2022-03-11 480 浏览
朋友之前去過其他分店都話唔錯發現港島區都開咗一間平日放假就同友人試試,位置喺金鐘同灣仔交界,地鐵站行過嚟都近,一入到去感覺環境幾舒服風格簡單型格,食物方面,前菜主食甜品都唔錯,蟹肉牛油果三文魚籽脆餅好開胃,蟹肉都算多 炭燒椰菜花配泡菜蛋黃醬,估唔到蛋黃醬配椰菜花幾match ,味道辣辣地好特別主菜叫左蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵,味道都唔差,如果配料多少少就更好呢間餐廳甜品較為特別驚喜,佢嘅招牌特濃豆腐味芝士餅果然豆腐係好濃郁,配芝士餅完全唔濟,而好立克心太軟味道都唔會太甜,有做到流心嘅效果,整體食物質素幾好,賣相好精緻
朋友之前去過其他分店都話唔錯

• 招牌特濃豆腐芝士餅
2022-01-08 694 浏览
🍴Truffle Friesstruggle左好耐要cheese定truffle🙈但見到truffle既野真係好難忍口🙈 雖然無太大驚喜但truffle sauce好食😂🍴Honey Wings平時食雞翼唔食皮表示呢個要破戒😛烤得好脆好夠味 袖子蜜糖呢個combo係💯 完全覺得係呢間既signature dish😂🍴Fettucine in Lobster Bisque🍝呢個都好有驚喜❣️有蟹肉帶子 仲有my fav秋葵(雖然好似唔係幾關事)😂 雖然龍蝦汁唔算好濃 但意粉幾煙韌&掛汁 整體上都煮得幾好食☺️🍴Wagyu Beek Cheek Risotto好似差唔多1月月無食過飯🤔🤔但為左呢個又破下戒😂好彩都值得😀beef cheek煮得好淋&入味 risotto係半生熟口感&吸左d牛肉汁 仲略帶d牛油香🥘整體上都好夾👏🏻overall覺得灣仔店好食過觀塘店🙈仲有幾個pasta都好似幾吸引 下次試埋先😀
🍴Truffle Fries

🍴Honey Wings

🍴Fettucine in Lobster Bisque🍝

🍴Wagyu Beek Cheek Risotto

2022-01-07 368 浏览
聖誕期間去試了Moreish & Malt既lunch set,質素好高好好味啊餐廳坐落都幾舒服,落地大玻璃令到成間餐廳好光猛,感覺好好。我原本叫左個平民價既豬鞍,但職員就落錯單來了個貴價少少既燒日本有骨豬鞍配homemade coleslaw。豬鞍燒得啱啱好,保留到肉汁好juicy,仲好厚身,啖啖肉,食下個coleslaw 又可以解下食太多豬鞍個種油膩既感覺,配搭好好啊!由於落單係職員出錯,最後佢地都係計返我平少少套餐既價錢,算係我賺左了!一定會返去食其他lunch set!

2021-12-01 1493 浏览
ᑕᕼIT-ᑕᕼᗩT ᗰOᗰEᑎT👩🏼‍🤝‍👩🏻👩🏼‍🤝‍👩🏻·🐥燒雞胸肉配酸辣蛋黃汁.炸薯條($148)賣相好靚見到就肚餓😂雞胸肉唔鞋口,唔點醬汁都好好味!薯條香脆👍🏻唔錯啊·🐖香煎日本豬扒配味噌薑汁.芝士薯蓉($148)同事點既豬扒肥肉比較多🥸如果比較介意肥既女仔,千期唔好點~瘦肉黎講真係一個手掌心都無….性價比低啲·☕️Flat White ($25) 朝早無飲咖啡真係未回魂~lunch上番電🤣美美拉花👍🏻夠哂大杯·📍Moreish & Malt灣仔駱克道33號美國萬通大廈地鋪

📍Moreish & Malt
灣仔駱克道33號美國萬通大廈地鋪
2021-11-29 854 浏览
這家餐廳我來過兩次,第一次是午餐,第二次是晚餐,所以我就一次性把兩次飯後感都寫了吧~午餐 (平日午時套餐 Weekdays Lunch Menu)▪️香煎日本豬扒配藍莓燒汁,香蒜薯蓉 Grilled Pork Chop (JPN) with blueberry Gravy, Roasted Garlic MashHK$1497成熟的豬扒:juicy,表皮脆口,有肉味,可能是因為7成熟的關係,肉質略粗糙,且可接受~本來以為像標題說的"香煎",但服務員問我要幾成熟? 說是慢煮,我就要了7成熟 (已經是他們提供最熟的程度了)薯蓉:有蒜味,薯蓉沒有打得很徹底,會吃到一塊塊大大小小的薯粒,有口感~▪️香煎青衣魚柳,香蒜薯蓉及忌廉菠菜 Seared Ling Fish Fillet, Garlic Mash & Creamy SpinachHK$149表皮脆,魚的肉質嫩口,好吃▪️經典自家制牛肉漢堡,炸薯條 MM Classic Cheese Burger, French FriesHK$149正常的好吃,薯條炸得好,不會太油炸餐飲:▪️Iced Cappuccino (+HK$25)淡▪️Chocolat

HK$149

表皮脆,魚的肉質嫩口,好吃

HK$149

正常的好吃,薯條炸得好,不會太油炸

餐飲:
▪️Iced Cappuccino (+HK$25)

▪️Chocolate (+HK$25)

普普通通

▪️Hot Flat White (+HK$25)

好喝,咖啡味道濃度剛好,不苦不酸

晚餐 (散叫 A La Carte)
▪️龍蝦湯蟹肉帶子闊條麵 Fettuccine in Lobster Bisque
HK$178

問了服務員,說上面的泡是上湯熬煮而成的
麵條的龍蝦味很濃郁
帶子很嫩滑鮮甜好吃,但是只給了一粒。。。
還有些綠綠的秋葵片
份量滿多的,一個人吃實在有點覺得膩~

▪️墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅 Chicken Quesadillas
HK$78

好吃,就是像夾餅。。。pizza。。。(不過上面那顆綠綠的很辣,應該是辣椒。。。🥵)
三種醬給你沾來吃:yogurt、牛油果、茄汁帶點辣味

▪️Mocktails: Sunset
HK$88

看到不少人都有叫這飲料,就叫來試試看
賣相好 (還插了一支迷迭香作裝飾),很有夏威夷的感覺

喝起來很fresh,橙和檸檬味最為突出,酸酸甜甜,很清爽,比我想像中還要好喝~😍👍🏻💯
小建議:有條匙用來吃沙冰就更好

總括:
個人推薦:豬扒、魚柳、Sunset沙冰~

環境舒適
  • ChickenQuesadillas脆餅
  • 香煎日本豬扒配藍莓燒汁
  • 香煎青衣魚柳
2021-11-22 837 浏览
呢間餐廳係觀塘同紅磡都有分店,今次係去佢灣仔分店食夜晚。我同朋友兩個人叫左:經典凱撒沙律加三文魚🥙🐟有骨豬鞍🐷炭燒椰菜花配蛋黃醬🥗沙律菜好新鮮,另加錢嘅三文魚份量都足夠。豬鞍質地軟熟,好有肉汁,隔離嘅酸菜可以調節一下肉膩感。最好食係個椰菜花,點個蛋黃醬真係一啖接一啖。😋食物質素唔錯,價錢中高,果日隔離枱勁大聲勁嘈但係侍應生係無阻止嘅🤡 而且侍應係勁心急想收我地枱面嘅野,而我地根本未食完。

經典凱撒沙律加三文魚🥙🐟
有骨豬鞍🐷
炭燒椰菜花配蛋黃醬🥗

沙律菜好新鮮,另加錢嘅三文魚份量都足夠。

豬鞍質地軟熟,好有肉汁,隔離嘅酸菜可以調節一下肉膩感。

最好食係個椰菜花,點個蛋黃醬真係一啖接一啖。😋

2021-11-19 817 浏览
今日繼續去灣仔搵好嘢食,經過駱克道近金鐘依間隱蔽嘅小店,就入去試吓啦。午市餐牌,價錢逐個course計,因為budget有限,我今日只會試主菜。我order左「慢燒紐西蘭西冷扒」$188,因為我同店員講我好想食炸薯條,佢哋好好呀😍幫我將原本嘅薯蓉轉為炸薯條。今日主菜 「慢燒紐西蘭西冷扒」:我選擇五成熟嘅牛扒,真係做得剛剛好。牛扒脂肪唔多,但係可以做到好滑,完全啱晒我呢啲正在減肥嘅人。薯條好脆,整個主菜我會比一百分。

今日主菜 「慢燒紐西蘭西冷扒」:
慢燒紐西蘭西冷扒

2021-11-17
慢燒紐西蘭西冷扒
2021-11-05 1074 浏览
今次試Moreish & Malt 灣仔,面積不太大,table seat同 bar seat各佔一半。當晚無預約walk-in,table seat已有booking,唯有坐bar seat。(對腳短既我有d辛苦)menu選擇唔太多,叫做樣樣有d,伴酒小食既墨西哥片,雞翼等,主食有漢堡包,豬/牛扒,意粉等,甜品有豆腐芝士餅,奶凍等。兩個人叫咗水牛雞翼 (大份有10隻),焗春雞加一份配菜,生啤一杯,份量都ok,埋單近$600。-雞翼,味道有d辣,夠大隻,一人食5隻有d漏。-焗春雞,外層用面包糠一齊焗,口感幾特別,肉質嫩滑,好味。無點到太多野食但都已經好飽,味道都好好,要特別讚下佢地既服務。-中途有table seat既客人埋單,主動幫我地轉枱。-主動同我地換骨碟,好細心。有時候d細微位睇落無乜特別,但其實好多時只要做多少少客人就會覺得暖心。多謝kumar同tony兩位的貼心服務,有機會會再去。

-雞翼,味道有d辣,夠大隻,一人食5隻有d漏。
-焗春雞,外層用面包糠一齊焗,口感幾特別,肉質嫩滑,好味。
-中途有table seat既客人埋單,主動幫我地轉枱。
-主動同我地換骨碟,好細心。
多謝kumar同tony兩位的貼心服務,有機會會再去。
2021-11-04
2021-10-27 900 浏览
25/10 husband and I first time came to the restaurant to celebrate our wedding anniversary. We have good impression for the dinner and recommend our friends to have meals there.Service: Excellent! The waiter Mr. Kumar is nice, he has a warm smile. He gave an enthusiastic welcome and recommended the best seller dishes to us.Foodelicious, good looking, attractive to eat, big portions and high qualityPrice: good value for budget options Environment: comfortable, clean and tidyWe will come again an
Food
We will come again and highly recommend there for fine dining or friends gathering, nice place!
2021-10-17 682 浏览
We were here to celebrate our friend’s bday and randomly chose this fantastic restaurant.All the food is good and the service from their staff Kumar is super nice. He brought us a wonderful dinner time here and our friend got her best bday dinner also.Also I recommend please listen to what the food suggested from them for who is coming to visit. Cause most of the food we ate is recommended from Kumar.Thanks for the service from Kumar and we had a great time here. Will visit again soon!

2021-10-17
庆祝纪念
生日
2021-10-17 569 浏览
即興嚟到灣仔食嘢,揀咗呢一間食,環境好靚,vintage and modern style! 好岩影相😌😌!去到已經係brunch time, 揀左3個main course 都好味! 特別係pasta ! The most wonderful part is the excellent service of Kumar! When he noticed that we are going to celebrate my birthday, he provided the special treat(the special cake)! Thank you!really recommend u guys😉😉😉
  • 招牌特濃豆腐芝士餅
2021-10-16 488 浏览
今日返完工,晏少少要返學,所以特登留咗肚唔係lunch,食個下午茶,然後去返學去🎒📚。老細又介紹左間近近地又抵食既好東西🥳。4-5pm 呢個時段去人流唔多,落地大玻璃,高樓底夠高間感,有bar高枱/普通枱,裝修夠哂modern,坐得舒服,有夠chill😌。🦀🍝蟹肉帶子龍蝦汁闊條意大利麵一向鍾意食fettuccine,因為有夠al dente又掛汁,淡淡蟹肉龍蝦汁😚鹹鮮味十足!。🐮🍚特色和牛面頰意大利飯牛面頰位肉質鮮嫩,富有彈性,口感軟腍😝但主角risotto 做唔到粒粒分明,因為略嫌軟身左dd🤏🏻 加上醬汁令到太多,令到有點糊口☹️。🍰招牌特濃豆腐芝士蛋糕豆腐超級濃郁,餅底好牛油味香口🧡豆腐芝士柔軟嫩滑,口感creamy又唔會太heavy🤤邊邊仲有d脆脆糖酥腰果,必食🌟
老細又介紹左間近近地又抵食既好東西🥳

🐮🍚特色和牛面頰意大利飯

🐮🍚特色和牛面頰意大利飯
2021-10-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
2021-10-03 477 浏览
晚上時段去灣仔呢間分店,人流真係唔多,餐廳侍應好好服務,入到去有高枱同普通枱選擇,環境都舒適,空間感十足。今次叫左豬鞍,大蝦意粉,同埋豆腐cheesecake. 首先大蝦意粉已經有驚喜,每條意粉都好入味,食落辣辣地,軟硬適中,而且大蝦數量都算多,食落彈牙,而且還放了碎蝦乾,食落好香,不過如果小油小小會更好。豬鞍真心好食,望落去都份量十足,呢到既食物都擺盤幾精緻,食落去真係無失望,一d都唔鞋,而且蘋果蓉都好食,好值得叫。最後叫左呢到出名既豆漿cheesecake, 一見到真係好靚,食落好重豆腐味,好中意!加埋cheesecake又唔會滯,反而幾清新,而且難得地唔係細件既cheesecake,再配埋d nuts真係好正!呢間絕對會回頭!

2021-08-31
用餐时段
是日跟隨朋友步伐嚟到佢checklist之一嘅餐廳食生日飯,感覺環境幾chill幾舒服。雖然座位唔算多不過可以預先電話訂座,但係去到都無坐滿人,可能因為餐廳唔近大街緣故。-🥦炭燒椰菜花配泡菜蛋黃醬 $85椰菜花本身係一樣無味又平凡嘅食材,無諗過可以作為小食而且整得咁出色😍泡菜蛋黃醬辣辣地又濃郁,配上炭燒過嘅椰菜花非常好食,是日mvp當之無愧🏆-🍝蟹肉帶子龍蝦汁意大利寬條麵 $178呢個係朋友話想試,因為自己一向偏好幼麵,只抱住一試無妨心態試食下。配料份量唔算多,調味恰到好處,整體唔錯,如果有幼麵版本對我嚟講更好😝-🥘特色和牛面頰意大利飯 $1xx意大利飯粒粒分明軟硬適中唔會糊口又每粒都有沾上醬汁,牛肉可能因為用上咗面頰部位屬於比較有咬口嘅口感,整體配搭得幾好唔會覺得好膩。-🤎好立克心太軟 $88(?)身為心太軟lover見到有特別口味當然要試一試🤓賣相靚靚仔仔都幾打卡able📸心太軟外層比較乾同硬身,有做到流心效果亦都係好立克味,不過相對伴碟嘅sorbet就稍為失色。對於用sorbet跟心太軟而唔係普通雪糕呢樣野我都幾impress,因為真係第一次見而佢又整得幾好食同成件事係match
🥦炭燒椰菜花配泡菜蛋黃醬 $85
🍝蟹肉帶子龍蝦汁意大利寬條麵 $178
🥘特色和牛面頰意大利飯 $1xx
🤎好立克心太軟 $88(?)
身為心太軟lover見到有特別口味當然要試一試🤓賣相靚靚仔仔都幾打卡able📸心太軟外層比較乾同硬身,有做到流心效果亦都係好立克味,不過相對伴碟嘅sorbet就稍為失色。對於用sorbet跟心太軟而唔係普通雪糕呢樣野我都幾impress,因為真係第一次見而佢又整得幾好食同成件事係match。sorbet應該係檸檬味,微酸,忍唔住一啖接一啖快過心太軟食曬😋
總結:食物質素幾好,賣相精緻,適合慶祝生日/紀念日或者三五知己飯局。

炭燒椰菜花伴泡菜蛋黃醬
特色和牛面頰意大利飯
蟹肉帶子龍蝦汁意大利寬條麵
好立克心太軟
2021-08-23 419 浏览
友人想試好耐,今日終於如佢所願,好彩book定枱,因為越來越多人!先來前菜,生牛肉他他脆餅,賣相好吸睛,當然要相機食先!一陣泡沫在面頭,偏酸,開胃嘅,牛肉嫩紅,係想食嘅味道,正!!!脆餅size就細細塊叫左燒黑毛豬漢堡配泡菜蛋黃醬,配薯條,好貼心地切開兩份上,一心以為有泡菜,睇真d個名先發現原來只係泡菜蛋黃醬:-/ 但值得一讚係肉汁好juicy,唔錯唔錯!再來的是特色和牛面頰意大利飯,比平時食嘅份量多,不過牛肉粒好似羅宋湯入面d牛,個飯一定要2人share,如果唔係一定好漏最後甜品叫左招牌特濃豆腐芝士餅友人係豆腐控,所以大讚,我就略嫌無咩芝士味,豆腐完美地蓋過左,但都幾有特色嘅!環境好舒服,啱哂傾計!

環境好舒服,啱哂傾計!