2024-03-06 102 浏览
春節紅色期間後相約朋友去長洲逛逛,平日人流少,一到埗便四出找吃的。在一條巷內發現這間十分有異國情調的餐廳,我們見木門半開,餐廳內仍未有食客,但見門外已擺放了餐牌,於是向內揚聲,問問是否營業。有一位外藉女待應出來回覆我們是營業中,於是入內坐下選吃的。餐廳的間隔是長條型,兩旁放了蓋上紅色檯布的餐桌,每張桌子已擺好食具和水杯。牆壁上的佈置也很有特色,有印度掛畫又有雕刻擺設。走進店內彷似到了一個中東國家的餐館,未吃先四周欣賞。看餐牌有印度和泰式的午市套餐,我們人多想吃多一些不同種類的菜式,套餐就只選了兩套,再另外叫其他菜式一起品嚐。小食類洋蔥圈,一小籃子的份量,外圈脆粉不像平時西餐店吃的厚厚一團,而是剛好把洋蔥條包住,醮上印式醬伴吃,味道也不錯。印度小食香料脆薄餅,一塊為一份,我們叫了兩份。脆薄餅上灑滿了乾蔥,洋蔥和青蔥的碎碎,薄餅非常脆,用刀輕碰一下已經散開,香料味足,吃時慢慢咀嚼,是一款特色香口小吃。泰式春卷,一份有八條,炸得香脆可口。飲啤酒配小食更滋味,叫了一枝名叫翠鳥的印度啤酒,啤酒有淡淡麥味,口感清新好飲。主食類免治羊肉餡薄餅,一份四件,每件都充滿免治羊肉,薄餅軟熟又暖暖的,羊羶味不

小食類

泰式春卷,一份有八條,炸得香脆可口。

主食類

免治羊肉餡薄餅,一份四件,每件都充滿免治羊肉,薄餅軟熟又暖暖的,羊羶味不會太濃。

豬頸肉炒芥蘭,豬頸肉爽口入味,芥蘭嫩不韌。

在午市套餐叫了以下款式

尼泊爾餃子,上檯一看與餐牌上的圖片完全不同,餃子變成小籠包模樣,一籠十個,我們選豬肉餡。包內有一團肉,帶微辣,咬一口,肉汁流出來,感覺就如吃小籠包一樣,醮上放在籠中間的醬料同吃就變了另一種味道,十分有趣。

雞絲炒金邊粉,金邊粉很爽口彈牙,雞肉份量正常,碟的四角分別放了花生碎、白沙糖、乾辣椒粉和青檸,不同的味料按自己喜好自行添加,增進食慾。

這一餐異國風味,吃得開心愉快。吃完又繼續逛街,才發現這餐廳是一個連通兩鋪的設計,另一邊入口在海旁那邊,是露天茶座形式,如果坐這邊又另有一種渡假感。
洋蔥圈
雞絲炒金邊粉
尼泊爾餃子
豬頸肉炒芥蘭
2024-02-10 69 浏览
📍Morocco's (長洲)長洲新興海傍街71號地舖==============================呢間餐廳位置非常方便,距離碼頭大約2-3分鐘路程,餐廳有泰國,印度同尼泊爾菜可以選擇,裝修非常有中東風格,而且有室外位非常開揚==============================尼泊爾餃子(雞肉餡)餃子用蒸籠上,打開蓋餃子全部熱辣辣,皮薄唔易穿,餡料係加左乾蔥ge 雞肉碎,間中仲會咬到d雞軟骨,中間個醬汁係好泰式ge 辣醬,好香辣開胃原味薄餅薄餅好軟身好香口,同咖哩好夾薯仔餡薄餅餡料係咖哩薯仔蓉,但唔太辣咖哩雞咖喱雞味道偏辣而且加左薑絲,味道香辣,雞件肉質好滑
📍Morocco's (長洲)
長洲新興海傍街71號地舖

尼泊爾餃子(雞肉餡)

原味薄餅
薄餅好軟身好香口,同咖哩好夾

薯仔餡薄餅
餡料係咖哩薯仔蓉,但唔太辣

咖哩雞
咖喱雞味道偏辣而且加左薑絲,味道香辣,雞件肉質好滑
2024-02-03
2023-12-07 103 浏览
用餐日期:2023/12/04用餐時段:午餐 用餐費用(每人):$88餐廳環境:環境整潔乾淨 有室外座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯服務:服務員服務態度好 點菜上菜都快味道:點了羊肉咖喱配飯+Masala Tea 羊肉咖喱配飯: 這個份量足 有沙律菜 有紅豆薯仔汁 羊肉醃得入味 有羊味 肉夠稔味道好 咖喱汁香辣不過咸 薯仔 飯也夠稔不硬 整體味道好 推薦Masala Tea: 味道傳統好味 值得讚的是店員是給客人一整壺茶 一壺茶可添飲接近2杯茶 推薦總結:我們來長洲玩午餐多數都會選這家餐廳 餐廳環境舒適 價錢合理 有室外坐位 食物味道服務都好 中午時份也不會很多客人可輕鬆慢慢進食休息一會 加上近碼頭 容易趕上自己想搭的船期 是值得推薦的餐廳
用餐日期:2023/12/04
用餐時段:午餐
用餐費用(每人):$88
服務:服務員服務態度好 點菜上菜都快
味道:點了羊肉咖喱配飯+Masala Tea
羊肉咖喱配飯:
2023-12-04
2022-11-29 705 浏览
Samosa chaat is one of family of savoury snacks that orginated in India, typically served at a roadside tracks from stalls.Cut the Samosas into pieces, top with some chopped onions, tomatoes and parsleys leaves; add some chutney and yogurt.This is the greatest evening snack, even it is a bit spicy 🔥.

Samosa chaat

2022-11-21
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
Samosa chaat
  • Samosachaat
  • Samosachaat
2022-04-13 795 浏览
📍#Morocco’s #MFJ長州 #MFJ泰國菜 #MFJ印度菜 人均消費: HKD143每年都會心絲絲去離島一轉,加上疫情咁少出去,跑轉長洲心矌神怡一下😌 之前一直都想食依間Morocco’s ,但每一次都忍受不了海鮮的誘惑!🤣 餐廳門口好細,不過入到上層感覺比較異國風情! 十分舒適!餐廳主打泰國菜和印尼菜,各佔一半一半左右!⭐️燒豬頸肉🐷$78先嚟個燒豬頸肉!賣相幾唔錯,一上枱就聞到好香,好耐冇食過咁爽口嘅豬頸肉,好香好惹味!略嫌唔夠熱,如果唔係就💯⭐️免治羊肉餡薄餅🥠$48羊肉餡餅有四件,味道同我想像中有點唔一樣,羊肉味都幾香,而且都幾辣,但唔夠濃味,不過如果當小食食都幾唔錯!如果裏面有芝士就一流!🆗乾炒豬肉金邊粉🍝$88叫咗個金邊粉做主食,賣相都唔錯,鑊氣都幾唔錯!碟嘅四個角有唔同嘅配料俾你撈,不過雖然香味十足,但味道冇我想像中咁惹味!💯印式燒烤雜肉🔥$148上枱之後完全諗唔到去邊一道菜,因為我哋點燒烤雜肉時都以為係串燒類🤣 其實佢係雜肉腸,唔太肯定佢有羊肉,但羊肉味就重啲!賣相雖然好醜樣,但我覺得非常好!勁正!💯紅咖哩雞肉🐔$88當然要試吓人哋嘅咖喱啦!咖喱類我最鍾意都

📍#Morocco’s

乾炒豬肉金邊粉

💯印式燒烤雜肉🔥$148
印式燒烤雜肉

💯紅咖哩雞肉🐔$88
當然要試吓人哋嘅咖喱啦!咖喱類我最鍾意都係印式咖哩,香料味較濃!佢嘅咖喱好好味,一種似曾相識嘅味道,最後我哋認為嗰種味道係鋸扒是洋蔥汁嘅味道🤣🤣 真係好惹味!但份量真係超級少,得四粒雞肉仔🙈
紅咖哩雞肉

🆗原味薄餅🥠$28
🆗牛油薄餅🥠$35
叫得咖哩就梗係試吓薄餅啦!反而薄餅唔算太出色,原味比較乾身同硬,牛油味就口感好啲,但牛油味唔算太重!
原味薄餅

牛油薄餅

環境,服務同食物都唔錯!出餐時間比較長,但食物整體都係好味,飲埋酒埋單都係$150/人,性價比夠高!✅

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #相機食先 #美食推介 #長州美食 #泰國菜 #印度菜 #thaifood #thaicuisine #indianfood #indiancuisine
2022-04-05
燒豬頸肉
印式燒烤雜肉
紅咖哩雞肉
2022-01-16 501 浏览
閒日清大假遊長洲,一行 5 人行咗 3 個多鐘都肚餓,揾到間餐廳都諗住快快醫肚。點知有位女仕喺 Bar 檯後面鬧伙記,教瞓佢無做好嘢吸引我哋注意,一望佢哋都無帶口罩,然後攞餐牌比我哋嗰位都係拉底咗口罩嘅,咁我哋就決定走人。疫情傳染力強,我哋都揀室外坐,但店員無帶好口罩的確令食客不安!希望店家多留意。

2021-12-26 389 浏览
平安夜唔想同人迫去左長洲過一個平靜聖誕日試左呢間印泰特色餐廳餐廳門口仲可以俾人食水煙我地印式泰式都試左結論係印式感覺更好味!印式雜菜咖哩炸得香脆咖哩味香濃配薯仔雜菜饀料已經好好味!泰式肉碎粉絲沙律味道酸辣係泰式鳳爪果種酸辣個辣係後發嘅唔食得辣嘅要慎選!咖哩雞配原味薄餅咖哩唔辣雞無骨嫩口配薄餅好快就清晒啲薄餅😂泰式炒飯呢個小失望好似揚州炒飯咁無乜特別☹️差啲想加咖哩汁落去可能係食開濃味野感覺比較失色
平安夜唔想同人迫
去左長洲過一個平靜聖誕日

試左呢間印泰特色餐廳
餐廳門口仲可以俾人食水煙

我地印式泰式都試左
結論係印式感覺更好味!

印式雜菜咖哩
炸得香脆
咖哩味香濃
配薯仔雜菜饀料已經好好味!

泰式肉碎粉絲沙律
味道酸辣
係泰式鳳爪果種酸辣
個辣係後發嘅
唔食得辣嘅要慎選!

咖哩雞配原味薄餅

可能係食開濃味野
感覺比較失色
2021-12-24
2021-08-23 681 浏览
2021年8月21日 晴今日同男朋友入左長洲揾朋友玩, 傾得太開心轉眼都7 點幾8 點, 想去ge cafe 都關曬門, 唯有睇下仲有邊間未閂門行左幾間, 見到呢間未閂門又想食下印度野就入去食飯lu 我地三人叫左個二人餐$328再叫多左份咖哩同磐甜品, 都幾抵食芒果奶昔, 竟然唔洗加錢 好香芒果味, 唔會好甜仲有d 乳酪酸, 好飲印度小食脆薄餅+洋蔥圏, 胡椒餅好脆, 食得多會覺得辣。洋蔥圏好香, 點埋佢個綠色辣醬好好食鐵板燒烤魚, 通常都係食雞好少食魚, 點知原來魚都係咁出色 首先唔會有雪味, 肉質夠厚夠實, 香草香料味適中, 唔會太濃搶左個味, 好好食燴薯仔椰菜咖哩, 呢個朋友話覺得辣但我覺得還好, 椰菜花唔會好淋, 好有味, 唔錯鮮茄牛油雞肉咖哩, 呢個好香蕃茄味, 入口味道較濃, 配佢個炒飯arm arm 好白汁羊肉咖哩 $88, 另外加多個個咖哩。平時比較少見白汁咖哩, 味道較重椰奶味, 羊肉夠淡唔羶, 個汁少少甜甜地但又唔會好甜, 配薄餅唔會搶味, 反而帶出佢個奶味, 好夾蒜蓉薄餅, 大大塊, 配白汁羊肉咖哩一流印度黃飯, 個飯就咁食會淡, 但配佢個鮮茄牛油雞肉咖哩就出奇地
2021年8月21日 晴

行左幾間, 見到呢間未閂門又想食下印度野就入去食飯lu

芒果奶昔, 竟然唔洗加錢
 好香芒果味, 唔會好甜仲有d 乳酪酸, 好飲

鐵板燒烤魚, 通常都係食雞好少食魚, 點知原來魚都係咁出色

蒜蓉薄餅, 大大塊, 配白汁羊肉咖哩一流

印度黃飯, 個飯就咁食會淡, 但配佢個鮮茄牛油雞肉咖哩就出奇地夾, 仲會中和左個咖哩 ge 濃味, 入口滿滿咖哩香, 正

印度玫瑰蜜炸牛奶棉花球 $35, 另外叫左個平時少見ge 甜品甜品是熱的, 以為好似湯丸咁ininunun, 原來係淋ga
 有d 似浸住糖水炸過ge 蛋糕, 味道幾好, 但口感中唔中意就見人見智

2021-08-21
2021-06-15 437 浏览
端午節快閃入黎長洲游個水近近地係碼頭搵食, 次次都係食海鮮。之前都想試呢間印度菜, 見佢有lunch set, $98有埋飲品幾抵, 一於試下啦.餐廳有分室內, 半室外同地下室外...我地坐係半室外?今日天氣有d焗同熱, 可能餐廳岩岩開門, 風扇都未開齊..熱辣辣既天氣下, 加上紅卜卜既枱布, 熱上加熱, 一路飲住冰凍既可樂同啤酒等食物到有個小插曲就係我地嗌既豬頸肉湯麵, 上菜既時候變左豬頸肉炒飯為左唔洗再等, 同埋個炒飯睇落都好香噴噴, 我地都唔換了~結果係, 個飯真係好好飯炒飯好香粒粒分明。而且加左香蔥, 洋蔥等等去炒, 完全係我鍾意既野. 小澱粉既我都忍唔住食左好多...至於豬頸肉就正常發揮啦, 好味道, 肉質唔會好柴.鋪頭職員都好nice~野食食唔晒要take away, 多口問問可唔可以晏d番黎拎..佢地都好nice願意幫我keep住
端午節快閃入黎長洲游個水

近近地係碼頭搵食, 次次都係食海鮮。
餐廳有分室內, 半室外同地下室外...我地坐係半室外?

今日天氣有d焗同熱, 可能餐廳岩岩開門, 風扇都未開齊..

為左唔洗再等, 同埋個炒飯睇落都好香噴噴, 我地都唔換了~
結果係, 個飯真係好好飯
炒飯好香
粒粒分明。
豬頸肉炒飯

而且加左香蔥, 洋蔥等等去炒, 完全係我鍾意既野.
小澱粉既我都忍唔住食左好多...
至於豬頸肉就正常發揮啦, 好味道, 肉質唔會好柴.
鋪頭職員都好nice~野食食唔晒要take away,
2021-06-14
豬頸肉炒飯
餐廳:Morocco's (長洲)地址:長洲新興海旁街71號地下長洲碼頭落船一出嚟🛳,喺海旁一帶有好多餐廳,除咗只係識得食海鮮之外🦐,其實都仲有唔同嘅菜色可以選擇,今次就去咗Morocco’s呢間主打印度同泰式嘅餐廳🇮🇳🇹🇭有室外同室內座位,我就揀咗坐室外,近住日落時分仲可以欣賞呢個黃昏晚霞🌄,好寫意🥰椰子雞湯(中size) $118中size可以裝到7-8碗,2-3個人飲啱啱好,呢個椰子雞湯香氣濃郁🥥,椰子味同鮮雞香相輔相成,唔會override咗另一隻味道,雞肉無骨,嫩滑入味😋,仲用咗唔少香料例如薑片、香茅去調味,好補呀💪菠菜雞肉咖喱 $88雖然上枱果陣望落顏色怪怪地🙈,但食落原來唔差㗎🤪,將菠菜磨成蓉,加入孜然同印度香料,用香脆印度薄餅($28)蘸起雞肉同醬汁,食落有清新菠菜同咖哩香,咬多幾吓仲食得出陣陣孜然味😌,唔錯唔錯,有時真係唔好比食物嘅賣相呃到呀😂,原來係有驚喜嘅印度牛奶棉花球 $35呢個印度特色甜品用咗糖同牛奶皮🥛,加入發酵麵粉做成,另外再浸落去椰絲糖水當中,食落有啲似鬆散嘅棉花糖質感,有陣陣椰香同牛奶香,不過就相對較貴同較甜,未必人人接受到餐廳店員都係東南亞人士,其中
餐廳:Morocco's (長洲)
地址:長洲新興海旁街71號地下

椰子雞湯(中size) $118

菠菜雞肉咖喱 $88
雖然上枱果陣望落顏色怪怪地🙈,但食落原來唔差㗎🤪,
將菠菜磨成蓉,加入孜然同印度香料,

印度牛奶棉花球 $35
呢個印度特色甜品用咗糖同牛奶皮🥛,加入發酵麵粉做成,

餐廳店員都係東南亞人士,其中仲有一個喺香港土生土長嘅尼泊爾裔香港人🇳🇵🇭🇰,靚仔得嚟仲喺用流理廣東話同我地溝通😍,有機會可以去搵吓佢😆
2021-01-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
人入長洲放空,除了食海鮮之外,不妨試一試由印度人主理的印度菜+泰國菜酒吧。  初見位於海旁的Morocco’s,以為是一家摩洛哥菜餐廳‧ 但一打開餐牌,方知內有乾,印度菜跟泰國菜選擇均十分豐富。我們分別點了印度2人set,泰式生菜包及炒金邊粉。2人set包括印度小食,鐵板燒烤魚,蔬菜咖哩,蕃茄牛油雞肉咖哩,薄餅及印度黃飯。 鐵板燒烤魚十分有驚喜,少量蔬菜配上香料及烤魚,味道十分有層次。兩款咖哩亦十分對香港人口味,配上印度黃飯更勝一籌。泰式生菜包及炒金邊粉味道也十分不錯。同行友人是泰式炒金邊粉的狂粉,都認為此金邊粉值9/10分,真心十分推介。酒吧佈置特別,大家更可選擇在露台用餐,感受一下長洲的景致。

酒吧佈置特別,大家更可選擇在露台用餐,感受一下長洲的景致。
2020-10-31
  • 鐵板燒烤魚
2020-09-12 541 浏览
見到餐廳名Morocco以為食摩洛哥菜,點知原來係🇹🇭泰菜加🇮🇳印度菜,午餐$98包飲品幾抵,裝修又有異國風情,唔怪得知keep住有本地人入去食。今日我點左泰式雞絲炒金邊粉,🍗食下食下發現份量真係好大。味道貼近我心目中嘅泰式甜甜地嘅金邊粉🍜,雞粒都幾多,金邊粉嘅口感係介乎薯粉同河粉之間,食完勁飽。朋友就點左🐑羊肉咖喱,上菜有啲似canteen盤咁,🍛間開前菜、咖喱、薄餅。今次特登要求少辣而且甜少少,餐廳又真係做到👍🏻。飲品我就揀左凍咖啡☕️,朋友就飲啤酒🍻($55)。凍啡都幾大杯,咖啡味重,無比奶味蓋過。呢度嘅負責人係識講廣東話嘅印度人,唔難溝通。 有室內有冷氣嘅座位,又有室外對住海🌊同大街嘅座位,地方都幾大,日頭係度食飯都幾特別架🕺🏻

2020-09-12
2019-07-30 1138 浏览
✨ 今日同友人A入咗長洲度假,我地去咗一間食泰國加印度菜嘅餐廳食晚飯。餐廳嘅環境昏暗,其實都幾浪漫,除咗有得食飯,餐廳仲有Shisha Bar,下次可以去試下。✨ Grilled Chicken Tikka👧🏻 印度菜嘅鐵板燒雞,無骨嘅。小妹我同友人A都超中意食!佢地嘅燒雞用鐵板上,會傳出好香嘅燒肉味,而且點佢地嘅薄菏醬,就可以減低燒雞嘅肥膩感。✨ Aloo Paratha👧🏻 印度菜嘅薯仔薄餅。如果熟悉小妹嘅都知道我係一個薯仔控🤤🤤熱愛所有薯仔食物。呢個薄餅,充滿住薯仔粒喺入,再加埋咖哩,其實真係可以好飽。✨ Sweet Lassi👧🏻 印度菜嘅甜酸奶。Lassi除咗原味,仲可以試下芒果或者玫瑰味。
Chicken  Tikka  (Boneless)

✨ Grilled Chicken Tikka

✨ Aloo Paratha

✨ Sweet Lassi
Chicken  Tikka  (Boneless)
2019-03-04 666 浏览
I love where this restaurant is located. It is by the pier and best spot to watch the sunset. So romantic.Though the service is ok. Waiter should smile a lil bit. He(indian guy) is quite timid.The orders took so long to arrive.Vegetable curry is very nice, enough spice on it. But the pak thai is too sweet for me. I cant finish it all because i am overwhelm with the sugary flavor. Experience was nice to seat by the pier and watch sunset. 🌇❤️

Vegetable curry
Pak thai
2019-03-03
等候时间
20 分钟 (堂食)
Vegetable curry
2018-11-11 583 浏览
The food here was surprisingly good. With the cook being an actual south Asian with 15+ years experience of cooking in India, we were glad to have this option in Cheung Chau. They even custom made a dish for us which wasn’t on the menu based on our request!Imran, the guy working there, was very helpful. He helped make an amazing sheesha as well! (Grape /mint recommended)Cheers!

Cheers!