2021-03-02 751 浏览
迷你蛋糕陪小蛋糕睇铺,等小蛋糕做完第1个客先食嘢,中午唔忙可以食1个悠长brunch ,又可以酒浸小蛋糕Hot toddy 好重花椒味既热酒Vanilla shake 好香vanilla 味,creamy但唔会太厚身,唔会好腻Morning glory唔辣有咸香,炒得乾身,唔多水,够惹味Fried rice with crab meat炒到粒粒分明,蟹肉量澎湃好豪,饭烟烟韧韧好好口感Fried fish with chilli sauce 鱼肉软·嫩·滑,偏酸唔辣,皮脆
Hot toddy 好重花椒味既热酒

Morning glory
唔辣有咸香,炒得乾身,唔多水,够惹味

Fried rice with crab meat
炒到粒粒分明,蟹肉量澎湃好豪,饭烟烟韧韧好好口感

Fried fish with chilli sauce
鱼肉软·嫩·滑,偏酸唔辣,皮脆

2021-02-27
2021-02-19 432 浏览
陪家人去游船河(其实是在西湾河坐船到油塘🤪🤪)先来一个quick lunch ..Mint & Basil 泰越菜!柚子沙,份量适中,柚子很多,很清甜!冬阴公虾汤,酸辣适中,汤料很足!大头虾很新鲜!烧猪颈肉,调味够惹味,猪颈肉每片也够厚度,不会太薄!还叫了香茅炸鸡翼,春卷,湿炒牛河..这个quick lunch 大满足😗😗
2021-01-15 467 浏览
话说之前圣诞节一家人庆祝食饭,我想食芒果糯米饭,走上deliveroo 睇下,见到呢间店舖有得叫外卖,而且评语好似唔错,所以就落单啦。由於系甜品,我地无即刻食,摆到饭局尾尾先食。d饭有三只颜色望落好靓😍尤其是蓝色, 摆咗咁耐,个糯米饭已经唔热噜,不过d饭食落依然软熟,甜度适中,d芒果够熟好甜。佢本身已经有d椰奶淋咗喺面头,不过都俾多左一小盒奶俾你自己加,但其实未加已经好够味。可惜已经食饱左,结果留下半盒 第二日翻热d饭再食,依然美味😋😋。

由於系甜品,我地无即刻食,摆到饭局尾尾先食。
三色芒果糯米饭

• 三色芒果糯米饭
2020-12-18 532 浏览
因为疫情困咗喺屋企好耐,决定出去行下食下嘢。 因疫情关系六点後唔比堂食。我哋去到苏豪东已经五点,沿住海旁一路行, 见到呢间餐厅泰式&越南餐厅,因为好耐冇去旅行,好挂住泰国,所以就入去呢一间餐厅食嘢, 一解思泰之愁🤣🤣我打开openrice睇,最多人话好食喺沙嗲串烧猪牛鸡, 泰式炒金边粉, 再叫咗个烧鸡翼配糯米饭,再一人一杯咖啡。上菜都好快, 我哋都要食得好快, 因为只可以食到六点钟。 沙嗲味道好好,新鲜热辣椒出嚟特别好食。 我觉得最好食就系泰式炒金边粉,虾大大只,配上花生粒同辣椒,呀~ 烧鸡翼就麻麻地,唔系难食只不过冇惊喜, 系我自己要求比较高虽然食得好急,但系食得好开心, 我哋好准时六点钟离开。 下次早半个钟去会食得舒服啲

2020-12-16
  • 泰式炒金边粉
2020-10-18 869 浏览
自己搭少左港铁後,explore多左搭其他交通工具😏 发现左观塘坐船直去鲤景湾都几多野食! @呢间泰越菜都几多选择!泰式青木瓜鲜虾沙律同生虾就都必叫既蜜汁烧鸡翼配糯米饭有少少惊喜,烧得几香,配埋个糯米饭出奇地几夹😎越式经典烧猪肉丸子,当小食岩晒,用生菜加埋啲芫茜同檬粉,又fresh又饱肚!而主菜既泰式黄咖喱蟹肉配面包都非常唔错,其实个包都几妙,吸晒啲咖喱汁同蟹肉都多,个包又脆,系几好!最後加多个芒果糯米饭就一绝了!
泰式青木瓜鲜虾沙律同生虾就都必叫既

最後加多个芒果糯米饭就一绝了!
2020-06-28 922 浏览
The restaurant was full on the weekend night. Luckily we waited around 5 minutes to get the table.Fresh rice paper wrapped with avacodo - a cold appetizer with fresh vegetables, herbs and rice vermicelli, plus thai chutney was my favorite.Stired-fired kale with salty fish - deep fried garlic was crisp. It would be better if the salty fish could be cut into small pieces.Thai style wok fried rice noodles in thicken sauce with chicken - the meat was not tender but acceptable. There were a lot of v

Thai style wok fried rice noodles in thicken sauce with chicken - the meat was not tender but acceptable. There were a lot of vegetables and I appreciated the combination of the sauce and the thick rice noodles.

Coconut Shake (front) & Fruit Float (back) - both tasted good and the portions were not small. There were many choices on the drinks menu.

We sat near the kitchen and smelled a bit fumes. If the ventilation system can be improved, it will be a good news to customers.
2020-06-27
2020-05-28 962 浏览
无得翻乡下🥺 唯有食泰菜一解思乡之愁😩 呢度嘅串烧一客六串 鸡、牛、猪各两串 烤得金黄带焦香 肉厚多汁🤤 份量十足!蘸上有粗粒花生的沙嗲酱 微辣惹味🥜 泰式猪颈肉嫩滑弹牙🐽 配酸辣汁开胃减轻腻感😌 泰式炒金边粉的大虾爽口弹牙🍤 唯不够乾身 泰式黄咖喱蟹肉农夫包🦀 外脆内软 蘸上加入蛋花、甜辣可口的黄咖哩还不错💛 三色椰香芒果糯米饭🥭 最特别是用上蝶豆花染成紫蓝色🦋 打卡一流📸 坐得舒服 食完仲可以去海滨长廊吹下海风、散下步🥰

2020-05-22 683 浏览
鲤景湾一向有苏豪东之称,海傍的餐厅非常受欢迎,这间泰菜开张已有一段时间,直到上星期才第一次帮衬当晚点了柚子沙律,泰式烧鸡,青木瓜沙律软壳蟹卷,菠萝炒饭及炒通菜每样菜都水准平均,但也可以说没有一碟餸是特别出色令人难忘我习惯食饭时必定会饮酒,当晚我们五人点了两瓶红酒,最後埋单结果都是饮酒贵过吃饭哈哈哈到鲤景湾用餐的其中一个好处,就是门口已经可以泊车,餐厅面对海景,坐得舒服,以当晚的食物质素来说,可以说是非常抵,但当然唔饮酒就更加抵啦😅
每样菜都水准平均,但也可以说没有一碟餸是特别出色令人难忘
2020-05-16 574 浏览
Nice environmentNice foodHoliday vibes今次去左Mint & Basil到食个环境十分Chill 对住个海 吹下海风食泰菜真系一流今次点左个黄金炒鱿鱼 同埋仲有一个咖哩包食黄金炒鱿鱼: 系先将啲鱿鱼拎左去炸之後再用咸蛋去炒 系几特别 因为平时食黄金虾多 比较小食 黄金炒鱿鱼不过有小小可惜既系个咸蛋味唔系太出咖哩包: 都系一个诚意推介黎 入面啖啖既蟹肉捞埋啲包食 无咁流之余 仲有阵阵既咖哩蟹香出黎哂黎@mintandbasilsaiwanhoLocation: Soho, EastPrice (10 is expensive): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 6.5/10
Nice environment

黄金炒鱿鱼: 系先将啲鱿鱼拎左去炸之後再用咸蛋去炒
系几特别 因为平时食黄金虾多 比较小食 黄金炒鱿鱼
不过有小小可惜既系个咸蛋味唔系太出

@mintandbasilsaiwanho
Location: Soho, East
2020-04-22 593 浏览
今晚特登约左朋友去苏豪东嘅 📍Mint & Basil 食饭🍽对住个靓景🌃,吹住微微海风🌊,感觉真系好舒服,快乐不知时日过☺.食越南菜我一定会叫米纸卷🙋🏻‍♀🌯软壳蟹米纸卷用烟韧米纸包住香口嘅炸软壳蟹🦀,仲有青瓜🥒红萝卜🥕等蔬菜balance返令成件事无咁油腻呢个米纸卷有配一个好creamy嘅青芥末酱,味道好特别😋.炒海鲜我地就拣左🌶辣椒膏炒蚬🍲只只蚬都好大只🤩,加上用辣椒膏炒,零舍惹味🤗.🥘泰式黄咖喱蟹肉🦀配面包都十分唔错👍🏻🍞农夫包真正做到外脆内软又不失口感黄咖哩味浓甜甜地,带出啖啖蟹肉鲜甜味😬.我地最後仲叫左个甜品🍌 越式炸香蕉🍌炸过嘅香蕉果味更出,外层微脆铺满杏仁脆片,点埋蜜糖🍯食更sweet.🍓Strawberry Delight 同🍹Blue Hawaii 呢两杯mocktail 由唔同果汁🍍🍓🍋特调而成,影相靓🤳🏻饮落都好fresh💯.

食越南菜我一定会叫米纸卷🙋🏻‍♀
呢个米纸卷有配一个好creamy嘅青芥末酱,味道好特别😋

炒海鲜我地就拣左🌶辣椒膏炒蚬🍲
只只蚬都好大只🤩,加上用辣椒膏炒,零舍惹味🤗

🥘泰式黄咖喱蟹肉🦀配面包都十分唔错👍🏻
🍞农夫包真正做到外脆内软又不失口感
黄咖哩味浓甜甜地,带出啖啖蟹肉鲜甜味😬

我地最後仲叫左个甜品🍌 越式炸香蕉🍌

2020-04-21 281 浏览
🦀今次嚟到西湾河,隔住马路望住个海,试试佢嘅泰菜佢嘅咖喱好香,仲好多蛋花,充满椰香同蛋味☺️只蟹仲好大只,不过肉就少啲,真系唔多抵食!🙈不过佢嘅蟹肉蛋饭就食到有粒粒嘅蟹肉,反而仲好抵食,而且仲唔洗自己剥壳😂佢嘅杧果糯米饭真系有啲似去咗泰国咁!👍🏼☺️可以去一试🤪不过差少少嘅系佢张櫈有雀屎🙊
🦀
今次嚟到西湾河,隔住马路望住个海,试试佢嘅泰菜
佢嘅咖喱好香,仲好多蛋花,充满椰香同蛋味☺️
只蟹仲好大只,不过肉就少啲,真系唔多抵食!🙈
不过佢嘅蟹肉蛋饭就食到有粒粒嘅蟹肉,
反而仲好抵食,而且仲唔洗自己剥壳😂
佢嘅杧果糯米饭真系有啲似去咗泰国咁!👍🏼☺️
可以去一试🤪
不过差少少嘅系佢张櫈有雀屎🙊
2020-04-09 293 浏览
三条女生日饭拣间有情调嘅先喺正海边吹住海风食个靓din老细仲请我地食甜品😋——————————————三式串烧(🐷,🐮,🐔)用个石锅烧网上卖相几靓但我地挂住帮佢影沙龙到食嘅时候全部野都冻晒🙃三款都烧得焦香又软腍 唔错泰菜必食pad thai正不过有人话辣左啲可能我捞匀晒啲配料😂唔想太辣嘅要注意啦叫左个牛柳沙律个人觉得中伏🤣 唔系唔好食系因为成碟都西芹莞茜🙄但成餐饭最中意都系杯西瓜汁同甜品西瓜汁劲清甜又可以解腻个甜品睇menu果时都好想叫芋头椰汁糕😍😍😍上面啲金丝原来系蛋丝夹埋旧糕食又几得意咸咸甜甜咁加埋个靓海景 CP值都唔错😌—————————————————❉ 蒜茸炒椰菜苗 $90❉ 串烧沙爹6串 $118❉ 泰式乾炒河 $118❉ 泰式炒金边粉 $135❉ 泰式椰汁西米糕 $78
三条女生日饭
拣间有情调嘅先
喺正海边吹住海风食个靓din
老细仲请我地食甜品😋
——————————————
三式串烧(🐷,🐮,🐔)
用个石锅烧网上卖相几靓

沙嗲串烧6串
泰式炒金边粉
泰式椰汁西米糕
2020-03-24 302 浏览
鲤景湾食泰国嘢 🇹🇭望海又有香港夜景 🌃而且食品质素有保证 🍽今晚庆生三人叫咗六样 😋有趣分享:英泰拼音菜单 👩🏻‍🏫原来泰式炒金边粉冇英文名 😯 .🥗 Yum Nhue YangSpicy Salad w/ Beef Tenderloin .🥬 Phad Kanaeng Kra ThiamWok Fried Baby Kale w/ Garlic .🍝 Phad ThaiPhad Thai🍢 Satay Ruam Mit(Moo/Nua/Gai)Assorted Satay Skewers w/ Pork, Beef or Chicken🍜 Phad Si-Iw(Moo/Nua/Gai)Wok Fried Rice Noodles w/ Pork, Beef or Chicken🍰 TakoCoconut Milk Sago Jelly CakeMint & Basil:西湾河鲤景湾苏豪东A期太康街45号地下GA 4-7号舖
鲤景湾食泰国嘢 🇹🇭
望海又有香港夜景 🌃
而且食品质素有保证 🍽
今晚庆生三人叫咗六样 😋
有趣分享:英泰拼音菜单 👩🏻‍🏫
原来泰式炒金边粉冇英文名 😯 .
🥗 Yum Nhue Yang
🥬 Phad Kanaeng Kra Thiam
🍝 Phad Thai
Phad Thai
🍢 Satay Ruam Mit(Moo/Nua/Gai)
🍜 Phad Si-Iw(Moo/Nua/Gai)
🍰 Tako
Coconut Milk Sago Jelly Cake

Mint & Basil:
西湾河鲤景湾苏豪东A期太康街45号地下GA 4-7号舖
Yum Nhue Yang
Phad Thai
Phad Si-Iw(Moo/Nua/Gai)
Satay Ruam Mit(Moo/Nua/Gai)
Phad Kanaeng Kra Thiam
2020-02-24
Yum Nhue Yang
Phad Thai
Phad Si-Iw(Moo/Nua/Gai)
Satay Ruam Mit(Moo/Nua/Gai)
Phad Kanaeng Kra Thiam
Tako
餐厅位於西湾河鲤景湾苏豪东,个边既环境真系几Chill🥰望到海景同埋人流都唔算多,而餐厅主打制作各款越式及泰式餸菜价钱算中等,沙律头盘都系$78-$88左右,而冬荫功汤配海鲜都系$108,都唔算太贵👍🏻------1. 串烧沙嗲 $118 4/5外卖系几吸引🤤分别有鸡牛猪各两串,鸡肉烧得 几juicy,肉汁锁实,但牛就较逊色,烧过左火同埋较乾,而沙嗲味道微辣带甜,不过酱偏稀难挂汁2. 辣牛柳沙律 $98 4.2/5牛柳非常嫩滑入味😋中间呈粉红色,不过沙律我觉得有点辣,如果唔食得辣记得同店员讲少辣3. 泰式炒金边粉 $118 4.2/5金边粉炒得乾身, 鲜虾几爽口弹牙,我食既时候会加点鲜榨青柠汁,酸酸辣辣够惹味😋鱼露跟着散发出鲜咸,味道丰富4. VIRGIN MOJITO $62 4/5味道几清新,薄荷味好出🤤

------
1. 串烧沙嗲 $118 4/5

2. 辣牛柳沙律 $98 4.2/5

3. 泰式炒金边粉 $118 4.2/5

4. VIRGIN MOJITO $62 4/5
味道几清新,薄荷味好出🤤
2020-03-22
2019-11-21 907 浏览
今日系公司做夜左~咁就决定系附近食个饭就算咯~因为之前去西湾河搭船(题外话:珊瑚号!$9过到观塘!地铁🚇另一好选择)见到海边好多餐厅都好chill!有d似tst海旁!就系太古行过去啦~🤩大约10几分钟!好舒服沿住海滨行~去到其实有好多餐厅~有d系地中海菜西餐~但见到有泰菜!就不由自主地行左入去啦🤣入面个环境系好chill嫁!个晚系星期三都算多客~望出去就隐约见到海景!~正正因为咁好多外国人都会叫嘢饮gathering下我地两个人叫左4个菜式~Phad Thai ($138)大虾爽口!~一共4只佢不太酸~有镬气~好味!但因为我地捞sai所有辣粉所以好辣💦飞天通菜($88)好够味!~不太辣!刚刚好!份量都足够两个人食~!炒羊肉($188)好惊喜啊!lee个系special menu入面~份量多!5太「苏」虾饼($108)又另一惊喜!!好味过西贡我曾经讲过个间!d虾肉好新鲜!5会太多粉!热辣辣食!正!我地仲要叫左两杯特饮!因为佢drink list外形好吸引啊!Fruit Float ($58)佢有d椰子味又有d奶味特别得黎5太药水!Strawberry Delight($68)人类总是重复
今日系公司做夜左~
咁就决定系附近食个饭就算咯~
因为之前去西湾河搭船
(题外话:珊瑚号!$9过到观塘!地铁🚇另一好选择)
见到海边好多餐厅都好chill!
有d似tst海旁!
就系太古行过去啦~🤩
大约10几分钟!
好舒服沿住海滨行~
去到其实有好多餐厅~
有d系地中海菜西餐~
但见到有泰菜!就不由自主地行左入去啦🤣

入面个环境系好chill嫁!
个晚系星期三都算多客~

望出去就隐约见到海景!~
正正因为咁
好多外国人都会叫嘢饮gathering下

我地两个人叫左4个菜式~

Phad Thai ($138)
大虾爽口!~一共4只
佢不太酸~有镬气~
好味!
但因为我地捞sai所有辣粉
所以好辣💦

飞天通菜($88)
好够味!~
不太辣!刚刚好!
份量都足够两个人食~!

炒羊肉($188)
好惊喜啊!
lee个系special menu入面~
份量多!5太「苏」

虾饼($108)
又另一惊喜!!
好味过西贡我曾经讲过个间!
d虾肉好新鲜!
5会太多粉!
热辣辣食!正!

我地仲要叫左两杯特饮!
因为佢drink list外形好吸引啊!

Fruit Float ($58)
佢有d椰子味又有d奶味
特别得黎5太药水!

Strawberry Delight($68)
人类总是重复犯错⋯
好睇5好饮⋯
好药水味啊!
但d沙冰好食!
粒🍓酸到盲都开眼但🤪

间餐厅其实好5错!
好味又chilll!!
成条街都仲有好多餐厅
下次再试其他!!!