2020-11-29 334 浏览
早排疫情肆虐, 已经好耐无出街食饭了。趁住最近情况缓和番少少, 今日就同同事一齐去铜锣湾食lunch! 呢间餐厅一直都想试下, 因为感觉好似系一间好正宗既意大利餐厅。(店员都系外国人, 所以基本上打电话去book 枱, 或者落order都系需要用英文的。)餐厅装修既用色比较深, 所以即刻开左灯, 都唔算好光猛, 晚上过黎可能会比较有情调。但好在餐厅有两边大窗, 自然光渗入黎令餐厅内笼无咁阴沉。我地一行3人, 都系叫左lunch set ($88 起跳), 包括前菜/餐汤, 主菜 及 餐饮, 价格上算中等。当日既餐汤系粟米浓汤, 比我想像中好饮劲多! 因为用料好足, 每一啖都食到粟米蓉, 而且粟米既清甜味好浓郁, 而且完全唔漏! 系我饮过最好味既粟米浓汤之中既top 3。Soup of the daySalad of the dayGrilled Pork Collar ($128)我+$40点左呢个grilled pork collar, 一上枱就觉得份量实在太细了, 只有一块大概2/3只手掌大既猪肉, 加几条炸甜薯… 我未食第一啖已经要谂下昼叫咩下午茶黎食了 XD摆盘方面当然有待改善

Soup of the day
Soup of the day (粟米浓汤)

Salad of the day

Grilled Pork Collar ($128)
Grilled Pork Collar

摆盘方面当然有待改善, 而至於味道方面, 猪肉可能烧得太耐, 无咩肉汁同埋比较鞋口; 炸甜薯的味道就正常。个人唔太建议呢个set…

Hanger Steak ($148)
Hanger Steak

男同事则加左$60叫左Steak, 本身order medium rare, 但上枱後切开就觉得有D太熟 (大概比medium仲要熟少少)。加上份量都系比较细, 对於男士黎讲, 真系唔够食…薯仔既份量仲多过steak…

Spaghetti Aglio Olio ($88)
Spaghetti Aglio Olio

另外一位同事就叫左呢碟spaghetti with garlic and oil, 感觉呢碟意粉相对比较正常。同事表示味道还好, 蒜香味尚算不错。

整体来说, 这餐厅令我有一点点失望, 应该不会再来第二次。
Soup of the day (粟米浓汤)
Spaghetti Aglio Olio
2020-10-22 1027 浏览
一直都好锺意呢一间西餐厅嘅食物,特别系佢嘅卡邦尼意粉。今次喺疫情底下好耐冇出街,难得返公司,就喺公司附近嚟咗呢一间餐厅食。先来两杯开胃酒,佢哋嘅Cocktail一直都好有水准。呢一个牛脷串烧好肥美,再配上佢哋嘅酱汁。十分之开胃。呢一个鸭比意大利饭真系世界级!!!下次再嚟一定会再食。大大只鸭髀再配上creamy嘅意大利饭, 亦都冇任何肥腻嘅感觉。呢一个牛扒意粉可圈可点,佢哋嘅牛扒非常之好味,谂起都流晒口水!
呢一个牛脷串烧好肥美,再配上佢哋嘅酱汁。十分之开胃。
  • Steak
  • 烧烤慢煮牛舌
2020-09-26 1573 浏览
Weekday喺铜锣湾想食个有些少质素又唔太贵嘅set lunch, 都真系要搵搵。一路bookmark咗呢间,又咁多个,就试吓啦⋯⋯两个人冇book位,12:45到,一入去,见到大概已有八、九张枱已入座但系全部都未有嘢食,心惊惊会唔会放完lunch都未有嘢食,不过出面落大雨费事再搵,就入啦⋯⋯我叫咗个沙律,medium cook 嘅Steak, 我个friend 叫咗个汤(是日系粟米汤),Chicken Thigh 。望住个open kitchen 都知道唔会快上菜,因为只见到一个厨,好淸楚见到佢好忙... 十几分钟之後前菜到,个沙律虽则冇咩惊喜,但啲菜都好爽脆,好新鲜,我个friend话汤唔错,饮到有好浓郁嘅粟米,食到有粟米蓉,好homemade👍🏻之後终於有多一两厨帮手,出菜亦快番啲... 十几分钟後上主菜,个steak 肉质幼嫩,有肉汁,仲要系好有grill 味、炭烧味,再配上新鲜炸嘅番薯条,正👍🏻。个friend嘅chicken thigh肉质就冇想像中咁滑,好一般。我以为餐饮喺topup要加钱先有,但原来都包埋,咁嘅价钱,OK 喎!整体来讲唔算,不过因为open kitch
,就试吓啦⋯⋯
整体来讲唔算,不过因为open kitchen, 抽风又唔够劲,系有D油烟罗⋯⋯
Steak
2020-09-21
Steak
特别推荐大家✅Roasted Slow-cooked Suckling Pig✅Grilled Slow-Cooked Ox Tongue & Bell Pepper Skewer✅Lo Spazio Tiramisu✅Lo Spazio Molten Cheesecake《Roasted Slow-cooked Suckling Pig》肉质劲Juicy劲嫩滑,依个油份会比较多,不过系好食嘅油嚟,加埋脆猪皮🐷,好邪恶😈,另外仲有肉桂蓉比你dim👆🏿食落冇咁腻💰$268《Grilled Slow-Cooked Ox Tongue & Bell Pepper Skewer》因为慢煮嘅关系,肉质好嫩👅👅,完全唔韧唔鞋,配合埋秘制芥末酱,个酱又唔会太kun ,ho ho sikkk💰$68《Lo Spazio Tiramisu》自家配方调制,cheese custard用mascarpone口感较rich,蛋糕酒味浓d就仲好💰$78《Lo Spazio Molten Cheesecake》卖相同口感都好有趣,外层系炸过嘅蛋皮,不过完全唔油,内层系极流心’cheesec
特别推荐大家

《Lo Spazio Tiramisu》
💰$78

Lo Spazio Molten Cheesecake

《Lo Spazio Molten Cheesecake》
卖相同口感都好有趣,外层系炸过嘅蛋皮,不过完全唔油,内层系极流心’cheesecake’,好重cheese味🧀
💰$78

Lo Spazio Tiramisu
Lo Spazio Molten Cheesecake
2020-07-11 5998 浏览
《Lo Spazio》位於铜锣湾亨利中心,虽然占地一层,但地方不大,只有50零个位。Airen白酒 ($80/2): 是日House Wine,由於买一送一,两杯只售$80元。味道较淡,微酸易入口,带微微果香。Green Salad ($68): 沙律菜、车厘茄,及焗面包粒以黑醋调味,简简单单,配埋杯白酒,又几chill1/2 Clams ($78): 以白酒、牛油,以及洋葱煮汁,香浓带牛油及微微酒香,蚬肉嫩滑,几鲜味。Prawn Linguine ($158): 墨汁大虾扁意粉,扁意粉约八成熟,几有弹性有咬口,而墨汁紧紧锁在每一条扁意粉中,有几鲜味嘅咸香,单食意粉又真系唔觉得单调,几惹味。而且,大虾鲜味爽口弹牙。Bolt Buster Burger ($118): 汉堡相当大堆头,有自家制手打汉堡、波罗伏洛芝士、煎蛋、烤大蘑菇、蕃茄、洋葱,及蜂蜜芥末酱。汉堡肉汁澎湃,超级Juicy,肉味都几香,而且上面仲夹住一块半溶芝士,芝士味好浓郁,多款配料夹埋一齐食层次几丰富,非常唔错。另外,炸薯条选用左薯味较重嘅粗薯条,炸得几香脆。

2020-06-23
2020-07-11 1006 浏览
本来满心欢喜试呢间意大利餐厅太多好评 所以期望高订位7:15准时到达坐低 侍应都系外籍人士服务都尚算OK冇黑口黑面咁 坐bar隔离见到佢哋每冲一杯嘢饮品剩低嗰啲 员工就会装喺细杯里面偷偷地自己饮 佢地饮得好开心🤣🤣🤣心谂: 可唔可以益埋我🤣🤣🤣😋😋😋😋三个人 叫咗两个小食,两个淀粉质主食,一个海鲜,两个甜品 🥳香脆大啡菇配蒜香蛋黄酱🥳呢个都几好食😋 炸皮唔会太厚 🥰但亦有脆脆的感觉 😍大啡菇亦Juicy 💦蛋黄酱亦好好食 推!🥳烧烤慢煮牛舌🥳🐂🐂🐂牛舌好林 亦都够味 👍🏻👍🏻加埋个酱都几好食 不过牛舌唔系我自爱 所以都冇乜意见 不过都几好食 🥳海陆意大利饭🥳呢个系有虾同埋猪腩肉 我期待有丰富啲嘅料 但系结果得两粒虾 两块猪腩肉唔知点解感觉摆盘可以丰富啲 🤣饭嘅味道都尚算好食 但如果可以多料d就好啦(贪心)😁讲到呢度就要话下餐厅唔专业🙁🙁始终呢个价位都expect专业d 事源 :expect头盘小食上先,然後到主菜结果:食完个意大利饭先至再上d头盘小食 感觉上似茶餐厅 等几台叫同一个炒饭 然後一次过炒 省力省时间 所以唔理上菜时间次序 极度扣分😕🍝🍝🍝🍝🍝🥳手制牛丸意粉🥳正正常常冇乜特别
本来满心欢喜试呢间意大利餐厅
员工就会装喺细杯里面偷偷地自己饮
佢地饮得好开心🤣🤣🤣
心谂: 可唔可以益埋我🤣🤣🤣
😋😋😋😋
三个人 叫咗两个小食,两个淀粉质主食,一个海鲜,两个甜品

🥳香脆大啡菇配蒜香蛋黄酱🥳
呢个都几好食😋
炸皮唔会太厚 🥰但亦有脆脆的感觉 😍
大啡菇亦Juicy 💦蛋黄酱亦好好食 推!
脆炸大啡菇配蒜香蛋黄酱u

但如果可以多料d就好啦(贪心)😁
海陆意大利饭

讲到呢度就要话下餐厅唔专业🙁🙁
始终呢个价位都expect专业d
事源 :expect头盘小食上先,然後到主菜
结果:食完个意大利饭

自家制提拉米苏
自家制半熟芝士饼
  • Molten Cheesecake
2020-07-07 586 浏览
知道呢间好耐,今日终於试到Lunch menu前菜可选salad/ soup of the day磨菇汤,超!浓!杰!又唔咸,浓过粥,似糊好正要几多料先打到咁浓?唔似用薯仔加杰身,因为食落无薯仔嘅粉质口感!~仲要好大碗,劲热上枱!辣口㗎!饮到最後一啖都仲系热!唔似出面上枱只系暖我拣risotto, 好浓密嘅口感,唔会偏咸,鲜露笋好幼细又无渣,长度刚好,方便进食同样系劲热啊!份量够晒,唔系收得贵又少,系收得唔贵又好食高级同公道嘅份量,加上超热,即煮Sea brass fillet煎到皮上层脆脆咸香,底层皮系滑溜鱼肉好软滑,份量够。同朋友share交换食,唔会太闷净食同一样野蒜烤时蔬,好重蒜味连菜都好热,一路食一路出烟最尾仲有每人一件肉桂蛋糕,微湿润,有dd红萝卜喺入面餐饮晚上做酒吧,有吧枱的
知道呢间好耐,今日终於试到

Lunch menu
前菜可选salad/ soup of the day
磨菇汤,超!浓!杰!

又唔咸,浓过粥,似糊
好正
要几多料先打到咁浓?
唔似用薯仔加杰身,因为食落无薯仔嘅粉质口感!~

Sea brass fillet
煎到皮上层脆脆咸香,底层皮系滑溜
蒜烤时蔬,好重蒜味

连菜都好热,一路食一路出烟

最尾仲有每人一件肉桂蛋糕,微湿润,有dd红萝卜喺入面

餐饮

晚上做酒吧,有吧枱的
2020-07-05 304 浏览
今日系铜锣湾放工就搵左附近一间西餐厅食估唔到咁有惊喜❤️😂首先我哋叫左一份green salad有黑醋酸酸甜甜几开胃叫左2杯house wine几易入口 女仔都岩饮叫左一份小食 full mussels青口好多饱满多肉加上白酒忌廉汁好惹味!🥰🥰今次最有惊喜既系两个主食Duck risotto鸭肉好嫩滑一啲都唔乾加上risotto 吸收左小小鸭油好香!第二个主食系prawn linguine墨鱼汁意粉个得好出色意粉煮得岩岩好个汁亦都好creamy!最後大约$300per head 以呢个食物质素黎讲抵食!餐厅既lunch set 都几吸引 下次可以试吓
今日系铜锣湾放工

好香!

第二个主食系prawn linguine
墨鱼汁意粉个得好出色
意粉煮得岩岩好
个汁亦都好creamy!

最後大约$300per head
以呢个食物质素黎讲
抵食!

餐厅既lunch set 都几吸引 下次可以试吓
2020-07-01 228 浏览
Food is surprisingly good at a reasonable price. However, there’s only one air conditioning in the whole restaurant...so the place is super hot with the smoky open kitchen. We were sweating throughout the whole dinner. My clothes and hair smells like I was in a Korean bbq place. The staff needs to pay more attention to the hygiene, and the service definitely has room for improvement. Four of us were sharing all the dishes. When the staff changed our plates, she put my used fork and spoon on the food. She also took away my unfinished mocktail without asking and gave us the wrong bill. It’s a pity that I would not come back again because of the service and hot environment.
  • Porcini  ravioli
2020-06-29 308 浏览
上星期约了旧朋友在铜锣湾聚会,在网上看到这一间餐厅的口碑不错於是一试水牛城鸡翼,酱汁给了我颇大的惊喜,比起其他餐厅的水牛城鸡翼酱汁更为香浓,而且鸡翼炸香,配搭这种非常浓味的酱汁感觉非常开胃和朋友都想吃沙律,点了green salad, 蔬菜新鲜爽脆,车厘茄清甜惊喜黑松露薯条,没有想过份量如此多,结果两个男人又吃不清,即叫即炸,点松露香味浓郁prawn & pork risotto, 非常惊喜,酱汁奶油香味浓郁,而且饭粒分明软硬适中,配搭充满油香的猪腩肉和新鲜的虾仁,非常有水准的主菜

2020-06-20 240 浏览
友人推介的意式餐厅,风味十足,一试难忘。希望下次再聚。去推介!先来一杯红酒🍷长条炸鸡柳配甜酸酱第一道菜是长条炸鸡柳配甜酸酱,脆度尚算可以,鸡柳不算滑,而且味道略淡,需要甜酸酱调味。 凯撒沙律第二道菜是凯撒沙律,沙律菜足够新鲜,配以烟肉碎、芝士碎及脆面包粒,作为配菜算是不错。蕃茄忌廉酱长条意粉酱汁相当不错,有蕃茄的酸甜开胃感,忌廉又可以增加酱汁层次,以及带来顺滑口感,意粉质地弹牙,好味道。西班牙大虾猪腩肉海鲜饭最後一道菜是西班牙大虾猪腩肉海鲜饭,大虾及猪腩肉味道味道尚算可以,海鲜饭不过不失,整道菜相当平稳。

先来一杯红酒🍷

长条炸鸡柳配甜酸酱

凯撒沙律

蕃茄忌廉酱长条意粉

西班牙大虾猪腩肉海鲜饭
2020-06-18 251 浏览
同朋友喺铜锣湾行完街决定上楼搵间舒服嘅餐厅坐低食饭朋友想食沙律我又想食意粉谂起之前嚟过嘅Lo Spazio食物水准依旧 沙律好fresh 意粉al dente 另外当晚爆场 服务都好好 值得一赞
同朋友喺铜锣湾行完街
决定上楼搵间舒服嘅餐厅坐低食饭
朋友想食沙律我又想食意粉
谂起之前嚟过嘅Lo Spazio

食物水准依旧 沙律好fresh 意粉al dente
另外当晚爆场 服务都好好 值得一赞

2020-06-14 302 浏览
公司对面的餐厅,小食平均$60、$70,主菜百零蚊起,Happy Hour 酒买一送一,好抵!两个人食咁多野$600左右!Green Salad $68用黑醋汁一定唔会肥,正餐前食沙律开胃,咁可以食多D野,全部菜都系青绿色鲜红色,新鲜生菜。Chicken Tenders $68Happy Hour 叫个小食叫杯酒慢慢倾吓偈,一人都系一百蚊左右,因为酒系买一送一!1/2 Clams $78砚好鲜甜,份量又多,肥美又无沙,重点系$78,必叫!Risotto $188黑松露什菌意大利饭,好香黑松露味道,香味系口内溶化出黎,加埋菌的香味好夹。甜品 Tiramisu $78咖啡味同甜味的比例好好,个蛋糕底唔会过湿,咖啡酒味浓,芝士部分好Creamy 同滑!2杯酒 Airen $160/杯 Happy Hour $160 2杯!

Green Salad $68

Chicken Tenders $68

1/2 Clams $78
砚好鲜甜,份量又多,肥美又无沙,重点系$78,必叫!

Risotto $188

甜品 Tiramisu $78

2杯酒 Airen $160/杯
Happy Hour $160 2杯!
2020-06-08
  • 黑松露野菌意大利饭
  • Tiramisu
2020-06-14 4406 浏览
下午难得两口子一同过海,於是到Lo Spazio吃个有质素的午饭。我们大概下午一时半到达,当刻不是满座,不用等位。座位之间空间感不错,不过室内冷量不算太大,怕热的话可能要避免坐在厨房旁的位置。午市有set lunch,餐汤/沙律+主菜+饮品。两人分别选了餐汤和沙律。前者是浓稠的南瓜汤,後者是带着清新醋香的混合蔬菜沙律。我的主菜是Salisbury burger steak,是烧自家制汉堡扒配薯蓉及蘑菇忌廉汁。汉堡扒口感松软,和蘑菇忌廉汁非常搭调,加上薯蓉更易饱肚。他的主菜是BBQ pork belly,是BBQ酱烧五花肉配薯条。五花肉烧得恰到好处,层次分明,烧烤酱甜美可口。薯条是幼身的一款,他十分喜欢。饮品呢,两杯也是咖啡,一杯是 latte,一杯是 cappuccino。甘香咖啡,配上少在餐厅见到的黄色方糖,感觉特别难能可贵。原来还附送甜品,这天的是chocolate brownie。小小的一件,份量与甜度也是点到即止。

午市有set lunch,餐汤/沙律+主菜+饮品。

2020-05-31 304 浏览
今日难得收早,就同两个中学同学去食一餐普通便饭,朋友提议去食西餐就灵机一触喺铜锣湾有一间唔错嘅就去试吓好好彩嗰日系平日唔使点等位就有得入去食,之後我哋点左田园沙律,水牛鸡翼,蚬肉意粉,仲有我最爱嘅黑松露意大利饭,先讲个头盘沙律,非常开胃而且加埋橄榄油同黑醋系最好嘅配搭,之後到小食水牛鸡翼煎得非常香口,加埋个酱汁非常合配系我喜欢食嘅味道,以蚬肉意粉略嫌唔够咸味但整体都非常好食意大利面咬口非常好唔会煮得过熟,依个意大利饭加埋黑松露系我最喜欢嘅一道菜,而且忌廉嘅香味盖过成个饭,而且今日饮酒仲有半价优惠,而且仲有白酒,好适合一班男士一路吹水一路食晚饭嘅感觉,而且呢度嘅服务非常专业下次一定会再去。
2020-05-27