2025-08-02
最近食咗唔少生日飯,其中一間我就私心揀咗最近好想試嘅Le Colvert,係一間位於西營盤嘅法式小酒館,以鴨做主題🦆頭盤、主菜、side dishes都圍繞鴨肉,好似煙燻鴨胸、鴨肝、鴨腿、原隻血鴨等等,好有特色👏🏻餐廳內外都放咗唔少鴨嘅裝飾,環境有啲外國小餐館嘅鬆弛氛圍🥳🍞Amuse Broche餐前小食有鴨肉多士,將開胃嘅鴨肉醬料塗上脆口多士,口感幾好😛🍘Duck breast nuggets & piqufillo pepper sauce $118賣相有啲似馬介休球🤣其實係將鴨肉炸成金黃香脆嘅球,咬開脆皮就會食到頗有肉香味嘅滿滿鴨肉絲,點少少蛋黃醬更惹味😋🧆Pate in a crust, foie gras, smoked duck breast, gizzards confit $298For sharing嘅頭盤,一次過試到鴨肝醬、油封鴨胗、煙燻鴨胸及鴨肉凍批😍鴨肝醬甘香味濃😋鴨胗好彈牙;鴨胸煙燻味濃好特別;鴨肉凍批口感味道豐富,四款各有特色,必試✅🍏Pan fried foie gras with roasted fruits $198另一款頭盤食得邪惡啲😈有肥美厚身嘅煎
🍞Amuse Broche
另一款頭盤食得邪惡啲😈有肥美厚身嘅煎鴨肝,鴨油出晒嚟好正🤤配煎青蘋果食平衡膩感剛剛好👍🏻
🍗Slow cooked caramelized leg $248
主菜之一叫咗鴨腿,大大隻鴨腿炸得金金黃黃好吸引,外皮好脆🤩鴨肉肉質剛好唔會柴,只係外皮稍為鹹咗啲。
🥩Pan fried crispy breast (half) $268
鴨胸份量十足,食到鴨肉香味,口感好彈,具咬口😛不過就食唔到脆嘅感覺。
🍟Duck fat French fries $78
配菜當然要揀邪惡嘅鴨油薯條,雖然薯條並非好脆口,但薯味及油香味突出😻令人忍唔住係咁食🤪
🍫Salted caramel chocolate cake Baulois with whipped cream $118
慶生點可少得甜品😎朱古力蛋糕焗得好濕潤,可可味濃,食落帶點鹹香味,味道唔錯👌🏻
🍷Non-alcoholic red wine $108/cup
Salted raspberry, chamomile
嚟到法式小酒館,呢度有唔少酒類選擇,唔飲酒嘅我就試吓無酒精紅酒🍷店員會端埋酒樽去斟,飲落有氣泡,酸酸爽爽有啲似氣泡酒😗
推介指數(10分為滿分):8分