2023-08-11 205 浏览
今次小編介紹呢間Cafe,要預先上網預約,可以係OpenRice或打電話去餐廳度預約。因為小編比較怕熱,強烈推介秋天或冬天去打卡!  .🔥 黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 $168 ⭐️8/10⭐️ 可麗餅係呢間餐廳嘅signature,整得好薄身好脆,吉穿隻太陽蛋,用蛋汁同千島醬點可麗餅,口感豐富!  .🔥 蒜片辣椒欖油大蝦意大利粉 $168⭐️8.5/10⭐️ 蒜味好重,辣度適中,balance得好好,隻大蝦都好有誠意,爽口彈牙!  .🔥Orea 沙冰 $88⭐️8/10⭐️ Oreo味好重,大量Oreo碎,分量十足,但略嫌太杰身,有d難飲用。   .⭐️總結:香港嘅Cafe難得有世外桃源嘅感覺,食完飯後,小編係戶外chill下hea下,不知不覺就過咗兩個鐘!環境非常舒服!如果鍾意睇我嘅食評,又想支持吓我,麻煩follow instagram @chillheafoodie !! Like share 我嘅post!! 你嘅支持係我嘅原動力,謝謝!

🔥 蒜片辣椒欖油大蝦意大利粉 $168⭐️8.5/10⭐️
蒜片辣椒欖油大蝦意大利粉

🔥Orea 沙冰 $88⭐️8/10⭐️
Oreo沙冰

蒜片辣椒欖油大蝦意大利粉
Oreo沙冰
元朗隱世•歐陸風花園餐廳•藝術感滿滿🎨好味又睇得📸✨賣點: ᴄᴀғᴇ 佔地廣,有ᴠɪɴᴛᴀɢᴇ室內座,亦有優雅歐陸風室外座 (有冷氣風扇) ,環境別致,睇得出有用心佈置食物賣相都好ᴀʀᴛɪsᴛɪᴄ,味道都在線上,可以話難得兼備外觀味道同營養 ദ്ദി‪- ·̫ - ̳最特別係另設有英倫傢具珍藏館,好似個私人博物館咁,用餐前後可以行吓😎有好有唔好嘅係,位置真隱需要深入元朗,步行範圍內唔多嘢行,另一個角度睇係個機會到郊外田園地方休息下😜【食物 】 ❶ 墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉 $𝟷𝟺𝟾 (𝟾/𝟷𝟶)雖說有辣椒,但醬汁屬泰式甜辣,唔辣之餘更有開胃之用😋意粉掛汁,濕潤度恰好,配搭用蒜炒過嘅墨魚鬚同蜆鮮味更明顯,做法算新穎🤩❷煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅 $𝟷𝟼𝟾 (𝟽.𝟻/𝟷𝟶)sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ 之一嘅可麗餅有唔同口味,小ᴊᴜɴᴊᴜɴ揀咗呢款咸食,夾住ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴀɴᴅ 椰菜絲,煙三文魚少咸同可麗餅好夾,加上奶油芝士香令成個口感味道更豐富,但餅身算淋身❸田園柚子沙律 $𝟷𝟺𝟾 (𝟾.𝟻/𝟷𝟶)一講到沙律好多ᴄᴀғᴇ都係好ʜᴇᴀ咁將食材堆砌一齊又唔新鮮,不過呢度嘅沙律會令人眼前一亮,
元朗隱世•歐陸風花園餐廳•藝術感滿滿🎨好味又睇得📸

✨賣點:

【食物 】
❶ 墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉 $𝟷𝟺𝟾 (𝟾/𝟷𝟶)

❷煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅 $𝟷𝟼𝟾 (𝟽.𝟻/𝟷𝟶)

❸田園柚子沙律 $𝟷𝟺𝟾 (𝟾.𝟻/𝟷𝟶)
一講到沙律好多ᴄᴀғᴇ都係好ʜᴇᴀ咁將食材堆砌一齊又唔新鮮,不過呢度嘅沙律會令人眼前一亮,一嚟係加入左花藝元素擺盤併砌精美,二嚟食材好新鮮,入口好ғʀᴇsʜ,值得一試✧*。

❹ ᴛᴡɪɴɢɪɴɢ 花茶 $𝟽𝟾 (𝟼/𝟷𝟶)
花茶入樽華麗玻璃樽,配備有大冰塊嘅玻璃杯,貼心保持冰感又不失優雅😊有多種口味選擇,桃味入口清新唔假

2023-07-01 92 浏览
3月去石崗影木棉花的時候順道去了已bookmark 很久的muse fd現場除了黑色主調的室內還有外邊的不同傢俬擺設環境除了以黑色為主調服務上也很細心而食物比想像好,因為通常偏遠地區的餐廳伏味總是重,但Muse 👍🏿👍🏿🔸西柚蒟蒻梳打 (圖2)🔸顏色搶眼,底部蒟蒻媲美台式珍珠,很有港式味道。🔸Iced Mocha 🔸朱古力味比例較重,但仍保持咖啡味,不錯的。🔸墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉🔸一碟賣相精美,層次感豐富的意粉,外表有襯花點綴,蒜蓉炒墨魚鬚,不算太辣但香口,份量不算多,為美中不足之處。🔸芝士大啡菇配薯條🔸芝士不會過厚,份量適中,煎大啡菇的火喉也剛好。室內外環境非常打卡able ,基本上可玩足一日,而且户外部分地區也有大簷蓬,不用快熱天下暴曬
3月去石崗影木棉花的時候
順道去了已bookmark 很久的muse fd
現場除了黑色主調的室內
還有外邊的不同傢俬擺設

環境除了以黑色為主調
服務上也很細心

🔸西柚蒟蒻梳打 (圖2)🔸

顏色搶眼,底部蒟蒻媲美台式珍珠,很有港式味道。

🔸Iced Mocha 🔸

朱古力味比例較重,但仍保持咖啡味,不錯的。

🔸墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉🔸

🔸芝士大啡菇配薯條🔸

芝士不會過厚,份量適中,煎大啡菇的火喉也剛好。

蒟蒻荔枝梳打
芝士大啡菇配薯條
2023-03-07
蒟蒻荔枝梳打
芝士大啡菇配薯條
2023-06-30 386 浏览
今日去咗間元朗一間好隱世嘅cafe,之前起ig見到已經好想去食佢哋嘅crepe 🤤我哋去錦上路站搭72小巴去,去到上村公園站落車行2分鐘就到,都幾方便~雖然要好多人見要駁程小巴會覺得遠,但真係值得去~因為果到都幾靚,而且野食真心唔錯🤤食完野可以係佢出面打卡,而且佢地仲有間showroom放咗d好特色嘅家俬比人客參觀同打下卡📸戶外嘅位置都好靚,好外國花園feel🌳佢個menu係掃qr code睇嘅,揀好再搵店員落單~起餐牌見佢地有唔少限定野,尤其係飲品,好多季節限定😍今次去都叫咗唔少野食,一份炸魚薯條,一份可麗餅,兩杯飲品同兩份甜品炸魚手指配薯條$108(轉黑松露薯條+$25)原本以為個炸魚指子係一條炸魚,上咗之後睇清楚先知佢真係寫炸魚手指😂食落都好脆同埋唔油膩,炸衣唔會好厚~黑松露薯條配埋黑松露蛋黃醬,好香黑松露味~薯薯好粗身好好食黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 $168份量其實都唔少,食完比我想像中飽,有兩隻蝦同兩粒帶子係面,帶子同蝦都好食原本佢上黎果陣,見到佢啲醬係邊邊到,我以為入面會無咩味啦,點知原來佢入面都有醬,個味係好夠,醬撈埋椰菜絲、芝士作為內餡,加埋面果隻太陽蛋🍳成份都好好

炸魚手指配薯條$108(轉黑松露薯條+$25)

黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 $168
原本佢上黎果陣,見到佢啲醬係邊邊到,我以為入面會無咩味啦,點知原來佢入面都有醬,個味係好夠,醬撈埋椰菜絲、芝士作為內餡,加埋面果隻太陽蛋🍳成份都好好食😋

Iced Latte $58
latte嘅咖啡base唔錯,飲到有少少煙燻味,唔知關唔關食完黑松露薯條事😂

蝶戀花荔枝冰(季節限定)$68
蝶戀花荔枝冰將個朵花雪佐係冰入面,融佐之後都幾靚~飲落係荔枝梳打嘅味道,唔錯

Affogato $88
雪糕幼滑~加埋香濃嘅咖啡好完美

宇治抹茶麻糬(限定)$58
宇治抹茶麻糬口感覺得有啲似蕨餅,加埋黑糖醬一齊食味道都唔錯
  • 黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅
2023-06-28 82 浏览
今日約埋朋友嚟咗位於錦上路嘅𝙲𝚊𝚏𝚎係錦上路西鐵站轉𝟞𝟜𝕂巴士(往大埔方向)係張屋村落 行過對面就見到餐廳都算幾容易搵但今日天氣不似如期 嚟到落起毛毛細雨🌧️·餐廳黑色外牆加上水晶燈 充滿古典味有分室外同室內ᕕ( ᐛ )ᕗ 室外仲有個空地如果大家揸車嚟都可以有位泊而我地就揀咗室內 冷氣非常充足室內嘅枱同椅都係透明設計 好特別又華麗(●’◡’●)ノ煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅 $𝟏𝟒𝟖配有流心蛋喺可麗餅上面咸咸地嘅煙三文魚加上奶油芝士🧀️係個好夾嘅咸點可麗餅入面夾住滿滿嘅生菜🥬添加不少口感 唔會太膩蒜片辣椒欖油大蝦薏大利粉 $𝟏𝟔𝟖煎香咗嘅新鮮嘅大蝦🍤帶出啖啖焦香咬落爽口(✯◡✯)意粉佈滿蒜蓉粒 好惹味下次再嚟一定會encore~Hot Matcha Latte $𝟔𝟓正正常常嘅抹茶鮮奶 但上枱真係滿分💯 好靚嘅拉花之外個杯同個碟都好吸睛♡´・ᴗ・`♡芒果沙冰 $𝟖𝟑價錢以一杯飲品嚟講真係略高但飲品真係有驚喜超級大杯 澎湃嘅芒果沙冰而且係極濃郁嘅芒果味純粹係芒果嘅甜味 而唔係糖漿上面仲有食用金箔 好IGable夏日炎炎最啱飲杯沙冰解解渴\(^ヮ^)/甜品揀咗個抹茶蕨餅 $𝟓𝟖份量剛好 淡香抹
今日約埋朋友嚟咗位於錦上路嘅𝙲𝚊𝚏𝚎
係錦上路西鐵站轉𝟞𝟜𝕂巴士(往大埔方向)
係張屋村落 行過對面就見到餐廳

可麗餅入面夾住滿滿嘅生菜🥬
添加不少口感 唔會太膩

蒜片辣椒欖油大蝦薏大利粉 $𝟏𝟔𝟖
煎香咗嘅新鮮嘅大蝦🍤帶出啖啖焦香
咬落爽口(✯◡✯)
意粉佈滿蒜蓉粒 好惹味
下次再嚟一定會encore~

Hot Matcha Latte $𝟔𝟓

份量剛好 淡香抹茶味🍵
有黑糖 可以自由決定甜度
都係不錯嘅甜品🍮

𝐓𝐨𝐭𝐚𝐥: $𝟓𝟕𝟒
📍Muse Furniture Lab (元朗)
元朗錦上路26C號地舖
2023-06-27 19 浏览
喺Ig見到呢間餐廳《Muse Furniture Lab》好靚,已bookmark 咗好耐啦!襯假日去食返個lunch, 放慢生活節奏,享受一下食物,打下卡~原本以為會好偏僻,其實都唔係喎。唔係自駕的話,喺錦上路坐巴士64K或的士好快就到,都好方便~去到真係幾驚艶,歐陸式庭園,華麗風格,一大片草地,好多打卡位。室內環境也很吸睛,以黑色為主夠型格,有水晶吊燈,周邊放滿鮮花🌺幾盆蘭花特別顯優雅~食完嘢可以去showroom參觀,放滿懷舊傢具同裝飾,呢間餐廳真係好值得來啊!♚ 黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 $168上桌已散發著濃濃的黑松露香氣,帶子鮮甜,上面放滿黑松露醬,松露回香😋大蝦彈牙鮮味十足,上面有流心蛋,切開後蛋汁流入可麗餅內,餅皮鬆軟,裡面是千島醬椰菜絲,層次感很豐富~♚ 溫泉蛋燒汁牛仔肉意大利粉 $148有茶餐廳風味嘅意大利粉,意粉炒得有鑊氣,配以溫泉蛋,加濃郁的燒汁,而牛仔肉厚身仍軟腍,味道不錯~♚ 甜菜石榴汁 $78大熱天氣一定要飲凍野,呢杯期間限定,香甜的石榴汁,令人愛不釋手~♚ 百香水果綠茶 $78杯飲品勁靚😍 百香果的酸香味固然解渴怡神,綠茶味道與百香果味也能取得一個不

♚ 黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 $168

♚ 溫泉蛋燒汁牛仔肉意大利粉 $148

♚ 甜菜石榴汁 $78

♚ 百香水果綠茶 $78
杯飲品勁靚😍 百香果的酸香味固然解渴
怡神,綠茶味道與百香果味也能取得一個不錯的平衡,可以紓解口渴之苦~

2023-06-27 27 浏览
蜜桃綠茶冰$68Iced Latte$58墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉$148黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅$168泰式炸蝦餅$88好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲 環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:二訪Muse Furniture。朋友住新界,假日想去半戶外的餐廳用餐,不約而同想起這間餐廳。我倆喜歡此餐廳是因為有好多影相位,除了花園位置,另有一間小屋佈置得富有歐洲小屋風,放了一張皮梳化🛋️、酒櫃、大柴火暖爐、特大復古時鐘🕤等。除了大量影相📸️位,食物也很好。擺碟用心精美,味道好。泰式炸蝦餅一碟有8件,炸得脆脆的,不油膩,跟泰式甜辣醬好襯。黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅是我們每次來都必點的食物。Crepe 餅皮薄身濕潤。帶子鮮味十足又大隻,黑松露醬一大堆,好香。烤過的大蝦🍤爽口,夠香但又不會乾身。Crepe 加了如千島汁的沙律醬,提升了海鮮的鮮味。墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉🍝加了不少辣醬,好惹味。墨魚鬚彈牙卻不韌。蜆有10多隻,清洗乾淨,沒有沙。意粉夠al dente 。喜歡蜜桃🍑綠茶冰,既有蜜桃的甜味,又有清淡茶香味。凍凍
Iced Latte
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉

喜歡蜜桃🍑綠茶冰,既有蜜桃的甜味,又有清淡茶香味。凍凍的,好refreshing。
Iced  Latte
蜜桃綠茶冰

另要讚讚侍應的服務態度,原本我們是被安排坐半戶外的地方,見到有毛毛蟲🐛,侍應二話不說便幫我們處理了。其實在大自然環境,有不傷害人的昆蟲也沒所謂啦。侍應怕我們熱,知道室內有位,又主動幫我們調回室內。服務態度好殷勤。
Iced  Latte
蜜桃綠茶冰
就像走進了童話世界一樣,沒想到香港都會有這樣景觀的餐廳。到達後會見到大片綠草地上有間黑色歐式屋子,華麗又神秘,户外用餐可享受田園美景,可以帶同寵物一同用餐,室外是白色帳篷搭配黑色家俱,擺放了大量盆栽🪴和掛滿綠色垂吊植物。大草地上有黑、白色鳥籠、吊櫈韆鞦、沙發床等打卡位。外觀黑色的歐式屋子餐廳,內襯水泥牆身,刻意造成古舊感,並用上相對應色調 - 黑色櫃檯、水晶吊燈和窗框,配襯透明的餐桌、椅子。餐廳有供應沙律、意粉、可麗餅、肉類和小食。飲品方面有咖啡、花茶、沙冰等。☕ Flat White☕ Ice Latte🍽️ 煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅可麗餅是餐廳的招牌菜式,賣相精緻,薄薄的餅皮軟柔,口感煙韌,摺成四方形,四邊鋪滿煙三文魚,中間放了蛋黃半生熟的太陽蛋,裹面有大量椰菜絲、沙律菜和芝士,餡料輕盈清新,伴上蛋黃漿和淋面的蛋黃醬,口感豐富。🍽️ 白酒青口意大利粉青口份量不少,意粉都掛上醬汁,一放進口裏,陣陣酒香味立即滲出來,醬汁略為杰身,牛油和奶油味香濃,帶點蒜香,再加入煙肉,增添了鹹香味,並加入車厘茄、洋蔥做配料,香甜解膩感。另一邊是傢俱陳列館,亦有不少打卡位,充滿藝術感。
就像走進了童話世界一樣,沒想到香港都會有這樣景觀的餐廳。

☕ Flat White
☕ Ice Latte

🍽️ 煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅

🍽️ 白酒青口意大利粉

另一邊是傢俱陳列館,亦有不少打卡位,充滿藝術感。
2023-06-18 15 浏览
一入間餐廳就俾佢貴麗嘅設計吸引成間餐廳好多打卡位如果想影田園風仲可以去餐廳出面滿足晒我又想影貴麗風同田園風今次叫咗個黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅(168$) 份量適中,一上枱就好大浸黑松露味啲海鮮都幾新鮮,不過可能我大食,所以只係6分飽大食嘅朋友可以另外嗌多個
一入間餐廳就俾佢貴麗嘅設計吸引
成間餐廳好多打卡位
如果想影田園風仲可以去餐廳出面
滿足晒我又想影貴麗風同田園風
今次叫咗個黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅
(168$) 份量適中,一上枱就好大浸黑松露味
啲海鮮都幾新鮮,不過可能我大食,所以只係6分飽
大食嘅朋友可以另外嗌多個
煙三文魚沙律🥗 💰$128沙律可選擇(柚子汁/芝麻醬),我哋揀左柚子汁 酸酸甜甜好開胃~而且整個沙律賣相都好吸睛👀 作為前菜嚟講 係一個好選擇!仲一啲都唔孤寒 有三大塊厚肉煙三文魚😋泰式炸蝦餅🦐 💰$88/8pcs好愛好愛這個蝦餅( ̀⌄ ́)係呢一餐嘅TOP1👑 新鮮熱辣辣 配合麵包糠嘅脆香 蝦肉嘅調味剛剛好,唔會太咸太濃味。令人不知覺咁一口接一口清光盤🥹 必叫‼️蒜香蟹肉帶子意粉🦀 💰$168靚靚店主好細心,提我哋襯熱食~ 果然美食係即整好即食就最perfect( ´ ▽ ` )ノ 特別一讚呢個意粉真係好足料 充滿蟹肉,係每一條意粉都沾滿蟹肉😝 而且好中意有蒜香又辣辣地嘅組合,食到最後都唔會覺得膩或者好飽滯。再有兩粒大大粒嘅帶子點綴一下,真係好滿足🥰MOVENPICK ice-cream🍦 💰$88媽咪的must order🤭就係Movenpick嘅雲呢拿味雪糕~ 足足有4大球,仲有Oreo底! 為我哋嘅午餐畫上完美句號🫰🏻石榴百香果梳打🧊 💰$68士多啤梨Mojito🧊 💰$78打卡一流嘅特飲💗 兩杯飲品賣相都好靚,甜度適中🍸永遠對soda類嘅飲品都唔會失望🤓
煙三文魚沙律🥗 💰$128

泰式炸蝦餅🦐 💰$88/8pcs

蒜香蟹肉帶子意粉🦀 💰$168

MOVENPICK ice-cream🍦 💰$88

石榴百香果梳打🧊 💰$68
士多啤梨Mojito🧊 💰$78
早年已經知道餐廳存在,IG 見到菜式細緻而大為驚艷😍所以預早訂左餐廳食一個華麗午餐,以免大失預算。好在餐廳戶外有一片空地泊車,揸車到最方便。🚗餐廳室內可以容納二十多人,以暗黑歌德式裝風格裝橫,同外面田園清新風好大反差。天花板大水晶燈營造華麗神秘感覺!黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 $168薄餅包住大量椰菜,充滿口感,加上酸酸甜甜千島醬好開胃。中間流心蛋好治癒,兩隻燒大蝦及黑松露帶子,配搭食用花是點晴之作。溫泉蛋燒汁牛仔肉意大利粉 $168以日式做法製作意大利粉充滿驚喜,牛柳條鮮嫩入味,配上微甜燒汁,一口接一口。田園柚子沙律 $148柚子肥大粒粒分明,可見細心及誠意,沙律菜清新爽脆。咖啡沙冰 $88呢個價錢絕對值回票價👍大量金薄點綴,立即提升華麗感,加上咖啡濃烈,沙冰綿密口感,夏日透心涼之選😌另一邊有間賣傢具嘅小房間,可以打卡影相,老闆好有心思將世界各地特色家品展覽及出售。
早年已經知道餐廳存在,IG 見到菜式細緻而大為驚艷😍
所以預早訂左餐廳食一個華麗午餐,以免大失預算。

好在餐廳戶外有一片空地泊車,揸車到最方便。🚗

天花板大水晶燈營造華麗神秘感覺!

黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 $168

溫泉蛋燒汁牛仔肉意大利粉 $168

田園柚子沙律 $148
柚子肥大粒粒分明,可見細心及誠意,沙律菜清新爽脆。

咖啡沙冰 $88

溫泉蛋燒汁牛仔肉意大利粉
田園柚子沙律
咖啡沙冰
2023-06-11 30 浏览
這間cafe bookmark 了很久,一直很想去,因為有點遠所以一直找不到機會.難得今天天氣好,馬上約了朋友去.cafe環境很大,有分室內和室外.還有一間小屋是專客人進去打卡,裡面有超多收藏品😽😽cafe室內以黑色格調,高級又新潮.枱櫈全用透明,好特別.💠蒜香蟹肉帶子意大利粉 $148蒜香蟹肉和帶子相互搭配,蟹肉和帶子都是鮮甜的蒜茸增添濃郁的香氣,加上意大利粉的口感較為彈牙.💠煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅 $148帶有奶香和鹹香的味道,搭配在酥脆的法式可麗餅上,非常美味。三文魚的鮮味和香氣和奶油芝士的濃郁口感非常搭配.中間餡為火箭菜,更為開胃🤤💠藍碟百里香青檸梳打 $78無糖很健康👍🏻👍🏻很清爽,百里香和青檸的組合帶來一種清新的香氣和味道.💠 芒果沙冰 $83香甜的芒果味和沙冰,口感輕盈,味道清甜。芒果的酸甜口感和果肉的柔軟質地能夠為甜品帶來豐富的風味和口感。沙冰的冰爽口感和清爽口感也讓整道甜品更加開胃和清新,炎炎夏日解暑必飲🫶🏻😽

💠蒜香蟹肉帶子意大利粉 $148

💠煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅 $148

💠藍碟百里香青檸梳打 $78

💠 芒果沙冰 $83

2023-06-08 511 浏览
二人同行,由錦上路開車10分鐘左右到達餐廳,時值中午,陽光猛烈,溫度33度🥵店員安排我們於室內位置用餐,老闆娘和店員態度都親切有禮(都是漂亮姐姐),餐廳記得提前預約,假日經常full booking。餐廳分開兩邊,像兩個黑色大盒子,左手邊是餐廳,右手邊是傢具展覽廳。鋪進餐廳第一時間被中間的復古吊燈吸引🤩,黑色的主色調有一排特色牆櫃放滿玻璃杯,採用透明椅子和特色水泥牆,令餐廳增添神秘感,店內周邊放滿顏色鮮艷的鮮花💐以蘭花居多,更顯優雅。🔅煙燻火腿沙律(配柚子汁)$118頭盤先來一份沙律清爽一下!酸酸甜甜的柚子汁淋上鮮嫩沙律菜上,夠曬開胃又fresh!煙燻火腿又唔會太鹹,同沙律好夾,配菜亦都很多,有蒜香麵包粒、新鮮蕃茄仔、火箭菜等等。🔅煙三文魚配忌廉芝士法式可麗餅$148可麗餅是這裏的招牌菜,口味選擇多,餅底微暖軟糯,煙三文魚配cream cheese自然鹹香惹味,中間加上流心蛋,擺盤精緻igable。🔅蒜香蟹肉帶子意大利粉$168蟹肉份量又夠多😍帶子煎得外邊微燶內軟,大大粒夠鮮味!意粉軟硬適中,炒上洋蔥和小蕃茄等配菜更加惹味!🔅水蜜桃綠茶冰$68 & 碟豆花梳打$78兩杯都非常打卡abl

煙燻火腿沙律(配柚子汁)

🔅煙燻火腿沙律(配柚子汁)$118

煙三文魚配忌廉芝士法式可麗餅

🔅煙三文魚配忌廉芝士法式可麗餅$148

蒜香蟹肉帶子意大利粉

🔅蒜香蟹肉帶子意大利粉$168

水蜜桃綠茶冰
碟豆花梳打

🔅水蜜桃綠茶冰$68 & 碟豆花梳打$78
兩杯都非常打卡able!😍😍😍好岩夏天飲!清新微甜健康!

食完野記得出室外打卡!有一大片綠草地和鳥籠等裝飾供應影相,不過天氣太熱,我哋影左幾張就走了,如果有狗仔既寵主歡迎帶小狗來放電。而且也可作為證婚場地,藍天白雲令人心擴神怡。

在另一邊的傢具展覽館也在開放參觀,有好多店主珍藏,Marvel infinity 手套、Ironman面具、英倫風傢具、牛乳懷舊風梳化等等,亦是打卡點。

打卡餐廳,店主對食物質素有要求,連擺盤都好精美,店內裝潢特色有性格,員工態度好,唯獨不近地鐵站,要轉乘巴士或揸車過去較方便。

煙燻火腿沙律(配柚子汁)
煙三文魚配忌廉芝士法式可麗餅
蒜香蟹肉帶子意大利粉
水蜜桃綠茶冰
碟豆花梳打
  • 煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅
  • 蝶戀花荔枝冰
  • 黑松露香煎帶子意大利粉
位於錦上路嘅Muse Furniture Lab🪞成間餐廳都好多打卡位⸜(๑⃙⃘'ᵕ'๑⃙⃘)⸝⋆︎*門面係全黑色的型格咖啡室內裡貴麗的英倫風設計✨旁邊仲有大大片綠色庭園 放滿盆栽 滿滿田園風🪴天氣涼d可以坐綠油油嘅outdoor area🌿仲有巨型白色鳥籠位🕊️夏天黎到可以坐室內嘅用餐位區域水晶燈 配上 大黑皮櫃 同埋透明檯櫈 感覺型格又華麗🖤用餐完可以參觀下Showroom 有好多餐廳收藏嘅特色傢俬🪑🛋️🧸๑ 黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅🌮 • $168推介 🌟一上枱就有黑松露香味香煎帶子大大粒 彈牙😛可麗餅面頭仲有隻太陽蛋🍳餅入面有爽脆椰菜絲 配埋千島醬 好配搭😼๑ 墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉🍝 • $148過癮之選蕃茄味香濃🍅辣辣地好香口🌶️墨魚鬚同蜆嘅份量都幾多🐙配埋三色椒~๑川寧蜜桃熱情果茶🍑 • $78๑ Iced Americano🧊 • $58夏日來兩杯冰凍野飲!蜜桃熱情果茶 個樽好靚打卡一流🤩🧚‍♀️ 留意餐廳暫時只接受預約 記得book定位先出發🚙 交通:港鐵錦上路站 : 轉乘巴士 251A /

位於錦上路嘅Muse Furniture Lab🪞

墨魚鬚同蜆嘅份量都幾多🐙
配埋三色椒~

๑川寧蜜桃熱情果茶🍑 • $78
๑ Iced Americano🧊 • $58
夏日來兩杯冰凍野飲!
蜜桃熱情果茶 個樽好靚
打卡一流🤩

🧚‍♀️ 留意餐廳暫時只接受預約 記得book定位先出發
🚙 交通:
港鐵錦上路站 : 轉乘巴士 251A / 64k(往大埔) -張屋村站下車
港鐵太和站 : 轉乘巴士 64k (往元朗) -上村新村站下車
大欖隧道轉車站 : 轉乘巴士 251B -上村總站下車
港鐵荃灣西站 : 轉乘巴士 51 -上村總站下車
另外場內有大約10個泊車位 都推介自駕去🚗
🌟港鐵錦上路站 坐的士10分鐘車程🌟#歐陸式庭園 #打卡餐廳 #大草地地點黎講 確實唔太方便 但係要有一片大草地 又要裝飾到歐陸式庭園 都真係要去到錦上路一帶先做到呢個效果🙈🙈黑色外牆建築好特別 入到去 就見到好養眼嘅 透明枱櫈仲有一個高身黑色櫃 好吸睛👀👀可惜ge係 呢幾日天氣都好熱 入到餐廳嗰一下雖然好涼 但坐耐咗始終爭咁啲😅😅手機睇menu 好方便既然天氣咁熱 就一定要嗌凍飲🌼#Affogato $88- 用咗Movenpick Vanilla雪糕 再加Espresso - 用埋 復古杯 好靚呀 🌼#石榴百香果梳打 $68- 賣相好靚 用香草雪左變成冰粒 - 石榴 同百香果味道好夾 好解暑!🌼#蜜糖芥末炸雞翼 $88- 估唔到有6隻咁多- 預設嘅係韓式辣醬 但係我揀咗蜜糖芥末- 呢個蜜糖芥末醬有特別調製過 有幾好味- 雞翼炸得好香脆 又厚肉👍🏻👍🏻🌼#蒜香蟹肉帶子意大利粉 $168- 兩粒帶子 蟹肉份量都唔少- 加埋蒜香 同少少辣 完全係精華嘅所在- 賣相亦好吸睛🌼#芝士肉醬焗大啡菇配薯條 $128- 2粒大啡菇上面有芝士肉醬一齊焗 好惹味- 亦有沙律做伴碟 薯條都炸得香脆😃😃
🌟港鐵錦上路站 坐的士10分鐘車程

🌼#Affogato $88
- 用埋 復古杯 好靚呀

🌼#石榴百香果梳打 $68
- 賣相好靚 用香草雪左變成冰粒
- 石榴 同百香果味道好夾 好解暑!

🌼#蜜糖芥末炸雞翼 $88

- 賣相亦好吸睛

🌼#芝士肉醬焗大啡菇配薯條 $128
- 2粒大啡菇上面有芝士肉醬一齊焗 好惹味
- 亦有沙律做伴碟 薯條都炸得香脆😃😃

食完嘢仲可以喺周圍行吓 旁邊 有一個show room 入面擺咗好多唔同嘅擺設 鋼鐵俠 復古咖啡機 梳化 有幾特別

我估如果過咗呢個天氣再黎 一定會舒服好多!😅😅
呢間cafe仲要係pet friendly 可以帶埋寵物去🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
2023-06-02
  • 芝士肉醬大啡菇配薯條