今日去到佐敦搵地方饮咖啡,经朋友介绍来到一间玩味十足的☆Mamaday☆,有水准的咖啡一定要饮,我选择了hand drip coffee, 真系好好饮,咖啡师建议我选择了Colombia 咖啡豆,水洗後再雪在零下三度的雪柜,让咖啡味道回到番咖啡豆内,咖啡味不易流失,用了较高的93度水去冲,开头热热地饮时带点提子的味道,後面有似蜜糖酒的回甘,咖啡降到常温时,似橙香的味道,而是甜味越来越突出,饮落好顺喉又甘醇,来到真是要饮手冲咖啡一场来到当然不少得饮flat white , 咖啡师将奶泡打得够薄身,第一口奶味与咖啡交融後带出甜感都好重,house blend 咖啡豆可以选择nutty 或fruity 的,今次试了印尼+巴西的混合咖啡豆,杯咖啡真有nutty 的味道 ,饮落都不错,拉的图案都好美餐厅环境真是玩味十足,打卡位超多,分了三层的用餐区,店中的蛋糕都是自家制,想食就趁早,好快会售罄。

2020-12-31
2021-07-10 63 浏览
「‼️猫岀没注意🆘」⚠️🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈⚠️由於自己唔好动物,所以好aware ;但喺唔骚扰下,系可以共存嘅🤨。有主食嘅铜锣湾、尖沙咀店,要订位,哩间喺油麻地/佐敦可以walk-in同free seating 。🍨「豆腐豆腐咖啡 $48」:有豆腐放喺底,中间咖啡,上面仲有豆腐雪糕🥰⋯⋯☕️「Flat White$38」:店员会主动问你要nutty完fruity,欣赏,有得拣🥰⋯⋯🥯「松露番茄贝果$56」:番茄味嘅bagel配黑松露酱⋯⋯🍕「即叫即焗披萨$68」:比想像中多mayonnaise,令到个pizza太漏。【後记】➡️ 星期日约人倾偈,一点坐到四点几,人流差唔多4店先好多,连走廊都坐埋➡️最唔方便系要行上行落买食物同拎食物。客人唔多时,店员会俾咗饮品你先,再叫你15分钟後,再去拎嘢食➡️真系好多打卡位➡️饮品味道好,但食物比较普通;但好处系旺区有个可以同朋友坐低饮杯嘢,倾下偈
「‼️猫岀没注意🆘」
⚠️🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈 🐱🐈⚠️

➡️真系好多打卡位

2021-06-14
(L)  Flat  white  (R)  豆腐豆腐咖啡
2021-06-21 161 浏览
今日系油麻地个头想食个下午茶,就黎左呢间打卡胜地既Mamaday Studio。Mamaday Studio装修同其他Mamaday一样有玩味,系以鬼屋为主题,门口以红白蓝色爲主,非常突出,离远都望到,够特别。地下个层既内在环境装修都唔错。系地下收银买完同攞完野食就自己行去隔离个座再上楼找位坐。记得自己攞埋餐具同纸巾。呢度只有轻食如蛋糕,简单Bagels,但系咖啡有好多唔同款,另外都有茶同特饮。今次我地每人叫左一件蛋糕分享。呢度好似有三层,二楼有一个露台,景观唔错,唔系夏天黎既话坐露台应该都几好feel。但系今日超热,我就坐室内算数。伯爵茶戚风蛋糕 $52伯爵茶戚风蛋糕唔止系戚风蛋糕,原来仲有好多伯爵茶轻忌廉同少少花瓣系上面,卖相好唔错!戚风蛋糕非常松软,食落好似马拉糕,伯爵茶味道就唔算浓,反而轻忌廉既伯爵茶味道较爲浓,滑溜既忌廉配松软既戚风蛋糕一齐食好夹。芝麻豆腐慕丝蛋糕 $48呢个芝麻豆腐慕丝蛋糕分三层,分别系芝麻慕丝,豆腐慕丝同最下底既饼底。慕丝好滑,而芝麻同豆腐味道都好香浓同夹,加上饼底适当既厚实程度,好味道又有层次感!今次试既两款蛋糕都好食!食完心情都好起黎!

伯爵茶戚风蛋糕 $52

伯爵茶戚风蛋糕

芝麻豆腐慕丝蛋糕 $48

今次试既两款蛋糕都好食!食完心情都好起黎!
2021-06-21
伯爵茶戚风蛋糕
2021-05-25 521 浏览
Mamaday Studio+ 西式+ 西式糕点+ 咖啡店🏠overall/环境/ 服务:+ 典型mamaday 装修风格 好趣怪 好多打卡位 连楼梯都装修过 钟意打卡嘅人 应该可以影相影到傻+ 楼高三层 地面 一楼同二楼 都有室内同户外区域 天气冇咁热都可以坐出去chill翻一个下午+ 系G/F 先买食物 之後就可以攞上去食 ‼️焦糖芝士蛋糕 $58好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 芝士味好浓郁 少少焦糖味 主调都系芝士味为主✅ 甜度控制得几好 唔会甜到好辛苦‼️ 冻 73.5%朱古力 $ 78好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 一个字 好浓 俾起坊间嘅朱古力饮品 呢度再朱古力味浓多少少 ✅ 虽然好浓 但应该都沟咗D奶 所以口感都保持滑✅ 玻璃樽身 好好打卡 仲可以拎翻屋企用 📍油麻地白加士街105号地舖G/F, 105 Parkes Street, Yau Ma Tei⏰ 星期一至日10:00 - 18:00☎️ 电话号码 67922612📩喜欢我的文章,可以关注我及赞好以作鼓励

Mamaday Studio

📍油麻地白加士街105号地舖

⏰ 星期一至日
10:00 - 18:00

☎️ 电话号码 67922612

📩喜欢我的文章,可以关注我及赞好以作鼓励
2021-04-23 774 浏览
呢个礼拜超级攰第一次黎呢橦唐楼cafe谂住可以hea下真系无黎错到!呢度好舒服每一个角落都好靓感觉好值得欣赏任何一张枱櫈都可以吸引到你去坐下休息下暂时我未试过对其他cafe有咁嘅感觉真系好神奇Cafe而家有啲滥好多时都好多人搞到唔好意思坐太耐但呢度真系可以俾你坐足一个下午悠闲咁睇下猫,睇下书食物都系轻食有bagel 同甜品今日我拣左佢地嘅期间限定黑加仑子利宾纳蛋糕有个小插曲出现本来我系叫另一件earl grey cheese cake嘅但店员睇过件cake後,觉得比较乾所以叫我转另一件我睇得出店员对店嘅出品系有要求嘅唔合标准嘅,无得留低!所以令我对食物饮品更有信心!利宾纳蛋糕颜色美美未食都已经心花怒放味道比平时食嘅蓝莓蛋糕酸多少少酸酸甜甜超适合夏天!我拣左杯豆腐豆腐咖啡呢杯咖啡上有一球豆腐雪糕豆腐雪糕本身味淡但配上咖啡竟又无被抢风头食得出淡淡豆味咖啡内仲有豆腐花碎增加独特口感!咖啡唔会太酸感觉几顺喉不错!食完野,仲可以拎住野饮上顶楼因为呢顶楼有个猫猫乐园悠闲地叹下咖啡望下猫真系超舒服!
呢个礼拜超级攰

Cafe而家有啲滥
好多时都好多人
搞到唔好意思坐太耐
但呢度真系可以俾你坐足一个下午
悠闲咁睇下猫,睇下书

食物都系轻食
有bagel 同甜品
今日我拣左佢地嘅期间限定
黑加仑子利宾纳蛋糕

有个小插曲出现
但店员睇过件cake後,觉得比较乾
所以叫我转另一件
我睇得出店员对店嘅出品系有要求嘅
唔合标准嘅,无得留低!
所以令我对食物饮品更有信心!

利宾纳蛋糕颜色美美

增加独特口感!
咖啡唔会太酸
感觉几顺喉
不错!

食完野,仲可以拎住野饮上顶楼
因为呢顶楼有个猫猫乐园
悠闲地叹下咖啡
望下猫
真系超舒服!
2021-04-22
2021-07-16 0 浏览
约咗朋友未够钟,搵到呢间好有风格嘅Cafe Hea下享受下...连Menu 款式嘅名都好搞鬼「睇心情整梳打.是是鬼鬼但但」带点惊喜同神秘。啱哂心思思好想知系乜东东嘅食客。我锺情朱古力,见到73.5%浓度,当然要一试,wow...好浓郁,朱古力一定系热嘅先最够味最好饮。「朱古力咖啡蛋糕」好Creamy,唔会太甜,面层朱古力碎,增添朱古力味,饼底够香脆味道唔错👍🏻「利宾纳蓝莓芝士蛋糕」面层利宾纳味道,像啫喱般嘅口感,加上原粒新鲜蓝莓。配上Cheese cake, 味道好match👍🏻楼上雅座仲有outdoor, 坐坐下...发现仲有两只猫猫店长,好乖好可爱😍

连Menu 款式嘅名都好搞鬼

「朱古力咖啡蛋糕」

「利宾纳蓝莓芝士蛋糕」

2021-07-16
  • 73.5%朱古力
  • 朱古力咖啡蛋糕
2021-07-09 13 浏览
豆腐豆腐咖啡🥤豆腐雪糕球系面浓浓豆腐味,豆腐味嘅咖啡真系第一次饮,加埋一齐原来好夹饮完一杯真系好饱肚,不过好好好味😋值得一试唔系间间cafe都有👍🏻👍🏻👍🏻你好污糟So Dirty☕️近排大热嘅咖啡,呢间特别之处就系咖啡有花香,饮落好清新非常之正。海盐焦糖芝士蛋糕🍰蛋糕整得好滑身,食到好重嘅海盐味啖啖芝士唔太甜,所以我个人觉得好好味😋朱古力咖啡芝士蛋糕🍰好浓嘅朱古力味加埋咖啡,钟意食朱古力嘅朋友一定要试,整得好滑,好快比我消化左成件😂😂😂

2021-07-09
2021-07-08 14 浏览
和组女high个tea聊聊天谈谈心,然後发现黑眼圈大了…两层连地下,外面一睇就好吸晴,鹤立鸡群,一睇认得!成个气氛充满创意,十分玩味,完全唔赶人,闲时见到两只猫轮流行cat walk😂即刻相机捕.Mocha甜度啱啱好,咖啡味出而唔会太苦,咖啡同朱古力嘅味道挺平衡! .73.5%朱古力 有趣,很精准的浓度呢!第一口好香浓朱古力味,唔系好甜嗰种,所以饮落好舒服,下次试热可能更香。.Brownie 因为有海盐所以咸味浓郁但不会盖过朱古力味,口感偏软,浓厚朱古力味充斥口腔。.@mamaday.studio

和组女high个tea聊聊天谈谈心,然後发现黑眼圈大了…
Mocha
甜度啱啱好,咖啡味出而唔会太苦,咖啡同朱古力嘅味道挺平衡!
73.5%朱古力
Brownie
@mamaday.studio
2021-07-07
  • 73.5%朱古力
2021-07-07 16 浏览
楼高三层 将具有历史价值唐楼活化成这间咖啡店 @mamadaystudio 每处角落都系打卡位📸 除咗有好多有趣摆件外Funny 字句上至在墙上 下至楼梯 餐点都唔放过🤣🤣 🤣主打轻食路线🍰🥐🍕下单後 客人以自助形式上楼叹啡 闲聊放松一下😚#豆腐豆腐咖啡有滑滑豆腐花 豆腐雪糕 几好饮喎 可以当埋甜品食👍#是是鬼鬼旦旦果味咖啡 消暑最好😚#绿茶芝士蛋糕芝士味香浓 掩盖唔到淡淡绿茶味🌿🌿有两只猫猫 陪伴渡过炎炎夏日😍
楼高三层 将具有历史价值唐楼活化

芝士味香浓 掩盖唔到淡淡绿茶味🌿🌿

有两只猫猫 陪伴渡过炎炎夏日😍

2021-07-05
2021-07-05 7 浏览
平日我都周围去试不同cafe香港呢2年越开越多coffee shop实在开正我爱好今次去呢间Mamaday朝圣呢间野摆设玩味十足,第一去个阵以为自己去咗电影世界,什麽Alice’s Wonderland😂😂😂😂😂今次叫左个海盐cheese cake Cold brew 味道都唔错~~呢度仲有几只可爱猫猫 好痴人你食紧野经常走埋黎撩你抱佢玩佢咁应该都好多回头客吸到番黎真系名乎其实叫 招财猫👍👍👍👍👍
平日我都周围去试不同cafe
香港呢2年越开越多coffee shop
实在开正我爱好
今次去呢间Mamaday朝圣

今次叫左个
海盐cheese cake
Cold brew
味道都唔错~~

呢度仲有几只可爱猫猫 好痴人
你食紧野经常走埋黎撩你抱佢玩佢咁
应该都好多回头客吸到番黎
真系名乎其实叫 招财猫👍👍👍👍👍
2021-07-03 28 浏览
呢日同朋友嚟咗呢间bookmark咗好耐嘅cafe, 一入到门口就知佢同其他分店一样,都系装修玩味十足。而呢间同其他分店唔同系主要卖啲轻食同饮品,三点几嚟到食个tea同朋友倾吓计都唔错。我同朋友分别嗌咗杯dirty同佢杯事事鬼鬼旦旦,仲叫咗个柚子芝士蛋糕同松露bagel。呢度主要系自助形式,系楼下等咗阵reheat个bagel, 就可以拎上去食啦。呢度二楼三楼都系座位,楼梯其实都有啲位俾人坐,仲要系个好好嘅打卡位添,而且仲有两只好乖嘅猫猫。我地就拎咗上三楼食,上到去发现仲有露台位可以坐添。讲返啲嘢食,个bagel咬落好有口感,唔系普通面包质地,个truffle cream cheese都好香,拼落蕃茄bagel好饮似食紧pizza咁。我杯事事鬼鬼旦旦其实就系house blend加soda, 似落完全有佢讲嘅菠萝同柚子味, 好refreshing又唔会过甜。 另外个芝士蛋糕都好重柚子味,而且唔系实的的个种好heavy嘅cheese cake, 咬落仲有啲柚子皮,感觉几轻盈。呢间餐厅好啱同朋友嚟消磨吓时间,如果座位再舒服啲就更好了。
呢间餐厅好啱同朋友嚟消磨吓时间,如果座位再舒服啲就更好了。
复古爱好者一定不能错过的Mamaday Studio咖啡店座落於战前唐楼古旧建筑经过翻新 成为年轻一族打卡潮点咖啡店共三层 每层都有惊喜的位置除了保留唐楼独有两条支柱、阳台等等更加入了大量彩色涂鸦、壁画和港式幽默文化元素 整个环境 玩味十足 不舍得离开..餐厅主要售卖咖啡、特饮同轻食购买食物後 需自行提取离开时归还餐盘 便可------------------------------Special 🔸豆腐豆腐咖啡冻咖啡上面加入一球豆腐雪糕雪糕的豆味很浓为咖啡带上一丝丝甜味而底部亦加入豆腐花增添口感🔸是是鬼鬼但但是鬼但应该是菠萝咖啡第一口 很有冲击 酸味带点苦酸来自於菠萝酸苦 是咖啡喝下去 也不太差有点像品尝「人生」酸苦共享Dessert 🔸期间限定朱古力咖啡mousse cake mousse很滑 很香咖啡味 再配上香浓的黑朱古力 真是很搭配而且不会很甜mousse下面是Oreo 饼乾醉吃下去 口感丰富------------------------------

复古爱好者一定不能错过的Mamaday Studio
咖啡店座落於战前唐楼
古旧建筑经过翻新 成为年轻一族打卡潮点
咖啡店共三层 每层都有惊喜的位置
除了保留唐楼独有两条支柱、阳台等等
餐厅主要售卖咖啡、特饮同轻食
购买食物後 需自行提取

第一口 很有冲击 酸味带点苦
酸来自於菠萝酸
苦 是咖啡
喝下去 也不太差
有点像品尝「人生」
酸苦共享

而且不会很甜
mousse下面是Oreo 饼乾醉
吃下去 口感丰富
2021-06-25 44 浏览
Mamaday Studio见到门面就被吸引。真心中意呢种local stylish design 😎豆腐咖啡 $46一直听闻豆腐咖啡出名,今日饮过都觉得唔错,以冻咖啡嚟讲😋 浮面嘅雪糕🍦好食之余,原来啡底除左有espresso之余、坚系加左豆腐花做底。成件事好豆腐。雪糕都无咁快溶、而且内涵几滑。宇治抹茶Latte $48饮落虽然有少少黏,但系胜在够绿茶味,整体口感不错~~松露蕃茄 Begel $56Begel系好食啊!配埋佢畀嘅cheese dipping 就好夹。不过可能🤔 $56 有啲贵Cafe仲养左两只猫猫,叫「大地」和「在下」好得意😍
Mamaday Studio

豆腐咖啡 $46

宇治抹茶Latte $48
饮落虽然有少少黏,但系胜在够绿茶味,整体口感不错~~

松露蕃茄 Begel $56

Cafe仲养左两只猫猫,叫「大地」和「在下」好得意😍
2021-06-25
庆祝纪念