2021-07-28 437 浏览
比起牛羊动物奶,从小对於豆奶、豆浆更有兴趣,全因味道较合胃口 不知道是心理因素或单纯肠胃问题,长大後有时喝动物奶会感不适(用吃的倒没事) 现在非常非常间中地还会喝奶盖、奶茶过过瘾,但情况许可下就会转配植物奶作基底 而友人推荐的NUTTEA正合我口味,主打以坚果奶冲调及制作的全素茶饮及煎饼果子 可惜店家不在家或公司附近,唯有趁假期才与家人一访,试试店家的坚果奶调饮 季节限定的伯爵朱古力坚果奶盖茶 Earl Grey Tea with Chocolate Nut Cream 细滑稠润的坚果奶盖让人一试难忘,蕴藏浓郁果仁香气,又渗出微微朱古力香 而且并没有以前喝过坚果奶的那种淡淡涩味,配上清新伯爵茶底,整体和谐又相衬 家人点选的香芋坚果奶 Taro Nut Mylk不失芋香,喝起来亦没有饱滞感 令人犹豫就剩分店少而不就脚及价位略高的考量,前者也得看品牌资本,能不能站住脚 後者……记得以前去Exchange时在超市用大概港币十多元已经可以买到坚果奶 可是在香港每盒却要大概三十或以上,有些牌子更贵,因此这个价位我还是可以理解

2021-08-29 0 浏览
😻《人气坚果奶盖🧋》 @NUTTEA 🙊留意左咁耐,终於试左个个都大赞既奶盖手摇!呢度系咁多间分店最令的吧?!💕😐拣口味真系拣到头痛,坚只只味都想饮🙈,最後试左一杯招牌款,一杯基本款。🔻招牌伯爵朱古力坚果奶盖茶 🥤$47-奶盖部份食落就系带咸味既榛子朱古力慕丝,味道上惊喜不大,不过系好食嘅,质地厚滑,可能因为咸咸地,反而会令人想一啖接一啖而唔太觉滞。茶底劲清澈,捞埋就似一杯有伯爵茶味既朱古力奶🤣。🔻四季春坚果奶盖茶🥤 $35-😋我中意呢个奶盖多啲,质地比朱古力味既轻少少,丰盈之余唅2下就化开,味道系咸既金莎味🤭,🙋🏽‍♀️平时好中意食金莎所以觉得好香好浓,同埋呢款抵饮啲!(❕🤫咁岩有🍞面包系手,就沾啲奶盖黎食,好正🤩, 完美地使用奶盖🤣,又食又饮👍🏻)
😻《人气坚果奶盖🧋》 @NUTTEA

🙊留意左咁耐,终於试左个个都大赞既奶盖手摇!
呢度系咁多间分店最令的吧?!💕
😐拣口味真系拣到头痛,坚只只味都想饮🙈,
最後试左一杯招牌款,一杯基本款。

🔻招牌伯爵朱古力坚果奶盖茶 🥤$47
-奶盖部份食落就系带咸味既榛子朱古力慕丝,
味道上惊喜不大,不过系好食嘅,质地厚滑,
可能因为咸咸地,反而会令人想一啖接一啖
而唔太觉滞。
茶底劲清澈,捞埋就似一杯有伯爵茶味既
朱古力奶🤣。

🔻四季春坚果奶盖茶🥤 $35
-😋我中意呢个奶盖多啲,质地比朱古力味既
轻少少,丰盈之余唅2下就化开,味道系咸既
金莎味🤭,🙋🏽‍♀️平时好中意食金莎所以觉得好
香好浓,同埋呢款抵饮啲!

(❕🤫咁岩有🍞面包系手,就沾啲奶盖黎食,
好正🤩, 完美地使用奶盖🤣,又食又饮👍🏻)
2021-08-11 65 浏览
一般的珍珠奶茶、台式奶盖饮品虽然味道吸引,但高糖高脂,并且使用了大量的人工添加剂,教人又爱又恨。NUTTEA的诞新可谓给予了大众一个健康的替代品。NUTTEA所有饮品都是全素,而且它们推崇环保理念。它大部份产品都含有signature的坚果奶。以坚果萃取浓醇香的坚果奶,没有牛奶没有化工奶精,搭配台湾日月潭红玉红茶,又或各种果汁,创造出一杯杯最健康好喝浓郁的坚果饮料。今次点了一杯无糖火龙果坚果奶。坚果奶的坚果味浓郁,和天然的火龙果甜味相当配搭。虽然没有额外加糖,但火龙果本身的甜度已足够。整杯饮料好喝又无负担,NUTTEA会是我最喜欢的手摇店。

今次点了一杯无糖火龙果坚果奶。
坚果奶的坚果味浓郁,和天然的火龙果甜味相当配搭。
虽然没有额外加糖,但火龙果本身的甜度已足够。
整杯饮料好喝又无负担,NUTTEA会是我最喜欢的手摇店。
火龙果坚果奶
火龙果坚果奶
2021-08-06 104 浏览
原来新蒲岗店是第一间海外分店紮根香港。提倡无动物含量环保饮食的台湾品牌NUTTEA,爱护动物善待地球。用腰果、核桃、榛子、杏仁同夏威夷果仁,五种坚果冷压萃取成坚果酱,再制作成坚果乳同坚果奶盖去取代牛奶奶精,是适合健康一代的素食者的台湾茶品。而且孕妇或者乳糖不耐症的人亦都可以放心饮用!又想饮奶盖又惊佢heavy的话,坚果奶一定系众多台饮店中的首选。=̶伯爵朱古力坚果奶盖茶=̶ $42推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每次必饮曾获友台湾奶茶节金奖实至名归,先用小铲仔品嗜皇牌朱古力坚果奶盖,再倾斜整杯茶品嚐坚果奶与伯爵茶之间滋味,最後再将整杯奶茶搅拌一齐饮茶香奶甜的三重滋味,=̶芒芒坚果奶盖茶=̶ $38推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有惊喜厚实奶盖上有带点咸味的果仁碎,先铲食坚果奶盖打开胃口,再用大纸饮管吸吮满满芒果肉嘅下层,口感丰富爆灯! 呢两杯已成最爱,叫我牺牲佢地嘅话下次真系好难选择😆

原来新蒲岗店是第一间海外分店紮根香港。
再制作成坚果乳同坚果奶盖去取代牛奶奶精,
是适合健康一代的素食者的台湾茶品。
而且孕妇或者乳糖不耐症的人亦都可以放心饮用!

=̶伯爵朱古力坚果奶盖茶=̶ $42
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每次必饮
曾获友台湾奶茶节金奖实至名归,
先用小铲仔品嗜皇牌朱古力坚果奶盖,
再倾斜整杯茶品嚐坚果奶与伯爵茶之间滋味,
最後再将整杯奶茶搅拌一齐饮茶香奶甜的三重滋味,

=̶芒芒坚果奶盖茶=̶ $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有惊喜
厚实奶盖上有带点咸味的果仁碎,
先铲食坚果奶盖打开胃口,
再用大纸饮管吸吮满满芒果肉嘅下层,
口感丰富爆灯! 呢两杯已成最爱,
叫我牺牲佢地嘅话下次真系好难选择😆

机缘巧合下嚟到新蒲岗Nuttea ,其实有段时间系呢区返工都成日帮衬,不过平时就饮坚果奶同水果茶多,今次隔咗一排谂住再试返佢个坚果奶盖茶,睇吓水准有冇落差先对比旺角店,其实新蒲岗分店嘅环境都几舒服,又有大落地玻璃又有 4-5个位可以坐,有张茶几仔,同朋友饮杯坐低讲两句都得,好少茶饮店有位坐㗎都嘢饮方面,坚果奶盖嘅质感比平时芝士奶盖更绵密,不过相对就冇芝士嘅咸香,如果想饮芝士嘅你应该会失望,不过如果你系期待有新惊喜,咁可能就几啱你,因为坚果奶盖嘅坚果味都几浓厚,加埋四季春茶底都好香醇,其实都唔错㗎

2021-07-02 240 浏览
最近天气超热,一出街就想买杯冻野饮解渴😆 今次想同大家推介ℕ𝕌𝕋𝕋𝔼𝔸嘅坚果奶茶,因为佢哋系冇牛奶或者奶精嘅成份,比较健康啲,另外都适合素食者同埋孕妇,如果你有乳糖不耐症都可以放心😌 🔸 伯爵朱古力坚果奶盖茶 🍫 呢杯好受大家欢迎👏经常都系人气排名嘅第1️⃣ 锺意朱古力嘅更加一定要试!上边系好浓既朱古力奶盖,下面系好香既伯爵茶,自己比较锺意搅匀一齐饮🤩 饮完成杯会好饱不过好满足🥳🔸 苹果脆脆枫糖坚果奶盖奶茶 🍎 呢个系季节限定🥰 如果想拣一般冇咁浓嘅奶盖就要试吓呢杯啦。苹果味好鲜甜同解渴,觉得奶盖上边嘅苹果脆脆好特别,口感丰富👍好适合夏天饮🤗

🔸 伯爵朱古力坚果奶盖茶 🍫

🔸 苹果脆脆枫糖坚果奶盖奶茶 🍎
苹果脆脆枫糖坚果奶盖奶茶
苹果脆脆枫糖坚果奶盖奶茶
  • 伯爵朱古力坚果奶盖茶
2021-06-09 402 浏览
想试呢杯好耐,但佢每日限量供应,上次6点左右去到旺角分店就卖晒喇,今次经过新蒲岗,见到仲有得叫,就即刻拣左呢杯😋叫左走冰微甜,苹果茶有少少似果然系既味道(暴露年龄🤣),入面有啲苹果粒,好清香,酸甜味道比想像中更浓,本身以为会偏茶味少少😗惊喜既系,估唔到fruity既茶同nutty既奶盖原来咁夹!坚果奶盖上面有啲苹果脆脆,好食😋唔食太甜既朋友仔叫无糖都可以,因为佢茶底入面加左苹果酱,已经有甜味架喇~

苹果脆脆枫糖坚果奶盖茶
苹果脆脆枫糖坚果奶盖茶
2021-04-29 640 浏览
Giveaway 香港终於饮到「NUTTEA坚果奶茶」啦!对於素食者同生酮饮食既朋友有福啦!仲有对动物权益、环境保护都好有帮助。因为生产牛奶会令乳牛排放好多甲烷而危害环境。而且佢既奶盖好浓郁香滑,好企身,好正!🥤四季春坚果奶盖茶($33)🥤台湾红肉坚果奶盖茶($33)必饮奶盖茶 我叫中无糖茶 真系好好饮 好香浓茶香味 饮落去唔会苦涩 另外表面奶盖好廷身实正 口感好滑身 而且有花生系表面 有嚼口 咸味更重会好好地址:新蒲岗大有街3号万迪广场1/F shopD
Giveaway

🥤四季春坚果奶盖茶($33)
🥤台湾红肉坚果奶盖茶($33)

地址:新蒲岗大有街3号万迪广场1/F shopD
2021-03-12 808 浏览
已经帮衬过呢间舖头几次 每次都系为咗坚果奶盖而帮衬🤤💛个奶盖超正 每次饮完成杯都好满足🤤❤️不过今次就有少少失望🥺🥺🥺今次同朋友一人叫咗一杯火龙果坚果奶盖茶个奶盖同以往一样咁好饮嘅👍🏼👍🏼👍🏼但系我哋就觉得同个火龙果茶唔系几夹 觉得个味配搭唔系几好 失望👉🏼👈🏼😖😖
已经帮衬过呢间舖头几次
每次都系为咗坚果奶盖而帮衬🤤💛
个奶盖超正 每次饮完成杯都好满足🤤❤️
不过今次就有少少失望🥺🥺🥺
今次同朋友一人叫咗一杯火龙果坚果奶盖茶
个奶盖同以往一样咁好饮嘅👍🏼👍🏼👍🏼
但系我哋就觉得同个火龙果茶唔系几夹
觉得个味配搭唔系几好 失望👉🏼👈🏼😖😖
𝘕𝘶𝘵𝘵𝘦𝘢🥤饮品全部都系用坚果奶代替牛奶 所以对奶敏感/素食者都可以饮 同埋感觉上都健康啲🌰-缤纷火龙果坚果奶(💰34)火龙果茶真系好少见 冇谂过颇有惊喜 饮落去好清新唔太甜 仲有啖啖果肉 超足料!加埋又滑又creamy嘅坚果奶盖 一试冇回头 依家次次去都会嗌😍(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推荐指数: 8.5/10.四季春坚果奶盖茶(💰30)系店舖推介嘅no.1人气饮品🤩坚果奶盖嘅淡淡果仁味 带少少咸香加埋清爽嘅绿茶 fresh得嚟唔会特别甜 亦冇平时饮茶嘅苦涩味 如果突然想饮奶茶又怕腻就可以拣呢杯啦🍵(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推荐指数: 8/10.
𝘕𝘶𝘵𝘵𝘦𝘢🥤
缤纷火龙果坚果奶(💰34)
火龙果茶真系好少见 冇谂过颇有惊喜
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推荐指数: 8.5/10
四季春坚果奶盖茶(💰30)
系店舖推介嘅no.1人气饮品🤩
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推荐指数: 8/10
缤纷火龙果坚果奶

缤纷火龙果坚果奶
  • 缤纷火龙果奶盖茶
  • 四季春坚果奶盖茶
曾经有段时间系芝士奶盖潮 但我谂而家应该系坚果奶盖潮💕-📌四季春坚果奶盖茶$32开头有啲抗拒因为我唔中意食nuts第一啖先试到奶盖 入口充满坚果香味😍😍奶盖打得好挺身 但入口又觉得好细滑坚果香味久久不散😋😋 淡淡茶香味同奶盖配埋一齐啱啱好 唔会喧宾夺主😌 由於比我印象十分之好😋同芝士奶盖有得比🤣 唔知边个好味啲👉🏼👈🏼 至少呢间饮品店绝对值得我encore 再encore支持🥰🥰⚠️诚意推介😌相信素食者都可以试😄😄同埋价钱可以接受 因为一般标榜素食者适合嘅产品都会mark up劲高期望下一次试配水果嘅奶盖茶😋😋
曾经有段时间系芝士奶盖潮 但我谂而家应该系坚果奶盖潮💕
📌四季春坚果奶盖茶$32
开头有啲抗拒因为我唔中意食nuts

2020-12-29 554 浏览
来自台湾既Nuttea已经登陆左香港两年喇,佢地既出现令到唔饮牛奶既vegan都可以品嚐到奶盖既美味。而佢地既坚果奶盖比一般用牛奶整既奶盖更丰盈同厚身,而且更加健康。新蒲岗分店系Nuttea喺香港既第一间分店,地点唔算方便,但对依个地方反而有少少情意结。试问香港有边间台式饮品店系有位坐架?但新蒲岗分店就有一个角落,比客人坐喺度品嚐,就算满座都仲有bar枱,感觉都好舒适。虽然佢地有坚果奶、水果茶等唔同系列既饮品,但我每次都必定系饮坚果奶盖系列,因为真系太好味。手冲咖啡奶盖上面既奶盖系原味奶盖,有少少咸香。稍为搅拌下啲奶盖就可以溶入啲咖啡到,比一般用燕麦奶或者豆奶冲既咖啡更滑同有口感。粉红莓好坚果奶盖茶系季节限定,啲奶盖都加入左士多啤梨,同原味比就多左一份甜同香。水果茶连冰一齐打,所以冇得少冰,但又唔会觉得太冻,士多啤梨同啲茶好夹,必饮。Nuttea越开越多,比更多人感受到冇牛奶同冇伤害既美好,一定会继续支持。

2020-12-28 340 浏览
之前屋企人介绍叫我一定要去试下呢间野饮.. 咁今日经过开见到就入去买黎试下啦.. 点知有惊喜.. 真系劲好饮.. 佢系用坚果奶而唔系用牛奶之类.. 因为我本身肠胃麻麻地.. 饮牛奶类唔系胃痛就系肚屙.. 而今次饮左之後完全冇问题.. 仲要个味道系唔差添.. 虽然话系黑糖但饮落去完全唔觉得好甜.. 啱啱好而买比屋企人饮果杯伯爵茶奶盖又系超级好味.. 两位小朋友都爱不释手yummy yummy... 呢间野真系好饮到下次行得远都会行过去买黎饮
  • 伯爵朱古力坚果奶盖茶
2020-12-07 278 浏览
💛 NUTTEA 💛..............................南瓜讲咗劲耐好想试呢间嘅奶盖🤩今日咁远水路嚟到新蒲岗就一次过试埋ψ(`∇´)ψ.🔅想知黄店原因请Dm💛..............................🍽四季春坚果奶盖茶 $32(👏🏻6.5/10).南瓜同我嘅评价一模一样 有丁丁丁屎失望😳我地一致认为净食个坚果奶盖系有9分架其实奶盖面有啲榛果碎 有啲嘢咬下几过瘾( ´▽`)好浓榛果味 好滑好creamy 有只羹畀你食奶盖但一同啲茶搅匀嚟饮 阵坚果味就消失咗变咗一杯好cream嘅普通奶盖 无咗个特色不过其实个茶底都好清新 几好饮嘅😈可能系我地叫错嘢 大家有冇边杯推荐畀我地饮🤤...............................🎈 Nuttea (万迪广场) (新蒲岗)新蒲岗大有街3号万迪广场1楼D号舖🎈 Nuttea (海光街) (鰂鱼涌)鰂鱼涌海光街36号地下2号舖🎈 Nuttea (旺角)旺角弥敦道688号旺角中心1楼F52号舖🎈Nuttea (观塘)观塘伟业街223-231号宏利金融中心1楼9号舖🎈 Nuttea (九龙湾)九龙湾宏
💛 NUTTEA 💛
南瓜讲咗劲耐好想试呢间嘅奶盖🤩
今日咁远水路嚟到新蒲岗就一次过试埋ψ(`∇´)ψ
🔅想知黄店原因请Dm💛
四季春坚果奶盖茶
🍽四季春坚果奶盖茶 $32(👏🏻6.5/10)
南瓜同我嘅评价一模一样 有丁丁丁屎失望😳
我地一致认为净食个坚果奶盖系有9分架其实
奶盖面有啲榛果碎 有啲嘢咬下几过瘾( ´▽`)
好浓榛果味 好滑好creamy 有只羹畀你食奶盖
但一同啲茶搅匀嚟饮 阵坚果味就消失咗
变咗一杯好cream嘅普通奶盖 无咗个特色
不过其实个茶底都好清新 几好饮嘅😈
可能系我地叫错嘢 大家有冇边杯推荐畀我地饮🤤
🎈 Nuttea (万迪广场) (新蒲岗)
新蒲岗大有街3号万迪广场1楼D号舖
🎈 Nuttea (海光街) (鰂鱼涌)
鰂鱼涌海光街36号地下2号舖
🎈 Nuttea (旺角)
旺角弥敦道688号旺角中心1楼F52号舖
🎈Nuttea (观塘)
观塘伟业街223-231号宏利金融中心1楼9号舖
🎈 Nuttea (九龙湾)
九龙湾宏冠道6号鸿力工业中心A座地下B1B1号舖
2020-11-17 327 浏览
💛Nuttea 坚果奶盖今次睇下🦨坚果🌰奶盖 有无得打败🧀传统芝士奶盖舗头细细但都有唔少人帮衬🤣有个小角落可以坐下既就咁睇佢地应该用左5种🦨坚果去整🍼奶盖厚厚的 会见到有坚果碎在内 较为企身所以佢地都会比枝🥄仔比你食奶盖坚果奶盖虽然健康 但味道出奇地好 甜度同味道都足🥰🥰当中😍😍榛子🌰味最出 然後有少少杏仁味最後会有合桃味既余韵由於奶盖较企身既关系 好似食紧🍦雪糕咁同时较难将奶盖同茶45度咁一齐饮到整体感觉就似食奶盖+饮荼解腻 但感觉依然很好的👍🏻👍🏻🥰 四季春坚果奶盖茶(💰$30)少甜少冰刚好个人觉得四季春最解腻台湾红玉坚果奶盖茶(💰$30)少甜少冰刚好岩哂钟意红茶同浓茶香既朋友仔去开新蒲岗既朋友仔不妨去埋佢隔离既享乐🍞🥯啊
舗头细细但都有唔少人帮衬🤣有个小角落可以坐下既
同时较难将奶盖同茶45度咁一齐饮到
整体感觉就似食奶盖+饮荼解腻 但感觉依然很好的👍🏻👍🏻🥰
台湾红玉坚果奶盖茶
四季春坚果奶盖茶
四季春坚果奶盖茶(💰$30)
少甜少冰刚好
个人觉得四季春最解腻

台湾红玉坚果奶盖茶(💰$30)
少甜少冰刚好
岩哂钟意红茶同浓茶香既朋友仔

去开新蒲岗既朋友仔不妨去埋佢隔离既享乐🍞🥯啊
$30 (其他)
台湾红玉坚果奶盖茶