2025-06-09 126 浏览
朋友介紹去咗一間尖沙咀山林道的高層酒吧裏面環境寬敞,情調氣氛唔錯,滲透著點點的中國風,買點是此處可飽覽尖沙咀中部的景色,三五知己暢飲一番,非常寫意。好天的時候,還可以上天台添店員細心為我們簡介一下酒類的選擇,更送上一杯餐前酒,以酸梅為用料。酸酸甜甜,幾醒胃。我叫咗一杯名為閉月羞花,名字好有意境,果味比較濃容易入口,加左山楂和檸檬汁好清新。買相精緻簡潔,係一塊蘋果乾,幾漂亮又食得唔會浪費。我朋友嗰杯咸檸薑莫吉托,有薄荷用料,自家製沙薑糖水,鹹檸七,用心製作。炸蟹鉗而家喺市面上都好難食到,懷念細個去飲嘅時的熱門菜式,真材實料淡淡蟹肉,配上特色醬,飲住酒咁食相當唔錯。炸南乳雞翼好入味,有南乳香,雞翼肥美Juicy啖啖肉,唔會太油膩。炸薯角送酒必點,薯角加咗五香孜然粉,特別惹味,一份份量唔少,可以慢慢一邊傾偈,一邊送走品嚐。醉雞切成薄片,無骨易入口,酒味香醇,雞胸唔會太肥膩,食咗咁多炸嘢中和一下。
朋友介紹去咗一間尖沙咀山林道的高層酒吧

餐前酒
Rosy Fizz 閉月羞花
Salty Lemon Galangal 咸檸薑莫吉托
炸南乳雞翼
好入味,有南乳香,雞翼肥美Juicy啖啖肉,唔會太油膩。
炸薯角
炸薯角
醉雞
醉雞
2025-05-29
餐前酒
Rosy Fizz 閉月羞花
2025-05-22 199 浏览
MOA秋月是一間獨具特色的酒吧,位於城市繁華地帶。酒吧擁有一個迷人的戶外天台,讓客人可以在星空下享受美酒,感受微風輕拂。這裡的小食和點心也相當特別,獨具創意,尤其是點心,與茶類酒品完美搭配。在飲酒之前,客人還會獲贈一杯酸梅汁酒,清新開胃,令人耳目一新。MOA秋月是與朋友聚會或浪漫約會的理想場所,讓每個夜晚都充滿驚喜與美好回憶。❤️Autumn Reverie 秋暇裹面有茉莉花茶浸泡N.I.P 氈酒、梨酒、雪利酒及桂花精華,是一款清新優雅的雞尾酒。茉莉花茶浸泡的N.I.P氈酒帶來淡雅的香氣,酒味輕柔,十分容易入口。搭配梨酒和雪利酒,增添了果香的層次,使整體風味更加豐富。桂花精華的香甜恰到好處,令人感受到秋日的柔和與浪漫。❤️Rosy Fizz 閉月羞花裹面有洛神花浸泡氈酒、洛神花木蘭酒、山楂糖漿及玫瑰水。洛神花浸泡氈酒帶來鮮明的酸甜風味,令人振奮。搭配洛神花木蘭酒與山楂糖漿,口感層次豐富而不過於甜膩,清新怡人。玫瑰水的香氣更添優雅,讓人一口接一口,十分容易入口。❤️雅枝竹酒花雕醉雞雞肉經過花雕酒浸泡,肉質鮮嫩多汁,酒香濃郁。每一口咬下,雞肉滑嫩,伴隨著酒香和香料的微妙風味,讓味蕾升華。肉質的鮮

❤️Autumn Reverie 秋暇

❤️Rosy Fizz 閉月羞花

❤️雅枝竹酒花雕醉雞
雞肉經過花雕酒浸泡,肉質鮮嫩多汁,酒香濃郁。每一口咬下,雞肉滑嫩,伴隨著酒香和香料的微妙風味,讓味蕾升華。肉質的鮮美與花雕酒的甘醇交織,口感層次分明。

❤️小籠包
薄薄的外皮包裹著鮮嫩的肉餡,內含豐富的湯汁。每一口咬下,湯汁瞬間爆發,鮮美的味道令人陶醉。皮薄而有彈性,口感滑順,肉餡鮮香,搭配姜絲和醬油,增添了風味的層次感。

❤️水晶蝦餃
薄透的餃皮晶瑩剔透,透出內餡鮮蝦的彈性與鮮美。每一口咬下,皮薄餡多,蝦肉鮮甜,口感滑順,無疑是點心中的明星選擇。

❤️百花釀蟹鉗
蟹鉗外酥內彈牙,鮮香撲鼻。餡料由蟹肉及蝦仁等材料混合,口感豐富,搭配醬汁,風味更佳,讓人欲罷不能。
2025-05-18
  • Rosy Fizz 閉月羞花
  • Autumn Reverie 秋暇
最近搵到呢間樓上酒吧真係好好Vibe❤️ 帶少少Fusion嘅中國風設計🏮 燈光營造出秋月嘅感覺有一種古典美🪭 另外居高臨下可以望到晒尖沙咀嘅景色🌃個人就比較鍾意望木球會呢邊☘️一片綠色好開揚夜幕低垂又有另一份感覺🌙⭐️ 還原靚靚拳 ✊🏻高粱融合咗桂花嘅味道清甜得來好易入口🌼搭配上燕窩夠晒矜貴好岩女士🕊️⭐️ 五味木蘭 🌺Gin酒Infuse左五花茶喺入邊🌾 清香得來又有五花茶既回甘好有特色🤪⭐️ 雅枝竹酒花雕醉雞 🐔雞肉嫩滑唔會過肥🍗配上絲絲既酒香入味有驚喜🥂⭐️ 東北黑椒牛肉燒賣 🐮牛肉配上糯米嘅口感啱啱好🥩 燒賣皮唔會太厚恰到好處🖤比起唔少茶樓更高質🥹⭐️ 百花釀蟹鉗 🦀呢度菜式已經好少食到🤣 蟹鉗彈牙又充滿鮮味🌊 酥脆但唔油膩⭐️ 五香滷水枝豆 🫛枝豆固然係送酒嘅好配搭😚但係配上五香嘅調味更加有層次唔會太單調🥰
⭐️ 還原靚靚拳 ✊🏻
⭐️ 五香滷水枝豆 🫛
五味木蘭
雅枝竹酒花雕醉雞
五香滷水枝豆
呢間新開酒吧環境好有氣氛!打卡出色!露天天台仲可以俯瞰尖沙咀夜景🌃✨ 一開頭會比starter 幾好飲✨ 而且啲酒名都好搞笑😆 大玩港式食字🌝還原靚靚拳 😂 (用咗星爺戲裡面招式名!)Serene SoireeLillet Blanc mix with 桂花柑橘糖漿再配上燕窩一齊飲 味道會好似酒釀丸子味😍 女士們一定會中意飲 帶點酒香微甜!而且燕窩養顏💗 可以encore 下!補血女子中學 😂 (本港其中一間中學名食字版!)Crème de Bliss米酒味道👅 表面灑上少許話梅粉增添口味 比上面果款來得更清醇!百花釀蟹鉗Ocean Treasure Stuffed Crab Claw 外脆內實 蟹鉗鑲滿了滿滿蝦膠內餡好結實 趁熱食配上檸檬蛋黃醬 好食 😋Tropical Heaven 味道微甜 混合菠蘿、芒果、荔枝,偏向水果味~MOA 秋月 (尖沙咀)📍:尖沙咀山林道38號銀座38 22樓
呢間新開酒吧環境好有氣氛!打卡出色!
露天天台仲可以俯瞰尖沙咀夜景🌃✨
一開頭會比starter 幾好飲✨
而且啲酒名都好搞笑😆 大玩港式食字🌝

還原靚靚拳 😂 (用咗星爺戲裡面招式名!)
Serene Soiree
一齊飲 味道會好似酒釀丸子味😍
女士們一定會中意飲 帶點酒香微甜!
而且燕窩養顏💗 可以encore 下!

補血女子中學 😂 (本港其中一間中學名食字版!)
Crème de Bliss
米酒味道👅 表面灑上少許話梅粉增添口味
比上面果款來得更清醇!

外脆內實 蟹鉗鑲滿了滿滿蝦膠內餡好結實
趁熱食配上檸檬蛋黃醬 好食 😋

Tropical Heaven 味道微甜
混合菠蘿、芒果、荔枝,偏向水果味~

MOA 秋月 (尖沙咀)
📍:尖沙咀山林道38號銀座38 22樓
2025-04-09
$500 (其他)
  • 還原靚靚拳
  • 百花鑲蟹鉗
  • 補血女子中學
📍 𝐌𝐎𝐀 秋月(香港)地址: 香港尖沙咀山林道𝟑𝟖號銀座𝟐𝟐樓💰 總數 $𝟔𝟏𝟐 𝐇𝐊𝐃(~𝟐人份)|人均 $𝟑𝟎𝟔 𝐇𝐊𝐃==============================趁復活節假期當然想趁機𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥一杯🥃難得𝟒月天氣依舊少涼,最適合坐戶外感受夜間的微風。朋友推薦下來到這家新開不多久的酒吧,這裏可以俯瞰璀璨的萬家燈火夜景🌃,還眺望到維港海景的美景🌊———✤ 還原靚靚拳|$𝟏𝟑𝟖 𝐇𝐊𝐃𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥以燕窩和桂花為主題,口感清新而細膩。還有一大碗燕窩可供直接食用😋燕窩的柔滑搭配桂花的香氣,每一口都在享受自然的甘甜。✤ 閉月羞花|$𝟏𝟐𝟖 𝐇𝐊𝐃這款𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥以玫瑰花和𝐡𝐚𝐰𝐭𝐡𝐫𝐨𝐧糖漿為基底,色澤迷人,口感豐富🌹✤ 百花釀蟹鉗|$𝟏𝟐𝟖 𝐇𝐊𝐃/ 𝟑𝐩𝐜𝐬店主自家製作的蟹鉗味道鮮美,肉質鮮嫩,厚實的蝦膠提升了蟹肉的自然甘甜,搭配獨特的甜酸醬𝐦𝐢𝐱橋頭👍✤ 東北黑椒牛肉燒賣|$𝟓𝟐 𝐇𝐊𝐃/ 𝟑𝐩𝐜𝐬原來燒賣裡面的餡料是口感軟糯的糯米,濃郁的黑椒牛肉風味濃郁,完美地融合了香料的刺激感😆✤ 南乳雞翼|$𝟗𝟖 𝐇𝐊𝐃/ 𝟓𝐩𝐜𝐬雞翼外皮香脆,內裡肉質多汁,搭配惹味的
📍 𝐌𝐎𝐀 秋月(香港)
地址: 香港尖沙咀山林道𝟑𝟖號銀座𝟐𝟐樓
———
✤ 還原靚靚拳|$𝟏𝟑𝟖 𝐇𝐊𝐃

✤ 閉月羞花|$𝟏𝟐𝟖 𝐇𝐊𝐃

✤ 百花釀蟹鉗|$𝟏𝟐𝟖 𝐇𝐊𝐃/ 𝟑𝐩𝐜𝐬

✤ 東北黑椒牛肉燒賣|$𝟓𝟐 𝐇𝐊𝐃/ 𝟑𝐩𝐜𝐬

✤ 南乳雞翼|$𝟗𝟖 𝐇𝐊𝐃/ 𝟓𝐩𝐜𝐬
雞翼外皮香脆,內裡肉質多汁,搭配惹味的辣椒🌶️

✤ 土匪薯角|$𝟔𝟖 𝐇𝐊𝐃
薯角外脆內軟,口感豐富,搭配孜然粉香料的調味,讓人忍不住一口接一口🥔
  • 還原靚靚拳
  • 百花釀蟹鉗
  • 土匪薯角
  • 東北黑椒牛肉燒賣
秋月價錢: $128/ $68/ $65/ $78/ $138/ $100好味程度: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-係山林道上面的呢間bar坐擁超開揚景色,有室外區,室內都有大玻璃遠眺旺角個邊。座位上有一個個有私隱度的圓形卡座,亦有對著窗外景的單排位置。佢哋的cocktail唔單只係classic個啲,仲有啲中國特色茶類特調🤩就算連小食都唔hea。-✅百花釀蟹鉗。同酒樓一圍圍嘅好大分別😛呢個好彈牙足料,入面食到蝦肉同蟹肉混合而成。每粒都好飽滿,外層炸得酥脆,加埋酸甜醬,matchy😆-✅✅土匪薯角。好好食!一定係叫呢個🥰薯角切到啱啱好一口size,連埋薯皮炸得香脆而唔油膩,咬落薯仔🥔粉粉得來保留小小硬的口感。每一舊都沾勻晒土匪粉,惹味刺激,令你一嚿一嚿食唔停,好送酒。-✅✅港式雲吞。雲吞皮薄而炸得好脆,咬落好似薯片咁!入面餡料好飽滿,有大大隻🦐!-✅雅枝竹酒花雕醉雞。薄薄一片,入曬花雕味,加上淡淡紅棗杞子的清香😌雞肉嫩滑。成個感覺好滋補。-✅還原靚靚拳。整體味道偏甜,都容易入口。用上桂花+法國開胃酒+江小白高粱酒,聽落好ke
秋月
好味程度: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅還原靚靚拳。整體味道偏甜,都容易入口。用上桂花+法國開胃酒+江小白高粱酒,聽落好keng,但飲落一啲都唔會,仲會飲到淡雅的花香😚 可以加埋雪燕落去撈勻飲,即刻更高級!

✅Seedlip grove 42. 無酒精得來真係好似有酒精!用左三種地中海橙子、檸檬皮、薑和香茅蒸餾物混合而成,飲落帶木香。
鍾意食野的我幾欣賞佢哋嘅小食,竟然有點心或者香口嘢去送🍷喺附近經過想小酌一杯,呢到啱晒!

2025-06-12 0 浏览
最近發現一個超靚嘅地方,點心 crossover 中式Cocktail 秘店!🎉 開業冇耐,真系要上網先搵到,簡直系隱世美食!✨呢度真系好適合情侶💕同閨蜜👯,唔想太嘈又想飲酒🍹睇靚景,尖沙咀維港景色靚到爆!🌆 趁Happy Hour,仲可以一邊飲一邊欣賞日落,浪漫得來又唔會太擠。🌅環境新淨,燈光設計得好靚💡,無論系outdoor天台定半室內位,落地玻璃都可以無阻欣賞窗外夜景,感覺真系好有feel!😍作為一間中式酒吧,佢哋有好多特色小食🍽️同創意cocktail🍸,真系唔可以錯過。我試咗以下幾樣:-Welcome Shot:酸梅湯Vodka,酸酸的味道,飲落去超開胃,仲有一啲清新感!😋- Rosy Fizz:以洛神花為基調,層次豐富,真系好特別,飲咗一口就想再來!🌺- 咸檸姜Mojito,味道清新,夏天飲最啱!🍃小食方面:- 百花釀蟹鉗:炸得香脆,配埋自家制嘅甜酸醬,完全開胃,食完仲想再叫!🦀- 水晶蝦餃:一叫即蒸,熱辣辣,口感超正,蝦肉新鮮到爆!🍤- 土匪薯角:重孜然粉味,啖啖香,真系好適合配酒!🥔- 南乳雞翼:超脆又Juicy,咸香南乳醬更加好味,淨食都已經好正!🍗

- 咸檸姜Mojito,味道清新,夏天飲最啱!🍃

小食方面:
水晶蝦餃:一叫即蒸,熱辣辣,口感超正,蝦肉新鮮到爆!🍤

- 土匪薯角:重孜然粉味,啖啖香,真系好適合配酒!🥔

平時去山林道通常都係去cafe,今次嚟到一間位於大廈頂層嘅酒吧,由於開業冇耐,環境仲係好新淨,一嚟就比佢個outdoor天台吸引🥹,望住靚靚嘅維港海景飲酒,真係好有feel🌃亦可以選擇半室內嘅座位,落地玻璃依然可以好好欣賞窗外嘅夜景✨MOA 作為難得嘅中式酒吧,有唔少酒樓小食同中式原創 cocktail🏮,而用料同酒好多都嚟至本地品牌😻一嚟到就飲左佢地嘅 welcome drink 酸梅湯 vodka,好易入口又開胃,跟住試左佢地顏值超高嘅還原靚靚拳,以燕窩同桂花做主題,口感清新綿密,仲有一大碗燕窩可以直接食或者加落酒到💖,另一杯閉月羞花以洛神花作基調,加上淡淡嘅藥材味,層次豐富食物質素完全拍得住餐廳,特別推薦百花釀蟹鉗,炸得超級香脆,配埋甜酸醬好開胃🤤,東北黑椒牛肉燒賣都有驚喜,燒賣皮夠薄,中間個餡以糯米飯、牛肉碎同香菇製成,幾有新鮮感-𝙈𝙚𝙣𝙪▫️ 還原靚靚拳 $138 ⭑⭑⭑⭑⭑▫️ 閉月羞花 $138 ⭑⭑⭑⭑⭒▫️ 百花釀蟹鉗 $128/3pcs ⭑⭑⭑⭑⭑▫️ 東北黑椒牛肉燒賣 $52/3pcs ⭑⭑⭑⭑⭑▫️ 南乳雞翼 $98/5pcs ⭑⭑⭑⭑⭒▫️ 小籠包 $45/3pcs ⭑⭑

𝙈𝙚𝙣𝙪

▫️ 南乳雞翼 $98/5pcs ⭑⭑⭑⭑⭒
▫️ 小籠包 $45/3pcs ⭑⭑⭑⭑⭒
▫️ 水晶蝦餃 $45/3pcs ⭑⭑⭑⭑⭒
2025-05-09 53 浏览
今日閨蜜帶咗我去chill☺️呢度係位於尖沙咀山林道銀座嘅頂樓好鍾意佢哋嘅露台,好寫意好Chill,除咗可以欣賞日落,夜晚仲可以俯瞰維港嘅靚靚夜景🌃✨好好味嘅趣緻小食有🌟 東北黑椒牛肉燒賣香甜軟糯的糯米+ 濃郁的黑椒牛肉餡料完美哋襯托出燒賣嘅層次感🥰🌟 花雕醉雞卷清香嘅花雕酒帶出雞肉嘅鮮嫩爽滑雞中有酒味、酒中有雞味🤤🌟 土匪薯角孜然粉香料辣椒配上酥炸嘅薯角外脆內軟,口感豐富,超級惹味👍👍👍🌟 南乳雞翼黃金般嘅雞翼,外脆內軟,啖啖肉超Juicy,配上滋味辣椒醬,味道更勝一籌😍唔係太飲得酒嘅我哋就嗌咗Fruit Punch🍹 &Virgin Salty Lemon Galangal Mojito 🍸吹着微風🎐欣賞日落🌄真係好寫意好chill好舒服☺️
今日閨蜜帶咗我去chill☺️
呢度係位於尖沙咀山林道銀座嘅頂樓

好好味嘅趣緻小食有
🌟 東北黑椒牛肉燒賣
香甜軟糯的糯米+ 濃郁的黑椒牛肉餡料
完美哋襯托出燒賣嘅層次感🥰

🌟 花雕醉雞卷
清香嘅花雕酒帶出雞肉嘅鮮嫩爽滑
雞中有酒味、酒中有雞味🤤

🌟 土匪薯角
孜然粉香料辣椒配上酥炸嘅薯角
外脆內軟,口感豐富,超級惹味👍👍👍

🌟 南乳雞翼

唔係太飲得酒嘅我哋就嗌咗
Fruit Punch🍹 &

吹着微風🎐欣賞日落🌄
真係好寫意好chill好舒服☺️
2025-05-08
  • 土匪薯角
2025-05-08 31 浏览
[ #尖沙咀美食 #caloriefoodie尖沙咀 ]• 𝙼 𝙾 𝙰 秋 月 •🐿-尖沙咀中式主題酒吧🪭小食有100分好食💯‼️店內分為室內、室外座位✨室外感覺好𝙲𝚑𝚒𝚕𝚕除咗睇到海景外仲可以吹風 夜晚去成個人放鬆晒~-👩🏻‍🍳 一坐底有杯𝚆𝚎𝚕𝚌𝚘𝚖𝚎 𝚂𝚑𝚘𝚝 - 酸梅湯𝚅𝚘𝚍𝚔𝚊味道酸酸微微 同酸梅湯真係有幾分似!!-🌕 𝙼𝚊𝚕𝚝 𝚂𝚘𝚞𝚛 度日月💰$138表層忌廉混合麥芽糖 口感似奶蓋 味道甜甜地個底係𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢 所以飲落比想像中𝚂𝚝𝚛𝚘𝚗𝚐-💨 𝙳𝚊𝚗 𝙲𝚘𝚗𝚐 𝙷𝚊𝚛𝚖𝚘𝚗𝚢 單叢鳳影 💰$148個底係𝙳𝚛𝚊𝚖𝚋𝚞𝚒𝚎 𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢 酒味都幾強烈茶葉經熱燒過後 飲落帶點煙燻香味 幾特別~-🦐 水晶蝦餃 💰$45點估得到連酒吧都有點心食 仲要幾好食😹店員話佢哋係即叫即蒸 所以特別熱辣辣-🥔 土匪薯角 💰$68重孜然粉味嘅薯仔粒粒 餸酒一流!-🐥 雅枝竹酒花雕醉雞 💰$78 一共有五件花雕醉雞卷 加上紅棗、杞子酒味尚算香濃 雞肉嫩滑-🐥 南乳雞翼 💰$98/5隻雖然定價上有啲高 但超級推薦‼️好好食‼️雞翼係𝙼𝚎𝚐𝚊 𝚂𝚒𝚣𝚎 脆炸口感咬落超𝙹𝚞𝚒𝚌𝚢點上鹹香南乳醬可增添風味
[ #尖沙咀美食 #caloriefoodie尖沙咀 ]
• 𝙼 𝙾 𝙰 秋 月 •
🐿
尖沙咀中式主題酒吧🪭小食有100分好食💯‼️
店內分為室內、室外座位✨室外感覺好𝙲𝚑𝚒𝚕𝚕
除咗睇到海景外仲可以吹風 夜晚去成個人放鬆晒~

味道酸酸微微 同酸梅湯真係有幾分似!!
🌕 𝙼𝚊𝚕𝚝 𝚂𝚘𝚞𝚛 度日月💰$138

表層忌廉混合麥芽糖 口感似奶蓋 味道甜甜地
個底係𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢 所以飲落比想像中𝚂𝚝𝚛𝚘𝚗𝚐
💨 𝙳𝚊𝚗 𝙲𝚘𝚗𝚐 𝙷𝚊𝚛𝚖𝚘𝚗𝚢 單叢鳳影 💰$148

個底係𝙳𝚛𝚊𝚖𝚋𝚞𝚒𝚎 𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢 酒味都幾強烈
茶葉經熱燒過後 飲落帶點煙燻香味 幾特別~
🦐 水晶蝦餃 💰$45

點估得到連酒吧都有點心食 仲要幾好食😹
店員話佢哋係即叫即蒸 所以特別熱辣辣
🥔 土匪薯角 💰$68

重孜然粉味嘅薯仔粒粒 餸酒一流!
🐥 雅枝竹酒花雕醉雞 💰$78

一共有五件花雕醉雞卷 加上紅棗、杞子
酒味尚算香濃 雞肉嫩滑
🐥 南乳雞翼 💰$98/5隻

雖然定價上有啲高 但超級推薦‼️好好食‼️
雞翼係𝙼𝚎𝚐𝚊 𝚂𝚒𝚣𝚎 脆炸口感咬落超𝙹𝚞𝚒𝚌𝚢
點上鹹香南乳醬可增添風味 但淨食已經好好食!
📍 尖沙咀山林道38號銀座38 22樓

2025-05-07 33 浏览
今次來訪依間近佐敦嘅天台酒吧😚 內部裝修以鮮紅與黑作主調,感覺型格又吸引😎 客人可透過落地玻璃,盡瞰萬家燈火嘅璀燦城景,打卡影相一流👍 另設有室外座✅ 有興趣可一邊享受自然風,一邊與友人輕酌清淡😘 別有一番滋味❤️ 先試了酒吧力推嘅🌟 還原靚靚拳🌟 雞尾酒特別採用桂花以及燕窩作配料,好有創意❤️ 一口甘香嘅酒再搭上一啖柔滑嘅燕窩,味道清新順口,甜美迷人🤤 另外叫咗杯🌟 鹹檸薑韻莫吉托🌟 以經典嘅Mojito 配搭清新嘅鹹檸💚 飲落清爽又醒神,解膩消滯必選😋 再點了四款特色點心作下酒菜☺️ 百花釀蟹鉗由酒吧自家製作,極富誠意😍 蟹鉗新鮮即炸送上,咬落外脆內嫩,彈牙有嚼感👍 蟹肉嘅鮮美完美呈現✅ 東北黑椒牛肉燒賣同樣別具特色🌟 餡料以糯米和黑椒牛肉取替傳統嘅豬肉餡,食落辛香濃厚,軟糯煙韌嘅口感令人欲罷不能☺️ 港式炸雲吞同樣即點即炸👍 一口大小方便整粒吞下🤣 雲吞皮香脆惹味,內餡蝦肉彈牙鮮美,食唔停口咁正😋 再點了一份經典小籠包☺️ 皮薄餡靚,肉汁滿溢👍 食落肉味濃香,滋味滿分🤗

宵夜
2025-04-17 40 浏览
去酒吧鍾意啲新鮮感,揀咗尖沙咀呢間以中式同埋香港材料為主題嘅bar實滿意!新開張送welcome drink,係好容易入口嘅酸梅湯vodka,有埋復古嘅茶盤打卡一流!還原靚靚拳 $138 :第一次飲有雪燕嘅cocktail,有新意!桂花糖漿同埋糯米酒嘅配搭,好似酒讓丸子,啱晒鍾意糖水嘅女孩子們~雪燕分開食又得撈埋又得,養顏又好玩!補血女子中學 $118:桂圓紅棗、白酒、同埋奶呢個咁新奇嘅配搭竟然冇違和。飲落酒精感重過第一杯。土匪薯角 $68:譚仔鍾意叫土匪雞翼嘅人一定唔可以錯過,微辣惹味,佐酒啱曬~小籠包 $45:味道有驚喜,店員溫馨提示上枱3分鐘內享用,蟹粉鮮肉鮮甜多汁!東北黑椒牛肉燒賣 $52:皮薄餡靚,有茶樓水準。糯米飯+牛肉碎+菇呢個配搭做成餡料既有新鮮感又飽肚。南乳雞翼 $98:即叫即炸,外層漿粉脆卜卜厚薄適中,內裏雞肉嫩滑多汁。估唔到酒吧嘅中式小食味道都可以咁出色,食嘢同飲嘢唔使分開兩間餐廳幾方便。天台睇到尖沙咀嘅夜景,同朋友自成一角飲返兩杯好寫意~

2025-04-13 47 浏览
估唔到山林道有一間可以高處看到尖沙咀的酒吧。室內有落地玻璃看尖沙咀內境,打卡必影。露天位可遠看維多利亞港海景,非常超chill。晚上同朋友吹吓山風飲吓酒非常開心愉快的晚上。度麥月以威士忌做base, 再加Tangerine Syrup 及 Maltose做成。飲落超重Whiskey 味,在酒上用蜜糖做了一層甜甜的foam。就算女士飲唔到烈酒,加上這層foam 及麥牙糖,都非常易入口。補血女子中學好有創意的cocktail名字,採用香港一間出名女子中學作為Cocktail嘅名。使用烈酒Alto del Carmen Pisco 做base, 它是一款珍藏皮斯可酒,由玫瑰麝香葡萄酒和亞歷山大麝香葡萄酒的原汁蒸餾而成。這種烈酒在美國橡木桶中陳釀了九個月,使其具有了獨特的個性和美麗的琥珀色。飲落清爽、新鮮的口感以及水果和花香而聞名。色質清澈、晶瑩。加了奶,令烈酒味道無咁強,女士都易入口。還附送一粒紅棗在內。東北黑椒牛肉燒賣賣相非常精緻,用蒸籠載住牛肉燒賣,夠熱。外皮非常軟熟,糯米口感。食落超重黑椒牛肉味的燒賣。

度麥月

補血女子中學

2025-04-03
  • 度麥月
  • 補血女子中學
  • 東北黑椒牛肉燒賣
超推薦呢間新開嘅頂樓酒吧 個view真係無得輸 無論係野飲定野食都超級有驚喜❤️<Serene Soiree 還原靚靚拳💖 $138> 好有驚喜 必飲‼️侍應建議我地先食咗一半燕窩先 然後再將燕窩倒落杯酒到 米酒嘅香氣配上燕窩 真係好好飲 好似食緊糖水咁 好適合女仔 超級易入口😌<Cream de Bliss 補血女子中學💃 $118> 呢杯好得意 係自製龍根紅棗酒+奶嘅結合 相比起上一杯呢杯嘅酒味會濃d 🌺我覺得最驚喜係佢地嘅小食係整得好食得過出面餐廳😋<土匪薯角🥔 $68>必點‼️我從來未見過呢個配搭 睇個名已經覺得好好食 薯仔粒+孜然粉真係世一😋<南乳雞翼🍗 $98>, 必點‼️雞翼隻隻都超級大舊 炸得好脆 而且咬落去肉質係超嫩滑 南乳醬辣辣地 唔食得辣嘅都應該可以接受到❤️<小籠包 🥢$45>我係第一次係酒吧見到有小籠包 湯汁都好鮮甜 個蒸籠仲印埋佢地嘅招牌 太有心<白花釀蟹鉗 🦀 $128>, 好耐無食蟹鉗 食落啖啖蟹肉真係超級爽🥰

<Serene Soiree 還原靚靚拳💖 $138>

<小籠包 🥢$45>

<白花釀蟹鉗 🦀 $128>,
好耐無食蟹鉗 食落啖啖蟹肉真係超級爽🥰

2025-04-10 96 浏览
尖沙咀飽覽海景樓上酒吧🥂裝修好特別,仲設有露台位置可以眺望到維港靚景😍😍Sichuan Paloma 柚香椒龍Sichuan Peppercorn Agave, Pink Grapefruit, Lime呢個飲落都飲果汁,杯邊仲有啲椒粉飲落辣辣地口感幾過癮Malt Sour 度麥月Sesame oil fat-washed whiskey, Tangerine Syrup, Maltose呢杯絕對要試!港式麥芽糖配梳打餅面層有一層form,飲落飲奶蓋但甜甜地配埋一齊飲有驚喜!南乳雞翼值得食!!超香口~肉質嫩滑土匪薯角呢個超惹味,但薯角唔盤好脆口小籠包皮薄餡靚,原來中間蟹粉,中間爆多汁百花釀蟹鉗熱辣辣!咬落好脆口,中間肉質飽滿估唔到呢度有呢個小食!📍 MOA 秋月 (尖沙咀)尖沙咀山林道38號銀座38 22樓#尖沙咀美食 #尖沙咀樓上bar #hkbar #hkbarandrestaurant #佐敦美食 #佐敦bar #香港美食 #hkfoodies #hkfood #hkfoodie #hkgirl #hkig
尖沙咀飽覽海景樓上酒吧🥂
裝修好特別,仲設有露台位置
可以眺望到維港靚景😍😍

Sichuan Paloma 柚香椒龍
呢個飲落都飲果汁,杯邊仲有啲椒粉
飲落辣辣地口感幾過癮

Malt Sour 度麥月
呢杯絕對要試!港式麥芽糖配梳打餅
面層有一層form,飲落飲奶蓋但甜甜地
配埋一齊飲有驚喜!

南乳雞翼
值得食!!超香口~肉質嫩滑

土匪薯角
呢個超惹味,但薯角唔盤好脆口

小籠包
皮薄餡靚,原來中間蟹粉,中間爆多汁

百花釀蟹鉗
熱辣辣!咬落好脆口,中間肉質飽滿
估唔到呢度有呢個小食!

📍 MOA 秋月 (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座38 22樓