餐厅: Odyssée
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-06-22 844 浏览
母親節前一日午餐book左12點坐左最靚嘅位有corner view好開心天氣超好同媽媽每人叫左three course lunch另外叫左四隻生蠔知道我哋預祝母親節送左甜品音樂盒媽媽超開心滿意我都好滿意
母亲节
2021-06-14 4404 浏览
*∗⃰*⁕ 尖沙嘴/九龍站 𝗢𝗱𝘆𝘀𝘀𝗲𝗲 *⁕∗*∗ 101樓全海景fine dining 慶祝之選🤍⠀⠀⠀⠀⠀⠀感謝閨蜜訂了這家餐廳一起慶祝我媽生日🤍這間300度全海景的房間真的好正!⠀但聽說很難book的 大家可以試試~⠀整體覺得這裡是慶祝之選⠀以九龍站的定價來說⠀lunch的價錢可以說是性價比高⠀⠀« Sᴜᴍᴍᴀʀʏ »⠀⠀⠀⠀⠀⠀因為是差不多一個月前吃的了⠀具體味道我已經有點忘記了... ⠀整體菜色比較特別⠀但味道上就正正常常⠀因為他們的menu定期轉換⠀聽朋友說之前的菜色好食啲⠀個人覺得食環境多於食物啊~⠀⠀𝐌𝐢𝐱 𝐚𝐧𝐝 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡⠀2 course $390⠀3 course $440 ⠀4 course $490⠀⠀ఌ︎𝑮𝒊𝒍𝒍𝒂𝒓𝒅𝒆𝒂𝒖 𝑵'2 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 $49/pc⠀聽朋友說,肉質肥美,非常鮮甜!⠀⠀ఌ︎𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉⠀超好吃的酸種麵包⠀外脆內軟微微煙靭⠀不算很酸但非常香⠀塗上煙燻牛油好正⠀我覺得是全餐飯最impressive的🤣⠀超想encore~⠀⠀ఌ︎𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓⠀• 𝑁𝑜𝑟𝑚𝑎𝑛 𝑂𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑐 𝐸𝑔𝑔 𝑌𝑜𝑙𝑘⠀包著蛋黃的義大利雲吞
⠀⠀⠀

𝐌𝐢𝐱 𝐚𝐧𝐝 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡⠀
2 course $390⠀
3 course $440 ⠀
4 course $490⠀

聽朋友說,肉質肥美,非常鮮甜!⠀

ఌ︎𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉⠀

• 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝐶𝑢𝑡𝑡𝑙𝑒𝑓𝑖𝑠ℎ⠀
義大利麵造型的墨魚⠀
蠻有趣的⠀

ఌ︎ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔⠀
• 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝐷𝑢𝑐𝑘 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑠𝑡 𝐹𝑟𝑜𝑚 𝑀𝑎𝑑𝑖𝑠𝑜𝑛 𝐸𝑚𝑒𝑠𝑡 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑙𝑎𝑟𝑑⠀
鴨胸偏瘦但不會乾柴的⠀
調味有點像叉燒~⠀

• 𝑁𝑜𝑟𝑒𝑟𝑔𝑖𝑎𝑛 𝑆ℎ𝑖𝑛𝑦 𝐶𝑜𝑑⠀
有點像馬介休,是醃製過的魚肉⠀
肉質也許是醃製過的關係比較厚實⠀
對我而言有點過鹹,加上一旁的lemon grass醬汁會比較搭配。整體不太合我口味~⠀

ఌ︎ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕⠀

(因為為了拍照淋下了好多好多果醬....⠀
整體比較清爽 souffle的質地也很不錯⠀
加上荔枝冰淇淋 搭配不錯⠀

• 𝐶𝑎𝑛𝑎𝑙𝑒⠀
因為是慶祝生日所以餐廳送了每人一個canele 放在音樂盒上非常可愛⠀
canele外殼微脆微煙韌 一般般吧~⠀

.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_western⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ᴛᴀsᴛᴇ #168hk_notbad⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lᴏᴄᴀᴛion#168hk_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Rᴇᴠɪsɪᴛ¿ maybe⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍Odyssée⠀
尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)101樓A舖⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
𝗛𝗲𝘆!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Comment了嗎 ´͈ ᵕ `͈ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Like了嗎 ⚆_⚆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Save了嗎 (〃∀〃)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
喜歡請follow @168hungryki (๑◕ܫ←๑)⠀
本身係101樓用餐個景已經好正,再加埋呢個270度既海景真係一百分!!🤩🤩呢個窗口位可以高空飽覽由金鐘到青衣既景色。幾個月後再來食,雖然無第一次食咁impressive😣不過好彩主要係因為菜式原因而唔係水準問題🥳龍蝦好新鮮好爽口🤩外層以軟滑既”Quenelle”包住,賣相同味道都係滿分❤️Cuttlefish整成pasta既形狀去present出來,上次食過覺得好creative所以encore左。今次因為變左starter, 仲多左好重既青檸味,好開胃!鯖魚以醃製同煙燻既方式製成,個人來講唔太鍾意呢個味道🙈鱈魚係其中一款主菜~份量都好足下。而佢fusion感覺好重,上面全部都係香茅造成既foam,食落係泰式煎魚既感覺。鍾意既人會覺得好特別,不過我有少少保留😝但唔講個泰式調味,魚既肉質好鮮嫩,有應有既水準。甜品既朱古力味好重!😍上面既朱古力雖然邪惡,但真係忍唔到口🍫
呢個窗口位可以高空飽覽由金鐘到青衣既景色。
Boston Lobster

Japanese Cuttlefish

Japanese Mackerel

鯖魚以醃製同煙燻既方式製成,個人來講唔太鍾意呢個味道🙈
Norwegian Shiny Cod

Chocolate Choux

Boston Lobster
Japanese Cuttlefish
Chocolate Choux
2021-06-09 903 浏览
之前曾經和親人來吃午餐慶祝生日,感覺一切都不錯,於是這一次便和朋友一起來吃一頓farewell dinner,好好共渡難忘的相聚時刻。事前預訂了檯,亦email清楚吩咐了在甜品碟上寫上Best Wishes to xxx。第一,到了當晚,可笑又失望的事情接二連三地發生。作為一間法國餐廳,介紹餐牌食品是基本嘅事情。但是服務員不但未能清楚介紹菜式,更只是不停推銷我們吃他們的九道菜晚餐。很不專業!第二,雖然服務員的態度尚算有禮貌,可是他們好像很趕時間,趕着收回我剛用完的餐具,給人非常大的壓迫感。第三,精彩了!到了甜品環節,幾個服務員端著甜品唱著生日歌來到⋯⋯(!)心感不妙。再看,事前要求上述寫在甜品碟上竟然不是我所預先要求的文字,而是Happy Birthday to nnn!nnn是我上次親人的名字!天呀!我和朋友們互相對望冷笑,然後問今日是誰生日?服務員然後無奈立即收隊。食物方面,這九道菜水準一般,沒有什麼驚喜,不過其中有肉類的菜式肉質太硬,像燒肉去皮剩下硬肉的部份,另外一碟就是感覺奇怪,像蒸肉餅的感覺。這種新派的嘗試似乎有點失敗。整體而言,他們這團隊犯了的都是低級錯誤,管理層真的要好好

整體而言,他們這團隊犯了的都是低級錯誤,管理層真的要好好反省檢討。也許這麼蝦碌的插曲會成為一段有趣回憶!
9-course  Dinner
2021-06-05
纪念日
  • sourdough
2021-05-28 844 浏览
有水準的法國菜,平日定坐都唔容易,好full。訂了中午lunch,這次沒有做好準備問清楚,訂枱訂了1:30。原來3點就收。所以吃得有點趕,沒有好好享受這個靚景。 建議下次訂枱早多點,可以好好享受。四位比咗一間房我哋,環境好舒服好寧靜,葵涌貨櫃碼頭景,可以好好傾偈。另一邊大廳係維港靚景。日本鯖魚,中間個醬汁好特別好味😋美國安格斯他他😋😋😋中間係留心蛋黃,鵝肝底😋加HKD180 改 龍蝦三文魚。 一流,極有水準Japanese cuttlefish。有椰子切成面條,有驚喜好特別。水煮雪魚。正😘烤鴨胸,有條菜心喺度感覺有點怪怪😅Chocolate choux 偏甜,因為整個朱古力
有水準的法國菜,平日定坐都唔容易,好full。

另一邊大廳係維港靚景。

日本鯖魚,中間個醬汁好特別好味😋

美國安格斯他他😋😋😋

中間係留心蛋黃,鵝肝底😋

加HKD180 改 龍蝦三文魚。 一流,極有水準

水煮雪魚。正😘

烤鴨胸,有條菜心喺度感覺有點怪怪😅

Chocolate choux 偏甜,因為整個朱古力
2021-05-17
生日當然要食餐好少少既🙊所以簡左依間位於ICC 101樓既French Fine Dining餐廳🍽係海拔397m高空下, 俯視成個維港景色💕而上網睇到佢地既menu有得自選要2 courses $390/ 3 courses $440 / 4 courses $490仲可以mix & match🥰Book枱嗰陣remark咗生日仲送上了小驚喜🥳﹟以為係朱古力蛋糕?🤣但實質係一個音樂盒上放左兩件情緻既小甜點😛一路轉動一路播住生日歌, gimmick係幾夠, 但味道方面就真係一般般啦😂🙈❋*˚ 3 Courses Mix & Match Lunch $440 ˚*❋· ┈┈┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈┈┈ · 🍞ʙʀᴇᴀᴅ· Sourdough Bread with Chips﹟打響頭炮🧨係超有驚喜同水準既完個sourdough, 已經幫你切好左4舊☺️熱辣辣, 咬落外脆, 但食到唔會介口, 內部濕潤軟熟又帶點煙韌感❣️同埋真係會食到有酸種味, 好難得😯配上既牛油都唔簡單, 軟滑得黎帶有煙燻味, 幾得別😍個芝士薄脆就正正常常, 勝在夠脆口😙✺ ┅🥗Starter·Caledonia

· ┈┈┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈┈┈ ·

🥗Starter·Caledonia Blue Prawn
﹟將啲蝦用刀剁碎, 以tartare形式present, 食落一啲腥味都無, 好新鮮🥰面頭仲有啲牛油果, 蟹籽同麵包糠, 增加口感👍底下既醬油汁亦剛好帶點清澈鹹味🤤

🥗Starter·Organic pork & foie gras
﹟將啲肉同鵝肝醬成肉餅, 口感食落creamy但不會膩, 旁邊配以2塊帶點甜味既麵包, 加埋底下有啲紅酒汁, 食落鹹鹹甜甜, 再加埋面頭啲radish同炸蒜, 味道口感不錯😛

🍴ᴍᴀɪɴ· Hokkaido Scallops
﹟成個present好優雅😍帶子處理得幾恰當, 無overcook, 夠嫩口, 主要以紅菜頭去襯托主角帶子😉 整體食落甜甜酸酸, 味道清新🌿

🍴ᴍᴀɪɴ· Miyazaji A4 Sirloin +$290
﹟加錢先享受到既西冷, 有4件砌件🥩牛脂幾豐富, 令到口感食落有啲入口即溶既感覺, 都幾嫩口, 帶牛香🙊

✺ ┅
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Soufflé (Pineapple/Basil/ Raspberry Sorbet)
﹟個甜品既味道組合係幾新奇, 菠蘿味係幾突出, 有提供菠蘿醬淋面, 而疏乎厘入邊亦藏左啲菠蘿果肉🍍Basil好明顯被蓋過🙈同埋重點係整體甜度太高, 食食下頂唔順😖叫有個酸味sorbet中和下, 不過我都係放棄食曬😅
2021-04-24 1125 浏览
食物選擇不多,主要是海鮮和牛。食材新鮮,煮得恰到好處。麵包松軟,和牛紅蝦和魚吃起來嫩滑多汁。Wine list 上的酒一般,可以接受。環境不錯,枱和枱中間有足夠距離,我們坐的那張枱剛好在窗前,十分開揚。服務是垃圾。這種食物價錢走fine dining路線的餐廳,服務是走翠華路線。Serve 我們的從門口到離開一共5個侍應,每一個看上去也超討厭他們的工作,十分敷衍。説話也不看著人眼睛,像在對空氣唸書一樣。每一個人説英文中文咬字也不清晰,好像你在逼他説話一樣。其中一個侍應的指甲群黑邊,以一間高級餐廳侍應應更注重衞生。上菜收碟是澳牛速度,你一放下餐具他們就想走過來收碟,馬上給你上下一道菜。吃完最後一道菜,幾個人一分鐘內輪流走黎問你要吾要coffee or tea。一餐飯吃得很有壓力,像趕公司deadline 一樣。本來是想悠閑的吃一頓brunch,最後從坐下到踏出餐廳才一個小時5分鐘,趕過平時返工食lunch。最搞笑係,一叫埋單,張單(絕對無誇張)真系一秒出現兼送到枱上面,趕到一個點。。。餐廳其他都很好,就服務是a massive turnoff。絕對不建議和重要客戶吃飯或男士和女生頭幾次約

絕對不建議和重要客戶吃飯或男士和女生頭幾次約會選這裡,出錯的機會很高。
2021-04-05
2021-04-17 996 浏览
阿林💬:今年生日在禁晚市中渡過,唯有吃一頓豐富的午膳以作彌補。來到ICC 101樓的Odyssée,飽覽西九和維港景色後,毫不猶豫選擇了包含六道菜的Tasting Menu ($780)。打頭陣是包含三個部分的小吃。店員建議先吃Celeriac & Pear,餡料包覆在春卷皮中,芹菜味頗重,後由香梨緩和,再由開心果補充crunchy口感。Pork & Truffle組合在餅乾之上,有著沉實的黑松露味道。Potato & Salmon薯蓉打至幼滑,柚子在三文魚籽的鹹香中帶出酸度。第二道菜是Duck Foie Gras,鴨肝配上鰻魚,各自風味濃厚卻不會奪去彼此風頭,是滿有潛力的配搭。蘋果醬偏酸解膩,再配合榛子的nutty,味道層次豐富,可惜執行上未臻完善。鴨肝質感硬得就如剛從雪櫃取出未解凍,口感偏差得不能忽視。盤子上其中一顆榛子是苦的,似乎在挑選食材上稍為大意。幸好接着迎來了最好的。Perigord Black Truffle外表平凡,卻富有內涵。在多士裡面,是看似一磚豆腐的北海道帶子蓉。多士薄脆,帶子蓉又厚又滑,兩者比例剛好,大感滿足。黑松露輕輕提昇味道,卻同時造成強烈色彩對比,刺激著味
幸好接着迎來了最好的。Perigord Black Truffle外表平凡,卻富有內涵。在多士裡面,是看似一磚豆腐的北海道帶子蓉。多士薄脆,帶子蓉又厚又滑,兩者比例剛好,大感滿足。黑松露輕輕提昇味道,卻同時造成強烈色彩對比,刺激著味蕾和視覺。
Perigord Black Truffle
Kristal Gold Caviar的呈現方式同樣有趣。魚子醬下隱藏著一條條的墨魚,伴隨著青綠色的西洋菜醬汁。進食過程像在吃扁意粉,不過口感完全不同,味道也不一樣,如同在挑戰感官的協調性。
主菜選了Miyazaki A4 Sirloin (+$180),配fondant potato。僅有的三件和牛裡,一件有筋,黑椒汁略為普通,$180加得有點不值。
甜品是Black Forest,把黑森林蛋糕的元素分解再重組。立方體朱古力包覆了櫻桃pate、海綿蛋糕和忌廉,旁邊有櫻桃雪芭和酒釀櫻桃。整體酒味頗重,同時感受到櫻桃的多樣變化,遺憾的是失卻了黑森林蛋糕layering的特色。
以為完結之際,店員捧來一個「蛋糕」,實是音樂盒,木製公仔不停氹氹轉,上面放了Jasmine Cannoli和Tomato with Basil,是滿特別的生日饋贈。
最後分享一段插曲。話說隨餐包附上的是煙燻牛油,我嚐出燻料是蘋果木,但不百分百肯定,故向一位穿西裝貌似經理的店員查詢。他回答:「就係煙燻。」見他答非所問,我把問題重覆一遍,並闡釋得更清楚。他再答:「呢個係煙燻⋯」旁邊的侍應見他支吾以對,立刻代為解答。
還有第二件事。話說鄰桌客人的進食節奏較慢,我們差不多吃完甜品時他們仍在吃主菜,「西裝經理」希望他們加速,而他用的方法是走過去直接叫他們「要食快少少」(真實對白)。Well⋯差點令我忘記這一頓是千多元的午餐。

個別店員的服務確是不敢恭維,但論食物質素,創意值回票價。
Perigord Black Truffle
Ok
2021-04-01 832 浏览
講吓優點呢間係嚟食景因為你一坐低就會發現一個無敵大海景呢個角度係超靚同麗斯卡爾頓嘅景觀係一樣其次佢都係頂級嘅法國餐廳。佢嘅食物嘅擺盤全部都好靚,而且下午套餐嘅價錢唔算貴。但係你話食物質素或者好唔好食呢?我又覺得未去到會令我想再返嚟食
講吓優點
呢間係嚟食景
因為你一坐低就會發現一個無敵大海景
佢嘅食物嘅擺盤全部都好靚,而且下午套餐嘅價錢唔算貴。
但係你話食物質素或者好唔好食呢?
我又覺得未去到會令我想再返嚟食
2021-03-29 1013 浏览
位於ICC 101層高級法國菜🍽,是晚6點入座,安排在corner最靚🎆窗口位置,落地玻璃窗從高處飽覧港九海景🌃,見到由黃昏⛅日落至晚上兩岸夜景,景色景觀👍超讚。法藉女行政總廚Chef Aurelie Altemaire以創新突出原味及醬汁創造嘅菜式,充滿驚喜,前菜味道驚喜覆雜,主菜獨特濃味,甜品以朱古力為主。今晚order 8️⃣ courses set, 前後享用 1️⃣3️⃣道菜,以下介紹各款菜式:
2021-03-28
$2000 (晚餐)
纪念日
Hokkaido Sea Urchin
Kristal Gold Caviar
Brittany Abalone
Welsh Venison from Rhug Estate
Miyazaki A4 Sirloin
Heirloom Carrots
Black Forest
驚喜甜品
驚喜甜品
2021-03-23 761 浏览
ICC 同 Ritz Carlton 嘅餐廳食過幾間暫時以呢間性價比最高裝潢同panoramic harbourview就唔洗多講食物質素真係比想像要好Plating同味道整體都有8分呢個Mix & Match Lunch Set $490/4-course 加上sourdough 同外加左生蠔 男士都好夠飽另外亦加左2 glasses pairingVeal Tartare & Yellow Tail Duck Foie Gras (個芒果非常Match 好好食)Red Carabineros Prawn (+$180) 呢個可以skip 隻蝦係新鮮 半生熟好食但個汁略嫌有少少苦 蓋過左隻蝦一定要食呢個Toothfish 好好食 質地彈牙 有d似龍蝦 再配brown butter真係有9/10分 近期食過最好食嘅魚Miyazagi A4 Sirloin (+$290)肉味夠 煮得剛好 旁邊嘅Confit Potato 成件事好完滿甜品個人覺得普通如果單食個Yuzu Hojicha Sorbet是ok的但Citrus Tart 有點兒太酸 個人覺得個souffle真係太濕可能放左一陣影
ICC 同 Ritz Carlton 嘅餐廳食過幾間
暫時以呢間性價比最高
裝潢同panoramic harbourview就唔洗多講
食物質素真係比想像要好
Plating同味道整體都有8分

加上sourdough 同外加左生蠔 男士都好夠飽

另外亦加左2 glasses pairing

Veal Tartare & Yellow Tail

Red Carabineros Prawn (+$180)
呢個可以skip 隻蝦係新鮮 半生熟好食
但個汁略嫌有少少苦 蓋過左隻蝦

一定要食呢個Toothfish 好好食
質地彈牙 有d似龍蝦 再配brown butter
真係有9/10分 近期食過最好食嘅魚

Miyazagi A4 Sirloin (+$290)
肉味夠 煮得剛好

唔係太欣賞

整體服務都ok 唔差但就唔可以話酒店/星級
上碟時候好簡單介紹 有時skip左要自己睇番menu
不過呢個價錢加環境 真係算唔錯
(其實如果唔係叫左pairing+咖啡+蠔+額外upgrade嘅dish其實$600應該可以埋單)

好啱唔太多budget嘅慶祝活動 可以影下相
靜靜地傾計都ok

小建議 可以試下 request corner table
佢有張枱可以影到d網紅style嘅維港全海景相🤭

2021-03-19
2021-03-01 1042 浏览
午餐時間,我們到了尖沙咀ICC SKY 101,我們每人點了四個菜式和一杯白酒,今天天氣晴朗,一邊欣賞無敵海景,一邊享受午餐,非常寫意。這個凱撒沙律🥗 十分特別,全部配料釀在菜入面,清甜可口。這個刺身生蝦都算新鮮,不過略嫌🦐肉不夠彈牙,餃子處理得不錯👍🏼 配搭醬汁,口感一流。這個A4和牛,牛肉十分Juice,入口即溶化,好好味呀😋😋😋這個栗子雪糕和栗子撻都好好味😋 栗子味十足這裏最特別應該是這個音樂轉動甜品,十分浪漫,這個餐廳十分有心思,值得一讚。
這個凱撒沙律🥗 十分特別,全部配料釀在菜入面,清甜可口。

這個栗子雪糕和栗子撻都好好味😋 栗子味十足

2021-02-28 6872 浏览
Odyssee 係ICC 101樓,除左有靚景之外,食物水準非常高✨每一道菜都帶比客人好大嘅驚喜.♦ Corsican Sea Bass ⋆ StarterSashimi賣相好靚,超級igable而且魚生同個dressing好襯、刺身上面仲撒有佛手柑,鮮甜之餘亦好開胃.♦ Calodenian Blue Prawn ⋆ Starter呢道菜超級surprise!一上枱已經聞到好香嘅蝦油味,中間有幾件Blue Prawn同Ravioli,下面有個海鮮湯係底。個湯絕對係精華!.♦ Japanese Egg ⋆ Starter佢當然唔止一隻蛋咁簡單~溫泉蛋本身係用紅酒去煮,旁邊有法式蝸牛、亦有芝士片同蘑菇鋪喺面,整體口感好豐富✨.♦ Perigord Black Truffle ⋆ Starter呢道菜有新鮮松露同金箔鋪喺面💓下面有香脆嘅多士夾住軟滑嘅松露餡,每一口都係幸福既感覺.♦ Miyasaki A4 Sirloin ⋆ Main和牛肉質非常好~好重嘅油脂香,而且真係有入口即化嘅感覺!另外佢作為配菜嘅Confit Potato口感好得意,外皮炸到脆卜卜再加上蜂蜜,感覺就好似另一道小食咁

♦ Corsican Sea Bass ⋆ Starter
Calodenian Blue Prawn

♦ Japanese Egg ⋆ Starter

♦ Miyasaki A4 Sirloin ⋆ Main

♦ Japanese Cuttlefish ⋆ Main
餐廳將日本嘅烏賊以Pasta既形狀present出一道carbonara 好creative!!而烏賊亦化身為超級煙韌既意粉,唔錯喎!

♦ Soufflé ⋆ Dessert
佢係一個Earl Grey 疏乎厘,茶味好香,外皮好脆~中間濕潤度剛剛好,而且亦好夠soft.旁邊仲有個雲呢拿雪糕🍦

♦ Mont-Blanc ⋆ Dessert
栗子撻嘅賣相好好~可惜我唔鍾意食栗子甜品就無試到啦🙈
Calodenian Blue Prawn
  • Japanese Egg
前排慶祝生日同男友揀左哩間價錢親民及比較casual既fine dining餐廳🎂 餐廳主打創新法式fusion料理,某啲dish會加入一啲日式、意式或者其他國家既元素,非常特別。以$440 三個course哩個價位黎講,食物質素唔錯,個人認為前菜比主菜更有驚喜。餐廳位於尖沙咀icc101樓,一路食lunch一路從高處眺望維港景色,成個用餐過程好享受🏙️☀️ *,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥𝓵𝓮𝓽'𝓼 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓽‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*🦪 Gillardeau N'2 Oyster ($49 per pce)新鮮清甜,入口順滑,雖然哩個品種既蠔一般黎講會比較濃味,但我地當日食到既兩隻味道屬於比較subtle同柔和,亦都冇好強烈既餘味,但係吸引之處係每一啖咬落去都覺得蠔味同海水味完美混和,哩種味道令食落去既感覺比其他蠔更舒服,再配搭紅酒醋一齊食,更加能夠釣出蠔既鮮味😌 另外上菜前侍應會附上芝士薄脆、麵包同煙熏牛油。麵包超級好食!😍 外面煙韌香脆,入面好軟熟而且唔乾,並帶有小麥既香氣🌾 舊牛油亦都非常值得一讚👍 香滑得黎,煙熏味亦好特別𝐌𝐢𝐱 & 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 (𝟑 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬

𝐌𝐢𝐱 & 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 (𝟑 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 $𝟒𝟒𝟎) 我同男朋友每個course分別嗌左唔同既款式,所以前車、主菜同甜品會各有兩款
« 𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻𝓼 »

🐟 Corsican Sea Bass
海鱸生魚片,擺碟美觀。調味分別有檸檬片,刁草,麵包碎,細蔥,胡椒,同埋非常香既橄欖油,上菜時侍應亦會喺面前刨新鮮檸檬皮增加菜式既香氣🍋 魚生片味道細膩甘甜,整體味道亦平衡得幾好,雖然份量唔算多,但勝在口感軟滑,而且酸酸地幾fresh幾開胃

🥚Japanese Egg
拮碎面頭既薄脆之後,底下係一隻用紅酒汁煮既poached egg、法國鍋牛、炒過既蘑菇同埋菠菜。紅酒汁估計有用beef stock一齊煮,味道帶有少少肉香。鍋牛煮得岩岩好,完全冇煮得過熟而令到口感好韌。底下配料既口感偏向濕潤綿滑,同上面既薄脆同乾蘑菇形成強烈既對比,所以一啖食落去口感非常豐富💖 個人認為哩味starter比上面既生魚片喺味道同層次感上都更出色,亦係當日食既眾多款dish入面最好味既😋

« 𝓜𝓪𝓲𝓷𝓼 »

🐙 Japanese Cuttlefish
就咁睇係一道平平無奇既pasta dish,但其實廚師仿照左carbonara既特色而去reconstruct入面既元素,令佢成為一道法式同意式fusion既菜式。主要材料有打成泡沫既Parmesan cheese同埋傳統carbonara會用到既煙燻豬腩肉🧀🥓 而入面既“pasta”並非係傳統用麵粉搓成既麵條,而係一部分用上墨魚,而另一部分用芹菜做既😂 兩款“pasta”撈埋一齊睇落冇乜分別,但係咬落會覺得墨魚既部分軟得黎有少少煙韌,而芹菜既部分則非常爽滑,口感好有趣🧐 味道方面就比較淡,主要都係保留返芝士同豬腩肉作為成個dish最主要既味道來源。而為左襯托返海鮮哩個主題,上面仲加左啲三文魚籽,相比起另一款main,哩款既食材同味道有連貫性得多,但因為濃郁既芝士味同埋份量頗多既pasta,食到最後會覺得有少少膩

🐂 Veal Osso Buscco
綠色既醬汁係打成泡沫既青咖喱汁,食落唔辣,味道比較溫和淡雅。然後橙色既係蘿蔔蓉,入口酸甜,但酸味非常sharp,有少少破壞左味道上既平衡🙈 伴碟仲有豆腐粒同埋烤蘿蔔,雖然蘿蔔幾嫩,但係唔覺哩兩樣食材對於成個dish既味道配搭起左啲咩作用。牛肉既肉質結實,但又唔會乾同柴,入口易咬,味道比較係單純既肉味,冇特別調味或處理上有特別既驚喜,同青咖喱汁亦未有好驚艷既和應感覺,整體黎講一般

« 𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽𝓼 »

🌰 Mont-Blanc
栗子味非常濃郁特出😋 旁邊係質感非常滑溜既栗子雪糕,面頭係楓葉形狀既杏仁薄脆🍁 有陣微微既焦香味,同栗子撻一齊食會有種食緊炒栗子既感覺,撻既表皮好薄好酥脆,撻中間有一層柚子果醬,但係味道上同栗子唔係太夾,我覺得就咁mont-blanc加雪糕同杏仁薄脆已經非常出色,柚子果醬有一種畫蛇添足既感覺😬

🍮 Soufflé
梳乎厘係earl grey味,旁邊仲有hazelnut sauce同雲呢拿雪糕作為襯托 ,梳乎厘茶味濃郁☕ 入面既質地係半生熟,屬於比較流質同creamy,個人prefer熟返少少,多返少少焗起黎既軟綿綿口感
2021-01-29 1121 浏览
適逢朋友生日想揀一間好啲嘅餐廳慶祝於是就揀咗呢一間喺ICC101樓嘅餐廳大家想去嘅話記得要提早book位並且聲明自己係為咗啲咩而去慶祝當日見附近嘅食客唔係慶祝生日就係慶祝紀念日講返嘢食食物質素一定係高㗎啦如果大家都係女仔嘅話建議大家嗌2course因為可以一個嗌前菜主菜另一個嗌主菜甜品Share食就可以三個course都試倒但其實即使大家唔買甜品如果你係有特別慶祝嘅話佢哋都會送上小小嘅甜品俾你食而且餐廳嘅職員服務態度都非常好每到餸都會解釋係用咩整成食完之後又會問你對呢道菜有咩意見
適逢朋友生日想揀一間好啲嘅餐廳慶祝
於是就揀咗呢一間喺ICC101樓嘅餐廳