2021-07-16 0 浏览
我好锺意呢间餐厅其中一个原因,可以在GULU 攞定位👍🏻 如果同上司食饭,除咗book枱之外,计啱时间在GULU 攞位都系一个唔错。 -我就同上司一齐食,本来打算食喇沙,80几蚊。但lunch set 70几蚊就有埋饮品,不过lunch set冇喇沙,选择咗 牛气之选牛河。 虽然上枱嘅时候,图文不符。因为餐牌比较靓和整齐。个汤底比较清淡,唔似一般越南野比较浓味。每样餸都有啲,萝卜、牛丸、生牛肉片、牛腩、牛柏叶。 其实食到最呢尾,牛河食唔晒😋不过冇乜太大惊喜,好正常家庭菜嘅味道。 会宁愿食喇沙多D。-最後杯嘢饮都唔错,系冻金柑,够冻够甜够好饮 👍🏻

牛气之选牛河

最後杯嘢饮都唔错,系冻金柑,够冻够甜够好饮 👍🏻
牛气之选牛河
2021-06-01 432 浏览
近期太古城个商场有个台湾古早市集给人打卡,身为港女当然会去一去。影完相肚饿了,见时间不多,打算去food court搵食。点知Treats多人到找不到座位,见到入面间餐厅不用等位就决定入去试一试。马沙文咖喱牛腩饭份量足,一半牛腩一半是一大碗白饭,马沙文咖喱是以姜黄为主,辣度算是泰式咖喱之中最温和的一种,牛腩炆到很腍软,略嫌有少少筋位,不过这个价值有那麽多的牛腩已经很不错。另外值得一提的是这个咖喱用了蕃薯做配菜,而不是用平时食开的薯仔,所以蕃薯都有吸到咖喱味。
2021-02-14 799 浏览
情人节谂住搵间平平地既餐厅,难得呢间餐厅节日都冇加价,又唔洗排队就入左去了$80包一个主食加一杯饮品,都有好多款撰 我地叫左Pad Thai 同马沙文咖哩牛腩饭Pad Thai略嫌有啲甜同湿,但整体味道都ok, 仲有4只虾都几新鲜咖哩牛腩饭系唔辣既,岩晒我呢啲唔系好钟意食辣既人😂😂钟意食辣既就要考虑下叫唔叫啦🤔有半碟牛腩,牛腩煮得好淋好入味,同埋特别啲既系佢唔系用薯仔系用蕃薯最後每样小食叫左一客,春卷岩岩炸起好食👍🏻加埋生菜好fresh, 鸡翼都系岩岩炸起好脆,但个人钟意食春卷多啲,同抵食啲🤪🤪最後饮左柑桔柠檬蜜,好足料,但我嫌太甜沟左成杯水先岩饮😂😂😂埋单每人$99,好抵好丰富既午餐👍🏻👍🏻

$80包一个主食加一杯饮品,都有好多款撰

我地叫左Pad Thai 同马沙文咖哩牛腩饭

埋单每人$99,好抵好丰富既午餐👍🏻👍🏻
2021-02-14
2020-12-20 449 浏览
今日午餐去左Minh & Kok, 佢系太古城 Food Court 入面,环境都似唔错,可能疫政关系,人唔太多。佢地有午餐$72,包一杯热饮,再加$10有一个小食,有越式春卷同牛油鸡翼选择午餐叫左越式"最牛"火车头汤河火车头汤河几大碗,个餐牌写住系安格斯牛肉,牛肉食落都可以,但系汤底就淡而无味,而且唔热汤底,没有越南河的感觉入面有牛肉、牛丸、牛百页及萝卜等另外我地加左小食,越式春卷及牛油鸡翼各一,饮品就饮柑桔柠蜜牛油鸡翼香脆越式春卷都唔错唯一最唔好就系个火车头汤河

午餐叫左越式"最牛"火车头汤河
入面有牛肉、牛丸、牛百页及萝卜等
另外我地加左小食,越式春卷及牛油鸡翼各一,饮品就饮柑桔柠蜜
牛油鸡翼香脆

越式春卷都唔错

唯一最唔好就系个火车头汤河
2020-12-16
2020-12-10 382 浏览
一般来说我好少给予食评咁差, 时隔一年的午餐已经不如以往, 虽然系food court, 都没有期望高质素服务,但一入去的服务有点感觉去了大排档(侍应的语气同声调)见到 Set Lunch餐牌已经同以前有好大分别,冇咗我最锺意嘅喇沙,唯有叫火车头河粉, 因为餐牌没有其他特别选择,所以两个都叫火车头河粉份量亦唔错,但系味道就....一个越式河粉最重要就系汤底,但个河粉一到我只系影咗几张相,应该都不用三分钟,个汤底系普通暖暖的感觉, 肯定唔系热汤,真系怕过牛肉放喺汤里面会唔熟再试味道个汤完全冇味,系非常淡唯一最好食系火车头入面嘅牛丸, 另外我哋加咗十蚊要牛油鸡翼而另一份就叫咗春卷牛油鸡鸡翼不过不失,而春卷素菜馅料充足,都几好味,柑桔柠蜜就好正常结帐时,一个侍应负责埋单,另一个侍应已急不及待帮我哋收晒枱面所有东西,感觉非常唔好。 我哋到嘅时候已经过咗两点, 餐厅得几枱客,又唔系急住用餐具,就要咁近距离帮我哋收拾,好似赶住放工咁 感觉其差

份量亦唔错,但系味道就....

再试味道个汤完全冇味,系非常淡

感觉其差

2020-10-25 548 浏览
第一次食呢间餐厅系喺铜锣湾食街,不过依家就只系得返太古food court入边呢间分店。呢间嘅下午茶比起佢午市同晚市都平好多同埋食到几款小食,所以几次嚟都系夹啱下午茶时段嚟。嗌咗一个Pad Thai同喇沙汤面,下午茶会有埋款小食,小食包春卷,串烧同青木瓜沙律,仲包一款餐饮。下午茶套餐,每人都系$60左右,啱晒同朋友食下午茶慢慢倾chill下,可能系因为下午茶嘅关系,Pad Thai同喇沙汤面嘅份量都唔系特别多,不过连埋小食同饮品都食得好饱。

2020-09-01 1053 浏览
不用等位,平日二人晚餐,$198 另加一小食三选一,我地拣左炸虾饼,无话跟餐比细细粒,4 粒又大又弹牙,里面仲有水份唔乾身,食到有虾之外,仲有墨鱼粒既爽,里面调味岩岩好,点埋甜酸酱仲开胃炒通菜,个味岩岩好,有埋 d 虾乾既咸鲜,惹味!跟餐可选紧马沙文或青咖喱,职员话马沙文无咁辣,我地拣呢个啦! 个汁好重香料味,我平时唔食辣都觉得唔辣。牛肉够牛味,亦都煮得够,香料味入晒去。上次系 另一间餐厅mango tree 一样叫左马沙文咖哩,佢既胆料虽香,但我更喜欢呢个,因为牛肉入口松化,而且除左件头牛肉,佢仲有部份系碎牛肉粒mix 埋 d 香料汁,就好似花生沙嗲酱咁杰身,捞饭一流。最後既甜品系无得拣既芒果糯米饭,见到佢即切芒果,但或非时令,我同朋友个芒果都好酸。而糯米饭有点硬,饭亦没有椰香,全靠面既甜椰桨。我地谂起系芭提雅食既,芒果又多又甜,糯米饭香软亦有椰香,真系差十条街。算啦,跟餐有甜品叫开心下。都算好味抵食,唯一系饮品仲要另外加钱。不过唔紧要,你忍到既,附近有一芳同天仁,食完去饮番杯都得!店内宽敞整洁
不用等位,平日二人晚餐,$198 另加一

炒通菜,个味岩岩好,有埋 d 虾乾既咸鲜,惹味!

店内宽敞整洁
2020-05-15 875 浏览
佢位於太古城嘅Treats,不过food court入边但又独立一间,平时行过都唔会察觉,入到去发现佢铺面都几大㗎!呢度泰式同越南野都可以食到😝叫咗双拼嘅串烧配上沙嗲酱~啲肉好松软多汁另一个小食系泰式嘅春卷,好香脆我个人觉得系必点嘅!!🥳入面有粉丝,咬落松脆嘅感觉~不得不说佢嘅菠萝炒饭真系有一片菠萝可以食!而且啲炒饭系有啲焦香味❣️份量好适合一大班人叫多几样嘢分着食😁饮品除咗青柠梳打,仲有香茅青柠梳打! 更加有泰式嘅味道😚

呢度泰式同越南野都可以食到😝叫咗双拼嘅串烧
配上沙嗲酱~啲肉好松软多汁

饮品除咗青柠梳打,仲有香茅青柠梳打! 更加有泰式嘅味道😚
2020-04-04 638 浏览
好肚饿咁行入Food court,唔知系咪疫情关系,感觉好似冇以前咁贵,太多选择都唔知点拣,就被一个$25冬荫公汤粉吸引左,谂住平平哋入去试吓。$25嘅价钱,份量预咗细碗,但系都有四只虾,食落都好弹牙,呢方面值得赞,只可惜成个汤根本就唔系冬荫公汤,极其量只系一个酸辣汤粉,以一间泰国餐厅来讲,完全唔合格。我明白只系$25,$25真系好平,仲要有几只虾,其实都真系好抵食,但如果佢个餐牌写明系酸辣汤,感觉就会好好多,仲会觉得几好食添!

冬荫公汤粉
2020-03-30
2020-01-23 628 浏览
好耐冇食捞檬,记得衣度有,所以来吃午餐。之前加钱有点心拼盘,现在每拣一款加20蚊,冇咁抵。主食猪肉饼捞檬,猪腩肉片同檬粉👌🏻但够肉餠就实在D,加嘅春卷就一般,咖啡普通。
2020-01-23
2020-01-05 396 浏览
This place is hidden in the back-end of the 2nd Floor food court at Cityplaza 2.Food is ok, pretty marginally passable. Pho didn’t look good but was ok.I’m not quite sure about Cityplaza’s food options. There’s lots of options but which are really good? The food court down in the basement supermarket isn’t that good either. They have MOS Burger but that’s really it. Nothing stands out

Sour  plum  drink
Pho
通心菜
2019-12-28
  • Nope
2019-08-31 838 浏览
下次唔会再黎食d垃圾架啦!🤬如果唔系因为想食d未食过既餐厅,我都唔会有机会黎到依间餐厅食d垃圾,系度受罪😡要咗个猪颈肉捞檬,话d汁系碗底都算,根本就咩都冇,叫佢俾d汁黎,俾咗豉油碟个少少我,唔系够唔够味既问题,而系连d檬粉都整唔散,黐住晒一嚿嚿仲有d猪颈肉用叉都叉唔入,唔好话用牙咬啦。另外又叫咗个猪肉船越汤米线,得d鱼蛋、萝卜同一旧越式叉烧。街边d鱼蛋都好食过佢,d萝卜黑色既。出去食碗车仔面都好过食佢。
下次唔会再黎食d垃圾架啦!🤬

2019-08-16 485 浏览
餐厅内有许多位但无人带位。Floor inside the restaurant dirty and sticky. No greeting no service. 现场见到邻枱的牛肉汤河的份量很少(只得一少撮)当场比顾客质问。但见经理回应「是这样的。」还叫顾客order 多一份。早期帮趁他们还可以,可惜一次比一次差。菜的份量亦一次比一次少。Food quality 也一次比一次差。以後还是不去也吧!

2019-08-01 554 浏览
落雨天,最好就系响室内搵食!所以今日就响太古城中心搵食啦!今日去咗Minh & Kok!我叫咗个lunch set!猪肉船面汤米线(走青):啲萝卜好淋,吸晒啲汤味,好好食!猪肉丸都好好味!可惜件猪肉好厚,又「鞋」又韧,完全唔好食!而且成碗面好多油!泰国越南拼盘:入面有越式春卷、鸡肉串烧、烧虾青木瓜沙律、香芒红菜头米纸卷!鸡肉串烧最好食,其他都OK!最後连埋杯热柑橘柠檬蜜!我觉得佢嘅lunch set都算几多选择,不过个拼盘就普通咗啲,下次我未必会叫!
落雨天,最好就系响室内搵食!
所以今日就响太古城中心搵食啦!
今日去咗Minh & Kok!
我叫咗个lunch set!
猪肉船面汤米线

鸡肉串烧最好食,其他都OK!
最後连埋杯热柑橘柠檬蜜!
泰越拼盘

2019-07-31 356 浏览
夜晚唔知食咩好,走左去food court望下,最後见呢度静静地,就走左入去。Menu选择唔算好多,但睇相样样都几唔错。我地㨂左青咖喱炸鸡:啲炸鸡炸得唔错,唔会好乾,但味道有少少咸。啱送饭。蒜香辣椒乾炒通菜:有少少油🙈肉碎蒸粉包:热辣辣,味道还可以,不过无咩特别。冻蛋咖啡creme brûlée 加咖啡,好特别。食物味道系ok嘅,比起food court 贵少少,但比太古城啲餐厅算平,而且坐得舒服。
Menu选择唔算好多,但睇相样样都几唔错。
我地㨂左

蒜香辣椒乾炒通菜:有少少油🙈

肉碎蒸粉包:热辣辣,味道还可以,不过无咩特别。

冻蛋咖啡
creme brûlée 加咖啡,好特别。