2019-05-08 416 浏览
環境真係好正!成間感覺係有格調而且舒服既~食物都好食~又唔算好貴慶祝老公生日本身想食wxxxxlxxx,但貴又要有dress code這間重要既係冇dress code、夏天要佢著長褲比較難呢🤣
環境真係好正!
成間感覺係有格調而且舒服既~
食物都好食~又唔算好貴
慶祝老公生日
本身想食wxxxxlxxx,但貴又要有dress code

2017-03-10 2687 浏览
尖沙咀 真係少少地都要幾百蚊埋單 但重點係你都唔知食咗乜落肚 唔好食又貴既話 我點解唔揀又好食又貴既黎食呢餐廳喺橫街 都算遠離咗中心地帶 不過都好方便 我嗰日大概七點幾鐘到 餐廳唔算多人 可能係平日 所以人客唔算好多 未入去已經聽到有結他手喺度唱歌 live 真係好好聽 坐到入餐廳都聽到 超正💖餐廳都幾大 不過唔會放到啲枱密密 所以都幾高私隠度 成個場都好舒服好正呀我地懶得揀食乜 所以要咗2人餐😀✌🏼️密瓜風乾火腿沙律沙律同密瓜沙律配上黎唔係太夾 不過分開的話 絕對冇問題 密瓜超香同風乾火腿perfect match ✨香草芝士牛油焗海鮮從來不是芝士既die heart fan 但依個真係做得連我依啲人都大愛 芝士咸咸 仲有菠菜 海鮮唔會因為焗而乾 而仲係好juicy 超好食!!✨ 重點係要點埋佢伴碟既sauce 真係冇得頂🙈蘑菇湯麵包點解所以野都咁靚🙈烤肉眼配鵝肝 及紅酒汁我叫咗5成 大廚真係煮得好好 真係5成 鐘意食5成既人就知道 要成功食到完美既5成扒 係幾咁難😭 但依嗰真係唔讚唔得💖💖 肉眼本身就咁已經好好食 點知同鵝肝一齊食 會帶佢上去另一個高峰🌁 好鬼夾呀 鵝肝好膩 但同肉眼

我地懶得揀食乜 所以要咗2人餐😀✌🏼️

密瓜風乾火腿沙律
香草芝士牛油焗海鮮
蘑菇湯
麵包
點解所以野都咁靚🙈
烤肉眼配鵝肝 及紅酒汁
我叫咗5成 大廚真係煮得好好 真係5成 鐘意食5成既人就知道 要成功食到完美既5成扒 係幾咁難😭 但依嗰真係唔讚唔得💖💖 肉眼本身就咁已經好好食 點知同鵝肝一齊食 會帶佢上去另一個高峰🌁 好鬼夾呀 鵝肝好膩 但同肉眼一齊 完美balance!
龍蝦闊條麵 及海皇汁
大大隻龍蝦 一整啲肉就岀黎 唔會食到好麻煩 肉較為鮮甜 闊條麵同海皇汁水乳交融 不得了💖💖
最後重有甜品
真係又飽又幸福💖
2017-02-22
  • 烤肉眼配鵝肝
2017-03-07 1232 浏览
o係尖沙咀返工有一個好處,就係多好野食! 這晚來了位於赫德道的Okapi西餐廳,實行來一趟不慌不忙的浪漫晚餐。 二人晚餐的價錢屬可接受範圍,不過Main Course沒有得選擇,有濕疹的我是海鮮跟牛肉都碰不得的呢,唯有點其他一人餐。西蘭花忌廉湯這個西蘭花湯是我喝過最好味的跟餐湯,忌廉味非常濃郁,感覺有點像喝脫脂奶般,西蘭花搞拌得仔細,湯中間沒有甚麼夥粒,使得口感幼滑。特選沙律配煙三文魚一人晚餐除了有餐湯之外,還有一道將煙三文魚捲成花狀的沙律,沙律菜新鮮爽脆,掛上黑醋醬汁開胃非常。野菌龍蝦闊麵 $258只得半邊龍蝦確實有點不夠喉,因為龍蝦的火喉控制得太好了,肉質鮮甜這些毋容置疑了,食落爽口彈牙,教人回味無窮。至於意粉則充滿了蛋香味,煮得夠乾身,不過份量對於食量大的男士來說未必足夠,還好先前已有餐湯跟沙律頂頂肚。烤西班牙極黑豬扒 $228雖然我近來因為要戒口而不可吃牛肉,但其實我本人是十分鍾意食豬扒的,特別是帶骨豬扒,肉味香濃之餘肉質亦會較多汁嫩滑,這塊厚切的豬扒成功保留不少肉汁,外層帶點焦香之餘中心亦不失鮮嫩。最後一人一杯餐飲作結,Okapi除了環境開揚燈光柔和之外,每晚均有註場歌手輕唱

野菌龍蝦闊麵
野菌龍蝦闊麵 $258

烤西班牙極黑豬扒 $228

最後一人一杯餐飲作結,Okapi除了環境開揚燈光柔和之外,每晚均有註場歌手輕唱英文歌,難怪餐廳內盡是一雙一對的情侶。
野菌龍蝦闊麵
2017-03-01 1507 浏览
行開尖沙咀都多次經過呢間餐廳, 門面都已經覺得幾正, 就趁得閒同亞妹黎撐下枱腳啦, 餐廳格局都算幾高級, 配埋昏暗既燈光, 同醉人既歌聲, 還有餐卓上既粉紅色玫瑰花,的確係幾浪漫既, 而且枱與始之間又有空間感, 坐得真常舒服~~我地決定點呢個海鮮煲二人餐, 不過我地都唔太喜歡食沙律, 經理好好人, 幫我地轉左做龍蝦湯~ 呢個龍蝦湯味道非常之濃郁, 而且都好足料, 真係有大大粒既龍蝦肉ga~~ 一啖都唔放過呀!! 好好味呀!!再黎每人一份既煙肉菠菜雲吞,每份有三粒雲吞,裡面係素菜餡料,味道清新,而且醬汁非常 Creamy, 口感似Carbonara, 配埋菠菜食, 特別香滑~~主角蕃茄紅花海鮮煲終於出場啦~~ 賣相非常吸引, 大大隻開邊龍蝦係上面, 龍蝦肉質鮮肥美鮮甜又夠爽口, 而龍蝦下面仲有其他海鮮包括青口, 蝦, 蜆, 比目魚, 粟米等, 超級大堆頭, 當中我最喜歡既係比目魚, 肉質超嫩同滑, 最後仲品嚐左幾啖海鮮湯底, 簡直係精華既所在呀, 清甜又濃郁令人回味~~ 最後食埋個甜品朱古力心太軟同配雲呢拿雲糕, 兩者都好滑又唔太甜, 令今晚劃上完美既句號~~
2017-01-09 3288 浏览
很久没來赫德道這邊食飯。今次在朋友提議下,來到Okapi預祝聖誕。 赫德道的門牌有點奇怪⋯⋯我倆找了好一陣子才來到這個消失的8號。其實就在百樂門旁邊。 甫進門,像走到歐洲的西餐廳。裝修、擺設都充滿古典氣色。周中的7點多,餐廳已8-9成滿。而且還有live music,環境非常舒適。 看看餐牌,價錢豐儉由人。套餐價錢$2xx起,主餐牌由$1xx起,還可加錢轉套餐,選擇多得令我們眼花瞭亂 XD話明是預祝聖誕,當然要食得豐富點。我們點了個火山板燒頂級雜扒配紅酒燒汁餐($438) + 野菌龍蝦闊麵餐 ($258)。 左: 干邑龍蝦湯 - ★★★★☆右: 意式雜菜湯 - ★★★★☆  先來個湯暖一暖胃。 干邑龍蝦湯非常香濃,與淡淡干邑酒味配搭剛好,餘韻齒頰留香。若能再幼滑點,定更滋味。 是日餐湯意式雜菜湯也絕不馬虎。用料豐富,味道濃郁,為我們的聖誕大餐來個好開始。 特選沙律配煙三文魚 - ★★★☆☆  沙律菜很新鮮、爽脆,帶點鮮甜味。煙三文魚鹹味適中,但肉質略有點硬。 鮑魚紅酒蘋果沙律 - ★★★★☆  這個餐果然貴得有道理,除了龍蝦湯外,還配這個滋味沙律。凍鮑魚夠彈牙,與紅酒蘋果的味道配

甫進門,像走到歐洲的西餐廳。裝修、擺設都充滿古典氣色。

話明是預祝聖誕,當然要食得豐富點。

左: 干邑龍蝦湯 - ★★★★☆

右: 意式雜菜湯 - ★★★★☆
 先來個湯暖一暖胃。

特選沙律配煙三文魚 - ★★★☆☆

鮑魚紅酒蘋果沙律 - ★★★★☆
 這個餐果然貴得有道理,除了龍蝦湯外,還配這個滋味沙律。

凍鮑魚夠彈牙,與紅酒蘋果的味道配搭令人眼前一亮。紅酒蘋果亦夠入味,酸酸甜甜加爽脆口感,非常開胃。

火山石板燒頂級雜扒配紅酒燒汁 - ★★★☆☆
 雜扒餐比我們想像中大,每樣食材都非常有分量。

下單時,店員溫馨提醒鐵板會較熟,建議我們不用點太熟。我們的medium也來得剛剛好

始終是大堆頭的雜扒餐吧?牛扒肉質一般,肉味不夠濃。豬扒和羊架卻不錯,肉味蠻香濃。尤其羊架,肉香而不羶,令人愈吃愈滋味。

喜歡它還配上我最愛的慕尼黑白腸,加分~

野菌龍蝦闊麵 - ★★★★☆
半隻龍蝦上碟,分量十足,與雜扒餐可媲美。食落肉質亦夠嫩滑、彈牙,還有點蝦膏伴著,夠晒惹味。但嫌肉不夠多。不消幾口就吃光了。

意粉軟硬適中,還算彈牙。伴上creamy醬汁加爽口雜菌,簡直是小女子的至愛。

藍莓雲石芝士餅 - ★★☆☆☆

雜扒餐還包甜品

Cheese cake不夠creamy,藍莓、芝士味也不突出,未能為這餐飯畫上完美句號。

雖然甜品cheese cake未能盡如人意,但對著這個典雅歐洲風格的環餐,配上物有所值的菜式,絕對值得一試。
圣诞节
2017-01-09 2154 浏览
今晚同朋友黎左呢間好好feel既意大利餐廳 – Okapi呢度環境幾浪漫,空間感大, 仲有駐場歌手唱歌,見到好多情侶黎慶祝生日,我地點左呢個蕃茄紅花海鮮煲2人餐, 算係比較特別既set~頭盤係凱薩沙拉配Parma ham, 沙拉菜好甜好爽口, sauce亦夠多, 唔錯~ 之後再黎煙肉菠菜雲吞, 呢個一上枱已經好香, 個汁好rich好似食緊carbonara, 一共有3隻菠菜雲吞, 個汁好正點都好食~到主角蕃茄紅花海鮮煲,勁大煲入面有龍蝦、青口、蜆、魚塊、大蝦、粟米同薯仔, 隻龍蝦有前臂咁大, 好大隻好誇張~ 啖啖肉個頭仲有膏,龍蝦肉吸哂蓄茄湯既味道, 而且肉質彈牙~ 其他海鮮都好新鮮,特別係大蝦好爽口, 個蕃茄湯底都好濃好飲,不過太大煲飲唔哂, 睇menu以為唔多野食, 但原來都幾飽肚~ 最後係甜品心太軟, 心太軟好流心, 朱古力好rich唔太甜, 不過蛋糕略嫌唔夠鬆軟~整體個海鮮煲好有驚喜, 加上餐廳環境浪漫, 適合情侶黎慶祝特別日子~
今晚同朋友黎左呢間好好feel既意大利餐廳 – Okapi

2017-01-06
2017-01-01 1314 浏览
談戀愛偶爾要浪漫一下,剛過去的週末晚上和另一半來到okapi,聽著歌者現場獻唱,享受浪漫的二人晚餐。當晚我們選擇了蕃茄紅花海鮮煲二人套餐,$788兩位。頭盤是Parma Ham Caesar Salad,Parma Ham香而不太咸,配香脆的麵包粒及沾滿芝士碎的生菜,是款用心製作的salad。再來的是煙肉菠菜雲吞,每一粒迷你雲吞內釀有滿滿的素菜餡料,一共八粒,份量比想像中多,醬汁非常creamy但不膩,就像是在吃雲吞版的carbonara。這道菜比carbonara更出色的地方是加入了大量菠菜,豐富了味道和色彩。今晚的重頭戲就是蕃茄紅花海鮮煲。最搶眼紅噹噹的原隻龍蝦更是巨型,不單止外殼大,裡面的龍蝦肉也非常飽滿和鮮味,一人一隻龍蝦鉗就最好不過。其他海鮮包括青口、蝦、蜆、比目魚,當中最得我們歡心的就是比目魚,又嫩又甜。除了吃海鮮外,整個鍋的精華在於湯,海鮮湯愈煮愈濃,到最後還喝到熱辣辣的龍蝦海鮮湯,非常滿足。甜品是朱古力流心蛋糕配呍呢嗱雪糕,流心效果出色,濃郁的朱古力絕對是女生最愛的甜品。整頓晚飯下來都很享受,值得一讚的是餐廳職員都很nice,service非常好。
Parma Ham Caesar Salad

煙肉菠菜雲吞
蕃茄紅花海鮮煲
朱古力流心蛋糕配呍呢嗱雪糕
2016-12-20 1478 浏览
首次寫食評,覺得第一次應該留給值得recommend的餐廳當天是友人生日,知道她喜歡聽live music,特意帶她來到這裡邊聽歌邊享用晚餐。餐廳氣氛不錯,擺設屬vintage風,是我和友人喜歡的風格。當日駐唱live music的歌星得知友人的生日,及時獻唱生日歌,十分體貼呢。餐牌上食物種類繁多, 因此我們決定order放在桌子上的executive set menu,心想這應該是這家餐廳的signature dishes吧。首先,前菜我們選了香煎北海道帶子配粟米茸 。當這一道菜送來時,我和友人都大吃一驚!心想:這一道菜簡直美得像藝術品呢!煎帶子十分香嫩彈牙,非常juicy,配上香甜的粟米茸,更突顯了帶子的鮮味,味道相當醲郁,可見廚師在菜式配搭方面十分用心。餐湯我們選了雞清湯。前菜的presentation令我們對餐湯的設計十分期待,果真沒有令我們失望!雞清湯的presentation就像一幅荷塘的畫作一樣,十分出色。雞湯清澈見底,再一嚐它的味道,味道適中,不會太咸亦不太膩。意式水餃內藏有蟹肉和黑松露, 提高了雞湯的鮮味,另它整體一點也不單調。主菜是今晚的重點,味道讓我們倆都十分難忘
首次寫食評,覺得第一次應該留給值得recommend的餐廳

香煎帶子配粟米茸 ,煙肉salsa
清雞湯

Uni Tagliatelle
主菜是今晚的重點,味道讓我們倆都十分難忘呢!我們點了海膽幼蛋麵。橙色的醬汁一看之下十分開胃,一粒粒三文魚子和藜麥增加了這道菜的口感。幼蛋麵口感煙韌,醬汁不會水水的,十分香醲郁和creamy。吃多幾啖會嚐到一種獨突的海膽甜味,再加上很輕微的酒味,如果沒猜錯應該是清酒的味道,提升了這道菜的層次感。不過,若然加入一片新鮮海膽整體味道個口感應該會更佳。這個uni tagliatelle味道實在出色,當晚過後我和友人都忍不住要推介給朋友們呢!
double chocolate brownies
甜品我們點了double chocolate brownie作結。本來沒有抱太大期望,心想brownie是很common的甜品, 我們的focus還在回味剛剛的uni Tagliatelle 呢。怎料甜品的擺設相當精緻, 色彩繽紛。Brownie香濃而不膩,配上新鮮的蘋果茸和nuts 中和了dark chocolate的濃度,味道豐富。

當天晚餐十分滿足,每道菜都十分surprise,令我們印象深刻。

We will be back soon
  • 海膽幼蛋麵
  • 雞清湯
  • 帶子配粟米茸
2016-12-16 2751 浏览
要維繫一段感情或友情,一個月總要見一次!這夜來到尖沙咀一間滿有情調的餐廳嘆個浪漫二人餐。環境佈置早已充滿濃厚的聖誕節氣氛 ,在露台亦有駐場結他手在表演,使氣氛隨即升溫。侍應生會不時斟水,收碟速度快,服務尚算不錯。頭盤先來鮮果巴馬腿沙律在沙律面鋪上數片薄切巴馬火腿,味道帶點咸香滋味,不用蘸上橄欖油都夠味,配上新鮮沙律更清新。附有數片哈蜜瓜片,入口清甜又多汁,若多加幾款水果,如藍莓、甜橙會更吸引!芝士香草牛油焗海鮮 海鮮包括滑嫩帶子、煙軔魷魚圈和香脆大蝦,金黃色的醬汁夾雜海鮮的鮮味,牛油香味四溢。以青綠色的香草醬汁作伴碟拉花,整體賣相挺不錯。黑松露蘑菇忌廉湯 重口味的我,覺得黑松露味道不夠濃烈,再加多點點蘑菇,口感會更豐富和香濃。另外配上餐包蘸麵包會更好!焗龍蝦闊條麵海龍皇汁 龍蝦拆肉不難,但麻煩,師父早已貼心將龍蝦起肉,半隻已開殼的龍蝦優閒地躺在闊條麵上,真是啖啖肉。加入好多豐富的配料,如香菇、蘑菇、青口粒等等。厚身的麵條吃落夠嚼口和煙軔,掛滿濃郁的龍蝦醬汁,捲成木宿芽球成了一個簡單的裝飾藝術,突顯出鮮味。烤西班牙極黑豬扒超大塊,淋上法式芥末蜜糖醬更惹味!厚切豬扒熟度剛好,軟腍入味 ,另
要維繫一段感情或友情,一個月總要見一次!

這夜來到尖沙咀一間滿有情調的餐廳嘆個浪漫二人餐。
環境佈置早已充滿濃厚的聖誕節氣氛 ,

在露台亦有駐場結他手在表演,使氣氛隨即升溫。

侍應生會不時斟水,收碟速度快,服務尚算不錯。
頭盤先來鮮果巴馬腿沙律
在沙律面鋪上數片薄切巴馬火腿,味道帶點咸香滋味,

不用蘸上橄欖油都夠味,配上新鮮沙律更清新。
附有數片哈蜜瓜片,入口清甜又多汁,

若多加幾款水果,如藍莓、甜橙會更吸引!
芝士香草牛油焗海鮮
海鮮包括滑嫩帶子、煙軔魷魚圈和香脆大蝦,

金黃色的醬汁夾雜海鮮的鮮味,牛油香味四溢。

以青綠色的香草醬汁作伴碟拉花,整體賣相挺不錯。
黑松露蘑菇忌廉湯
重口味的我,覺得黑松露味道不夠濃烈,

再加多點點蘑菇,口感會更豐富和香濃。

另外配上餐包蘸麵包會更好!
焗龍蝦闊條麵海龍皇汁
龍蝦拆肉不難,但麻煩,師父早已貼心將龍蝦起肉,

半隻已開殼的龍蝦優閒地躺在闊條麵上,真是啖啖肉。

加入好多豐富的配料,如香菇、蘑菇、青口粒等等。
厚身的麵條吃落夠嚼口和煙軔,掛滿濃郁的龍蝦醬汁,

捲成木宿芽球成了一個簡單的裝飾藝術,突顯出鮮味。
烤西班牙極黑豬扒超大塊,

淋上法式芥末蜜糖醬更惹味!
厚切豬扒熟度剛好,軟腍入味 ,

另加塊香煎鵝肝,使主菜的份量十足;

肉味夠,但再煎多幾下會更香!
配料如燒栗米、燒翠玉瓜、小紅茄燒到好香,

仲鐘意好重牛油味的薯泥,十分出色的配菜組合。
精美甜品是超Mini portion, 有合桃朱古力蛋糕和奶凍,

伴碟仲有士多啤梨、藍莓等水果,女生不用怕肥!
最後跟餐有即磨咖啡或茶
$688 / couple
2016-11-27 1337 浏览
第一次去個陣唔知B鋪同A鋪相差咁遠,搵左好耐好耐不過店入面環境比較暗,二人臺會有蠟燭,而且野食都價錢都okay,一家人去食一人一個dinner set都係1500唔到。其中最為推薦係青口同埋肉眼排,青口一煲大概有20幾只,湯底都好鮮甜。最後最抵讚既係店員態度,我係鋪頭出面等人時佢一路陪我傾計同埋想幫手,真係非常熱心
第一次去個陣唔知B鋪同A鋪相差咁遠,搵左好耐好耐
生日
  • 香草白酒忌廉煮青口
2016-11-18 1447 浏览
一個人走到尖沙咀的街角,發現有間頗有格調的西餐廳,在燈光襯托下,餐廳顯得份外有貴族氣質。一人套餐-餐牌。香煎北海道帶子。帶子煎得香嫩彈牙,入口鮮味濃郁,外層煎得香口帶輕輕脆香口感,伴上煙肉莎莎和粟米蓉。雞清湯配蟹肉意式雲吞。雞湯清香,入口輕輕鮮甜味,味道毫不單調。雲吞包上絲絲蟹肉,皮薄餡料非常豐富。香煎無骨羊鞍。羊肉切成卷狀,入口羊羶味濃而不膩,羊肉粉嫩肉質軟腍不乾身,椰菜花蓉煎得香口清新,減低飽濟感。特濃朱古力布朗尼。朱古力餅甜而不膩,滿滿果仁粒香口豐富,朱古力味非常濃厚,伴上蘋果蓉和生果,味道濃而不膩,非常滿足。
一人套餐-餐牌。
香煎北海道帶子。
雞清湯配蟹肉意式雲吞。
香煎無骨羊鞍。
特濃朱古力布朗尼。
2016-10-30 1467 浏览
這天又是開會日,只是地點由荃灣改成了尖沙咀而已。開完會就在附近找家餐廳吃個午餐吧。(是找個地方繼續開會吧)來到這家裝淇挺有風格的餐廳,由於時間緊迫,也沒多留意四周的環境。在尖沙咀區來說,這裡的午餐入場價算是適中,只是若然轉轉湯、加沙律及甜品,也可以接近$200的價單,豐儉由人吧。這天的廚師餐湯喝來似是洋蔥薯蓉湯,味道算是不錯,薯味挺豐。麵包邊烘得脆口,內裡還算軟身。野菌松露意大利飯 $76平日吃一客Risotto也得花上百多元的時候,午餐只需$76也沒有不嘗試的理由吧(本來)。雖知道由生米煮成意大利飯,得花上最少20分鐘,但這客Risotto卻能在10分鐘內奉桌,可想而知中間的工驟大概是節省了呢。聞起來挺香的松露香氣,入口只餘下野菌的清香。雖然巴馬臣芝士為這客Risotto帶來絲絲香氣,但卻仍掩飾不了飯心仍是生生硬硬的弊端。最後來杯味道偏酸的咖啡,便要繼續回公司忙碌了。
廚師餐湯
廚師餐湯
這天的廚師餐湯喝來似是洋蔥薯蓉湯,味道算是不錯,薯味挺豐。
麵包邊烘得脆口,內裡還算軟身。
野菌松露意大利飯
野菌松露意大利飯 $76

野菌松露意大利飯

最後來杯味道偏酸的咖啡,便要繼續回公司忙碌了。
$83.6 (午餐)
2016-10-05 4999 浏览
車媽媽年青時因工作關係經常流連夜店及餐廳食肆,記得以往很多餐廳酒店都有Live Band或者歌星註場表現,時移世易現在想找來欣賞已非常事!不過好東西總有人欣賞,這夜車媽媽便跟友人到赫德道有Live Music的跟友人吃頓晚餐,細味昔日情懷。赫德道係我以往常到的地方,第一次到酒吧做推廣便是以往勁旺場的{武士吧},想當年只得22歲的車媽媽青春無敵唉....現在真的感慨萬分,車媽媽可否不要老!!步進餐廳已聽到樂韻悠揚,歌者拿著結他自彈自唱,好不陶醉呢!喜歡聽經典英文歌的的朋友,可以在這裡飲杯酒輕鬆一番。再進入餐廳中心便是用餐區域,坐位有點近,但樓底夠高足以彌補! 那麼好的情調來杯白酒嘆吓先,Ciu Ciu Rosso Piceno$75。選了Special Promotion Set,先來麵包及{干邑龍蝦湯},龍蝦湯味道香濃,沒帶苦澀味合格了。香草麵包很鬆軟又夠彈性,塗上牛油總是誘人。{鮑魚紅酒蘋果沙律}沙律菜鮮嫩爽脆,醋香滿溢開胃非常。而鮑魚煮得軟淋食落煙韌,味道帶幽幽的木魚香氣,絕對係可口的前菜。我的{火山石板燒頂級雜
香草麵包很鬆軟又夠彈性,塗上牛油總是誘人。
{鮑魚紅酒蘋果沙律}沙律菜鮮嫩爽脆,醋香滿溢開胃非常。
鮑魚紅酒蘋果沙律
我的{火山石板燒頂級雜扒配紅酒汁}$438,內容有豬鞍,香腸,羊架及西冷,車媽媽向餐廳表示不吃牛,他們便貼心的跟我換上雞扒,而羊架給了喜歡吃的友人品嚐。
豬鞍肉嫩不乾,沒有多餘醃料,味道天然好吃,而香腸脆口富彈性,口感很爽呢!可惜雞扒未如理想,肉質乾硬,食味一般!當中還有我大愛的香烤蒜頭,惹味香甜十分好吃。
好友點了{火山石板燒新西蘭草飼肉眼扒拼法國鵝肝配紅酒汁}$398,份量不少的牛扒喔!好友表示鵝肝很好吃呢,而牛扒較中心的位置會軟淋好吃多點!
甜品係{藍莓雲石芝士餅}配上新鮮生果賣相不俗,而芝士餅味道都很豐滿,不由自主哋清碟!
飲杯消滯凍檸茶,聽多兩首金曲後,又係時候回家跟車寶貝溫馨時間^0^
2016-09-27
2016-09-28 1566 浏览
有樂手彈奏著結他,有悠和的燈光,充滿浪漫氣氛,最適合情侶拍拖又或什麼紀念日慶祝的好地方。翻看餐牌,價錢並不是想像中貴,還有套餐可選擇,當然符合懶人的我。在浪漫氣氛下,淺嚐一杯是不可決少。色澤通透,果味濃厚,順滑容易入口。煙肉蒜茸焗新鮮靑口青口嫩滑,配以煙肉粒非常惹味,那油脂浸入青口,滋味喔!干邑龍蝦湯有著濃郁的海鮮味,相信餚製材料和時間不少,味道極之豐富。但調味方面略為鹹了一點點。香煎法國鵝肝蟹肉紅花忌廉扁意粉鵝肝煎得外脆內軟,最重要沒有臊味,有入口即化的口感。意粉軟硬度適中,每條都充滿著濃稠的忌廉汁。忌廉汁又散發出蟹肉的鮮味,停不了口。值得推介。烤西班牙極黑豬扒七成熟剛好,肉質軟腍不寡口,美味多汁。檸檬慕絲疍糕微微的酸可減輕肉類的飽滯感。質感亦相當幼滑。Cappuccino味道驟為淡了點,沒有甘香的口感。完美的一頓晚餐,飽足又滿足.....!

在浪漫氣氛下,淺嚐一杯是不可決少。
色澤通透,果味濃厚,順滑容易入口。
White  Wine
煙肉蒜茸焗新鮮靑口

青口嫩滑,配以煙肉粒非常惹味,那油脂浸入青口,滋味喔!
煙肉蒜茸焗新鮮青口

香煎法國鵝肝蟹肉紅花忌廉扁意粉

鵝肝煎得外脆內軟,最重要沒有臊味,有入口即化的口感。
香煎法國鵝肝蟹肉忌廉扁意粉
烤西班牙極黑豬扒

七成熟剛好,肉質軟腍不寡口,美味多汁。
檸檬慕絲疍糕

微微的酸可減輕肉類的飽滯感。質感亦相當幼滑。
檸檬慕絲蛋糕
Cappuccino

味道驟為淡了點,沒有甘香的口感。
Cappuccino
完美的一頓晚餐,飽足又滿足.....!
2016-09-27
White  Wine
煙肉蒜茸焗新鮮青口
香煎法國鵝肝蟹肉忌廉扁意粉
2016-09-27 3918 浏览
" You were always on my mind , you were always on my mind ... " 演唱者正沉溺在自彈自唱中 , 我們細心傾聽之餘還準備了吃晚餐的心情 , 老夫老妻的神韻是盡在不言中 , 一個眼神一個隱喻 , 是的 ... 你無需做太多 , 我來吧 ~ 餐廳裝修古典優雅 , 與悠揚樂曲合力製造出柔和浪漫的歐陸氣氛。 香草白汁忌廉煮青口 (大)  $218 跟配 脆薯條及香草麵包 , 一客忌廉煮青口約有二十隻 , 它們肥美及厚肉 , 應該有拇指第一節的大小;青口吸收了甜美湯汁精華 , 肉質嫩滑。 脆薯條及香草麵包是伴菜 , 脆薯條可以蘸蛋黃醬 , 香草麵包的面層是被烘得薄而香脆 , 撕開可感覺麵包的鬆軟 , 用它來蘸白汁忌廉來吃時會嚐多一份香草味在白汁忌廉裏。 另外 , 點了一份晚市套餐 ... 頭盤 : 特選沙律 配 煙三文魚 沙律顏色繽紛 , 紅黃青綠紫 ...... 簡單的用 黑醋 及 芝士碎 調味 , 與口感煙韌 , 入口甘香濃郁的 煙三文魚 同吃已很滋味。 雜菜湯 酸甜適宜的湯裏是有多量滿滿的雜菜 , 喝完也感覺自己有益了不少。 主菜

香草白汁忌廉煮青口 (大)  $218

跟配 脆薯條及香草麵包 ,

另外 , 點了一份晚市套餐 ...

頭盤 :

特選沙律 配 煙三文魚

沙律顏色繽紛 , 紅黃青綠紫 ......

雜菜湯

主菜 :

香煎鵝肝釀雞胸 $ 238

慢煮完再香煎也能夠吃到如此嫩滑的雞胸肉 , 大幸運呢 !

鵝肝釀進雞胸內 , 嫩嫩的鵝肝 ... 其味道是不夠霸 , 難怪要加靠黑松露的香氣威力;反倒我更喜歡吃單純的嫩滑雞胸肉味道 , 有淡淡的雞味之餘 , 蘸上附近的刁草忌廉汁同吃 , 是另一股享受雞胸肉的美味。 伴菜裏有薯蓉、粟米、車厘茄等等大份量的蔬菜 , 看來廚師是非常注重客人的健康呢 !

餐茶 :

有  咖啡、奶茶、檸檬茶、檸檬水 可選

餐廳裏食品的份量是比較大 , 兩個人一主一套分享吃是已經飽到不得了 !

味道 4

環境 4