2019-11-02 379 浏览
係附近做完嘢已經8點半有多,隨意入咗去食店面好細,最多坐16人😅選擇亦唔多,點左個dinner set,包餐湯,飲品及一份主食意粉出色,好香,配料好足另外點左。芝士多士,意想不到嘅好味😋。酒煮大蜆。。。其實只係普通蜆,好細隻,但煮得好香濃環境細,坐落有d逼,用餐時如滿坐應該更有壓迫感,但食物質素意想不到的出色!唯一缺點:店面唯一的男侍應(阿叔)完全與餐廳格格不入,無論招呼客人既態度及方式都非常差,說話輕佻,用餐禮儀欠缺👎
係附近做完嘢已經8點半有多,隨意入咗去食

店面好細,最多坐16人😅
意粉出色,好香,配料好足
另外點左。芝士多士,意想不到嘅好味😋
。酒煮大蜆。。。其實只係普通蜆,好細隻,但煮得好香濃
2019-10-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 意式芝士蕃茄多士
2019-09-22 470 浏览
最近喺美孚平台見到一間西餐小店,今個星期六終於抽到時間食佢個午餐,餐廳的選擇不多,主攻意粉同pizza, 我同朋友都揀咗佢個A餐,蒜辣油漬蕃茄配銀魚柳醬意粉。首先,佢上菜上得夠快。味道方面,意粉絕對冇得輸,佢嘅意粉炒得夠乾身,夠彈牙,每一啖都絕對係享受。配料亦切得用心,好似蒜片同蕃茄仔的厚度、分量,切得夠平均。當我正想encore book定下個月朋友生日飯時,經理話業主加租,餐廳做到下個月7號。唉,希望老闆快d揾到新舖,等我可以encore.
配料亦切得用心,好似蒜片同蕃茄仔的厚度、分量,切得夠平均。
唉,希望老闆快d揾到新舖,等我可以encore.
  • 蒜辣油漬蕃茄配銀魚柳醬意粉
2019-09-12 477 浏览
經濟不好,很多食店都関門大吉,從面書得知美孚開了十多年的 MIA Pasta & Pizza於十月七日結束營業,今天中午有空用行動支持及懷念一下,食店裝修簡潔有點小,座位也多,所以晚市常滿,中午套餐有4款包飲品,加15元便可配其他小食,這兒的意大利煙肉薄餅香脆好味,份量太多今天吃不下,祇有乖乖地點了拿破倫炒意粉配凍檸茶,意粉軟硬適中,非常爽口,每條意粉都平均掛滿醬汁🍝此時此刻,週邊客人不停下單"焦糖燉蛋",我當然不甘示弱,也來一客,就像小孩搶糖果似的🤣🤣🤣希望老闆可東山再起……加油💪💪。
2019-09-11
用餐时段
2019-09-09 288 浏览
小店位於美孚三期平台,試過後不得不讚,食物水準之高令人有驚喜!餐牌上意粉設定跟餐,價錢約$128-$148,包沙律或湯及熱飲。當晚餐湯為磨菇湯,足料味濃十分creamy,意粉上碟賣相吸引,意粉口感煙韌,醬汁亦相當好味,性價比相當高,實在值得一讚。據說小店的薄餅亦做得好好,可惜我不吃芝士所以無福消受。之前食過蒜蓉包味道不錯,而芝士包會配上醋浸蕃茄粒,老公就好鍾意食。用餐時間限1小時,假日晚餐時段為6:30、7:30及8:30,晚餐需加一,由於座位只有十多個,建議預先訂位,尤其是假日,以免白行一趟。

2019-08-17
2019-08-05 379 浏览
茘枝角游完水 肚子餓到不得了,一齊話去食三色飯。在美孚新邨內 食肆林立,內有很多隱世高手煑得一身好菜式。Mia Pasta & Pizza 便是其中一間,他們除了Pizza做得很好之外, risotto 也很有特色。Mia 的招牌意大利三色飯很特別,三色是指意大利米 + 紅米 + 薏米造成的,飯底很有口感,意大利米外面充滿湯汁、內裏仍有小小硬度。紅米美容養顏,抗氧化,紅米是天然的五穀物,它的紅色主要來自抗氧化營養素花靑素,有助心臟健康。薏米更有去濕功效,除了健康這個飯還很好味。我選的是紅酒燴牛面頰配米蘭意大利三色飯(蕃紅花忌廉汁),牛臉頰肉質軟滑,非常入味,入口即溶,吃過你一定會讚賞。另一個是天多利乳酪烤雞配菠菜意大利三色飯,這個雞有點像非洲雞,味道不錯,雞件也很嫩滑。是日餐湯是椰菜花忌廉湯,是用一個小湯碗奉客的,份量很多非常好味,記住要加一些即磨黑胡椒 提升湯的味道。

2019-08-05 182 浏览
意式芝士🧀蕃茄🍅多士🥖😋Mia Pasta & Pizza 位於美孚新邨二期平台,是一間經營已久的意大利餐廳,坐位只有十多個,所以最好先訂位。去 Mia Pasta & Pizza 我們必吃的是他們的意式芝士蕃茄多士,有多好吃,多士不會烘得太脆,剛剛好,上面厚厚的芝士,多到你可以玩拉絲,加上意式蕃茄粒,蕃茄加入陳醋,很好的配搭。意大利巴馬火腿配火箭菜薄餅 也做得非常好,餅底夠薄好香脆,但不會乾爭爭,上面的意大利火腿鋪得滿滿,火腿甘香配合芝士及餅底,冇得彈。喜歡火箭菜味道的人覺得他有一種濃烈的香味,但同伴就是不喜歡,他說這個味道太濃烈,所以火箭菜全歸於我的碟中,口味真是各有不同。

意式芝士🧀蕃茄🍅多士🥖😋

2019-07-19 204 浏览
好朋友帶埋囡囡嚟美孚游水,於是邀請佢試吓呢間小店。南瓜湯,味道香濃,如果有包就完美。巴馬火腿火箭菜薄餅,餅底脆脆哋,燶燶哋,好味卡邦尼溫泉蛋意粉,白汁好濃,美中不足係隻蛋黃唔漏即磨咖啡,唔錯
好朋友帶埋囡囡嚟美孚游水,於是邀請佢試吓呢間小店。

南瓜湯,味道香濃,如果有包就完美。

巴馬火腿火箭菜薄餅,餅底脆脆哋,燶燶哋,好味

卡邦尼溫泉蛋意粉,白汁好濃,美中不足係隻蛋黃唔漏

即磨咖啡,唔錯
2019-07-03 216 浏览
午餐.蜆肉蕃茄意粉蜆的數量足夠意粉蕃茄味十足帶微酸味道是不錯的可惜吃到底有2大條頭髮十分嘔心另外隨餐附飲品選了熱咖糖和奶都是自己加的我就只喝了齋啡不酸不苦不錯可惜天花板不時滴水令人不安.味道雖好但衛生情況有待改善
蜆肉蕃茄意粉
令人不安
味道雖好
但衛生情況有待改善
2019-03-06 785 浏览
純粹帶小孩嚟到呢區玩,搜尋之下見到呢間餐廳啲食物好似幾吸引,於是就試吓。餐廳位於平台,好似我哋唔熟悉呢區嘅人都要搵一陣。餐廳入面嘅枱同座位真係細得無得再細,舒適度頗低。食物價錢亦不是平,但質素有驚喜。4大3小我哋叫咗蕃茄芝士pizza、八爪魚墨魚麵、紅蝦寬條麵、芝士火鍋,配埋南瓜湯同蒜包。Pizza 堅皮薄餡靚,配合豐富香滑嘅芝士,食完可以再食😋八爪魚墨魚麵冇腥味,麵亦算彈牙。小朋友仲可以邊食邊玩😁紅蝦寬條麵隻蝦好大隻,龍蝦汁好香不過我覺得咸咗D最驚喜係午餐時間都有供應芝士火鍋,而我正好想帶小朋友食無酒芝士火鍋👍🏻正當我哋食完商量叫唔叫甜品嘅時候,餐廳以’有其他客人book咗’為由,叫我哋賣單交枱🙄

Pizza 堅皮薄餡靚,配合豐富香滑嘅芝士,食完可以再食😋

八爪魚墨魚麵冇腥味,麵亦算彈牙。小朋友仲可以邊食邊玩😁

紅蝦寬條麵隻蝦好大隻,龍蝦汁好香不過我覺得咸咗D

2018-12-13 905 浏览
Authentic and fresh tasting Italian cuisine in an unassuming location, friendly and attentive service, definitely a hidden gem! The restaurant is tiny and seats only 14, with the tightest washroom packed with junk, but the food was has won me over. Every dish we had was delicious: Meat Lover Pizza (Bacon, Parma Ham & Pepperoni), Squid Ink Spaghetti with Grilled Spanish Octopus, Spaghetti with Crabmeat & Scallops in Miso Butter Sauce, and Baked Spaghetti Bolognese with Cheese. The Squid Ink Spagh
2018-12-12
Meat  Lover  Pizza
Squid  Ink  Spaghetti    with  Grilled  Spanish  Octopus
Spaghetti   with  Crabmeat  &  Scallops  in  Miso  Butter  Sauce
2018-10-17 1007 浏览
開業三年,一直力棒Mia, 質素好又好味道。連外賣都買Mia. 可惜,近來,意大利飯材料,由以前食開既蝦或帶子,逐漸變成辣肉腸,有時蛤肉。樓面得一個侍應,本來有兩個醒目女侍應,依家換咗阿叔。問佢野講到一舊舊。佢唔知起佢未黎時係“大蝦意大利飯“,我聽到蛤肉意大利飯,得“蛤肉“,咪無咩料?得啲飯?我咪問佢有無其他海鮮?佢答我:“你話蛤肉係咪海鮮呀?“ 雖然佢講得啱,但咁回答客人,客人始終聽得唔舒服。大廚煮得幾好食,但食材縮水,怪不得平時好難訂位,但今日我行去企起到睇餐牌時,阿叔開門同我講有位啦。食客始終係好聰明既
2017-10-21 3330 浏览
呢間係美孚可說是非常有名的意大利餐廳,只因係同區高質的意大利餐廳並不多,所以令到呢間十分受歡迎.因為店鋪好細,經常full,所以我經常係外賣大蝦pizza返屋企食. 終於有一晚book到位去食晚餐,就係咁我地帶著又興奮又期待的心情去食飯.晚餐的選擇只有四款三款意粉和一款risotto. 我地叫左乾炒意大利煙肉黑松露意粉同埋黑松露野菌鮮蝦意大利飯.南瓜湯雖然好creamy,但味道卻很淡. 特式沙律也是普通的沙律菜加黑醋.黑松露野菌鮮蝦意大利飯煮得幾creamy, 蝦肉幾彈牙,可惜是雖然黑松露望落去好多,但食落卻没有香濃的黑松露味道.黑松露意粉比較好食.意粉抄得乾身,質地彈牙,黑松露味幾出(比意大利飯的黑松露味更出).食完呢餐之後得出的結論就係以後都係外賣大蝦pizza返屋企食好過.

Mia特式沙律

黑松露野菌鮮蝦意大利飯

乾炒意大利煙肉黑松露意粉

乾炒意大利煙肉黑松露意粉
2017-08-31 2295 浏览
呢間美孚小店只有5-6 張枱裝修一般,而且平日都要限時1 hr 交枱,所以都冇乜expectation叫左個龍蝦汁大蝦扁意大利粉,配甘筍湯甘筍湯味道香濃,而且夠大碗,如果可以配埋包就加分扁意大利粉夠份量,有香濃既龍蝦汁味,而且有3 隻大蝦係面$148 都算值回票價
呢間美孚小店只有5-6 張枱
叫左個龍蝦汁大蝦扁意大利粉,配甘筍湯
甘筍湯味道香濃,而且夠大碗,如果可以配埋包就加分
扁意大利粉夠份量,有香濃既龍蝦汁味,而且有3 隻大蝦係面
$148 都算值回票價

2017-04-25 2757 浏览
Mia 有幾好味? 美孚街坊一定知。身住大埔既我亦被它店內的墨魚麵迷到..餐廳要早2天前預約.. 只留檯5分鐘..?!!初次到訪有點不習慣, 但味道的確值得你守它的規矩!店內只有10-12個座位, 所以餐廳要求一小時交檯。是日有5款套餐可選..其中有我最愛的墨魚意大利麵..食相會相當醜陋..建議同知心朋友來才點累墨魚麵..因為意大利飯...白汁意大利粉...墨魚麵  真的有點飽!所以食不下....老闆娘眼見我有多喜歡它的墨魚麵..她說"下次訂檯可以預早要求墨魚麵啦! 下次再來"多貼心! 一定會再來! 套餐價錢大概140-160左右...只收現金..真心推介喜歡食墨魚麵的朋友來一試!
Mia 有幾好味? 美孚街坊一定知。

身住大埔既我亦被它店內的墨魚麵迷到..

餐廳要早2天前預約.. 只留檯5分鐘..?!!

初次到訪有點不習慣, 但味道的確值得你守它的規矩!

店內只有10-12個座位, 所以餐廳要求一小時交檯。

是日有5款套餐可選..其中有我最愛的墨魚意大利麵..

食相會相當醜陋..建議同知心朋友來才點累墨魚麵..

因為意大利飯...白汁意大利粉...墨魚麵  真的有點飽!
所以食不下....老闆娘眼見我有多喜歡它的墨魚麵..

她說"下次訂檯可以預早要求墨魚麵啦! 下次再來
"

真心推介喜歡食墨魚麵的朋友來一試!
题外话/补充资料: 墨魚意大利麵可以預早要求. 店內只收現金..
2017-04-16
  • 墨魚意大利麵
2017-04-04 2269 浏览
Mia 在美孚都算出名,除了美食聞名,另一原因是一定要預訂才有位!因為店鋪只有14座位,所以要即場入座要看運氣呢!等入座期間看餐牌,小店規模但有多款選擇算是不錯!點了一個套餐如下:Mia 特式沙律: 油醋沙律,但店方細心地用了少少黑椒鹽調味!令沙律變得沒有那麼單調!蒜香法包多士:蒜蓉很多很香!剛出爐便送到桌上,正! 喜歡吃麵包的我給十粒星!一人餐附兩塊麵包(手掌般大),優惠嗎?大蝦配龍蝦汁意粉: 堅!好!味!!龍蝦汁多但不會很「漏」,意粉吸收醬汁後蝦味很重及非常入味!而且份量頗多!每吃一口都驚嘆「點解咁好味!」餐飲另外散點了意大利辣肉腸薄餅:一樣是巨型版。多芝士而且餅底薄,好味!可能是小店關係,食物可以一出爐便快速送上,確保食物可以以最佳時間品嚐,而且店員妹妹親切有禮,值得一讚!(看過其他食評批評店員沒禮貌,是次用餐經驗感受不到!可能換了人/ 改進了?建議美孚人可再一試!)

等入座期間看餐牌,小店規模但有多款選擇算是不錯!
點了一個套餐如下:

令沙律變得沒有那麼單調!
一人餐附兩塊麵包(手掌般大),優惠嗎?
大蝦配龍蝦汁意粉: 堅!好!味!
餐飲