2021-07-03 827 浏览
最近在铜锣湾食日本料理较多,这一次想转一转口味,来到亨利中心不是去吃日式炸猪扒,而是初尝这家楼上西餐厅位置(9/10):位於希慎中心和利园附近的亨利中心7楼,由港铁铜锣湾F1出口步行约2-3分钟,所以跟轩尼诗道也相当近环境(9/10):充满美式餐厅感觉,柔和暗淡的灯光,和播放着温暖的英文歌,带来情调及舒适的气氛服务(8/10):餐厅老板应是回流华人,只用英语沟通,对待客人非常亲切,下单上菜快,但绝不给客人任何压力食物(8/10):餐厅是偏美国的西餐厅,主要供应沙律、意粉、扒类等等晚市二人套餐 $528由於不想考虑,便选了餐牌上的晚市二人套餐今日例汤首先是两客忌廉磨菇汤,除了香浓磨菇味,亦有一股橄榄油的油香,而忌廉汤很滑很暖肚凯撒沙律 (Caesar Salad) 沙律是传统的凯撒沙律,沙律生菜新鲜,配菜有香口的烟肉和面包粒,而洒上的芝士很香甜蚬肉意大利面 (Linguine Vongole) 主菜选了蚬肉意粉,蚬肉够多够鲜味,岩盐味香,意粉软硬适中,带咬口亦有香草味,简单而美味猪梅头排 (Pork Collar) 另外选了猪梅头排,应该没翻译错吧猪排厚切而大块,猪扒边烧香至有烧肉的香脆

位置(9/10):

环境(9/10):

服务(8/10):

食物(8/10):
餐厅是偏美国的西餐厅,主要供应沙律、意粉、扒类等等

晚市二人套餐 $528
由於不想考虑,便选了餐牌上的晚市二人套餐

忌廉磨菇汤
今日例汤

凯撒沙律
凯撒沙律 (Caesar Salad)

蚬肉意大利面
蚬肉意大利面 (Linguine Vongole)

猪梅头排
猪梅头排 (Pork Collar)
另外选了猪梅头排,应该没翻译错吧
猪排厚切而大块,猪扒边烧香至有烧肉的香脆口感,而猪扒本身很鲜嫩多汁,且一点也不会老或韧。配菜有不少瓜类,同样充满岩盐香,因而比较鲜甜

饮品
餐饮~冻咖啡/冻柠茶
跟餐餐饮我们选了冻咖啡及冻柠茶,味道正常而糖水分开上,可以按个人口味自调,另可另加钱配沙冰等特饮

总结一下,这家西餐厅位置及环境都很好,而食物大致味道不错,来此肯定是会有一个舒适的环境给大家谈天,亦丝毫没有任何压力,感觉不错

🌺Lo Spazio @lospaziohk
🌺地址:铜锣湾恩平道42号亨利中心7楼
2021-06-29
忌廉磨菇汤
蚬肉意大利面
饮品
1K
2021-06-08 1249 浏览
见今日未够12:00就做起啲papers,#小秘书 终於搵到藉口比自己请半日假,去搞搞把头发✂️ 为咗要配合shuttle bus 🚌 嘅班次,中午我只好匆匆忙忙食个 #苹果 🍎 就出发🤤 发型师知我傍晚约咗人,已经开恒摩打,再搵多个帮手… 不过离开salon嘅时候,都差唔多5:30喇😆 个肚仔已经饿到打哂鼓😅 好在朋友仔准时出现,我哋一於食个早饭,再四围行吓🛍 #铜锣湾 #恩平道 一带好多上楼餐厅,呢日我哋再次嚟到 Lo Spazio HK。我哋嚟到餐厅嘅时间尚早,拣咗角落头位置,就由日光白白坐到日落西山下🌠 静静地倾吓偈饮吓嘢都几舒服㗎❤️ 呢日 #头盘 我哋要咗两个 #粟米汤、#CaesarSalad,主菜就要咗个 #烧春鸡、#Carbonara #意粉 🍝 先讲个 #汤,🌽粟米味好浓,好似食咗成条粟米落肚咁🤤 #沙律 配埋个甜甜地嘅 #醋,食落令人好开胃🤤 只烧春鸡🐣size唔系太大,肉质比较鲜嫩,一份两个人分,份量啱啱好🤤 不得不提佢哋嘅Carbonara,用 #忌廉 同 #芝士 造成嘅 #酱汁 比例啱啱好,再配以 #洋葱 同埋 #烟肉 特别香口😅 可惜听日要返工,所以我哋只

我哋嚟到餐厅嘅时间尚早,拣咗角落头位置,就由日光白白坐到日落西山下🌠 静静地倾吓偈饮吓嘢都几舒服㗎❤️ 呢日 #头盘 我哋要咗两个 #粟米汤、#CaesarSalad,主菜就要咗个 #烧春鸡、#Carbonara #意粉 🍝 先讲个 #汤,🌽粟米味好浓,好似食咗成条粟米落肚咁🤤 #沙律 配埋个甜甜地嘅 #醋,食落令人好开胃🤤 只烧春鸡🐣size唔系太大,肉质比较鲜嫩,一份两个人分,份量啱啱好🤤 不得不提佢哋嘅Carbonara,用 #忌廉 同 #芝士 造成嘅 #酱汁 比例啱啱好,再配以 #洋葱 同埋 #烟肉 特别香口😅 可惜听日要返工,所以我哋只好叫两杯 #冻柠茶 做呢餐嘅结尾🍋

其实有时真系唔使太花巧,简简单单嘅菜式,舒适嘅环境… 已经足够令人满足❤️㗎喇!
2021-06-08
2021-05-08 2048 浏览
在开饭寻找了一轮找到这间义大利餐厅,便斗胆订位试吓,致电订完随即收到确认短讯,似乎有不错的系统!刚好七点正去到入座,地方不是很大但又因为疫情的规管下,枱的分隔颇为松动…… 店员便领我入坐至店内最左边的二人枱,和其开放式厨房非常接近,强烈的白光管由厨房里"橙"出来到我枱上,认真大刹风景,而那些枱与枱之间的分隔板更是白雪雪咁,跟厨房灯互相照应着……朋友来到我即时建议换过另一张冇分隔板且距离厨房远些少的枱…… 坐好看看餐牌有什麽,其实之前已在开饭做了功课,定了要叫烤牛舌,白酒煮蚬,酱烧猪肋骨…等。先来白酒煮蚬,看卖相并没有什麽特别,连面头应有的芫茜也欠奉,也许大厨今天是休假吧,煮仔入口还好,没有韧的口感… 而烤牛舌一份有两串每串三粒,牛舌也颇为大粒,上面吱满了茄汁及芥末,入口腍身,但缺乏油香… 主菜猪肋骨就有点失败,刀切下去时我已感到肉好实,肉煮得不够腍,只有酱汁搭够味道……食完主菜就叫甜品,这里主打提拉米苏及朱古力班尼新地,提拉米苏卖相酷似425的,但入口就完全唔掂,轻飘飘的,芝士及酒味严重不足!都系成本问题啦!反而那个朱古力班尼还比较好些,不太甜且有皮脆口感……整体上,出品,环境,服务
整体上,出品,环境,服务都好一般,不会返食!
2021-05-07
2021-04-28 1884 浏览
上星期发现了铜锣湾有间正宗的意大利餐厅呢~位於恩平道Henry's House里面,讲时讲,我都第一次入去Henry's House发现成座大厦都系餐厅!! 入到餐厅,店员都系外国人,要讲英文哦~我地点左:..🥗烤牛柳沙律 Insalata Di ManzoMixed greens, cherry tomato, parmesan cheese & grilled steak with balsamic glaze前菜叫左个沙律食,都几大碗下,好足料!! 烤牛柳摆得靓靓咁在面上,下面铺满沙律菜同车厘茄,上面洒满芝士碎😍 烤牛柳肉味浓郁,唔驶点酱都好食! 捞埋沙律菜一齐食,好fresh好好味!..🍖香烤慢煮猪肋骨 Costolette Di MaialeSlow roasted US baby back ribs smothered in spicy citrus bbq sauce劲大份量既猪肋骨🤩 有6边骨,用刀叉切开时已经睇到肉质烤得好软腍好滑,食落去真系好juicy好香好嫩,系好味既! 酱汁配搭得刚刚好! 旁边伴有香烤蔬菜,有翠玉瓜、青椒、南瓜等,烤得刚刚好又唔会燶唔会乾👍🏻..
🥗烤牛柳沙律 Insalata Di Manzo
🍖香烤慢煮猪肋骨 Costolette Di Maiale
🍝肉丸意大利面 Spaghetti E Polpetta
Spaghetti in marinara sauce, house meatballs & parmesan cheese
咪睇肉丸意粉好普通咁,一食落去就知道系比较正宗意大利既风味,正宗的意式风味意粉讲求「Al dente」,意思即系弹牙,你会食到意粉唔系吸收酱汁果种好软身既感觉,而系有用橄榄油炒过,口感爽滑,软硬适中! 而肉丸配上蕃茄酱好好味,好有口感,肉味浓,一碟意粉有4大粒肉丸,很不错!.
🍰布朗尼新地Brownie Sundae
Warm chocolate brownie topped with vanilla ice-cream
作为朱古力迷既我,好锺意呢道甜品😍 Brownie有极浓郁既朱古力味而又不会太甜,配上香滑既云呢拿雪糕同士多啤梨酱真系好夹!.
🥤Cookies & Cream Shake & 特饮
曲奇奶昔唔会好甜,有好香曲奇味而且好creamy好滑,很不错😋 另一杯特饮系有cranberry, pineapple, lemon & rose syrup,好fresh好解渴既饮品呢~ .
想食意大利菜,可以来呢度试试,价钱适中,气氛几好
烤牛柳沙律
布朗尼新地
  • Brownie Sundae
  • 手制肉丸意粉
2021-04-27 1270 浏览
今晚继续去铜锣湾食饭,拣咗一间网上都几多正评嘅意大利餐厅🍴。凯撒沙律蔬菜好新鲜,每一啖咬落去都好爽脆,沙律内有沙甸鱼、面包糠和烟肉,大大提升了沙律的口感和味道。阿兰奇尼呢个炸波波Arancini超级推介比大家!它有香脆的外皮,入面包着意大利饭,口感软身,并有Parma ham提味,整体味道一流!👍🏻烟鸭胸肉意大利饭意大利饭口感creamy,有淡淡的忌廉味,味道唔会好重,夹杂着少许蘑菇。烟鸭胸肉味道适宜,和意大利饭能互补味道。BBQ Pork ribs 香烤慢煮猪肋骨😍这个ribs 性价比颇高的!份量好多,两个人食唔晒🤣。个BBQ酱味道好香浓,肉质软嫩入味,容易咀嚼,整体不错。饮品方面,由於我比较喜欢饮奶味的饮品,所以点了一杯Cookie and cream milkshake ,口感好香滑,味道唔会太甜。朋友则拣咗一杯Tearific,佢形容有啲似苹果汁嘅味道,所以佢觉得好好味😋!

阿兰奇尼

烟鸭胸肉意大利饭

BBQ Pork ribs 香烤慢煮猪肋骨

• Arancini
  • Tearific
  • Cookies  and  cream  milkshake
  • BBQ  Pork  Ribs
2021-07-26 0 浏览
悠闲简约的意式🇮🇹餐厅,食物素质、环境和格调也值得推介我们点了2人set dinner $528🥣 Soup of the day 南瓜汤香甜浓郁🥗 Caesar Salad新鲜而且份量十足🍝 Spaghetti Carbonara 很creamy的蛋黄🥚汁整的卡邦尼意粉,永远是我们最好的选择🐖 Grilled Pork Collar 又是超大份!两个人都食不完,猪肉好juicy好淋身好易切开!性价比十足😌
悠闲简约的意式🇮🇹餐厅,食物素质、环境和格调也值得推介

我们点了2人set dinner $528
🥣 Soup of the day
南瓜汤香甜浓郁

🥗 Caesar Salad
新鲜而且份量十足

🍝 Spaghetti Carbonara

🐖 Grilled Pork Collar
2021-07-09 0 浏览
同女友二人来到铜锣湾,朋友想吃西餐,於是我们来到这间楼上的西餐厅,环境布置简单舒适,有外国浪漫情调。我们各自点了两份set dinner一齐分享,有一个餐汤(杂菜车打)mixed green salad 健康之选,有各种新鲜嘅蔬菜嗰种颜色都有,配上黑醋沙律汁,开胃醒神。Spaghetti di pollo有啲菇菌类,同埋健康嘅鸡胸肉。我将汁酸酸甜甜味道刚刚好,有时好怕蕃茄酱汁会太过酸,但系呢个酱汁真系好好味,配上有少少咬口的意粉。grilled nz striploin 纽西兰嘅里脊牛扒,本人觉得比西冷好食。佢比西冷牛扒更加嫩,有炭烤味道,而且带有少少入口即溶嘅感觉。中间带点粉红色,肉汁仲好Juicy,好友牛肉味。餐厅适合一家大细或者拍拖庆祝活动都可以。

mixed green salad

Spaghetti di pollo

grilled nz striploin

餐厅适合一家大细或者拍拖庆祝活动都可以。
2021-06-23
2021-07-03 70 浏览
懒人之选的二人晚市套餐 $528,从2-5各选一款,有餐汤、沙津、意粉、肉食及餐饮,+$38仲可以有埋甜品,非常丰富!是日餐汤为蘑菇汤,香浓幼滑,仲有粒粒的蘑菇碎,口感非常丰富凯萨沙律的菜量很足,新鲜爽脆,沙律酱配上口感酥脆crouton、烟肉及芝士粉,每啖都滋味无穷。Spaghetti Di Pollo,酱汁是自家制的蕃茄酱,茄味份外浓郁,意粉软硬度适中,挂满番茄汁,酸甜又带点微辣,加上软嫩的鸡胸肉,毫不乾柴,更添口感。主菜选了medium rare的striploin,肉质软熟,肉味浓郁,咬落去油脂一涌而上,好吸引!

是日餐汤为蘑菇汤,香浓幼滑,仲有粒粒的蘑菇碎,口感非常丰富

• Soup of the Day
2021-06-28 77 浏览
今日因为陪妈妈去铜锣湾买些礼物送给朋友作生日礼物,突然下起一场大雨,所以就随便找一间餐厅吃一个Lunch等待雨势减弱再去shopping。於是就到恩平道一间楼上餐厅午餐,一上去餐厅里面坐满了客人,还好等了一会就可以入坐,我同妈妈就各自点了一份set lunch,有香煎鲈鱼同香烤西班牙猪肩肉,店员好快为我上咗是日餐汤同餐前沙律,餐汤系忌廉汤,但里面有一啲三色椒,入口带有少少辣味,但饮完比较开胃。餐前沙律既沙律菜都好新鲜,再配上餐厅自家调制既酱汁感觉好开胃好健康,过一阵终於上我同妈妈既主菜,卖相好靓,一望马上胃口大增,妈妈既香煎鲈鱼肉质十分鲜嫩,而且鱼味充足,没有一点腥味,鲈鱼既皮都煎得十分脆,再配上新鲜嘅配菜,妈妈食得好满意。而我既香烤西班牙猪肩肉烤得时间刚刚好,肉质弹口,而且猪嘅味道比较浓烈,估唔到系繁忙嘅铜锣湾都有一啲咁价廉物美既午餐,而且坐既环境都好舒适,所以都专登同各位分享,店员服务态度都好好,俾到客人贴心嘅感觉,难得同妈妈外出午餐,妈妈都对呢间餐厅赞不绝口

但里面有一啲三色椒,入口带有少少辣味,但饮完比较开胃。

餐前沙律既沙律菜都好新鲜,

而我既香烤西班牙猪肩肉烤得时间刚刚好,
2021-06-16 85 浏览
朋友约我喺铜锣湾食饭,佢带咗我嚟呢间喺楼上嘅西餐厅,咁我就一於奉陪啦😆叫咗 $528 SET DINNER MENU FOR TWO😋:1. SOUP OF THE DAY:呢日系南瓜汤🎃,热辣辣几香几滑几好饮😋2. MIXED GREENS:沙律菜🥬新鲜爽脆,配一种甜甜哋嘅 Balsamic Dressing 食几开胃😋3. SPAGHETTI CARBONARA:Carbonara 有好多唔同嘅做法,呢度嘅 Spaghetti Carbonara 煮得软腍腍,个 sauce 超厚身,食得我哋好饱,兼口味非常大众化😋4. GRILLED PORK COLLAR 10oz:猪扒大大块好厚身😋;仲有啲 Grilled Veggies 几好味😋5. ICED LEMON TEA😋

5. ICED LEMON TEA😋
2021-06-10 105 浏览
铜锣湾有好多楼上高质西餐厅,今晚嚟咗位於恩平道嘅一间楼上意大利餐厅。餐厅地方虽然一眼可以望晒,但可观望到街景,一啲都冇压迫感,环境舒适,颇有异国风情,好适合三五知已或夫妻情侣聊天谈心。我地叫左set dinner for two!Corn soup是日餐汤系粟米忌廉汤,汤底稠度丰盈,口感有啲似糊仔,一饮就知道系用新鲜粟米打磨而成,奶香味恰到好处。Mixed greens多种新鲜沙律菜、车厘茄,黑醋橄榄油,酸酸味味,好醒胃。spaghetti do pollo成碟意粉油光度极高,但不觉油腻,反而觉得意粉口感顺滑。意粉比正常幼,软硬度适中。鸡胸肉一啲都吾嚡口,主要调味来自蕃茄酱和香草,甜甜酸酸,异常醒胃。Grilled pork collar肩胛肉系猪後背靠头,肩前端的部份,肉质比较嫩,油脂分布也比较均匀,最佳烹制方法系做义烧或炖肉。今次厨师用嚟烤,烧烤纹路清淅可见,烧出嚟好有光泽,好有油香,肉味浓郁又吾会乾身,可以讲得上juicy。伴碟有三种烤蔬果,青瓜、黄瓜和红椒,不但香甜爽口,更是三种不同颜色的配搭增加多元维他命健康指数。Iced coffee and iced lemon tea

Corn soup

Mixed greens
多种新鲜沙律菜、车厘茄,黑醋橄榄油,酸酸味味,好醒胃。

spaghetti do pollo

Grilled pork collar

大大杯,有排饮。

整体食物质素值得比赞,两样主菜均即煮即上,热腾腾地送到客人面前,从食味更能感受到厨师的用心烹调。唯一可惜的就是没有食到呢度嘅甜品,下次一定要叫返个甜品品嚐吓。

2021-05-21 153 浏览
今晚约了小学同学吹水,当然要揾一间环境舒适的餐厅;好让我俩多年冇见尽诉心中情。食肆位於铜锣湾商厦楼上,可看到街景。因我们都很懒去选择食物,一於就 order左个二人晚餐。Soup of the day今天时日餐汤系鲜忌廉蘑菇汤。汤很浓很滑,啖啖入囗充满蘑菇香味。Mixed Green Salad沙律菜很新鲜,有罗马生菜、红生菜、火箭菜、车厘茄仔、芝士和多士粒,颜色抢眼;还加上意大利黑醋和橄榄油,清新健康和开胃。Linguine Vongole意粉非常爽口,以香草、蒜蓉、牛油烩上白汁,味道恰到好处唔觉滞口。而蚬肉鲜甜肥美,份量又多。NZ Ribeye厨师把握时间好好,完全是我们喜好嘅medium rare,切开时肉汁渗出又唔鞋口;无奈食落有筋故 畧为失望。Mixed Berry SmoothieBanana Smoothie两款Smoothie 果味浓郁,大大杯透心凉。
Soup of the day
Mixed Green Salad
Mixed Berry Smoothie
Banana Smoothie
两款Smoothie 果味浓郁,大大杯透心凉。
鲜忌廉蘑菇汤
Mixed Green Salad
NZ Ribeye
Mixed Berry Smoothie Banana Smoothie
2021-05-17
2021-05-16 158 浏览
绝对是为了这个乳猪脾而来的看到很多食评都说这道菜很赞这才想起有朋友很久之前便推荐这间餐厅加上环境和气氛也很适合情侣约会呢~◈ 西班牙脆皮乳猪 ($268)店里的招牌菜 要等约20分钟时间上菜时还热腾腾的 是即烤即上切开油脂即刻涌现出来肉质很嫩滑 表面撒上海盐来调味还有沾上肉桂酱 本来觉得这配搭怪怪的结果意料之外的好吃 微甜的减低油腻感且不得不说外皮超香脆!!!有人跟我一样喜欢吃乳猪皮吗~不过肉跟肥膏和皮的比例是1:1:1😂真的超肥美 肥美到感觉像吃油似的...头两口还蛮好吃的 但之後油腻感太重了😭回家後肚子一直想反胃的所以建议四人分享会比较好...◈ 黑松露蘑菇意大利面 ($178)超喜欢这道菜的!手工意粉很有咬口 吃到淡淡蛋香酱汁超浓稠的 每条意粉都非常挂汁香浓的黑松露和奶香每一啖都好幸福一定要试个意粉🤤◈ 白酒蒜蓉大蚬 ($78)半份的份量足够两人分享了每只蚬都很大只 吃到啖啖肉不过有一半以上都有沙的😭且煮得不太入味喔 可省略不点整体可一试 价钱有点少贵呢 意大利菜来说水准中等 但乳猪对我而言太重口味了 适合喜欢吃肥膏的人士~
绝对是为了这个乳猪脾而来的
看到很多食评都说这道菜很赞
这才想起有朋友很久之前便推荐这间餐厅
加上环境和气氛也很适合情侣约会呢~

◈ 西班牙脆皮乳猪 ($268)
店里的招牌菜 要等约20分钟时间
上菜时还热腾腾的 是即烤即上
切开油脂即刻涌现出来
肉质很嫩滑 表面撒上海盐来调味
还有沾上肉桂酱 本来觉得这配搭怪怪的
结果意料之外的好吃 微甜的减低油腻感
且不得不说外皮超香脆!!!
有人跟我一样喜欢吃乳猪皮吗~
不过肉跟肥膏和皮的比例是1:1:1😂
真的超肥美 肥美到感觉像吃油似的...
头两口还蛮好吃的 但之後油腻感太重了😭
回家後肚子一直想反胃的
所以建议四人分享会比较好...

◈ 黑松露蘑菇意大利面 ($178)
超喜欢这道菜的!
手工意粉很有咬口 吃到淡淡蛋香
酱汁超浓稠的
每条意粉都非常挂汁
香浓的黑松露和奶香
每一啖都好幸福
一定要试个意粉🤤

◈ 白酒蒜蓉大蚬 ($78)
半份的份量足够两人分享了
每只蚬都很大只 吃到啖啖肉
不过有一半以上都有沙的😭
且煮得不太入味喔
可省略不点

2021-05-13 166 浏览
铜锣湾真系好多好野食呀😍今次黎到lospaziohk 食lunch,佢地下昼既lunch set 都系$88 起,包括左餐汤或者沙律,一份主菜同埋饮品,价钱合理!餐汤系粟米忌廉🌽,味道真系令人好难忘!系用粟米粒打出嚟,所以每一啖都食到粟米蓉,而且忌廉味好香,仲有少少牛油嘅香味,高质👍🏻我地叫左 Chicken Stroganoff 同埋 Pork Collar!Chicken Stroganoff 既鸡肉嫩滑,腌制嘅香料味香,我锺意佢嘅忌廉蘑菇汁!Pork Collar 既肉味浓,好juicy!

2021-05-13 135 浏览
看到食评一致赞好,慕名前来,有点失望。不过还得合理的说一句,绝对不差,虽然没如一众食评说得的那麽好。铜锣湾食肆,这个价钱非常合理,食物质素算是不错。餐厅并不是很多人说的义大利餐厅,相距甚远。菲律宾团队处理的不错,有礼貌,有诚意。值得间中来一次支持一下。
餐厅并不是很多人说的义大利餐厅,相距甚远。