2018-08-28 47 浏览
成日去銅鑼灣食街食飯,今日考完少少搵到一間環境幾優美嘅西餐廳我決定食晚餐~~門面有一點希臘的風格,但若果要找這間餐廳絕對不是容易,因為他距離名店坊有一段距離。入到餐廳都忍唔住影低他的心得,因為顏色10分特別和優雅~~之後見到餐牌有一個鹽漬肥豬肉與蘆筍作為餡料的薄餅,簡直是天使與魔鬼之選。決定要試下先得。賣相比我想像中簡單,而且他是意大利博餅, 10分脆口。吃下去的時候估唔到鹽漬肥豬肉的味道很容易入口。而且很香,配以芝士和蘆筍10分可口。之後還要了一個松子豬肉丸,豬肉丸上面的松子10分好吃,估唔到連豬肉丸中也有松子,令豬肉丸有層次。另外亦要了一個招牌菜,以薯仔和麵粉整成的條狀主吃。配以芒果和忌廉一起吃,在美國三是有10分強烈的對比,但本人不是10分喜歡最後都係喜歡要一個甜品拼盤,可以試足三種不同的甜品,甜度適中,10分好吃。最令人驚喜是中間的青蘋果與奶凍的配搭,十分合適。
入到餐廳都忍唔住影低他的心得,因為顏色10分特別和優雅~~
2018-08-16
  • Dessert platter
2018-08-28 43 浏览
今日約咗好耐冇見嘅閨蜜,所以特登上網搵間坐得舒舒服服嘅餐廳傾下計,一search之下,搵到呢間喺銅鑼灣Fashion Walk 地下嘅餐廳。門口大大個牌寫住星期一至五5:00 - 7:00,任食精選意大利黑松露菜式及任飲氣泡酒,不過可惜嗰陣已經過咗七點啦,唯有下次再試呢個啦餐廳有室內,又有室外,鍾意開揚啲嘅朋友可以選擇室外,怕熱嘅朋友可以揀室內,舒舒服服嘆冷氣,我呢啲咁怕熱嘅人梗係揀室內啦!餐廳仲分開兩層,下面嗰層就似一個大型嘅open kitchen,感覺家庭式的大宴親朋,比較熱鬧。樓上就比較舒服寧靜。餐廳嘅裝修都好清新舒服,比人一種好relax嘅感覺!餐牌上雖然唔係太多選擇,不過樣樣都好似好好味,好想試呀最後,我地揀左個廚師推介嘅黑松露巴馬火腿三文治, 三文治烘脆成多士,入面夾住巴馬火腿、半溶芝士和黑松露醬,外脆內軟嘅感覺真係好正。小食方面揀左個甜紅椒粉燴地中海八爪魚,有輕微嘅辣,非常惹味,令味蕾相當刺激。 八爪魚新鮮爽口彈牙。主菜方面揀咗個職員介紹嘅新菜式:鮮海膽、蒜蓉及香菜意大利扁意粉,海膽果然夠新鮮, 完全冇腥味, 加埋蒜蓉同香菜,味道又香又鮮,意粉爽口彈牙,條條分明。呢度

,唯有下次再試呢個啦

餐牌上雖然唔係太多選擇,不過樣樣都好似好好味,好想試呀

甜紅椒粉燴地中海八爪魚

。 八爪魚新鮮爽口彈牙。

鮮海膽、蒜蓉及香菜意大利扁意粉

呢度作為同閨蜜約會嘅地方真係唔錯,環境舒服又寧靜。 大家下次同朋友聚會,不妨都試下呀。
2018-07-27
甜紅椒粉燴地中海八爪魚
鮮海膽、蒜蓉及香菜意大利扁意粉
2018-08-27 2097 浏览
今日姨甥本來約左我Happy Hour, 點知一到銅鑼灣百德新街附近,佢就好似鐵咁俾啲潮店攝住唔願走,可憐我今日踩住高跟鞋拎住部電腦行跑左大半天不特止,下午有個朋友仲拎左支威士忌俾我添,真係甜蜜的負擔😅。行到街尾,見到間裝修好有地中海清新氣息嘅意大利餐廳,我即刻拉住姨甥仔往裡走😝。坐底唔理三七廿一點杯Chardonnay先😁,姨甥就要左杯Sauvignon Blanc。其實我都唔係太肚餓,不過見餐廳幾骨緻,都想點幾樣佐酒小吃。首先點左份意大利鮮蕃茄多士,蕃茄🍅好鮮甜,juicy得嚟又唔會出哂水,冰冰涼涼咁配上多士,好清新好fresh 😋。我就不嬲都唔鐘意食草嘅,但姨甥竟然叫左份鮮紅菜頭、蘋果淡芝士合桃沙律,新鮮紅菜頭我都係第一次食,估唔到咁爽脆喎,食完即刻覺得自己健康左囉😝。唔知做乜呢兩個星期每次問姨甥想食乜佢都隨口嗡話要食黑松露pizza, 每次我地聽到都會扮聽唔到🤭。不過今次輪到我主動話想食囉!點解?事關我見佢嘅黑松露pizza係用意大利gorgonzola藍芝士做嘅。Gorgonzola藍芝士味道比較溫和帶甜,質地柔軟,做pizza應該會好好味😋。果然,pizza皮非常香脆,黑松

其實我都唔係太肚餓,不過見餐廳幾骨緻,都想點幾樣佐酒小吃。

果然,pizza皮非常香脆,黑松露味濃,配上溫和嘅Gorgonzola芝士,真係好好味呀!

我同姨甥一邊嘆住白酒,一邊傾佢個design project, 傾到外面傾盤大雨都唔知添🤣。

2018-08-27
  • 黑松露藍芝士薄餅
  • 意大利鮮蕃茄多士
2018-08-26 24 浏览
PAPI從朋友口中聽講過, 今日終於有時間去潮聖一下位置有點難找, 與OpenRice地標不同~ 搵左15分鐘左右,最後都係打去餐廳問問位置!環境令人好舒適好Relax 餐前有杯香檳🥂 黃昏時間仲有日落睇嫁😍烤黑松露巴馬火腿三文治🥪麵包烤得剛剛好,香脆可口😋夾著黑松露醬同半溶芝士仲有巴馬火腿,三者配合得剛剛好仲有拉絲效果🤣 幾長😆黑松露芝士pizza: 兩樣都係我致愛😋 味道香噴噴,焗出來口感也不錯(邊位脆卜卜)不過有點美中不足既係邊位大部份都燶左小小🧀薯條:炸得吾夠Crispy ,但加左芝士碎咸香味也不錯
PAPI從朋友口中聽講過, 今日終於有時間去潮聖一下
位置有點難找, 與OpenRice地標不同~
搵左15分鐘左右,最後都係打去餐廳問問位置!
環境令人好舒適好Relax

餐前有杯香檳🥂
黃昏時間仲有日落睇嫁😍

烤黑松露巴馬火腿三文治🥪

仲有拉絲效果🤣 幾長😆

黑松露芝士pizza:

🧀薯條:炸得吾夠Crispy ,但加左芝士碎咸香味也不錯
2018-08-21
下午茶
  • 烤黑松露巴馬火腿三文治
2018-08-25 29 浏览
數個月前已經惠顧過這間位於銅鑼灣加寧街的Papi,最近得知餐廳新推出了黑松露promotion,星期一至五晚上5-7pm,以$118便可任食精選黑松露菜式及任飲氣泡酒,好抵食呢,黑松露迷又豈能錯過!侍應會先送上餐前小食:薄脆分別點左以下三個菜式:炒嫩菠菜配香煎蒜香馬鈴薯菠菜好嫩口冇渣,但略嫌油膩左少少。薯仔塊好粉軟,帶蒜香PAPI香辣番茄醬及脆蒜片手造粗麵手製既粗麵賣相同口感跟平時嘅不一樣,肥嘟嘟長度不一,咬起來更有嚼勁!蒜片同香辣番茄醬好惹味黑松露巴馬火腿三文治身為黑松露迷嘅我,之前已經食過呢個三文治,一直念念不忘,今次要再回味一下,依然都係咁好食!金黃香脆的多士,內裡夾著濃郁的黑松露和芝士,帶巴馬火腿的鹹香,好好味啊!

侍應會先送上餐前小食:薄脆

分別點左以下三個菜式:

炒嫩菠菜配香煎蒜香馬鈴薯
菠菜好嫩口冇渣,但略嫌油膩左少少。薯仔塊好粉軟,帶蒜香

PAPI香辣番茄醬及脆蒜片手造粗麵

2018-08-23 38 浏览
在銅鑼灣時尚坊近告士打道地下的(papi), 最近推出咗唔同嘅黑松露菜式,包括黑松露三文治,黑松露薄餅,同埋黑松露薯條 ,最鍾意食黑松露的我當然要去試,只係$118一位, 超級抵食💐!餐廳充滿南意大利風情採用白色為主。 超級抵食任飲任食都係$118。 愛酒人士一定要嚟呢度。 好多酒杯擺曬等我哋去飲。 黑松露風乾火腿三文治,第一次食呢種配搭 黑松露夾落麵包特別香口。 黑松露芝士薄餅 ,淨係浸芝士熔都夠滋味。 黑松露油薯條滿薯香,黑松露浸香氣都爆發哂出黎🍟。最後梗係要嘆返杯法國氣泡酒啦🥂。

餐廳充滿南意大利風情採用白色為主。

超級抵食任飲任食都係$118。

愛酒人士一定要嚟呢度。

好多酒杯擺曬等我哋去飲。

黑松露芝士薄餅 ,淨係浸芝士熔都夠滋味。

黑松露油薯條滿薯香,黑松露浸香氣都爆發哂出黎🍟。

最後梗係要嘆返杯法國氣泡酒啦🥂。
2018-08-21 1618 浏览
位於銅鑼灣加寧街8號Fashion Walk地下的Papi, 主打特色意大利菜。餐廳的燈光明亮舒適,牆身以白色為主調,座位也頗寛闊。侍應首先送上餐前小吃,其實是澆了橄欖油的薄脆片,薄脆片本身沒有味道的,主要是鹹鹹的橄欖油帶出味道。之後來了一款Cicchetti - 意大利鮮番茄多士 (Tuscan Fresh Tomato Bruschetta),番茄粒堆得滿滿,放在多士上。番茄酸酸的,十分醒胃。而蕃茄粒和多士之間更夾了一塊香草葉,味道更有層次。廚師加了少許橄欖油,味道香香的。多士有微微烘過,口感微脆。源自意大利威尼斯,Cicchetti (小碟) - 是指具獨特地區風味及令人難以抗拒的精巧輕食/前菜。這類精緻小巧的小料理種類繁多,可用肉類、海鮮或蔬果入饌,適合和朋友一邊飲酒,一邊多試幾款小吃。意大利每個區域均具有自己專屬的Cicchetti。鮮海膽、蒜蓉及香菜意大利扁意粉 (Linguine with sea urchin, garlic & fresh Italian parsley)來到了,吃畢後對這款意粉印象深刻。鮮海膽味道鮮甜,沒有任何腥味,而且份量頗慷慨。蒜蓉也十分充足,而

鮮海膽味道鮮甜,沒有任何腥味,而且份量頗慷慨。蒜蓉也十分充足,而且十分幼細,輕輕黏在意粉條上,香氣十分濃郁。意粉的軟硬度也拿捏得宜,不會烹調得太軟或未熟。較為可惜的,就是鹽的分佈有點不均,剛吃得一部分有一大撮鹽,影響了味道。

最後來到的為西西里白蝦、青豆及脆蒜片薄餅 (Sicilian White Shrimp, Green Pea & Garlic Chips Pizza)。這薄餅的賣相有紅有綠,色彩繽紛。

薄餅的厚度是中等的,不是那款薄薄的,也不是厚如麵包的,女士們吃兩款左右也足夠。蕃茄醬比上面的蕃茄多士的味道較溫和,酸酸甜甜的。西西里蝦仁的質感相對較綿,不是爽口彈牙的,頗有新鮮感。一口的薄餅混雜著蝦仁、青豆、蒜片和茄醬的味道,豐富著味覺。

2018-08-20
2018-08-20 54 浏览
有時搭車經過覺得呢度裝修幾靚,富空間感,再上網睇下食咩,原來係意大利菜。價錢仲要唔貴!所以約左阿媽黎試下,我地都係附近返工,平日6:30入座唔算多人。雖然餐具唔係用奢華黎形容,不過就一定唔係IKXX既出品,一切好簡單舒服😌仲出奇地會感覺到另類既高級餐廳感覺。意粉相信係自家製,係比較厚身既意粉,睇落似烏冬。好輕微既辣味,配蕃茄醬同蒜片,呢個配搭又係無得輸👍🏻份量再多d都食得哂啊 $138菠菜炒薯,薯味好濃,一上台已經聞到!清清地,岩哂我地$88點完菜就有個小食比我地,我地都好欣賞個醋汁!如果點麵包都應該好正😁張台好夠大,唔洗擔心d野會唔夠放!風乾車厘茄、煙芝士pizza $168餅底好薄脆👍🏻芝士唔似一般咁厚同多,不過都好正,食哂都唔覺好漏

菠菜炒薯,薯味好濃,一上台已經聞到!清清地,岩哂我地

張台好夠大,唔洗擔心d野會唔夠放!

風乾車厘茄、煙芝士pizza $168
2018-08-20
2018-08-16 81 浏览
中伏之選!! 成餐飯得牛肚好味😅😅startersan fried crab cake: 好油....Florentine stewed beef tripe: 好諗好入味,唯一好味的starter, taste like 羅宋湯燜牛肚Papi's handmade Tuscan pici with spicy tomato sauce & garlic chips: 蕃茄炒粗烏冬,ok but nthg special, pretty chewyPapi's Tuscan Lardo, asparagus, honey & black pizza: 不值一提,我寧願食pizza express...得個甜字,極少配料,味道單一
中伏之選!! 成餐飯得牛肚好味😅😅
starters:
Pan fried crab cake: 好油....

I've walked by Papi quite a few times while looking for a place for lunch but every time I walked by, it was fairly empty. For a new restaurant, this usually means one of two things for me. It's either too expensive or it's not very good. Causeway Bay is busy. Practically every restaurant is full or at least half full on during lunch hour. This intimidated me so I would walk on by. But then I was curious. Reviews were positive so why not give it a try?I arrived on a weekday lunch time and as usu

I arrived on a weekday lunch time and as usual, the place was quite empty aside from two other people. The restaurant is very pretty. A clean and refreshing blue and white theme with plenty of natural sunlight.

I was presented with a lunch set menu. Menu is in English and Chinese. Lunch sets include an starter, main, dessert and coffee or tea. Price was $88 - $128, depending on type of main. To me, that is a fair price as most places cost around that much now a days.

They started me off with papadums drizzled with pesto oil. Hmm...this is supposed to be an Italian restaurant? Why give me papadums? If this is supposed to be some sort of Italian flatbread, then I'm at a loss. They definitely aren't supposed to be crispy like crackers. These were definitely papadums. Whatever the case, it was ok with me. I did like them and the pesto oil was nice.

For my starter,  I chose an Italian mussel and clam tumeric soup. Tumeric is more commonly found in Indian and Asian dishes so I'm starting to wonder. Is this Italian Indian cuisine? But anyways, the soup was good. A nice clean broth. There were bits of mussel and clams found. But it could have done with a bit more seasoning to give it that extra boost.

My main was a braised seabass with potato and cherry tomatoes ($128). It looked lovely. The plating was comforting. The fish was cooked well. But sadly? It had no  flavor. Did they completely forget to season it? Meanwhile, the potatoes were super salty. But it wasn't all the potatoes. Just a couple. The rest were bland.

The dessert was a tiny panna cotta. Not creamy at all. Way too much gelatin was added so it gave more jello-like texture.

A beautiful restaurant. Wonderful service. But the food? Lacked flavor. It looked beautiful but I felt like saying ... do you know how to spell S.A.L.T.??? Now I know why it's always so quiet. Don't think I'd be back even though I know friends who'd like places like this. I guess I can always shake my head no.
2018-08-07
2018-08-13 58 浏览
與一聚友人共聚, PAPI 是一個不錯的地方. 之前一直都鐘情這間意菜,由圓方搬去銅鑼灣已一段日子. 終於有機會再試. 新舖比以前灣仔, 圓方的更大, 裝潢看得出是花了很多心思. 整個裝潢設計用了白色做主題再配襯上很多的綠色植物, 很有地中海的感覺.當晚點了都是之前食過的餐菜, 一貫味道. 用料新鮮, 廚師手勢就很好. 將食材發揮到得美味. 特別推薦乳豬和帶子. 乳豬燒得很好, 醃製味道亦剛好,不會太濃味,皮脆肉嫩. 很值得一試. 另一個推薦的帶子亦好新鮮, 厚肉彈牙. 聽侍應講食材都是飛機貨. 但每次都略嫌份量不夠, 這個價錢的話性價比就有點低了.
與一聚友人共聚, PAPI 是一個不錯的地方.
但每次都略嫌份量不夠, 這個價錢的話性價比就有點低了.
2018-07-20
2018-08-09 62 浏览
預先在這邊訂了位吃生日飯,我們指定了要坐燈牌下面的位置。喜歡這個窗邊位置,有冷氣,看得見街外的風景,傍晚六點半,還感受到繁囂都市之中的日落。🌅意大利鮮蕃茄麵包湯濃郁的蕃茄湯有大量軟稔的茄肉,麵包在湯中浸軟了,滿滿的茄香。炒嫩菠菜配煎蒜香馬鈴薯這道前菜最沒有驚喜,可以説比較普通,就是感覺自己也可輕易做到的炒菜。西班牙紅花及驢魚芝士意大利飯汁較多,尚算creamy,驢魚很嫩滑。美國蜆及鮮蕃茄扁意粉鮮蕃茄不算突出,似零散的茄粒狀態呈現,但美國蜆很吸引,蜆肉鮮美,扁意粉亦有吸收到蜆肉的淡淡海水味。鮮雜果薄餅配楓樹糖漿(9吋)友善的侍應跟我們說這是他個人最推薦的甜品,薄餅皮配以雜果的組合岀其不意的簡單卻好吃,淡淡的甜味混合了水果少許的酸味,不會膩,兩個人能輕鬆吃完一個薄餅。
預先在這邊訂了位吃生日飯,我們指定了要坐燈牌下面的位置。

意大利鮮蕃茄麵包湯

炒嫩菠菜配煎蒜香馬鈴薯

西班牙紅花及驢魚芝士意大利飯

汁較多,尚算creamy,驢魚很嫩滑。

美國蜆及鮮蕃茄扁意粉

鮮雜果薄餅配楓樹糖漿(9吋)

2018-08-08
庆祝纪念
生日
3K
2018-08-03 122 浏览
友人為我補祝生日,揀選了一間意大利菜餐廳,環境非常舒適,空間感大,樓上一層還有房間可作私人派對。番茄白酒煮蜆是我的至愛。蜆肉鮮嫰,番茄白酒汁恰到好處,互不搶味,正!香港不是太多餐廳有蝸牛食,今晩有啦!香草法國蝸牛配白菌,蝸牛肉細細粒有嚼口,軟熟。紅菜頭,蘋果,合桃沙律份量太少,價錢和份量不成正比,中伏了。友人大力推介蟹餅,一絲絲的蟹肉,味道濃郁,鮮美。果然無介紹錯。意大利薄餅一定要試。餅底好薄香脆。餡料是風乾意大利車厘茄,蒜茸和煙芝士。煙芝士味道濃稠好惹味,但又不覺膩,佳因風乾車厘茄酸酸甜甜的味道配合芝士的濃度,絕配。反而蒜茸味不太突出。整體中規中矩,適合一班人聚會或私人派對的好地方。

意大利薄餅一定要試。餅底好薄香脆。

整體中規中矩,適合一班人聚會或私人派對的好地方。
2018-08-02
2018-07-30 134 浏览
一直想來試Papi有兩大原因:一、我對Fashion Walk的餐廳大致有信心;二、食評普遍不錯。然而是晚嚐過後,我有些許失望。先來餐前小食,是數塊蘸有醬汁的脆片,正正常常。經侍應的推介,我們點了 4-cheese pizza ($188)。它是意大利式的薄底脆邊pizza,size是正常的,分成8塊。建議大口吃下去,會品嚐到4種芝士各種香味,口感豐富,是這晚較出色的一道菜。但當意粉上枱,問題就開始了。兩款意粉賣相一般,而味道更是過份鹹,令我們5人吃數口就吃不下去了。如果蟹肉本帶鹹味,為何還要下這麼重的調味料呢?又難道上菜前沒試過味嗎?我想不透,只肯定這不會是「正宗意大利口味」,因為我在意大利都未吃過這樣鹹的意粉🙄Linguini with sea urchin ($178) ; Pici with tomato sauce ($138)Sea bass risotto ($168)意大利飯如是,調味依然強差人意,而且醬料和鱸魚的味道不太夾,做回普通的mushroom risotto可能會更好。Crab cakes ($118)果然是小食,份量少得可憐。幸好調味正常,惟蟹肉帶腥。Par
一直想來試Papi有兩大原因:
一、我對Fashion Walk的餐廳大致有信心;
二、食評普遍不錯。

然而是晚嚐過後,我有些許失望。

先來餐前小食,是數塊蘸有醬汁的脆片,正正常常。

Sea bass risotto ($168)

Crab cakes ($118)
果然是小食,份量少得可憐。幸好調味正常,惟蟹肉帶腥。

Parma ham pizza ($188)
Pizza質素較有保證,parma ham份量頗多,連rocket吃味道不錯。

整體定價中上但質素參差,而且連意大利菜基本的pasta也做不好,難以令客人有回頭的念頭🤔
2018-07-30 103 浏览
Fashion Walk都算多野食,間間價錢就算唔係貴都算中上,而質素一向都幾有保證。呢晚book左好評都幾多既Papi同朋友慶祝生日,點知就失望而回。。。。。。先黎侍應推介既兩道自家製意粉:兩個都咸到傻左🙄 係真心食一啖都要飲勁多水嗰種咸,調味極差。意粉質感係幾好,都做到al dente,但撈啲咁咸既汁叫人點食呢?以下個意大利飯又係得個咸字,仲要極多汁。鱸魚太老,搞到好「鞋」。成碟野都唔好食!本身見個happy hour餐牌咁抵諗住下次黎試,但而家應該唔會再來了。

先黎侍應推介既兩道自家製意粉: