2020-11-19 129 浏览
劲想食pizza,系IG揾到Motorino,在多个国家都有分店,主打拿波里pizza,仲见到个焗炉好劲咁,weekend就去试下,可惜冇得book枱,得walk in,估唔到都几多人,等左30-45mins,大家可以预下时间。环境唔错,加上大玻璃,有自然光透入,甚有异地感,当自己系意大利。吧枱位可以睇哂成个整饼过程。见到意大利火山石砖炉真身,用高温快速来烤焗pizza,急不及待想食。Weekend brunch $168 几抵食,但想拣自己想食嘅口味,所以单点。Today special 的 antipasti 有oven-roasted calamari ($148),鱿鱼新鲜弹牙,简单配grape tomatoes 、herbs和olive oil 已经十分美味。Meatball ($198) 卖相吸引,饼底厚度适中,口感软熟有嚼劲,馅料丰富,芝士香滑,meatball肉汁juicy,加上basil 和番茄酱,所有食材比例均匀,口感实在惊艳,令人一试难忘,真心推介!Tiramisu ($78)意大利经典甜品必点,咖啡味和酒味控制得宜,味道香浓又creamy。

吧枱位可以睇哂成个整饼过程。

• Tiramisu
  • Meatball
2020-10-15 829 浏览
We passed by this restaurant near lunch time and ordered two lunch sets. With green salad and beet salad we are quite happy with the freshness and portion. The margherita was tasty but burned on the border. The marinara was a bit sour for us. Service is good.
早排突然好想食pizza🍕,见到公司附近原来都有唔少食到pizza既餐厅 ,但最感兴趣既莫过於呢间隶属Black Sheep Restaurants旗下餐厅兼全港唯一由大厨主理既拿坡里pizza店呢间pizza店最大卖点既系店内有一个意大利石砖炉,最高温度可以去到450度,每个pizza都系接单後即场将意大利进口既配料铺系预先搓好既面团上,再放入砖炉里面配以焚烧原木将烘烤大约90秒🔥拿坡里pizza既特色系批边会烘烤至焦香但口感柔韧Q弹;呢度既pizza 最威水既系曾经被几间纽约报社誉为「新世代最佳薄饼👍🏻」、「最佳崭新手工薄饼👍🏻」同埋「美丽之作⭐️」,讲到咁夸张唔试又点得🤣-呢度既lunch set只需 $128 (另收加一服务费),前菜3选1有marinated beet salad / mixed greens salad🥗 / roasted sweet corn🌽,主食就系5选1既pizza一个 (无睇错,系一个🙈),有Marinara / Margherita / All’uovo / piccante / Brussels sprout,绝对系非常抵食!本人自问系一个大

本人自问系一个大食兼为食既女仔🤰🏻,当日食完呢餐真系饱到癫左😂 对於正常食量既女仔黎讲,要独自食晒一个pizza绝对系一项挑战🤣
🍴Mixed greens salad🥗
预左pizza好大个想食返多d蔬菜🥬平衡就点左呢份mixed greens salad🥗做前菜,无谂过佢既size系平时出面单点一份沙律既份量
沙律杂菜预先由厨师用橄榄油mix好,简简单单既方法既保留到蔬菜新鲜度,又能令人越食越开胃😋

✨ Soppressata picante🍅🧀🌶🍕
最先上桌既系呢款义式蕃茄酱+辣肉肠既pizza,见到真身真系忍唔住讲左句「好大个呀!」😱

批边食落果然外脆而柔韧,但食惯港式pizza难免会觉得佢既饼底偏薄身,同埋因为蕃茄酱而变得又淋又软;拎上手食既时候真系唔知应该点样食先无咁论尽😂

味道方面,蕃茄酱酸酸地咁令人食落开胃,惟独辣肉肠比较浓味,清淡人士可能同我一样会觉得偏咸同埋辣左d🤏🏻
✨ All’uovo🥚🥓🍕
由於呢款pizza会系面头淋上辣椒油,落单时店员好贴心咁有问我地食唔食得辣🌶,当佢知道我地怕辣就主动提出pizza上桌时俾支辣椒油我地自己落,咁就唔惊会接受唔到😊
相比上一款pizza,呢一款食落会冇咁浓味;批底铺上牛奶芝士🐮🧀同羊奶芝士🐑🧀,两种芝士食落无羶味亦唔会太咸
未食之前会觉得呢款pizza不过系上面加左只太阳蛋🔆冇咩特别,估唔到试过之後会觉得有惊喜😳 只煎至半熟既溏心太阳蛋🍳真系好有鸡蛋味,完全系以前细个食开既鸡蛋味道!!!!! 一路食我就系度好奇究竟农场蛋🥚系咪真系特别好食呢?如果可以系市面买到佢地呢款鸡蛋就好啦🙈
👧🏻人均消费:$128 (另+10%服务费)
😋味道指数:4/5
💰抵食指数:4/5
🪑环境指数:4/5
💁🏻‍♀️服务指数:4/5
👍🏻再访指数:4/5
📍Motorino
地址:湾仔船街15号地下
⏰营业时间:11:00–23:00 (Mon–Sun)
(📍中环亦有分店,营业时间或会有所不同)
心血来潮想吃现烤的义大利pizzaparma ham的配搭永远无得输除批边小厚之外 饼底都薄面粉非常香软🤤Tiramisu 酒味浓郁,但本人最近好甜,吃到尾声觉得这酒味有点苦~整体来说是好吃的,就是最近比较嗜甜...一句讲晒,I will be back!!
心血来潮想吃现烤的义大利pizza
parma ham的配搭永远无得输
除批边小厚之外 饼底都薄
面粉非常香软🤤

一句讲晒,I will be back!!
2020-07-18 1135 浏览
在香港要搵间好食pizza店不容易,之前有太多不好的经历,但因为之前没有分享食评习惯以至未能令其他人避免落入陷阱,所以以後要好的表扬一下,差的要提议一下。今次就试试呢间Motorino船街分店。入到店内就见到大大个砖窑,虽然此不代表什麽,因为之前试过有一间在铜锣湾也有这个炉,但pizza又湿又林哂,差到冇朋友。但今次呢间嗰pizza真系唔错。第一,专业,店内没有其他意粉之类,专注一门pizza,这也是我心目中好餐厅的元素之一,专心做好一些产品,不要这个又做,那个又做,唔汤唔水。第二,即叫即做,睇住师傅收order即时搓面粉,落料,入炉,不出几分钟就出炉,可想而知此炉温度有多高。第三,材料配搭新颖,不是坊间常见来来去去那几种。整体食物质素非常好,就算是餐前沙律都用心制作,菜新鲜之余又洗得非常干净,橄榄油好香。今次我们用餐是平日下午set都如此用心没有hea做,加上只收128,有pizza有前菜,非常好食又抵食。最後有一温馨提示,如果大家不嗜辣,记得同侍应生讲声,因为佢哋会系pizza上加辣橄榄油,但个辣油真的很辣。
❀ Motorino #湾仔 ❀❗️手工制正宗意大利Neapolitan pizza 仲有pizza making party❗️——————————————————隶属於Black Sheep,专卖意大利正宗Neapolitan pizza🍕Black sheep系一个饮食集团,旗下有多间高质餐厅,包括获得米芝莲一星亦系全球五十大嘅Belon同埋米芝莲一嘅New Punjab等,Motorino作为其中之一,质素当然有保证(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。.中环同湾仔都有分店,今次嚟到湾仔呢一间,一望入去已经见到个超级大嘅Stefano Ferrara 火炉🔥系有成间餐厅咁高,熊熊烈火非常夸张!今次参加佢哋嘅pizza making party,可以自己整正宗Neapolitan pizza,超好玩!话说呢一个系我之前喺black sheep series (black sheep restaurant 不定期举办嘅一个优惠活动,可以以超低价品嚐到佢哋所有餐厅嘅特色菜)食够一定数量餐厅获得嘅奖品,所以我今次系费用全免😆!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Pizza making party $298/1每个月嘅第一个星期
❀ Motorino #湾仔 ❀
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Pizza making party $298/1
每个月嘅第一个星期六 1500-1800都会喺湾仔呢一间分店举办pizza making party🎉 另外第二个星期六就会喺中环分店举办,有兴趣嘅可以上网预约。呢个价钱包括一份头盘,自己整嘅原个Pizza同埋free flow beer🍻 ~另外可以加$88升级做free flow wine。
一嚟到,店员会用超nice超friendly嘅态度带你埋位,递上围裙,等齐人就开始上头盘。
♠ Antipasti
有烤到香喷喷嘅粟米、鸡翼同埋肉丸,用上橄榄油同埋少许辣椒粉腌制,肉丸再加上番茄酱,惹味冇比👍🏻。
♠ Pizza Making Quiz
有趣咁整咗个fun quiz🤣有十题问题,系全场最高分嘅可以有奖。唔好问我个奖系咩,因为我剩系得5分。。。
♠ Pizza Making
会分批开始整pizza✨每人一个Station咁,完全系from scratch由面粉、盐、水、酵母搓起,跟住一手一脚搓成一个薄饼形状,摆放自己喜爱嘅馅料,最後就有厨师帮你放入个炉烤熟!整面团嘅时候发觉真系超级攰,而且好有技巧,欣赏佢哋呢度嘅厨师👨🏻‍🍳!
♠ Neapolitan pizza
呢一款正宗意大利Pizza嘅特色之处在於外层只系微焦脆,内里烟银嘅口感😍佢哋个炉非常利害,只系需要放入去90秒就已经烤熟!主要用上芝士同蕃茄作调味,我再摆放左啲pepperoni, bacon, basil, chilli, onion,就系咁简简单单嘅食材已经超好味,仲要劲juicy🤩我好锺意呢款Pizza嘅口感,烟韧嘅程度令我有少少觉得系薄身嘅bagel,真系好正!整完食唔晒仲可以打包拎走。
不过留意番因为面团本身需要发酵,所以当你搓好面团後,佢哋会比预先发酵左嘅面团你加上toppings。
味道: 4.4/5 性价比:3.9/5
整体来讲成个体验良好,店员友善,令你真系有种置身系party嘅感觉😆而且完全参与晒成个制作Pizza过程。又有头盘又有整个Pizza仲要有埋啤酒,其实价钱都算合理。想玩下整pizza,我又或者同朋友出街唔想就咁食饭咁闷都可以考虑吓参加🤣不过如果唔系免费,我应该会直接用呢一笔钱买佢哋整好嘅Pizza,今次个体验都令我对佢哋嘅Pizza质素有所信心,感觉值得一试。🔔留意番佢哋个party系用英文举办㗎!
——————————————————
Motorino (湾仔)
🚩湾仔船街15号地下
Pizza  making  party
Pizza  making  party - Antipasti
2020-06-21 775 浏览
Motorino is a good choice. The food taste good, and the pizza is very hot. But it's to overpriced because it costs $178 for a pizza.The service is good because the staff have a lot of smile to us.Overall, it's worth to go once a month.

2020-06-16
2020-06-13 650 浏览
Just I want to try pizza there since never try before. Good environment and open kitchen. Professional manager appreciate the welcome! We talk meat ball and pizza margherita.Meatball! No doubt this is American Italian style pizzeria and good in this way. Meatball was good big size well cooked and hot! About taste was good strong in American style. Tomato sauce was amazing!Pizza: I think big pizza in hk with border! Good choose. Tomato and mozzarella fresh well prepared. Pizza was perfect cook. W
Pizza: I think big pizza in hk with border! Good choose. Tomato and mozzarella fresh well prepared. Pizza was perfect cook. Will back again!!
Pizza  Margherita
Meatball
2020-06-13
Meatball
📍Motorino​食物:8.8/10​CP值:9/10 (black series)​​Black series快啲去试吓啦!​💕​🍴Soppressata Picantte 意式辣肉肠$98​Pizza底偏烟韧😛番茄酱酸甜开胃~辣肉肠系我最锺意嘅Pizza配料,带得出成个Pizza嘅鲜味!佢仲加咗辣椒同埋牛奶芝士,整体味道丰富😋​​🍴Margherita 玛格丽特$98​相对意式辣肉肠,呢个嘅味道就比较简单~番茄同芝士都几浓香,虽然加左羊奶芝士,但一啲都唔膻💯​​🍴cheesecake (lunch set)​味道比较接近New York cheese cake,质地紮实,芝士香浓,饼底嘅牛油香都唔错喔~​​🍴Mixed green salad (lunch set)​沙律菜非常新鲜,黑醋同埋橄榄油简单嘅调味突出到蔬菜嘅鲜甜☺️​​✅overall:坐得舒服,有一种系外国嘅气氛🤣waiters们几型orhh🙊🤣​
📍Motorino​

Soppressata Picantte 意式辣肉肠
Margherita 玛格丽特
Cheesecake
2020-04-23 825 浏览
🧚🏻‍♀ 终於有机会试系New York好出名既pizza店 餐厅装修都几有feel 开放式㕑房可以睇到pizza新鲜出炉😍 餐厅亦都好贴心 喺每张枱度都提供酒精搓手液🔶 Brussels Sprout💰158👅7/10 超期待既用 “Pompeii Oven”烤既pizza 🔮传说话师傅会系个砖窑炉里面焚烧果木 令热力达摄氏450度 均衡持久的热力系短时间内将饼底烤至松脆 而toppings亦可以保持原汁原味🥰Pizza 入边有Brussels Sprout, Fior Di Latte, Garlic, Pecorino, Smoked Pancetta, E.V. Olive Oil | 甘蓝芽球薄饼,Fior Di Latte (即Mozzarella)芝士、Pecorino芝士、烟燻火腿、初榨橄榄油蓝芽球味道清新,有啲椰菜既感觉,同D 🧀又几match ! 估唔到食pizza都有fresh option 🥬🥒🥦 🔶 Roasted Sweet Corn💰88👅4/10 粟米加埋墨西哥风情既香料,甜甜辣辣,几开胃😋 不过份量实在太少 🌽亦唔够饱满😟

🔶 Brussels Sprout

👅4/10
Brussels Sprout
Roasted Sweet Corn
2020-04-22 647 浏览
📍 MotorinoBlack series又返黎啦!大家又可以用超优惠价钱试吓Black sheep 旗下嘅美食啦!今日leighleigh去左湾仔船街嘅Motorino食正宗嘅拿玻里pizza-$98(加一)有3个course,好抵呀!有齐starter, pizza同埋甜品。指定左3款Pizza如果唔啱食,仲可以加$88 upgrade Pizza添。-Margherita系传统嘅意式拿玻里pizza,有番茄酱、Mozzarella、pecorino同basil。一上台就闻到好香嘅味道!热辣辣,番茄酱味浓郁,芝士够拉丝,饼底薄而脆,有少少烟韧,正!-Sorpressata Piccante有辣肉肠,辣椒,Fior di latte, oregano.因为有辣椒的原故,waiter话会有啲辣,可以走辣。我地就嗌左小辣。其实正常辣都唔会好辣,反而系惹味,辣肉肠味亲都好正宗,唔错。-Mixed Green Salad份量十足,好大碗,调味酸酸地,几开胃,食完感觉清新,但食左半碗就饱饱地-Tiramisu外型上平平庸庸,但食左第一啖好惊喜,好浓郁嘅咖啡味,质感好绵滑,芝士香同rum既ba
📍 Motorino
Margherita

Sorpressata Piccante

Mixed Green Salad

Tiramisu
外型上平平庸庸,但食左第一啖好惊喜,好浓郁嘅咖啡味,质感好绵滑,芝士香同rum既balance拎得好好,食完一旧都觉得唔够喉

地址: 湾仔船街15号地下📍 Motorino
2020-03-29 1035 浏览
餐厅门外已经见到一个好大的Pizza炉,是正宗的石炉,心想Pizza应该不会差。果然, Pizza的温度相当热,base番茄酱味道微酸,上面的芝士新鲜,相当好食。waiter 十分有礼貌,环境不错,值得推介。
嗰日睇完医生返屋企嘅时候经过呢间意式餐厅 被店内传出嚟嘅香味吸引住 见差唔多到食晏时间 而我住喺呢区咁多年都未试过呢个餐厅 於是就食埋晏先返屋企⠀⠀“Weekday lunch” (HKD128)有前菜同埋Pizza 想要饮品嘅话就要另外加钱 前菜我哋拣咗沙津同埋辣粟米 (图2, 3) 个粟米底部烧得比较燶 味道真系好辣🌶啱晒锺意食辣嘅朋友🤤⠀⠀薄饼🍕5拣1 我哋两个人拣咗👇🏻▫️All’ Uovo▫️Sorpressata Piccante第二个pizza有辣肉 所以都几辣㗎 批底好薄 但个边就好厚 咬落口有啲硬 我自己就觉得麻麻地喇
⠀⠀
⠀⠀
薄饼🍕5拣1 我哋两个人拣咗👇🏻
▫️All’ Uovo
▫️Sorpressata Piccante
2020-03-01 725 浏览
上网见到有人讲紧呢度个lunch set好抵食咁岩今日放假,就同朋友泥咗试下环境同装修都会令食客觉得好舒服有选择困难症嘅我哋都睇咗好耐先决定到食咩店员都好好,会主动问洗唔洗叫左嘢饮先或者俾杯水我哋,而且笑容好好我哋2个都叫咗红菜头沙律红菜头好甜,本身唔钟意食橄榄都试咗一啖,但都系要放弃嘅😂同朋友叫咗2个都想食嘅pizza泥shareMargherita,味浓,加小小辣会更岀味ALL‘UOVO,呢个个味淡啲朋友同我都钟意食呢个多d虽然系即叫即整,但唔算等得耐而且个皮好脆,橄榄油都好香不过对女仔泥讲份量就会有d大我哋两个都食唔哂
上网见到有人讲紧呢度个lunch set好抵食
咁岩今日放假,就同朋友泥咗试下
环境同装修都会令食客觉得好舒服
有选择困难症嘅我哋都睇咗好耐先决定到食咩

我哋2个都叫咗红菜头沙律
红菜头好甜,本身唔钟意食橄榄都试咗一啖,但都系要放弃嘅😂
同朋友叫咗2个都想食嘅pizza泥share

Margherita,味浓,加小小辣会更岀味

ALL‘UOVO,呢个个味淡啲
朋友同我都钟意食呢个多d

虽然系即叫即整,但唔算等得耐
而且个皮好脆,橄榄油都好香
不过对女仔泥讲份量就会有d大
我哋两个都食唔哂
2020-02-29 537 浏览
过海做野顺便食好野@Motorino 应该都算几正宗的意大利餐,叫左几样野都巧巧味,先黎个Green 🥗salad ,个样好普通但配埋个sauce 真系出奇的好食,同平时食既Caesar salad 唔同,好清新好开胃。再黎个肉丸,好似狮子头大大旧,佢个蕃茄sauce同平时食既唔同,你感觉到真系用新鲜番茄整成的,唔系单单用茄膏搅出黎。重头戏当然系Pizza,一黎到个卖相超吸引,斋睇都感觉到好juicy ,食落口不得了,边边仲食到炭炉烤既味道。最後试埋佢个Tiramisu,完美的一餐。呀仲要提一提杯生啤,平时我唔识欣赏咩叫d泡好滑,🍺呢杯我一饮坚feel到,个名Peroni!
过海做野顺便食好野@Motorino