2019-11-06 380 浏览
而家买蛋糕都要好小心选择,唔可以大路又唔可以拣左唔岩既舖头。呢间买过觉得超级好味,适蓬家中长辈登陆,买返个同屋企人分享。 佢地既招牌,西瓜🍉蛋糕。我未食过澳洲既所以不能比较。但lifetastic既都好满意,佢第一层系士多啤梨同jelly,之後一层rose cream再一层有nuts既蛋糕之後西瓜再有cream and cake. 每层都好分明,好fresh。西瓜士多啤梨玫瑰三个香味好夹,而蛋糕仲好有咬口。另一日买左呢个hojicha banana layer cake 茶味好浓而香蕉又竟然系成层既香蕉溶,感觉好特别!以後买生日蛋糕既店舖不二之选!

西瓜士多啤梨

焙茶香蕉

以後买生日蛋糕既店舖不二之选!
西瓜士多啤梨
焙茶香蕉
2019-11-03 149 浏览
相信有不少甜品爱好者对澳洲的西瓜草莓蛋糕也不陌生这片蛋糕已静静来了香港我亦选了这个蛋糕,作为我的生日蛋糕。西瓜草莓蛋糕是由开心果、玫瑰花瓣、草莓、玫瑰忌廉、原片西瓜和杏仁饼底制作而成。蛋糕由多层馅料铺制而成,外观精美,口感层次丰富。加上草莓及西瓜的组合,吃起来清新,甜而不腻。在闷热的香港,吃这块蛋糕比单纯吃西瓜的清凉快感,多一份层次,多一份美感。爱吃甜点的话,大概可以一个人吃两件。除了西瓜草莓蛋糕,店内亦有不同口味的水果蛋糕及茶味蛋糕可供选择。他们港九亦设有分店,门市接受件装单点蛋糕,要买原个蛋糕,便要三天前在到网上订购才能买到。
相信有不少甜品爱好者
对澳洲的西瓜草莓蛋糕也不陌生
这片蛋糕已静静来了香港

我亦选了这个蛋糕,作为我的生日蛋糕。

西瓜草莓蛋糕
蛋糕由多层馅料铺制而成,外观精美,口感层次丰富。

加上草莓及西瓜的组合,吃起来清新,甜而不腻。

爱吃甜点的话,大概可以一个人吃两件。

2019-07-29
  • 草莓西瓜蛋糕
2019-10-11 575 浏览
传说中嘅港女蛋糕,今日有港女同事生日,终於可以食到草莓西瓜蛋糕蛋糕一拎出黎真系好靓,蛋糕面铺满红红的士多啤梨加上玫瑰花瓣乾,未食已经有一阵阵玫瑰花香,令人好期待。食第一啖,就俾佢嘅cream吸引咗,佢嘅cream打得厚身,好滑,好香奶油味,同西瓜非常夹。蛋糕唔系一般嘅海棉蛋糕,我嘅得有d似好松嘅面包,内里有果仁碎,非常香,加上淡淡嘅玫瑰花香味,整个蛋糕非常完美,由内到外都 💯分。唔怪得咁多好评,我下次生日都会订。

2019-08-24 1118 浏览
@lifetastic.official ————————————————————————蛋糕:#西瓜蛋糕甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️(绝非人造糖个种甜味,系西瓜本身嘅清甜!!)浓度(5星最浓):⭐️⭐️⭐️⭐️(士多啤梨同西瓜都好新鲜,个口好易认得出佢哋)🍴:餐具 ✔️ / 蜡烛 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 纸袋✔️🏷:✔️(免费,1日前预订)💬:好值得表扬,如果老板你睇到,真系表扬吓你嘅同事。🛒:香港大学/ 尖沙咀/ 荃湾/ 铜锣湾 #cakeup_尖沙咀站 #cakeup_香港大学站 #cakeup_荃湾站 #cakeup_铜锣湾站🔘:有1人分量,或者 4/6/8/12/15/20/24嘅Portion选择💰:$65; $340; $500; $610; $830; $940; $1180; $1380————————————————————————性价比:高如果有跟随Caketionary嘅Follower,你哋应该会对𠵱个蛋糕有啲印象,我哋「江郎才尽」啦,我哋番食蛋糕呀.....点解呢?errrrrrrrrrr...errrrrrrrrr.. errrrr 因为我锺意食罗!其实先唔讲个蛋糕有咩唔同,
蛋糕:#西瓜蛋糕
🍴:餐具 ✔️ / 蜡烛 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 纸袋✔️
🏷:✔️(免费,1日前预订)
💬:好值得表扬,如果老板你睇到,真系表扬吓你嘅同事。
————————————————————————
性价比:高

其实先唔讲个蛋糕有咩唔同,单讲单件价钱,已经由2018年4月时卖紧$58,距离宜家,差不多一年多後,就加价至$65啦。

仲有咩唔同呢?就系佢多咗好多分店,由以前得西营盘有舖,就冇啦!但宜家多咗咁多间,除咗 #西营盘 总店,仲分别系 #尖沙咀 #The One,#荃湾 #顺丰工业中心,#铜锣湾 #名店坊,所以家下攞蛋糕真系方便咗好多!

虽则有两大不同,但蛋糕方面有冇退步呢?唔洗念,即刻答,冇呀,仲系好好味!

蛋糕仍然清新无比,食完後个口一啲都唔会觉得漏。蛋糕以士多啤梨,开心果粒粒同玫瑰花乾造面,但味道互相尊重,我不撇下你,你不撇下我咁。

夹心间就继续有忌廉同厚厚嘅清甜西瓜,忌廉同西瓜一齐食,真系Fresh得好紧要。西瓜好多汁,但又无影响到其他部分,又冇湿立立。

最後就有用杏仁做嘅夹心层同饼底,同第一次嘅介绍一样,整个蛋糕嘅材料层次同味道都非常分明,好清甜。食完Full Dinner又或者夏日炎炎正好就系食𠵱个蛋糕。口里说甚麽都不重要,身体最诚实,我哋真系食到要刮碟,好味到要刮碟。你见到开完一间到一间,就知真系佢生意应该唔错!

讲到𠵱到,觉得我收咗钱?我冇!但好嘢就要讲,衰,我都会讲。真系由订到食,都搵唔到位话佢唔好。我特别有两样嘢想讲。第1,啲员工好窝心。由於攞蛋糕个日知道铜锣湾会有大型活动,佢哋都特别提我,仲问我会唔会拣第二间舖攞,以免攞唔到蛋糕,真系要赞赞。

第2,你哋有冇留意佢哋个蛋糕盒呀?系正正个蛋糕个横切面嚟㗎,好心思细密呀!

我真系几锺意𠵱间舖同蛋糕,Signature 嘅西瓜蛋糕就试得多,下次试试佢其他款(因为佢仲有芒果,火龙果,杂果,苹果,菠萝,荔枝等等嘅款),睇下会唔会都系咁出色,加油呀, @lifetastic.official !
————————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相机食先 #生果蛋糕 #必食 #必试
西瓜蛋糕
西瓜蛋糕
2019-07-06 1459 浏览
之前经过The One商场,见到呢间蛋糕店,立刻俾佢啲靓靓蛋糕吸引住!佢啲蛋糕每件都好精致,个样好似好high class咁,而且味道好似好特别咁,真系一见难忘!可惜我刚刚食完晚饭好饱,唔可以一试,一直因爲咁而耿耿於怀!刚巧有朋友生日,突然醒起呢间饼店啲蛋糕,就决定订一个试吓啦!第一次食,当然要试吓佢嘅镇店之宝啦,西瓜蛋糕!一打开个盒,哗,个蛋糕真系好靓呀!蛋糕上面布满花瓣,中间有一层西瓜肉,好清甜,感觉好Fresh啊!而且个蛋糕唔算太甜,甜度刚刚好,食完都唔觉得太饱!好锺意呢个蛋糕呀,已经心思思好想再去食啦!

可惜我刚刚食完晚饭好饱,唔可以一试,一直因爲咁而耿耿於怀!

第一次食,当然要试吓佢嘅镇店之宝啦,西瓜蛋糕!

而且个蛋糕唔算太甜,甜度刚刚好,食完都唔觉得太饱!

好锺意呢个蛋糕呀,已经心思思好想再去食啦!
2019-06-02 1328 浏览
在铜锣湾行到差不多想走,实在太多人,正准备坐地铁走,经过Fashion Walk,好耐无去过,谂住入去系咁易兜个圈。LIFETASTIC 的厨窗是正向对着行人流向,所以一入去商场行几步就好自然见到,离远看到感觉颇舒服,所以行埋去睇吓。一见觉得啲蛋糕好靓,每件都一层层,颜色好舒服之外,感觉好矜贵。店中主打重点推介的招牌蛋糕signature cake是草莓西瓜蛋糕 strawberry watermelon cake,好特别,无听过咁嘅配搭,最重要系好靓,蛋糕顶层一睇好丰富,有好多玫瑰花瓣,又有少少绿色的开心果碎衬托,色彩丰富得来是令人感觉既舒服又开心缤纷,我第一次对住一件蛋糕仔有呢个感觉,通常至少系个好特别或好有心的大蛋糕先令我有呢种一见就喜悦的心情。🥰咁特别嘅喜悦感觉就梗系睇下几钱先,一件$68,感觉有点贵,同时个蛋糕真系好吸引,睇到都有高贵感觉,谂住都试一次。喜欢店用木叉,我自己不想用太多胶,所以已加分。蛋糕一共6层,所以我好小心想一次过试6层的味道,结果有少少难,咁靓都不太想破坏😅 结果小心翼翼的第一啖,好特别,自己突然食家上身,因为味道又有层次,好清新,甜度恰到好处,有草莓味,

🥰

草莓西瓜蛋糕

喜欢店用木叉,我自己不想用太多胶,所以已加分。蛋糕一共6层,所以我好小心想一次过试6层的味道,结果有少少难,咁靓都不太想破坏😅 结果小心翼翼的第一啖,好特别,自己突然食家上身,因为味道又有层次,好清新,甜度恰到好处,有草莓味,又有西瓜味外,最令我印象深刻是那股淡淡的玫瑰cream,某中高档西式咖啡饼店都有玫瑰味蛋糕,但这个远远抛离对手,玫瑰花瓣量多呢度多好多,摆设图案更缤纷美丽,味道另一间其实不太有玫瑰味,这间的玫瑰味好特别,好难形容,好像隐隐淡淡得来又一定食得出那阵玫瑰🌹香味,好奇怪,不知如何可做到。

用西瓜都有难度,西瓜多水份,同时蛋糕又有会淋左或过度moist,其他材料包括杏仁等,每啖都有好多味道,配搭和谐,不会互抢。👍💖

虽然$68 ,比一般蛋糕好似贵好多,同时我宁愿食一件呢个,好过食10件其他普通西式蛋糕。这蛋糕不单味道好,卖相佳,仲好像有种魅力让人心情变得由内在喜悦出来。我会再买,好值得,一分钱 一分货。😋😋💖💖

个商场其实好多人,邻近的Starbucks 的位俾人坐晒,仲好多都系无帮衬😅 所以搵位有挑战性。大家可以考虑买回家,又或者努力搵位😅😅
2019-05-01
草莓西瓜蛋糕
行过铜锣湾fashion walk 见到好靓既柜面忍不住买了件估唔到😱呢啲蛋糕好睇又好食🤫🥰 真的新鲜无花果特别鲜甜上下层竹炭蛋糕好软绵 有好多气孔幕丝好幼滑 而且唔会好甜试完下次可以正正式式订个生日蛋糕啦!🎂🥳———————————————————————————— #hktravel #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #hongkong #cwb #causewaybay #causewaybayfood #xake #dessert #hkdessert #hkdessertshop #sweet #无花果 #fig #figs #竹碳 #lifetastic

行过铜锣湾fashion walk 见到好靓既柜面
忍不住买了件
估唔到😱呢啲蛋糕好睇又好食🤫🥰 真的

新鲜无花果特别鲜甜
上下层竹炭蛋糕好软绵 有好多气孔
幕丝好幼滑 而且唔会好甜

试完下次可以正正式式订个生日蛋糕啦!
🎂🥳
2019-05-18 668 浏览
净系要咗西瓜蛋糕打算比较吓澳洲食到嘅正品,即时比个服务员问:「得一件?」态度劲差。只可以话,整得几似,但......上面层令面啫喱未免太厚了吧?再睇埋其他款式,可以唔洗有咩期待,因为全部都系一样嘅糕体,大不了加啲色素变成另一个口味。中间嘅cream都系一样,同一个recipe换吓唔同口味,感觉上就好似食ladyX咁,只系口味有变化,款式无变化,唔需要每样都去试因为基本上都系一样嘅嘢。总括嚟讲完全唔特别,只系copy cat,用别人的明星商品当作自家招牌似乎不太恰当。你以为无人去过澳洲食过正宗嘅咩?!抄得唔好咁明显啦

2019-04-22 785 浏览
The watermelon strawberry cake was so refreshing with some rose and nuts taste. Yummy! 名乎其实港女蛋糕, looks beautiful and delicious.The chocolate banana cake was good but not as surprising as the watermelon. The shop is in the shopping mall. Good that they offer seats but need to sit at the corridor.

2019-03-25
宵夜
2019-04-18 497 浏览
好耐之前已经喺电视睇过话呢款西瓜蛋糕喺澳洲好出名,当时仲觉得将西瓜放入蛋糕感觉好怪。😂但今日一个经好中意周围食嘢嘅朋友高度推介,就终於试食咗呢个草莓西瓜蛋糕,然後竟然出奇地夹仲好好食!😋个蛋糕最顶嗰层有啲士多啤梨同玫瑰花瓣,睇返个介绍发现原来仲有开心果,不过食唔系好到,因为个玫瑰味好浓。虽然系浓,但又唔会好假,连平时唔太好花味嘅我都觉得好味。啲士多啤梨唔算好甜,甚至有一粒酸酸地,但同下面甜甜的cream夹埋一齐食又ok。然後,夹喺cream与cream之间嘅饼底又系另一个惊喜,佢有好多一粒粒杏仁碎喺入面,好香口,又为个蛋糕增添咗一个特别嘅口感,脆脆地嘅同时又保持到湿润。再落一层就系戏肉,西瓜🍉!个西瓜食落系有西瓜爽爽地嘅口感,但个味又唔系好西瓜,而系好重玫瑰味(甚至有谂过佢系咪用玫瑰露浸过嚿西瓜😂)。$65一件小蛋糕唔可以话平,但个蛋糕嘅精致同好味程度绝对令佢值回票价!
2019-04-12
2019-04-13 431 浏览
同男朋友出铜锣湾食饭,行行吓觉得攰,就去咗食一件蛋糕!之前已经喺尖沙咀试过西瓜蛋糕,今日就想试吓其他口味!发觉无论味道、卖相都系非常之好嘅👍🏼👍🏼👍🏼反而我觉得其他蛋糕比佢招牌西瓜蛋糕更加做得出色👍🏼👍🏼👍🏼😀😀❤️❤️❤️❤️❤️我拣咗个无花果蛋糕,无花果加竹炭蛋糕,原来咁嘅配搭又几好味👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼❤️❤️❤️❤️❤️❤️男朋友就拣咗抹茶红豆蛋糕,好香浓嘅绿茶味,值得一赞👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2019-04-12 383 浏览
人大在,大家工作忙碌,成日都好难约得齐见面,今次其中一位姊妹生日,终於可以约齐晒五位聚埋一齐嚟个姊妹聚会。我呢负责买蛋糕,难得可以见面,想食得特别啲,行铜锣湾睇下有咩蛋糕舖适合,见到呢间好靓嘅西瓜蛋糕,系悉尼食过一试难忘心所以谂都唔使谂就即刻买咗啦。我都有试过上蛋糕堂去学整呢个蛋糕,但系自己整完出嚟系失败,唉,个西瓜系咁出水搞到成个蛋糕都好多水。但呢个食完,完全有喺悉尼食嘅味道一模一样!一共有六层,望住呢个蛋糕系一件赏心悦目嘅事,姊妹们见到蛋糕个个都心花怒放,一齐攞电话出嚟系甘影。第一层系满满嘅士多啤梨生果啫喱加上玫瑰花瓣同开心果仁碎。士多啤梨全部都系甜甜的。下面系蛋糕,忌廉,西瓜,忌廉,蛋糕。用忌廉阻隔左西瓜,以防整湿蛋糕,令蛋糕依然可以保持到乾身嘅杏仁蛋白饼。忌廉企身得嚟亦滑口,甜度适中,完全冇腻感觉。到底要点先可张一块多汁嘅西瓜放系蛋糕入面,而唔会令佢系蛋糕入面出水,呢一件事的确好神奇。但仲要保留到入口都仲有西瓜汁,散发出淡淡玫瑰花嘅味道。西瓜蛋糕不愧为王牌蛋糕!下一次再有庆祝,又有籍口可以买西瓜蛋糕食!

但呢个食完,完全有喺悉尼食嘅味道一模一样!

下面系蛋糕,忌廉,西瓜,忌廉,蛋糕。

西瓜蛋糕不愧为王牌蛋糕!

下一次再有庆祝,又有籍口可以买西瓜蛋糕食!

2019-03-16 538 浏览
Lifetastic 蛋糕以杏仁粉代替面粉,比较健康,食落口感比较紮实,不错😊Fig & 🧀Cheese Charcoal Layer Cake无花果芝士竹炭蛋糕 💰$58hkd新鲜无花果好大粒😍 蛋糕面同馅入边都有(但系又冇乜味)忌廉口感有啲似mousse啫喱但系又带出淡淡的芝士同乳酪味,虽然竹炭冇乜特别嘅味道,会有淡淡炭味😆但竹炭嘅味道令到成个蛋糕增添层次同冇咁甜,是一个要细味品尝嘅蛋糕。Matcha 🍵Red Bean Layer Cake抹茶红豆蛋糕💰$58hkd好香嘅抹茶味道再加上红豆呢个配搭一定系天衣无缝,就系因为Perfect match嘅关系食落没太大惊喜,红豆亦不够饱满,可以一试但不会难忘。荔枝玫瑰蛋糕 💰$58hkd 我无试到,不予置评,但卖相吸引👍🏻

无花果芝士竹炭蛋糕 💰$58hkd

Matcha 🍵Red Bean Layer Cake
抹茶红豆蛋糕💰$58hkd

荔枝玫瑰蛋糕 💰$58hkd
我无试到,不予置评,但卖相吸引👍🏻

2019-03-14
2019-02-27 546 浏览
情人节点都要食啲甜野,开心下既点知正方形size 好快卖晒lu 我就拣左个西瓜士多啤梨cake 同热情果味cake! 真系无令人失望呀!一打开个盒,个西瓜士多啤梨蛋糕传来阵阵玫瑰花香味,再配埋啲西瓜,真系好fresh 无谂过可以咁match!
情人节点都要食啲甜野,开心下既

点知正方形size 好快卖晒lu

我就拣左个西瓜士多啤梨cake 同热情果味cake!
真系无令人失望呀!

无谂过可以咁match!

友人向我推荐这个草莓、西瓜蛋糕 ... , 听起来觉得奇怪,因为西瓜多汁,觉得蛋糕很快便会很湿。蛋糕很有层次,有差不多5、6层。一层层的忌廉、蛋糕和西瓜,上面还有满满的草苺和乾玫瑰花瓣,很漂亮。原来他们用忌廉分隔西瓜和蛋糕,令其不会被弄湿。蛋糕的最底层的是一层有脆脆的底。暂时未辨认出内里有什麽材料,但蛮好味。咬落下薄薄的蛋糕层好像有碎开心果或杏仁,令蛋糕增加了质感。再咬下去,西瓜汁便出来,令整个蛋糕的味道变得很清新,感觉不错。细嚼下还感受到浓浓的玫瑰花🌹的香味 ... 感觉浪漫 ...(我们买了一个$210,应该够4人吃的小蛋糕,因馋嘴的友人说他要吃两块 (一块$65)。我还打包了一块蛋糕回家)

2019-02-23