2017-01-29 1011 浏览
一向很喜歡Elements的Mango Tree, 環境, 景致皆是一流的. 近日, Mango Tree Cafe於太古城中心開業, 走的是家庭, 大眾化路線, 價位跟Mango Tree相比是便宜一截. 是日放學之後, 就跟文迪及小晴晴來這裡吃午餐.這裡環境舒適, 擺位闊落, 幼兒配套齊全, 目測有不少客人是一家大細來用餐的. 看看餐牌, 有不少菜式也是熟口熟面, 但也有新品, 有新鮮感.tropical sangria $58: 8.5分, 先來點喝的, tropical sangria, 是沒有酒精的sangria, 混合了荔枝, 菠蘿, 熱情果, 紅莓汁, 以紅莓汁取代紅酒, 酸酸甜甜的, 挺開胃.melon trio $58: 文迪選來的是melon trio, 混合了西瓜, 蜜瓜, 哈蜜瓜, 以及ginger ale.雞絲扎肉湯粉 $78: 當然要先處理小晴晴的午餐, 就讓她享用雞絲扎肉湯粉吧, 湯粉, 始終比較易入口.泰北豬肉串燒 $78: 8.5分, 我們的頭盤有三款, 泰北豬肉串燒, 燒得幾有風味, 豬肉有肉汁, 配上糯米及青木瓜沙律同吃, 是泰北當地的特色吃法.冬
冬蔭炸雞翼 $78: 8.5分, 至於冬蔭炸雞翼, 剛剛炸起的, 自然是熱辣辣, 相當香脆, 但肉質仍然保持嫩滑. 入口除了有冬蔭的辣味, 還有香草的味道, 很惹味, 香口.
燒八爪魚菠蘿沙律 $98: 8.5分, 也要吃沙律平衡一下, 燒八爪魚菠蘿沙律, 主角燒八爪魚質感對辦, 菠蘿甜味, 加上蘆筍, 燈籠椒, 芫茜, 洋蔥, 以及羅馬生菜等等, 很豐富的陣容, 而‎羅望子醬亦很有泰式風味.
招牌黃咖喱蝦兵蟹將 $238: 9分, 每次到Mango Tree, 總要嚐嚐最招牌, 最美味的黃咖喱. 而在Mango Tree那邊, 一向是黃咖喱蝦, 或者黃咖喱蟹. 來到Mango Tree Cafe, 這客招牌黃咖喱蝦兵蟹將, 就能夠一次過滿足兩款欲望. 當然, 黃咖喱還是那麼高水準, 香甜而帶點蛋香的黃咖喱汁, 惹味非常, 用來送飯, 一流. 而無論原隻大蟹, 或者珍寶河蝦也是靚貨, 令人滿意.
青咖喱蟹肉青口闊條麵 $148: 8分, 黃咖喱之外, 還有青咖喱, 說的就是青咖喱蟹肉青口闊條麵, 闊條麵吸收了青咖喱的味道, 辣勁十足, 愛吃辣的朋友, 就要留意此品了.
荔枝雪糕 $25: 來到甜品的時間, 小晴晴揀選了荔枝雪糕, 另外加$8, 有她心愛的鮮士多啤梨, 荔枝雪糕味道清甜, 蠻有水準的.
三色椰子爽 $58: 8.5分, 至於三色椰子爽, 混合了椰子雪糕, 椰子啫喱, 以及椰奶, 椰香十足, 加上清爽的涼粉, 吃完青咖喱之後, 來這客甜品, 正合適.
芒果糯米飯 $58: 8.5分, 一向也喜歡Mango Tree的芒果糯米飯, 而Mango Tree Cafe這裡的, 有點點變奏, 依舊有芒果以及椰汁糯米飯, 但就以黑糯米雪糕取代黑糯米, 感覺上有點不同, 但食味其實依然不俗.
Mango Tree Cafe的菜式有水準, 如招牌黃咖喱蝦兵蟹將, 冬蔭炸雞翼, 以及芒果糯米飯皆是必吃之選. 價位方面就來得經濟不少, 幼兒配套也齊備, 很適合一家大小來用餐.
太古城中心近日有不少變動, 當中就包括Mango Tree這個品牌進駐了, 但開設的不是常規版本的Mango Tree, 而是Mango Tree Cafe. 當然, Mango Tree是城中數一數二吃泰菜的餐廳, 環境舒適, 而Mango Tree Cafe就在價位上相宜些, 裝修亦是簡單, 輕鬆些.melon trio $58 由飲品開始說起, melon trio, 是店方推介的特飲, 結合了西瓜, 蜜瓜, 哈蜜瓜, 以及ginger ale, 三重瓜, 很清甜.tropical sangria $58 CEO的是tropical sangria, 結合了荔枝, 菠蘿, 熱情果, 以及紅莓汁. 要注意, 這杯是無酒精的飲品.雞絲扎肉湯粉 $78 小晴晴愛吃湯粉, 就點選一客雞絲扎肉湯粉給她, 其實, 她也算吃得不少. 雖然這裡沒有兒童餐供應, 但也有不少適合幼兒的菜式, 加上幼兒配套齊全, 不少小朋友也有來這裡吃.燒八爪魚菠蘿沙律 $98 我們吃的就很豐富, 頭盤由燒八爪魚菠蘿沙律開始, 燒八爪魚幾有咬口, 沙律包括有蘆筍, 燈籠椒, 芫茜, 洋蔥, 以及羅馬生菜, 蠻有個性的
melon trio $58

tropical sangria $58

雞絲扎肉湯粉 $78

燒八爪魚菠蘿沙律 $98

我們吃的就很豐富, 頭盤由燒八爪魚菠蘿沙律開始, 燒八爪魚幾有咬口, 沙律包括有蘆筍, 燈籠椒, 芫茜, 洋蔥, 以及羅馬生菜, 蠻有個性的陣容, 跟‎羅望子醬同吃, 食味不俗. 當然, 還有我心愛的菠蘿, 很鮮甜.
冬蔭炸雞翼 $78

泰式雞翼, 或許大家會想起另外一家店. 但想不到這裡的冬蔭炸雞翼, 是那麼的出色. 贏在那陣微辣而香濃的冬蔭味, 這個組合, 很有看頭.
泰北豬肉串燒 $78

泰北豬肉串燒, 原來除了主角豬肉串之外, 還有糯米及青木瓜沙律, 說真的, 未算太有化學作用的配搭, 但當地人就是這樣子吃. 既然如此, 我們也應該嚐試一下, 感受一下泰北風情.
招牌黃咖喱蝦兵蟹將 $238

其實之前, 或之後要介紹的菜式, 也不重要. 因為單單是招牌黃咖喱蝦兵蟹將, 已經值回票價. 來這裡, 只吃一道黃咖喱, 已經不枉此行. 相信大家也知道, 黃咖喱是Mango Tree的名物, 而這裡的黃咖喱, 一樣無得輸. 咖喱不是辣的, 反而是相當香甜, 蛋, 加上洋蔥, 美味度滿分. 要吃黃咖喱, 白飯不可少. 不是太飽的話, 應該要一人一碗白飯. 對, 還有一個加分位. 這裡的版本, 是包括原隻大蟹, 以及珍寶河蝦, 一道主菜, 兩種享受, 而且賣價只是$238, 堅抵食. 不如下次頌揚生日飯來這裡吃吧.
青咖喱蟹肉青口闊條麵 $148

吃完黃咖喱, 就是青咖喱. 這客青咖喱蟹肉青口闊條麵, 當然辣度是強烈得多, 每口闊條麵也變成綠色, 索滿了青咖喱的汁, 加上點點蟹肉, 辣得滿足.
荔枝雪糕 $25

好了, 辣完, 要吃甜品. 小晴晴人生交叉點, 最後揀了荔枝雪糕, 不過原來是雪芭來的, 那沒有辦法, 她只愛吃雪糕, 讓給我們吃吧. 而荔枝味道是很清甜, 很合意的.
三色椰子爽 $58

三色椰子爽其實是芭菲. 陣容包括有椰子雪糕, 椰子啫喱, 椰奶, 以及涼粉等等, 小晴晴就搶了椰子雪糕來吃. 其實, 這個甜品, 清新而解辣, 怕辣的CEO當然要吃.
芒果糯米飯 $58

最後, 還有我的心頭好芒果糯米飯, 不同的是用上黑糯米雪糕在面, 而不是平日吃開的黑糯米, 沒有了鴛鴦米的效果. 這樣子, 有新意, 而且加上雪糕, 怎也不會令人抗拒吧.
Mango Tree Cafe的招牌黃咖喱蝦兵蟹將, 水準甚高, 堅抵食, 單是為了此品, 已經足夠成為來這裡的理由.
2017-01-27 676 浏览
Mango Tree口碑一向不錯,而近日於太古城另開新戰線,可能地點就腳,主線食物有水準,副線不期然都吸引了一班捧場客,晚飯時段在門口有人龍絕不出奇。店內裝潢,令人有種輕鬆舒適的感覺,翻看餐牌,定價比起旗艦店是親民得多。椰青泰國菜當然配原個椰青最好,雪得夠凍,每口椰青水都非常清甜,比起飲汽水好得多。泰式炸魚丸及蝦丸炸得色澤金黃,魚丸味道較輕,反而;蝦丸彈牙,蘸點一下泰式甜酸汁,就更可口。冬蔭公辣度比預期中輕柔,但反而喝到海蝦的鮮味,較易為人所接受,個人很喜歡吃湯料中的草菇,總是覺得有種爽朗的口感。泰北豬肉串燒共有三枝,醃得好入味,但肉質有點韌,伴碟的青木瓜絲,爽脆醒胃,清清味蕾最啱。黃咖喱蝦兵蟹將以黃咖喱汁烹調,辣度輕盈,大虎蝦跟肉蟹同檯,各有捧場客,都是啖啖肉,用蒜蓉包蘸點咖喱汁,就更香口。青咖喱蟹肉青口寬條麵三款咖喱中,以青咖喱較辣,寬條麵煮得未夠嚼口,但沾汁的效果明顯,北寄貝煮得較熟,有點韌,帶子及魷魚份量恰到好處。紅咖喱軟殼蟹配白飯軟殼蟹外層炸得香脆,沾上咖喱汁後多了一份香氣,辣辣地好惹味,舀了些少咖喱汁撈白飯,可說是人間美味。甜品有三色椰子爽、可可石板街、斑蘭焦糖燉蛋及芒果糯
椰青

泰式炸魚丸及蝦丸

冬蔭公

黃咖喱蝦兵蟹將

青咖喱蟹肉青口寬條麵

紅咖喱軟殼蟹配白飯

甜品有三色椰子爽、可可石板街、斑蘭焦糖燉蛋及芒果糯米飯,只可惜近日稍為要注意飲食,幾款甜品都是輕輕試過便算,印象不深。

餐廳訂價大眾化,的確吸引了一班年輕人,家陣飲食業真的不能固步自封,要成功就要陪養新力軍,下次去開太古城,又多了一個選擇。
2017-01-24 559 浏览
太古城近排開左好多餐廳,東區之友既我,揀飯局地點,太古城一定係首選啦!Mango tree cafe開左唔耐,不過星期六日見親到鬼死甘多人排隊。心郁郁更加想試下,可能時間早,又星期一,順利入坐一入到去,環境舒服,啱晒girls' talk~ 而且野食份量唔大,2~3個女仔食啱啱好(男人就......要叫多d)叫左個臘腸扎肉芝士春卷,啱晒我呢個芝士怪既心水好食~又叫左個青咖喱蟹肉海鮮闊條麵, 比想像中辣,但又食到,重嘢味~其次重叫左泰北豬肉串、馬拉盞炒通菜、泰式炸魚丸蝦丸,不過不失。但個炸丸丸就配左個千島醬(話係泰式混千島醬,但我食唔出)奇怪左......而且個炸魚丸混左太多香料,唔太啱我朋友心水。而個豬肉串配個青木瓜沙律,好食又唔辣😋啱晒我

叫左個臘腸扎肉芝士春卷,啱晒我呢個芝士怪既心水
好食~
而個豬肉串配個青木瓜沙律,好食又唔辣😋啱晒我
2017-01-23
2017-01-17 915 浏览
一直都係Mango Tree嘅fans,奈何價錢屬中上,平時冇可能成日去食。呢間mango Tree Cafe嘅價錢比較大路,環境好似係行後生路線,分量都係輕盈啲。前菜叫咗冬蔭炸雞翼同泰北豬肉串燒,啲雞翼炸得好香脆,亦都算入味。另外個豬肉串燒超正!好惹味又唔會韌,仲連埋糯米飯同少少木瓜沙律一齊上,感覺好似抵咗之後仲叫咗個八爪魚沙律、冬蔭功、青咖喱青口闊條麵同佢地招牌嘅黃咖喱蝦兵蟹將。個八爪魚沙律幾特別,入面啲菜係grilled嘅,啲八爪魚粒大件又煮得腍身,好香口開胃。冬蔭功湯就維持咗Mango Tree嘅水準,唔錯。個青咖喱闊條麵係我最期待嘅菜式,都冇失望。將傳統泰式青咖喱用意粉黎整,泰西合壁整得好好味最尾個黃咖喱蝦兵蟹將係最我覺得最好食兼最抵食嘅,竟然用Mango tree一半價錢左右就食到佢個黃咖喱,又要有蝦有蟹,超抵!個味道係同mango tree一樣架!總括黎講我覺得都值回票價嘅,太古城黎講價錢都OK。

總括黎講我覺得都值回票價嘅,太古城黎講價錢都OK。
2016-12-28
2017-01-17 722 浏览
mango tree cafe 在太古城開業不久,週末晚上,沒有訂座,等了大概15-20分鐘便安排入座。設計,mango tree cafe & elements 的mango tree同樣出自steve leung 手筆,很好。食物,種類與太古城低層的greyhound 很相似,難免會作出比較。mango tree 味道偏濃,馬拉盞椰菜苗和泰北豬肉串燒尚可。一向喜歡greyhound 的泰式炒金邊粉,這裡的泰式大蝦炒粉絲實在是比下去,明白粉絲難炒出條條分明,但不至於連夾起也有難度吧,倒不如將粉絲轉換成其他粉麵。甜品,我是greyhound apple crumble的die hard fans, 這裡的apple crumble tart不是我的茶。 太甜,tart邊可鬆化一點,唯一值得一讚是tart上的椰子雪糕。mango cha cha這裡的飲品種類多,而且款款也很吸引,點了杯mango cha cha ,味道好!服務一般。

mango cha cha

服務一般。
馬拉盞椰菜苗
泰式大蝦炒粉絲
Apple  crumble  tart  with  coconut  icecream
2017-01-14
  • mango chacha
2017-01-16 497 浏览
係太古城搵食,food court 翻新之後,開左呢間新嘢見價錢中等係sell 泰國fusion 菜都叫幾有新意,所以就入去試下泰式鹵水豬手$98 : 其實就2大片,不過幾淋,都幾肉骨分離,鹵水味個人覺得剛剛好,不過所謂嘅泰式就係酸泰式酸辣醬,我覺得唔點好過點😅 黃咖哩海鮮多士盒 $168: 咖哩味唔濃,自己覺得幾好,加左蛋花,令咖哩流質d~唔似平時咁稠。海鮮幾真材實料@@蝦好爽口,帶子大大粒。但黎到時,有d 唔知應該點食好,切開外層嘅多士,d 咖哩又會流晒出來,我無理由將咖哩當湯飲😂結果都係叫多碗靚仔黎襯托下,不過都唔錯椰香熱情果蛋糕 $38: 份量唔多,普通無特別,食唔到椰香味,反而有d 酸咪咪味道,可能之前食咖哩太濃味,質感係海綿蛋糕同芝士蛋糕之間,反而粒覆盆子唔錯!Topical Sangria $58 : 外貌幾討好,用牙籤串篤住粒荔枝,幾有東南亞情懷,細妹飲完話幾甜,但幾多果肉。整體來說,飲品偏貴,甜品普通,主菜份量正常,但都覺貴左d。餐廳明明有好多位,但總就編到d 客人坐得好近,傾計唔方便,試過叫人落單@@員工話搵同事幫手,但結果係不了了之。服務方面真係要做好d~
係太古城搵食,food court 翻新之後,
開左呢間新嘢
見價錢中等
係sell 泰國fusion 菜
都叫幾有新意,所以就入去試下

泰式酸辣醬
黃咖哩海鮮多士盒
椰香熱情果蛋糕
Topical  Sangoria

泰式酸辣醬
黃咖哩海鮮多士盒
2017-01-16 433 浏览
今次生日飯局,選址新開業的 Mango Tree Cafe. 一入店就被牆身的巴蕉手檜圖畫吸引住,聽服務生説,老闆特別在泰國請來設計師為新店設計,我們幾位女生都非常喜歡。餐牌內選擇非常多,我們點了冬蔭公雞翼,香口野味,因為份量不多,我們ordered 了2份、蝦子、肉丸波,細細粒,正合我們細細口😉😉、Thai 式Pizza,幾有趣,餅底好脆口、秋葵炒磨菇、木瓜蝦沙律,船頭河d牛丸太硬之外,其他都好好味道。甜點有好多口味,今次只挑選芒果糯米飯、朱古力雪糕。除了坐椅欠舒服外,總括而言,價格同菜式選擇、味道都令我們滿意,一於下次帶家人來再試。
我們幾位女生都非常喜歡。
船頭河d牛丸太硬之外,其他都好好味道。
甜點有好多口味,今次只挑選芒果糯米飯、朱古力雪糕。
2017-01-11 664 浏览
印象中mango tree 好好味,新開就去試下。豬手飯ok,咖哩飯都正常,無話超好味但絕對不難食。仲點左個炒粉絲就出事了,等左40分鐘先有,吹左幾次話因為要即炒,但40分鐘我覺得太耐了,趕時間千其唔好點! 但睇佢個廚房又唔係甘繁忙,黎到得粉絲芽菜同豆腐,無其他料,有點失望。日日甘多人排隊原來係食物出得慢。。。服務員有禮貌,不過全部慢呑呑同混亂。。。基本上午市晚市佢地都只係做一輪客,好surprise!
基本上午市晚市佢地都只係做一輪客,好surprise!
2017-01-04 888 浏览
今日我朋友試了三個菜。笫一個蝦魚丸双拼,第二個是脆脆豬腩肉炒椰菜苗,第三個是泰式大蝦炒粉絲。蝦魚丸双拼: 蝦丸尚算彈牙,但魚丸實在太差 ,有點魚鯹, 又散。脆脆豬腩肉炒椰菜苗 : 首先豬腩肉一點都不脆,腩肉的部分又乾又鞋, 椰菜苗亦不是和一般泰國店吃的那樣, 很老又硬。泰式大蝦炒粉絲 : 這是三個菜式裏面最好吃的。可惜蝦球一點都不鮮甜和爽口,炒粉絲的味道就調較得不錯。總括來說以這樣的價錢 在太古城另一間泰菜歺廳, 選擇更多更好味!

2017-01-04 856 浏览
假期的最後一天,和家人外出吃晚飯,碰巧看到這間新開的餐廳門外很多人等位,於是就決定試試看。Mango Tree Cafe 主打新式泰菜,餐廳裝修也很別緻。餐牌設計很漂亮芒果沙冰比較普通的沙冰,因為喝不到果肉臘肉炒椰菜苗食泰菜當然要食椰菜苗啦,這個椰菜苗配臘肉很惹味。沙嗲串燒(豬,牛)沙嗲醬甜甜的,很合我口味,但牛肉比較乾身,口感硬了一點。豬肉串則剛剛好,很好食。菠蘿炒飯以前經常聽說原個菠蘿炒飯的菠蘿是重用的,所以我比較偏好這種不是裝在菠蘿裡的菠蘿炒飯,因為感覺較新鮮。這個炒飯不太乾不太濕,不過菠蘿酸了一點,但整體來說也不錯吃。粟米南瓜海鮮湯?這個湯是和菠蘿炒飯同時上菜的,我們起初以為是跟飯送的,但後來才發現隔壁那台沒有送湯才知來錯了。這個湯很濃南瓜味,很好喝。燒乳豬乳豬皮脆肉嫩,配的醬汁酸酸辣辣很搭。黃咖哩蝦兵蟹將配的蒜蓉包又脆又香,但黃咖哩略嫌不夠香濃總括而言,Mango Tree Cafe 的食物是惹惹味的,但份量略嫌少了一點,不過也值得一試。

餐牌設計很漂亮
芒果沙冰
芒果沙冰
比較普通的沙冰,因為喝不到果肉
臘肉炒椰菜苗
食泰菜當然要食椰菜苗啦,這個椰菜苗配臘肉很惹味。
沙嗲串燒
沙嗲串燒(豬,牛)
南瓜湯
粟米南瓜海鮮湯?
燒乳豬
乳豬皮脆肉嫩,配的醬汁酸酸辣辣很搭。
黃咖哩蝦兵蟹醬
黃咖哩蝦兵蟹將
配的蒜蓉包又脆又香,但黃咖哩略嫌不夠香濃

2017-01-02
沙嗲串燒
南瓜湯
黃咖哩蝦兵蟹醬
2017-01-02 809 浏览
十二月三十日晚一行四人的聚會來了新開的mango tree, 失望原因大概是可能之前期望太高吧。蟹肉餅-啖啖蟹肉。很香口很鮮味。青咖喱雞配蒜蓉包-咖喱重椰香味。又濃又滑。蒜蓉包也很脆卜卜冬蔭蝦湯-大頭蝦是ok新鮮的,但必試原因是應該係全香港最難飲的冬蔭公湯。這晚個湯稀到好似廚房唔夠湯,求其加水加到湊夠數比客咁。完全係一兜紅色水得D酸味得隻蝦,係一D冬蔭公香料味都無。飲完後同侍應反映,但收碟的侍應一句話都無理就拎住隻碟走左。白酒汁清口-不過不失。青口其實生熟剛剛好,這個要讚。泰色香葉包雞-這個味道不錯。炒通菜-一貫泰色炒通菜。不太鹹,比起個冬蔭公湯,算唔錯。青木瓜扒吞拿魚沙律-吞拿魚大大粒,青木瓜絲都算爽脆嘅。比起個冬蔭公湯,無投訴。--冬蔭公湯是一間泰菜館基本菜式,連這個也得過且過,實在也太令食客失望吧。

蟹肉餅-啖啖蟹肉。很香口很鮮味。

青咖喱雞配蒜蓉包-咖喱重椰香味。又濃又滑。蒜蓉包也很脆卜卜

飲完後同侍應反映,但收碟的侍應一句話都無理就拎住隻碟走左。

白酒汁清口-不過不失。青口其實生熟剛剛好,這個要讚。

泰色香葉包雞-這個味道不錯。

炒通菜-一貫泰色炒通菜。不太鹹,比起個冬蔭公湯,算唔錯。

2016-12-30
2017-01-02 685 浏览
一心想試新嘢, 同老公行完山去食lunch, 就揀咗mango tree cafe. 假日關係,場內坐無虛席, 等咗10分鐘獲安排入坐, 用餐限時1.5小時。想試出名cream brulee, 賣晒。 反正肚餓叫個fusion 金不換辣肉炒意粉&雞絲札肉湯粉試下。 眼見場內服務員好新, 不斷打爛嘢聲, 都知道伏, 由落單,傳菜到廚房都一環一環出錯。我地等咗30分鐘, 湯粉送咗去隔離枱, 人地遲過我地落單, 食完碗粉, 我地一碟嘢都未上, 人地第二碗粉又到, 先發現之前送錯枱, 我地又再落空, 我終於發聲, 點知1嚟嚟2碟意粉, 又漏咗過湯粉, 場內又打爛嘢喇!亂亂亂,叫佢收走多咗嘅意粉, 免佢charge 多咗。湯粉終於上枱, 個雪碧又未上,sigh.... 想試下嘅朋友,要等等, 佢地做熟d先喇, 我未食已經一肚氣, 完全無service recovery, 口爽爽一句sorry 跟緊, 就算。。。
2017-01-02 434 浏览
冬蔭功海湯不錯!鮮辣夠味!燒豬頸肉不錯,是香港吃到的最棒的。欖菜肉碎炒飯一般般,吃多有點膩。甜品很好,賣相精緻,泰式奶茶系列比在曼谷悅榕莊喝到都香。總的來說很棒,環境和服務的不錯!
冬蔭功海湯不錯!鮮辣夠味!
燒豬頸肉不錯,是香港吃到的最棒的。
欖菜肉碎炒飯一般般,吃多有點膩。
甜品很好,賣相精緻,泰式奶茶系列比在曼谷悅榕莊喝到都香。
總的來說很棒,環境和服務的不錯!
2017-01-01 345 浏览
除夕夜,諗住開開心心食個dinner,送走2016,點知中了伏,我本身對於食都不會太多批評,好一餐,唔好又一餐,但今次真的忍唔住俾呢間垃圾食肆劣評!同老婆兩人諗住唔同人迫,5點半已去到等位,前面有兩pair,後邊起碼有十幾人,睇過個menu,價錢中上,但啲食物名稱幾吸引。坐低點了3個菜式,第一個係班蘭嫰雞卷,有6舊,我食第一舊,有啲酸酸哋,以為本身係咁,點知第2,3舊又無喎,老婆食咗3舊都話無特別。而雞肉本身無乜特別,有肉汁,不是乾爭爭的,普通串燒味道,點個酸汁係夾嘅。(酸汁係正常的酸)第二個係青咖哩青口闊條麵,$148,份量徧少。第一個餸同第二個餸相距大概20分鐘,不正常的太耐。上菜時見到隔兩張枱點同一個餸,好明顯係等埋一齊煮啦,不過最過份嘅係闊條麵是凍的,嚴格來說是微暖,我真係想爆,不過老婆話唔好積住唔開心嘅事渡過2016,我忍!青口又有沙,青咖哩老婆話聞到好香,sorry我真係唔覺得,食落好普通,無乜青咖哩味。最過份的主菜來了,價值$188的燒乳豬,得7小舊,當中得兩舊有肉,其中一舊係燶嘅。其餘5舊亦都係一塊微暖,不太脆的豬皮,包住一舊肥高,想點呀?極速食完就埋單,唔想忍唔住爆發

坐低點了3個菜式,第一個係班蘭嫰雞卷

極速食完就埋單,唔想忍唔住爆發。之後去了第二間,食兩個好好味嘅雪糕球,開心地告別2016年,2017年精精神神,Haopy new year
2016-12-31