2016-05-24 500 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。ocio.嚐櫻之味。✰•*˚✿✿舌尖上的旺角✿✿❤餓底飯聚❤❤ocio向來是我心儀的小店除lunch set抵食,甜品更是出色今次吃lunch特意點了她的新出品:櫻花梳打呵,點了lunch之後只需加$29即可享用有一朵鹽漬櫻花在梳打中央,好晶瑩,好漂亮味道有點像淡淡的車厘子味朋友點的是巨峰提子沙冰,好冰涼適合夏日的感覺!煙鴨胸長通粉煙鴨胸非常香口,長通粉亦充分索了汁汁適合女生的份量,味道不錯燒汁牛粒飯意大利飯煮得非常入味牛粒的軟稔與醬汁配合得恰到好處芒果及開心果拿破崙絕對必食的甜品!!芒果鮮甜不在話下ocio的拿破崙無論是酥脆度或是餅身都非常出色值得一吃再吃!巴黎窩夫非常繽紛的水果,鮮甜的藍莓和士多啤梨!2種口味的窩夫都非常香脆,配合雲呢嗱和朱古力雪糕確一流她還有朱古力醬及楓蜜,最香還是楓蜜提升了甜的層次,令窩夫既有朱古力雪糕味又有楓蜜的獨特香氣 OH~LALALA法國的日子,就是令人懷念!小評:ocio的甜品一向有水準今次又初試她的櫻花梳打還是沒有令人失望,是我心水好店!
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。ocio.嚐櫻之味。✰•*˚

✿✿舌尖上的旺角✿✿

❤餓底飯聚❤

ocio向來是我心儀的小店

除lunch set抵食,甜品更是出色

今次吃lunch特意點了她的新出品:櫻花梳打

呵,點了lunch之後只需加$29即可享用
有一朵鹽漬櫻花在梳打中央,好晶瑩,好漂亮

味道有點像淡淡的車厘子味
朋友點的是巨峰提子沙冰,好冰涼

適合夏日的感覺!
煙鴨胸長通粉

煙鴨胸非常香口,長通粉亦充分索了汁汁

適合女生的份量,味道不錯
燒汁牛粒飯

意大利飯煮得非常入味

牛粒的軟稔與醬汁配合得恰到好處
芒果及開心果拿破崙

絕對必食的甜品!!芒果鮮甜不在話下

ocio的拿破崙無論是酥脆度或是餅身都非常出色

值得一吃再吃!
巴黎窩夫

非常繽紛的水果,鮮甜的藍莓和士多啤梨!

2種口味的窩夫都非常香脆,配合雲呢嗱和朱古力雪糕確一流

她還有朱古力醬及楓蜜,最香還是楓蜜

提升了甜的層次,令窩夫既有朱古力雪糕味

又有楓蜜的獨特香氣 OH~LALALA

法國的日子,就是令人懷念!
小評:

ocio的甜品一向有水準

今次又初試她的櫻花梳打

還是沒有令人失望,是我心水好店!

题外话/补充资料: 小評: ocio的甜品一向有水準 今次又初試她的櫻花梳打 還是沒有令人失望,是我心水好店!
2016-05-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
2015-05-04 258 浏览
不會再幫襯!點了一個窩夫同一個朱古力pancake,飲品是cappuccino同凍啡. 窩夫普通,最要命是pancake不熱,食落去才發現是蛋糕來的。又太多cream。給照片騙了! 看英文description明明是pancake!! 可能是新品種吧!至於杯cappuccino也出事,顏色沖出來比latte更奶,溫度是微温的,help!! 告訴仕應換了一杯都冇大分別。兩個人去吃個pancake 做tea,花了二百幾三百,如果係好食都冇問題,但係在這間店就不化算了!
不會再幫襯!
2015-04-26
27 Feb 同朋友睇完movie落左mk食甜品,見呢間唔使排隊...喜歡chocolate的朋友一定要try 一try, 個皮都好簿。不過座位就有點迫,食完好快就要走,唔係好可以傾到謁咁。
Earl Grey Tea 果凍(大約)
chocolate pancake ice-cream (大約)
2015-02-27
$70 (宵夜)
Earl Grey Tea 果凍(大約)
  • chocolate pancake ice-cream
2015-02-05 687 浏览
這天出了銀行中心看一下旅行資料,在附近想找一間比較坐得舒適一點的西餐廳,坐下消化一下剛拿到的資料.一路的向前行也找不到,唯有在廣華醫院後方才看到一些,看到這家OCIO剛有單邊卡坐便入內試看.沒有什麼頭緒,就只是點了個晚餐, 因為有我愛喝的磨菇湯,可是端上來不夠熱還有就是有點酸的.這家餐廳好像是WAFFLE較出名吧,看見很多人都有點,於是我問能否把甜品加錢UPGRADE到WAFFLE,但是不得要領,不能轉的令人失望.主菜點了個香草芝士蕃茄意大利雲吞,滿以為可以開胃一點,只是又是不夠熱的,還有是感覺汁還汁雲吞還雲吞,蕃茄醬味道未有溶入已經急急端上枱賣了.更不說會有香草味吧而另一個是香煎帶子伴蟹肉意大利飯,這個也是一堆的上來,感覺是預先弄了一大盆,像快餐車的,到有客人就隨份量加熱一點,而帶子更不是另外餐牌名的"香煎"再說飲品,沒有料到DINNER SET是沒有飲品的,就是要叫普通的也要加十元,而想喝卡巴仙奴或朱古力等要原價的30多元,心想要這樣的加錢喝倒不如在隔鄰有多的是特色咖啡店
到有客人就隨份量加熱一點,而帶子更不是另外餐牌名的"香煎"
與朋友慶祝生日,得知她喜歡窩夫,而我倆也從未試過這間,於是試試這間。 一如以往的訂枱,6:45PM到達,店內連我們在內只有3枱人客。若換轉是其他餐廳,應該會坐滿兼大排長龍。反正來到,翻閱餐牌,大部份是圖文並荗,GOOD!其實我倆也很餓,便點了parma ham spinach egg benedit及香腸蕃茄risotto。先說egg benedit, 以木板奉上,挺好,以拍影角度來說算是排得美。不過味道方面真的很不濟。菠菜及蛋幾乎是沒有味道,要自行添加很多黑椒 才行。Parma ham也是沒有咸香味!真的很差!薯條及伴菜反而成了主角。。。。香腸蕃茄意大利飯的味道較好,但煮得太濕,飯粒也發漲得很,毫無口感。。。糊糊的一口未至於難入口,但絕不好吃。這裹的甜品好像較出現名,唯有予以寄望。點了士多啤梨窩夫,明明在網上看到其他人吃的是士多啤梨雪糕,為何我們的是呍尼拿呢?但店員說這窩夫是跟呍尼拿的,啊~OK~照吃。窩夫外軟內軟,有點濕,很不喜歡這個口感,一點也不像在吃外脆內軟的窩夫。這個甜品。。最好味的是雪糕。。。
反正來到,翻閱餐牌,大部份是圖文並荗,GOOD!
Egg Benedit - Parma Ham
香腸蕃茄意大利飯
草莓窩夫
2015-01-27
$135.5 (晚餐)
2015-01-22 631 浏览
其實已經第2次來,但想不到食物進步了很多。跟幾位朋友叫了兩個set dinner,有紅酒T骨和忌廉意大利飯,再另外叫了一個夏威夷Pizza。飲品叫了三杯不同味道的梳打水和一杯檸檬茶。湯便是蕃茄湯和菇湯。先說湯,蕃茄湯很新鮮,酸度算可接近。另外的忌廉菇湯便太淡,要另外自己再加鹽調味,但菇味也濃厚。主菜時,意大利飯的味道不錯,忌廉白汁很濃味,但外相不太好,因為全都要火腿和菇粒,看似雜飯。還有紅酒T骨,份量算大,但味道太濃,用過份多香草醃,令牛肉的質感變到很奇怪。此外,味道有點「蘇」。 還有Pizza,太厚像麵包。全部飲品淡而無味,完全不值$30-40
其實已經第2次來,但想不到食物進步了很多。

全部飲品淡而無味,完全不值$30-40
2015-01-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
2015-01-20 565 浏览
Sunday 一心想好悠閒地去食個all day breakfast. 一入餐廳,燈光偏暗但感覺仍良好。餐牌做得好靚,可以選擇既美食也不小。要pancake 有pancake, 亦有waffle, pizza, pasta, 仲有好多甜點……睇到就已經樣樣都試…當我地揀好食乜想落order 時,waiter 既出現,令我感覺似去左茶餐廳,落單時想食乜要講得快,一d都唔悠閒……朋友叫左漢堡扒pancake set,   我就叫左炸鷄翼配waffle set. 等左陣另一個waiter送來食物卻發現落錯單,兩個餐都變左漢堡扒。我拒絕接受…兩個伙計就係餐廳互相指責……要嘈都返入廚房嘈啦,話晒有客係度嘛。我同朋友share 食住佢個餐先。食物質素基本上唔錯,份量大,pancake 就有三大塊, 朋友話pancake 唔想跟果醬想要cream, waiter 卻換來沙律醬…邊樹郷下用沙律醬點pancake? 咪以為cream 又係白色,沙律醬又係白色就一樣先得㗎!其實你同我地講無cream 就可以啦。好在每張枱側邊都有一支楓糖任用,pancake 配楓糖乃絶配!漢堡扒又大塊又厚身, 唯一覺得唔好

我同朋友share 食住佢個餐先。食物質素基本上唔錯,份量大,pancake 就有三大塊, 朋友話pancake 唔想跟果醬想要cream, waiter 卻換來沙律醬…邊樹郷下用沙律醬點pancake? 咪以為cream 又係白色,沙律醬又係白色就一樣先得㗎!其實你同我地講無cream 就可以啦。好在每張枱側邊都有一支楓糖任用,pancake 配楓糖乃絶配!漢堡扒又大塊又厚身, 唯一覺得唔好既係好油……一路切一路出油。成張墊底既牛油紙都變透明了……跟餐仲有薯條及沙律。薯條好脆好好味。

等了又等,我終於等到我既炸鷄翼waffle set. 之前好怕餐廳只換番幾隻鷄翼比我就算,再送黎時waffle 和薯條會淋晒……幸好再送餐黎時薯條仲微熱既。

pancake 既味道基本上同waffle 是一樣,只是形態不同,Waffle 有兩塊,比pancake 厚身d. 但如果可以再揀,我會prefer pancake 多小小。跟來土多啤利果醬,搽上Waffle 一齊食都還可以。鷄翼有三隻,皮炸得好脆,nice. 朋友已經飽到完全食唔落個沙律,我見有個芒果醬配,飽都要試下……芒果醬好香,酸酸地,配沙律正好。

跟餐可配指定咖啡… 我要了Latte, 朋友要莫卡。個拉花好求其,無乜特別,而且咖啡唔夠熱,味道就一般啦。

我地食得八八九九,大家正吹緊水之際,伙計又突然從側邊出手收左我隻咖啡杯,問都唔問一句人地仲要唔要,擺明想你快d埋單啦………如果你同我地講聲叫埋單比枱其他客,我地條氣會順d囉,但跟本當時無人等緊位喎………

餐廳既食物唔算平,$90個set再加10% service charge. 但只收cash. not accept card. @-@

2015-01-18
  • 窩夫
2015-01-11 524 浏览
即興的跟朋友出了旺角,陪她辦了些事情後,忽然提起很想吃窩夫,記得附近有間甜牙牙(可能記憶出錯?),便在附近轉了幾轉,找不到卻被這間cafe吸引了。店子很小,牆上的相框頗文藝。點了食物,發覺窗邊的客人剛巧離開,便立刻搬過去坐。坐得很舒服呢。*v*朋友點了峰蜜窩夫。我點了綠茶窩夫。很好吃!窩夫是脆的,而且有少許綠茶的香。峰漿亦很好吃。雲尼拿雪糕有籽的。稍為不滿是原以為綠茶窩夫是吃綠茶雪糕的。。。跟朋友坐了一個下午,侍應完全沒有驅趕或不滿,很relax,亦很滿足。有一個高質的對話,很開心呢

朋友點了峰蜜窩夫。我點了綠茶窩夫。

2015-01-10
2014-12-19 811 浏览
對上一次來已是一年多,menu變了,沒了一般的英式早餐,換來是以pancakes/窩夫/漢堡扒作主打的早餐,沒有多士可揀,我還是覺得傳統早餐最好。Pancakes配牛仔腸,前者不夠鬆軟,口感厚重,變左食牛油糖漿,一般。Eggs Florentine with Salmon,穩穩陣陣,好吃。薯條係好有心機調味才炸。唔洗排隊嚟講,brunch控嚟得過。

唔洗排隊嚟講,brunch控嚟得過。
2014-11-04 1603 浏览
呢次係第一次喺呢度食甜品,對上一次黎係食正餐,印象中啲嘢食幾好味賣相又靚。呢度d甜品做得好精緻,尤其大熱嘅馬卡龍雪糕,一定係女仔大愛,一排靚靚嘅馬卡龍,每個中間都夾住唔同口味嘅雪糕,外脆內凍hahaha,好特別嘅食法。另外Tiramisu配綠茶雪糕都好好食,tiramisu相對外面既較淡但配埋綠茶味就岩岩好,之前真係未試過呢隻組合。呢間舖既格調好好,又會播下外國音樂,就好似去左外國度假咁。雖然價錢有少少貴,但不失為一個同「閨蜜」high tea既好地方!

馬卡龍雪糕

Tiramisu配綠茶雪糕

馬卡龍雪糕
Tiramisu配綠茶雪糕
2014-10-05 1429 浏览
尋日中午同我男朋友去食lunch,我地已經唔係第一次黎~ 之前黎食dinner 同甜品我都覺得okay... 不過今次就有D唔同!我order 左煙肉+火腿熱香餅早餐1) HOTCAKE 粉太多... 唔好食2) 火腿唔係普通茶餐廳個D,好食!我個餐到先,呢份餐雖然有果jam包埋但我想要糖漿,等人拎黎等左5分鐘,我男朋友份餐都到埋,佢都唔拎! 我地追佢,佢完全面無表情話攞緊~ 乜都凍哂啦大佬!我男朋友order 左雞排窩夫早餐1) 佢話雞排太少 (男仔可能唔夠食XD)2) 佢將煎蛋改左炒蛋,不過我覺得炒得唔好食,實得得唔夠滑3)最最最最離譜係個窩夫,一上檯我已經忍唔住大叫:嘩! 唔好再燶D! 個女仔聽到我咁講仍然都當無事發生!!!!! 咁又係,佢自己都覺得有問題佢就唔會捧出黎啦~ 上面個塊已經係叫好少少~ 下面個塊係全黑架!!!! 真係講都唔信呀!!! 以為遮住就得呀,都搵塊靚D遮丫! 佢一放低我即塊拎黎咬左啖,我覺得唔okay ga, 不過我男朋友食左啖覺得可以接受 (應該係佢太肚餓XD) ~ 所以照食! 平時既我一定出聲! 真係太過份! 當社會人人都講良知既時候,呀個廚師你可能見到

我order 左煙肉+火腿熱香餅早餐
1) HOTCAKE 粉太多... 唔好食
2) 火腿唔係普通茶餐廳個D,好食!

煙肉+火腿熱香餅早餐
我男朋友order 左雞排窩夫早餐
1) 佢話雞排太少 (男仔可能唔夠食XD)
2) 佢將煎蛋改左炒蛋,不過我覺得炒得唔好食,實得得唔夠滑
3)最最最最離譜係個窩夫,一上檯我已經忍唔住大叫:嘩! 唔好再燶D! 個女仔聽到我咁講仍然都當無事發生!!!!! 咁又係,佢自己都覺得有問題佢就唔會捧出黎啦~ 上面個塊已經係叫好少少~ 下面個塊係全黑架!!!! 真係講都唔信呀!!! 以為遮住就得呀,都搵塊靚D遮丫! 佢一放低我即塊拎黎咬左啖,我覺得唔okay ga, 不過我男朋友食左啖覺得可以接受 (應該係佢太肚餓XD) ~ 所以照食! 平時既我一定出聲! 真係太過份! 當社會人人都講良知既時候,呀個廚師你可能見到我手戴黃絲帶己整古我~~
雞排窩夫早餐
真係食到一肚氣呀!
题外话/补充资料: 我地食餐時間係點幾兩點,得返3,4 檯客都食得7788,樓面有兩個~ 要杯水真係咁難??
2014-10-04
2014-09-13 1697 浏览
As a health-conscious foodie, I might reject the idea to Mong Kok.But the waffles on photos posted by other eaters are waving at me. Uh-oh, the devil is talking to me. Alrighty, I will save the bullets for ya. Eating clean for the entire week, I am well prepared to engulf the demon.Ocio is located in the far end of Mong Kok, nearby Yau Ma Tei. I succeed in resisting temptation of other street food and made it to Ocio with empty belly.I did some info search, Ocio supplies Movenpick ice cream. To
I did some info search, Ocio supplies Movenpick ice cream. To my disappointment, it has been crossed out on the menu. Only vanilla flavoured ice cream (Brand: unknown) was supplied. The menu offered a variety of choices.
There were 3 types of waffles. Ordinary, chocolate and matcha. I wanted to choose pistachio, hoping that the ice cream or waffle will be pistachio flavoured. But the waitress told me that there would only be pistachios sprinkled on top. Well...As a chocolate lover, I will settle with a chocolate waffle.
We picked the chocolate waffle topped with oreo chunks. The portion was larger than I imagined.
Coming with generous amount of oreo, I was still not satisfied with the amount of chocolate sauce drizzled. Honestly, I did not expect much from the ice cream so it fell within my expectation.
I loved the texture of waffle. Not to the crunchy side that you could bite your teeth off. Not too soft and fluffy that it would not take up your entire stomach. But for girls, I suggest sharing.
Our second order was Lemon and Honey Neapolitan
This time, it was smaller than we pictured! But still, well presented.
I could taste lemon but the caramel crunches on top were too sweet that it overpowered the lemony flavour.
We could not wait to eat something salty to wash away the sweetness.
Most of the people ordered all day breakfast set. Looking delish, I would not mind coming again for it!
Chocolate waffle with oreo chunks
Lemon & Honey Neapolitan
2014-09-09
2014-08-15 1572 浏览
OCIO的All day breakfast份量十足,是約朋友享受brunch/tea不俗的選擇。Egg benedict近年成為不少港人的最愛,蛋、sauce & English muffi的配搭不錯,旁邊的薯角也炸得好吃,味道不算太鹹。至於本人最愛的格仔餅,鬆厚度適中,而且新鮮熱烘,跟雪糕配合得不錯。值得一提的是店內裝修精緻,是個跟好友聊天共進美食的好地方。

Egg Benedict
Waffle
2014-01-05
2014-08-01 1280 浏览
事緣是我和寶豬打算去吃蜂板的,結果因為被報導了,超多人的,天氣那麼熱在旺角大街上等候,我怎能不會公主病發作?小豬都快變炮灰了。之後我們發現了格壁這家(所以一家店的地理位置多重要),位置寬敞,冷氣有門阻隔,應該夠凍,環境也舒適,剛好我也想吃窩夫,所以就進去了。點了個朱古力士多啤梨窩夫,本來豬是陪我吃的,但店員姐姐說有低消,所以他也點了個creme brulee,我明白在商言商,如果一枱人先點一個甜品係好討厭,但一對情侶點個甜品,也不會佔位置太久,有必要賺到咁盡嗎?讓客人吃得開心是很有必要的啊!低消只會令客人“焗住是但點d野”,肯定不會吃得開心啊!(吐槽)寶豬那個creme brulee十分普通,蛋味香味也不突出,就是隨便一家能做到的水準。之後我的窩夫也來了,一吃,嘩不得了!上面的vanilla雪糕用的是Mövenpick,人家還是第一次吃Mövenpick的雪糕,那種感覺實在太好了,首先佢的vanilla味好香甜,牛奶味都好足,而佢的口感先係最正,佢有一種張力形成了黏糯的感覺。如果要比較的話,我覺得雪糕都係女孩,不論如何都不失溫柔。意大利雪糕Gelato空氣比較少,口感偏硬,我總覺得口感

意大利雪糕Gelato空氣比較少,口感偏硬,我總覺得口感”碎碎地”,是有個性又崇尚天然的女孩。Häagen-Dazs是有內涵的高貴女孩。而Mövenpick是來自瑞士的,她是甜美又小鳥依人的少女。好吧,我知道這樣描述很抽象,但味道這東西本來就很抽象嘛。
而那個窩夫送上來時還是暖暖的,這點我很欣賞。外面還脆脆的,朱古力味餅入面仲有一粒粒的Rum酒蛋糕,不錯不錯有誠意。略嫌上面的士多啤梨在吃過雪糕同窩夫之後覺得酸。整體感覺很不錯 : 3 (好吧,我承認那個雪糕令我盲目的加了好多分)結果小豬一直習習習吃得比我還要多…..肚子餓的是我好不好??唔該埋單。咦?怎麼有加一的…..?想不到甜品店也收加一,難怪比起格壁,坐位會比較大,冷氣比較凍,也有兩杯清水供應…..果然世上是沒有免費午餐的…..低消和加一後變得有一點點貴了。於是我們就帶著Mövenpick的甜美和加一的陰霾離開了。(其實只有我啦,小豬才不理這些婆仔數)
2014-07-26
2014-05-17 1817 浏览
同事早前來吃晚飯,感覺良好推介給我。既然旺角是我們間中都會去蒲的地方,便預先在開飯記著了OCIO .....終於機會來到了,這天下午過來先找到了窩夫專門店,行過一點便看到廣華街分店,加上附近煙廠街的分店,咫尺之間已有3間店,可想而知OCIO在這裡的地位 XD好了,先來兩杯 latte不錯吖,夠香滑!看我還即席自創了個心形旋風拉花 XDD夫君和我都心儀甜品,waffle更是我至愛之一,於是我們要了二人份的巴黎風情一看到這造型已令人滿心歡喜 ^^4層的waffle由奧斯waffle和蜜糖waffle相間,中間有朱古力榛子醬和蜜糖,最上面一層還有忌廉和士多啤梨。還有兩球Mövenpick雪糕坐陣碟上,加上鮮果等佈置,還有什麼可以挑剔呢 ...... 唔 .... 有一樣我覺得還可以更好的,如果將碎粒粒的奇異果改為碎粒粒士多啤梨效果會更完美。一來奇異果必須熟透,否則會太酸,二來用士多啤梨碎令整體感覺更連貫,希望廚師會考慮考慮吧 ^^我們還要了一份肉桂香蕉雪糕班戟,材料是很豐富的,只是班戟外皮還差一點點軟綿口感就perfect了。
同事早前來吃晚飯,感覺良好推介給我。

好了,先來兩杯 latte
Latte
不錯吖,夠香滑!看我還即席自創了個心形旋風拉花 XDD

巴黎風情
一看到這造型已令人滿心歡喜 ^^