但估唔到咁好味🥺 燉牛肉好淋好juicy👍🏻 加埋焗豆同炒蛋成件事就好英式💕 用意大利香草麵包黎點焗豆,好夾好正😻 不過份量相對無Calcutta咁多咁飽肚,但味道絕對值嘅🤤3️⃣ Honey Cinnamon Latte $50 (5/10)咖啡方面有好多好有特色嘅組合😆 蜂蜜加肉桂一聽就知唔錯👍🏻 飲落好舒服,唔會太甜☺️ 不過蜂蜜味唔出,肉桂味亦唔明顯🙈黎成班latte比較平淡🥲

1️⃣⭐️Calcutta⭐️ $118 (7.5/10)

2️⃣ London $118 (7/10)

• Calcutta
之前見人介紹好似唔錯就約埋朋友黎試下,佢鋪面比較細,連埋出面大約得8張枱,而個裝修帶點英倫風格,幾適合同朋友一齊黎打下卡。另外估唔到竟然唔洗加一服務費,整體性價比都幾高。同朋友嗌左幾樣野黎shaer食,首先係依個炸雞配印度窩夫,依個份量比我想像中大份,而佢個炸雞外脆內嫩,但就咁食既話可能會無咩味,所以一定要加埋佢個醬一齊食。而佢側邊d沙律絲同個個酸酸地既醬都好夾,真係有食緊印度菜既feel。而個窩夫就稍為遜色,味道同普通原味窩夫差唔多,但就比較淋身,如果可以脆、鬆軟多少少就好啦~ 整體佢三樣野其實都好夾,所以最好就係要夾晒一齊食,咁個味就比較豐富好食。之後就係依個LONDON,佢依個就無窩夫咁大份,一個人食都無咩問題。佢紅色個碗係番茄牛肉加蛋,雖然佢menu寫係炒蛋,但其實係煎蛋,不過個人覺得煎蛋係夾過炒蛋既,依個個味就有d似肉醬意粉既肉醬,但就比較濃郁,而個牛都好淋身,同埋會有濃濃既芝士味。而麵包都整得好鬆軟,而且有烘過,食落更香口。整體都係建議所有配料夾埋一齊食係最好,但因為個番茄牛肉比較濃味,所以食落會有點膩。之後仲叫左個玉桂卷,聽聞依間既玉桂卷都幾出名,而又真係名不虛傳。首先佢

CALCUTTR

LONDON

之後仲叫左個玉桂卷,聽聞依間既玉桂卷都幾出名,而又真係名不虛傳。首先佢外形整得好靚仔,而入面都好鬆軟,而且有淡淡既玉桂香,不過作為玉桂控既我就覺得個玉桂可以再濃d。
CINNAMON ROLL

另外仲叫左件朱古力墶,個墶整體黎講唔算好特別,但鐘意佢個朱古力餡唔太甜,食完都唔會好膩,但個墶皮就略厭有點淋
CHOCOLATE TART

最後仲叫左兩杯咖啡,一杯flat white,一杯係cinnamon latte。佢地既咖啡係偏酸,但個人偏好nutty既咖啡,所以就唔太岩我口味,但個cinnamon latte飲落幾香,如果唔太好咖啡既朋友應該都會鐘意。
HONEY CINNAMON LATTE & FLAT WHITE
CALCUTTR
CINNAMON ROLL
最近見好多人介紹呢間小店去開銅鑼灣就決定去試下!入到去成個環境都好舒服裝修都好靚、好有心就好似去咗其他國家咁Staff都好friendly會主動介紹daily special俾客人先上Macha Latte 同Chai Latte味道合乎水準Chia Latte幾香個人幾中意炸雞Waffle:用咗印度香料覺得幾特別畢竟唔係間間cafe用呢種煮法雞炸得幾香口同juicy值得一讚!焦糖布丁蛋糕:好好食!十分推介布丁部分好滑!成個食又唔會覺得好濟整體係一間幾唔錯既cafe週末黎呢度食餐brunch會係幾輕鬆
最近見好多人介紹呢間小店
去開銅鑼灣就決定去試下!

入到去成個環境都好舒服

成個食又唔會覺得好濟

整體係一間幾唔錯既cafe
週末黎呢度食餐brunch會係幾輕鬆

2021-04-16 68 浏览
📘📚銅鑼灣藍色歐陸feel嘅𝙲𝚊𝚏𝚎💙超鍾意黑白的階磚加上藍色牆嘅裝修呢間𝙲𝚊𝚏𝚎肉眼睇隻藍色好靚🦋但我太晏先去 唔夠光豆腐蛋糕味道麻麻地咖啡味道正常 但係又唔算好出眾但係職員態度真係好好~ 而且呢間餐廳打卡好靚如果你地去果陣 只要夠光🌞其實呢間餐廳真係好靚㗎😍而且位置喺銅鑼灣 食完又可以行街真係好方便😆不過唔好太晏先去 佢哋收6pm~📸拍攝技巧呢~ 可以影遠少少成個構圖會都好靚✨如果你哋怕羞 平時好小影相 怕影得唔靚~餐廳有圖書可借📖 用本書遮住面就可以好輕易地 影到一張好靚打卡照啦❤️📍Passepartout @passepartoutcoffee 銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈地鋪2號舖
📘📚

但係職員態度真係好好~ 而且呢間餐廳打卡好靚

如果你地去果陣 只要夠光🌞
其實呢間餐廳真係好靚㗎😍
而且位置喺銅鑼灣 食完又可以行街真係好方便😆
不過唔好太晏先去 佢哋收6pm~

📸拍攝技巧呢~ 可以影遠少少
成個構圖會都好靚✨
如果你哋怕羞 平時好小影相 怕影得唔靚~
餐廳有圖書可借📖 用本書遮住面
就可以好輕易地 影到一張好靚打卡照啦❤️

銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈地鋪2號舖
2021-04-15 68 浏览
難得的一個星期日約咗呀妺食brunch, 好好彩一到就有位(平時經過實會見到有人排隊)。其實menu好簡單,主要有黎自5個地方名名的brunch, 包括倫敦、橫濱、香港、巴黎及加爾各答, 每款都有個別地方特色。而我地今次就揀咗倫敦同加爾各答, 另外叫咗杯cinnamon honey latte. 倫敦其實係燉牛面頰焗豆加煎蛋配香草麵。個醬就似肉醬意粉個蕃茄醬,牛面頰十分淋,同麵包一齊食味道唔算太咸!至於加爾各答就係牛油雞件配窩夫,聽落好普通,但佢既窩夫係用咗馬沙拉香料一齊整,好有印度風味。雞件唔算炸得油膩,不錯。杯咖啡都中規中矩,因為加咗玉桂,唔知點解同個馬沙拉窩夫好夾,整體更覺踏上一個異國旅程!

倫敦
加爾各答
Cinnamon  honey  latte
2021-03-28
加爾各答
Cinnamon  honey  latte
2021-04-10 75 浏览
早前經過見到有間裝修好精緻嘅小店,位唔多,而且午餐時間成日都要排隊,serve all day brunch,今日星期六中午唔洗等位就來一個weekend brunch。Brunch menu以唔同城市來命名,包括London、Paris、Yokohama、Calcutta同Hong Kong。Calcutta,印度城市加爾各答,係炸雞、窩夫配上印度butter chicken蕃茄醬、乳酪汁同涼拌雜菜。炸雞好嫰口,butter chicken醬都好似去食印度野既口味,而且窩夫入面加咗咖喱粉,感覺更加富異國情懷。而且配菜亦都好有心思,用咗印度菜常用嘅紅蘿蔔、紫椰菜同紫洋蔥加芫荽。好富有印度風味,但又唔會太濃烈,作為一個brunch,一啲都冇over power。
Long  black

2021-04-10
Long  black
Calcutta
📍銅鑼灣型格英倫風cafe‼️ • 餐肉炸蛋咁新奇?🥚 -- Passepartout☕️🤤·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_cafe=======================Bookmark咗呢間人氣cafe都有一段時間,依家見熱潮稍為緩和咗,前排就同朋友lunchtime嚟試下🤤店舖主打數款fusion料理,菜式仲用上唔同嘅地方名嚟命名,創意十足👍😝今次就order咗兩個brunch💕------------------------------⭐️London $118 (7.3/10)焗豆燉牛面肉味道酸酸甜甜,有啲似羅宋湯隻味,入面仲有蘿蔔粒,幾開胃~牛面肉亦整得算腍👍惟本身以為整體係會似肉醬嗰隻濃稠度,但turns out原來都幾稀身,個人就覺得麻麻哋🤔🤔點麵包食嘅時候都唔敢點太多,如果唔係塊包就會濕晒😹😹------------------------------⭐️Hong Kong $108 (7.8/10)第一次食炸蘇格蘭蛋,估唔到又幾有驚喜🤤外皮炸得香脆,餐肉好有油脂香,
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_cafe
=======================

⭐️London $118 (7.3/10)

⭐️Hong Kong $108 (7.8/10)

第一次食炸蘇格蘭蛋,估唔到又幾有驚喜🤤外皮炸得香脆,餐肉好有油脂香,上面仲有啲沙律醬,好邪惡😈加埋流心蛋一齊真係perfect match!!!

飯係用咗日本米,比平時食開嘅白飯更有嚼勁~伴碟嘅燒椰菜幾香口,加埋紫椰菜絲同蘿蔔絲可以refresh下,令整體唔會咁膩~👍
⭐️Miso Caramel Latte (7/10)

見到呢個幾特別就點嚟試下,飲落口感滑身,但其實同caramel latte無乜分別,唔係好飲到miso味🤣🤣
⭐️Hojicha Latte (7.5/10)

個人反而比較中意呢杯~焙茶味濃郁,回甘都幾強!
整體嚟講菜式有新意,個人幾中意個Scotch Egg,可以一試🙈💕另外店員服務好有禮貌👍😆
賣相:7.8/10
味道:7.4/10