2021-08-29 1589 浏览
-Mamaday🍽-尖沙咀高质又搞笑既良心食店💛餐厅Design好特别岩哂打卡呃like既你地😉佢每个角落都有唔同特色既布置去叹杯咖啡Chilli下都真系几正😍但都真系几多人食要排下队🤣-🍴都几辣泰式打抛猪乌冬 $118佢D菜名系劲搞笑😂但个乌冬都真系几辣🌶🔥小编食得辣都食到流鼻水🤣但系愈食愈想食停唔到个泰式肉碎正劲入味😋食得辣既朋友可以试下😉-🍴避风塘鸡翼 $68鸡翼有4只味拣👍微辣原味/蜜蜂芥末/芝士粉/避风塘😍因为头3只味成日食就决定要避风塘😋呢个味岩哂重口味既人个蒜味好够浓好好食😋-☕️越南滴滴咖啡 $54小编第一饮玩滴滴咖啡😌佢本身会滴左半杯先拎出黎所以都要d时间😂佢滴哂得反d渣就可以掉去杯冰度饮☕️个味有少少似Mocha但咖啡味系重好多好饮😋-☕️豆腐豆腐豆腐咖啡 $56豆腐咖啡都系呢度名物😂咖啡入面有旧豆腐雪糕咁原来两样加埋个味又几特别😋但个豆腐味都几重钟意食豆腐既可以试😉-🌟评分:🏅🏅🏅🏅🏅🏅地址: 尖沙咀加连威老道29号信基商业中心2楼-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_尖沙咀#foodieluveat_西式#hkfood
Mamaday🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_尖沙咀
#foodieluveat_西式
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相机食先 #吃货 #食好西 #西餐 #fusion #多国菜 #尖沙咀 #尖沙咀西餐 #尖沙咀黄店 #尖沙咀美食 #黄店 #💛
2021-08-27
  • 避风塘鸡翼
2021-06-06 101 浏览
MAMADAY 呢个名令我即刻谂到广东话嘅”麻麻地”, 自嘲的背後其实系有一份自信。今次因为个名改得有趣,我就去试下呢一间咁幽默既餐厅有咩特色。一开始就有件趣事,平时咁懒1层都搭电梯上去,点知无reception,原来正门系要行楼梯上😅因为入错门既关系第一眼就见到墙上霓虹灯装饰写住”愚蠢的人类” 🤣🤣好应景喎~~坐低之後就当然睇餐牌啦。每个名加上广东话口语,令成个菜式生动起黎,又觉得亲切。由於好钟意食蟹,我地嗌左{有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面}同{好邪恶既咸蛋牛油果蟹肉比萨咩叫减肥} 等食期间,望下周围既环境,色彩缤纷,充满欢乐的氛围。{有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面} $128蒜蓉炒过意粉加埋丝丝蟹肉,淡淡蟹Go 香气,味道吾错。扁面上放住2只蟹钳,再用蟹棒放旁,摆盘工整,打卡影相无难度。{好邪恶既咸蛋牛油果蟹肉比萨咩叫减肥} $132上菜时,咸蛋香气四射,先攻陷你既嗅觉。薄薄既饼底,既系成块饼乾咁- 趣卜卜,清新牛油果平衡左会觉得腻既感觉。以蟹钳代替单调的蟹肉,令视觉上更加满足。比萨中间放左d

等食期间,望下周围既环境,色彩缤纷,充满欢乐的氛围。

{有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面} $128

{好邪恶既咸蛋牛油果蟹肉比萨咩叫减肥} $132
上菜时,咸蛋香气四射,先攻陷你既嗅觉。薄薄既饼底,既系成块饼乾咁- 趣卜卜,清新牛油果平衡左会觉得腻既感觉。以蟹钳代替单调的蟹肉,令视觉上更加满足。比萨中间放左d生菜丝应该系淋左柚子汁(味觉无错的话🤪)。整体会觉得好健康。
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面
  • 好邪恶嘅咸蛋牛油果蟹肉比萨咩叫减肥
Happy Friday! 今日早收工去左一排无去既尖沙咀玩味cafe Mamaday!之前次次都系午市黎,今次晚市时段,早少少就人少d。点知我完全错哂,六点十分黎到居然全场满座,仲有条人龙排队留电话等位,超旺。主餐牌好似同以往一样,有我最锺意既比萨,意粉,饭类,荞麦面,扒类,小食,沙律,窝夫,蛋糕,仲有好多唔同既饮品。蒜蓉虎虾比萨 $136 另加一作爲Mamaday比萨既fans,我次次黎都一定要叫比萨,因爲我实在太锺意超薄脆比萨饼底!成个比蕯有六只虎虾,都几爽脆下,加埋大量既蒜蓉,好似食紧中式既蒜蓉蒸虎虾,几得意。比萨面加左芝士,仲有小量车厘茄同洋葱丝加系面。我特别锺意佢加左少少薯蓉系批边,增添香滑口感。呢个比萨的确高质。炒你鱿鱼薄片沙嗲香港制造虾籽捞面 $118 另加一另外叫左个炒你鱿鱼薄片沙嗲香港制造虾籽捞面。从来都未试过呢款面,今次就试吓先。呢个可以加$18升级原只软壳蟹,都几抵。成只软壳蟹大大只,炸得香脆,有肉都有少少膏,如果再热d会更好。面条系粗身,都有少少嚼劲,真系见到虾籽系面条度,都几香。个捞汁系辣辣哋好冶味,反而沙嗲味唔算太浓。伴碟仲有脆脆炸蒜加强口感。今餐食物都唔

蒜蓉虎虾比萨 $136 另加一

炒你鱿鱼薄片沙嗲香港制造虾籽捞面 $118 另加一

炒你鱿鱼薄片沙嗲香港制造虾籽捞面

今餐食物都唔错。一如既往,处处打卡位,黎影相几好。

2021-05-14
炒你鱿鱼薄片沙嗲香港制造虾籽捞面
今次去位於尖沙咀嘅𝐌𝐚𝐦𝐚𝐝𝐚𝐲🤤留意咗呢间餐厅好耐 佢啲食物名劲得意同搞笑🤣而且装修都几打卡𝐚𝐛𝐥𝐞🙈! 啱晒同一班朋友聚会🌟餐厅内嘅装修有少少怀旧得黎 但又充满特色 仲有啲广东话字句系到搞下笑😂❶ 有蟹𝐠𝐨又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128符合预期!真系有蟹肉㗎!绝对唔系得个几条蟹柳𝐡𝐞𝐚你 意粉上面仲铺满咗蟹籽 仲有两只蟹钳仔🦀 意粉软硬度啱啱好 再加上食落每一啖都有配料同酱汁😆令人忍唔住系咁食 好快就食晒成碟🙈份量都适中 女仔食啱啱好!❷记住,期望越大,失望越大⋯鸡翼 - 避风塘味 $68今次呢个鸡翼绝对冇改错名🤪避风塘碎蒜味同埋辣味都好出色 啲避风塘碎爆多咁铺满晒系鸡翼嘅上面 但食到中间啲碎会跌啲落嚟QAQ 不过好彩鸡翼本身都有少少调味 如果下次再炸得多汁啲就几好!希望下次食会做得更好!😂❸!!!!薯薯薯薯薯⋯⋯条(大) -明太子味 $68薯条相当之大份😂绝对可以够三四个人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞!啱啱嚟到嘅时候炸到热辣辣 有啲仲连埋啲薯皮😚明太子充满咸香而且仲有微微嘅辣味 令人越食越上瘾 而且佢仲会比多一碟明太子酱!锺意明太子嘅人绝对要试吓!🌟总括嚟讲𝐌𝐚𝐦𝐚𝐝𝐚𝐲食物绝对唔系麻麻地!

❶ 有蟹𝐠𝐨又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128

❷记住,期望越大,失望越大⋯鸡翼 - 避风塘味 $68

❸!!!!薯薯薯薯薯⋯⋯条(大) -明太子味 $68

总括嚟讲𝐌𝐚𝐦𝐚𝐝𝐚𝐲食物绝对唔系麻麻地!如果约咗班frd想聚下食个饭 呢度绝对系一个好选择😆而且装修都相当唔错 可以影多几张相添😚!
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面
  • 明太子薯条
  • 避风塘鸡翼
一个人喺尖沙咀想食个 early quick dinner,咁当然亦都想要好味😋,即刻脑袋急转一下,就决定嚟呢度开餐,呢间餐厅我耐唔耐就想去食下😆叫咗 $124嘅「唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭 Mamaday Unagi Omurice」,加 $28「升级原条鳗鱼 Upgrade to Extra Large Unagi」😆好快「鳗鱼蛋包饭」就嚟到,原条鳗鱼大大条,好似一条拱桥咁样放咗喺饭面上边,炒鸡蛋完全覆盖饭面,亦都加咗有好多鲣鱼乾,卖相好得🤩;食一啖先,鳗鱼厚肉,肉质软熟鲜味,日本🇯🇵鸡蛋🥚有蛋香,鲣鱼乾亦几滋味,一啖里边有鳗鱼➕炒蛋➕鲣鱼乾➕捞咗蒲烧汁嘅米饭,几好食😋

2021-09-14 0 浏览
Mamaday颇有名气,出名多打卡位,食物摆设又特别,而且食物质素都广获好评,所以就同朋友book位黎试试餐厅装修风格好出位,好多好得意有意思嘅画同文字,啱晒打卡沙律🥗:沙律菜好新鲜好爽甜,唔算好多dressing,但加咗水果,成件事好清新开胃炸墨鱼🦑墨汁意大利饭:炸墨鱼圈热辣辣,好香脆,墨鱼又好弹牙肉眼扒沙律:肉眼扒肉质高质,好有牛肉味道,而肉质系嫩口,唔会好老好柴饮品好推介lemon tea frappe,好地道嘅港式饮品

餐厅装修风格好出位,好多好得意有意思嘅画同文字,啱晒打卡

炸墨鱼🦑墨汁意大利饭:炸墨鱼圈热辣辣,好香脆,墨鱼又好弹牙

一直都好想去呢间人气度好高既玩味打卡餐厅🍴放大假就系一个好好既机会去😆 平日既2pm去到都好full~两个人饿饿地叫左两个lunch set再加一份甜品😆🧇➿ 每日都唔同的汤 (+$8)➿ 每日都一样的沙律 (+$8)➿ 有得食手打汉堡仲想点? ($88)汉堡包🍔烘到脆卜卜,加上半溶芝士🧀 手打汉堡带点厚度,仲带点肉汁,薯条🍟都好香脆,份量都多~➿ 冬荫公虎虾扁意粉 ($128)虎虾有3大只咁多🦐 冬荫公味道超级浓郁,辣度有惊喜,辣都有後劲架😆 所以扁意粉都几入味~➿ 比利时窝𝑭𝒖𝒍𝒍 *紫薯 (+$42)除左有一大督紫薯蓉之外,连Wraffle🧇 入面都有紫薯啊,好足料👍🏽 又可以点雪糕食,又可以点带咸香味既奶盖一齐食,虽然有d邪恶,但系我忍唔住啖啖都点奶盖食🤭➿ 蜂蜜红茶➿ 美式咖啡两个人食下食下发现都几饱,有少少眼阔肚窄既感觉~ anyway,食完美食,心情当然唔再麻麻地啦😌

两个人饿饿地叫左两个lunch set再加一份甜品😆🧇
➿ 每日都唔同的汤 (+$8)
➿ 每日都一样的沙律 (+$8)

➿ 有得食手打汉堡仲想点? ($88)

➿ 冬荫公虎虾扁意粉 ($128)

➿ 比利时窝𝑭𝒖𝒍𝒍 *紫薯 (+$42)

➿ 蜂蜜红茶
➿ 美式咖啡

2021-09-12 0 浏览
我想试呢间好耐㗎啦!呢间网上好多人讨论又玩味十足嘅餐厅,听讲好full booking,我平日下昼行开附近,本身都系谂住去碰下运气,竟然等咗15分钟就有位,超开心🤩唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭($124) (+$28可升级原条鳗鱼)个蛋份量好多,够滑有蛋香,饭就几重麻油味,珍珠米煮得好绵,加埋酱汁同木鱼有啲似食紧章鱼烧😂我无升级到原条鳗鱼,鳗鱼够厚身,半条都已经好够份量,煮得嫩滑又好入味~有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面($128)食落有少少辣,意粉煮得偏乾身同有少少硬,不过有好多🦀蟹肉同蟹子,好足料,锺意食蟹嘅朋友可以一试~唔甜的紫薯蛋糕($48)有三层嘅紫薯芝士蛋糕,紫薯蓉好细滑,食到紫薯本身淡淡嘅甜味,芝士几light,唔会好实好腻,整体感觉几清新,有惊喜🤤环境﹕7/10抵食﹕6/10味道﹕7/10回头指数﹕7/10

唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面($128)
有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面

唔甜的紫薯蛋糕($48)
唔甜的紫薯蛋糕

2021-05-03
唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭
唔甜的紫薯蛋糕
2021-09-12 0 浏览
尖沙咀食个特色午餐,能满足香港女人打卡心态,第一时间就谂起mamaday。呢度简直打卡天堂,周围都被特色的装潢同摆设所吸引住,连餐牌的名子都特色过人,今次又有新野试,真系开心又期待。呢排mamaday 有lunch set选择,睇个餐名都几唔错,我地今次就点了「吉列石斑一定要配芒果他他酱架!配炒蛋多士」同埋「生姜烧豚肉蛋包饭!好味」。第一次试这个「吉列石斑一定要配芒果他他酱架!配炒蛋多士」,吉列石斑炸得几脆,外脆内滑,成个卖相都相当吸引,有红莓沙拉🥗好健康,又有炒蛋同多士,成个combination 都好有西式风味而又不失健康配搭。我就偏爱「生姜烧豚肉蛋包饭!好味」,之前都食过,岩重口味的我、喜欢满满的生姜豚肉同滑蛋,见到都流晒口水,蛋控都真系忍吾住会点,而捞埋一起食味道更佳,十分推荐。两个餐都会配set drink, 蜂蜜红茶同美式咖啡都唔洗加钱而且大大杯好够饮。另外加$8仲可以有餐汤(每天都唔同的汤),而今天就系浓郁的南瓜汤,厚实的口感很不错。食完主食,点少得甜品,午餐加$42 就有比利时窝夫🧇配焦糖,呢个焦糖真系唔讲得笑,好味道不得了,极力推荐呢个甜品,一定要试啊。最後建议到ma
最後建议到mamaday 前订位,因为都几旺场,大家订好位就唔洗等咁耐啦。
2021-07-28
2021-09-12 0 浏览
去过一次铜锣湾mamaday,今次试下尖沙咀。尖沙咀比铜锣湾大,不过一样大至装潢小至餐具都玩味十足,令人心情都开朗d。有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128有好多蟹肉同蟹籽,还有两只蟹钳同四条蟹柳。意粉有蟹膏味,意粉creamy而不会过淋。避风塘鸡翼 $68鸡翼上桌是真的热辣辣,好香脆,肉质鲜嫩有肉汁。避风塘好惹味,带少少辣。有6-7只好抵食。手工紫薯窝夫 $78甜品可以後上。四件窝夫大大件,上桌还脆口,要趁热食。窝夫不会过甜,可以配雪糕同紫薯蓉一起吃。豆腐豆腐豆腐咖啡 $56浓厚的咖啡配豆腐雪糕,几特别。你今日饮左益力多柚子沙冰未呀?$48柚子味较重,不会太甜。可惜胃太少,下次想试下馒鱼饭🤣

有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128

避风塘鸡翼 $68

手工紫薯窝夫 $78

豆腐豆腐豆腐咖啡 $56
浓厚的咖啡配豆腐雪糕,几特别。

你今日饮左益力多柚子沙冰未呀?$48
柚子味较重,不会太甜。

可惜胃太少,下次想试下馒鱼饭🤣
2021-09-10 0 浏览
1200开门就入去食,已经有几台人系到,难怪晚上要排咁长龙.$46 草莓果JAM SODA满满仪式感的饮品,亲手将SODA WATER倒入果JAM中.就变成草莓SODA,果JAM唔甜,但就好香浓的草莓味.微微的甜.非常清新~~$48 山楂玫瑰花茶山楂解腻消薯,配上玫瑰的清香,GOOD GOOD$88 牛肉汉堡呢个汉堡比起CAFE的较为细只 但我就觉得很好 唔洗食到咁辛苦 仲有空间食甜品\包体烘得脆脆,生菜生鲜,牛肉唔肥腻唔JUICY,有小小乾身,但我觉得就几好,唔会滴到周围都系. 薯条新鲜热辣又脆口$128 蟹膏蟹肉蟹柳意面食过最好既蟹意面, 有蟹柳,蟹籽,蟹膏同蟹肉成碟都系蟹蟹蟹, 好浓郁蟹膏味, 蟹肉亦都系极多,多到食极都食唔完呀意粉煮得岩岩好 很喜欢+$42紫薯窝夫紫薯真系好天然 因为唔甜的 哈哈热辣辣脆卜卜的窝夫配上牛奶雪糕, 好棒但中间个兜  奶?唔知系咩 好奇怪..好苏...
$46 草莓果JAM SODA
非常清新~~

$48 山楂玫瑰花茶
山楂解腻消薯,配上玫瑰的清香,GOOD GOOD

$88 牛肉汉堡
唔会滴到周围都系. 薯条新鲜热辣又脆口

$128 蟹膏蟹肉蟹柳意面
食过最好既蟹意面, 有蟹柳,蟹籽,蟹膏同蟹肉
意粉煮得岩岩好 很喜欢

+$42紫薯窝夫
紫薯真系好天然 因为唔甜的 哈哈
热辣辣脆卜卜的窝夫配上牛奶雪糕, 好棒
但中间个兜  奶?唔知系咩 好奇怪..好苏...
2021-08-23
2021-09-10 0 浏览
人气人龙店,不订枱可能真的没得吃🤣食物质素固然好,内里的装修都真的是超多打卡点~冬阴功虎虾扁意粉~微微辣而已,越吃越想吃~扁意粉软硬度适中,刚熟带烟韧感,每条面条都均沾到酱汁,而虎虾十分之大只,有3只,都很厚肉弹牙~点解个个都叫软壳蟹pizza架~名字很搅笑,但这个pizza真的必点,是原只软壳蟹在pizza上的,配料还有些菠萝及千岛酱等~脆炸鱿鱼圈~跟餐小食价点的,很抵吃,28蚊就一大兜,而且每件鱿鱼圈都很厚肉弹牙,正~蜂蜜红茶~一定要先认真搅拌,因蜂蜜都在底部🤣甜度刚好的,不太甜~

2021-09-07 0 浏览
TEA TIME黎到好彩我地早少少咋原来餐厅1600-1700 STAFF 食饭就要1540 ORDER晒呀点左~炒尤鱼虾子捞面呢个好特别呀同港式捞面好唔同用既系粗面质感偏淋我就OK呀尤鱼用蒜容炒过好有蒜香味比较重口味呀~豆腐咖啡见好特别咁就试下呀原来系有球豆腐雪糕0系咖啡雪糕本来偏甜但连埋咖啡一齐食OK咖啡本身无甜味既都几有豆腐味可以ENCORE
TEA TIME黎到

可以ENCORE
2021-08-08
  • 豆腐咖啡
2021-09-07 0 浏览
今天到尖沙咀逛街,和朋友到这间特色fusion 西餐试一试餐厅内装潢设计真的花了很多心机和创意,绝对是打卡之选午餐加配原味薯条 - 这个价钱的小食份量也不马虎,薯条炸得非常香脆可口午餐加配餐汤 - 是日餐汤是南瓜汤,汤碗非常有特色,南瓜汤非常香浓幼滑冬阴公虎虾扁意粉 - 冬阴公配意粉这个配搭真是第一次试,出奇地夹,意粉带有冬阴公的香辣,十分惹味虎虾都很大只,虾肉爽口鲜甜避风塘鸡翼 - 鸡翼即叫即炸,配上避风塘的炸蒜粒份外惹味鸡翼外皮炸得香脆可口,肉质鲜嫩多汁午餐加配焦糖窝夫 - 午餐还可以加配甜品,十分抵食。芝士奶盖酱是最惊喜的豆腐豆腐豆腐咖啡 - 豆腐雪糕溶在咖啡中,非常清凉这间餐厅食物创新,味道高质,值得一试

今天到尖沙咀逛街,和朋友到这间特色fusion 西餐试一试

餐厅内装潢设计真的花了很多心机和创意,绝对是打卡之选
原味薯条

南瓜汤

冬阴公虎虾扁意粉

虎虾都很大只,虾肉爽口鲜甜
避风塘鸡翼

避风塘鸡翼 - 鸡翼即叫即炸,配上避风塘的炸蒜粒份外惹味
避风塘鸡翼

鸡翼外皮炸得香脆可口,肉质鲜嫩多汁
焦糖窝夫

豆腐豆腐豆腐咖啡

豆腐豆腐豆腐咖啡 - 豆腐雪糕溶在咖啡中,非常清凉

这间餐厅食物创新,味道高质,值得一试
原味薯条
南瓜汤
焦糖窝夫
豆腐豆腐豆腐咖啡
周末行街行到闷闷,黎到尖沙咀呢间mamaday chill下食大餐啦😋😋系尖沙咀呢间分店比铜锣湾多啲位,入去唔洗排队就食到啦🤩🤩素食者沙律 $78入到去当然叫左个素食者沙律清淡下准备去食大餐啦😝沙律黎到,估唔到有咁多钟意食既蓝莓、红桑子等鲜果做plating呀🤩,仲有菜既份量都唔少,加上黑醋汁够晒开胃,真系黎多几个都仲得呀!💯蜜糖芥末鸡翼 $68夹蜜糖芥末鸡翼都系一如既往最锺意食嘅单字鸡翼,唔使拆骨方便食用系最开心嘅!加上鸡翼炸得好脆又入味,连旧骨呀都想啃埋呀😋😋咸蛋牛油果蟹肉pizza $132呢款咸蛋牛油果蟹肉Pizza系官方讲定非常之邪恶嘅😈,但系食落去一啲都唔油腻呀,加上佢薄批设计令人有种错觉:基本系卡路里零负担, 想食好多块都想继续食落去😋😋 真实既卡路里系点...唔重要啦😘😘

素食者沙律 $78

蜜糖芥末鸡翼 $68