2018-02-22 299 浏览
依個時代咩都‘’你話事‘’,想食點樣組合既扒餐一樣你話事❣️行過見到美心MX新出既自由扒餐可以自由配搭,36個組合慢慢簡我今次簡左🍷紅酒牛肉汁配和牛漢堡+午餐肉配意粉🍝仲有杯熱咖啡$46漢堡扒鬆鬆軟軟,牛味濃郁一咬落去啖啖煙韌口感,配上味道一樣濃郁芳香既紅酒牛肉汁令和牛漢堡既味道瞬間變得更加豐富意粉就偏乾因爲咩汁都無,上面有幾個西蘭花🥦同1粒蕃茄仔,再加2塊午餐肉,dry食唔到,唯有落紅酒牛肉汁撈埋一齊食最後仲有杯熱飲送,熱咖啡☕️

最後仲有杯熱飲送,熱咖啡☕️
2018-01-28 198 浏览
食咗最近地鐵見到賣緊廣告嘅咩棒棒海鮮火鍋 有三種唔同嘅魚滑 以連鎖快餐店嘅火鍋來講算係幾新印象中大約$70左右 唔包飲品 份量都幾足夠我食得好飽 又唔算太多人。但係等極都未有姐姐攞過爐俾我揀咗蕃茄湯底但係個湯係小到呢⋯⋯未開火已經咁少湯 咩玩法要加湯嗰陣剩係得清湯。。。本身已經好淡蕃茄味啦再撈埋清湯 完全就係唔三唔四好似吉野家咁整返個清湯湯底算啦。整到咁就咪學人整蕃茄嘅湯底啦但係食完之後都係覺得吉野家火鍋好食啲

揀咗蕃茄湯底但係個湯係小到呢⋯⋯未開火已經咁少湯 咩玩法

但係食完之後都係覺得吉野家火鍋好食啲
2017-12-21 214 浏览
今晚好趕時間,選擇了食快餐。點左1份好難會唔好食嘅「海南雞飯」。餐牌上,海南雞飯嘅價錢,比起其他都貴。心諗,應該安全。見到份餐,正常地有湯,有雞油飯,有去骨海南雞件。配菜是椰菜絲,凍冰冰,有少少反感。雞件好鹹,不過肉質都滑而且「林」。雞油飯好鹹!非常鹹!食咗半碗,我已經食唔落去。我怕自己個腎會出事。湯都好鹹,不過真材實料,有冇味精就不清楚了。我明白今餐係食快餐,但相比其他同類型快餐店,它的海南雞飯的確強差人意。食過好多餐廳的海南雞飯,有貴價、中價,及平民價。這個可說是我這幾年來,食過最難食的。
雞件好鹹,不過肉質都滑而且「林」。
湯都好鹹,不過真材實料,有冇味精就不清楚了。
2017-12-20
這晚乘坐七點氹仔開出的航班,八點半到達上環碼頭。終於回家了!不過,真的肚餓了!就在附近來個晚餐吧!在這快餐店搵位真頭痕!先唔講拖喼人士,反而是用餐過後死都唔走的人,還有一人霸佔四人枱,枱與枱之間的通路很窄,真係肥DD都過唔到。終於成功找到座位了! 付款後,也要等一段時間才可以取食物! 焗芝士牛仔腸肉醬意粉  雪白的牛仔腸,跟牛肉原本的啡紅色有很大分別。牛仔腸外形又肥又短,腸衣不厚,容易分割,而中間白色的肉十分軟綿綿,無需太多牙力來咀嚼。肉醬意粉~都是軟綿綿系列。意粉很腍身。紅色肉醬的茄醬不太濃,酸味很淡,也没有香草味道,整體味道很柔和。牛仔腸軟綿綿,意粉軟綿綿,肉醬的肉比例不多,即使拌勻盤肉所有食材,每條意粉所沾上的肉醬也不多,所以不用花時間去咀嚼,總之食物味道正常! 可是環境嘈吵,座位超級擠迫,而且提供的小碗竟然多左D野。誰叫這快餐店價格超抵,果然一分錢一分貨。 今晚全家真係坐艇啦!
這晚乘坐七點氹仔開出的航班,八點半到達上環碼頭。
終於回家了!不過,真的肚餓了!
就在附近來個晚餐吧!
在這快餐店搵位真頭痕!
終於成功找到座位了!
付款後,也要等一段時間才可以取食物!
焗芝士牛仔腸肉醬意粉
雪白的牛仔腸,跟牛肉原本的啡紅色有很大分別。
焗芝士牛仔腸肉醬意粉
牛仔腸外形又肥又短,腸衣不厚,容易分割,
而中間白色的肉十分軟綿綿,無需太多牙力來咀嚼。
焗芝士牛仔腸肉醬意粉
肉醬意粉~都是軟綿綿系列。意粉很腍身。
焗芝士牛仔腸肉醬意粉
可是環境嘈吵,座位超級擠迫,而且提供的小碗竟然多左D野。
誰叫這快餐店價格超抵,果然一分錢一分貨。
今晚全家真係坐艇啦!
2017-08-31 438 浏览
還記得十年前在讀大學的時候,也在美心吃燒鴨瀨粉, 那時下午茶餐收 14元非常抵食,但現在美心已變成高檔的快餐廳了今日下午特別易肚餓,於是去了信德中心新裝修好的“美心”食下午茶,想起大學時候讀書的日子,懷念的燒鴨瀨粉, 這是回憶的味道但現在的下午茶餐燒鴨瀨粉,已經變做雙倍價錢29蚊套餐~還要迫住我必須要配飲品不能單買 咁就洗咗我29元一個下午茶了!燒鴨瀨粉的燒鴨水準~不太差也沒有驚喜給我,小部分鴨胸肉,其他都是骨頭骨尾只是一個下午茶還算ok啦

懷念的燒鴨瀨粉, 這是回憶的味道

但現在的下午茶餐燒鴨瀨粉,已經變做雙倍價錢
29蚊套餐~還要迫住我必須要配飲品不能單買
咁就洗咗我29元一個下午茶了!

只是一個下午茶還算ok啦

2017-07-18 315 浏览
呢個星期美心MX推出皇牌焗豬扒飯特價,焗豬迷既我地又點會放過呢?(不懂焗豬的女人⋯就不是好女人麻)屈小姐心情好興奮咁帶賴生趕路,一路上仲擔心緊會賣晒,好好彩,我地雖然遲左3個字,但都買得到!2份焗豬Dinner Total$56,真心抵!而咁岩較早既一段時間,有飲食雜誌幫各大餐廳既焗豬扒飯評分,而美心MX既焗豬同佢個廣告一樣:很大唷,塊豬扒係最大塊最厚既!咁現實呢?的確真係好大塊呀,成塊豬扒鋪到飯面密不透風好誠實既一個廣告同賣點呀美心MX焗豬扒飯(特價版):3⭐️以$28呢個價錢黎講,性價比很高!所以值得給予3⭐️,原價$41黎講就⋯2.5⭐️啦!佢勝在放面既料好豪氣好足!首先,塊豬扒成1.5cm厚咁濟,原塊生煎,可惜無落蛋漿同生粉,無左個偽炸面同時令豬扒焗完之後乾左D! 但佢塊扒好大塊,原塊遮晒個飯面咁濟,要食飯真係要移走塊豬扒先!但大塊都有時會有唔好處既,屈小姐果塊豬扒條骨都好大塊,佢又唔肯同賴生換,賴生果塊冇骨咁濟另外配料都好多,有蘑菇、菠蘿、蕃茄、芝士,青豆同洋蔥,不過由於大部分鋪面既關係,菠蘿同青豆焗得比較乾,而且無辦法將佢地既味道焗入飯中。醬汁就一般般,比起一哥焗豬甜左D⋯失去左
!2份焗豬Dinner Total$56,真心抵!

塊豬扒係最大塊最厚既!咁現實呢?的確真係好大塊呀
,成塊豬扒鋪到飯面密不透風
好誠實既一個廣告同賣點呀

焗豬扒飯

美心MX焗豬扒飯(特價版):3⭐️

,賴生果塊冇骨咁濟

醬汁就一般般,比起一哥焗豬甜左D⋯失去左蕃茄汁既神粹

炒飯底有微量蛋絲,但其實將洋蔥、菠蘿,蘑菇同青豆加入一齊預先炒會更佳,除左爲飯帶來更有層次既味道外,配料亦唔會焗到咁乾

總括黎講,MX個焗豬的確好乎合佢廣告既賣點「很大唷」,但只係一種玩弄食物既偽術,忽略左味道同細節,得番外表既豪氣,值得咩?

另外,何解要做晚市送餐服務呢?其實我地唔期望一間快餐店送餐,你又唔收加一,明碼實價。做送餐又令員工工作負擔增加,同時搞到D單大混亂,不停比客人追單同漏野,而座位既上手物資又無人收拾
,或者返撲歸真會好一點?空出人手執枱,讓客人好似以往咁自行提取食物,不是會更好嗎?

2017-07-14
用餐优惠
優惠券
星期三中午時間,我和同事去到信德中心搵野食, 今次我一早已有心水,就是食美心, 一來不用排太長龍,二來快靚正,三來近辦公室。我看了一下就想到食芝士焗肉醬意粉,原本想食焗豬扒飯,但見份量很多,相信一定食唔哂,所以最後選擇了肉醬意粉。美心的肉醬意粉其實在其他分店都有食過,只是這間比其他的味道更好。我最欣賞的是那片厚厚的芝士,蓋在蕃茄肉醬和意粉之上,用叉夾著意粉和肉醬,可做到拉絲的效果,雖然很邪惡,但無論視覺和味覺上都令人很有滿足感, 明知會變肥豬仔,但都忍唔住口,整個肉醬意粉其實做得不錯,唯一美中不足的是急凍牛仔腸,不僅令賣相減分,也令到芝士焗肉醬意粉遜色了,餐飲方面,凍檸茶不會太甜,消暑止渴,整體而言,這餐味道ok, 出品算快,是快餐之選。

牛仔腸芝士焗肉醬意粉
2017-04-19
2017-04-21 412 浏览
最近4月5日,返工經過上環信德中心,見到 <美心MX> 及 <Deli-O> 圍板裝修,門外貼上告示 2017/4/10 重開!並改名為 <MX> 而取替原有的 <美心MX>!早餐時段坐滿食客!以早餐為例,餐牌價位頗貴,以 $26.5~$43 不等,多數介乎三十至四十元! 我發現另一分店的龍蝦湯螺絲粉配薯餅早餐 $29!這裡同樣有龍蝦湯螺絲粉早餐,不過換上牛扒或雞扒的話,早餐價 $42~$43 嘞!聽起來一塊扒都好貴吓!蘑菇汁香煎豬扒配炒滑蛋,牛油粟米,粗麥多士 $32蘑菇汁香煎豬扒加入鬆肉粉,容易切開又容易入口,蘑菇汁附上好幾片蘑菇片,好讓食客知道這是真材實料!調味恰到好處!炒滑蛋的確很嫩滑,帶有蛋漿及充滿蛋香!牛油粟米細細粒清甜爽口!粗麥多士富有麥香,外脆內軟!熱檸茶內有四片檸檬,份量慷慨!含豐富維他命 C,加一包糖!酸甜開胃!茶膽不算苦!兩者口味平衡很不錯!
早餐時段坐滿食客!
聽起來一塊扒都好貴吓!
蘑菇汁香煎豬扒配炒滑蛋,牛油粟米,粗麥多士 $32
蘑菇汁香煎豬扒加入鬆肉粉,容易切開又容易入口,
蘑菇汁附上好幾片蘑菇片,好讓食客知道這是真材實料!
調味恰到好處!
炒滑蛋的確很嫩滑,帶有蛋漿及充滿蛋香!

牛油粟米細細粒清甜爽口!

粗麥多士富有麥香,外脆內軟!
蘑菇汁香煎豬扒配炒滑蛋,牛油多士,粗麥多士
熱檸茶
茶膽不算苦!兩者口味平衡很不錯!
2017-04-21
$32 (早餐)
蘑菇汁香煎豬扒配炒滑蛋,牛油多士,粗麥多士
2017-03-17 312 浏览
趁著最近天氣還有一點寒意,於是去了吃美心MX的Shabu Shabu。我點的是龍蝦湯底海鮮配肥牛,付款後便找了一個枱面有電子爐的位置坐下,不一會,店員就將湯鍋和材料送上。這個Shabu Shabu的賣樣不錯,大大隻蝦,還有兩隻青口、蔬菜、冬菇、芝士丸、腐皮、豆腐、粟米,另外有一碟肥牛和一個烏冬,份量來說還可以的,但如套餐可包飲品更好。由於鍋裡的食物送來時已煮過,所以湯滾了就可以食。豆腐滑、粟米甜、蝦彈牙,其他配菜亦新鮮,只是湯底雖說是龍蝦湯,但味道太清,如可濃味一點效果會更好,不過這個價錢來說已算不錯,大家也可趁未「收鍋」來試試吧

2017-03-15
2016-10-04 429 浏览
一直都好想試呢個蕃茄濃湯米線加豬肉,因為我係一個番茄控,每次見到一間餐廳有番茄湯米線/米粉/意粉,我都會好想好想去試!!遇到美心mx ,間野D飯都幾平,最平係米線,大約30蚊就有成交,同平時食譚仔都差唔多呢個餐仲有好大碟肉添,抵好多!但係有少少失望既係番茄唔算係"濃"湯有d似味精湯,但係加左幾塊鮮番茄,冬菇粟米都有齊曬,配上米線真係一流 豬肉肉質鬆軟,D根非常之好林,好易入口,可是味精太濃了OVERALL都幾好,份量好多好多,多野食喔,食到真係好飽,如果個番茄湯可以更濃既話就更加好啦。
一直都好想試呢個蕃茄濃湯米線加豬肉,

我都會好想好想去試!!

遇到美心mx ,間野D飯都幾平,

最平係米線,大約30蚊就有成交,同平時食譚仔都差唔多

呢個餐仲有好大碟肉添,抵好多!
但係有少少失望既係番茄唔算係"濃"湯

豬肉肉質鬆軟,D根非常之好林,好易入口,可是味精太濃了
OVERALL都幾好,

份量好多好多,多野食喔,食到真係好飽,

如果個番茄湯可以更濃既話就更加好啦。
2016-07-29 383 浏览
是日同仔仔去澳門玩,上船之前食少少野。2大1小叫左:常餐 $48 沙嗲牛肉湯意粉,烘底麵包,炒蛋,意式雞肉腸。燒雞法包拼薯條 $50 凍檸茶散叫 $12。沙嗲牛肉意粉味道偏鹹,味精味重,茶餐廳質素。烘底麵包即烘的,剛好熱度牛油可以融係上面,啱仔仔食。腸仔係用水煮熟,不是煎的,所以不夠香,但是比較健康(其實腸仔也不是健康食品)。炒蛋味道不錯,很滑。燒雞法包,入面係煎雞扒,生菜。有點失望是雞扒幾油,幸好有生菜隔著,以致個法包沒有吸曬d油,如果個法包吸滿油,我估我應該食唔落。今時今日食個美心快餐都要五六十蚊,真的感受到香港通漲的壓力!
是日同仔仔去澳門玩,上船之前食少少野。2大1小叫左:
常餐 $48 沙嗲牛肉湯意粉,烘底麵包,炒蛋,意式雞肉腸。
燒雞法包拼薯條 $50 凍檸茶散叫 $12。

2014-07-23 609 浏览
今朝要去澳門出差,很早出門,所以迫住要在信德中心食早餐,我之前已聽說美心MX的食物一般,我想不是太差,堂堂一間大公司,但係D出餐亞姐都冇D禮貌,食過之後,非常失望,件炸魚柳硬過木頭,又硬又乾又無味,一定是放之很久,件多士一樣,最好都是杯咖啡
2014-06-02 518 浏览
今早在信徳中心開完會去美心吃個便宜快捷的午餐,本想點豬頸肉五寶飯,後來戰勝不了罪惡感決定試試沒嘗過的鮮茄濃湯米線。說真的,這麺食不難煮,我實在想不出他如何能烹得這般難吃。魚柳完全煮過頭了,一點鮮魚味都沒有;米線煮糊了,全無咬勁;那茄湯倒還勉強過得去,用了新鮮的番茄,也不會覺得下了太多味精。雖說湯頭合格,但魚柳和米線完全不行,另外給的兩塊炸魚餅又冷又硬,我咬了一口就放棄了。如此沒有誠意的食物,不會再試。是日消費:$34

如此沒有誠意的食物,不會再試。

是日消費:$34
2013-06-05 142 浏览
我份人係主張忍惡揚善既, 但我真係好憤怒! 我無啦啦有幾張美心Coupons帶左屋企人去食... 真係火都黎! D菜又黃、D乜鬼野肉醬一PAT PAT、係得個雞味道好少少, 但細隻到*好過份. 咁樣野左我成舊水! 都唔係錢既問題, 係浪費左我進食既QUOTA, 真係火都黎!
我份人係主張忍惡揚善既, 但我真係好憤怒!

题外话/补充资料: 想登食評時, 唔小心delete左D相, 無法子share到比大家去證明呢間D野有幾差! 不過你地真係想知既, 可以去試下. 平過去戲院睇恐怖片既~ (*其實我只係想講懷疑係其他野, 又唔係話真係係其他野, 點解用懷疑呢D咁中性既形容詞都唔比!)
2013-05-19
2011-04-05 69 浏览
美心集團近日也躊躇滿志,繼而有所舉動,除了其中菜部推出懷舊九大簋之外,快餐部也同時推出農家菜的套餐系列,除了用上同一款式的青花雞公碗之外,菜譜上亦極為相似,有理由相信,這兩個系列,是經集團商議之後,在兩線不同的食肆同時進行。這種廉價得來而又有特式的食物,永遠最得我的歡心。上週五去了上環信德中心的美心MX一躺,因為想試多一點東西,兼且肚餓非常,結果一個人之下,同一時間點了兩份套餐,奉上單據相片一張,吃了甚麼款式以及其價錢,一目了然。雖說是快餐出品,也需花了三五分鐘來預備,細看之下,分別有主菜一個、白飯一碗、還有湯羹和中國茶一杯,以四十餘元的出品來說,算是似模似樣。拍了照後自要品嚐一番,先嚐了餐內的西湖牛肉羹,味道可算不俗,主要材料不外是牛肉碎和豆腐碎,打了一個薄芡之後,口感也變得滑溜,既有肉香之餘,也嚐出一點鮮味,因為加了芫茜的緣故,也包含一點個性的幽香,整體味道不俗,相比那些下了味精的例湯,新意之餘更討人歡喜。對座不相識的食客見狀,略為提醒我可以要求侍者提供酒精爐,令湯羹可長期恆溫,難得萍水相逢,這好意我是心領了,不過這溫度對我來說還是可以接受,加上當晚不想吃太燙口的東西,最後也要作罷
整體配套甚佳
西湖牛肉羹味道佳,喜歡燙熱的話可要求加熱

對座不相識的食客見狀,略為提醒我可以要求侍者提供酒精爐,令湯羹可長期恆溫,難得萍水相逢,這好意我是心領了,不過這溫度對我來說還是可以接受,加上當晚不想吃太燙口的東西,最後也要作罷。
古法柱侯陳皮鴨,味道甚為可觀
第一個主菜是柱侯陳皮鴨,是近年少嚐到的菜式,造法不外是鴨肉爆香後加上柱侯醬來炆煮,期間也加了陳皮在內,只知在濃味的醬汁之下,將鴨肉的羶味掩蓋,卻仍吃到鴨肉的原有味道,調味上倒見分寸。再細嚐之下,確是吃著陳皮那種傳來的幽香,剛好中和了醬汁和鴨肉的飽膩感覺,整體感覺甚佳。
鴨肉不錯,但芋頭有待改善
論鴨肉的火侯也恰到好處,大體軟熟,呈現不柴過老之感,以快餐來說,已是值得嘉許。傳統的大碗農家菜,往往在碗底下鋪上墊底食物,喻意「厚底」。今次找到的竟然是少有的芋頭,不要少看這一味東西,已到過很多茶餐廳和菜館,卻找不著芋頭炆鴨及鵝肉這等菜式,可惜當晚的芋頭不帶鬆化之感,比較爽實一點,芋香之味也不明顯,還好表層帶點香脆,聊勝於無。

要吃鬆化的芋頭也要看食緣,除了當造的時節和上等的來貨之外,廚師們也可落點功夫,要預先將芋頭蒸之半熟再行處理,那吃出來的芋頭菜式,自會芋香與鬆化兼備了。
這油麥菜腩肉不比陳皮鴨為佳,但也屬風味菜式
另外點了一個油麥菜炆腩肉的菜式,規格大致相若。油麥菜是我少吃到的菜蔬,爽口之餘也帶點筋性,據知也真屬於重油水的時蔬,說回味道,面上的腩肉片份量不多,比較薄身,醬汁味道總算偏濃,肯定的應是加了麵醬在內,食味來說沒先前的陳皮鴨那麼佳,但卻是當晚最快售罄的一個。

這農家菜的味道大致不錯,值得奉上笑臉推介,也有其他數款菜式,不過眼見之下,未必款款都是「農家味」,似屬家常小菜為主,如有機會的話可能會品嚐多一至兩款未定。正因如此,我對美心中菜部的九大簋是有點期待的,不排除組織一個相關的活動。
2011-04-01
整體配套甚佳