2021-04-20 53 浏览
疫情未能去旅行,到這裏一遊好像去了蒙古一樣,餐廳非常有民族氣息,椅子及牆上皆掛滿了毛毛裝飾,在民謠音樂下用餐別具風味。餐廳主打自助形式,顧客們取食物前必須先戴上手套,食物也算多元化,有烤餅、牛面頰、羊肉、冬蔭青口、蝦、蜆、沙律、蘑菇湯、甜品等...... 客人可先選烤餅底,再自行加上合適餡料創造一個個人化的專屬烤餅😂 我較喜歡印度式餅底,烤焗後餅皮鬆軟可口,Pizza的樣子但牛角酥般的鬆化,非常好味👍🏻另外顧客也可自選鑊仔小炒的材料,再加入特色醬汁後交給大廚替你炒熟,特別推介蒙古汁,煮熟後有專人把食物送上,有得玩有得食玩味十足。場地空曠舒服,適合朋友聚會。
2021-04-19
  • 石燒香味牛扒配蒙古醬汁
2021-04-19 64 浏览
今日去同朋友食不一樣嘅自助餐放題,原來呢到係食蒙古菜🐏真係第一次食;呢到環境幾好,裝飾好特別,坐位都好舒服;抵食又特別 自助餐當然唔少得有自選沙律🥗湯🥣海鮮🦐炒麵🍝水果🍉仲有甜品區🍰;除咗飲清水外;可以選擇叫飲品🍹飲品可以添飲;另外仲有酒精飲品,有happy hour 時段🥂 可以自助整批🍕首先攞個薄餅,再落醬料,加自己想食嘅配料放係薄餅內 或者 如果你想食炒飯/炒麵亦都得🍲放入你想要嘅麵/飯,再揀配料/菜,揀埋醬汁;整好後就可以放去廚房枱上,記得要放埋自己枱上嘅號碼牌;等廚房焗好後,職員會根據你嘅號碼牌🎱,送到你枱上 我同朋友各自揀咗自己鍾意嘅配料,整咗兩個批及兩碟麵,仲食咗沙律、水果及甜品;醬料區仲有好多款唔同醬料,蒙古菜當然唔少得蒙古醬汁,味道幾好,有機會都可以試下👍🏻 Nomads尖沙咀金巴利道53-59號地下A室

Nomads
尖沙咀金巴利道53-59號地下A室
2021-04-18
同朋友一齊喺尖沙咀覓食,行吓行吓,經過呢度,見到餐廳名字叫 Nomads, 即刻令我聯想到近期電影 Nomadland, 一套非常高質素嘅電影,咁冇乜考慮之下,就入咗去開餐😆我哋食咗 Mongolian🇲🇳 BBQ All-You-Can-Eat Dinner。有預先燒好咗嘅牛肉同羊肉,廚師會係你面前切開一片片,可以即刻食😋,但係如果你覺得太生,咁旁邊有一塊鐵板可以燒到自己喜歡嘅生熟程度😋。除咗BBQ牛🐂羊🐑,仲有不同種類嘅肉類、蔬菜,自己夾起喜歡嘅材料同調味料,分別放入一大一小嘅碗中,廚師👨‍🍳就會同你炒熟,然後服務員會拎到你枱面😋。另外仲有薄餅,餡料同薄餅皮都係自己揀,薄餅皮竟然可以揀 Naan😋。另外仲仲有😆水果、甜品、熟食、湯等等😋基本上全部食物都幾好味,仲有,呢度所有店員都好好禮貌,服務好好👍😊

用餐时段
2021-04-17 64 浏览
呢間餐廳都開咗有廿年,近來做緊優惠(晚餐買一送一或自助餐優惠),一於入去試下蒙古烤肉。當晚,我哋就揀咗買一送一,再另叫兩款特色飲品。🐓火焰烤肉串燒-雞肉呢個上碟方法較特別,望落都覺好惹味,而且好容易就將啲雞件喺枝串度叉出嚟,一啲雞肉都冇痴住枝串。雞肉嫩滑,醃料都好好味,但又唔會搶哂啲雞肉味。初時會怕重味精,會好口渴,但原來係唔會嘅。🐑 甜辣醬扒紐西蘭羊 T骨扒配石燒其實唔係好食到有甜辣醬,但反而仲好。羊肉夠嫩滑而冇騷味。石燒上就可以保持個熱度。🍹 Mocktails-Wildberry Passion特別在於配Ginger Ale,見到即叫杯嚟飲。

當晚,我哋就揀咗買一送一,再另叫兩款特色飲品。

🐓火焰烤肉串燒-雞肉

🐑 甜辣醬扒紐西蘭羊 T骨扒配石燒

🍹 Mocktails-Wildberry Passion
特別在於配Ginger Ale,見到即叫杯嚟飲。

2021-04-17 51 浏览
自助餐就食得多啦!但係以蒙古菜為主的自助餐香港就好少見!!!今日帶仔仔到呢间位於尖沙咀以蒙古大漠風情為主題嘅Nomads餐廳食蒙古菜😊餐廳裝潢充滿蒙古特色,椅子以白色羊毛和皮革配搭,牆上還掛上不同的獸皮和羊頭骨裝飾!!!自助餐以烤羊肉為主題,羊肉鮮嫩多汁而且一啲都唔騷😊·沙律吧啲菜式和醬汁都應有盡有,沙律菜仲好新鮮添🥰·今日熱盤就有炸春卷、炸咖喱角、辣青口、蒙古醬炆雞、炒麵、炒菜等提供~~~辣青口新鮮大隻又惹味,一時忍唔住食咗好多隻添😂😂😂·冷盤都有凍蝦🦐凍蜆~凍蝦非常新鮮,肉質爽滑彈性牙·仲有好特色嘅自選炒粉麵飯及Pizza🍕所有材料任君選擇配搭,之後交由廚師即場烹飪🍳材料、醬汁種類繁多,絕對迎合到不同口味嘅客人👍👍👍·甜品有芝士蛋糕、朱古力蛋糕、朱古力慕絲、士多啤梨慕絲、冬甩圈、啫喱等~而我最欣賞佢嘅慕絲甜品,又香又甜又creammy🥰🥰🥰·今日時令生果係又甜又多水嘅西瓜🍉依家Nomads仲做緊限時買一送一優惠👍👍👍即使一位客人亦可享七折優惠(只限堂食)#Nomads #蒙古菜 #蒙古特色 #大漠風情 #講飲講食 #買一送一 #香港美食 #好食推介 #hkfoodie
自助餐就食得多啦!
但係以蒙古菜為主的自助餐香港就好少見!!!

自助餐以烤羊肉為主題,羊肉鮮嫩多汁而且一啲都唔騷😊

·沙律吧啲菜式和醬汁都應有盡有,沙律菜仲好新鮮添🥰

辣青口新鮮大隻又惹味,一時忍唔住食咗好多隻添😂😂😂

·冷盤都有凍蝦🦐凍蜆~
凍蝦非常新鮮,肉質爽滑彈性牙

·仲有好特色嘅自選炒粉麵飯及Pizza🍕
所有材料任君選擇配搭,之後交由廚師即場烹飪🍳
材料、醬汁種類繁多,絕對迎合到不同口味嘅客人👍👍👍

而我最欣賞佢嘅慕絲甜品,又香又甜又creammy🥰🥰🥰
·今日時令生果係又甜又多水嘅西瓜🍉

依家Nomads仲做緊限時買一送一優惠👍👍👍
即使一位客人亦可享七折優惠(只限堂食)

2021-04-17
2021-04-15 49 浏览
我自己本身好喜歡吃特色食物,例如有民族特色的新疆菜,俄羅斯菜和印度菜等。今天,朋友帶我去尖沙咀這間Nomads,吃蒙古菜的,我一直都很想去蒙古,疫情關係沒法旅遊就試一下蒙古菜自助餐吧。Nomads位置不難找,但是正門入口在小巷裏,有些特別。門口已經張貼很多套餐價目表和自助餐的介紹,店門還有一個透明的玻璃廚房,可以看到廚師在裡面為客人炒小菜,焗pizza。餐廳的環境氣氛頗具游牧民族特色,掛上很多牛頭,羊頭和富游牧民族特色的擺設,每個餐椅都蓋上一張毛皮墊,坐著吃也挺舒服。不得不讚的是服務員的待客態度,除了講解疫情期間自取食物的規矩外(我還以為只需戴上口罩便是了,原來還要戴上膠手套,以策食物安全,我覺得雖然有些麻煩,但反映餐廳在防疫的措施上很盡責),更為我們細心講解如何自助選小菜配料,pizza配料交給廚師烹調,讓我第一次吃自助餐有親切的感覺。自助餐食物種類不多,但勝在味道好,如嘗試自選薄餅或小炒的話,必定要試蒙古汁,我不懂形容味道,但試了準沒錯,我吃了兩輪小炒都是加了蒙古汁,薄餅底也加!熱食推介,羊脾肉,廚師會為你從羊脾上即切羊片,約5成熟,旁邊有一個煎爐,可以加熱或加熟。我那牛魔王的老公

熱食推介,羊脾肉,廚師會為你從羊脾上即切羊片,約5成熟,旁邊有一個煎爐,可以加熱或加熟。我那牛魔王的老公,吃了十片燒牛臉額,他說肉質軟,入口夠膠,味道濃,是店中傑作。

總結,低價錢,所以種類少,很合理,但食物質素卻超越價錢,性價比高,下次再光顧。
2021-04-15
  • 烤羊腿
  • 石燒香味牛扒配蒙古醬汁
2021-04-14 36 浏览
一間開了21年蒙古菜式既老店,滿有歷史,餐廳裝潢平實,帶有內蒙既裝飾佈置點綴,燈光也是較淡黃的,餐凳都會鋪左一塊白毛毛氈。餐廳提供自助餐以及晚餐,每張台都會一早準備好紙袋以及透明手套,方便大家放口罩,以及出去夾食物時必須帶上手套,確保公共餐具🍴衛生,非常之細心!小妹跟朋友點了晚餐,依家仲有買一送一優惠(如果一人用餐可享用7折)。飲品方面,點了兩杯mocktails,都有7折優惠 😎喜歡啤酒🍻既朋友仔,,Stella全日有8折優惠添🥒Cucumber Lemonade: 有青瓜,檸檬薄荷,ginger ale,好清新好解渴🍇Wild Berry Passion: 有野莓,熱情果,ginger ale,入口甜,之後帶有餘酸味晚餐點了石燒羊扒同埋火焰雞肉串燒😋🥘石燒羊扒有3件,羊肉唔騷,火喉剛好一砌即可,石燒既好處仲可以保溫添🍗串燒絕對係必食!醃製鷄肉既帶有微辣,烤得亦很出色,外面有dd 脆,但仍然保留到入面既肉汁,好食😋 再試埋旁邊既醬汁,甜甜辣辣的,更加好味,一定要試!整體用餐感覺良好,用餐時間1.5小時,服務員態度友善,很詳盡解釋享用自助餐既安排同防疫注意事項,細緻到連餐飲refill

晚餐點了石燒羊扒同埋火焰雞肉串燒😋

整體用餐感覺良好,用餐時間1.5小時,服務員態度友善,很詳盡解釋享用自助餐既安排同防疫注意事項,細緻到連餐飲refill都講解得清清楚楚👍 食物既質素亦都很好,食自助餐仲可以自行製作自家口味既薄餅,再交由廚師👨‍🍳即焗,有得食又有得玩,讚喲!
2021-04-12 67 浏览
話說book咗枱自己嚟食,因為早到咗所以喺門口等,有個阿姐好搞笑地出嚟問"小姐有咩可以幫你?"當時時間只係尚餘一個字先開門,佢嘅語氣好似覺得我企喺度阻住佢哋做嘢,又或者覺得我唔應該喺度等不如行一陣?因為自己喺openrice睇咗食評做咗少少research,只係有啲細節想問清楚,有位小姐 帶我埋位然後我想問清楚細節,但問題原來只可以一句起兩句止,問第三句就唔多想答顯得煩好似好唔願意答咁!點餐點咗一個蒙古燒牛面頰,餐上枱時一個唔知係咪經理有啲禮貌咁話"小姐小心啲畀張紙巾你墊住,小心個鐵辣親"👍本來食蒙古肉應該叫羊肉,但係我唔食羊所以呢個牛肉都ok幾冧個醬汁幾好味😋 沙律吧唔多嘢食,兩款熟食、一款炒麵、白飯、沙律跟湯。冇餐飲要另外加20蚊先有餐飲兼甜品。小插曲隔離枱唔知係印巴籍定印度人?有個先生第一次唔記得戴手套第二次唔記得戴口罩,結果頭先ok嘅經理用英文話佢"我已經同你講咗兩次你再係咁我就叫你出去",可能疫情嚴重關係應該要顧己及人,經理出聲都可能為大家著想,但係我覺得啲態度語氣係咪應該要好少少呢🤔?
冇餐飲要另外加20蚊先有餐飲兼甜品
2021-04-12
  • 蒙古香噴噴火焰烤肉串燒
2021-04-12 33 浏览
係尖沙咀既街頭上,竟然零零些些見到有間橙色既餐廳,特別既裝修真係幾吸晴,反正而家冇得去旅行,所以我決定今日要展開我既異國體驗之旅果然冇令我失望,餐廳裝修都幾特別,仔細研究後發現餐廳原來主打蒙古菜,真係咁大個人都未食過,莫講話去蒙古成間餐廳燈光比較昏暗,仲有好多白色羊毛既毛毛櫈,就算夏天坐落去又幾舒服,唔會吉肉,牆壁上仲有唔少充滿蒙古特色既羊頭、羊皮添講返野食先,午餐係以半自助形式,即係揀左個餐之後,你就可以任食以下既沙律、小食、餐湯,真係可以食到攬住個肚走有炒小白菜同炒麵各式沙律菜同醬汁,方便大家自製沙律仲有咖喱雞、春卷俾大家睇下我既戰利品先主角終於到,就係我第一次食既羊肉pizza羊膝非常大舊,有成半隻筷子咁長,d肉超淋,如果覺得唔夠味仲可以點生蒜或者個辣汁一齊食添

有炒小白菜同炒麵
各式沙律菜同醬汁,方便大家自製沙律
仲有咖喱雞、春卷
俾大家睇下我既戰利品先
主角終於到,就係我第一次食既羊肉pizza
游牧羊肉薄餅
紐西蘭羊膝手抓羊
2021-04-10
游牧羊肉薄餅
紐西蘭羊膝手抓羊
2021-04-09 29 浏览
Beef kebab & semi-buffet ($178)Beef pizza ($148)And... buy one get one free?!熱辣辣牛面頰肉串,雖然厚身但唔韌!成間都好有蒙古feel, 從裝修到食物 去到埋單原來做緊買一送一!值得一提係之前外賣過羊肉pizza, 超香同脆,仲好食過呢個牛肉pizza!! 但係對semi buffet要求唔好太多啦xd我地埋單先知買一送一!Beef cheek meat is a thick and tender delicacy that is not too fatty, but what little fat it has melts in the mouth. The semibuffet itself is mediocre, but the dessert doughnuts were fresh off the oven - soft and fresh! Even a trip to the restaurant feels like a quasi trip out of hong kong! Specia
Beef pizza ($148)
And... buy one get one free?!

Special mention: lamb pizza that we did take away last time was so good and better than the beef pizza. I think their lamb is a must try

They are doing buy one get one free
2021-04-04 51 浏览
今日約咗個朋友尖沙咀食飯,間餐廳裝修幾得意,唔講唔知已經開業20幾年,店內裝修好有大漠風情,座椅都有白色毛毛。店內主打蒙古燒烤晚餐,你可以自選一啲食物配料造主菜,跟住有個buffet。另外你可以單點他們的套餐一個扒類加半自助buffet,而家買一送一,價錢真係好抵。個buffet出面有少少沙律,蔬菜,青口,生蝦,魚塊,蜆及炒麵,食物賣相都唔錯,幾新鮮,服務員會不斷添加,感覺比較衛生。主菜就是一個蒙古甜辣將羊T骨羊扒配石燒,上枱熱辣辣有少少鐵板效果,羊肉非常柔嫩又滑,羊味夠但不會過羶,個汁幾惹味帶點酸甜。大漠去骨春雞配石燒,雞肉好滑又多汁,燒春雞份量都幾大,調味剛好,非常之好吃。最尾仲有甜品,份量唔多,不過有一個新鮮嘅冬甩,算係幾有趣。價錢來講真係十分實惠,有個半buffet加埋個扒,買一送一埋單都係$250,兩個人來講係尖沙咀都值得一試。
最尾仲有甜品,份量唔多,不過有一個新鮮嘅冬甩,算係幾有趣。
2021-03-30 58 浏览
今天來到一間非常之有蒙古味道的餐廳,初嘗蒙古菜,一進店,所有的裝飾和擺設都已經十分有蒙古味道,很有特色,椅子上都是羊皮,牆上也有斑馬皮。我們點了牛臉做主菜,這個餐包埋一個半自助餐攞完啦,等待食物的時候,我們就出去拿取自助餐的食物了,自助餐的種食物種類很多,最好吃的個人覺得是青口白汁青口,白汁非常Rich同creamy. 我吃了超多,哈哈,都回本了!等了不久,主菜牛臉肉就到了,牛肉非常之大塊,肥大肉口,不知道烹調方法是什麼,應該是烤肉,肉質非常是淋,一點也不硬,口感很好,也沒有什麼筯,很好吃總結:這餐廳非常之有蒙古特色,食物也很不錯!

總結:這餐廳非常之有蒙古特色,食物也很不錯!
2021-03-30 925 浏览
今日食咗一間好特別嘅餐廳!人生第一次食蒙古菜😋 lunch hour都好多人嚟,外國人特別多!午餐套餐都幾抵食,俾主菜價錢,送自助bar(有沙律前菜,湯,水果等等),另外套餐有送飲品同埋甜品拼盤。自助bar形式多樣化,菜都新鮮~我好中意個broccoli soup,好creamy之餘,有淡淡西蘭花香😇2個套餐,份量都好多😊特別鍾意個羊肉串燒,一啲都唔羶,個燒汁咸淡適中。個肉亦都肥瘦適中,口感好好。羊肉大大嚿,但唔會覺得個肉好「諧霎霎」!食落仲好juicy添!另一個西藏醬汁燴肉煲,揀咗雞肉。個醬汁配搭薄餅同埋飯都好味,唔會過濃,職員話會辣,但係我覺得一啲都唔辣😆 略嫌南瓜多咗啲,我本身唔係太喜歡南瓜嘅質感最後另上嘅甜品拼盤,冬甩幾好食,唔會成舊粉團咁,我撈埋隔離嘅strawberry mousse一齊食。西瓜都幾清甜,頭先食完咁多肉,食返西瓜好refreshing!餐廳氣氛好好,裝修都靚午餐套餐配嘅自助吧

自助bar形式多樣化,菜都新鮮~

2個套餐,份量都好多😊

蒙古香噴噴火焰烤肉串燒

西藏醬汁燴肉煲

另一個西藏醬汁燴肉煲,揀咗雞肉。

餐廳氣氛好好,裝修都靚

午餐套餐配嘅自助吧
2021-03-29
蒙古香噴噴火焰烤肉串燒
西藏醬汁燴肉煲
2021-03-29 72 浏览
今晚去咗尖沙咀食過蒙古菜呢間餐廳是半自助形式的!中午食時先叫個主菜,然後就是半自助形式的!叫了個西藏醬汁燴肉鍋,肉類可選牛肉/雞肉/羊肉,我選了羊肉,再配上白飯和印度烤餅!想不到羊肉份量是超級多的,吸收了西藏濃厚的醬汁,非常之入味,配上白飯和印度烤餅簡直是一流!沒有印度咖喱那種辣,反而是香料味比較重!很好吃哦!另外叫了石燒香味牛扒配蒙古醬汁,分量非常之多,亦都好多肉汁非常鮮嫩!友人大讚好過出面啲西餐廳🤣🤣另外主菜未來之前,我們可以出去拿前菜,填一填肚子。有炸春卷,有湯,有車厘茄,沙律菜等等任君選擇!我最愛是車厘茄非常鮮甜亦都可以平衡返這麼多肉的主菜!最後還叫了餐飲另外還有甜品拼盤,不同的小蛋糕一淡一件啱啱好!

2021-03-27 89 浏览
疫情無得去旅行,就特別鐘意搵特色餐廳食野,加上係buffet就超吸引今日撞啱做緊限時優惠買一送一,如果不幸得一個人無人陪撐枱腳,都有7折優惠。餐牌上揀一個主菜,出面有自助沙律吧、小食同湯任食,衛生關係會有隻手套比你夾野食個時用,好貼心沙律吧好豐富,生菜、蕃茄、羽衣甘藍、南瓜⋯醬汁都有幾款,隔離有一小兜乾果、果仁,隔埋落沙律食更添口感忌廉湯幾好味,飲落好creamy,估唔到除左有蔬菜炸春卷、灼白菜仔、炒麵外,竟然有咖喱羊食添,個咖喱汁香料味好重好香老公揀左石燒牛扒配蒙古醬汁,牛扒滑嫩唔韌我揀左蒙古香噴噴火焰烤羊肉串燒,成串甘上枱好特別,侍應有提醒小心熱,一燒好就上碟架,4大舊羊肉好飽肚,個汁甜甜地包一杯飲品,得汽水同檸檬茶揀 ,最估唔到有甜品拼盤送 ,砌到好靚,味道幾特別,唔會死甜

老公揀左石燒牛扒配蒙古醬汁,牛扒滑嫩唔韌