期待已久嘅午餐就係為咗隻黃雞而去身為中環四雞嘅其中一雞對佢有份好奇覺得究竟佢有乜特別果然呢隻雞真係冇令我失望間餐廳係PMQ裝修彌漫住浸歐洲風一行入去坐低覺得有少少似倫敦嘅餐廳分開上層主用餐區同下層嘅酒吧區域想坐露天area嘅話預約要remark返訂枱可以WhatsApp或者電話打去佢會俾website用信用卡secure booking 食嘢成個流程同pre/post service都唔錯前菜食咗個煙醺有機蛋個人認為冇乜特別另外嘅紅菜頭Burrata沙律比較有驚喜不過份量好細適合兩個人分享四個人去食嘅話就每人得兩啖咁上下但因為價錢都唔低感覺唔太抵食等咗差唔多45分鐘就拎咗隻雞出嚟會俾客人打個卡再拎返入去斬件連埋砂鍋飯同小沙律同雞架再上菜呢個餐嘅份量四個人分享啱啱好兩個人食嘅話會有啲油膩因為成隻雞都算係完全物盡其用每件雞都切得好靚望到係覺得賞心悅目溫度算熱唔會太乾就連雞胸部位都夠滑值得一試嘅係佢嘅炸雞皮葱油飯極度邪惡代表極度吸引🤤雞皮好脆雞油撈飯亦非常香如果淨係去食呢個餐其實都幾值得甜品叫咗canele同madeleine 覺得一般Cocktails亦都係未如理想但價錢貴飲酒嘅話中環區有
期待已久嘅午餐就係為咗隻黃雞而去

飲酒嘅話中環區有其他更優秀嘅選擇
總括服務同黃雞餐係值得一讚
其他就未如理想唔會想再去多次嘅感覺
米芝連嚟講真係未去到合乎期望
香港四大名鸡之一,吃下来确实觉得,每一只能被做成Louise烤鸡的鸡,都没有愧对它的鸡生。·餐厅背书就不赘述了,开业当年就迅速摘下一星,前两年订位还不太容易,但现在提前一天都能约到周末Brunch,也有两人半只鸡的选择了。·整体出品符合对米其林的预期,菜式虽然没有什么创新,但调味优雅细腻,出错率低。Brunch set菜量极大,环境和服务双双在线,人均1k左右我觉得值。·在鸭巴甸街和Soho交界处路口的选址很赞,远看像一栋法式乡间别墅,两层小楼优雅宽敞带露台,室内装饰则处处流露着文艺复古气息。·三月末的天气坐在户外还很惬意,用餐区被葱郁绿植和徐徐微风环绕着,餐桌被午间阳光柔和渗透着,长椅很好瘫,顿时拿捏在东南亚度假的氛围感。·前菜中最喜欢自家制【烟熏鳟鱼】,肉质肥厚丰腴,咸度比超市买的烟熏鳟鱼三文鱼低,搭配清新的莳萝酸奶油和圆溜溜的迷你烤饼。·【酸种面包】是毫无惊喜的原味,好在口感不错,黄油中融入了一点酸奶和酱油,缀满酥脆的果仁,比一般黄油更加顺滑和层次丰富。·【Croque Monsieur】只要芝士管够一般不会难吃,Louise版本还加了黑松露,味道更鲜浓。黏糊糊的芝士流又欲止,热
【Croque Monsieur】只要芝士管够一般不会难吃,Louise版本还加了黑松露,味道更鲜浓。黏糊糊的芝士流又欲止,热腾腾的香气从对半切开的夹心中飘出来,面包油润酥脆与韧性兼具。
【红菜头色拉】搭配酸模叶雪糕是清清爽爽的好吃,可惜雪糕融化太快,味道没感觉出来。另外两道,生蚝肉质不够肥美,鹅肝terrine造型比其他餐厅都精致,但质地偏干不够润滑。
【烟熏温泉蛋土豆泥】也是招牌菜之一,金灿灿的蛋液和着泡沫/青葱/chorizo碎粒/荞麦脆一同搅开,色彩柔美如画,视觉极度舒适。不过味道就是能想象出来的,土豆泥香绵幼滑、筛出了空气感,但黄油下手很重很腻。
【香煎本地田鸡腿】做成了sautéed和天妇罗两种形式,田鸡腿鲜甜嫩弹,搭配欧芹和炸蒜,咸味中带着香香奶奶的黄油风味,但还是有点腻。
【香烤本地三黄鸡伴新潟米鸡油饭】重头戏来了,不吃这只鸡等于没来过Louise,整只鸡气势豪迈地端上桌时仿佛在发光,拍好照再去拆分和完成焖饭的最后一道工序。
鸡皮油亮光滑无褶皱,紧紧贴附着鸡肉,强迫症看了都很舒服。带着微微的盐味和迷迭香的气息,不过脆度不如粤式脆皮鸡那么销魂。鸡肉细嫩紧致、汁水丰盈,不加鸡汁都很绝。
更惊喜的要数这一小锅鸡油饭,酥脆的鸡皮像那缤纷的落英把表面盖满,诱人的香气在翻动时已经直勾勾地涌上来。青葱的鲜灵和鸡油的鲜润完全融入米饭,米粒也是我喜欢的耐嚼口感,打包回去第二天的午餐都香迷糊了!
甜点是蛋白霜打发的蛋糕,个头虽大,但是相当绵密轻盈。主打一个小料随心选模式,贪心如我各种果干果仁都来了一些,喜欢有酒香的酱汁(空口吃我可以),在桌边装点蛋糕的过程也令人愉悦。
2024-03-24
用餐时段
  • Frog  legs
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝中環四大名雞 • Louise💐🐣米芝連一星🌟Lunch 3-course食得超飽 值得一試!😝❞趁慶祝生日黎到呢間bookmark左超超超耐既米芝連一星法國菜 @louise.hkg 🇫🇷主要都係想黎試佢地既烤三黃雞 同樣係「中環四大名雞」🐣Lunch Set都食到 價錢更怡人 挺值得一試!😋(以下食評會略略比較一下與Batard既分別🤫👇🏻)🍴𝟑-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐮 $588 (4.5/5)餐前麵包係自家製的sourdough 配上帶微酸的creamcheese butter🍞好食到一黎已經清晒😚再來2款amuse bouche開胃finger bite 是牛肉他他脆片同薯蓉泡酸醋杯~挺精緻!-𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧𝙨-▪️𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘦𝘨𝘨, 𝘱𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰, 𝘤𝘩𝘰𝘳𝘪𝘻𝘰, 𝘣𝘶𝘤𝘬𝘸𝘩𝘦𝘢𝘵▪️𝘈𝘯𝘨𝘦𝘭 𝘩𝘢𝘪𝘳 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢, 𝘒𝘳𝘪𝘴𝘵𝘢𝘭 𝘤𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳, 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦, 𝘬𝘰𝘮𝘣𝘶 (+$258)✨揀左2款較signature既dish💖煙燻蛋配薯蓉&辣肉腸好惹味 smoke味好重😌另外魚子醬angel hair充滿鹹
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕

🍴𝟑-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐮 $588 (4.5/5)

Sourdough
Amuse  bouche

Smoked  organic egg
Angel  Hair  Pasta

-𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧𝙨-

揀左2款較signature既dish💖煙燻蛋配薯蓉&辣肉腸好惹味 smoke味好重😌另外魚子醬angel hair充滿鹹香 帶黑松露香 個人覺得呢度既caviar angel hair比Batard的鹹/濃味 大概因為佢多左truffle原素😚

Nilgata  rice  en  cocotte

-𝙈𝙖𝙞𝙣-
▪️𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘏𝘰𝘯𝘨 𝘒𝘰𝘯𝘨 𝘺𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯, 𝘕𝘪𝘭𝘨𝘢𝘵𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘦 ”𝘦𝘯 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘵𝘵𝘦“, 𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥✨

黎到必食佢地既signature yellow chicken🐣亦係中環四大名雞之一😋烤雞好嫩滑juicy雞油香滿滿 醬汁調味好 但外皮比Batard的冇咁脆較遜色🥺反而個雞油飯幾有心思更出色 舖滿脆烤雞皮碎同香蔥🌱飯粒粒分明 而且份量好多 一個盤兜滿晒🤯(我地最後食淨少少👀)

Tulakalum  dark  chocolate  textures,  almond and  cocoa  nib  praline,  coffee  cardamon  ice  cream

-𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩-
▪️𝘛𝘶𝘭𝘢𝘬𝘢𝘭𝘶𝘮 𝘥𝘢𝘳𝘬 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦𝘴, 𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘢 𝘯𝘪𝘣 𝘱𝘳𝘢𝘭𝘪𝘯é, 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘥𝘢𝘮𝘰𝘮 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮

甜品有好幾款揀 我地揀左同一款 另外既芝士同提子紫蘇葉sorbet唔太吸引我地🫣揀左呢個朱古力咖啡雪糕🍫中間流心朱古力醬 咖啡味香濃帶酸苦~

Canele

最後Petite Four有Madeleine同Canele😝💖2款都好食😋(佢地d pastries好似係做得幾出色!)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Louise
中環鴨巴甸街35號元創方JPC地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_法國菜 #joys_finedine
Sourdough
Amuse  bouche
Smoked  organic egg
Angel  Hair  Pasta
Nilgata  rice  en  cocotte
  • Smoked  organic  egg
2024-04-01 155 浏览
作為一間米芝蓮餐廳,環境非常優美,今次我地坐係二樓outdoor位置,當晚整個室外位置只得我地一枱客,令到我地可以暢所欲言🤭𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗯𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 - 𝗙𝗿𝗲𝗲自家制麵包 ,作為一間米芝蓮餐廳,我覺得麵包比較失色𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲 𝗯𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲 - 𝗙𝗿𝗲𝗲三文魚他他配脆片,口感非常豐富另一樣類似洋蔥湯,比較酸,很開胃兩款都很好好味.- 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧𝙨 -𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝗰 𝗲𝗴𝗴, 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼, 𝗰𝗵𝗼𝗿𝗶𝘇𝗼, 𝗯𝘂𝗰𝗸𝘄𝗵𝗲𝗮𝘁 𝗜𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗲𝗱 𝗯𝘆 𝗢𝗱𝗲𝘁𝘁𝗲 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗵 $𝟭𝟵𝟴蛋再加上鹹鹹嘅西班牙香腸,味道冇咁單一,唔會覺得好淡,但友人反而覺得香腸嘅味道掩蓋咗蛋香味。𝗦𝗮𝘂𝘁𝗲𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 𝗳𝗿𝗼𝗴 𝗹𝗲𝗴𝘀, 𝗽𝗮𝗿𝘀𝗹𝗲𝘆, 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘀 $𝟯𝟭𝟴青蛙腿分左兩個煮法,一個是煎一個是炸,我同友人都覺得炸無咁好食,煎比較原汁原味𝗔𝗻𝗴𝗲𝗹 𝗵𝗮𝗶𝗿 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮, 𝗞𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮𝗹 𝗰𝗮𝘃𝗶𝗮𝗿, 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝘁𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲, 𝗸𝗼𝗺𝗯𝘂 𝟭𝟬𝗴 𝗰𝗮𝘃𝗶𝗮𝗿 $𝟰𝟵𝟴魚子醬

自家制麵包 ,作為一間米芝蓮餐廳,我覺得麵包比較失色
𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲 𝗯𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲

𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲 𝗯𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲 - 𝗙𝗿𝗲𝗲
三文魚他他配脆片,口感非常豐富
另一樣類似洋蔥湯,比較酸,很開胃
兩款都很好好味

- 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧𝙨 -

魚子醬天使麵配上黑松露,魚子醬有一陣鹹味再配上黑松露,拎到天使麵有很重鹹香味,味道都係出色

- 𝙈𝙖𝙞𝙣 𝙘𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 -

𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 𝘆𝗲𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻, 𝗡𝗶𝗶𝗴𝗮𝘁𝗮 𝗿𝗶𝗰𝗲 “𝗲𝗻 𝗰𝗼𝗰𝗼𝘁𝘁𝗲”, 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱 $𝟭𝟮𝟴𝟴
作為招牌嘅黃油雞,雞肉嫩,很有雞味,但如果係依個價錢,我就覺得唔係好值。

- 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 -

𝗧𝘂𝗹𝗮𝗸𝗮𝗹𝘂𝗺 𝗱𝗮𝗿𝗸 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲𝘀, 𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗼𝗰𝗼𝗮 𝗻𝗶𝗯 𝗽𝗿𝗮𝗹𝗶𝗻𝗲, 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗮𝗺𝗼𝗺 𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 $𝟭𝟱𝟴

依個甜品非常驚艷,外層有一片薄薄嘅朱古力包住朱古力,朱古力入面又有雪糕,而雪糕有一陣咖啡嘅香味,所以不會太甜,整體配合得非常好

𝗟𝗼𝘂𝗶𝘀𝗲 𝗺𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲𝗶𝗻𝗲𝘀

𝗟𝗼𝘂𝗶𝘀𝗲 𝗺𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲𝗶𝗻𝗲𝘀 𝟯𝗽 $𝟵𝟴

自己唔太鍾意食,所以唔識欣賞,但友人覺得味道正常

𝗖𝗮𝗻𝗲𝗹𝗲

𝗖𝗮𝗻𝗲𝗹𝗲 - 𝗙𝗿𝗲𝗲
Canele味道好似紅棗糕或年糕嘅味道,我自己唔太鍾意食,所以就不予置評
2024-03-10
庆祝纪念
生日
𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲 𝗯𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲
2024-03-10 322 浏览
米芝蓮1星餐廳ʟᴏᴜɪsᴇ位於元創方ᴘᴍǫ。有別於其他ғɪɴᴇ ᴅɪɴɴɪɴɢ餐廳,這裡沒有奢華的裝修設計,感覺較簡約優雅,餐廳空間別緻舒適,坐室外的話會被不同熱帶植物圍繞著,猶如置身於小溫室般,餐廳下層為客廳,設計休閒時尚,仲設有咗一個好靚嘅酒吧,可惜上層當日裝修未能有機會欣賞到。餐廳主打南法家常菜式,材料由法國直送香港,用料新鮮。我最期待嘅當然係招牌黃油走地雞啦,隻雞會比客人打咗卡才拎返入去斬件,應該都有完整一隻雞嘅份量,連埋砂鍋雞油飯一齊上桌。雞件保持住溫暖,皮薄肉質嫩滑唔會太乾,炸雞皮雞油飯亦係非常值得一試,雞皮好香脆,雞油飯十分香口,完全係超級邪惡😈ᴀɴɢʟᴇ ʜᴀɪʀ ᴘᴀsᴛᴀ 亦係我很喜愛的其中一道菜,絕對係視覺同味覺嘅享受,黑松露味道香濃,配上帶酸酸醋味的ᴀɴɢʟᴇ ʜᴀɪʀ,令人食指大動😋另外慶祝生日餐廳另外送上了ᴍᴀᴅᴇʟᴇɪɴᴇ,好香口好軟熟,比原本嘅甜品更好食😂𝙎𝙄𝙂𝙉𝘼𝙏𝙐𝙍𝙀 𝙈𝙀𝙉𝙐 $1,888▪️ᴄʜᴇᴠᴇᴜx ᴅ'ᴀɴɢᴇs, ᴄᴀᴠɪᴀʀ ᴋʀɪsᴛᴀʟ, ᴛʀᴜғғᴇ ɴᴏɪʀᴇ, ᴋᴏᴍʙᴜ▫️ᴀɴɢᴇʟ ʜᴀɪʀ ᴘᴀsᴛᴀ, ᴋʀɪsᴛᴀʟ

𝙎𝙄𝙂𝙉𝘼𝙏𝙐𝙍𝙀 𝙈𝙀𝙉𝙐 $1,888
▫️ᴀɴɢᴇʟ ʜᴀɪʀ ᴘᴀsᴛᴀ, ᴋʀɪsᴛᴀʟ ᴄᴀᴠɪᴀʀ, ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ, ᴋᴏᴍʙᴜ

▪️ʟᴇs ʟéɢᴜᴍᴇs ᴅ'ʜɪᴠᴇʀ ᴅᴇ ʟᴀᴜʀᴇɴᴛ ʙᴇʀʀᴜʀɪᴇʀ, ʙᴏᴜɪʟʟᴏɴ ᴅᴇ ᴘᴏᴛ ᴀᴜ ғᴇᴜ éᴍᴜʟsɪᴏɴɴé à ʟᴀ ᴛʀᴜғғᴇ ɴᴏɪʀᴇ ᴇᴛ ᴀᴜ ᴠɪᴇᴜx ᴠɪɴᴀɪɢʀᴇ ᴅᴇ xᴇʀᴇs
▫️ʟᴀᴜʀᴇɴᴛ ʙᴇʀʀᴜʀɪᴇʀ ᴡɪɴᴛᴇʀ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇs, ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғɪᴇ ᴀɴᴅ ᴏʟᴅ sʜᴇʀʀʏ ᴠɪɴᴇɢᴀʀ ᴇᴍᴜʟsɪғɪᴇᴅ ᴘᴏᴛ ᴀᴜ ғᴇᴜ ʙʀᴏᴛʜ

▪️ᴛᴀɢʟɪᴀᴛᴇʟʟᴇs ᴅᴇ sᴇɪᴄʜᴇ ᴊᴜsᴛᴇ ᴛɪéᴅɪᴇs, ᴄᴏɴᴅɪᴍᴇɴᴛ ᴀᴜ ᴄɪᴛʀᴏɴ ᴅᴇ ᴍᴇɴᴛᴏɴ, sᴀᴜᴄᴇ « ʙᴀɢɴᴀ ᴄᴀᴜᴅᴀ »
▫️ᴡᴀʀᴍ ᴄᴜᴛᴛʟᴇғɪsʜ ᴛᴀɢʟɪᴀᴛᴇʟʟᴇs, ᴍᴇɴᴛᴏɴ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄᴏɴᴅɪᴍᴇɴᴛ, « ʙᴀɢɴᴀ ᴄᴀᴜᴅᴀ » sᴀᴜᴄᴇ

▪️ᴘᴏɪssᴏɴ ᴅᴇ ʟɪɢɴᴇ ᴄᴜɪᴛ à ʟᴀ ᴠᴀᴘᴇᴜʀ, ʙᴇᴜʀʀᴇ ʙʟᴀɴᴄ ᴀᴜ ᴄɪᴛʀᴏɴ ʙᴇʀɢᴀᴍᴏᴛᴇ, œᴜғs ᴅᴇ sᴀᴜᴍᴏɴ
▫️sᴛᴇᴀᴍᴇᴅ ʟɪɴᴇ ᴄᴀᴜɢʜᴛ ғɪsʜ, ʟᴇᴍᴏɴ ʙᴇʀɢᴀᴍᴏᴛ "ʙᴇᴜʀʀᴇ ʙʟᴀɴᴄ", sᴀʟᴍᴏɴ ʀᴏᴇs

▪️ᴘᴏᴜʟᴇᴛ ᴊᴀᴜɴᴇ ʀôᴛɪ, ʀɪᴢ ɢᴏᴜʀᴍᴀɴᴅ ᴅᴇ ɴɪɪɢᴀᴛᴀ ᴇɴ ᴄᴏᴄᴏᴛᴛᴇ, ᴘᴇᴛɪᴛᴇ sᴀʟᴀᴅᴇ
▫️ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ ʏᴇʟʟᴏᴡ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ, ɴɪɢᴀᴛᴀ ʀɪᴄᴇ "ᴇɴ ᴄᴏᴄᴏᴛᴛᴇ", sᴀʟᴀᴅ

▪️ᴅéᴄʟɪɴᴀɪsᴏɴ ᴅᴇ ʀᴀɪsɪɴ « sʜɪɴᴇ ᴍᴜsᴄᴀᴛ », sᴏʀʙᴇᴛ ᴍᴇɴᴛʜᴇ sʜɪsᴏ
▫️sʜɪɴᴇ ᴍᴜsᴄᴀᴛ ɢʀᴀᴘᴇ ᴠᴀʀɪᴀᴛɪᴏɴ, ᴍɪɴᴛ sʜɪsᴏ sᴏʀʙᴇᴛ
Revisit? Not sureBookmark已久,終於食到心心念念嘅Louise黃油雞!識我嘅都知我有幾鍾意食雞,所以一直都想試哂所謂嘅香港四大名雞。招牌黃油雞的確好食,皮脆肉滑,雞油飯香氣十足,其他食物都唔差,尤其魚子醬天使麵,但整體欠缺驚艷,會否再嚟就有保留,覺得overrated咗😗 而且三黄雞要價$1288,值唔值就見仁見智啦 ▫️Roasted Yellow Chicken | $1288▫️Caviar Angel Hair Pasta | $488▫️Blue Lobster Tart | $428▫️ Foie Gras Pie | $248▫️$158
Revisit? Not sure

▫️Blue Lobster Tart | $428
▫️ Foie Gras Pie | $248
▫️$158
本人沒有寫食評的習慣,但今次真係對食物及服務均令人失望至極點,食過中環名雞 Belon,Batard都好出色,諗住今次試下 Louise 比較一下順道過一個開心聖誕,點知結果根本沒有資格同前兩間相比.😞1)雞:成隻雞最巧功夫係雞皮,焗得薄而脆而又保留到雞肉鮮嫩吾老,係好考廚師既功底. 但今次塊皮沒有一個部位係脆,完全似隔左夜既皮又厚又腍又軟的,皮吾脆就自然會導致滿口油膩感.2) 服務:朋友同waiter反映食物質素,只想問問主廚整依隻雞是這樣的style?我心想如果是,那他就做到好成功了…😞但到埋單離開都沒有任何交代,禮貌上上前說句‘謝謝意見’都沒有,一星餐廳的服務就是如此嗎?從未如此被對待過😞

就是如此嗎?從未如此被對待過😞
Roasted    Chicken
Roasted  chicken
2023-12-26
  • smoked organic egg
2023-07-12 3220 浏览
是日打卡四大名鸡之一的Louise,weekend的午餐时间,由于对于brunch的菜色不是都想尝试,最终一行四人选择了A la carte。沙律选择了burrata cheese,吞拿鱼沙律和carpaccio。吞拿鱼沙律有惊喜,吞拿鱼非常新鲜好吃,burrata正正常常,分量很大,carpaccio同样分量超大,但是味道一般。头盘选了八爪鱼和蛙腿。八爪鱼不是很好吃,有点干和咸。蛙腿介绍用的是本地青蛙(不知道本地还有青蛙,但感觉更像牛蛙的size),是好吃的,特别是不带骨的部分。主菜则是镇店名物,四大名鸡之一的烤鸡。上菜前会把整只鸡端上来让你先拍照,看到隔壁二人份半只鸡也会有这一环节,然后厨师会剔出骨架,将鸡分为腿,翅膀和鸡胸部位端上来并配上鸡油饭。最好吃的部分我们一致认为是鸡胸肉,非常嫩滑,鸡腿也不错,皮很脆,鸡翅部分则稍逊色,翅中和翅尖都有些干了,其实鸡骨架部分应该也好吃,但是不太方便食用,如果不是晚餐和第二天都有安排了,应该可以打包回家慢慢啃吧。整体属于非常好吃的烤鸡。鸡油饭则是略有逊色,个人感觉不如一般的海南鸡饭里面的油饭哈哈。

2023-06-28 4492 浏览
𓍯 Louise 𓂃Louise‘s signature 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 𝙔𝙚𝙡𝙡𝙤𝙬 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 was top on my to-try list, and it def didn’t disappoint!The meat was 𝘴𝘰 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘯 𝘣𝘦𝘢𝘶𝘵𝘪𝘧𝘶𝘭𝘭𝘺 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺, also couldn’t help digging into multiple servings of the accompanying 𝘕𝘪𝘪𝘨𝘢𝘵𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘦 that was fragrant with the roasted chicken drippings 🍗 𝙆𝙧𝙞𝙨𝙩𝙖𝙡 𝘾𝙖𝙫𝙞𝙖𝙧 𝘼𝙣𝙜𝙚𝙡 𝙃𝙖𝙞𝙧 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 was also a delight, both visual and for the taste-buds 👅 well-worth another visit ✨᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱✧ Smoked Organic Egg ($188) ✧
𓍯 Louise 𓂃

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

Smoked  Egg

✧ Smoked Organic Egg ($188)
Kristal  Caviar  Angel  Hair

✧ Kristal Caviar Angel Hair Pasta (10g $488)
✧ Roasted Hong Kong Yellow Chicken ($1288)
✧ Berry Sorbet

Madelines
  • smoked organic egg
  • Madeleine
2023-06-15 2472 浏览
我吃的是午餐!前菜都是share的有個main course 要選但無條件選擇黑松露魚子醬天使面(+268hkd)真的很重黑松露味 也太好吃了然後另一個main course都是可以選來share的又是無條件選擇雞吧!雞也是十分出色 很滑 很好吃有配飯其實會很飽🤣🤣飯加了脆雞皮和蔥很香很有口感最後甜點如圖很脆🥰中間個cream不太甜總括來講十分滿意很值得一試!😍😍😍😍😍📍Louise1400hkd 一個人
我吃的是午餐!
前菜都是share的
有個main course 要選
但無條件選擇黑松露魚子醬天使面(+268hkd)
真的很重黑松露味 也太好吃了
然後另一個main course都是可以選來share的
又是無條件選擇雞吧!
雞也是十分出色 很滑 很好吃
很值得一試!😍😍😍😍😍
📍Louise
1400hkd 一個人
2023-04-08 2847 浏览
中環 - LouiseArtisan french cheeses selection 🧀🧀Homemade louise black truffle pate en croute Langoustine ravioli 🥟🥟Roasted hong kong yellow chicken🐔🐔+ Niigata rice❤️❤️MadeleinePear milereuilesCanele同朋友慶祝既生日飯,米芝蓮法國菜服務食物質素都一流,餐廳經理細心推介menu 同酒🥰🥰 所有人黎louise必點既黃油雞會全隻上,俾客人影完影,再幫我地切好再上。當日既黃油雞略嫌烤得比較乾身,但配上既飯油香又好味,為黃油雞加番唔少分。多謝餐廳為我地準備既甜品,全部都剛剛焗好出黎,意外既細心。今次主要係同朋友慶生chill一晚,好有回憶既晚餐😚📍中環鴨巴甸街35號元創方JPC地舖
中環 - Louise

Langoustine ravioli 🥟🥟
Pear milereuiles

📍中環鴨巴甸街35號元創方JPC地舖
2023-03-11 2615 浏览
今日慶祝好朋友生日,預約咗呢間米芝蓮一星嘅餐廳同佢慶祝呢間位於中環鴨巴甸街元創方嘅餐廳,主要係食法國菜 上網睇到佢嘅餐牌都好吸引,好想試吓佢嘅三黃雞同店員確認咗預約之後好快就入座出名嘅三黃雞一上枱已經俾佢美麗嘅擺盤吸引住,佈置得非常精緻一擺低已經忍唔住係咁影相,果然名不虛傳 味道方面,雞肉好嫩滑,食得出食材嘅新鮮,朋友亦都讚不絕口雞油飯亦都吸收左成隻雞嘅精華,就咁食已經食到好鮮嘅味道,配埋雞肉食,大滿足另外叫咗perfect egg, 佢係用一個薯蓉底嘅菜色,順便再用一啲牛油黎用左泡沫,食得出廚師嘅功架,周邊亦都加咗辣肉腸,增加咗成個菜式嘅層次感總括而言,用餐過程非常愉快,十分推介
今日慶祝好朋友生日,預約咗呢間米芝蓮一星嘅餐廳同佢慶祝
呢間位於中環鴨巴甸街元創方嘅餐廳,主要係食法國菜
上網睇到佢嘅餐牌都好吸引,好想試吓佢嘅三黃雞
同店員確認咗預約之後好快就入座

出名嘅三黃雞一上枱已經俾佢美麗嘅擺盤吸引住,佈置得非常精緻
一擺低已經忍唔住係咁影相,果然名不虛傳
味道方面,雞肉好嫩滑,食得出食材嘅新鮮,朋友亦都讚不絕口

總括而言,用餐過程非常愉快,十分推介

踏過門外被不同熱帶植物圍繞的小花園,走進燈光柔和、氛圍溫馨的復古大廳,再穿過佈滿藝術裝飾的樓梯,到達以溫暖的象牙色作主調的二樓飯廳後,旁邊設計簡約優雅的露台,便是我們此次到訪Louise時預訂的座位。舒適的環境加上侍應親切貼心的服務,即使仍未開始用餐,心情已是很輕鬆愉快。2019年開張後迅速摘下米芝蓮一星的Louise,有別於其他奢華的法式fine dining餐廳,並沒有高級餐廳的壓迫感。餐廳主打南法家常菜,走的是更homey 、更casual 的路線。除了法國直送的新鮮食材,主廚亦採用不少本地以及亞洲食材,令客人在品嘗法國風味的同時,亦可享用熟悉的傅統味道。這次用餐體驗非常深刻,享用過精緻的餐點後,侍應帶著一個大木箱來到桌前,裏面滿載不同種類的甜品,供我們任意選擇。餐廳亦另外送上了madeleine 以慶祝朋友的生日,無疑讓我們度過了優閒自在的午膳時光。推介Lunch Set HKD 798特別喜歡main course的 pigeon breast and duck foie gras ,兩者均十分嫩滑,pigeon薄薄的外皮帶一點點油脂,配合特製的湯汁,剛好中和了油膩感。整體味

推介
Lunch Set HKD 798
特別喜歡main course的 pigeon breast and duck foie gras ,兩者均十分嫩滑,pigeon薄薄的外皮帶一點點油脂,配合特製的湯汁,剛好中和了油膩感。整體味道香濃、口感順滑,是道頗驚艷的菜式。
記錄一下情人節🧡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)期待了很久的法國餐廳~人氣米芝蓮一星法國菜有名的三黃雞(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)一上枱已經聞到陣陣香氣 雞肉嫩滑 名不虛傳( ̀⌄ ́)雞油飯香氣十足食物很精緻 有層次 精緻的法國菜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)每道菜都有很多配搭實在難以逐一細講(´▽`)附上菜單 嘿嘿食物整體不錯環境和服務滿分~是一個滿足的體驗(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)$1680/per +10% service charge香檳$300/per

記錄一下情人節🧡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
期待了很久的法國餐廳~人氣米芝蓮一星法國菜

有名的三黃雞(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
一上枱已經聞到陣陣香氣
雞肉嫩滑 名不虛傳( ̀⌄ ́)雞油飯香氣十足
食物很精緻 有層次 精緻的法國菜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

每道菜都有很多配搭
實在難以逐一細講(´▽`)附上菜單 嘿嘿

食物整體不錯
環境和服務滿分~是一個滿足的體驗(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

$1680/per +10% service charge
香檳$300/per

2023-01-15 2003 浏览
Louise 🇫🇷一心想試勻城中「四大名雞」(包括batard, Louise, BELON及neighbourhood) ,所以同朋友book 左呢個新加坡三⭐️餐廳Odette 姊姊店,餐廳取名 Louise 是主廚向佢祖父母致敬,所以菜式主打法國家常菜,融入主廚既 ”childhood memories”❣️Angel Hair Pasta with kristal Caviar 10g - $488❣️Louise pate en croute $268❣️Smoked organic egg $188 ✨👍🏻👍🏻❣️Plouneour Menez Pigeon $658❣️Complimentary bread and soup🔸Angel hair 可能同batard 個個太似,我喜歡batard 個個多啲,呢個有啲啲酸🤏🔸個smoked egg 係Inspired by Odette signature dish, 有半熟蛋及薯茸,又幾滑幾重蛋香味,推介😀❣️Roasted yellow chicken with Niigata rice $1288❣️La Truffade $148
Louise 🇫🇷

❣️Louise pate en croute $268
❣️Plouneour Menez Pigeon $658

❣️La Truffade $148 (chef ‘s childhood memories)
❣️Chocolate Soufflee Tart $158
❣️Pear Millereuilles $158
❣️Madeleines $99
❣️Complementary canelé

🔸我對個雞油飯好大期望,但係比想像中淡味
🔸雞好好食,雞肉好滑好入味,大推😍👍🏻worth the 50mins wait
🔸Chef 個childhood memories 係芝士焗薯仔片,薯仔控表示不錯
🔸甜品整體甜度適中,很適合香港人口味,最愛gingerbread icecream 及chocolate soufflé tart

❣️感覺餐廳前菜都細細份,甜品及雞出色,幾岩幾個女仔飲下🥂傾下計及慶祝生日🎂

📍 中環鴨巴甸街35號元創方 JPC地舖

🔸5人行,人均$850