2022-04-11 2322 浏览
有日放假揾好友食個悠閑午餐,係尖沙咀揾咗間cafe叫「Number 9 Coffee」😌💕👩🏻👱🏻‍♀️兩個人點咗一個墨西哥雞卷配牛油果$72、一個The Big Breakfast$98、一杯Americano$24,合共$194,可以用Payme付款好方便!👍🏻🌯🥑🐔墨西哥雞卷配牛油果$72✴️用墨西哥薄餅皮包住牛油果🥑、嫩雞肉🐔、蕃茄🍅,口感好清新,好健康,微辣,配菜仲有新鮮沙律菜🥗💚🍽The Big Breakfast$98食材好豐富,包括有沙律菜🥗、蕃茄🍅、滑蛋🍳、菇🍄、煙肉🥓、雞肉🐔、丹麥多士🍞、牛仔腸🌭、熱辣辣咁上,份量夠兩個女仔食,食材新鮮,好好味❤️

🌯🥑🐔墨西哥雞卷配牛油果$72

🍽The Big Breakfast$98
2022-04-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
  • The  Big  Breakfast
2022-01-11 1647 浏览
身邊喝咖啡的朋友大力推薦我去這間咖啡店,說實話如果不是她我還真的是不會留意這裡😂咖啡店座位不多,輕食為主,咖啡中aeropress和coldbrew最出名,所以每次來我都會帶走一支cold brew😆🔹Grilled chicken Tortilla Wrap $72我喜歡這裡的輕食不只是平常的多士類,還有這款飽肚度高的雞肉卷,裡面除了有一大片雞胸肉外,還有牛油果醬混合新鮮大蕃茄切粒,入口非常清新,不太冷的日子很適合吃。🔹Dirty $36第一次來的時候我選擇了dirty,咖啡豆和奶的運用非常得宜,nutty味重的咖啡撞上夠滑的牛奶,味道每一口都有些微變化,很不錯。🔹Coldbrew $65 來這裡喝咖啡的話一定要買coldbrew走😂一來是玻璃樽實在太好看,二來是他們的coldbrew做得很認真,沒有雜質,咖啡味醇厚,小小杯喝還可以喝到不同層次的味道~有時間不妨和咖啡師聊天,試試不同的手沖咖啡,有次試了味道非常複雜的geisha village auction lot12,雖然酸度比較高,但後勁可以品嚐到奇異果、橙等等的果香,放涼後更容易入口,是很有趣的咖啡豆呢。
Grilled chicken Tortilla Wrap

Grilled chicken Tortilla Wrap

🔹Dirty $36
第一次來的時候

🔹Coldbrew $65

2021-10-23 1186 浏览
自助嘅意思唔係止自助餐係指呢間Cafe乜嘢都要自助首先大家去收銀度買飛 之後就可以去自己倒水要自己照顧自己叫咗個墨西哥卷加牛油果醬 ($78)尚算小貴等咗大概15分鐘先有得食 (呢個地方啲人做嘢好慢呀⋯⋯)可能都係適合比較悠閒嘅大家 慢慢坐喺度休息 唔適合午市好匆忙咁喺度食墨西哥卷味道不過不失 咬入去會辣辣地 但好明顯唔係入邊嘅食物有辣味 係個醬汁有辣味 旁邊有少量沙律作為午餐應該唔夠飽 不過適合減肥嘅朋友去試試以同區來講 食物係唔抵食 不過冇試到飲品 可能咖啡先係呢度嘅精華🤭🤭🤭
自助嘅意思唔係止自助餐
係指呢間Cafe乜嘢都要自助
首先大家去收銀度買飛 之後就可以去自己倒水
要自己照顧自己

叫咗個墨西哥卷加牛油果醬 ($78)尚算小貴

作為午餐應該唔夠飽 不過適合減肥嘅朋友去試試

2021-10-07 736 浏览
The food and drinks are quite expensive here, it costs at least $100 to have a lunch. The quantity is not very much as expected, but the taste is quite good. I liked the coffee more than the food though.  The environment is OKAY, but it is too small. My friend and i didn't have a table and we had to sit by the bar table to have lunch, it's quite uncomfortable. Overall comment: I would recommend to have the beverages instead of the food in this cafe 'cause the food is too expensive.

2021-10-06
TEA
2021-09-12 689 浏览
沖煮咖啡有多種方法,虹吸、手沖、濾壓、冷萃等呢度最出名就係手沖咖啡 味道風味豐富 係由一個好喜愛飲咖啡既咖啡師親自沖泡用的咖啡豆不時更換 每次飲都有唔同風味 味道層次也豐富Flat White入口柔果酸味,慢慢帶出牛奶甜味,最後口腔有咖啡甘醇層次多變醇香每次都只能炒少量咖啡豆,所以每次飲都會有新驚喜 輕食早餐 一份牛油多士加滑蛋加腸同煙肉 比起一般全日早餐少了番茄豆和野菌輕食版早餐份量剛好,滿足一個人早午餐既胃口 烘得香口既脆牛油多士 嫩滑既牛油奶炒蛋平均消費$88評分8/10尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈地下
沖煮咖啡有多種方法,虹吸、手沖、濾壓、冷萃等
用的咖啡豆不時更換 每次飲都有唔同風味 味道層次也豐富
每次都只能炒少量咖啡豆,所以每次飲都會有新驚喜

平均消費$88
評分8/10
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈地下
2021-09-09 310 浏览
今日都係接住介紹CAFE 最近多左好多朋友交換心得邊度有好食CAFE今次就去到要介紹既Number 9 Coffee以健康輕食為主既咖啡店 少油鹽減輕身體既負擔想食輕食,店員推介一款叫雞肉番茄意式三文治 另加一杯咖啡咖啡夠濃香,拉花同隻杯好有質感,店員介紹佢地係自家烘焙咖啡蛋,出面飲唔到有自己風味因為每次都係烘焙少量,係特別新鮮入口,濃而帶點果酸味,幾岩飲三文治中間係番茄生菜加雞肉,慢煮雞肉配香草醬,烘得夠靚仲擺到好似心型一樣心機,擺碟,味道都係相當唔錯,值得支持!Number 9 Coffee 尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈地下9號舖評分7/10平均消費$70
今次就去到要介紹既Number 9 Coffee
以健康輕食為主既咖啡店 少油鹽減輕身體既負擔
想食輕食,店員推介一款叫雞肉番茄意式三文治 另加一杯咖啡
心機,擺碟,味道都係相當唔錯,值得支持!
Number 9 Coffee
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈地下9號舖
評分7/10
平均消費$70
◦•●◉✿✿◉●•◦ 👵🏻上班每天都要一杯熱咖啡去喚醒自己💼😆Number9的咖啡是👵🏻在尖東回頭率最高的一間咖啡店🥰她們的咖啡很香很滑 👵🏻喜歡濃而不酸的咖啡豆 而她們的咖啡就正正是👵🏻喜歡的口味試過Latte / Flat White兩款都喜歡啊🤎店內的𝐼𝒻 𝓎𝑜𝓊 𝓃𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓉𝓇𝓎, 𝓎𝑜𝓊 𝓌𝒾𝓁𝓁 𝓃𝑒𝓋𝑒𝓇 𝓀𝓃𝑜𝓌也是👵🏻很喜歡的一句quote。 😋: 𝟠/𝟙𝟘
◦•●◉✿✿◉●•◦

試過Latte / Flat White
兩款都喜歡啊
🤎

店內的
也是👵🏻很喜歡的一句quote。

😋: 𝟠/𝟙𝟘
Latte
2021-09-07
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$40 (早餐)
Latte
2021-07-06 539 浏览
等一個人咖啡🙂因為等人,到了一間個性咖啡小店坐坐,文青一下🤓。見到班店員個個都好後生😎😎仲喺度研究試整新餅甜品😍!嘻嘻哈哈好青春啊😙😙講返杯咖啡,好飲,夠香又厚身😋,個拉花同個杯仲好靚!打咭一流📷!#SofoodSogood#等一個人咖啡#咖啡#coffee#coffeeart#咖啡店#咖啡精#食野最重要#香港美食#享受美食的過程#食物正能量#好食#美食#美食攝影#Hongkongfood#hkfoodie
等一個人咖啡🙂

因為等人,到了一間個性咖啡小店坐坐,文青一下🤓。
見到班店員個個都好後生😎😎
仲喺度研究試整新餅甜品😍!
嘻嘻哈哈好青春啊😙😙

#美食攝影
#Hongkongfood
#hkfoodie
2021-05-09 810 浏览
喺尖東行去尖沙咀,成日都會經過 #Number9Coffee咖啡店,不過次次都趕時間而試唔到,今次難得無塞車,終於可以試下。甫入店內就聞到食物嘅香氣,原來呢度都提供熱食,可惜今次時間只能飲咖啡。咖啡分Black、White及Origin,唔飲啡嘅都可以揀茶、朱古力。店子小小,不過依然有一片落地玻璃,可以望下街境都幾悠閒。上網睇店主堅持用自家烘培啦咖啡豆,雖然每次只能烘出少量,但勝在能夠保持新鮮感。Dirty $36外賣拎走,杯套好靚但令我影唔到Dirty個漸層,哈哈哈,唯有下次坐低飲嘅時候影啦。即刻試一啖,咖啡味好香濃,牛幼亦都好香滑,分別飲到兩個味道,而唔係混埋一齊。就算拎完10分鐘後再飲,都依然好好味,一啲都唔澀而且有After taste,下次真係要坐低試埋嘢食!

Dirty $36
$36 (早餐)
2021-03-13 778 浏览
工作䌓忙,一杯充電啡真的不可少剛好公司附近有幾間小店依度都係選擇之一,今次決定一試點了Latte,外賣還有9折講返正題,奶泡不錯尚算棉密,行完返公司都未散啡味偏向Nuttty,但不算苦,唔錯總括黎講不錯,外賣有折抵讚以上食評只反映本人立場, 如有雷同,實屬不幸
工作䌓忙,一杯充電啡真的不可少
剛好公司附近有幾間小店
依度都係選擇之一,今次決定一試

點了Latte,外賣還有9折

講返正題,奶泡不錯
尚算棉密,行完返公司都未散

啡味偏向Nuttty,但不算苦,唔錯

總括黎講不錯,外賣有折抵讚

以上食評只反映本人立場, 如有雷同,實屬不幸
Ok
2021-02-27 652 浏览
雖然選擇唔係好多,但係嘢食都OK,只係一般Cafe嘅質素!呢個香草汁撈得好琿春,識落都幾香口!有四隻大蝦同埋好多菇,感覺都幾足料~ 因為下午茶嘅時間嚟到,人流好少所以坐得幾舒服,服務亦都好貼心~見到呢度咖啡好似好專家有人喺度請教師傅😂食落去啲意粉都好彈牙,亦都好有光澤!相信係即叫即整! 不過如果少油啲就更加好 因為食完個嘴都幾油🙈🙈 其實整體份量都幾大碟幾飽肚,所以都食唔到其他嘢lu~ 如果呢度多啲其他多款選擇就好啦
如果呢度多啲其他多款選擇就好啦
2020-12-29 788 浏览
做嘢做到三點都未食晏,於是冇諗太多就入咗呢間鋪。三點開始有早餐/下午茶menu 供應,所以叫咗個mini breakfast ($50),個餐本身跟黑咖啡或茶,但我加咗十蚊要Flat White,再加四蚊轉大杯。一見到份餐係用普通方包有少少失望,但係份炒滑蛋真心係好,滑得嚟非常夠熱,慢慢食都唔會凍曬,如果腸仔都再熱啲就正曬。煙肉唔係脆口果類但唔會覺得好油,放係塊包上面食啱啱好,等塊包豐富啲,又冇成啖肉果種罪惡感。雖然鍾意飲咖啡但唔算好識品評,總之係飲落舒服同開心嘅咖啡啦。五十蚊一個餐係尖沙咀有呢個水準都叫做冇咩可以嫌,希望下次幫襯可以試到啲驚喜菜式啦!
做嘢做到三點都未食晏,於是冇諗太多就入咗呢間鋪。

2020-11-26 640 浏览
起附近返工跟同事嚟過幾次, 其中一次叫藜麥沙律,等咗超過半小時,終於上碟,但係藜麥係熱的,連沙律菜都熱咗😅 最近一次一個人食lunch, 入面冇人,店員問完我一位之後同我講冇位⋯
起附近返工

2020-11-26
2020-08-22 1114 浏览
位置不算方便 但一直都想試試佢午餐忙到無得食 四點又要再開會 三點 tea time 要好歎番下☕️先雞肉係慢煮的 唔鞋 驚喜嘅係香草🌿味好香、啱啱好Panini烘得好正 無奈好肚餓又太好味😋如果多少少料 我一定俾滿分💯呢份panini當lunch未必夠飽😚有時間的話 可能會加件🥧Cappuccino拉花精美 奶泡做得唔錯只係選用的奶奶味太重 少少令啡味失色左實在太趕 無法去了解佢用邊隻奶但整杯還是可以的下次要試試佢嘅lunch 相信會夠飽呱🤭🤗

位置不算方便
但一直都想試試佢
午餐忙到無得食
四點又要再開會
三點 tea time 要好歎番下☕️先

Chicken  Tomato  Panini

雞肉係慢煮的 唔鞋
驚喜嘅係香草🌿味好香、啱啱好
Panini烘得好正

相信會夠飽呱🤭🤗
2020-08-20
Chicken  Tomato  Panini
2020-07-17 647 浏览
ɪғ ʏᴏᴜ ɴᴇᴠᴇʀ ᴛʀʏʏᴏᴜ'ʟʟ ɴᴇᴠᴇʀ ᴋɴᴏᴡ..最近實行緊1-6-8斷食法即係中午12 – ‪晚上8點的黃金‬8小時內才進食其餘時間就要忍下口😣😣暫時實施左10天左右 減了1.4KG離我目標還差2 ~ 3 KG不知道在8月來臨前能不能達標呢🙈.雖然最近實行斷食 但作為一日的第一餐中午當然要吃飽飽啦😝😝(其實肚仔由9點已經開始打鼓🤭)於是 在公司附近的café 醫肚.🥗 藜麥雞肉沙律 $79藜麥含高蛋白質⤴️ 低熱量⤵️超適合減肥中的我🤩而藜麥中的高纖維素 更有助腸道暢通🤣🤣難怪藜麥會被稱為super food ❣️雞肉有做過調味的處理食落帶少少酸 都幾開胃😋.☕️ Latte $20主食再加$20 就可以配一杯咖啡/ 茶因為有d 睡意 所以就點了一杯Latte看到美美的拉花 感覺心情也會變好一點呢😚
ɪғ ʏᴏᴜ ɴᴇᴠᴇʀ ᴛʀʏ
離我目標還差2 ~ 3 KG
不知道在8月來臨前能不能達標呢🙈
雖然最近實行斷食 但作為一日的第一餐中午
當然要吃飽飽啦😝😝
(其實肚仔由9點已經開始打鼓🤭)
於是 在公司附近的café 醫肚

🥗 藜麥雞肉沙律 $79