873
80
9
等级4
2021-06-25 7225 浏览
Happy Friday!今日收工黎左呢间系铜锣湾鹅颈桥附近既玩味cafe Mamaday。一日既往,主餐牌有我最锺意既比萨,意粉,饭类,荞麦面,小食,沙律,甜品,好多唔同既饮品。今餐同之前唔同,今日甜品胃好饿,等我哋主攻甜品,叫左两款甜品分享,另外叫多一份主菜。蜜汁香茅猪颈肉配荞麦面沾鱼露 $128 另加一之前试过A餐嘅牛扒,今次试下B餐嘅蜜汁香茅猪颈肉先。猪颈肉一大片切开十几块,上面加左啲香草,烧得少少焦香,略嫌较湿。质感爽口但好腍,本身有少少辣,点另上嘅酸辣酱都好味。荞麦面细细兜,一啖食哂,好特别系嗰啲超薄身嘅荞麦面,加左少少胡麻酱,好似唔系餐牌所讲既鱼露,上面仲加左劲多木鱼碎。伴碟有沙律,水果同虾片。沙律系沙律菜加4粒覆盘子同七八粒蓝莓,再加上胡麻酱。虾片超脆又好味,唔觉有味精。呢个猪颈肉配虾片系非常泰式feel。宇治抹茶窝夫 $78 另加一窝夫久未食过,呢度嘅窝夫系差唔多我食过最正嘅,有三款口味拣,我三款都试过。我拣左我最爱之一嘅抹茶。窝夫成底一客四件咁上,配红豆蓉同云尼拿雪糕球,仲有大大兜炼奶俾你配窝夫食。窝夫切落去已经听到劲脆口嘅质感,入面都算软绵绵,不过今次好似冇咁热,
更多
Happy Friday!今日收工黎左呢间系铜锣湾鹅颈桥附近既玩味cafe Mamaday。
196 浏览
0 赞好
0 留言

一日既往,主餐牌有我最锺意既比萨,意粉,饭类,荞麦面,小食,沙律,甜品,好多唔同既饮品。
177 浏览
0 赞好
0 留言

今餐同之前唔同,今日甜品胃好饿,等我哋主攻甜品,叫左两款甜品分享,另外叫多一份主菜。
蜜汁香茅猪颈肉配荞麦面沾鱼露
$128
79 浏览
0 赞好
0 留言


蜜汁香茅猪颈肉配荞麦面沾鱼露 $128 另加一
蜜汁香茅猪颈肉配荞麦面沾鱼露
$128
55 浏览
0 赞好
0 留言


之前试过A餐嘅牛扒,今次试下B餐嘅蜜汁香茅猪颈肉先。猪颈肉一大片切开十几块,上面加左啲香草,烧得少少焦香,略嫌较湿。质感爽口但好腍,本身有少少辣,点另上嘅酸辣酱都好味。荞麦面细细兜,一啖食哂,好特别系嗰啲超薄身嘅荞麦面,加左少少胡麻酱,好似唔系餐牌所讲既鱼露,上面仲加左劲多木鱼碎。伴碟有沙律,水果同虾片。沙律系沙律菜加4粒覆盘子同七八粒蓝莓,再加上胡麻酱。虾片超脆又好味,唔觉有味精。呢个猪颈肉配虾片系非常泰式feel。
宇治抹茶窝夫
$78
41 浏览
0 赞好
0 留言


宇治抹茶窝夫 $78 另加一

宇治抹茶窝夫
$78
41 浏览
0 赞好
0 留言


窝夫久未食过,呢度嘅窝夫系差唔多我食过最正嘅,有三款口味拣,我三款都试过。我拣左我最爱之一嘅抹茶。窝夫成底一客四件咁上,配红豆蓉同云尼拿雪糕球,仲有大大兜炼奶俾你配窝夫食。窝夫切落去已经听到劲脆口嘅质感,入面都算软绵绵,不过今次好似冇咁热,如果热啲仲好。味道系绿茶味,配红豆蓉系绝配,一脆一绵,多重口感同味道。雪糕就有好过冇,食窝夫配雪糕系常识啦,呢度既雪糕系唔洗加钱,如果雪糕球滑啲同浓厚啲就更好。
自家制73.5%心太软
$58
39 浏览
0 赞好
0 留言


自家制73.5%心太软 $58 另加一

自家制73.5%心太软
$58
35 浏览
0 赞好
0 留言


呢款甜品我哋从未喺度食过。呢度嘅心太软非常简单,就系心太软配雪糕球,再洒上少少朱古力蛋糕碎。未食已经闻到好香朱古力味。心太软一切开就劲多朱古力酱流出黎,配厚厚哋朱古力蛋糕同冻雪糕好味道。两个人share唔过甜。

自家制73.5%心太软
$58
28 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-25
用餐途径
堂食
人均消费
$145 (晚餐)
推介美食
蜜汁香茅猪颈肉配荞麦面沾鱼露
$ 128
蜜汁香茅猪颈肉配荞麦面沾鱼露
$ 128
宇治抹茶窝夫
$ 78
宇治抹茶窝夫
$ 78
自家制73.5%心太软
$ 58
自家制73.5%心太软
$ 58
自家制73.5%心太软
$ 58
等级4
933
0
2021-06-24 4022 浏览
今日约丫姨去铜锣湾shopping, 期间落好大雨, 打算搵个地方遮雨兼医下肚。记得平时搭巴士经过, 近鹅颈桥附近有间叫Mamaday嘅cafe, 上网search过见评价唔错, 极有兴趣试试。餐厅内装修摆设, 增加了唔少色彩, 西式摆设亦加添港式风味布置Lunch-set至2:30, 但我地偏向想食网上评价较高嘅款式。【蒲烧鳗鱼蛋包饭】HK$124 (可加$28升级原条鳗鱼)单看卖相已经很吸引, 充满蛋汁嘅滑蛋包住整个饭, 搭上半条蒲烧鳗鱼, 鳗鱼表面扫上了鳗鱼烧汁, 入口甜甜地带些少焦香, 围边放了大量木鱼, 至於饭选用了珍珠米, 平均混入了鳗鱼汁, 整体唔会太咸, 连埋外层嘅蛋同埋木鱼食, 味道咸甜, 口感湿滑, 又有层次, 推介!【软壳蟹Pizza】HK$138PIZZA为薄饼底, 面层加左芝士、千岛酱, 每件PIZZA都有一粒清甜多汁嘅菠萝粒, 再加上原只酥脆香口嘅软壳蟹, 食每件PIZZA, 再咬一口软壳蟹, Pizza香脆微焦配搭浓郁芝士味, 超正!
更多
今日约丫姨去铜锣湾shopping, 期间落好大雨, 打算搵个地方遮雨兼医下肚。记得平时搭巴士经过, 近鹅颈桥附近有间叫Mamaday嘅cafe, 上网search过见评价唔错, 极有兴趣试试。
130 浏览
0 赞好
0 留言

餐厅内装修摆设, 增加了唔少色彩, 西式摆设亦加添港式风味布置
96 浏览
0 赞好
0 留言
53 浏览
0 赞好
0 留言
50 浏览
0 赞好
0 留言
34 浏览
0 赞好
0 留言
114 浏览
0 赞好
0 留言

Lunch-set至2:30, 但我地偏向想食网上评价较高嘅款式。
111 浏览
0 赞好
0 留言
97 浏览
0 赞好
0 留言

【蒲烧鳗鱼蛋包饭】HK$124 (可加$28升级原条鳗鱼)
单看卖相已经很吸引, 充满蛋汁嘅滑蛋包住整个饭, 搭上半条蒲烧鳗鱼, 
蒲烧鳗鱼蛋包饭
$124
108 浏览
1 赞好
0 留言
67 浏览
0 赞好
0 留言
57 浏览
0 赞好
0 留言

鳗鱼表面扫上了鳗鱼烧汁, 入口甜甜地带些少焦香, 围边放了大量木鱼, 
至於饭选用了珍珠米, 平均混入了鳗鱼汁, 整体唔会太咸, 连埋外层嘅蛋同埋木鱼食, 味道咸甜, 口感湿滑, 又有层次, 推介!
45 浏览
1 赞好
0 留言

【软壳蟹Pizza】HK$138
PIZZA为薄饼底, 面层加左芝士、千岛酱, 每件PIZZA都有一粒清甜多汁嘅菠萝粒, 再加上原只酥脆香口嘅软壳蟹, 食每件PIZZA, 再咬一口软壳蟹, Pizza香脆微焦配搭浓郁芝士味, 超正!
软壳蟹Pizza
$138
27 浏览
0 赞好
0 留言
18 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-24
用餐途径
堂食
人均消费
$150 (午餐)
推介美食
蒲烧鳗鱼蛋包饭
$ 124
软壳蟹Pizza
$ 138
等级4
161
0
Mamaday之前听朋友讲话好正,菜名玩味十足,而且食物质素高,今日难得经过呢头,於是决定上去一试😍荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒 ($152)- 牛扒上台前已经切好晒,超级方便,而且牛扒结实厚身,牛味十足- 荞麦面都唔错,面质软身,配搭鱼露同木鱼片风味十足😆- 沙律份量十足,有红莓、蓝莓、沙律菜,酸酸甜甜,格外醒胃;两片大虾片都好正,硬身但脆口,好重虾片味,好好食☺️记住·期望愈大·失望愈大⋯鸡翼 ($68)- 鸡翼叫咗避风塘口味,咸香惹味,风味爆裂,而且炸得超级有质素,外脆内嫩,金黄脆身嘅鸡皮下完美锁住肉汁,每啖咬落去都格外juicy,滋味爆登,好想encore食多几只😍普通到无得再普通既炸鱿鱼圈 ($68)- 鱿鱼圈炸得酥脆,最赞嘅系炸粉唔厚,唔会食到成口粉,而且鱿鱼保持到鲜嫩,咬落去都几有嚼劲,油香满满,好好味啊😚非一般一般柠檬果皮乌龙茶沙冰 ($48)- 大热天时唔叫番杯沙冰点得㗎!沙冰都算系我平时解热嘅top3嘅饮品选择;作为茶迷,紧系拣番啲茶味,乌龙茶味道都明显嘅,配搭埋柠檬果皮,甘香得嚟又好refreshing,而且沙冰幼细绵滑,入口即溶,冰凉透心,解热一流,超级
更多
Mamaday之前听朋友讲话好正,菜名玩味十足,而且食物质素高,今日难得经过呢头,於是决定上去一试😍
荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒
$152
79 浏览
0 赞好
0 留言


荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒 ($152)
- 牛扒上台前已经切好晒,超级方便,而且牛扒结实厚身,牛味十足
荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒
$152
42 浏览
0 赞好
0 留言

- 荞麦面都唔错,面质软身,配搭鱼露同木鱼片风味十足😆
荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒
$152
13 浏览
0 赞好
0 留言

- 沙律份量十足,有红莓、蓝莓、沙律菜,酸酸甜甜,格外醒胃;两片大虾片都好正,硬身但脆口,好重虾片味,好好食☺️
荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒
$152
8 浏览
0 赞好
0 留言


记住·期望愈大·失望愈大⋯鸡翼 ($68)
- 鸡翼叫咗避风塘口味,咸香惹味,风味爆裂,而且炸得超级有质素,外脆内嫩,金黄脆身嘅鸡皮下完美锁住肉汁,每啖咬落去都格外juicy,滋味爆登,好想encore食多几只😍
记住·期望愈大·失望愈大⋯鸡翼
$68
61 浏览
0 赞好
0 留言
记住·期望愈大·失望愈大⋯鸡翼
$68
34 浏览
0 赞好
0 留言
记住·期望愈大·失望愈大⋯鸡翼
$68
49 浏览
0 赞好
0 留言


普通到无得再普通既炸鱿鱼圈 ($68)
- 鱿鱼圈炸得酥脆,最赞嘅系炸粉唔厚,唔会食到成口粉,而且鱿鱼保持到鲜嫩,咬落去都几有嚼劲,油香满满,好好味啊😚
普通到无得再普通既炸鱿鱼圈
$68
27 浏览
0 赞好
0 留言
普通到无得再普通既炸鱿鱼圈
$68
17 浏览
0 赞好
0 留言


非一般一般柠檬果皮乌龙茶沙冰 ($48)
- 大热天时唔叫番杯沙冰点得㗎!沙冰都算系我平时解热嘅top3嘅饮品选择;作为茶迷,紧系拣番啲茶味,乌龙茶味道都明显嘅,配搭埋柠檬果皮,甘香得嚟又好refreshing,而且沙冰幼细绵滑,入口即溶,冰凉透心,解热一流,超级推荐😚
非一般一般柠檬果皮乌龙茶沙冰
$48
10 浏览
0 赞好
0 留言
非一般一般柠檬果皮乌龙茶沙冰
$48
11 浏览
0 赞好
0 留言


食物真心高质,有种令人想一啖接一啖嘅魔力,而且餐厅内部设计充满特色,多元风格集一身❤️
16 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-18
用餐途径
堂食
人均消费
$185 (晚餐)
推介美食
荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒
$ 152
荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒
$ 152
荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒
$ 152
荞麦面沾鱼露配美利坚合众国草饲牛扒扒扒
$ 152
记住·期望愈大·失望愈大⋯鸡翼
$ 68
记住·期望愈大·失望愈大⋯鸡翼
$ 68
普通到无得再普通既炸鱿鱼圈
$ 68
普通到无得再普通既炸鱿鱼圈
$ 68
非一般一般柠檬果皮乌龙茶沙冰
$ 48
非一般一般柠檬果皮乌龙茶沙冰
$ 48
等级4
423
0
呢日喺时代广场附近,想食个 early dinner,谂起呢间餐厅,即刻想食过番寻味😆,因为佢食物美味,餐厅内仲有好多有趣嘅标语同图画,有时会更新,我耐唔耐就想上去睇吓😆叫咗 $112嘅「可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面 May Disappoint You Mentaiko Fettuccine, with Poached Egg, Grilled Crab Stick, Bonito Flake」,再加 $48嘅「放心唔系好甜嘅抹茶沙冰 Not-Too-Sweet Matcha Frappe Made with Uji Matcha Powder From Uji in Kyoto」😆-「可能会失望温泉蛋🥚明太子意大利扁面🍝 」:落咗大量明太子,每一啖都食得到😋;蟹柳轻轻烤过,外皮竟然有少少脆😋;仲落咗啲鲣鱼乾🐟,好惹味😋;Fettuccine 煮得 al dente, 啱我胃口,最紧要系个 sauce, creamy 得嚟 较轻身,但又可以比意大利面 沾住,好多厨师都唔明 / 唔识 呢个技巧,呢度真系煮得好好😋- 呢树系用「宇治茶粉」做沙冰;「宇治茶」系日本🇯🇵嘅绿茶,茶叶主要产
更多
呢日喺时代广场附近,想食个 early dinner,谂起呢间餐厅,即刻想食过番寻味😆,因为佢食物美味,餐厅内仲有好多有趣嘅标语同图画,有时会更新,我耐唔耐就想上去睇吓😆


叫咗 $112嘅「可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面 May Disappoint You Mentaiko Fettuccine, with Poached Egg, Grilled Crab Stick, Bonito Flake」,再加 $48嘅「放心唔系好甜嘅抹茶沙冰 Not-Too-Sweet Matcha Frappe Made with Uji Matcha Powder From Uji in Kyoto」😆


-「可能会失望温泉蛋🥚明太子意大利扁面🍝 」:落咗大量明太子,每一啖都食得到😋;蟹柳轻轻烤过,外皮竟然有少少脆😋;仲落咗啲鲣鱼乾🐟,好惹味😋;Fettuccine 煮得 al dente, 啱我胃口,最紧要系个 sauce, creamy 得嚟 较轻身,但又可以比意大利面 沾住,好多厨师都唔明 / 唔识 呢个技巧,呢度真系煮得好好😋
- 呢树系用「宇治茶粉」做沙冰;「宇治茶」系日本🇯🇵嘅绿茶,茶叶主要产自京都府、奈良县、滋贺县、三重县,然後由京都府内茶叶厂用发源於「宇治地区」嘅方法进行加工处理,故而得名。「宇治茶」嘅三种主要类型系抹茶、煎茶同玉露。Mamaday 用 嚟自京都 宇治市嘅「宇治抹茶粉」,都几识货😆。呢个「放心唔系好甜嘅抹茶沙冰 」有香浓嘅 抹茶味,但系一啲都唔苦涩,清新好饮😋
77 浏览
0 赞好
0 留言
72 浏览
0 赞好
0 留言
52 浏览
0 赞好
0 留言
35 浏览
0 赞好
0 留言
22 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
等候时间
5 分钟 (堂食)
人均消费
$176 (晚餐)
等级4
179
0
2021-06-18 2037 浏览
自从上次试过就一直想再来帮衬,今日刚好朋友生日,就一於再回味这间玩味极浓的楼上CAFE。有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面$128扁面软硬适中带点咬劲,满满的蟹肉、蟹籽和蟹膏包裹着每一条扁面,味道鲜美,配上白汁,超无敌好食。又系黑松露野菌比萨$116浓郁的芝士配上黑松露,味道突出, pizza饼底松脆,完全冇得输。点解个个都叫软壳蟹Pizza架?$138餐厅另一经典招牌pizza,饼底薄脆, topping 是千岛汁配菠萝、蟹柳和软壳蟹,甜甜酸酸,叫人一试难忘。蜜糖芥茉炸鸡翼爱层果上蜜糖芥末酱,每只鸡翼炸得外表酥脆得跌渣,内里肉嫩多汁。Waffle Caramel焦糖脆脆窝夫$78刚焗好的窝夫外脆内软配上冰冻的云呢拿雪糕和焦糖脆脆一起放进口里,冷热交融, 蕉香甘甜,十分过瘾。你今日饮咗益力多柚子沙冰未呀?$48益力多是大小朋友都喜欢的乳酸饮品,加咗柚子做成的沙冰,酸咪咪,一台四人叫咗三杯,个个都话好饮。焦糖脆脆咖啡沙冰$48超大杯的沙冰,咖啡香甜,焦糖脆脆,好饮之余打卡一流。
更多
6 浏览
0 赞好
0 留言
自从上次试过就一直想再来帮衬,今日刚好朋友生日,就一於再回味这间玩味极浓的楼上CAFE。
10 浏览
0 赞好
0 留言
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面$128
15 浏览
0 赞好
0 留言
扁面软硬适中带点咬劲,满满的蟹肉、蟹籽和蟹膏包裹着每一条扁面,味道鲜美,配上白汁,超无敌好食。
5 浏览
1 赞好
0 留言


又系黑松露野菌比萨$116
浓郁的芝士配上黑松露,味道突出, pizza饼底松脆,完全冇得输。
10 浏览
1 赞好
0 留言


点解个个都叫软壳蟹Pizza架?$138
餐厅另一经典招牌pizza,饼底薄脆, topping 是千岛汁配菠萝、蟹柳和软壳蟹,甜甜酸酸,叫人一试难忘。
3 浏览
0 赞好
0 留言


蜜糖芥茉炸鸡
爱层果上蜜糖芥末酱,每只鸡翼炸得外表酥脆得跌渣,内里肉嫩多汁。
8 浏览
1 赞好
0 留言


Waffle Caramel焦糖脆脆窝夫$78
刚焗好的窝夫外脆内软配上冰冻的云呢拿雪糕和焦糖脆脆一起放进口里,冷热交融, 蕉香甘甜,十分过瘾。
8 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言

你今日饮咗益力多柚子沙冰未呀?$48
益力多是大小朋友都喜欢的乳酸饮品,加咗柚子做成的沙冰,酸咪咪,一台四人叫咗三杯,个个都话好饮。
3 浏览
0 赞好
0 留言


焦糖脆脆咖啡沙冰$48
超大杯的沙冰,咖啡香甜,焦糖脆脆,好饮之余打卡一流。
1 浏览
0 赞好
0 留言

4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 点解个个都叫软壳蟹比萨架?
  • 软壳蟹pizza
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面
  • 蜜糖芥末鸡翼
  • 焦糖脆脆咖啡沙冰
  • 你今日饮左益力多柚子沙冰未呀?
  • 千岛软壳蟹芝士比萨
等级4
354
0
2021-07-19 0 浏览
mamaday简直系我最锺意嘅食堂之一💕😌嘢食本未、服务态度好、仲要打卡好靓,每次约朋友租一定嚟铜锣湾必发大厦嘅依间mamaday,每次嚟都好多人,不过我哋今次醒咗,一到6:00晚市即刻排队,已经有好多人等,不过好快就有得入,食物质素一如既往地好好食😋首先主菜叫咗一个鳗鱼蛋包饭超级大份!虽然我哋系叫咗半条,但系份量都十足,而且大大条鳗鱼嘅底下仲有滑脱脱嘅蛋,真系超级香滑,而且里边嘅饭加咗烧汁,所以好嘢味👅另外叫咗一个芝士粉鸡翼呢个芝士粉鸡翼真系冇得弹,超级入味,好香好浓嘅芝士味道,而且鸡肉好鲜嫩多汁最後仲叫埋抹茶窝夫雪糕🍦必食抹茶窝夫蛋糕,好香嘅抹茶味,甜甜地,但唔会苦,仲有好清甜嘅抹茶雪糕同埋炼奶做酱料,成个味道好夹
更多
mamaday简直系我最锺意嘅食堂之一💕😌
0 浏览
0 赞好
0 留言

嘢食本未、服务态度好、仲要打卡好靓,每次约朋友租一定嚟铜锣湾必发大厦嘅依间mamaday,每次嚟都好多人,不过我哋今次醒咗,一到6:00晚市即刻排队,已经有好多人等,不过好快就有得入,食物质素一如既往地好好食😋
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

首先主菜叫咗一个鳗鱼蛋包饭
超级大份!虽然我哋系叫咗半条,但系份量都十足,而且大大条鳗鱼嘅底下仲有滑脱脱嘅蛋,真系超级香滑,而且里边嘅饭加咗烧汁,所以好嘢味👅
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

另外叫咗一个芝士粉鸡翼
呢个芝士粉鸡翼真系冇得弹,超级入味,好香好浓嘅芝士味道,而且鸡肉好鲜嫩多汁
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

最後仲叫埋抹茶窝夫雪糕🍦
必食抹茶窝夫蛋糕,好香嘅抹茶味,甜甜地,但唔会苦,仲有好清甜嘅抹茶雪糕同埋炼奶做酱料,成个味道好夹
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
13
0
📍PIZZA in COMBO话说佢有好多只味,有选择困难症嘅我,当然要拣combo, 今次拣咗墨汁鱿鱼圈蟹棒同埋黑松露野菌pizza!个芝士拉丝真系不得了~睇下幅相就知!批底超薄超crispy ! 黑松露味好出色,而个鱿鱼圈就炸到脆卜卜,正到爆!📍鸡翼好多重奏可以单拣一只味or 3只味,分别系柚子、玫瑰、水牛城同麻辣~(因唔太食得辣嘅关系,我就冇要)柚子味so so, 自己都煮到,反而玫瑰就超有惊喜,唔会好怪,估唔到咁好食!今日天气麻麻,如果唔系见到蓝天,应该都几chill 的!
更多
📍PIZZA in COMBO
话说佢有好多只味,有选择困难症嘅我,当然要拣combo, 今次拣咗墨汁鱿鱼圈蟹棒同埋黑松露野菌pizza!

个芝士拉丝真系不得了~睇下幅相就知!批底超薄超crispy ! 黑松露味好出色,而个鱿鱼圈就炸到脆卜卜,正到爆!


📍鸡翼好多重奏

可以单拣一只味or 3只味,分别系柚子、玫瑰、水牛城同麻辣~(因唔太食得辣嘅关系,我就冇要)
柚子味so so, 自己都煮到,反而玫瑰就超有惊喜,唔会好怪,估唔到咁好食!

今日天气麻麻,如果唔系见到蓝天,应该都几chill 的!

0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
195
0
2021-07-18 0 浏览
今次又来呢间创意,玩味十足嘅西餐Cafe,好锺意佢哋嘅餐厅布置好有特色,连Menu都系,随性得来又有点调皮感觉🤣 嘢食叫咗以下几个:避风塘鸡翼$68六只鸡翼炸得脆卜卜,炸蒜满满, 避风塘味十足。真心冇乜惊喜黑松露意大利扁面$108几锺意佢淡淡黑嘅松露味,意粉口感好creamy😋软壳蟹pizza$138软壳蟹劲大嚿,里面嘅蟹肉好香软,Pizza芝士,酱汁香浓,薄皮又几好味😋焦糖脆脆咖啡沙冰$48冻冰冰嘅焦糖脆脆,甜甜地,充满咖啡香味,口感一流。
更多
今次又来呢间创意,玩味十足嘅西餐Cafe,好锺意佢哋嘅餐厅布置好有特色,连Menu都系,随性得来又有点调皮感觉🤣
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

嘢食叫咗以下几个:

避风塘鸡翼$68
六只鸡翼炸得脆卜卜,炸蒜满满, 避风塘味十足。
0 浏览
0 赞好
0 留言

真心冇乜惊喜黑松露意大利扁面$108
几锺意佢淡淡黑嘅松露味,意粉口感好creamy😋
0 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言

软壳蟹pizza$138
软壳蟹劲大嚿,里面嘅蟹肉好香软,Pizza芝士,酱汁香浓,薄皮又几好味😋
0 浏览
0 赞好
0 留言

焦糖脆脆咖啡沙冰$48
冻冰冰嘅焦糖脆脆,甜甜地,充满咖啡香味,口感一流。
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
31
0
2021-07-17 0 浏览
💛💛💛黄店MaMaDay愈做愈多分店全因成间店都好有特色同风格🤟🏻每间分店装修都花左好多心机除左墙身打卡位之外细到连纸巾都特别印制😍写住 Do you hear the people sing?餐牌嘅食物大家可能睇完个名都唔知姐系咩黎😅就好似图入面嘅「可能失望会失望温泉明太子意粉」食完一定唔会失望😍卖相靓之外 仲超好食呀😍推介埋好出名嘅软壳蟹pizza薄薄嘅pizza配以千岛酱同成只软壳蟹真系应该得喱到先有得食喱款pizza😍小食方面 大家可以试埋蜜糖芥末鸡翼😍 甜甜地辣辣地 好开胃😜饮品可以试下佢地嘅strawberry soda😍 用laboratory flask上 超特别呀😍
更多
💛💛💛
黄店MaMaDay
愈做愈多分店
全因成间店都好有特色同风格🤟🏻
每间分店装修都花左好多心机
除左墙身打卡位之外
细到连纸巾都特别印制😍
写住 Do you hear the people sing?
餐牌嘅食物大家可能睇完个名都唔知姐系咩黎😅
就好似图入面嘅「可能失望会失望温泉明太子意粉」
食完一定唔会失望😍
卖相靓之外 仲超好食呀😍
推介埋好出名嘅软壳蟹pizza
薄薄嘅pizza配以千岛酱同成只软壳蟹
真系应该得喱到先有得食喱款pizza😍
小食方面 大家可以试埋蜜糖芥末鸡翼😍
甜甜地辣辣地 好开胃😜
饮品可以试下佢地嘅strawberry soda😍
用laboratory flask上 超特别呀😍
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
93
0
2021-07-14 0 浏览
之前试过尖沙咀分店,食物质素都唔错,今次CWB呢间一样甘好食👍🏻叫咗两个set lunch,饮品分别叫咗蜂蜜红茶➕美式咖啡☕️红茶饮落一啲苦涩味道都冇,加咗蜂蜜甜甜地,好香咖啡嘅味道香浓得黎冇酸味有得食手打汉堡仲想点?$88个餐有跟薯条,点酱食冇甘乾,burger里面🈶生菜、蕃茄、芝士、手打汉堡➕蜜糖洋葱🧅一啖咬落去,口感丰富吉列石斑一定要配芒果他他酱架!配炒蛋多士$108好锺意个炒蛋冇甘重奶味,食落口感滑溜,配埋块香甜嘅多士一齐食,感觉好满足😌吉列石斑唔会太乾,亦唔会太薄鱿鱼圈 $28外层炸得好香脆,点埋沙律酱就更滋味😋比利时窝Full $42拣咗焦糖口味,一粒粒焦糖唔会太燶,窝夫🧇外脆内软,配上椰子味雪糕或点啲练奶一齐食都好好味💕
更多
之前试过尖沙咀分店,食物质素都唔错,今次CWB呢间一样甘好食👍🏻
叫咗两个set lunch,饮品分别叫咗蜂蜜红茶➕美式咖啡☕️
红茶饮落一啲苦涩味道都冇,加咗蜂蜜甜甜地,好香
咖啡嘅味道香浓得黎冇酸味
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

有得食手打汉堡仲想点?$88
个餐有跟薯条,点酱食冇甘乾,burger里面🈶生菜、蕃茄、芝士、手打汉堡➕蜜糖洋葱🧅
一啖咬落去,口感丰富
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

吉列石斑一定要配芒果他他酱架!配炒蛋多士$108
好锺意个炒蛋冇甘重奶味,食落口感滑溜,配埋块香甜嘅多士一齐食,感觉好满足😌吉列石斑唔会太乾,亦唔会太薄
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

鱿鱼圈 $28
外层炸得好香脆,点埋沙律酱就更滋味😋
0 浏览
0 赞好
0 留言

比利时窝Full $42
拣咗焦糖口味,一粒粒焦糖唔会太燶,窝夫🧇外脆内软,配上椰子味雪糕或点啲练奶一齐食都好好味💕
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
25
0
2021-07-14 18 浏览
Mamaday📍铜锣湾霎西街28号必发大厦1楼见到网上好多人好评小编於是来到试试 点知12:02 分到 12:10已经full house 餐牌主要分为七类Carbohydrate Pizza &. Brunch Appetizer Alcohol Coffee Drinks Dessert👍🏻菜单推介 1. 有蟹GO 又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128 一放底就已经闻到好香嘅海鲜同埋蟹肉味坚啖啖都系蟹肉 意粉算系乾身型有别於平时juicy类 2. 唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭$ 126 +$28 升级原条鳗鱼使用日本进口鸡蛋个名坚系搞笑 唔好把期望😂个饭就叫左原只幔鱼上菜个饭系炒饭底有劲多炒蛋包哂成个饭亦都有烧汁伴碟餐牌既款名 出奇新颖食完一个意粉同一个炒饭後原本个餐每人都会赠送一杯 蜂蜜绿茶或咖啡餐厅环境方面餐杯有个公仔系竖起手指餐碟上高都会有个戆豆先生餐厅墙纸亦都有戆豆先生同埋一啲主题路牌具有香港特色每张椅子每张枱都唔同颜色唔同摆设有好多绿色植物同有好多路牌坐入嚟嘅感觉非常舒服同自然不过餐厅比较full 用餐时间只有90分钟温馨提示餐厅12:00开门12:10已经fullHou
更多
Mamaday
📍铜锣湾霎西街28号必发大厦1楼
见到网上好多人好评
小编於是来到试试
点知12:02 分到 12:10已经full house


餐牌主要分为七类
Carbohydrate
Pizza &. Brunch
Appetizer
Alcohol
Coffee
Drinks
Dessert


👍🏻菜单推介
0 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言

1. 有蟹GO 又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128
一放底就已经闻到好香嘅海鲜同埋蟹肉味
坚啖啖都系蟹肉
意粉算系乾身型有别於平时juicy类
3 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

2. 唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭$ 126
+$28 升级原条鳗鱼
使用日本进口鸡蛋


个名坚系搞笑 唔好把期望😂
个饭就叫左原只幔鱼上菜
个饭系炒饭底有劲多炒蛋包哂成个饭
亦都有烧汁伴碟
餐牌既款名 出奇新颖
0 浏览
0 赞好
0 留言

食完一个意粉同一个炒饭後
原本个餐每人都会赠送一杯 蜂蜜绿茶或咖啡
1 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言


餐厅环境方面
餐杯有个公仔系竖起手指
餐碟上高都会有个戆豆先生
餐厅墙纸亦都有戆豆先生同埋一啲主题路牌具有香港特色
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

每张椅子每张枱都唔同颜色唔同摆设
有好多绿色植物同有好多路牌
坐入嚟嘅感觉非常舒服同自然
不过餐厅比较full


用餐时间只有90分钟


温馨提示餐厅12:00开门12:10已经fullHouse
最好就打电话黎book位
餐厅有一边系比较舒服嘅有梳化的位置 另一边只有椅子


食物质素方面
野食都算几好味,waiter都有主动问要唔要升级原只幔鱼,翻兜指数会俾4.5 分 ,另外餐牌上亦都有好多嘢食令我想下次再嚟,有好多特色饮品同咖啡都值得一试


美味指数:⭐️⭐️⭐️⭐️️.5
环境指数:⭐️⭐️⭐⭐️⭐️
服务态度:⭐️⭐️⭐️️⭐
翻兜指数:⭐️⭐️⭐️⭐️.5
(满分为 5⭐)


#全力食|#密密食|#情侣档搵食|#小店推介|#餐厅推介
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$150
推介美食
  • 唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面
等级4
120
0
2021-07-13 0 浏览
Mamaday (铜锣湾)😋😋见上次尖沙咀mamaday既lunch咁出色,今日就同朋友嚟铜锣湾再食多次mamaday既dinner😆唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭 $124 😋虽然个名叫人唔好抱咁大期望,但系个饭又有啲惊喜😝用左日本进口嘅鸡蛋,啲蛋味好够😆鳗鱼未加大都已经几大条,鳗鱼味好出同埋无骨😙烧汁甜度适中同啲鳗鱼好夹,加埋啲木鱼丝好正😋点解个个都叫软壳蟹比萨架? $138😍食完终於知点解个个都叫🤣个pizza 一黎到卖相已经好吸引😍啲皮焗到啱啱好,好脆,边嗰度仲有少少焦,芝士有拉丝,芝士味好浓厚😆软壳蟹好大旧,炸到啱啱好,够酥脆加埋酸甜适中嘅千岛酱好好味😋成个pizza 嘅材料配搭得好好,绝对值得一试👍德国水蜜桃花茶 $48🤩花茶用英式茶壶装住,感觉好高级😝水蜜桃味好浓,但又唔会盖过花茶嘅味道😚味道唔会太甜,容易令人接受😋Cafe 嘅餐牌好用心去设计,菜名搞笑,装饰同布置好特别,灯光暗暗地好有情调,感觉好舒服☺️整体评分:5/5环境:5/5味道:5/5抵食:5/5地址:Mamaday (铜锣湾) 铜锣湾霎西街28号必发大厦1楼
更多
Mamaday (铜锣湾)😋😋

见上次尖沙咀mamaday既lunch咁出色,今日就同朋友嚟铜锣湾再食多次mamaday既dinner😆
0 浏览
0 赞好
0 留言

唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭 $124 😋
虽然个名叫人唔好抱咁大期望,但系个饭又有啲惊喜😝用左日本进口嘅鸡蛋,啲蛋味好够😆鳗鱼未加大都已经几大条,鳗鱼味好出同埋无骨😙烧汁甜度适中同啲鳗鱼好夹,加埋啲木鱼丝好正😋
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

点解个个都叫软壳蟹比萨架? $138😍
食完终於知点解个个都叫🤣个pizza 一黎到卖相已经好吸引😍啲皮焗到啱啱好,好脆,边嗰度仲有少少焦,芝士有拉丝,芝士味好浓厚😆软壳蟹好大旧,炸到啱啱好,够酥脆加埋酸甜适中嘅千岛酱好好味😋成个pizza 嘅材料配搭得好好,绝对值得一试👍
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

德国水蜜桃花茶 $48🤩
花茶用英式茶壶装住,感觉好高级😝水蜜桃味好浓,但又唔会盖过花茶嘅味道😚味道唔会太甜,容易令人接受😋
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

Cafe 嘅餐牌好用心去设计,菜名搞笑,装饰同布置好特别,灯光暗暗地好有情调,感觉好舒服☺️

整体评分:5/5
环境:5/5
味道:5/5
抵食:5/5

地址:Mamaday (铜锣湾) 铜锣湾霎西街28号必发大厦1楼
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
109
0
2021-07-12 0 浏览
黎到打卡成份超高、又重玩味Vintage风格嘅Mamaday啦,虽然餐厅又打得卡,其实嘢食一啲都唔麻麻哋罗,好食到系必推介encore餐厅之一呀!😋😋千岛软壳蟹芝士pizza $138Pizza重芝士就当然啦,食到啖啖千岛同芝士味,配上一口软壳蟹同pizza脆皮呢种配搭十分有趣、都好惹味😋😋墨鱼滑墨汁意大利饭 $126唔好睇呢碟饭黑蚊蚊咁呀,其实里边好重墨汁嘅鲜味嘅,每一啖麦意大利饭都食到墨鱼汁重重包围住,好Juicy㗎,墨鱼滑份量都好多🥰🥰
更多
黎到打卡成份超高、又重玩味Vintage风格嘅Mamaday啦,虽然餐厅又打得卡,其实嘢食一啲都唔麻麻哋罗,好食到系必推介encore餐厅之一呀!😋😋




千岛软壳蟹芝士pizza $138
Pizza重芝士就当然啦,食到啖啖千岛同芝士味,配上一口软壳蟹同pizza脆皮呢种配搭十分有趣、都好惹味😋😋


墨鱼滑墨汁意大利饭 $126
唔好睇呢碟饭黑蚊蚊咁呀,其实里边好重墨汁嘅鲜味嘅,每一啖麦意大利饭都食到墨鱼汁重重包围住,好Juicy㗎,墨鱼滑份量都好多🥰🥰
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
116
0
牛油果沙冰口感系杰挞挞的 $48牛油果可能未系好熟 所以饮落有小小青草味 不过我锺意食牛油果所以都系无咩所谓 杯野唔会甜 系一个好健康既选择🥰 唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭 $124我就系抱着无期望去食 反而呢个几惊喜 好味😋 鳗鱼叫半条两个人食岩岩好😚 个饭有用鳗鱼汁整过 每粒饭都沾满鳗鱼汁😍 个蛋佢地仲要讲明系采用日本蛋 食起黎都安心啲🤓点解个个都叫软壳蟹比萨架 $138比萨有啲似薄脆饼多啲 因为真系好薄好脆🤪 芝士加埋千岛酱系我食pizza最锺意既配搭😚😚软壳蟹都好大只 唔怪之得咁多人叫啦😋
更多
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

牛油果沙冰口感系杰挞挞的 $48
牛油果可能未系好熟 所以饮落有小小青草味 不过我锺意食牛油果所以都系无咩所谓 杯野唔会甜 系一个好健康既选择🥰
5 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭 $124
我就系抱着无期望去食 反而呢个几惊喜 好味😋 鳗鱼叫半条两个人食岩岩好😚 个饭有用鳗鱼汁整过 每粒饭都沾满鳗鱼汁😍 个蛋佢地仲要讲明系采用日本蛋 食起黎都安心啲🤓
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

点解个个都叫软壳蟹比萨架 $138
比萨有啲似薄脆饼多啲 因为真系好薄好脆🤪 芝士加埋千岛酱系我食pizza最锺意既配搭😚😚软壳蟹都好大只 唔怪之得咁多人叫啦😋
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐