2021-09-17 327 浏览
#cafeeatcovery #佐敦eatcovery💡 玩味打卡cafe💛小编平时番工有收工无放工,终於顶唔住,要出去附近饮杯野,抖下气。呢间远远都见到成间野好colorful,装修好别致,非常有风格!仲有成3层,连楼梯口都有座位,成间gallery咁,最重要系有埋猫猫陪你chill同佢玩下。🍽 朱古力布朗尼🍫🍰朱古力味浓厚,但又唔会太甜。而且又唔会太乾身,中间仲有啲湿润,仲有粒果仁,令口感更丰富!🍽 洋葱蓝莓贝果落Order後需要等大约10分钟,店员会即时帮忙加热。Bagel质地偏硬身,外皮有少少脆,内层有小小烟韧,如果再软身多少少就更好啦!食到淡淡嘅蓝莓味,配埋有小小蒜香味嘅cream cheese,令人有惊喜😍🍽 随心调制沙冰天气咁热最啱饮番杯沙冰降温,见到个名好特别!原来系芝麻味,饮落有啲似芝麻糊味,但系沙冰既质地,都几特别,饮完即刻好解渴。#佐敦食咩好 #佐敦美食 #好西 #小店# 情侣拍拖食咩好 #情侣拍拖好去处 #打卡 #佐敦 #佐敦cafe #相机食先 #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #h
#cafeeatcovery #佐敦eatcovery

💡 玩味打卡cafe💛

🍽 朱古力布朗尼🍫🍰

🍽 洋葱蓝莓贝果

🍽 随心调制沙冰

#佐敦食咩好 #佐敦美食 #好西 #小店# 情侣拍拖食咩好 #情侣拍拖好去处 #打卡 #佐敦 #佐敦cafe #相机食先 #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodlover #cafe #玩味cafe #贝果 #bagel #朱古力布朗尼 #chocolatebrownies
#brownies
  • 洋葱蓝莓贝果
2021-09-01 490 浏览
今日放左半日假同朋友一齐 HEA,行过佐敦想搵个地方坐下。行左入庙街左右见到呢间Mamaday studio,睇过OP 都好好打卡,就入去试下佢。我地首先填完资料就先上楼上搵位,再落番楼下买野饮同食。呢间系Mamaday 轻食同野饮,如果饿既建议大家去食完正餐先。上到楼上都几惊喜,原来有猫猫,我同朋友都好锺意猫,但猫猫唔知系咪怕人,唔入黎坐既地方,两只都系楼梯训紧美容教。我落去叫左2个咸点2杯野饮,哥哥仔话等10-15分钟,我可以上番上面等。我叫左杯 『小山圆宇治抹茶牛奶』,另外朋友叫左『随心调制梳打』,野杯可以等埋上去坐住等。我杯抹茶就细杯左D,但抹茶味算浓,唔错 !朋友好期待佢果杯乜黎,我地睇过佢系士多啤梨同蓝莓加利宾纳既梳打,唔太甜都几好饮,可以一消呢个热死人既天气 !我地点左一个 Pizza,一个批,呢个系芥末烟肉批。个芥末烟肉批系由酥皮制成,成件事邪恶左,但效果好好呀!! 入面仲劲多料,但就冇咩芥末味,烟肉好在唔太咸,唔系咁多馅料会咸死,哈哈哈。食完呢个都几满足 ~ 呢个系鸭肉芝士 Pizza,个 Pizza 饼底比我想像中薄,好似春卷皮,好脆!! 面既配料都几足,味道都唔错
睇过OP 都好好打卡,就入去试下佢。

如果饿既建议大家去食完正餐先。

我地点左一个 Pizza,一个批,呢个系芥末烟肉批。

呢个系鸭肉芝士 Pizza,个 Pizza 饼底比我想像中薄,好似春卷皮,好脆!! 面既配料都几足,味道都唔错,如果系真系面包底会好好多 ~
2021-08-21 358 浏览
《玩味搞鬼cafe ☕️》———————————————-#MamadayStudio 💛-餐厅设计一如既往嘅玩味,活化战前唐楼成为超潮建筑风格,楼高三层,街头风涂鸦充满恶搞抵死嘅装饰,唔止多超正嘅打卡位,仲坐得非常舒服🤩-呢间同其他manaday餐厅唔一样,主打咖啡同甜品轻食,好适合同朋友嚟Hea一个下昼🥰最底层入口走工业业风格,墙上有嵌入嘅水泥公仔,相当有心思💕-沿着楼梯上去,有唔少霓虹灯设计,一楼外嘅露台有幅巨大壁画,啱晒打卡📸 店主有两只小猫,非常可爱精致,特别提醒如果出入大闸要帮手关好,如果唔系猫仔就好危险㗎啦🐈 上到顶楼系猫仔嘅地头,墙身挂满电影风格嘅海报,非常幽默 🎬 -海盐焦糖咖啡用上自家烤焗而成嘅焦糖酱,零舍焦香🧡宇治抹茶牛奶用上小山园绿茶粉,非常香浓💚饮品好饮就不在话下,连纸杯都相当别出心裁🤤 当日期间限定嘅系朱古力芝士蛋糕,芝士质地又滑,入口即溶,配上薄饼底口感丰富🍰-⭐ 参考价钱︰海盐焦糖咖啡: $46宇治抹茶牛奶:$48期间限定朱古力芝士蛋糕:$58🍌 抵deal 指数:7/10💰 人均消费:$75
《玩味搞鬼cafe ☕️》
🍌 抵deal 指数:7/10
💰 人均消费:$75
2021-08-20
2021-07-10 508 浏览
「‼️猫岀没注意🆘」⚠️🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈⚠️由於自己唔好动物,所以好aware ;但喺唔骚扰下,系可以共存嘅🤨。有主食嘅铜锣湾、尖沙咀店,要订位,哩间喺油麻地/佐敦可以walk-in同free seating 。🍨「豆腐豆腐咖啡 $48」:有豆腐放喺底,中间咖啡,上面仲有豆腐雪糕🥰⋯⋯☕️「Flat White$38」:店员会主动问你要nutty完fruity,欣赏,有得拣🥰⋯⋯🥯「松露番茄贝果$56」:番茄味嘅bagel配黑松露酱⋯⋯🍕「即叫即焗披萨$68」:比想像中多mayonnaise,令到个pizza太漏。【後记】➡️ 星期日约人倾偈,一点坐到四点几,人流差唔多4店先好多,连走廊都坐埋➡️最唔方便系要行上行落买食物同拎食物。客人唔多时,店员会俾咗饮品你先,再叫你15分钟後,再去拎嘢食➡️真系好多打卡位➡️饮品味道好,但食物比较普通;但好处系旺区有个可以同朋友坐低饮杯嘢,倾下偈
「‼️猫岀没注意🆘」
⚠️🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈⚠️

➡️真系好多打卡位

2021-06-14
(L)  Flat  white  (R)  豆腐豆腐咖啡
2021-06-21 862 浏览
今日系油麻地个头想食个下午茶,就黎左呢间打卡胜地既Mamaday Studio。Mamaday Studio装修同其他Mamaday一样有玩味,系以鬼屋为主题,门口以红白蓝色爲主,非常突出,离远都望到,够特别。地下个层既内在环境装修都唔错。系地下收银买完同攞完野食就自己行去隔离个座再上楼找位坐。记得自己攞埋餐具同纸巾。呢度只有轻食如蛋糕,简单Bagels,但系咖啡有好多唔同款,另外都有茶同特饮。今次我地每人叫左一件蛋糕分享。呢度好似有三层,二楼有一个露台,景观唔错,唔系夏天黎既话坐露台应该都几好feel。但系今日超热,我就坐室内算数。伯爵茶戚风蛋糕 $52伯爵茶戚风蛋糕唔止系戚风蛋糕,原来仲有好多伯爵茶轻忌廉同少少花瓣系上面,卖相好唔错!戚风蛋糕非常松软,食落好似马拉糕,伯爵茶味道就唔算浓,反而轻忌廉既伯爵茶味道较爲浓,滑溜既忌廉配松软既戚风蛋糕一齐食好夹。芝麻豆腐慕丝蛋糕 $48呢个芝麻豆腐慕丝蛋糕分三层,分别系芝麻慕丝,豆腐慕丝同最下底既饼底。慕丝好滑,而芝麻同豆腐味道都好香浓同夹,加上饼底适当既厚实程度,好味道又有层次感!今次试既两款蛋糕都好食!食完心情都好起黎!

伯爵茶戚风蛋糕 $52

伯爵茶戚风蛋糕

芝麻豆腐慕丝蛋糕 $48

今次试既两款蛋糕都好食!食完心情都好起黎!
2021-06-21
伯爵茶戚风蛋糕
2021-10-07 8 浏览
放假要chill chill😌难得放annual 去左想去好耐既Mamaday cafe~ 食左件是日限定柚子cheesecake加dirty~ 不过因为要自己棒餐上楼...会影响dirty 美感 所以建议大家饮番cappucino 个d 好啦😂成间cafe 继续坚持其余两间餐厅既特色装修~ 除左外墙有副对联外, 点完餐上楼会经过条既复古又七彩缤纷既楼梯~绝对打卡able💃另外楼上仲有两只猫猫😌😌陪大家共享high tea/工作😆😆
放假要chill chill😌

2021-09-26 15 浏览
Mamaday Studio 油麻地店行Cafe 路线~店内有超多打卡位~楼梯转角、露台等等好多位都好靓,岩哂打卡!可惜今次我自己一个嚟松露芝士蕃茄比高 $56个松露芝士酱系重点~ 味道唔错!今日可能我箍紧牙,我觉得好硬~切都切唔到,要搣细佢食朱古力伯爵茶蛋糕 $48 😍非常好味😋😋朱古力同伯爵茶嘅味都好突出,亦唔会太甜饼底系Oreo👍🏻抹茶牛奶 正常水准~采用小山园抹茶粉同埋日本牛奶不过有好多猫猫周围走,所以出入都要记得闩闸!另外,佢地系pets friendly, 好多人都有带狗狗上嚟!👍🏻👍🏻
Mamaday Studio
油麻地店行Cafe 路线~

松露芝士蕃茄比高 $56

朱古力伯爵茶蛋糕 $48
😍非常好味😋😋朱古力同伯爵茶嘅味都好突出,亦唔会太甜
饼底系Oreo👍🏻

抹茶牛奶
正常水准~采用小山园抹茶粉
同埋日本牛奶

2021-09-25 18 浏览
喺佐敦返完工,搵嘢食医肚,谂起好耐冇食Mamaday studio 喇 😋 最锺意佢系西式coffee shop轻食路线 🍽 本来堂食同堂饮都系用外卖纸盒纸杯,原来可以要求用堂食杯碟 😶 亦接受自携外卖器皿 👍🏻 店员都好乐意帮我呢个环保L 👍🏻👍🏻喺地下落咗order先,再上二三楼揾位 😎 记得要关闸,以免走猫❗️因为而家猫猫可以喺楼层走围走松露酱蕃茄bagel ($52) : 口感紮实得嚟又烟韧,好有咬口,烘得脆卜卜培茶戚风蛋糕 ($52) : 超级软绵绵,比较湿身,d cream 唔会太甜,推介!Latte (regular $38) : 拣咗nutty,好顺口同balance,酸度苦度啱啱好IG @mamaday.studio .

IG @mamaday.studio
// brownie + earl grey cheesecake + matcha latte + sea salt caramel honeycomb //I’ve heard a lot of good reviews of their desserts and I couldn’t wait to try them out anymore so I decided to head here for with my friend for a quick bite and coffee fix🙂 located conveniently near the mtr, it’s very easy to find and you don’t have to walk that long either! They have a variety of drinks, coffees, teas, cakes and bagels to choose from, but I was in the mood for something sweet so I ordered an earl gr

I’ve heard a lot of good reviews of their desserts and I couldn’t wait to try them out anymore so I decided to head here for with my friend for a quick bite and coffee fix🙂 located conveniently near the mtr, it’s very easy to find and you don’t have to walk that long either! They have a variety of drinks, coffees, teas, cakes and bagels to choose from, but I was in the mood for something sweet so I ordered an earl grey cheesecake, a brownie and a sea salt caramel honeycomb coffee. Everything is handed to you in cute little trays/ baskets which allows you to easily carry to the first or second floor. Luckily, it wasn’t too crowded when we went so it was easy to find a spot! Each floor and corridor is decorated in such a unique style that it honestly speaks for itself, it’s so very worth the visit. The food and drinks add onto that experience because it tastes very high quality! The brownie is called the best brownie in town and tbh it might as well be! It was rich in chocolate flavour with bits of almonds, nuts inside AND it wasn’t too sweet! It wasn’t too moist, or chewy or soft, just the perfect texture! The earl grey cheesecake had a biscuit base which went very well with the creamy cake! I was so surprised to find that the earl grey flavour wasn’t insanely artificial like some places I’ve tried before🥲. This place is definitely worth the visit, plus everything is so ig worthy! 😍
劲chill劲有style嘅一间3层cafe🍥连楼梯间区间都设计感十足🧑🏻‍🎨平日嘅下午无乜人嚟,加上店员好少上楼,买个小食坐成日或者想转换下环境remote working都得🤣~有2只猫店主好亲民🐈🐈完全唔惊人,仲会成日走来走去巡舖😆💕不过要小心唔好比佢哋唔小心食错野呀🤭1️⃣ 松露蕃茄贝果 $56 🤍4/5🌩 贝果厚实得来又唔会太硬梆梆,好有咀嚼感😋🌩 松露酱有惊喜,好香好浓嘅松露味✨咸咸地同贝果一齐食好match👍🏼✨🌩 不过相较起嚟蕃茄味冇咁突出💦2️⃣ Daily Special: Honey muster 五花肉批 $68🤍5/5🌩 超级好食!🌟🌟🌟🌟🌟🌩 望落好似一块切开咗嘅Pizza,其实份量唔少,但系会越食越肚饿😌🌩 新鲜热辣🔥切落去劲酥脆,好似切紧薯片咁🤣🌩 五花肉都焗到嗰边好脆😍而且油脂均匀😋再mix埋软糯嘅芝士,系一个好出色嘅咸点🤩3️⃣ 73.5% 朱古力(H) $38 🤍4/5🌩 朱古力味好香浓😋🌩 锺意佢唔会太甜,唔会饮完好口渴🥰

1️⃣ 松露蕃茄贝果 $56 🤍4/5
🌩 贝果厚实得来又唔会太硬梆梆,好有咀嚼感😋
🌩 不过相较起嚟蕃茄味冇咁突出💦

🌩 超级好食!🌟🌟🌟🌟🌟
🌩 新鲜热辣🔥切落去劲酥脆,好似切紧薯片咁🤣

3️⃣ 73.5% 朱古力(H) $38 🤍4/5
🌩 朱古力味好香浓😋
🌩 锺意佢唔会太甜,唔会饮完好口渴🥰

73.5% 朱古力(H) + 松露蕃茄贝果

• Honey  Muster  五花肉批
🍴Sea-salted Caramelcomb (Iced) HKD 48饮之前要先搅底💭咖啡同焦糖味完美融合🥳咖啡味亦都好香💩觉得系比较nutty既口感☕️而且面头仲有啲焦糖脆脆 食埋都唔会过甜😋🍴Tofu & Tofu ice cream HKD 48同个名一样 面头有豆腐雪糕 仲真系有豆腐系底😂够哂特别😎呢杯其实甜度都适中👌🏻但如果锺意咖啡味重既人可能就会觉得甜左少少啦🙈建议可以加多1shot 就更醒神😉🍴Homemade Mamaday Pizza HKD 68因为系即叫即焗🔥需时8-10分钟⏱系薄既饼底上有满满芝士同鸭胸做配料😚热辣辣食很不错👍🏻🍴Best Brownie In Town HKD 42要讲呢个brownie最欣赏佢既地方 真系甜而不腻 但又唔会唔够味😍自己一个都轻松ko一嚿😎而且口感比较蓬松 唔会太实太硬😬同💩一样钟意朱古力既话记得要试阿🥳🍴Matcha Cheesecake HKD 58餐厅每隔一排就会转下蛋糕口味 而呢一款就系期间限定啦~先讲成件cheesecake口感都系好软滑😚绿茶味亦十分浓郁🍵配埋红豆蓉食 甜甜地仲可以中和下绿茶既涩味添😋

🍴Tofu & Tofu ice cream HKD 48

🍴Best Brownie In Town HKD 42

🍴Matcha Cheesecake HKD 58
2021-09-10 23 浏览
Cafe 好colourful ,有玩味感觉~餐厅好多打卡位,而且有两层,座位够多,连楼梯口都有位座。坐得休闲~系一个唔错嘅地方。 好想食戚风蛋糕,但系是日卖晒。拣咗布朗尼、热海盐焦糖咖啡及热朱古力咖啡☕️咖啡店仲有少量室外位置,店内仲有两只猫猫可以随便影相、同佢玩下。朱古力布朗尼味道几好,细细件又唔会太甜,啱晒想食甜品又怕肥嘅人~咖啡几好饮,仲有靓靓拉花。热朱古力咖啡咖啡味香浓,而且带有朱古力香~海盐焦糖咖啡,咸咸甜甜,咖啡味突出~呢度自助形式,落完单等一阵,自己拎上去搵位坐~平日真系唔错可以坐耐啲~

2021-09-07 35 浏览
一直都知Mamaday系走Fusion 路线,今次就去咗油麻地嘅Mamaday studio , 有别於另外两间Mamaday,因为哩间主要系食轻食💛本身一心想试佢杯73.5度朱古力,可惜卖哂🥲终是就叫咗杯Matcha Latte ($48) ,逼男朋友叫咗杯最出名嘅豆腐豆腐咖啡 ($48)跟住再嗌个海盐焦糖蛋糕 ,另外嗌咗个Daily 款,但已经唔记得咩款🥲蛋糕价钱都唔记得老老窦窦,海盐焦糖蛋糕okay 嘅,海盐同焦糖都出嘅,但只系普通果种,冇话好惊叹果种😮‍💨另外嗰款连叫乜嘢名都唔记得,可想而知佢系几唔特别。Matcha Latte 抹茶味系够浓嘅,okay啦! 豆腐咖啡,豆腐雪糕加咖啡,几特别,咖啡味都够香至於环境,不得了,每个角落都系打卡位🥰放假同男朋友闺密饮杯野打吓卡倾吓偈都系一个唔错嘅选择架👍🏻仲有记得闩好门,因为佢地有两只主子系度架😼

至於环境,不得了,每个角落都系打卡位🥰
2021-09-02 23 浏览
油麻地呢一间咖啡店,真系嚟多几次都唔会厌🥳因为之前饮下午嘅时候嚟过一次,果次净系试咗佢哋嘅咖啡☕今次因为仲未食嘢,所以就试埋佢哋嘅小食先!🤩试咗两款,同样好高质。我叫咗一个牛角包,同埋当日嘅精选咸点,原来咸点系烟肉批,店员order之後都会用焗炉帮你加返热,🥧焦香嘅金黄面真系好靓好吸引~食落都好有牛油嘅香味,而且酥皮都多层好松化。另一个我哋叫咗牛角包,🥐丰富嘅馅料食落去口感好清新,有生菜更加爽口。呢度可以吹水同friend倾偈,仲有唔少嘅特色墙可以俾你打卡🤓