箍筷子準備,朋友,我喺呢間咖啡室食咗一頓啱晒味嘅晚餐!我嘅舌頭同胃袋已經飽足到唔得喇!🍴👌首先,個All Day Breakfast真係幾正,份量拿咁多,我食到啲滋味五臟廟都唱起歌。牛油果嗰陣滑溜溜嘅,而啲香腸夠曬咸香,完美搭配炸蛋,簡直係早餐中嘅王者!再講吓個Tomago w/ Bacon and Onion三文治,真係香到出晒隻街,麵包酥脆得嚟唔硬, 聽落去都「卡滋卡滋」。玉子好似舞蹈咁喺我口中轉圈圈,煙肉同洋蔥更加係撻著點,但食多咗會覺得有啲油,飲杯茶剛剛好!至於個泡菜雞肉椰菜花飯,第一口我就知道呢個係健康嘅代名詞。椰菜花飯嘅質感唔係平時嗰啲無聊白飯,佢淋到一個夠晒驚喜⭐️!而家啲雞肉軟滑溜架咖,酒醃味道恰到好處。總結,呢度真係一個讓人放鬆嘅好地方,喺呢度食飯會令人有種「食咗會心花怒放」嘅感覺。下次再嚟我仲要試下其他菜色!🍰🥤💯

ෆ 𝙈𝙞𝙡𝙚𝙨 𝙗𝙮 𝙈𝙈𝙏 ෆ 呢間輕食出邊個環境超靚~有少少好似去咗韓國咁吸引咗我入去試吓🙆🏻‍♀️嗌咗一個日式玉子燒配洋蔥煙肉三文治🥪佢個玉子燒超級厚!同埋個賣相好打卡𝙖𝙗𝙡𝙚 洋蔥煙肉呢個配搭唔會令你失望(๑•∨︎•๑)另外帶咗一個烤雞窩夫 🧇呢個感覺就唔係好夾~可能我自己個人唔係咁鍾意又鹹又甜啦🙆🏻‍♀️ෆ 推介菜式 ෆ 日式玉子燒配洋蔥煙肉三文治 $𝟭𝟬𝟴#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 𝙈𝙞𝙡𝙚𝙨 𝙗𝙮 𝙈𝙈𝙏 ෆ

呢間輕食出邊個環境超靚~
有少少好似去咗韓國咁
吸引咗我入去試吓🙆🏻‍♀️

嗌咗一個日式玉子燒配洋蔥煙肉三文治🥪
佢個玉子燒超級厚!
同埋個賣相好打卡𝙖𝙗𝙡𝙚
洋蔥煙肉呢個配搭唔會令你失望(๑•∨︎•๑)

另外帶咗一個烤雞窩夫 🧇
呢個感覺就唔係好夾~
可能我自己個人唔係咁鍾意又鹹又甜啦🙆🏻‍♀️

ෆ 推介菜式 ෆ
日式玉子燒配洋蔥煙肉三文治 $𝟭𝟬𝟴

2023-06-24 336 浏览
去買冬甩的時候發現旁邊有一間可愛的Cafe,門口設計很吸引目光,裡面是很cozy的裝潢,柔和的燈光、可愛的擺設,都是女生們喜愛的設計。🔹炸雞牛角窩夫 $88又想食甜品又想食鹹食,最後我選擇了很少會選的炸雞窩夫😂 份量不算大,剛好給我打底。炸雞很脆不掛油,裡面的雞肉依然是嫩的,自己加的糖漿慢慢流下酥脆的窩夫,令窩夫不會太乾,連太陽蛋一起吃的時候咸香蛋香和窩夫味道相輝映,不錯不錯。🔹明太子忌廉意粉配飛魚子 $118賣相非常吸引,滿滿的明太子灑在意粉上鹹香味突出,意粉很creamy,裡面還有很大量的飛魚子增加口感,很飽度很滿足。🔹Tiramisu $68這款Tiramisu太綿太滑,不用這個容器載著的話可能真的會流走😂面層的可可粉恰到好處,中間微微的rum就香和吉士甜味都不會太過火,好吃~🔹Yin Yang Latte $60喜歡咖啡的朋友來這裡應該都會有幸福煩惱,因為它有很多特別口味的咖啡,這次我是的鴛鴦拿鐵比例調得剛剛好,濃郁咖啡香中有奶茶的香滑,不算太甜。

🔹炸雞牛角窩夫 $88
🔹明太子忌廉意粉配飛魚子 $118
明太子忌廉意粉配飛魚子
🔹Tiramisu $68
Tiramisu

🔹Yin Yang Latte $60
明太子忌廉意粉配飛魚子
Tiramisu
諗住專登去某間餐廳試某樣食物,點知去到原來無得食,特別係為了某樣食物而去的情況,通常都會極度失望,體驗某程度上會因為心情影響而覺得特別差。今日,是一個例外。朋友知道我口味,特別推介我來這裡食食日式玉子燒配煙肉洋蔥三文治及一個流心甜品。可惜去到餐廳,流心甜品不再做了,據聞因為做這個甜品工序多較繁複,變相應該是成本效益不好吧。但那個玉子三文治也不再做,這我又有點不明白,失望再加失望。不過,反正坐低了,唔通走咩,又趕時間又肚餓,便叫其他之前看過也吸引的。點了一個炸雞牛角窩夫,上面鋪了一隻太陽蛋。我本身唔特別鍾意食窩夫,但餐廳標明是「牛角窩夫」,原來真係用牛角包做窩夫。嘩!煥然一新,非常好味。雞炸得不錯,炸雞配牛角窩夫配太陽蛋,原來是絕配。另外叫了一個Ham & Cheese Panini,做得非常細緻,麵包烘得恰到好處,簡約得來足夠滿足。甜品點了芝士麻糬餅,因為夾了麻糬,甜得來不膩。杯Americano雖然不是滿分,但足夠好飲。以今天充滿失望的心情吃這一餐,離開的時候那些失落已經完全被掃走。這個餐廳,一定會再去。
Ham & Cheese Panini
用餐时段
Ham & Cheese Panini
2023-04-12 255 浏览
Panini 呢家嘢同頹食係一線之差呢度整嘅我絕對可以話係有 heart 之作熱辣辣咁上,拎上手係辣手的Panini 外殼香脆,包肉軟軟的洋蔥同芝士烤得啱啱好,個汁調得好惹味Side note: 食得好 leh feh,一咬會爆餡,食一啖要喺個碟度汁一次啲餡擺入口由外咬到內,一啖入面經歷多重口感 woohooCroffle係一款令我一試難忘嘅食物戈種軟同煙韌感絕對係不能抗拒嗚嗚一喺 menu 見到就二話不說揀咗哇不得了,呢度嘅係 有朱古力粒嘅 croffle被海量般嘅煉奶同花生醬滿滿的抱住將成件事 upgrade 咗彷彿同 croffle bb 喺奶醬泳池暢泳好正嘅 combination!Miles by MMTSetPain Au Croffle with Peanut Butter Fudge 奶醬牛角窩夫 $68 Set Drink (Dark Chocolate ) +$20Pastrami with Grilled Onion & Cheese Panini 烤洋蔥芝士配煙燻牛肉三文字 $78📍大坑
Panini 呢家嘢同頹食係一線之差
呢度整嘅我絕對可以話係有 heart 之作
熱辣辣咁上,拎上手係辣手的
Panini 外殼香脆,包肉軟軟的
洋蔥同芝士烤得啱啱好,個汁調得好惹味
由外咬到內,一啖入面經歷多重口感 woohoo

Croffle係一款令我一試難忘嘅食物
戈種軟同煙韌感絕對係不能抗拒嗚嗚
一喺 menu 見到就二話不說揀咗
哇不得了,呢度嘅係 有朱古力粒嘅 croffle
被海量般嘅煉奶同花生醬滿滿的抱住
將成件事 upgrade 咗
彷彿同 croffle bb 喺奶醬泳池暢泳
好正嘅 combination!

Miles by MMT

Set

📍大坑
2023-02-18 277 浏览
大坑熱狗🌭️呢款熱狗除咗堂食仲有外賣客人可以選擇炒滑蛋或者太陽蛋😍香港茶餐廳嘅鴛鴦相信大家都飲得多,但係有花香味嘅鴛鴦大家有試過未呢 咖啡:用咗 @momentumcoffeeroastery 嘅Dark Side , 味道比較Nutty, 可以帶出更多嘅層次。茶: 用咗 @jrinkinhk 嘅Lady Grey, 入面嘅花香味令呢杯鴛鴦嘅味道更加清新🌸日式雪崩班戟🥞呢個Boomerang 真係好治渝,越睇越開心 打卡真係無得輸呀

2022-03-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
假日又黎到大坑Chill 一Chill🌤️本身一心諗住試吓佢嘅甜品同Pastry🥯 點知去到既時候仲未有有點失望🥹 於是食個Brunch啦 小店座位偏窄但係視野唔開揚😅 整體感覺唔算好好坐 雖然價錢唔貴 但係食物同環境方面Cafe黎講大坑覺得有更好的選擇🤨⭐️ 炸雞牛角窩夫🧇本身對Chicken Waffle好大期望的🌝 但係將Waffle變左Croffle 唔夠酥脆之餘仲多點油膩感😟炸雞夠多肉但係外皮有點乾🍗 Maple syrup既調味過甜🍯⭐️ 玉子燒配洋蔥芝士日式三文治 🥪玉子燒口感偏軟但唔夠滑🍳 同日本嘅有啲距離 洋蔥反而幾香🧅 但係口味整體偏甜 幾時含量唔高價錢偏貴💰⭐️ Dirty ☕️咖啡味同奶味都無咩亮點🥛 只能說Mix的不錯

⭐️ 炸雞牛角窩夫🧇

咖啡味同奶味都無咩亮點🥛 只能說Mix的不錯

玉子燒配洋蔥芝士日式三文治
Dirty
2023-02-07 132 浏览
焗衰左不應該拎出尼賣吧🥲 只有「苦」和煙韌,沒有可麗露的外脆內軟,成舊只有一個口感,又乾,好似食緊苦既黃金糕😂仲要俾錢時先同我講加左$8 🥲同店員講返menu寫$30,店員只係一句「係咩?」,望一望部收銀機繼續話「應該係我地改左」。一加加$8都幾多,但諗住照買尼試下啦🥹 點知咁失望

可麗露
2023-02-05
外卖自取
2023-02-06 139 浏览
Foodie IG @foodpilgrimage.gps ➲大坑 Miles by MMT店內都比較少位,兩枱之間較窄,好有小店feel!➳ 日式玉子燒配煙肉洋蔥日式三文治 𝑻𝒐𝒎𝒂𝒈𝒐 𝒘/ 𝑩𝒂𝒄𝒐𝒏 & 𝑶𝒏𝒊𝒐𝒏 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒐 ⁽⁷/¹⁰⁾麵包烘到好脆,煙肉分量好少,完全唔覺有,不過玉子燒好厚,食完超飽。➳ 雪崩班戟 𝑨𝒗𝒂𝒍𝒂𝒏𝒄𝒉𝒆 ⁽¹⁰/¹⁰⁾唔洗20分鐘就來到,超級好食,瀑布式 Cream 玩得又食得,係成個pancake點睛之處。➳ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾偏奶味,抹茶味較輕。⤵ @miles_taihang大坑浣紗街8-10號√ 天后站B出口, 7分鐘步行√ Walk-in #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美
Foodie IG @foodpilgrimage.gps

➲大坑 Miles by MMT

店內都比較少位,兩枱之間較窄,好有小店feel!

➳ 雪崩班戟 𝑨𝒗𝒂𝒍𝒂𝒏𝒄𝒉𝒆 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

雪崩班戟 𝑨𝒗𝒂𝒍𝒂𝒏𝒄𝒉𝒆

➳ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾
偏奶味,抹茶味較輕。

𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆

@miles_taihang
大坑浣紗街8-10號
√ 天后站B出口, 7分鐘步行
√ Walk-in

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美食 #天后美食 #大坑美食 #breakfast #sando #toast #pancake #matchalatte #milesbymmt
雪崩班戟 𝑨𝒗𝒂𝒍𝒂𝒏𝒄𝒉𝒆
𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆
2022-12-21 205 浏览
位於大坑嘅簡約cafe 環境舒服 服務態度都好好~ 泡菜雞肉椰菜花飯 $98第一次試椰菜花飯🥦口感比一般白飯更加淋但係比想像中入味!椰菜飯同菇呢個組合好夾令到口感無咁單一🤤雞肉食得出有好淡嘅酒醃過 份量都好多烤雞配牛油果醬日式三文治 $98啖啖肉好滿足😋烤雞好嫩 加上青瓜蕃茄同牛油果醬令成個包無咁膩同乾😗重點係三文治烘得好脆好加分✨Mocha$38/Flat white$43咖啡味好濃好香☺️就算係Mocha都唔會比朱古力味冚左🫶🏻
位於大坑嘅簡約cafe 環境舒服 服務態度都好好~

泡菜雞肉椰菜花飯 $98

烤雞配牛油果醬日式三文治 $98

Mocha$38/Flat white$43
咖啡味好濃好香☺️就算係Mocha都唔會比朱古力味冚左🫶🏻
泡菜雞肉椰菜花飯
烤雞配牛油果醬日式三文治
2022-12-08 152 浏览
➤ 炸雞牛角窩夫👨🏻係雞控,一見到炸雞唔洗諗份量唔大份,但雞腌得好味,面頭仲配隻煎蛋,落埋蜜糖配埋窩夫一啖過,口塞到滿滿好滿足,但窩夫太淋,可能索左炸雞既油?水份?➤泡菜椰菜花飯配雞肉其實👧🏻👨🏻都要減肥,所以一見到呢個就知岩哂。味道其出色既,包括椰菜花飯同雞,仲有隻溫泉蛋添,不過椰菜花會出水,未收乾就上台,碗底其實希一兜水係度,呢部分可以改進🤨_點解係可以休閑避世,因為成間Cafe得3-4張台,唔會太嘈,咁岩👧🏻👨🏻仲坐到角落頭,環境舒服乾淨👍🏻
炸雞牛角窩夫
👨🏻係雞控,一見到炸雞唔洗諗

➤泡菜椰菜花飯配雞肉
_

• 炸雞牛角窩夫
2022-11-09 188 浏览
又黎大坑尋寶啦🤗哩間係Cookie Vission 隔離望住Cookie Vission由我餐前餐後都係咁長龍😵‍💫😵‍💫店面比較細 得4張二人枱😅少少逼 但都可以接受我地算好彩 好快等到位😆1️⃣❤️烤雞配牛油果醬日式三文治(HK$98)2️⃣🥴烤雞牛角窩夫Croffle(HK$78)3️⃣❤️Deconstructed Tiramisu(HK$58)結論:好處係無免加一 都幾抵食🤗 可以一試 但未必會去第二次😆
又黎大坑尋寶啦🤗
哩間係Cookie Vission 隔離

店面比較細 得4張二人枱😅
少少逼 但都可以接受
我地算好彩 好快等到位😆

1️⃣❤️烤雞配牛油果醬日式三文治(HK$98)

[4樣野入面最好食係哩個🤩
烤雞調味調得剛好 而且好足料🫢
牛油果&蔬菜都好新鮮🍃
所有野夾埋 好食👍🏼]

2️⃣🥴烤雞牛角窩夫Croffle(HK$78)

[哩碟感覺有少少參考緊Duck & Waffle
但用左烤雞感覺差好遠🥴 咁當然價錢都差好遠🤣
為左影相📸 maple syrup我一開始已經落左大半😅
好甜😅 夾落烤雞度唔太襯🙃
但如果只係croffle + maple syrup就唔錯😂
個croffle係好食嘅👍🏼 相信dessert版嘅croffle應該幾正🤔]

[好耐無食過mascarpone cream、手指餅 & 咖啡分開上嘅tiramisu🫢
其實幾好 因為可以根據自己喜好加多減少😌
半條浸左espresso再半條cream係最好食我覺得(手指餅仲系脆脆地)❤️
成條浸就會苦啲手指餅會”林”啲 但加多啲cream都唔錯(但我朋友就覺得太苦)😂
單食個cream好滑但我覺得太甜(真係比你3樣夾埋中和咖啡嘅苦)😌
但我朋友就反而好鍾意單食個cream😆
所以因人而異 哩個就係分開上嘅好處😌

4️⃣❤️Matcha Latte(HK$48)

[唔錯 打到卡📸 抹茶同奶比例適中👍🏼]

2022-04-02
2022-11-01 169 浏览
1/12虎豹別墅便正式交回政府管理,未必再可以去參觀!於是約了好姊妹一齊去拍照留念!影完相就漫步經浣紗街落大坑high tea大坑是一個特別的小社區,區內有不同特色的小商店丶食肆林立,但大部分在平日也沒有開門營業,走了一圈,終於找到一間咖啡店☕️Miles小店面積雖小,但仍佈置了一些萬勝節的裝飾,為節日增添不少氣氛!侍應生明顯是新手,對於餐廳運作不大熟悉,不過,態度誠懇和友善點了兩個tea set-奶醬牛角窩夫窩夫的質感很鬆脆,真的很有酥皮的口感,加$20,配兩杯Mocha ,味道不錯,最重要杯上的拉花圖案,能夠維持至飲完飲品為止同行另一朋友叫了Dark Chocolate ,味道也很好,埋單$224,不用加一服務費,價錢尚算合理!值得支持!

點了兩個tea set-奶醬牛角窩夫

奶醬牛角窩夫

Dark Chocolate
Mocha

2022-10-31
等候时间
5 分钟 (堂食)
奶醬牛角窩夫
Dark Chocolate
Mocha
2022-09-27 189 浏览
💁🏻‍♀️ 小編依日去銅鑼灣附近買嘢,嚟到下午又未到黃昏,順便行埋過去大坑睇下小店,亦都諗住搵啲暖嘢飲下。行咗一輪,最後決定試下Miles by MMT嘅熱朱古力。[ 亂闖試飲 ]☕ Dark Chocolate 😋😋😋😋Dark Chocolate未算係好dark好濃嗰款,但用嘅奶勝在夠順滑,同朱古力味互相融合。唔算太甜,都啱小朋友飲。溫度適中,喺寒冷嘅天氣之下飲返杯,唔單止成個人暖笠笠,仲好暖胃。☺️下午茶 💵💵 約港幣$60/人😉 大坑係一個值得行下嘅小區,大家路經嘅話,都可以試試佢哋嘅包點!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲 ]
☕ Dark Chocolate 😋😋😋😋

下午茶 💵💵 約港幣$60/人

2022-01-11
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • Dark  Chocolate
咁岩想買杯咖啡take away,見開左咁耐都冇幫襯過就試下佢,點知真係搵自己笨首先,咖啡係完全冇問題‼️正常。但態度就..一行入去,係個女咖啡師招呼我👇🏻入到黎冇打招呼 (一開始我又覺得冇問題嘅,我都係買杯咖啡啫,都係諗住快買快閃)我: hello唔該,我想嗌take away架,一杯熱嘅latte (我見佢禁緊ipad落單,所以我就停一停)佢: (抬頭望一望我,唔耐煩)我:唔該仲要一杯凍mocha,要skimmed milk唔該你佢:冇skimmed milk得oak milk我:都ok冇問題 唔該你 (其實我心中已經有少少難受,不過都算,繼續有禮貌落單)佢拎埋卡機,禁禁禁,直接隊埋黎,冇講幾多錢) *我手上一早已經拎定左張卡*我果下都有啲呆…全程冇打招呼冇唔該多謝…唔好話你做緊服務性行業,呢啲係基本禮貌。人多生意忙我明白,但係你間舖入面得一個客人坐係到,有幾忙先可以俾呢個態度我?😅仲要冇講幾錢直接隊埋卡機去客人心口,啫完,繼續唔出聲。(唔好講咩咖啡飲得你幾多錢,都係幾廿蚊呢啲廢話,茶餐廳連澳牛收銀態度再差,都會講句:35蚊!)好似我前世得罪你咁,一肚氣。我大熱天時,都廢時係入面等,
首先,咖啡係完全冇問題‼️
正常。但態度就..
一行入去,係個女咖啡師招呼我👇🏻
佢: (抬頭望一望我,唔耐煩)
佢:冇skimmed milk得oak milk

我大熱天時,都廢時係入面等,拉男朋友出咗係街企。過左一陣,有一group人係我地隔離行過行左入去,過左唔夠一分鐘出反黎:咩態度,去第二度好過。我唔知道女咖啡師係店主定員工,但我只可以講咁嘅態度真係搵鬼幫襯你。😅
之後我男朋友入去拎咖啡,係個男咖啡師拎俾佢,態度好好多(應該話係正常人社交禮儀)
我見到有其他食評都有同樣問題,我諗咖啡店應該正視下問題,如果唔係你杯咖啡幾好飲,裝修幾靚都冇用
外卖自取