2020-07-08
今天去咗尖沙咀睇戲,睇完去左The One間越南餐廳Le Viet食嘢。起初我會以為其實佢同一般嘅越南茶餐廳冇咩分別,但食完之後,發現佢哋嘅食物真係幾用心製作。一坐低嘅時候,打開餐牌,我叫咗今期優惠越式拚盆,只係98元,呢一個拼盤有越式春卷、扎肉蒸粉包、炸蝦餅同豬頸肉,配料非常豐富,並且新鮮即製,非常好味同有越式味道。正👍我特別欣賞佢個越式春卷,因為佢個春卷層外皮係非常非常之熱,所以一定係新鮮炸起的,而且裏面嘅配料唔算話特別鹹,再配上酸酸甜甜的像一齊食,其實一啲都唔油膩。菠蘿炒飯菠蘿炒飯個份量充足,好大個同埋好香菠蘿,我會夾埋啲肉鬆食,蝦好大隻又爽口,非常醒胃。一啖飯時,一啖菠蘿,一啖肉鬆,佢個菠蘿炒飯仲會搵埋其他唔同嘅配料,例如提子乾,一齊食嘅話,口感係好多重。牛肉湯河牛肉好林,勁香牛味,最正係個湯底,超足料飲到牛骨味。飲品飲左三色冰同青檸梳打,天氣咁熱 飲落去又甜又解暑,飲落去唔會太甜,所以唔會好口渴。
菠蘿炒飯
牛肉湯河
牛肉好林,勁香牛味,最正係個湯底,超足料飲到牛骨味。