2021-11-14 326 浏览
今日同事生日午餐出去庆祝一下,一直都好想试试公司附近嘅Lagom Kaffe! 环境比我想像中更阔落,落地玻璃令成间餐厅阳光充足,喺度食lunch感觉好relax!入到餐厅已经闻到阵阵咖啡香味,用手机自助order好方便,拣好食物揿个掣就搞掂!Spaghetti in Creamy Pesto Sauce with Pan seared Scallops ,意粉好香颜色又鲜艳青酱充满罗勒香气,口感清爽不腻,带子鲜甜又美味,好弹牙!Earl Grey Mochi 格仔饼,热辣辣,好好味!格仔饼松软好味加上Mochi馅,就更加有口感。份量仲足够同朋友仔一齐share啱啱好!朋友点了Hot Caffe Latte,咖啡闻落去好香,朋友仲话好好饮。下午感觉想refresh 一下,我就order咗杯Shake,甜甜的好味道,营养丰富!今日嘅lunch真系Not Too Much. Just Enough,好满意

青酱充满罗勒香气,口感清爽不腻,带子鲜甜又美味,好弹牙!

Earl Grey Mochi 格仔饼,热辣辣,好好味!

Hot Caffe Latte

Hot Caffe Latte
  • 奶油罗勒干贝意粉
  • 莓莓乳酪燕麦奶摇
2021-11-06 478 浏览
瑞典语”Lagom”指嘅系「不多不少;刚刚好」🇸🇪喺观塘同牛头角都有分店嘅乐感以此为名想表达嘅正正就系呢种刚刚好嘅生活态度💭今次我去咗占地8700尺嘅牛头角分店食物好味而且充满空间感 绝对系一个好好嘅休息空间😝-🥪牛肉•松露•焦化洋葱三文治 $108三文治系用sourdough做面包 虾皮!!!🥯 唔知系咪啲焦糖汁掂到边位再拎去焗定点面包中间松软 边位系有啲焦脆口感 劲正😳而牛肉份量系极多 瘦肉为主 真系食极都仲有🤣加上清甜嘅洋葱同淡淡松露味 好!很!正!🤤-🍝奶油罗勒干贝意粉 $128意粉系偏硬身嘅类型 非常弹牙 而且每条都挂酱🤪大粒弹牙嘅带子有轻轻咁烧过 面头仲舖咗蟹子😛可能为咗条条分明 所以都落咗几多橄榄油😹-🍫朱古力榛子脆脆挞 $62朱古力味超级浓 加埋脆脆底其实无得输😹-每日一啡嘅我嗌咗期间限定嘅柚汽啡($58)柚子味非常清新 仲有啲柚子肉添比我嘅感觉系更refreshing版嘅coffee tonic☕️🌿友人唔饮啡就嗌咗有机多明尼加朱古力($48)佢重朱古力但唔重奶 带有微微黑朱古力嘅苦涩味浓朱古力迷必嗌😛
瑞典语”Lagom”指嘅系「不多不少;刚刚好」🇸🇪

大粒弹牙嘅带子有轻轻咁烧过 面头仲舖咗蟹子😛
可能为咗条条分明 所以都落咗几多橄榄油😹

🍫朱古力榛子脆脆挞 $62
朱古力味超级浓 加埋脆脆底其实无得输😹

每日一啡嘅我嗌咗期间限定嘅柚汽啡($58)
柚子味非常清新 仲有啲柚子肉添
友人唔饮啡就嗌咗有机多明尼加朱古力($48)
佢重朱古力但唔重奶 带有微微黑朱古力嘅苦涩味
浓朱古力迷必嗌😛
2021-10-31
2021-11-05 360 浏览
第三次食lagom, 前两次都系黎食dinner, TGIF今次就黎慢活食个lunch😛牛头角分店好大间好宽落,又有大玻璃环境好光猛☀️今次黎嘅menu又唔同左,又有新野试到!👆Lagom Breakfast ($128)呢个all day breakfast整得好精美,配搭丰富又有营养,睇得出有心思啊!煎蛋有两只,一大条粗芝士肠,薯饼,toast仔,一堆菇,salad菜🤭呢个all day breakfast set仲要系送半价野饮🤭呢个set真心推介👆Spaghetti in Creamy Porcini mushrooms Sauce with Parma Ham ($98)呢个汁喺出面啲餐厅比较少食到,配落意粉到觉得唔会令到个意粉变到好漏,加埋啲咸咸香香parma ham,好开胃👍另外好锺意佢捞埋啲芦笋,口感更加丰富Earl Grey Basque Burnt Cheese Cake ($35)Lunch menu宁舍多特价野,呢个cake都半价左,无可能唔嗌黎试😂茶味同芝士味好平均唔会其中一只味太抢。lunch黎食真系高性价比,呢个cake我地比满分👍👍👍野饮选择有好多好似系多
今次黎嘅menu又唔同左,又有新野试到!

👆Lagom Breakfast ($128)

野饮选择有好多好似系多过野食🤩呢两杯都好特别,系Iced Prana Chai Latte同Berries Yogurt Oat Milk Shake
2021-11-05
2021-10-08 1142 浏览
最近镜仔 Edan吕爵安有一首新歌,叫 「My Apple Pie (a la mode) 」, 是情侣间的甜言说话, 意指。。。你是苹果批,我就是伴在你身旁的雪糕!!我们形影不离。。。😅😂 好肉麻啊!!其实在现实中很多食物也是要互相配搭才可以突显出它们的美味。。。 例如我们今天叫的这几样食物:牛肉、松露、焦化洋葱三文治牛肉的浓香惹味,永远跟松露的香可以来个互相辉映, 令大家的味道更突出。。。相得益彰!这个牛肉三文治,更加上了惹味的洋葱, 这份中西混合的三文治, 对我来说很有新鲜感, 而且食味不错,值得一赞!柚香鸡胸、芝麻、冷天使意粉如果牛肉和松露可以成为肉麻的一对, 那麽鸡胸跟天使意粉,也算是一个历久常新的配搭。。。 厨师创意地加上 芝麻和柚子蜜来煮鸡胸, 令天使意粉吃起来更清新、更夏日, 果然是创意澎湃,懂得突破自我!我们今天没有吃苹果批, 但是却迎来了「绿茶孖宝亅, 我的意思是指这个 Green Tea Latte (冻)和 Green Tea Tiramisu。我觉得Green Tea Tiramisu 是值得一写的, 因为厨师把咖啡粉换成了绿茶粉, 亦把海绵蛋糕换成了绿茶海绵

牛肉、松露、焦化洋葱三文治

柚香鸡胸、芝麻、冷天使意粉

我觉得Green Tea Tiramisu 是值得一写的, 因为厨师把咖啡粉换成了绿茶粉, 亦把海绵蛋糕换成了绿茶海绵蛋糕, 吃起来感觉很和式, 有点像去了京都的感觉。。。

人们常说:「你的作品,就是你的一面镜! 亅

我想这家餐厅的厨师 。。。一定是个创意无限的小魔怪 ,他一秒转身,食客便可从镜里看到新菜式的诞生,yeh!

请用心品尝啊!!

#mirrormirror #镜里新生 #Reflection

。。。🦉

福福郎staycation食评系列, 有全港十八区的特色餐厅介绍 ,你今日睇晒未?! 请按左上角的「福福郎猫头鹰头像」, 参阅我的其他文章啦!
2021-10-05
庆祝纪念
纪念日
  • Green Tea Latte
  • 柚香鸡胸、芝麻、冷天使意粉
  • 牛肉、松露、焦化洋葱三文治
2021-07-17 3814 浏览
今日好难得同同事出去食lunch,我就特登拣左间系公司附近又听闻高质嘅餐厅食,佢个名叫乐感,睇名就觉得有喜感。成个感觉好舒适,可能店内用左好木系家俬,大自然做装修咁,啲文青味出哂黎,间铺真系好大,好多张枱,但到放饭时间其实好快就full house,始终好野就多人走去食,亦都系好食嘅证据黎。因为佢系用手机点餐,当中有个cake,所以佢系快过主食黎嘅,不过对我黎讲,甜食行先都无所谓。先讲讲呢个伯爵红茶斯克芝士蛋糕,其实芝士蛋糕同茶味相信都系依家潮流兴嘅甜食,但呢个蛋糕好嘅地方系佢无雪都硬哂,质感绵密,茶味系有但唔会劲浓,呢种渗透同芝士味都夹到,做到平衡,Good!我嘅主食就系台式咸猪肉蒜芯意粉(蕃茄酱汁),卖相好出色,意粉圈到好似半月咁弯,再穿插一啲露笋,佢嘅绿色同茄酱嘅红加埋其实系好吸引食慾嘅颜色配搭。同样地,佢嘅味道都系好掂,意粉轻易吸收左酱汁,每啖都食到蕃茄香味,同埋半肥瘦猪肉嘅油脂香,整体感觉系满足嘅。而我同事就拣左炸软壳蟹汉堡配牛油果绿咖哩酱汁与薯条,软壳蟹有成两层,即系两大块咁多!成个饱嘅视觉系好冲击,个份量系多到呢。饮品方面,我地都拣左咖啡,好好饮,好清新,凉快嘅感觉。
饮品方面,我地都拣左咖啡,好好饮,好清新,凉快嘅感觉。
2021-07-13
5天前 0 浏览
Lagom kaffe 最近公司搬了写字楼, 我和同事留意到公司楼下有两间装修简约的健康咖啡餐厅, 於是乎今日就去试一试! 一进门口餐厅给我感觉都好大及好寛阔, 有好多坐位, 感到好舒适🙂因为现时流行健康美食, 所以这里真的好岩我! 我和同事点了两个食物, 一齐分享! 凯撒沙律电鸡肉、 温泉蛋好喜欢这个沙律呀,厚厚的鸡肉片配上沙律菜, 在沙律的面上还有些一粒一粒的好像芝麻, 但不是芝麻的东西, 再配上温泉蛋捞起一齐吃, 每一块沙律菜都有蛋汁, 真的好健康得来又好吃。巴马火腿奶油牛肝菌汁意粉这一个意粉真的好特别, 意大利配有火箭沙律菜、有火腿、牛肝菌, 好吃而不会感到油腻😋😋😋也真不错喔两杯美式咖啡因为我变了coffee 控, 每天都想饮一杯美式咖啡来调剂一下生活! 味道正常呀! 咖啡味浓, 正合我口味! 这里除了熟吃, 还有好多甜品可吃! 款式都好多!

Lagom kaffe

我和同事点了两个食物, 一齐分享!

凯撒沙律电鸡肉、 温泉蛋

巴马火腿奶油牛肝菌汁意粉

两杯美式咖啡

这里除了熟吃, 还有好多甜品可吃! 款式都好多!

2021-11-21 0 浏览
周末的休闲,其中一个喜欢的活动是要去咖啡室休闲地坐着,享受美食,也享受环境。这天傍晚,走到位於牛头角的乐感。餐厅位於牛头角铁路站附近,交通蛮方便的。入座有时限规定,这方面需要留意。有QR code,扫描之後,就可以经手机落单。餐厅提供Wi-Fi,非常方便。然而,另一样需要留意的是食物不设後上或叫上,只会按厨房的顺序处理,如果对於甜品或饮品状态在意的话,建议按享用的顺序落单。主菜是牛肉松露焦化洋葱三文治,当中包含芝士,不喜欢的话可以选择走芝士。三文治旁边配搭杂菜沙律,清甜可口。除了牛肉和洋葱,还配有半熟蛋,口感非常丰富。牛肉鲜嫩,和焦化洋葱的清甜非常配搭。三文治比较烟靭,富嚼劲。甜品是柚子白玉挞,酸味十足的柚子,和烟烟韧韧的麻糬,是个非常有新鲜感的配搭。饮品是莓莓乳酪燕麦奶摇。整个配搭非常健康,味道也很清新,容易入口。

2021-11-21 0 浏览
放假chill一chill😌 成日去港岛区都闷今次就去左牛头角乐感☕️ 地点都几方便 地铁站经条隧道行多几分钟只系我路痴兜左个大圈先到🥲餐厅环境好大 同佢间姊妹店桔梗有得挥除左有卡位有梳化位之外 仲有窗口吧枱位呢个位影相打卡一流👍 开扬嘅环境 坐喺度食野好舒服😌▫️牛肉。松露。焦化洋葱三文治🥪 ($108)落枱闻到好香黑松露味😍 用上酸种面包 切开唔会硬掘掘 而系软熟感牛肉肉质几嫩 个酱真系好加分👍 食落好Creamy 加埋牛肉同洋葱 口感好丰富🤤▫️奶油罗勒干贝意粉🍝 ($128)罗勒个味唔系个个锺意 有人嫌有草青味但我就觉得佢同榄油好夹😍 带子肉质厚实 味道都几甜🤤上面加左虾籽 多左层口感 酱汁恰到好处唔会太多 Just enough😌▫️波纳香料茶鲜奶 ($48)波纳香料系由锡兰红茶、生姜、肉桂、豆蔻混合澳洲蜂蜜做成 饮品最闻到嘅系肉桂味 但反而饮落香料味不太重 ▫️手冲咖啡 - Costa Rica Honey ($78)采用蜜处理手法嘅手冲 甜味同酸味平衡 味道更醇厚每杯手冲都会有埋Taste Note望住个靓景饮住杯靓啡 假期日常😌
放假chill一chill😌 成日去港岛区都闷

除左有卡位有梳化位之外 仲有窗口吧枱位
呢个位影相打卡一流👍
开扬嘅环境 坐喺度食野好舒服😌
牛肉。松露。焦化洋葱三文治

▫️牛肉。松露。焦化洋葱三文治🥪 ($108)
落枱闻到好香黑松露味😍
用上酸种面包 切开唔会硬掘掘 而系软熟感
牛肉肉质几嫩 个酱真系好加分👍
食落好Creamy 加埋牛肉同洋葱
口感好丰富🤤
奶油罗勒干贝意粉

▫️奶油罗勒干贝意粉🍝 ($128)
罗勒个味唔系个个锺意 有人嫌有草青味
但我就觉得佢同榄油好夹😍
带子肉质厚实 味道都几甜🤤
上面加左虾籽 多左层口感 酱汁恰到好处
唔会太多 Just enough😌

▫️波纳香料茶鲜奶 ($48)
波纳香料系由锡兰红茶、生姜、肉桂、豆蔻混合澳洲蜂蜜做成
饮品最闻到嘅系肉桂味

牛肉。松露。焦化洋葱三文治
奶油罗勒干贝意粉
手冲咖啡 - Costa Rica Honey
2021-11-21 4 浏览
星期日6:09 坐低,冇乜人,下单热狗和咖啡,6:30 问了工作人员,工作人员懒懒闲,四围望,我问有冇漏单,说没有。6:40 再问,其中一人入厨房,话整紧。之後话2分钟後有。这间野,你自己去体会一下。
2021-11-20 8 浏览
难得约到frd喺假日食餐lunch,紧系试间环境比较好嘅cafe啦~一来可以食好西,二来又可以chill下,呢度就系个唔错嘅选择~1. 伯爵茶 · 麻糬 · 乌龙茶蛋糕 · 奶茶雪糕Waffle做到乾身松脆~里面以麻糬做馅,麻糬嘅烟韧同Waffle嘅松脆,夹埋成个口感好锺意!!本身自己唔系食好甜,呢碟甜度适中,叫做刚刚好! 一碟成功嘅Waffle最紧要有好嘅拍档相伴,伯爵茶奶酱散发淡淡柑橘香味,食落又好creamy,配落Waffle度食系正嘅!!而奶茶味Gelato呢~食落真系好似饮紧奶茶咁,茶味十足,再加埋本身系Gelato嘅奶味系好重、好顺滑~系小惊喜嚟!2. LAGOM BreakfastAll-day breakfast要有嘅嘢佢都有齐,份量我觉得系够嘅~欣赏佢啲mushroom系有煎香过,香菇味浓郁~两只流心温泉蛋又煎得好靓,要好小心先唔会整穿,顺利放入个口度~3. 奶油罗勒干贝意粉成碟嘢绿油油咁,就知落咗罗勒去整啦~有样嘢系好吸睛嘅:平时西餐意粉多数落橄榄油,等啲意粉食落易入口,唔会话好乾、黐埋一嚿嚿咁~但系佢今次就改咗用奶油去处理,令到味道同质感都提升咗(可能系我偏好奶油

1. 伯爵茶 · 麻糬 · 乌龙茶蛋糕 · 奶茶雪糕

2. LAGOM Breakfast

3. 奶油罗勒干贝意粉

成碟嘢绿油油咁,就知落咗罗勒去整啦~有样嘢系好吸睛嘅:平时西餐意粉多数落橄榄油,等啲意粉食落易入口,唔会话好乾、黐埋一嚿嚿咁~但系佢今次就改咗用奶油去处理,令到味道同质感都提升咗(可能系我偏好奶油味啦)~至於带子,鲜嫩多汁,又大又弹牙~总括嚟讲,我觉得系几好味㗎!
2021-11-12
2021-11-19 14 浏览
台北炖牛肉-𝐓𝐚𝐢𝐩𝐞𝐢 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐭𝐞𝐰 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 $𝟗𝟖意粉好足料 卖相都吾错🤍😙牛肉油脂好丰富 而且仲有好多肉碎伴碟🙈虽然望落去好似普通意粉但食落去真系好有惊喜系台式麻香味~~🙈不过汁有啲过咸-食完狂饮水整体系好食嘅😍😍😍
意粉好足料 卖相都吾错🤍😙
牛肉油脂好丰富 而且仲有好多肉碎伴碟🙈
虽然望落去好似普通意粉
但食落去真系好有惊喜
系台式麻香味~~🙈
不过汁有啲过咸-食完狂饮水
整体系好食嘅😍😍😍
2021-11-18 0 浏览
-Lagom Kaffe-位於牛头角既桔梗cafe 🤔铺头面积好大 唔怕无位 坐得好阔落 加上有大玻璃 岀面既景可以一次过睇晒 而野食既质素都好高质 即刻order即刻整 份份都热辣辣 推介推介🤣🤣 Fish & Chip($98)第一个推介既野食 一定系呢个炸鱼薯条🥰炸粉唔厚😲 重点系里面既鱼 系又嫩又滑🤤仲要热辣辣 完全无夸张左!不过份量有d多 一个人食晒既话 都系会有啲热气 但系食完会想下次再去食🤤美味程度(5/5): ⭐⭐⭐⭐⭐️性价比(5/5): ⭐⭐⭐⭐⭐️牛肉·松露·焦化洋葱三文治($108)呢个三文治我就唔系咁推介🙈事关佢啲牛肉好油 跟住系底既面包就会吸晒啲油 见到都唔太开胃 👎🏻松露味黎讲都足够既!美味程度(2/5): ⭐⭐性价比(2/5): ⭐⭐巴斯克焙茶芝士蛋糕 ($52)焙茶味好重 另外配有焙茶酱比你点 更加香!唔好睇佢细细个咁 都几漏 因为芝士好厚重 几个人share食就差唔多!—------------------------------回头指数(4/5): ⭐⭐⭐⭐️私心因为个环境同炸鱼我会再回头!
-Lagom Kaffe-

Fish & Chip($98)
美味程度(5/5): ⭐⭐⭐⭐⭐️
性价比(5/5): ⭐⭐⭐⭐⭐️

牛肉·松露·焦化洋葱三文治($108)
美味程度(2/5): ⭐⭐
性价比(2/5): ⭐⭐

巴斯克焙茶芝士蛋糕 ($52)

回头指数(4/5): ⭐⭐⭐⭐️
私心因为个环境同炸鱼我会再回头!
2021-11-17 26 浏览
平时返工都系向观塘方向搵食,人多车多、空气又差。今日破天荒向牛头角方向,点知搵到呢间餐厅。一入门口都已经见到大大个门口,右边仲有蛋糕柜,想食下午茶嘅朋友可以等指定时间,有优惠。呢度都几大下,是但搵张台坐低都好舒服地方超级大,窗边有卡位,睇住风景chill下都几正另一边就系高台,直接对风景。餐厅亦好贴心,每个位附近都有叉电位,可以随时拎电脑工作。叫左个帆立贝意大利粉,酱汁好creamy。意粉热度同口感适中,帆立贝外脆内软,加埋蟹籽一齐食,口感非常丰富。叫左杯玫瑰花茶消一消济之後再叫个朱古力窝夫,配云尼拿雪糕一共4件,每件都好厚🤣2个人食就差唔多,一个人太多了窝夫里面仲有麻糬,而且份量都几多下,切落去就知好脆,麻糬仲热辣辣、好烟韧。好好食😋

呢度都几大下,是但搵张台坐低都好舒服

地方超级大,窗边有卡位,睇住风景chill下都几正

叫左杯玫瑰花茶消一消济

之後再叫个朱古力窝夫,配云尼拿雪糕

一共4件,每件都好厚🤣2个人食就差唔多,一个人太多了

2021-11-08
2021-11-16 0 浏览
星期六约左朋友黎牛头角聚下,拣左呢间好大嘅Cafe食野倾吓计,地理位置好好,系地铁站附近,而且好大间好多位置,坐得好舒服。野食方面都比较多选择,有三文治、意粉、waffle, cheesecake 等等,有齐Cafe应有的选择,味道都好有特色好吸引,我地点左几个一齐Share!-奶油罗勒干贝意粉$128被Menu上嘅相片吸引左,香草绿色的既Sauce,果然冇令我地失望,有卖相,意粉热辣辣,带子亦好味道,由於太好味我地都觉得份量偏少。-柚香鸡胸芝麻冷天使意粉$88呢样系冷面,自行加上胡麻酱,多少可以自己控制,味精好清新,亦有些少柚香味,但鸡胸比较清淡,我地认为呢样好岩减肥中的女士。-鸡肉凯萨沙律 温泉蛋 $78沙律都好味,菜新鲜,Sauce可以选择另上,可自行控制多少。- Flat white $34咖啡亦唔错,香滑浓郁咖啡味,拉花好可爱,系个非常细既心!总括嚟讲系观塘区出色有质素嘅餐厅!
-奶油罗勒干贝意粉$128
-柚香鸡胸芝麻冷天使意粉$88
-鸡肉凯萨沙律 温泉蛋 $78
- Flat white $34
咖啡亦唔错,香滑浓郁咖啡味,拉花好可爱,系个非常细既心!
总括嚟讲系观塘区出色有质素嘅餐厅!
2021-11-15 29 浏览
今次嚟到观塘呢间乐感, 位於甲级写字楼嘅一楼, 非常有气派, 见到平时应该好多office嘅人落嚟食lunch或者dinner, 装修好美式, 全部都系开放式, 大落地玻璃, 感觉好modern, 喺呢度坐下休息下系一个唔错嘅选择。叫咗个烟肉磨菇意粉, 个汁非常之好味, 有蘑菇粒同烟肉碎, 食落好有口感, 同个意粉好夹, 仲有几片hams, 令成个意粉昇华左唔少。另外仲叫咗个热狗配薯条沙律, 热狗好大嚿, 而且香肠都好大条, 大大啖咬落去好有满足感, 薯条都非常之大条, 唔系啲幼薯条, 食落口感就丰富啲。 沙律啲菜都够晒新鲜。最後仲叫咗个窝夫, 窝夫入面充满咗麻薯, 食落好有口感, 好烟烟靭靭, 点埋个士多啤梨色嘅酱, 特别好味。 仲有个雪糕, 食落好足料, 一啲都唔水。