2020-08-11 1665 浏览
🌸Uji Matcha Souffle $95松饼焗震腾腾,传来诱人蛋香,表面舖满抹茶忌廉,加上红豆蓉、蕨饼,🥰充满和风特色。绿茶蕨饼有咬口,梳乎厘蓬松绵弹,抹茶雪糕慢慢溶化,连同枫糖酱、红豆蓉享用,浓甜蜜意,泠热交融,令人甜思思。🍓Strawberry Pancakes $88三层班戟夹满草莓忌廉及果肉,口感黏糯,粉嫩迷人!配上草莓吉士酱,班戟吸嗦後变得更黏蜜软弹,吃後很充实⋯⋯🍦北海道8.0牛乳草莓芭菲 $788.0牛乳雪糕超级奶香浓郁,杯面铺满切片新鲜草莓,颜色悦目,十分迷人!每层层次分明,有绵滑的蛋糕,夹层是草莓果酱及滑溜的忌廉,忌廉质感轻盈,吃至最底还有脆口饼乾碎,滋味满足。🍍Tropical Detox Water $68特饮洋溢夏日色彩,全杯填满新鲜杂果,菠萝、啤梨、苹果,在杯中飘散的菠萝清甜多汁,十分解渴,加上爽脆的苹果,是不错的配搭。
🌸Uji Matcha Souffle $95

🍓Strawberry Pancakes $88

🍦北海道8.0牛乳草莓芭菲 $78
🍍Tropical Detox Water $68
2020-08-09
2020-06-24 2051 浏览
由於星期日下午,我在尖沙咀购物商场「K11」地下的美式熟成牛肉汉堡包餐厅「The BuXXher's CXXb Burger」里面购买的汉堡包套餐太快制作完成,我未到下午六点晚餐时间,就已经食完整个牛肉汉堡包套餐。於是我被迫需要再在「尖沙咀」闹市里面,寻找适合继续光顾的食店。不过今次需要在星期日「尖沙咀」里面找的晚餐食品,不需要针对「牛肉」,或者其他肉类食材制成的晚餐,就算食甜品也没有问题。毕竟我在「星期日」里面享用晚餐的要求,跟平日的晚餐非常不同,所以也可以在尖沙咀商场「K11」或者旁边的食店里面,寻找我想食的食品。结果我在尖沙咀「K11」商场的地库一楼楼层里面,找到我上手「开饭喇」户口还在使用的时候,曾经亲自拜访和光顾过,以日本「梳乎厘班㦸」作为招牌甜品的餐厅「PAN de PAIN」。我上次拿着「开饭喇」户口和手提电话光顾尖沙咀「PAN de PAIN」,选择了享用「PAN de PAIN」里面的苹果加焦糖甜味,还有爽脆口感核桃的「梳乎厘班㦸」甜品,还有享用甜味手调蜜瓜鲜奶饮品。由於「PAN de PAIN」那一杯手调日本蜜瓜鲜奶饮品,实在有太过浓厚日本冲绳的风格,饮品里面的日本

由於「PAN de PAIN」那一杯手调日本蜜瓜鲜奶饮品,实在有太过浓厚日本冲绳的风格,饮品里面的日本冲绳风格太过油,浓厚到饮品名称变成没有中文原名,也变成由日文文字砌成的日文名称蜜瓜奶饮品。

结果我人生第二次光顾尖沙咀「K11」地库的日本甜品餐厅「PAN de PAIN」,就发现原来「PAN de PAIN」餐牌里面的「固定」饮品,实际上来来去去其实还是只有例如「咖啡」、「抹茶」等等的饮品而已。

所以我直到第二次光顾「PAN de PAIN」之後才发现,我应该很难再在「PAN de PAIN」饮品餐牌里面,找到适合我个人享用的手调甜味饮品。

至於在「PAN de PAIN」主餐牌,有关日式「梳乎厘班㦸」甜品那一页里面,实际上可以享用到的「梳乎厘班㦸」甜品,原来就只有第一页里面显示,那四款口味「梳乎厘班㦸」甜品而已。

相反现在的「PAN de PAIN」,竟然推出了我以前在尖沙咀「PAN de PAIN」里面都从未见过,也从来未嚐试过的雪糕芭菲杯甜品,例如北海道风的浓味「牛奶焦糖香蕉朱古力芭菲」。

可惜我之前在「K11」的地下某美式牛肉汉堡包餐厅里面,购买了一个外卖自取「熟成牛肉」汉堡包加薯条饮品套餐,食完之後已经没有太多胃口,再食咸味熟食食品了。

所以我只好在「PAN se PAIN」的梳乎厘班㦸甜品餐牌里面,选择了一份名称叫做「Berry Cheesecake Souffle」,拥有浓厚新鲜酸甜味道蓝莓、甜味芝士以及有口感食到有「空气感」的「蓝莓芝士蛋糕梳乎厘班㦸」。

其实「PAN de PAIN」的梳乎厘班㦸甜品「Berry Cheesecake Souffle 」实际制成品里面,只有两块质感很软的「梳乎厘班㦸」,软趴趴叠起,然後软软瘫倒在餐碟上面。

然後在「PAN de PAIN」厨房里面负责制作「梳乎厘班㦸」的店员,再在实际质感软趴趴的「梳乎厘班㦸」表面上,再淋一层浓厚酸味的蓝莓酱汁,以及甜味的芝士粉。

最後「PAN de PAIN」厨房里面负责制作「Berry Cheesecake Souffle」的店员,在软趴趴的「梳乎厘班㦸」表面上再洒少许甜味芝士粉,为酸味蓝莓「梳乎厘班㦸」,增加少许芝士甜味作为点缀用途。

「PAN de PAIN」梳乎厘班㦸甜品「Berry Cheesecake Souffle」实际制成品,因为有了大量酸味新鲜蓝莓制作成为酱汁,所以「Berry Cheesecake Souffle」整体味道因为有了蓝莓而变成充满蓝莓酸味。

另一方面,「PAN de PAIN」厨房店员再在蓝莓梳乎厘班㦸的表面上,洒下一些味道偏甜的浓厚「芝士粉」,甜味芝士粉令酸味蓝莓梳乎厘班㦸,变成酸甜味道互相夹杂在梳乎厘班㦸里面。

最後「PAN de PAIN」厨房在「Berry Cheesecake Souffle 」梳乎厘班㦸的表面上,加上一小撮甜味奶油忌廉,还有新鲜切粒的酸味士多啤梨。

其实「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸本身,已经有质地不算非常稠身的酸味蓝莓酱汁作为主要调味料,梳乎厘班㦸实际上已经是非常开胃,和容易放入口里面慢慢品嚐。

再加上「PAN de PAIN」厨房在酸味蓝莓酱汁里面,再洒下甜味的芝士粉,甜品芝士粉令到「Berry Cheesecake Souffle」实际味道变得又酸又酸,十分开胃和容易入口。
Berry Cheesecake Souffle

至於「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸本身的实际口感,虽然「PAN de PAIN」厨房把梳乎厘班㦸的外层实际质感,煎到十分软熟。

所以「PAN de PAIN」厨房,把两块已经预先制造完成的梳乎厘班㦸互相叠起来。梳乎厘班㦸虽然算是成功叠起来了,但是实际上梳乎厘班㦸制成品质感却是软趴趴,快要从另一块梳乎厘班㦸表面上跌倒下来。

所以我利用「PAN de PAIN」餐厅提供的餐具,直接从「蓝莓梳乎厘班㦸」表面上,轻轻切下一小件「梳乎厘班㦸」,「梳乎厘班㦸」感觉已经快要被餐具所压扁了。

虽然「PAN de PAIN」「Berry Cheesecake Souffle」实际制成品只有两块梳乎厘班㦸而已,但是梳乎厘班㦸实际味道却拥有浓厚芝士甜味,跟浓厚蓝莓酸味。

至於「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸里面的实际口感,则称得上算是颇有空气感,而且「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸实际口感软绵绵,配上甜味芝士粉颇为合衬。

再加上位於梳乎厘班㦸的顶层位置,还有几粒已经切成两半的酸味新鲜「草莓」,新鲜「草莓」为味道本来已经是酸酸甜甜的「Berry Cheesecake Souffle」,加上锦上添花的酸甜味道作为陪衬。

可惜「PAN de PAIN」餐牌里面,有关提供的手调饮品款式实际数目不算很多,而且有「咖啡因」成份的「咖啡」饮品,不适合我在晚上享用。

所以经常在下午茶至到晚餐时间光顾「PAN de PAIN」的我,不知道将来还有没有机会享用到「PAN de PAIN」制作的饮品,反而享用「梳乎厘班㦸」的机会多的是。
2020-05-24
Berry Cheesecake Souffle
  • BerryCheesecakeSouffle
呢个系焦糖吐司外脆内软唯一不足既地方系表层焦糖有d苦味但整体感觉都吾错不过好似有少少对吾住个价钱咁性价比偏低有样野要赞既佢个雪糕应该系hand made因为口感好好食但为左个雪糕要买呢个吐司就吾多抵玩
呢个系焦糖吐司

佢个雪糕应该系hand made
因为口感好好食
但为左个雪糕要买呢个吐司就吾多抵玩
2020-10-05 35 浏览
呢间餐厅既梳乎厘都出名贵,但无一次门口系无人排队,到底佢有咩吸引力令大批顾客愿意排队仲要消费呢?佢个梳乎厘真系无乜边度整到。无论系口感定味道都系我既第一。佢个口感系外面比较硬,但里面系半熟状态。仲好大阵蛋味。真心好食👍🏻加上糖浆同忌廉做配料真系好好食😋性价比一般但质素绝对number 1
呢间餐厅既梳乎厘都出名贵,
但无一次门口系无人排队,
到底佢有咩吸引力令大批顾客愿意排队仲要消费呢?
佢个梳乎厘真系无乜边度整到。
无论系口感定味道都系我既第一。
佢个口感系外面比较硬,但里面系半熟状态。
仲好大阵蛋味。

性价比一般
但质素绝对number 1
梳乎厘
2020-09-28 149 浏览
—Original soufflé ($85) 个人觉得个soufflé pancake 麻麻地😪有啲失望😞个pancake 唔够空气感🤓唔够热😖好似放左好耐gum😭个pancake 口感都几实😟可能我唔好彩啦😢有待进步😂soufflé pancake 要好食都系要去反日本🇯🇵—Pan De Pain($85) 个法式多士好味好多👍🏻次次去都一定要叫😍个french toast 虽然等既时间耐d🤭不过系值得既🙆🏻‍♀️上到台仲系热辣辣🥰配上雪糕同糖丝🤣perfect match —价钱: 💋💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋环境:💋💋💋💋. ——地点:PAN de PAIN Pancakes & Sweets (尖沙咀)地址:尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆B1楼B111B及B111C号舖营业时间:12:30-22:00—

价钱: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋
环境:💋💋💋💋
. ——
营业时间:12:30-22:00
2020-09-26 120 浏览
食饱饭紧系要食甜品😆同朋友行到攰 打算搵个地方坐下而两个港女紧系要搵地方打卡坐低chill下🤪 🌟 Caramel Apple Soufflé 🌟 好多梳乎厘拣 拣左15mins都未谂掂😂最後拣左Caramel Apple Soufflé 好似配料多啲order完等左20-25mins 可能假期人多 上菜时间有啲耐 但见到个梳乎厘真系超打卡able🤩成个梳乎厘好轻身 好有空气感配埋caramel真系超夹✨🌟 Matcha Latte (Iced) 🌟 抹茶味好重 好真材实料❣️成杯野饮好creamy 有惊喜表面嘅cream同梳乎厘一样好轻身淡淡地嘅奶味 唔会好漏💖🌟 Hojicha Latte 🌟umm…呢杯 我觉得麻麻地 唔系我杯茶😌味道偏淡 唔啱我呢啲重口味人士😆茶味咖啡尚算夹 味道浓返啲会好啲😋平时喺尖沙咀行街行到攰 可以去呢间坐下环境唔错 好多朋友/情侣都拣呢度倾计💜但留意返 假期去 可能要排一阵队😗🤑 Caramel Apple Soufflé $95🤑 Matcha Latte (Iced) $56🤑 Hojicha Latte $52
食饱饭紧系要食甜品😆

🌟 Hojicha Latte 🌟
umm…呢杯 我觉得麻麻地 唔系我杯茶😌
味道偏淡 唔啱我呢啲重口味人士😆
茶味咖啡尚算夹 味道浓返啲会好啲😋
Matcha Latte (Iced) / Hojicha Latte
平时喺尖沙咀行街行到攰 可以去呢间坐下

🤑 Hojicha Latte $52
2020-06-27
Caramel Apple Soufflé
2020-09-23 108 浏览
讲笑咋?去Pancake店唔食Pancake食三文治?😂认真呀 今日lunch time唔想食粥粉面饭😅咁啱行过呢间就比佢张三文治相吸引到唔知大家同唔同意 日式嘅面包系好好食 太耐冇旅行啦 所以我就入咗去~Lunch set只有4款选择 2款pancake 2款三文治简简单单蛋沙律芝士加小小菜同蕃茄块包加咗牛油咁烘 非常脆 又香不过入面嘅蛋沙律+2块芝士就略嫌咸咗小小另外on side仲有小小沙律跟餐包饮品 叫咗杯咖啡 都不错👍🏻连埋加一今餐$97 唔错👍🏻
讲笑咋?去Pancake店唔食Pancake食三文治?😂
认真呀 今日lunch time唔想食粥粉面饭😅
咁啱行过呢间就比佢张三文治相吸引到

唔知大家同唔同意 日式嘅面包系好好食
太耐冇旅行啦 所以我就入咗去~

午餐:蛋沙律芝士三文治

连埋加一今餐$97 唔错👍🏻
2020-09-23
午餐:蛋沙律芝士三文治
2020-09-22 95 浏览
第一,入坐同menu 内均没有提最小每人叫一样野第二,我二人去,去到已经叫左一份pancake, 打算食到咁上下第二份再叫巴菲,点知店员话卖晒,ok 我再叫French toast ,佢又话无。之後个店员再三提醒要每人要叫一样,我话我想食既已经无晒,佢就喺咁叫我嗌佢指定嘅食物,我话我唔想食嗰样,於是佢就用极不礼貌既方式掉张单系我枱面。而家系你卖哂吾系我吾想叫结果由pancake 上枱到我结帐只用了10 min,唔系我唔嗌野又霸住佢张枱呢d垃圾餐厅,持住平时多人帮衬就鬼甘串,卖晒又唔入座前同客讲,人地坐低就迫人叫其他嘢
第一,入坐同menu 内均没有提最小每人叫一样野
而家系你卖哂吾系我吾想叫
2020-08-23
平时经过都大排长龙,琴日星期六都竟然见到唔使排队😲谂都唔谂即刻入去试一试睇吓点解班友咁锺意排呢间餐厅😼🥞Original Soufflé ($85)碟上只有两块pancake、两旧cream、枫糖浆一小壶😶 摆盘空矿既程度,侍应送上嚟嘅时候我都唔小心哗咗一声🙄至於味道一般般,口感偏紮实,但梳乎厘pancake嘅空气感☁️失踪,就好似港女嘅空气浏海塌左落嚟咁🤦🏼‍♀️🥞Uji Matcha Soufflé ($95)多$10嘅分别只有抹茶味雪糕🍦同两旧口感奇爽既抹茶蕨饼,口感一样偏紮实,抹茶味嘅雪糕亦唔算浓🍵唯一可以赞下嘅系,佢哋嘅cream算做得唔错🍼牛奶味香浓,唔会腻🙂整体来讲,呢间pancake店有啲名过於实😟可能见佢经常大排长龙而对佢期待过高,但系经此一役应该就冇下次啦👋🏻一句讲晒,打卡唔系一流,食物都唔系一流🙃

Original Soufflé

🥞Original Soufflé ($85)

Uji Matcha Soufflé

🥞Uji Matcha Soufflé ($95)

座低等咗45分钟,共等75分钟,溜单所以员工赶住做,品质差,软到全切唔到,服务态度极差,非常冇诚意(包括道歉),等咗这个时刻一年,但由元朗一埸嚟到$95,仲要有加一,离哂带谱,价值超不菲,本身因为有$50 coupon先至嚟。不过迫到我一家俾劣评,完全被买相吸引,抹茶酱超苦,红豆太甜真唔系夸大,真系诚心建议大家不要等长龙,再食呢一间舖头D低品质野食,完全嘥晒时间同钱,入梗black list.超失望而归💢💥😰
超失望而归💢💥😰
抹菜梳乎厘
2020-09-20
庆祝纪念
纪念日
2020-09-18 63 浏览
等37分钟的pancake,好唔好食就见人见智啦,但当你见到隔离枱只系早你一分钟order但已经食完走埋😨😱😨😱,我嗰碟都未到😤😤😤,你就觉得一啲都唔好食😑😑😑😑
2020-09-12 115 浏览
咁我之前已经嚟咗呢度食过㗎啦 咁我之前上次带梳乎厘同埋法式多士嘅 梳乎厘系麻麻哋所以今次就唔叫 法式多士都几好味 咁我今日想试新野就嗌咗Tiramisu pancake嘅 咁我朋友就嗌咗个cream brûlée 嘅pancake嘅首先就系Tiramisu pancake, 三层pancake上面会有吉士酱同埋朱古力 咁周围淋左焦糖酱嘅 食落口有阵咖啡加朱古力味同埋佢口感系比较软滑嘅另外我都有试我朋友嘅pancake嘅 佢嗰个系食唔出有焦糖炖蛋嘅感觉 同埋香味都系比较淡嘅 只系有阵焦糖系普通pancake上面烧过咁样 所以我就唔建议再食 相比较之下Tiramisu嘅系好味好多

Tiramisu  pancake

所以我就唔建议再食 相比较之下Tiramisu嘅系好味好多
Tiramisu  pancake
This was the first shop I tried when souffle pancakes became a trend and I tried all their flavors except Matcha so today I decided to try it since the queue was short.Flavor wise, I actually like Berry and Caramel Apple better. However, for matcha lovers, I think this should satisfy your cravings. The red bean paste was not too sweet and went well with the matcha sauce and icecreamThe reason I like the souffle pancake here the most is after trying other restaurants souffle pancakes, the souffle
Uji Matcha Souffle Pancake

The reason I like the souffle pancake here the most is after trying other restaurants souffle pancakes, the souffle pancakes here are the most airy. I know some people don't like it being too light so this is mostly a personal preference.

I just hope they will have more flavors coming out soon.
2020-08-16
Uji Matcha Souffle Pancake
2020-09-05 112 浏览
食过可以再食,证明佢真系好食🥞呢间pancake好浓蛋香,虽然空气感唔系最强,但味道值得我突登过去再食,上次食左抹茶味,今次试焦糖苹果,一样咁好食,煮到好软熟又够香甜嘅焦糖苹果本身就同pancake好夹,最上层又有cream又有云呢拿雪糕,旁边仲有D脆脆,一碟甜品可以试到好多种口感同配搭。就算唔锺意太甜嘅都可以叫原味,自己决定落几多枫糖浆,因为佢嘅pancake味道真系值得一试,蛋香味会令人一试难忘♡

食过可以再食,证明佢真系好食🥞

• Caramel Apple Souffle
2020-09-02 145 浏览
星期日经过店外见到好多人排紧队,心思思想试,突然发现外卖7折的牌子,决定买回家试试,买了原味梳乎厘,下单後要等30分钟,到隔离market place行下就好快过。回家後急不及待打开包装盒,外形与相片接近,2片很软的梳乎厘,带点甜香,旁边附上牛油及cream,另有糖酱,但感觉已经够味道,所以没有倒下,梳乎厘很好味,唔会好甜,入口松化,停唔到口,很快就食完,小朋友都大赞好味,下次要每人一份才足够。一般在家吃的甜品都是蛋糕雪糕,可以将梳乎厘带回家系另一风味。
原味梳乎厘
外卖自取