2020-07-02 1341 浏览
去完海洋公園玩,搭車出黎銅鑼灣,第一次食呢間野,雖然book左位,但個日冇乜人,唔使book都得,食物質素確實唔錯,d蒜好香好好味😋兩個人都食得好飽,不過少貴

2020-03-10 842 浏览
I seriously love the pizza its my favourite. The pizza is sweet and salty at the same time and the crumbs are so nice and thin. The pasta are fine and portion is a good one man portion. I was a little dont know what to do at first when served with the tiramisu cuz its all falling apart. But the cream taste so good.
2020-02-24 521 浏览
蒜呢家野真係唔係個個接受到,但偏偏鐘意食既人又真係碟碟菜有都得架😆😂Momo同Boo都算食得幾重口味🤢大蔥大蒜都岩😂就去左Mad for Garlic食佢個lunch set🤗我地分別叫左蒜香卡邦尼意粉set🍝($118)同埋8’ Garlic Snowing Pizza set🍕 ($148) 套餐包湯/沙律🥗、飲品🍹、甜品🍰當日餐湯係蘭度豆湯🥣,Google完先知原來係中東湯🧐,每啖都係好多好多小扁豆,Momo就話覺得好似食緊紅豆沙咁😂😂 沙律🥗就正正常常啦,除左佢落左啲生磨菇🙈口感有啲奇怪,唔係個個接受到😂Main Course 既蒜香卡邦尼意粉個汁夠入味,意粉硬度適中👌🏻👌🏻 個人覺得個Pizza 🍕比較特別🙆🏻‍♀️上枱時會係你面前落芝士絲🧀,做到snowing❄️既效果🤗 Pizza底又薄又脆,材料有蝦🦐菠蘿🍍同埋好多好多炸蒜片🥰🥰🥰,特別得黎都幾好食😆甜品就有兩款細cake,一件係cheese cake同一件凍餅,都係無蒜既🤪Momo好鐘意食個cheese cake😍大份d都食得落呀😋

2020-01-31 499 浏览
🌰MAD FOR GARLIC 顧名思義係一間岩哂超鍾意蒜味既人去既餐廳,每道餸菜都會有蒜頭/蒜片既蹤影🌰,甜品亦唔例外😆👍🏼。餐廳內部裝潢主題係酒窖,中間一排嘅玻璃櫃放滿了不同酒樽,兩邊牆身又做了白磚牆拱門設計,內裡是卡位,超有特色和格調的🤩。.👯‍♂️Set C for four💲1288+10%👯‍♀️🥗煙三文魚拌牛油果車厘茄珍珠芝士藜麥沙律 配 雪梨酒醋汁前菜是超健康的藜麥沙律👍🏼,加了些許醋汁非常醒胃。.🦐橄欖蒜片蝦 配 法包片勁多蒜片散左上面,鋪滿了整個鐵板蝦🤩,蝦雖然是雪藏,不過也很爽口彈牙和大隻👍🏼。.🍝香蒜卡邦尼意粉是天使麵,煮得比較林,醬汁味道不錯。.🍕MFG招牌意大利薄餅Pizza是薄批來的,焗得非常香脆乾身,雖然只有芝士,小蝦和大量蒜片,不過感覺很match😍非常喜歡。.🥘熱鐵板煙肉飛魚子 醃漬蒜炒韓國牛油飯小辣🌶️,飯炒得好香好惹味😋。.🥩烤澳洲牛柳伴牛油餡角牛柳比較乾身,但肉味香濃,配埋蒜蓉汁同餡角,味道非常搭配😋👍🏼。.甜品有兩個😍🤩😍🤩,比較喜歡🍦焗香脆蘋果金寶 配糖漬蒜 配自家製雲呢拿雪糕,而另一個是🍦香蕉朱古力醬薄餅 配自家製雲呢拿雪糕。🍹🍸飲品 x4.P
🥗煙三文魚拌牛油果車厘茄珍珠芝士藜麥沙律 配 雪梨酒醋汁
前菜是超健康的藜麥沙律👍🏼,加了些許醋汁非常醒胃。
🦐橄欖蒜片蝦 配 法包片
🍝香蒜卡邦尼意粉
是天使麵,煮得比較林,醬汁味道不錯。
🍕MFG招牌意大利薄餅
🥘熱鐵板煙肉飛魚子 醃漬蒜炒韓國牛油飯
小辣🌶️,飯炒得好香好惹味😋。
🥩烤澳洲牛柳伴牛油餡角
🍹🍸飲品 x4
P.S. 我地係5個人食4人餐的,非常夠食,仲棒住個肚走😳🤭。
2020-01-27
2020-01-16 340 浏览
呢間餐廳特別之處係所有菜式都選用左蒜頭為主題🥴🥴🥴🥴如果係喜愛蒜頭嘅人會或者會鍾意,小編本身都係一個蒜頭喜愛者,但係食完今餐之後,感覺口乾,應該落咗好多味精,你話如果味道嘅話我覺得還可以,不過過於味精重,所以本人唔太推薦呢間餐廳,唯一嘅優點係依間餐廳嘅裝修精緻,座位寬敞舒適,可以適合三五知己嚟聚餐。主要今次叫咗牛扒Garlic hug steak ,蒜頭味pizza,雞排 Risotto,Garlic Sizzling rice . 唯一比較推薦嘅係garlic hug steak, 其他菜式相對之下比較油膩。
呢間餐廳特別之處係所有菜式都選用左蒜頭為主題🥴🥴🥴🥴

2020-01-15 109 浏览
蒜香石斑伴帶子 這個簡單的充滿鮮味!還點了salad, Pizza, Dessert etc #ceasersalad with Smoked Salmon #GrouperSteak with #Scallops #AppleCrumble 是必點甜品 #PumpkinPizza #GarlicRaguFettuccine 牛柳粒肉醬炒意大利闊條麵
#GrouperSteak with #Scallops
#AppleCrumble 是必點甜品
#PumpkinPizza
#GarlicRaguFettuccine
牛柳粒肉醬炒意大利闊條麵

2020-01-12 99 浏览
朋友生日,有大有細,就係想搵個舒服地方食下,座下,聚下。呢間餐廳好嘅地方係佢嘅座位超寬闊,我地一行8人再加2個小寶坐埋都仲有好多位剩,但佢燈光偏暗,小朋友會可能有啲驚。本人對蒜無特別偏好,但係都好佩服佢以蒜配搭出不同的菜式,真係蒜,全部都係蒜。餐前嘅蒜溶包好好味,好fresh,個包有好脆,正!但係就覺得佢地每個菜式嘅份量都係偏少,我地好似叫左6-7款食物後,再加多2款麵及飯食先夠飽,可能我地係大胃王掛🙊我地去個日可能人客多而侍應不足,其中有個女仔做到燥底,叫佢埋黎又唔係即刻理,請佢俾熱水俾bb開奶又黑晒面,不過其實佢嘅經理同其他侍應都算唔錯。如果愛蒜嘅朋友都可以去試下,但可能小小地三五知己總比一大班人去好。
朋友生日,有大有細,就係想搵個舒服地方食下,座下,聚下。
2020-01-08 1901 浏览
星期二下班約了朋友吃晚飯,選了時代廣場,貪其地點方便。最後選了這西餐廳,因為我又想吃那signature pizza了!銅鑼灣分店環境一樣好,燈光柔和,氣氛不錯,我們被安排坐卡座,十分舒服,眼看其他座位亦闊落舒適。Garlic snowing pizza這是我每次來必食的,薄薄的餅底有點香脆,軟綿的芝士、甜酸的菠蘿粒、爽口的蝦仁配搭比較輕盈,重點是鋪滿脆卜卜的炸蒜片,超級香口滋味。假日精選海陸拼盤這非常豐富,有齊牛排、豚架、龍蝦尾和沙律。牛排是安格斯橫肌牛排,肉質雖然沒有什麼油脂,但不會硬,牛味濃,沾上燒烤汁惹味。日本大和豚架很有驚喜,豬扒很厚身,啖啖肉,肉質鬆軟,咬下有淡淡的炭燒味,很香,沾上特製的蘋果蓉醬,中和肥膩感,很滋味。龍蝦尾亦大塊肉,可以切成3大粒,肉厚身,烤得火候剛好,爽口。MFG招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉一上枱蒜的香氣四溢,味道有點越食越辣,材料簡單,但很惹味,意粉口感亦彈牙。Apple crumble最後當然少不了唔品,想不到這裏的甜品也加入蒜頭的元素,初初還擔心味道,但是試了後覺得一點亦不奇怪,蒜頭是漬物,味道沒有刺激攻鼻的感覺,混入用酒煮過的蘋果粒很夾。整個甜

Garlic snowing pizza

假日精選海陸拼盤
這非常豐富,有齊牛排、豚架、龍蝦尾和沙律。

MFG招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉

Apple crumble
最後當然少不了唔品,想不到這裏的甜品也加入蒜頭的元素,初初還擔心味道,但是試了後覺得一點亦不奇怪,蒜頭是漬物,味道沒有刺激攻鼻的感覺,混入用酒煮過的蘋果粒很夾。整個甜品口感豐富,有微爽的蘋果粒、粉糯的蒜頭、脆脆的曲奇餅粒、提子乾和冰凍柔滑的雲呢拿雪糕,整體味道不會太甜膩。

用餐时段
2020-01-08 87 浏览
今天與友人吃生日飯,我們三人都喜歡吃香口嘢未的菜色,所以便選擇了這家位於時代廣場食通天的餐廳。這家餐廳以蒜頭作賣點,正合我們心意。我們三人點了三款菜及一款甜品,款款都有蒜頭入饡,包括甜品,很特別。假日精選海陸拼盤包括了沙律,和豚骨架,安格斯橫肌牛扒,蒜香牛油汁龍蝦尾,很大堆頭,非常吸引。和豚骨架,很厚肉,肉質鬆化,很嫩,帶點兒炭燒味,配上自家製的蘋果果醬, 酸甜適中,十分夾。安格斯橫肌牛扒生熟度適中,口感不會很鞋,沾上特製的紅色醬汁,帶點兒茄汁,喼汁及蒜香味。蒜香牛油龍蝦尾,外表吸睛,啖啖肉,龍蝦肉質爽口彈牙,鮮味。不得不提,蒜頭很軟糯,粉粉的,蒜味不會太嗆口,容易入口。羅馬生菜爽脆,新鮮,吃過這麼多肉類,蔬菜可用來清清昧蕾。MFG招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉外型就像是一個蒜片生,蒜片下是意粉,蒜片香口,脆卜卜,蒜味香濃,這個炒意粉軟硬度適中,少許香辣及魚香,配料簡單但是卻美味非常。蝦,菠蘿,炸蒜片, MFG招牌意大利薄餅每次到這家餐廳必定會點的菜色,香口得來不會太過油膩, 芝士絲像是雪一般鋪在薄餅上,芝士迷必愛。友人的第一次吃這款Pizza亦都是一試難忘。香脆蕷果金寶,糖漬蒜伴自家
假日精選海陸拼盤

蒜香牛油龍蝦尾,外表吸睛,啖啖肉,龍蝦肉質爽口彈牙,鮮味。

不得不提,蒜頭很軟糯,粉粉的,蒜味不會太嗆口,容易入口。

羅馬生菜爽脆,新鮮,吃過這麼多肉類,蔬菜可用來清清昧蕾。
MFG招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉

蝦,菠蘿,炸蒜片, MFG招牌意大利薄餅
友人的第一次吃這款Pizza亦都是一試難忘。

香脆蕷果金寶,糖漬蒜伴自家製雲呢拿雪糕
甜品口感豐富,又脆口的餅粒,以玉桂煮得爽口帶腍的蘋果肉,提子乾,及香滑雪糕,配上糖漬蒜,一點也不突兀,味道與玉桂味二想不到的夾。

總括而言,這家餐廳以蒜頭作賣點的菜色,無論意粉,薄餅,扒及甜品質素都不錯,友人對這餐生日飯很滿意。
2020-01-07 89 浏览
呢間完全唔似韓國餐廳,雖然話係用蒜頭整嘅食物,但係又唔似平時食個種蒜頭,佢唔係中式蒸蒜頭,反而係將個蒜頭炸,所以食落去我覺得好似冇咁口臭😂😂😂但蒜香就無甘大!環境闊落,舒服!蒜味Pizza,睇落去好似好單調,但係幾好食,幾特別!呢個蒜頭包,好似係幾受歡迎嘅食物!個樣雖然好特別,但係個人覺得味道就一般,甚至乎我覺得,平時普通一件蒜頭包還要好食!但係呢個包都帶來不少趣味,因為職員會喺我哋面前將啲蒜頭,吉入去個包入邊,然後切開佢俾我哋食,其實都幾搞笑!呢碟係餐廳職員介紹,佢話係好辣但係佢好鍾意食,睇吓我哋夠唔夠膽試!一上碟,我哋心諗係咪送錯左?!個樣一啲都唔覺得辣,食第一啖嘅時候都以為冇乜嘢,點知愈食就越辣,辣到衝上個腦!但係,成餐入邊我覺得佢係最好味㗎 !值得一試!🥰🥰🥰🥰啲牛肉好紅,滲晒啲血水出嚟🤪反而主角好似變咗係蒜頭,我哋都爭住食蒜頭!呢塊皮,單食都覺得幾好食😋呢個飯有一啲明太子喺度,所以質感唔錯,都幾好食!

環境闊落,舒服!

蒜味Pizza,睇落去好似好單調,但係幾好食,幾特別!

呢個蒜頭包,好似係幾受歡迎嘅食物!

啲牛肉好紅,滲晒啲血水出嚟🤪
反而主角好似變咗係蒜頭,我哋都爭住食蒜頭!

呢塊皮,單食都覺得幾好食😋

呢個飯有一啲明太子喺度,所以質感唔錯,都幾好食!
2020-01-04 87 浏览
一生之中,從未食過甘難食既嘢,本來抱有希望,但意粉又凍又冇味, 薄餅 不但凍而且個皮好硬。亦從末飲過甘難飲既咖啡,完全唔知係飲緊咖啡,得奶味乜味都冇,好似飲緊奶水甘,又唔係有客,唔明點解乜野食物都凍,真係好失望,永冇下次幫襯。
2019-12-23 109 浏览
Mad of Garlic, 一間Garlic做主題的 韓式西餐廳,裝修裝潢,華麗,餐廳內有開放式廚房,可以看到廚師工架,都是一樣享受! 蒜香扒石班配香煎帶子$258石班外皮金香, 帶子鮮嫩!微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯配一心醃漬蒜芯$138適合香港人口味的意大利飯,不太硬, 魷魚唔韌,爽口!地中海式雜菜香蒜素炒意粉$108小小蒜香味,意粉清清地,適口鐘意清淡的客人食!香辣三重蒜味海鮮意粉$158有青口,蝦,bb 八爪魚, 酸酸甜甜帶小小辣味的意粉!總括來說餐廳環境美麗,坐得舒適 ,食物味道不錯,只是份量較小!

蒜香扒石班配香煎帶子$258
石班外皮金香, 帶子鮮嫩!

微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯配一心醃漬蒜芯$138
適合香港人口味的意大利飯,不太硬, 魷魚唔韌,爽口!

地中海式雜菜香蒜素炒意粉$108
小小蒜香味,意粉清清地,適口鐘意清淡的客人食!

香辣三重蒜味海鮮意粉$158
有青口,蝦,bb 八爪魚, 酸酸甜甜帶小小辣味的意粉!
2019-12-21 119 浏览
上次跟男朋友試過又一城Mad for Garlic後,他經常說很掛住它的Garlic Bread Tower,常常問我何時再去,今日來到銅鑼灣Times Square 發現有分店,他二話不說就拉我進去。店內有聖誕裝飾,甚有氣氛。除了Garlic Bread Tower,我們還點了Crab & Lobster Pasta和Garlic Snowing Pizza。Garlic Bread Tower依然香脆,整個麵包内充滿蒜蓉!Pizza表面鋪滿炸蒜片,配上酸甜菠蘿和非常脆口的薄餅,有意想不到的驚喜!想不到是如此合拍的配搭!意粉非常足料,不論是蒜味還是蟹肉龍蝦肉,份量都很多,香味撲鼻,很快就被我們吃清光!最後還忍不住點了Garlic Apple Crumble,想不到蒜頭可以組成甜品,而又可互相配合!

2019-12-18 112 浏览
蒜,除了能提升人體的免疫力,殺菌,作為五辛之一,更是日常的調味料,提升菜餚的香氣,及味道。時代廣場食通天11樓,就有一間西餐,主打蒜,餐牌上的菜式絶大部分都加入了蒜。今晚,我一行兩人,只叫了兩款主菜,一款甜品,全部加入了蒜的。Garlic Snowing pizza,餠底偏薄,口感煙韌,餅面的芝士上,舖滿了偏淋的炸蒜,芝士跟蒜,配搭得不差。鐵板蒜香牛柳,跟從待應的建議,選擇了四成熟,因為鐵板的熱度,最後會大約有6成熟左右,牛的質素不錯,調味亦很好,只是炸蒜的味有點過重。最後,甜品選擇了Apple Crumble,甜品中居然亦加入了加工過的蒜,不過蒜味不出,甜品味道偏酸,清膩!配上2杯果味茶,款式雖不多,但份量不少,味道亦可以。餐廳的用餐環境則有點嘈吵,不過位置寬敞,有不少附近上班的人亦在此聚餐。下次,可以再來品嚐其他菜式。Mad for Garlic (銅鑼灣)人均消費360元銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1104號舖本人以簡單的飲食隨筆為主,有興趣請follow我~緣食魔宮。

Mad for Garlic (銅鑼灣)
人均消費360元
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1104號舖

2019-12-12
2019-12-13 138 浏览
時代廣場對於香港人來說不陌生最緊要方便今日同HONEY 行街買聖誕禮物時,見到Mad For Garlic主打香蒜的食物入去見到有人Order Garlic Snowing Pizza 見外型幾特別餐前有兩片麵包小食.加了兩杯飲品Iced AmericanoIced Cappuccino咖啡味道比平日飲的咖啡較淡口.如果愛香濃咖啡味朋友未必愛飲Caesar Salad以羅馬生菜,配上香炸蒜片, 芝士及南瓜片專人問你夠5夠加芝士同一般比較清,只用少許沙律醬調味餐前小食. 會好開胃老實講Pizza 如其名.白雪雪好簡單材料蒜, 大蝦配上熱辣辣餅皮上餅皮邊位比較薄同脆, 食時特別香口.Garlic CreamMussels 多數食開用焗.今次用Garlic 同Cream 去炒減少油膩感味道比較淡.青口雖然比較細隻,但數量不少整體餐廳味道以清淡及較健康為主因為我同Honey 當晚食了不少香脆蒜片加上餐廳內的環境,屬於幽靜, 同時個別私人空間都闊落對於女生來說談天是一個不錯選擇
時代廣場

主打香蒜的食物

入去見到有人

Order Garlic Snowing Pizza

見外型幾特別

餐前有兩片麵包小食.

加了兩杯飲品

Iced Americano

Iced Cappuccino

咖啡味道比平日飲的咖啡較淡口.

如果愛香濃咖啡味朋友未必愛飲

Caesar Salad

以羅馬生菜,

配上香炸蒜片, 芝士及南瓜片

專人問你夠5夠加芝士

同一般比較清,

只用少許沙律醬調味

餐前小食. 會好開胃

老實講Pizza 如其名.

白雪雪

好簡單材料

蒜, 大蝦配上熱辣辣餅皮上

餅皮邊位比較薄同脆, 食時特別香口.

Garlic Cream

但數量不少

整體餐廳味道以清淡及較健康為主

因為我同Honey 當晚食了不少香脆蒜片

加上餐廳內的環境,

屬於幽靜, 同時個別私人空間都闊落

對於女生來說談天是一個不錯選擇

2019-11-28
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • Garlic Snowing Pizza